Bitte Assarmo: Botkyrka långt ifrån sunt förnuft

Bitte AssarmoJag minns fortfarande när Botkyrka kommun, söder om Stockholm, lade sig till med sin slogan ”Långt ifrån lagom” någon gång i början av 2000-talet. Den fräsiga texten illustrerades, i alla fall i början, med en bild på en clown vars röda näsa syntes lång väg på in- och utfarterna.

Redan då insåg jag hur fantastiskt fint Botkyrka kommun anser att det är att vara just ”långt ifrån lagom” och, givetvis, hur oerhört politiskt korrekt det var redan då. Botkyrka var ju inte heller först med antilagom-vurmen; lagom har länge varit ett av de fulaste ord som överhuvudtaget finns i svenska språket. Följaktligen är det något av det coolaste som finns att vara motsatsen, på samma sätt som det är supercoolt att vara osvensk och dödtrist att vara svennebanan.

Det kan vara en av orsakerna till att så få saker är lagom numera. Ta det här med maten till exempel. Varenda hemmakock med lagomkänsla har någon sorts (förlegad) uppfattning om att använda lagom mycket fett och socker när man lagar mat. Men de trendriktiga tv-kockarna vet bättre. Lagom är inte bäst är budskapet och på den vägen karamelliserar man allt och steker kycklingfiléerna i tre deciliter olivolja. Eller serverar råkost som ensamrätt och fettfri yoghurt som dessert, för den delen. Hårdföra veganer skriver rabiata debattartiklar om att det luktar lik när folk grillar, och inbitna köttätare blir förolämpade om det serveras en tomatklyfta till den köttfyllda tallriken. Vad som helst, bara det inte är lagom!

Själv är jag pinsamt lagom i nästan allt jag gör, och jag inser (med viss lättnad, ärligt talat) att jag absolut inte skulle platsa i en kommun som Botkyrka. Jag frågar mig dessutom vad långt ifrån lagom egentligen betyder. Det borde ju rimligen innebära motsatsen till lagom. Ytterligheternas filosofi, alltså. Ursäkta mig, men det verkar aningens osunt.

Idag skulle jag vara ännu mer malplacerad i Botkyrka kommun, sedan man tagit sig för att strukturera biblioteket på ett sätt som passar in i ivern att fjärma sig från allt som är lagom. Svenska är inte längre huvudspråket minsann, utan alla språk har samma ställning. Hur ska man annars kunna integrera svennebananerna i långt ifrån lagom-landet? Dessutom tänker man ta bort de förlegade bokstavsbeteckningarna eftersom bibliotekets besökare, enligt bibliotekarierna, inte förstår dem. Att det går att lära folk de där bokstavsbeteckningarna har tydligen inte fallit de ansvariga in.

Numera ska böckerna kategoriseras efter tema istället. Det är naturligtvis alldeles enastående korkat, men lagom är det i alla fall inte och det är väl det som är huvudsaken. Således kommer man i framtiden att hitta Anne Franks dagbok under etiketten MODIGA.

Nu låter det förstås inte så märkligt att stoppa in Anne Franks dagbok under den etiketten. De flesta, utom en bunt imbecilla förintelserevisionister, skulle förmodligen hålla med om att det är högst rimligt att tro att denna unga judiska flicka var i högsta grad modig. Men när man betänker konsekvenserna av en sådan typ av värderande katalogisering blir man mörkrädd. Det kan till sist blir hur galet som helst när godtyckligheten får styra. Vad händer till exempel om Botkyrka bibliotek anställer en bibliotekarie med förkärlek för islamism? Arabiskspråkig propaganda för jihadism och instruktioner om bombtillverkning under genren FRIHETSKAMP och kristen litteratur under HÄDARE? Och Anne Frank förflyttad till genren ORENA?

På samma godtyckliga sätt skulle en bibliotekarie med högerextrema sympatier kunna pillra in Hitlers Mein kampf under HJÄLTAR och en vänstersinnad ställa alla böcker om Nordkorea under DEMOKRATIER I VÅR TID. Ingenting är omöjligt i landet långtifrån lagom.

Själv är jag, som sagt, en sådan där trist och tråkig människa som faktiskt anser att lagom är bäst. Jag tycker det är bra med lagom höga skatter och trivs med lagom höga farter i trafiken. Jag gillar att bre lagom mycket smör på mackan och föredrar lagom mycket mjölk i kaffet framför café au lait.

Jag tror också på en bibliotekskultur med lagom mycket förnuft. Inte den bibliotekskultur som frodas i Botkyrka långt ifrån lagom – eller, som jag tvingas konstatera, Botkyrka långt ifrån sunt förnuft.

19 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Botkyrka långt ifrån sunt förnuft

 1. Fredrik Östman skriver:

  Tager du lagom mycket snaps i kaffet också? Är mellanmjölk eller mellangrädde att föredraga?

  Kritiken av bilbliotekets avvikelse från den innehållsneutrala taxonomien är mycket viktig och välkommen, men utanverket i denna artikel gör den bara svårare att finna.

  Gillad av 1 person

 2. Jari Norvanto skriver:

  ”Jag gillar att bre lagom mycket smör på mackan och föredrar lagom mycket mjölk i kaffet framför café au lait.”

  Hehehe! Och du kallar dig lagom? Smöret på mackan avslöjade dig som rasistisk gammelsvensk. En tvättäkta högerpopulist. Som inte tagit till sig lundaforskningen som konstaterat att mjölken är rasistisk.

  Gillad av 3 personer

 3. Aha skriver:

  Ingenstans (?) har ”långt ifrån lagom” varit en framgångsfaktor när det är relaterat till kulturer och mångkultur. Det är monokulturerna som är framgångsrika.

  Gillad av 3 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Bitte till det en ”Lagom lång text” , med lagom lätt innehåll.
  Vart nyfiken och läste på om Lagom, och fann att mitt minne stämde bra den folkliga förklaringen
  med att mjöd stopet skulle räcka varvet runt till alla är mest underhållande och trevlig.
  Och att vi svenskar inte skulle vara stolta över vårt lagom då det var absolut inte unikt utan fanns minsann både på norska, danska, estniska, serbokroatiska och minsann japanska.
  Undrar om det var herr Reinfeldt som författat artikeln i ren affekt på Wikipedia.
  Uppenbarligen så räckte det ju inte att väcka det sovande folket, utan förstöra dess historia och förvanska den räckte inte heller utrota landet då verkar han nöjd.
  Konstigt att en sådan hatare fått så mycket makt och utrymme, men som det sägs i bibeln,”Hans vägar är mystiska”.
  Och det kanske finns någon galen logik i vår nutid och med dom styrande som drabbat oss alla.

  Gillad av 1 person

 5. Min strand skriver:

  Ditt ”lagom höga skatter” är vad jag anser vara vidrig stöld. Det är värre än om inbrottstjuvar tog pengarna för då hade de åtminstone använts till något vettigt, idag så går mina skattepengar till totalitära parasiter till politiker som varje dag funderar på hur de kan stjäla mer av min frihet och mina pengar, de ger dessutom bort min pengar till folk jag föraktar och hatar, de värsta ideologier på vår jord idag, de ger min pengar till våldtäktsmän och terrorister. Det är Bittes lagom. Inte nog med det, Bittes tro på att Sverige är lagom är skrattretande, så här lagom var det när Malmö stad mitt i 90-talets fastighetskris tvångsköpte upp fastigheter i västra hamnen, så min morfars fastigheter som han byggt från absolut noll, han hade 6årig folkskola och var bondson, de stal kommunen för en spottstyver, detta efter arvskatt och 80% marginalskatt. Så idag så har min mamma inte ett ruttet lingon och lever på en tunn lärarpension och har mindre att leva för än varenda invandrarfamilj i Sverige. Lagom?

  Ditt lagom är vidrigt för mig, du förstår nog inte vilket djupt hat jag känner mot socialdemokratin? Detta hycklande korkade tjuvpack som nu genom vänskapskorruption i politiken dragit med sig alla ner i samma hål. Lagom, du måste skämta? Sverige har aldrig varit lagom, var rashygienen lagom, var rivandet av gamla kulturbyggnader lagom, var utrotandet av kristendomen lagom, var massinvandringen lagom, är islamiseringen lagom? Svenskarna är det mest indoktrinerade folket alla kategorier, men lagom är de inte.

  Gillad av 6 personer

   • Ms skriver:

    När jag tänker på det så kan jag inte annat än att hata, men jag försöker att koppla bort det, var undantagsvis i Malmö igår och körde förbi området som familjen ägde som nu är fullt med flotta byggnader, men det tog 20 år efter exproproprieringen innan Malmö stad använde marken och byggde något. Sverige är inte ett land som styrs av lag och rätt utan sossarna snor vad de har lust med.

    Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Det har aldrig tidigare gått upp för mig att ordet lagom kan ha en sådan explosiv laddning. Hon skriver: ”Jag tycker det är bra med lagom höga skatter och trivs med lagom höga farter i trafiken. Jag gillar att bre lagom mycket smör på mackan och föredrar lagom mycket mjölk i kaffet framför café au lait.” Hon säger inte att skatten är lagom som den är nu, så vad i hela friden eldar du på så för?

   Gillad av 2 personer

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  Men Bitte, svenska är inte huvudspråket i Botkyrka. I Fittja, som hör till Botkyrka, har 92% utländsk befolkning. Botkyrka har 59% som hel kommun. Om ”Sverige” är mer än en geografiskt avgränsad administrativ yta så är inte Botkyrka ”Sverige”.

  Så det är ju faktiskt inte Sverige du skriver om. Det är ett område som tidigare var svenskt men som sedan länge koloniserats av utlänningar för från svenskarna beslagtagna resurser.

  Sen är det ju ingen nyhet utom för den som ägnat de senaste tjugo åren med att inte titta efter. Att det skall vara som det är har beslutats i god demokratisk ordning, och en bred konsensus mellan partier, civila organisationer, företag, fackförbund och föreningsliv och religiösa samfund delar alla åsikten att så som Botkyrka är bör resten av Sverige bli.

  [http://botkyrka.statistikportal.se/omradesfakta/]

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Hurra för lagom. Få svenska ord är faktiskt viktigare. Det är ett tecken på ett väl balanserat omdöme inte minst i en värld där samhällets resurser skall räcka åt alla.

  För de som är hållbarhetsivrare eller utger sig för att vara detta, måste ju också medge att lagom är det verkligt sanna hållbarhetsordet. Politiker, som Mona Sahlin, som anser att Sverige inte har någon egen kultur av värde kanske borde ta och reflektera över begreppet lagom även om de inte anser det häftigt nog.

  Begreppet lagom värdesattes av den äldre generationen socialdemokrater. Ett resultat därav vara att de hade folkets stöd. Det har de inte längre.

  Gillad av 1 person

 8. lenam skriver:

  Tur att man inte bor i Botkyrka. Bättre att stänga biblioteken där. Muslimer läser inte böcker och Svenskarna flyttar ut. Sluta låtsas något annat.

  Gillad av 2 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   Åjo, visst läser muslimer. Fast urvalet är som regel väldigt, väldigt tunt; Koranen och Mein Kampf. Knappast särskilt konstruktiv litteratur.

   Gillad av 1 person

 9. Ingela Hansson skriver:

  Budhismen förordar den gyllene medelvägen, Horatius gör det samma. Synd att inte Sverige strävar efter att leva upp till detta förnuftiga ideal.
  Lagom stor invandring , att ha lagom många pk-ister, klimatalarmister och vänsteråsikter i SVT och SR osv. Nej, Sverige vill vara värst/bäst på godhet, humanism, generositet; helt enkelt världens goda exempel.

  Gillad av 1 person

 10. Jan-Eric Örnberg skriver:

  Botkyrka långt ifrån sunt förnuft:
  Tack Bitte Assarmo för dina artiklar som alltid är läsvärda! Botkyrka är väldigt långt ifrån sunt förnuft alltsedan de glorifierade brottslingar genom minnesbilden (Rest in Peace).

  Gilla

 11. olle holmqvist skriver:

  Lag-om, efter lag dvs passande inom lagens råmärken. Inte utanför den gränsen.Omdömets gräns. Övermåttan ovan måttet. Undermåttan kunde begripas, men inte ”måttan”.
  By the law betyder något annat, formaljuridik. Engelskan via latin visar dock samma begrepp, samma innebörd, – det som ”bäres inne” – inom gränsen, men annorlunda leder leden dit: annorlunda ordet : Appropriate – det som tillhör sig själv – motsats till ”tillgjord”.

  La cucina italiana dice: ”Al dente”.

  Sparsamheten i språken på ord för lagom ligger i att ”lagomhet” inte visar sig. Det visar sig elnigt Schopenhauers dubba negation:Fullt frisk visar sig efter sök efter sjukdom (ngt negativt) och inget funnet (negation). Liksom på bilprovningen : u.a.

  Därför så svårt att fylla lilla vykortet från Medelhavet med ens liten berättelse. Därför komedier dagsländor och tragedier sega som evighet. Tänk Bellman utan förgängelsen den ständigt pågående i riktning det givna slutet. Vakuum är extremt lagom.

  Gilla

 12. maria Alderlid skriver:

  Tack för en bra text.
  Jag bodde och arbetade i Botkyrka 2003-2015. Jag skriver under att Botkyrka är LÅNGT ifrån lagom. Vid inflyttning till kommunen hamnade jag i Tumba (storvreten) när barnen började på dagis var det väl ok, när äldsta dottern började på 6 års kom hon hem och hade börjat prata rinkebysvenska. Då flyttade vi längre ut i kommunen och bytte skola, det var väl bra dom 2 första åren. Från början var det en liten skola, den byggdes om så den skulle bli lagom stor, lagom stora klasser… A & B klass 30 elever i varje klass med 1 lärare som fick båda klasserna. Katastrof.
  Varje dag i mitt arbete passerade jag Alby, hallunda, fittja och Skärholmen, det var inte roligt. Ägg och sten kastning, grön laser i ögonen var vardag.
  Nu bor vi i en faktiskt lagom kommun, skolan är suverän, 156 elever med max 15 i varje klass + 2 lärare. Att åka till jobbet är rena semestern nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.