Bitte Assarmo: Something is rotten in the state of Sweden

Bitte AssarmoSnart är det EU-val och inför detta går självaste MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut och förmanar oss svennebananer att ”hålla huvudet kallt”. Den onde ryssen pumpar nämligen ut fejk news här i väst – ofta via det likaledes suspekta USA – för att vi ska luras att tro att det finns problem i vårt välfärdssamhälle.

”Det finns en pågående generell kampanj där främmande makt försöker få oss att ändra uppfattning om vårt land”, säger myndighetens enhetschef Mikael Tofvesson i en intervju i Aftonbladet och han förklarar också att ”Ju närmare valet vi kommer, desto större är risken att man försöker sprida rena lögner”.

Som om det skulle behövas en främmande makt för att få medborgarna att ändra uppfattning om Sverige. Det räcker ju med att ha vuxit upp här, eller levt här i ett antal år, för att man ska inse att something is rotten in the state of Sweden.

Dessa (påstått) fejkade nyheter går på känslor, förklarar Tofvesson vidare, och säger att ”Vi vill därför varna människor för om man ser något som gör att man blir riktigt arg och upprörd.” Hans råd är att hålla huvudet kallt.

Det framgår inte av artikeln om vi också ska hålla huvudet kallt när det gäller larmen om klimatkrisen. Sannolikt utgör denna ett undantag från varningen eftersom det när det gäller just klimatet tycks vara helt i sin ordning att spela på människors, och inte minst på barns och ungdomars, känslor. Men när det gäller övriga samhällsfrågor, som är av yttersta vikt för medborgarna, ska vi tydligen ta oss i akt för den lede ryssen.

Det är anmärkningsvärt att en representant för MSB klappar medborgarna på huvudet och förmanar dem att sluta reagera på det som sker i samhället och istället vara tysta och lydiga. Och man måste fråga sig hur han har mage att inta en så nedlåtande attityd gentemot dem som genom sitt hårt beskattade arbete ser till att staten, och dess myndigheter, alls fungerar.

Exemplen på hur illa det har blivit i Sverige de senaste åren är otaliga. Många av landets kommuner går på knäna på grund av de ökade kostnaderna i samband med invandringen 2015. Det innebär minskade resurser till de flesta kommunala verksamheter och kommer att bli alltmer kännbart framöver. Antalet fattigpensionärer ökar alltmer, många blir hemlösa. Invandrade klankulturer agerar moralpolis i våra förorter och förtrycker kvinnor som om de befann sig i en islamistisk diktatur. Våldsbrotten mot äldre har ökat och dessutom tilltagit i brutalitet. Vi har så mycket skjutningar att tidningarna numera skriver om de perioder då det inte skjutits på öppen gata. Behöver jag fortsätta?

Samtidigt sitter alltså en representant för den myndighet som ansvarar för vår trygghet och beredskap och försöker få oss att tro att det här inte händer. Att medborgarnas verklighet inte finns.

Och kanske gör den inte det heller. I Tofvessons värld. Medborgarnas verklighet tycks vara ointressant för Tofvesson och andra i hans position. För dem är det en annan verklighet som gäller, en högst privilegierad sådan, dit den realitet som är den vanliga människans inte når.

Tofvessons, och MSB:s, utspel mot medborgarna är ett av en mängd liknande utspel som under åratal kommit från myndigheter och politiker, via de stora mediehusen och public service. Utspel som avslöjar ett folkförakt utan like, då de antyder att medborgarna inte själva förmår se vad som händer i samhället. En klapp på huvudet som från en storebror till en olydig liten treåring och en överlägsen bortförklaring om främmande makter. Ingen skugga må falla över vårt fina folkhem och våra ack så goda och visa politiker.

Men medborgarna ser vad de ser, upplever det de upplever. De ser att ungdomar rånas och våldtas, att gamla blir attackerade i sina hem, att vårdköerna blir så långa att människor dör som borde ha överlevt och att det skjuts dagligen och stundligen på gator och torg. Och de kommer att fortsätta att prata om det de ser hela vägen till samhällets sönderfall – eller tills politikerna tar samhällsproblemen på allvar och börjar bete sig som vuxna. Det kan inte ens MSB:s beskäftiga förmaningar ändra på.