Patrik Engellau: Viktorianer

Patrik Engellau

Varthän jag blickar finner jag vatten till min kvarn. Just nu har jag blickat mot Storbritannien, där den konservative – han använder troligen sin farfars kostymer och västar – parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg just har skrivit en bok om tolv framstående brittiska viktorianer. Rees-Moggs enkla poäng är att viktorianerna inte alls var sådana stelbenta, självgoda och giriga rasister som vår tid föreställer sig, utan tvärtom uppfinningsrika, flexibla, självsäkra och hedervärda människor som vår tid borde försöka lära sig något av i stället för att smäda och förkasta. (Jag har inte läst boken men Rees-Moggs egna uttalanden om sina ambitioner med skriften förekommer ymnigt på nätet.)

Egentligen är viktorianernas, kanske särskilt de brittiska viktorianernas, förtjänster så uppenbara att saken inte skulle behöva diskuteras. De började den resa mot tidigare oanat välstånd och överlägsen livskvalitet som har varit västerlandets adelsmärke. Om samtiden haft något vett skulle den resa en staty över varenda viktorian den kan komma på utom Jack the Ripper.

Men samtiden har inget sådant vett och ingen sådan tacksamhet gentemot dem som la grunden för våra bekväma liv. I stället vill samtiden racka ned på dem som var välståndets rallare. Brittiska kulturpersoner spyr hinkar med galla över Rees-Moggs och hans ödmjuka önskan att hylla våra framgångsrika förfäder efter förtjänst.

En rimligt klarsynt besökare från planeten Mars skulle nog klia sig i huvudet över vad som förefaller en meningslös och onödig debatt. Varför inte bara erkänna allt gott som viktorianerna gjort samtidigt som man konstaterar att det existerade ondska även bland dem som det alltid gör hos människan?

Denna debatt är som rå och oanvändbar nyskördad säd. Jag lägger den i min kvarn, släpper på vattnet och kvarnen, hon börjar genast skilja agnarna från vetet och mal vetet till finaste mjöl som direkt kan brukas till andlig uppbyggnad och skärpt klarsyn.

Det handlar om att våra samhällen numera, i såväl Storbritannien som Sverige, styrs av politikervälden med diverse stödtrupper. Dessa härskare är ett helt annat slags människor än viktorianerna vars dominerande skikt bestod av industrialister, kapitalister, jordägare och en bred och någorlunda tillfredsställd medelklass som verkligen fungerade enligt regelboken, alltså som nationens ryggrad.

Politikernas uppgift är inte att förvalta arvet från viktorianerna utan att i grunden reformera samhällena till att bli något helt annat än vad förfäderna efterlämnade. Politikernas affärsidé är att konstruera ett helt nytt samhälle efter sina egna föreställningar om hur folk ska ha det.

Avståndstagandet från viktorianerna och förfäderna blir därför en central dogm i politikernas trosvärld. ”Se hur dåligt folk hade det under den viktorianska tiden och se vilka usla rasister viktorianerna själva var”, predikar politikerna och deras anhängare för folket, ”och se vilket överlägset samhälle vi håller på att skapa för er skull!” Att erkänna viktorianernas kvaliteter blir ett skott i foten för politikerväldet.

Min kvarn är kort sagt att de moderna västerländska samhällena på det hela taget styrs av en ny mer eller mindre välutvecklad klass som jag kallar politikerväldet. För den som väl fått in detta perspektiv i skallen faller en del fjäll från ögonen.

Överför gärna till svenska förhållanden. Varför förnekas svenska traditioner och svensk kultur? Jo, därför att en ny fräsch och ren och av det gamla obesudlad historia började med den allmänna rösträttens införande vid pass år 1918. Efter det kunde man inte ens omnämna äldre förhållanden annat än med förakt. Dessförinnan rådde endast barbari.

34 reaktioner på ”Patrik Engellau: Viktorianer

 1. Ms skriver:

  Off-topi

  Jag tror att Patrik Engellau är dragen vid näsan. Samtidigt som. DGS släpper en undersökning som visar att andelen misstänkta för sexualbrott bland invandrare GÅR NER så kommer Brå med uttalanden (har ej sett substantierade) att den stora flyktingvågen INTE medfört fler sexualbrott! Detta i kölvattnet av tafsskandaler i hela Europa, även Sverige, groomingäng i England, och en strid ström av rapporter om våldtäkter begångna av invandrare. Herregud, jag har ju själv sett med egna ögon vad som pågår på gym och simhallar! Medborgarstudier har dessutom visat på en alldeles massiv övervikt av dömda invandrade förövare vid våldtäkt (över 80%) och samma sak gäller utomlands.

  Detta är en skandal och jag tror att DGS som sagt är lurat att bidra till denna rökridå. Resultatet som redovisas är för en vetenskapligt lagd person en styggelse, ungefär som om man skulle lägga fram en undersökning av storleken på gravitationskonstanten g och rapporterar att äpplen faller uppåt utan förklaring. Jaha, nu har äpplena börjat falla uppåt men all annan frukt faller neråt. Alla vet att det finns en massiv överrepresentation för sexualbrott bland vissa invandrargrupper, data från Danmark och Norge visar att för exempelvis överfallsvåldtäkter så var 100% invandrare. Brå släpper nu siffror:

  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  Där misstänkta våldtäkter nu 2018 når nästan 8000 och våldtäkt mot barn och minderåriga ökar med 10-20% på ETT ÅR. Detta samtidigt dom vi har en massiv migrantström av just de som ligger allra allra högst i överrisk, högst kulturellt och högst i ålder. Att då presentera analyser som Brå gör (och DGS nu bidrar till) som gör gällande att det ökande antalet sexualbrott och våldtäkter INTE skulle bero på invandringen är ju en vetenskaplig sensation! Äpplen faller uppåt! På något sätt så går mitt under en massiv migration av unga män deras benägenhet för att begå våldtäkt massivt NER, samtidigt som svenskars benägenhet STIGER något alldeles massivt. Detta trots att samma effekt aldrig observerats utomlands och att detta inte gäller andra brottstyper som misshandel och rån där invandrares andel ökar.

  Klaras inte detta upp så har jag svårt att ta DGS på allvar. Har DGS lurats av Jerzy Sarnecki?

  Gillad av 10 personer

  • Ms skriver:

   Min egen dotter blir förföljd på flotta köpcenter i Malmö, och det är INTE svenskar som förföljer henne. Detta är en skandal att DGS låtit sig luras på detta sätt.

   Gillad av 6 personer

  • Anders L. skriver:

   SCB gjorde om definitionen av ”utländsk bakgrund” mellan studietillfällena vilket kan förklara en del anomalier. Se min kommentar till Patrik igår.

   Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    Jo jag såg men påverkar det Patriks indelning, han använder för svensk svenskfödd med två svenskfödda föräldrar osv, har också denna underindelning ändrat sig ?

    Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Jag förstår inte riktigt vad du vill säga men jag tror du har läst fel. Det här med kriminologi är rätt komplicerat och med olika definitioner kan man komma fram till helt olika saker. Det är därför vi publicerat tabellerna med basdata från Brå. De visar inte vad jag tror du säger. Kolla exempelvis tabell 4 där det framgår att antalet våldtäktsmisstänkta under 2 000-talet ökat med 95 procent för svenskfödda med två svenskfödda föräldrar, med 101 procent för utrikes födda och 168 procent för svenskfödda med två utlandsfödda föräldrar.

   Om du i stället är intresserad av förändringen av antalet våldsmisstankar fördelade på de tre grupperna uppgår siffrorna till 150, 124 respektive 211 procents ökning enligt tabell 12.

   Kanske har du inte noterat en av rapportens huvudpoänger som är just den stora och växande överrisken för den senare gruppen. Där finns något att oroa sig för på allvar. (Jag misstänker att du inte riktigt förstått begreppet överrisk. Det förklaras på flera ställen i rapporten.)

   Patrik

   Gillad av 1 person

 2. Ms skriver:

  Offtopic:

  Jag har nu översiktligt läst brås 104-sidors rapport, ett alltigenom vidrigt dokument där de inte lyckas dölja att hela syftet är att bortförklara invandrares sexualbrott. Först, man tittar inte på ALLA ärenden även om det så klart är lätt att göra statistik på ca 7000 misstänkta våldtäkter, excel har fler rader än så. BRÅ väljer en ”slumpmässig” grupp på 800, sedan rensar man bort våldtäkter mot män, så klart för att det är ett välkänt importerat fenomen, sedan rensar man bort våldtäkter mot barn under 15, vilket också är ett välkänt importerat fenomen (vuxna migranter sätt med barn i skola och konfirmandläger).

  Trots all rensning så finner man att år 2016 så var 54% av utländsk bakgrund och 67% av de dömda (vilket man så raskt sätter igång och förklarar med att referera till ett större antal vänsterstudier som visar på gissa vad, jo vita mäns fördelar), detta går ju emot DGS resultat hur som helst, som funnit att invandrare misstänks i mindre än hälften av fallen (jag förstår att urvalet inte är detsamma men skillnaden är stor).

  Alltså, herregud, självaste Löfven har nu poserat på bild massor av gånger med ensamkommande som sedan dömts för våldtäkt, kommer på tre tillfällen på rak arm. Givet Brås och DGS resultat, vad är sannolikheten för det? Mindre än att vinna på Eurojackpot skulle jag vilja säga.

  Äpplen faller inte uppåt.

  Gillad av 7 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  ”Varför inte bara erkänna allt gott som viktorianerna gjort samtidigt som man konstaterar att det existerade ondska även bland dem som det alltid gör hos människan?” — Har du inte förstått det än? Orsaken till detta är dualismen, radikalismen, som ligger till grund för socialismen och PK-ismen. Du skrev själv för några år sedan en artikel om manikeismen, har du glömt det? Enligt dualismen är världen uppdelad i en ond och en god del. Allt elände, allt lidande, alltså allt det som motiverar oss politiskt, förorsakas av den onda delen av världen. Den goda delen kallas av socialisterna ”socialism” och där vittrar staten bort, eftersom inget elände, inget lidande mer finns när väl den onda delen har besegrats och utrotats. Alltså kan man inte acceptera eller omfatta uppfattningen att ondskan och det goda finns i var och en av oss och att teknik, material och saker helt saknar såväl ondska som godhet. Nej, det och den som av Partiet stämplas som Ont måste förgöras! Det har ingenting av värde att tillföra världen. Det har inget existensberättigande. Härav följer de ständigt återkommande socialistiska massmorden och vänsterns politiska våld. Ingen utom vänstern, inklusive national-socialisterna, ägnar sig i vår kulturkrets åt politiskt våld.

  Gillad av 6 personer

  • Christer L skriver:

   Säg den konflikt som inte uttrycker dualism. Dualism är helt enkelt en marxistiskt-magiskt ord. Olika åsikter om rätt och orätt är en annan formulering. Eller olika övertygelser. Osv.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej, du har inte förstått. Dualism är att jag själv är alltigenom god och min meningsmotståndare alltigenom ond. Eventuella antydningar till ondska hos mig beror på och stammar från min meningsmotståndare. Inte jag, utan han är ansvarig för dessa. Eventuella antydningar till godhet och välvilja hos min meningsmotståndare beror på och stammar från mig och min godhet. Det är en teori om världens djupaste uppbyggnad. Det är en utsaga om det som inte syns, inte känns. Det är metafysisk kunskap, metafysisk visshet. Det är en tro. För oss som inte är dualister är det förstås också att vi tror att vi har rätt och meningsmotståndare fel, men dels är det ju olika i fråga till fråga, dels vet vi att vi ibland har fel och att detta beror på vårt eget personliga tillkortakommande och inte på en mystisk influens från någon annan.

    Gillad av 4 personer

   • Christer L skriver:

    Om vi tar detta med dualism så är det för mig sådant som manligt och kvinnligt, eller Yang och Yin, ebb och flod osv. Sedan finns religioner och filosofier som fördjupar sig i frågan om tillvaron består av motsatser eller om Gud eller urgrunden är en enda. Här talar P E emellertid om ont och gott hos viktorianianernas praktik, att de gjorde en del gott, låt inte det mindre goda skymma den saken. Jag såg inget om dualism som ideologi i detta. För övrigt förstår jag inte allt du säger, men visst är det illa med socialismen och att den lagt beslag på underklassens intresse att hävda sig mot förtryck.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Fredrik beskriver nog närmast ”Ethical dualism” – se engelska Wikipedia! Som psykologisk försvarsmekanism motsvarar det väl splitting + projektion. Det här grenar ut sig mot massor av fält, som lätt blir destruktiva, t ex både solipsism och sekterism, alltså både individuellt och kollektivt dominerade. Det centrala är relationen till verkligheten, så det är lätt att se psykos eller kollektivpsykotiska tillstånd i förlängningen. Typiskt för vår såväl atomiserade som mobbkollektivistiska samtid.

    Gillad av 1 person

 4. svenne skriver:

  ”Jo, därför att en ny fräsch och ren och av det gamla obesudlad historia började med den allmänna rösträttens införande vid pass år 1918. Efter det kunde man inte ens omnämna äldre förhållanden annat än med förakt. Dessförinnan rådde endast barbari.”

  Fredrik Reinfeldts slutsats efter ett besök i invandrartäta Ronna i Södertälje, 15 november 2006:
  ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

  Reinfeldts åsikt kan väl tolkas som att det svenska barbariet fortsatte även efter år 1918, men detta är nu på väg att försvinna tack vare att vi under några decennier har importerat en ”positiv utveckling utifrån”. Man måste ha huvudet djupt nerstucket i sanden om man anammar Reinfeldts åsikt, men tyvärr är denna fortfarande gångbar i vissa kretsar som lovordar alla kulturers förträfflighet men föraktar den svenska.

  Gillad av 4 personer

 5. Christer L skriver:

  Det förefaller som om en dynasti alltid måste växa och ständigt finna nya områden att utveckla sig på. Makten kan inte avveckla sig själv. Antingen slås makten i spillror av en ny härskarmakt, eller också växer den sig så stor att den börjar strida med sig själv när maktområdena överlappar varandra, varpå den kollapsar. Som när demokratin här i landet förstördes av den så kallade trianguleringen eller Alliansen.

  Hur kan man som medborgare hoppas på demokratin? Det handlar om att övertyga andra demokrater att vi SD-röstare inte är galna brunråttor fulla av hat och hämndlystnad, utan vettiga resonabla och i stort sett normala människor. Men samtidigt är vi ovilliga att förhandla med Löfven-dynastin och vi lever för att få se den straffas för vad den åstadkommit, så lite hatiska är vi nog. Ja, om SD får makten blir det nog en jävla röra. Men en god och nödvändig röra. En väldig massa socialsekreterare måste omskolas, om man säger så.

  Problemet med viktorianerna är att deras tid är ute, liksom senare vår gråsossetid med borgerlighetens motbalanserande är förbi. Nu har vi allt detta med datorer och invandrare. Det handlar om att byta ut dynastin men inte funktionerna och att därefter jämka och rikta om. Ersätta feminismen med kunskap och beprövad erfarenhet och det mobbande politiserandet med vanlig så kallad byråkrati. Något måste göras åt de propagandistiska MSM. Och det behövs att Sverige avlägsnar sig från toppstyrningen under EU och globalisterna och mot detta kanhända utvecklar ett tätare nordiskt samband.

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Men samtidigt är vi ovilliga att förhandla med Löfven-dynastin…”

   Nja, det stämmer väl inte. Det är de olika löven som inte vill förhandla med SD. Jimmie Åkesson har ju sagt vara beredd att förhandla.

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Vad skulle kunna uppnå detta Christer L, utan att individen stärker sig själv genom att bättre förstå vad valen gäller? Vad?

   Mvh A

   Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Om trasiga pepparkvarnar från Ikea, och viftande fjärilar i Kina samverkar till den storm som håller på att byggas upp i landet just nu.
  Själv har vi en trasig pepparkvarn från Ikea, den förstör den mesta maten den berör. vi har förpassat den till soporna till förmån för en från Mio möbler, den sköter sig och gör sitt jobb än så länge.
  Vad har det med tillståndet i landet att göra då? Eller en viftande fjäril i Kina?
  Tja det var poppis för massa år sedan att leta samband, en fjäril som viftade lite med vingarna i Kina skapade en tsunami på valfritt känt ställe.
  Det var en hel del forskare som nappade på den töntiga teorin.
  Höll den då? Näe varken bättre eller fullt ut än Schrödingers katt.
  Var fasen kommer min trasiga pepparkvarn in då?
  Jo med kristallklar logik. Ikea skapar skit produkter i andra länder säljer det billigt här och skapar förtret för omgivningen, med andra ord mig.
  Där finns logiken, vi skulle hjälpa dom trasiga peppar och saltkvarnarna på hemmaplan att bli hela och produktiva, att locka dom typ halva världen och ge dom pengar och bostad slutar även det i att omgivningen blir irriterad.
  Men så görs inte. Om Ikea Gör det med sina bolagspengar, Fine!
  Men görs det med skattemedel så är det inte Fine!
  Där kanske så håller fjärilsteorin lite sträck. Om en puckad statsminister äter för många korvar och inte sköter sitt jobb, raseras ett helt land.
  Men det har inte ett dugg med kvantfysik att göra, utan landar i vanlig idiot logik
  och sunt förnuft, vilket en viftade fjäril har mer av än en käbblande statsminister.
  Ps Tsunamin kommer till slut.

  Gillad av 2 personer

 7. Stefan Sewall skriver:

  Det var engelska styresmän i parlamentet under viktorianska tiden som uppmärksammade den dåliga folkhälsan och gjorde stora insatser för att finna orsaker och förbättra livet för folket.
  Londons avloppssystem byggdes med stora insatser för att förbättra vattnet och därmed hälsan för medborgarna. Man började med att diagnosticera rätt orsak till koleraepidemierna. Det var inte dålig luft som man först trodde, utan dåligt vatten i Themsen som var problemet. Ett jättelikt avloppssystems-projekt planerades och byggdes av Joseph Bazalgette och massor av arbetare under hans ledning inom Metropolitan Board of Works. Stora kostnader. 160 km avloppstunnlar under London. Themsen blev mycket renare och folket mycket friskare. Senare har resten av världen lärt sig om vatten och epidemier och folkhälsa. Det var en av de största insatserna för förbättring av folkhälsan för alla i hela världen i alla tider. Just insikten om och förbättringen av vatten och avloppshantering har gjort mer än penicillin och tjänlig mat och vaccinationer för människans hälsa och överlevnad.
  Det var som under viktorianska eran som Brunel ritade och byggde världens mest fantastiska ingenjörskonstruktioner vad gäller broar och tunnlar och ångdrivna fartyg och höjde välståndet för folket via bättre kommunikationer och transporter och visade vägen för resten av världen. Det var under viktorianerna som slaveriet förbjöds redan 1833 i England och imperiet långt före inbördeskriget i USA.
  Det var under viktorianerna som engelsmännen byggde järnvägar i Indien och Afrika och överallt i imperiet som alla fortfarande har nytta av. Man upprättade ett rättsväsende i Indien t.ex., som var grunden för Indiska rättsväsendet, som är förutsättningen för den nuvarande civiliserade statsbildningen Indien.

  Gillad av 8 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Nu är det så att duktiga, intelligenta och kreativa människor är de som på sikt formar och även omformar samhället. De var sådana som byggde upp det viktorianska samhället som väl kan ses som det först moderna samhället. Vi skall vara oändligt tacksamma för denna gigantiska skaparkraft. De totalitära idéerna bekämpar det fria och öppna samhället ty dess ledare är endast intresserade av makt. I så motto har socialismen varit en negativ kraft som förstör det bästa hos människan. Den har inget gemensamt med att på ett naturligt sätt hjälpa människor i svårigheter som alltid har funnits. Socialismen har inte heller lyckats göra sig av med ondskan utan snarare gjort den värre. Se bara vad kommunism och nationalsocialism ställt till med de senaste 100 åren!

  Gillad av 7 personer

 9. annikanestius skriver:

  De allmänna byggndader viktorianerna skapade – tågstationer, sjukhus, tingshus, allmänna bad, bibliotek, broar, t.o.m toaletter – är underbart vackra, välplanerade och byggda för att ge användarna en känsla av välbefinnande och en tro på framtiden. Det ger en tydlig bild av hur den tidens makthavare relaterade med allmänheten. Jämnför dem med med moderna mörka och billiga motsvarigheter, och ifrågasätt mentaliteten som ger oss så torftiga miljöer

  Gillad av 2 personer

 10. Per G Eriksson skriver:

  Viktorianerna, dess epok, kan jämföras med antikens greker och romare – maken till elit har den moderna världen aldrig skådat – briljanta akademiker, ingenjörer, författare, arkitekter, militärer, upptäcktsresanden samt intressanta och underhållande excentriker.

  Gillad av 8 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Fast både greker och romare kände till teorin för forskvarnar och vindfkvarnar, men iddes inte utveckla. Och Sigurd Jorsalafara och Leif Eriksson navigerade ännu längre än de…

   Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  Eftersom ingen såg kopplingen till mina trasiga pepparkvarnar från Ikea, så tar jag det enklare och på en lägre nivå.
  Patriks text är lysande och hans kvarn maler fram fina sädeskorn, som kanske till slut jäser till en fantastisk blivande bulle eller brödbit.
  Eller en semla, det gillar ju alla avtrubbade svenskar mer än något, en hetvägg med mjölk, Åter till det enkla till slut kanske bullen åker in ugnen. Ja en metafor för något annat med.
  Men med tempot som allt sker så lär Mammuten vara återskapad och mänskligheten har koloniserat både Venus och Uranus innan. (Smygvits)
  Helt allvarligt hur förbannat trög är befolkningen i detta avtrubbade land (Avlång)
  är det som normalt står, men inget är ju normalt längre.
  Vad fasen är ni så rädda för?

  Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   En del av oss är så gamla att minns högertrafikomröstningen. Bägge parter var överens om
   att det skulle bli fler olyckor snart efter omlägget, men det var ett pris värt att betala hävdade omläggarna. På sikt skulle det bli säkrare. Bägge sidor hade fel. Folk körde så försiktigt just efter omlägget att olyckorna minskade. Därav kan vi som ”kontrollerar det förflutna” se en åtgärd att minska trafikolyckor: Återinför vänstertrafiken. Det kan dessutom hävdas vara demokratiskt,

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.