Mohamed Omar: Den förste Bernadotten kröntes idag

Mohamed Omar

”En vacker majdag kröntes Karl Johan i Stockholms Storkyrka till Sveriges konung”, skriver Carl Grimberg i Svenska folkets underbara öden.

Det var idag den 11 maj år 1818 som fransmannen Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung. I sin biografi över Bernadotte beskriver Herman Lindqvist – av vissa sedd som en ny Grimberg – kröningen så här:

Kröningen skedde den 11 maj 1818 i Storkyrkan i Gamla stan, på årsdagen trettio år sedan Jean blev fältväbel i den franska armén. Ceremonin blev den ståtligaste sedan Gustav III:s dagar. Karl Johan hade låtit modernisera Erik XIV:s krona från 1560. Den fick nya diamanter och avslutades med en klarblå, emaljerad glob. Det måste ha varit ett gripande ögonblick för sakförarsonen från Pau och före detta soldaten i Royal-la-Marine då den åldrande ärkebiskopen Lindblom förrättade ceremonin och då rikshärolden utropade: ”Nu är Karl XIV Johan krönt konung över Svea och Göta landom och underliggande provinser, han och ingen annan”.

Karl XIV Johans kröning. Målning av Per Krafft d.y.

Den förste Bernadottens kröning markerade vårt lands resning ur en djup kris. Vi hade förlorat Finland. Axel von Fersen hade lynchats i Stockholm. Huvudstaden var orolig. En kung hade avsatts och en tronföljare dött under skumma omständigheter. Ja, von Fersen slogs ihjäl för att folk trodde att han förgiftat Karl August, den danske prinsen som skulle ha blivit ny kung.

”Allmänheten började allt mer längta efter en kraftkarl, som kunde både skydda de laglydiga till person och egendom och återställa Sveriges anseende utåt”, skriver Grimberg.

Jean Bernadottes främsta förtjänst var att han var en berömd härförare och krigshjälte. Han var en av Napoleons marskalker – och kejsar Napoleon var Europas mäktigaste man, en ny Caesar som härskade över ett nytt Rom som skulle ena Europa under sin spira.

Jean Bernadotte föddes den 26 januari 1763 i Pau i landskapet Béarn i sydvästra Frankrike som den yngste sonen till en advokat. När han var 17 år tog han värvning som menig soldat. Tack vare den franska revolutionen kunde han med sin borgerliga bakgrund avancera till de högsta graderna i militären. Grader som tidigare varit förbehållna aristokratin.

Musketören Jean Bernadotte var liksom musketören d’Artagnan i Alexander Dumas roman gascognare. När d’Artagnans far tog avsked av sin son gav han honom följande råd: ”Du är ung, du bör vara tapper av två skäl: för det första för att du är gascognare, och för det andra för att du är min son.”

Sedan kysste fadern sin son och överlämnade sin värja. Jean var liksom d’Artagnan hetlevrad och tolererade inte en förolämpning. Han var också en skicklig fäktare.

I Lindqvist biografi kan man läsa om den förste svensk som lärde känna Bernadotte. Fredrik Samuel Silfverstolpe var Sveriges chargé d’affaires i Wien där Bernadotte år 1798 hade blivit satt som den segerrika franska republikens ambassadör.

Silfverstolpe, berättar Lindqvist, var:

… vänsterman, lockad av den franska revolutionens idéer, imponerad av Bonaparte men också av Bernadotte. Han var mycket kulturellt intresserad, särskilt av musik. Han umgicks med Haydn, Salieri och med Mozarts änka. Som vänsterman måste man vara försiktig i sina rapporter till Stockholm. Kungen Gustaf IV Adolf avskydde Napoleon och allt som hade med revolutionen att göra.

Det visade sig att Jean Bernadotte, republikens ambassadör, hade stor respekt för svenska kungar och för den svenska armén:

En förmiddag några dagar senare besökte Silfverstolpe Bernadotte hemma på hans ambassad. Bernadotte frågade Silfverstolpe vad den vita näsduken betydde som han och svenska officerare hade knuten om armen. När Silfverstolpe berättade att det var ett minne från Gustaf III:s revolution 1772, då alla som stödde kungen i revolutionen band en bindel om höger arm började Bernadotte prata om Sverige och till Silfverstolpes häpnad började han prisa den svenska armén. Han höll ett lovtal över Gustaf II Adolf och Karl XII och om dessa kungars ”krigiska snille som gjort historien gloriös”, något som Silfverstolpe tyckte var märkligt sagt av en jakobin. Bernadotte ansåg att de tre största fältherrarna var Caesar, Gustaf II Adolf och Fredrik den store av Preussen.

Bernadottes kunskaper om svensk historia och om Gustaf Adolfs och Karl den tolftes militära genialitet gjorde Silfverstolpe djupt imponerad. Bernadotte var sverigevän innan han blev svensk. Men respekten för Gustaf Adolf den store var dock inget ovanligt. Gustaf Adolf hade länge varit känd och respekterad som militärt geni i hela Europa. Napoleon höll honom för en av de största härförarna genom tiderna.

Lindqvist avslutar sin bok så här:

Och så märkligt är det, att sedan Jean Bernadotte valdes till tronföljare i Örebro är ätten Bernadotte idag den enda dynastin i världen, som genom samma gren av samma familj utan avbrott för krig och revolutioner fortsatt att regera över ett fritt folk och ett självständigt rike i två hundra år.

Och Grimberg ger följande samlande omdöme:

Det är Karl Johans ovanskliga ära som Sveriges regent, att han väckt upp Sveriges rike ur dess vanmakt. Han kom hit med ej blott sydlänningens utan — vad bättre var — den överlägsna personlighetens eldande makt. Han kom med den härförarbegåvning och den statsmannablick, som Sveriges ledande män saknat, vana som de voro vid små förhållanden. Så har han räddat vårt land från förfall och åter givit det en aktad plats bland Europas stater. Det är en bragd av samma slag som en gång Gustav III:s.

Även Karl Johans fortsatta regering var i flere avseenden gagnerik. Den forne krigaren blev en klok och försiktig statsman, som lyckades bevara freden åt sitt folk, en fred som ännu består.

Om det någon gång skulle bli krig i Sverige igen, eller om vårt land skulle hamna i en kris som hotade nationens sammanhållning, så skulle det sannolikt inte bero på främmande makter. Jag tror hellre, om jag tillåts spekulera, att krisen skulle bero på den inre splittring och de konflikter som blivit en följd av senare tiders ansvarslösa invandringspolitik och mångkulturalism.

18 reaktioner på ”Mohamed Omar: Den förste Bernadotten kröntes idag

 1. Rex skriver:

  Omar mentions that Karl Johan was a big admirer of Gustav ll Adolf. Margret Truman mentions in her biography that her father, former President Harry Truman, had two great heroes, one was Gustav ll Adolf. (The name of the other man I don’t remember.)

  Rex

  Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Jag tror du har alldeles rätt i din snillrika spekulation, Eddie, men åhhh… om man hade fått uppleva den storslagna synen av en äkta sverigevän iförd en passande påkostad kungakrona och hermelinbrämad mantel…

  … istället för att, som nu, med stigande vanmakt tvingas åse en totalt gränslös, ovärdig massa megalomaner – den självutnämnda eliten – pinsamt utstyrda i illrosa pussy hats och generöst tillskurna, rödgröna narrkåpor.

  Måtte vi åter kunna få bli ”ett fritt folk och ett självständigt rike”… i evärdeliga tider. Amen.

  Gillad av 6 personer

 3. Bo Adolfsson skriver:

  Denne ”eminente” Gustav II Adolf var fröet till det svenska rikets fall på den tiden liksom den ”eminente” Olof Palme var fröet till det nuvarande fallet för vårt land.
  Storhetsvansinne som har gynnat de högre klasserna på bekostnad av småfolket.

  Gillad av 4 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  ”den överlägsna personlighetens eldande makt”

  Detta förstår man bäst när man ser Stefan Löfven, som representerar det diametralt motsatta.

  Gillad av 1 person

 5. Rolf H Carlsson skriver:

  Läs gärna också Dag Sebastian Ahlanders nyligen utkomna bok, ”Sverige vid avgrunden 1808-1814”. Den är som en spegel av vår tid då, det som ska vara Sveriges politiska elit, på liknande sätt som då, präglas av total brist på ansvarstagande och statsmannaskap. Tyvärr får vi väl leta stjärnorna efter vår tids ”Bernadotte”.

  Gilla

 6. Patrik Axelson skriver:

  Tyvärr dog Gustav II Adolf redan 1632 knappa 2,5 år efter att Svenska trupper landsteg på Tysk mark. Kriget fortsatte ytterligare 16 år. Sverige var tvunget att bita sig fast för att kunna betala alla legoknektar samtligt fanns stora möjligheter att till fina krigsbyten för den Svenska adeln.

  Nu verkar det som Sverige skall starta ett krig mot Ungern, Det krigshetsas för fullt.
  Det är konstigt att vi inte uppmärksammar Jean Bernadotte mer. Han gjorde väldigt mycket gott för Sverige.

  Gilla

 7. olle holmqvist skriver:

  Ytliga är mina kunskaper om Bernadotte. Jag har hört om hans ordervägran mot Napoleon, han vägrade anfalla i Österrike ? när han bedömde det omöjligt. Blev dödsdömd ? Vill ngn fylla i ?

  Dock han var F – Försiktig eller Feg, vilket man vill. Jan Myrdal (en av mina husgudar) menar att det var han som satte den kommande svenska neutralitetspolitiken, skicklig diplomati – i sadel. Wigfors ville mer militärt stöd till Finland – idealistiskt, utopiskt – Per-Albin, den inbitne bernadottisten, såg till real befintlig styrka, hos oss & andra-

  Spekulation: (säg gärna emot). B. litade inte på svenskarna som han inte kände och inte begrep. De var inte pålitliga, konsekventa, rätlinjiga som gascognare. Därav: försäkringar !
  Nr 1: Erövra. kuva – inte – Norge. Bli vald till kung av norskarna själva Genialt, eller va ? Men
  lite gambling, tänk om norsken väjler nån annan. Dock för en härförare – ett moment av gambling finns alltid där.

  Det gick väl i Norge.Säker reträttplats om svennarna skulle börja konstra. Alltid kung av Norge.
  Men tänk om norskarna då också börjar konstra ?

  Guadelope-räntan !
  Alltså trix&fix så att Frankrike återköpte Guadelope fr Sverige, men stålarna – inte till Sv Staten utan till familjen Bernadotte i all framtid !. kommunisterna (de som kallade sig så) motionerade ständigt om att G.-räntan skulle gå till Staten istället.

  Ja färdigtjabbat nu, men gärna syns-punkter!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.