Mohamed Omar: Tänkte inte på det

Mohamed Omar

I år avslutades den islamiska fastemånaden ramadan den 4 juni. Eftersom eid-högtiden varar i tre dagar så krockade den med vår svenska nationaldag.

Ibland hör man muslimer som säger att de fastar för att känna hur de fattiga känner sig. Hm… men varför fastar då de fattiga? De borde väl redan veta hur de känner sig. Dessutom är det få som är så fattiga att de inte har tillgång till dricksvatten. Men ändå kräver den islamiska fastan att man avstår från att dricka. Då kan väl inte anledningen vara att uppleva den fattiges känslor.

En annan sak: varför ska man känna hur de fattiga har det just under ramadan? Varför inte en månad som man väljer själv? Eller varför inte en halv månad eller två månader? Det där med att skälet skulle vara att känna hur de fattiga har det har mycket svag förankring i islamiska texter. Det finns faktiskt inget sådant i Koranen och profeten Muhammeds undervisning.

Det finns överhuvudtaget inga rationella skäl till att avstå från mat och dryck under dygnets ljusa timmar. (De fattiga är väl fattiga dygnet runt?) Muslimerna fastade ursprungligen för att det var en religiös plikt. Det ingår i en asketisk tradition som finns i många religioner, kanske alla, att kroppen ska späkas och att det världsliga är lågt och föraktligt i förhållande till det höga och himmelska. Att det blev just ramadan har att göra med gamla arabiska traditioner.

Numera fastar nog de flesta för att det har blivit en del av kulturen och för att det finns ett starkt socialt tryck i alla muslimska samhällen att göra det. För många har det väldigt lite med askes att göra och man frossar glatt om nätterna. Det sociala trycket visar sig i tabut att äta inför andra, ja, det är förenat med en så stor skam att det i praktiken är omöjligt. I islamiska stater kan man dessutom utöver skammen bli straffad, till exempel genom fängelse eller prygel.

Att inte äta och dricka är självklart skadligt för hälsan. Även de som inte blir allvarligt sjuka blir trötta, okoncentrerade och lättirriterade. Det är därför allt går på halvfart i islamiska länder under ramadan. Profeten Muhammed var noga med att i flera yttranden inskärpa att man inte ska bråka när man fastar, förmodligen för att många gjorde det.

I Sverige är det på sina håll bara mörkt en halvtimme eller en timme på sommaren. Det blir mycket långa fastedagar som omöjliggör ett normalt liv. En person som varken äter eller dricker under 23 av dygnets 24 timmar blir förstås helt slut och kan varken sköta arbete eller studier. Men inte bara det: han eller hon kan inte ta hand om sin familj eller njuta av sommarlovet. Ramadan i år har förstört sommarlovet för många barn som inte får äta glass och inte orkar bada.

När Muhammed instiftade fastan hade han med stor sannolikhet ingen aning om att det fanns länder långt uppe i Norden där solen knappt gick ner. Och visste han det så kunde han nog inte föreställa sig att hans religion en dag skulle nå ända dit. Han utgick från sin verklighet i Arabien och där passade det ganska bra att anpassa fastetiderna, när den ska inledas och brytas, efter solen.

Muhammeds begränsade perspektiv märks också i hans bönetider. Han bestämde att en muslim skulle be sina fem böner efter solens gång. Den första bönen före gryningen och den sista efter solnedgången. Tyvärr fungerar inte det i Norden med sina långa nätter på vintern och korta nätter på sommaren. En svensk muslim kan inte be sina böner vid rätt tidpunkter och samtidigt sköta sitt arbete och sina studier på ett bra sätt. De är anpassade efter verkligheten i Arabien, inte i Norden.

Att Muhammed bestämde både bönetider och fastetider efter hur det var i Arabien och sannolikt inte hade en aning om att det fungerade på andra sätt i andra delar av världen visar att han inte, som han själv påstod, stod i kontakt med en allvetande Gud. Hade han gjort det hade guden kunnat se till att det blev bra från början och muslimska teologer hade inte behövt klura på dessa frågor ett tusen fyra hundra år senare, samtidigt som de insisterar på att Muhammed lämnade efter sig en fullkomlig religion.

Minns ni den komiska teveserien Lorry? Det fanns en återkommande sketch som hette ”Patentverket” där en uppfinnare från Sundbyberg lade fram tokiga idéer. En anställd på Patentverket kom med invändningar och när det visade sig att idéerna inte höll sa uppfinnaren: ”Tänkte inte på det”.

Om ändå profeten Muhammed hade haft ett Patentverk att gå till! De scenerna hade blivit bra humor också. Muhammed kommer till en av verkets anställda, eller varför inte Gud själv, och lägger fram sin idé om att alla hans trogna ska tvingas fasta en månad varje år under dygnets ljusa timmar. När granskaren invänder att det finns folk uppe i Norden som inte kan göra det eftersom solen lyser nästan hela dygnet om somrarna får han ett besviket uttryck i ansiktet och säger: ”Tänkte inte på det”.

Men en sådan film kan vi inte göra. Det är för farligt. För även om Muhammed inte visste så mycket om världen så visste han att mörda de som kritiserade honom. Hans lärjungar kunde vara både listiga och hänsynslösa. Och vissa av hans nutida lärjungar är inte sämre. I november 2014 var den engelske komikern John Cleese gäst i Bill Mahers talkshow. De pratade om vad man får och inte får skoja om. Maher påpekade att islam är en religion man inte får skoja om. Det får man visst, invände Cleese, men: ”It just means that they’ll kill you. Theoretically you could.”

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

14 reaktioner på ”Mohamed Omar: Tänkte inte på det

 1. Anders F1 skriver:

  Muhammedanerna får hålla sig till sina trakter. De hyllar mörker och måne, så iofs kan Nordkalotten passa vintertid? Deras iskalla hjärtan matchas då av utetemperaturen.

  Gillad av 2 personer

 2. M skriver:

  Omar, finns det några som helst tecken på någon slags reformation av Islam? De får ju snart vatten och matbrist i Iran och får kanske fasta mer och Saudierna importerar maten, men dessa stora muslimska länder, Shia och Sunni, tycks ju inte alls vara på väg att reformeras. Om tio år har vi väl 20 % muslimer i landet, då bildar de kanske eget parti?

  Gillad av 1 person

  • Kulturisten skriver:

   Det muslimska partiet ligger startklart i kulisserna sedan länge. Det enda som bromsar det är Löfvéns löfte att prioritera svenska muslimers rättigheter framom allt annat. Det är detta JÖK handlar om. Den dag partiledarna backar från kontraktet, utformat och kurerat av Tro och Solidaritet, är kalaset över för S, MP och C. Det finns ju ingen annan förklaring till det som pågår i Sverige. HUR kan det svenska folket inte se det?

   Gillad av 1 person

  • nybake skriver:

   På fråga till muslimska bekanta i Östra Afrika om de har sex under Ramadan blev svaret: Ja, om man tvättar sig efteråt.
   Varför de inte äter griskött blev svaret: De äter ju skit! Min kommentar var: Det gör ju getter också.
   Den bekanta var Imamelev.

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Och hur återställer vi den ordning, där det är lika riskfritt att skoja om islam som om allt annat?

  Svar: Genom krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och rätt nivå på de belopp garanten måste betala, när en klient begått ett våldsdåd.

  Då blir de muslimer som fortfarande kan fungera här, sådana som tillräckligt övertygande försäkrat oss om att de inte tar koranen på allvar och inte ser Muhammed som ett mönster för efterföljd.

  Det är en ordning som är kopierad från den som gällde i heden tid, där den ätt man räknades till var ens ekonomiska garant men numera finns det ju försäkringsbolag.

  Gilla

 4. Min strand skriver:

  Vi lever inte i samma verklighet, jag accepterar inte att jag hela tiden måste förhålla mig till den kultur jag ogillar mest på hela jordklotet. Hellre folk från Nya Guinea eller andra naturfolk.

  Om den dag kommer när jag måste förhålla mig till islam varenda dag så flyttar jag, ännu så länge så fungerar segregation någorlunda och jag undviker all svensk media.

  Gillad av 3 personer

  • Kulturisten skriver:

   Här i en storstad räcker det inte att undvika svensk media, man konfronteras med islam så fort man ska hämta mjölk på lCA. För mig är smärtgränsen nådd och beslutet fattat – jag lämnar Sverige samma dag som barnet gått ut gymnasiet. Det finns inget hopp för förändring utan en veritabel statskupp eftersom de politiker som vill ha en chans måste gå i Muslimska Brödraskapets ledband. Se bara hur Nyamko Sabuni vände sin kappa.

   Gilla

 5. Jan-Eric Örnberg skriver:

  När jag arbetade på ett statligt utbidningsbolag fick jag lära mig följande: Under Ramadan hade städpersonalen extra mycket att göra, detta berodde på en annan form av nedsmutsning på toaletterna. Under den tiden var det fullt av matrester och dylikt på toaletterna. Kan det vara så att om man äter och dricker i mörkret på toaletterna, så är det kanske godkänt för en muslim? Det man inte ser – har man ju inte ont utav!

  Gillad av 1 person

 6. Kristina von Heland skriver:

  Logiken brister. Bilder från förr från muslimska länder där folk beter sig som folk. Sedan har det gått raskt utför. Enteori, de ligger långt efter Väst vad gäller allt. Inga Nobelpris då. Det enda man har kvar är religionen att trycka ner folket med.
  Jag träffar shejkerna på galoppbanan, de lever ett annat liv. Finns en paparazzibild på några shejker på en yacht. De står med bikinibrudar och hånglar med en barvagn framför och dricka i glasen. Kan illustrera dubbelmoralen, ingen ramadan där.
  Här får de anställda ta ledigt under ramadan då det är farligt att jobba utan mat, inte effektivt heller. Arbetsmijöverket skulle slå larm om man gick efter arbetsmiljölagarna i Svea rike.
  Att tvinga damerna att skyla sig är att förminska Gudens vackra skapelse. Annars skulle han skapat dem utan attraktion.
  Att gå på vattenlosett är också fel-blanda avföring och vatten. Det tog några skäggiga gubbar flera år att komma fram till ett undantag. Samma med ramadan i norr. Om man gör undantag så faller hela Muhammedtesen att han hade rätt -allvetande. Hela den västerländska teknologin också då inget efter honom skulle ändras. Då ska man bo i ett tält i en öken med en åsna och några getter tycker jag. IT TV är ju haram som avbildar människor. Det är inte bara Mu. som inte får porträtteras.
  Griskött och skaldjur-bara djur med fjäll från havet. Det beror väl på trikiner och salmonellatyper i ett varmt klimat?
  En vän gästade oss, hon kan ju inte bada. Jag sa tror du Allah har tid att spana på dig om du badar? Hon plaskade på med bara lite kläder på sig i Medelhavet. Hennes lycka vid middagen var min belöning att vara blasfemisk.
  De måste ändra på sig, slänga ut sina skäggiga losers till män. Hjälp dem med en bra advokat! De måste gå fria från staten och medierna, uppfostra barnen. satsa på kvinnorna, många är less på skäggen! De sista att styra över är deras kvinnor alltmedan feministerna applåderar…gubbarna. Hur kan de leva med sig själva? Feminism är ett skällsord i min värld.

  Gillad av 2 personer

 7. Klas Göran skriver:

  I ett förmodernt lantbrukar-, herde-, hantverkar- och köpmannasamhälle fungerar dessa kollektivistiska seder mycket bra. De kan t o m fungera parallellt med andra gruppers kollektiva seder.

  Koranen innehåller dessutom mängder av undantag och marginaler när det gäller regler och påbud. Fastan under ramadan gäller t ex inte för barn, sjuka, gamla, gravida och personer som befinner sig på resa – ”ty Gud är barmärtig och förlåtande”.

  Problemen uppstår vid a) hårddragen användning som avskaffar alla marginaler mellan påbuden och det dagliga livet och/eller b) i ett modernt individualistiskt samhälle, där religion betraktas som ett personligt livsstilsval.

  När det gäller a) utgår problemen från grupper som salafisterna. Det vore förenklande att kalla dem för bokstavstrogna, då de aktivt kokar ner koranens budskap till en katalog om påbud och förbud. När det gäller b) uppkommer problemen när traditionalistiska grupper vill fortsätta att leva som hemma i byn, trots att de befinner sig i ett modernt industrisamhälle.

  Vare sig ni vill det eller ej måste ni i det Nya Sverige kunna handskas med båda sorters situationer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.