Jan-Olof Sandgren: The Greta syndrom

Jan-Olof Sandgren

Det är svårt att ifrågasätta Greta Thunberg utan att anklagas för att hata barn, men jag tar risken. Enligt Greta själv startade hon sin globala rörelse på egen hand utan uppbackning från föräldrar eller någon organisation, och fortsätter driva den i egen regi. Att hon ibland samarbetar med FN och andra icke-statliga organisationer, gör henne på intet sätt ”beroende”. Så här skriver hon på sin Facebooksida:

Many people love to spread rumors saying that I have people ”behind me” or that I’m being ”paid” or ”used” to do what I’m doing. But there is no one ”behind” me except for myself. My parents were as far from climate activists as possible before I made them aware of the situation.

I am not part of any organization. I sometimes support and cooperate with several NGOs that work with the climate and environment. But I am absolutely independent and I only represent myself.

Enligt en annan syn på saken upptäcktes hon av PR-expert Ingmar Rentzhog, som på kort tid gjorde henne till mediakändis och ”kick-off” för sitt företag WeDontHaveTime AB. Hon lämnade snart Rentzhog bakom sig, men andra organisationer hade fått upp ögonen för hennes potential. Till exempel One foundation (sponsrad av Bill Gates och George Soros) och Fridays for Future, ett koncept som skräddarsytts för Greta men har ett ekonomiskt samarbete med Plant-for-the-Planet Foundation, en organisation som enligt tysk media är nära förknippad med Romklubben. Till sin hjälp har hon även en svensk pressansvarig, Helena Ilse som driver PR-byrå i Stockholm och tidigare varit pressansvarig på SvT. Utan dessa mycket professionella människor hade hon sannolikt bara varit en ensam demonstrant utanför riksdagshuset.

Greta Thunbergs psykiska diagnos har diskuterats, ibland på ett okunnigt sätt. Nej, hon är varken idiot eller har ”Downs”. Jag kände en gång en person med Aspbergers syndrom (samma diagnos som Greta har) och kan intyga att det ofta är personer med hög intelligens, som kan åstadkomma häpnadsväckande saker. Jag tvivlar inte på att hon skrivit de flesta av sina tal själv, trots att många påstår att 16-åringar inte kan uttrycka sig på det sättet.

Diagnosen gör det däremot svårare för henne att relatera till sin sociala omgivning. Aspergers räknas som en form av autism, och antagligen är hon omedveten om eller ointresserad av de organisationer som finns runt henne och vad de kan ha för motiv att ge henne en plattform. Jag tror också hon är helt ärlig när hon säger att hon inte låter sig styras. Andra personlighetsdrag som förknippas med Aspergers är extrem fokusering på smala intresseområden, oförmåga att se nyanser i tillvaron samt svårighet att avläsa människors känslor. Själv betraktar Greta sin sjukdom som en gåva. I en intervju med Skavlan berättar hon vilka fördelar det innebär att se världen i ”svart-vitt”, när det kommer till saker som (enligt henne) faktiskt ÄR svart-vita. Det låter gulligt när en flicka i flätor säger det, men i andra sammanhang skulle samma ord väcka blandade känslor. I samma intervju menar hon att lösningen på klimatfrågan är så enkel att en femåring kan förstå det.

Som person är Greta tveklöst charmig, det är svårt att inte tycka om henne. Samtidigt identifierar hon sig starkt med ledarrollen och utgår från att världen snart kommer att följa henne. Hon ber oss att inte vänta tills hon blir vuxen, utan agera NU. Hennes mamma Malena Ernman bekräftar för SvT att för första gången på länge är hennes dotter lycklig.

Rubriken på den här krönikan syftar egentligen inte på Greta, utan på det faktum att vuxna människor över hela världen ser upp till henne som en ledare, något att samlas kring när orosmolnen hopar sig. Antagligen är vi så trötta på korrupta makthavare att när ett autentiskt barn placeras på scenen och med självsäkerhet talar om viktiga frågor, tycker vi oss se barnet i Kejsarens nya kläder. Hennes oskuld blir liksom en garant för att det hon säger också är sant.

När en utländsk tidning för ett tag sen noterade att Greta Thunbergs klimatkrav går längre än EUs klimatmål, måste man dock fråga sig: Hur relevant är det att jämföra en outbildad 16-årings åsikter med EUs officiella politik som om de vore två jämförbara storheter? Vilken auktoritet har Greta Thunberg som kan mäta sig med EU-parlamentet?

Själv säger hon att hon samarbetar med klimatforskare. Men klimatforskare kan betyda många olika saker (något jag diskuterar här). De klimatforskare som behöver Greta Thunberg för att nå ut med sina rön, kanske inte är de med störst kunskap om själva klimatet. Jag gissar att det rör sig om forskare som forskat på konsekvenserna av en klimatförändring – som de själva inte kunnat verifiera, men utgår från kommer att hända. Många äldre forskare med naturvetenskaplig bakgrund, som sett utvecklingen under längre tid, kan vittna om hur forskningen vid våra universitet blir allt mindre vetenskaplig och i allt högre grad motiveras av politiska hänsyn. ”The Greta syndrom” pekar på ett problem, långt större än Greta själv.

120 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: The Greta syndrom

 1. Fredrik Östman skriver:

  ‘”The Greta syndrom” pekar på ett problem, långt större än Greta själv.’ — Ja, det pekar på den utbredda pedofilin i våra styrande kretsar.

  Fascinationen inför Greta är pedofil. Hon har en omogen kropp och ett pojkaktigt ansikte. Pedofilin förklarar allt.

  Gillad av 5 personer

 2. Ulf skriver:

  Ja inte ska ett barn kritiseras för att hon har en åsikt och kämpar för något. Det är naturligtvis den vuxna omgivningen som ska kritiseras. De följare och beundrare som sväljer klimatpaniken med hull och hår.
  Som ett par forskare mycket riktigt slog fast på svt debatt så är klimatpaniken det största problemet med klimathotet. Vi riskerar att göra fel saker och alldeles för dyra saker. Vi har redan sett otaliga exempel, etanolbilar, dieselbilar etc etc.

  Jag kommer inte på något annat senare exempel än häxbränningarna på 1600 talet där barn användes som sanningsvittne. Det gick som det gick med det.
  Klimatpaniken kommer att kosta sverige och vissa länder i Europa mycket onödiga resurser. Resten av världen är vinnare på detta eftersom de ingen panik har.
  Kinas omfattande byggande av kolkraftverk skapar en torftig debatt om vad som ska göras.
  Debatten borde naturligtvis handla om varför kinesiska vetenskapsmän inte är ett dugg rädda för klimathotet? Svaret är simpelt riktiga vetenskapsmän är helt enkelt inte det. De kan läsa av en termometer och statistik över extrem väder. Paniken är fullständigt ogrundad.

  Gillad av 15 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Hur kom dieselbilar in i det här?
   Elbilar släpper ut större mängder luftföroreningar i trafiken än dieselbilar. Detta p g a de småpartiklar som i större grad frigörs från elbilarnas bromsar och däck. Elbilarna är p g a batterierna betydligt tyngre än dieselbilarna och sliter alltså mycket mer på däck och bromsar.
   CO2-utsläppen kan lämnas därhän. CO2 är ju livets gas! Å andra sidan måste en dieselbil köras 250 000 km innan den har släppt ut lika mycket CO2 som en elbil.
   Ojdå! Tänkte inte på det! Varför skall man räkna och göra en livscykelsanalys när man kan känna och tycka att något är gott och bra?

   Gillad av 5 personer

   • Ulf skriver:

    Politikerna lurade biltillverkarna att gå över till diesel eftersom det var lättare att dra ner koldioxidutsläppen på diesel än bensin. Sedan visade det sig att giftiga utsläpp ifrån diesel var klart högre än bensin och då släppte politikerna det problemet i knäet på biltillverkarna.
    Hade det inte varit för koldioxid vansinnet hade intresset för dieselbilar aldrig blivit så stort ifrån bilbranschens sida.

    Gillad av 2 personer

  • PerH skriver:

   Att dömma av Netflix så tävlar Kinesiska filmindustrin med Hollywoods dystopier angående den döende planeten jorden.
   Filmen ”Den vandrande jorden” visar att Kina överglänser Hollywood när det gäller dystopier, kinas The wandering earth är en mycket ambitiöst anrättad story om en miljöfarlig jord som inte längre kan upprätthålla livet på grund av extrema väderförhållanden som har gjort ytan obeboelig.
   Kineserna löser problemet genom att flytta jorden ut ur solsystemet.

   Gilla

   • Ulf skriver:

    Miljöfarlig ja men det har inget med koldioxid att göra. Och har man varit i Peking så förstår man det filmgreppet.
    Kina lägger mycket krut på att få ner avgaserna men som sagt det är något helt annat än koldioxidhysterin som vi har i Sverige.

    Gillad av 1 person

   • Julja skriver:

    Undrar om någon ovan har vistats i en smogfylld stad i rusningstrafok, mågonsin? Då skulle de förstå vilken välsignälse den rena luften i svesnka städer är… Så arbetet för miljlön lånar sig, även om det ibland hade kunnat göras klokarere.
    Men angående Greta. Jag kan hålla med om att en oansvarig och ignorant politikerskara använder henne som någon sorts sköld nu, när klimatflykt och höjning av havsnivåer är ett faktum. Däremot drar de konspirationsteoretiska inslagen ner betyget avsevärt!

    Gilla

  • Nina Blom skriver:

   Och varför ska inte en 16-åring kritiseras?
   Alla som sätter sig på ” för höga hästar” måste funna sig i att bli kritiskt granskade. Dessutom har inget nytt framkommit genom Greta, förutom det horribla att hon önskar att alla hade hennes ångest! Ett praktexempel på det som lyfts i artikeln- personer med Asberger brukar ha stora problem med att förstå sociala relationer.
   Jag har haft ångest och jag skulle aldrig komma på idén att önska att alla andra fick det!!!
   Idén om att man inte ska bemöta och diskutera och kunna kritisera människor oavsett ålder är befängd. Gissa hur vårat samhälle sett ut om vi inte stoppat och kritiserat tonåringar genom århundraderna?
   Dessvärre är vi med full fart på väg mot ett sådant samhälle.

   Gillad av 6 personer

   • Ulf skriver:

    Hon hade inte varit något annat än en bråkig unge som behövde uppfostras om inte vuxenvärlden agerat som den gjort. Uppfostra henne hade varit lämpligt och det är egentligen det du verkar prata om. Men att gå in och kritisera henne för att omgivningen är så korkad att de ger henne den roll hon har idag är synnerligen felaktigt. Nog är det lämpligare då att kritisera de som ger henne denna roll för utan dem hade vi aldrig hört talas om ungen.
    Dessutom är det kontraproduktivt att ge sig på ett barn eftersom det är just det som denna omgivning så gärna vill.

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Ja inte ska ett barn kritiseras för att hon har en åsikt och kämpar för något.”

   Man man får väl kritisera åsikterna och ha synpunkter på skolstrejkerna och fördumningen i växelverkan med denna etablissemangstödda väckelserörelse? Om man kan kritisera beteenden, då kommer man in på det där med moralen. När blir ett barn en moraliskt ansvarig individ…

   Gilla

   • Ulf skriver:

    Jag tycker det är lämpligare att kritisera föräldrar och skola som dels inte ser till att hon får den hjälp hon behöver och dels tillåter skolk. I mina ögon handlar det om en dåraktig vuxenvärld

    Gillad av 4 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Vi har en lite äldre motsvarighet i USA…

   AOC aka Demokraten/Baristan Alexandra Ocrazy Cortez,
   backad av en nördig IT-Miljardär utan egen karisma,
   en karismatisk marionett utsedd i en reality contest competition,
   som sen röstades in i Representanthuset!

   Allt hon säger läser hon på manus,
   en spontan fråga från journalister klarar hon inte!

   Fast de svåra frågorna slipper hon,
   eftersom Demokraterna stöds av 90+ procent av media!!!

   Jorden går under om TOLV ÅR,
   om vi inte gör något NU säger Greta…

   Om TIO ÅR måste all kol och olja vara avskaffat,
   samt att vi slutar flyga o köra bil…
   Är budskapet AOC går ut med!

   Ingen av dem är torra bakom öronen!!!

   Gillad av 2 personer

  • Anna Wallin skriver:

   Otroligt att man analyserar Greta, tycks ha farhågor gällande hennes diagnos, trovärdighet mm. Men inte över klimatet och den katastrof som med all säkerhet väntar oss alla. Kan man inte bara lyssna på budskapet och lägga krafterna på att hitta lösningar, planer, idéer, visioner…..

   Gilla

 3. Micke skriver:

  När jag var ung på 70-talet så trodde jag också på enkla snabba lösningar på olika problem i samhället. Ju äldre jag blev desto mer komplex tedde sig världen. I dag har problemen blivit så komplexa att när politikerna inför nya lagar och annat, så blir det alltid problem typ: Det tänkte vi inte på. Det finns alltid vinnare och förlorare på alla nya politiska förslag.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Ju äldre jag blev desto mer komplex tedde sig världen.”

   Du är nog inte ensam om den insikten. 😉

   ”Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting.” – Oscar Wilde

   ”När man är tjugo år gammal, har man löst världsgåtan; vid trettio börjar man att tänka över den och vid fyrtioårsåldern finner man den olöslig.” – August Strindberg

   Gillad av 10 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Fast 40-åringarna är ju de nya tonåringarna. Så då borde man kunna lösa världsgåtan på nytt… Om man ids mellan förlustelserna. *honk honk*

    Gillad av 1 person

 4. Lars-Olof Svensson skriver:

  Man bör inte reta sig på Greta utan på alla följare som utan eftertanke hakar på, ofta bara för att få uppmärksamhet själva.
  När det sedan gäller själva grundfrågan så är ödesfrågan: huvudet i sanden eller ta initiativet från klimatalarmisterna. Jag föredrar det senare. Det förra betyder bara skatt och förbud. Det går inte vinna mot den religion som klimatet blivit.

  Gillad av 1 person

 5. Östrahult skriver:

  Mitt förslag är att Greta inleder ett samarbete med en av de experter som nyligen undertecknade ett viktigt upprop om klimatet, personen bakom bloggen ”Hormoner och hemorrojder”.

  Gillad av 1 person

 6. Johan Karlson skriver:

  Här tycker vi olika. Poängen med Greta är, som jag ser det, att hon för fram ett budskap från en utomordentligt enig forskning som numer varit just enig över lång tid om vad som händer. Det är ett kärvt men nödvändigt budskap. Det är vad som provocerar här på ”det goda samhället”.

  Gillad av 2 personer

  • Ulf skriver:

   Inte mig i alla fall. Det som gör en sorgsen är just den mediabild som framförs om detta konsensus som inte finns i verkligheten. Ja de flesta överens om påverkan nej ytterst få stödjer klimatpaniken. Denna artikel av tre forskare beskriver läget tydligt. https://www.svt.se/opinion/klimatpanik-ar-det-storsta-klimathotet
   Tvärtom underblåser Greta fenomenet klimatpaniken som redan ställt till mycket stor skada genom irrationella beslut.
   På något sätt har vi hamnat tillbaka på 1970 talet men istället för att beundra Pol Pot och Mao så är det nu klimatreligion som gäller.
   På 1970 talet fick vi också lära oss att en ny istid var på väg och att det var konsensus i forskningen. När temperaturminsknkngarna inte räckte till hotades det också med extremväder precis som idag. Någon konsensus fanns inte annat än i media då som nu.
   Jag var ung då och tänkte att man har så fel i allvarliga frågor måste få konsekvenser. Numera har jag lärt mig att folk kan uppträda hur korkat som helst. När dumheten avslöjas så hoppar de till nästa fråga.
   Berlinmurens fall gav oss dumhetsandrum men i sverige bara några år.
   Som sagt klimatpaniken är inte särskilt utbredd vi tror det för vi bor i Sverige och Europa.

   Gillad av 8 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Varför har Din ekonomiske talesman i centerpartiet Emil Källström betalt för dubbelt boende?
   Visserligen är han ekonomisk talesman, men är det till största delen för sig själv? Han verkar ju dessutom vara en produkt av politikeradeln inom centern med en mamma som kommunalråd och en pappa som direktör inom den av centern styrda föreningsrörelsen.
   Klimatreligionen är ytterligare ett sätt för denna adel att behåla sin makt.
   Allt handlar om makt. I detta är Greta och de andra ungdomarna bara brickor i ett spel.

   Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Utomordentligt enig forskning. Jojomensan. Här har vi en som svalt betet och fastnat på kroken. Jag ser att en har gillat dig. En som har kroken i magen.

   Gillad av 4 personer

  • Danske mand skriver:

   Betalt statstroll.

   Någon borde dissikera trollens anatomi. Det som alltid avslöjar det är det hatiska anslaget, inlindat i bomull av ”argument”, men vad man egentligen säger är: det finns en sanning, håll tyst och rätta in er i ledet. Det är uppenbart att trollen hatar de åsikter och personer som inte tycker lika, och slutmålet är tystnaden. Att alla skall ha samma åsikt. Trollen och den stat de företräder är helt enkelt den moderna manifestationen av Gulag, inte ens på bloggar som denna så skall åsikterna får förekomma för de är farliga, de smittar.Trollets existens visar på potensen i argumenten, staten tillåter inte dissidenter men har inte ännu sjävförtroendet att skicka oss till omskolningsläger.

   Fråga er detta, uppskattar trollet att folk har olika åsikter i frågan? I någon fråga?

   Gillad av 9 personer

   • A skriver:

    Jag tänket så här Dnam: felet är avsaknad av ”skin in the game”, i praktiken är lögnen hela tiden gratis, men har ändå alltid en uppsida för lögnaren. I en sund affärsuppgörelse brukar se ut på det viset att: Om jag gör så här, så gör du så där? Klimatlögnerna funkar på enklare vis: På grund av det HÄR så ska du göra så DÄR och överskottet tar JAG! Att valla får alltså. Aningslösheten är ju fullständig. Här har vi aktivister som är betalda eller på annat sätt understödda av ”de” som mjölkar av överskottet i ett land och vill ha kontroll över allt.. Och folk kräver ingen motprestation överhuvudtaget. Orden är ju inte värda ett smack. Skin in the game avslöjar allt på en gång, och ändå får de hållas. Det är fan sämre än sämst. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 4 personer

   • Dm skriver:

    Precis, finns det någon seriös svensk forskare i ämnet som skriver under på de argumenten om 8-10-12 år? Jag vet ingen.

    Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Johan Karlson, varför steg temperaturen på jorden lika mycket 1910-1940 som 1970-2000 ?
   Då kan det inte ha varit CO2 som drev på tempen eller hur?
   Om mitt påstående är riktigt, har du då kurage att erkänna detta samt försöka övertyga dina kolleger om att ni är inne på fel spår? Eller kommer ditt erkännande när det blir dags för memoarerna om 30 år eller nåt? Jag har varit naiv super, kan du ju kalla livsminnena som du sammanställt på Maldiverna.

   Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Det är bara anslagsberoende ”forskare”, som är eniga!
   För någon annan forskning ges som bekant inga anslag)))

   BARA de som har nått upp till pensionsålder,
   därmed blivit OBEROENDE,
   HAR RÅD att ha en avvikande mening!

   Annars tvingas man syssla med annat!

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Det finns inga bevis, Johan Karlsson.

   Jag har fortfarande inte sett en enda forskare som har förklarat hur det hänger ihop med de faktiska omständigheter att trots att befolkningen på jorden har sjudubblats och utsläppen av CO2 ökat i takt därmed har temperaturen under samma tid inte ökat mer än max. 0.8 grader under samma 150-årsperiod.

   Med tanke på de klimatförändringar som jorden genomgått under föregående geologiska perioder ter sig den påstådda fjuttig, minst sagt och kräver övertygande bevisning för att man ska kunna uttala sig om det framtida klimatet.

   Nej, det finns snarare överväldigande bevisning för att klimatförändringar inte har något med klimatförändringar intee har något med det loppspott i Mississippi som mänskligheten utgör i universum.

   Ge mig en enda forskare som övertygar oss om detta; inte upprapningar av vad politiska församlingar har åstadkommit på vägen till sin Nya Världsordning.

   Det som dock lätt kan bevisas är att alla dessa klimatskrän och Gretor har ett ytterst start samband med den globalfascistska rörelse som Donald Trump nu håller på att sätta stopp för!

   Gillad av 3 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Enda logiska jag kommer att tänka på är att en stor del av världen har mentalt förflyttat sig till Salem 1692-1693 och häxprocesserna där. Greta är Abigail Williams och Betty Parris personifierade i rollen som anklagande över vilka som förhäxat världen. Världens ledare och press, hakar på och är domare i målet över klimatångesten, alla vi vanliga fick rollen som trollkarlar och häxor.
  hur det hela kommer sluta för oss är svårt att förutspå.
  För Salem del vart det kaos och ekonomiskt lidande hotfulla indianstammar ställde till det en hel del med.
  Men lever vi alla om 5 år så får vi se om jorden gått under eller om det var 1 bra sommar och 4 skitsomrar som det hittills alltid brukar vara.
  Då är Greta 21 och förmodligen rikare än oss alla som belöning för att sprida kaos och osämja.

  Gillad av 9 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Folk med så kallad klimatångest borde fås att läsa berättelsen i första Mosebok om de sju feta åren, som följs av de sju svåra med kraftig hungersnöd.
   Klimatångest är därför inget nytt under solen. Däremot människans hybris att man tror sig kunna påverka klimatet på nytt sätt. Förr offrade man till solgudarna, nu offrar man (skatt) till översteprästerna själva.

   Ingen som tänker på att jorden genomlöpt flera istider – rimligtvis utan påverkan från människan. Däremellan varmperioder, också utan påverkan från människan.
   Innan någon nöjaktigt och slutgiltigt kan förklara dessa mäktiga förändringar (Henrik Svensmark och Nir Shaviv och andra har lagt fram ansatser till förklaring!), gör vi bäst i att hålla till godo med de våldsamma krafter, som naturen har i beredskap för oss.

   Gillad av 9 personer

  • Niklas R skriver:

   Du har sett för mycket på TV.
   Hade du kunnat din historia så var barnvittnen vanliga i Sverige under rättegångar mot övernaturliga händelser vanlig under andra halvan av 1600-talet och in på början av 1700-talet.
   Finns otal beskrivningar om dessa rättegångar, personer från överklassen kom till och med ner för att titta på spektaklen där barn användes som vittnen, hur de kunde hitta på historier och få anfall mitt under rättegången när häxan besatte dem och så vidare, mycket underhållande.
   Man har till och med hittat professionella barnvittnen, alltså barn som vittnade i rättegångar mot flera häxor i olika ting.
   Reaktionerna däremot mellan hur klimatisterna och den obildade befolkningen i rättegångarna betedde sig när de fick höra barnvittnena är slående lika.

   Gillad av 4 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Du jag hinner inte kika på TV, plus 1200 böcker i mitt bibliotek till det ett garage fullt med MC o annat kul.
    Sätter jag på en film så somnar jag omgående.
    1600 talets Sverige finner jag ointressant, Allt efter vikingatid är bara slit år någon fjantbaron, likadant är det idag.
    Mvh Göran

    Gillad av 3 personer

   • Niklas R skriver:

    Så du tycker brittisk kolonialhistoria är mer intressant än vår egen historia. Men finner allt efter hednatiden som slit åt någon fjantbaron – vilket inte stämmer överens med svensk historiebeskrivning. Som sagt, låter som om du fått det mesta av dina historiekunskaper från sekundära dokumentärer på History Channel eller liknande.
    Vilket får mig att tro att du med detta uttryck anser att vikingatiden skulle på något sätt vara bättre för vårt rike än den kristna eran.
    Vad är det du finner så mycket bättre med det klanstyrda hednasamhälle som vi hade innan kristendomen lyckades ena landet?
    Var det möjligheten att ta slavar och tvinga dem arbeta åt dig och som du kunde behandla som du ville som är intressant. Eller det faktum att man gärna tog dessa slavar genom strandhugg längs andras stränder, slå till mot oskyldiga byar, plundra deras hem och helgedomar som du finner fascinerande. För att sedan åka söderöver och sälja dessa slavar till muslimerna.
    Eller var det det konstanta hotet mot ditt samhälle från grannklanerna som du finner intressant, vilket drog ner möjligheterna för att utveckla samhället i en högre takt då fred egentligen aldrig rådde i samhället utan det var alltid redo för strid.
    Säg gärna vad du finner så intressant med vandrings- och vikingatiden.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Niklas jag finner helt uppriktig vår ”Historia” konstruerad av vinnarna.
    Det enda som finns är deras tolkning, huruvida den är sann eller inte kan absolut ingen avgöra.
    Ja skälet till att jag anser och observera dettas är endast en åsikt, att allt efter vikingatiden inte trist men kanske inte jätteintressant heller beror på att i min värld så är kristendomen endast en religion bland många andra. Och den har ju historiskt sett inte visat sig vara så tolerant som den förespråkar, utan tvärtom både fördömande och intolerant.
    Däremot finner jag den tekniska utvecklingen mycket intressant, visste du att Leonardo Da Vincis uppfinningar och tänk var så före sin tid, i min bok där den kända delan av hans tankar och nedtecknade alster finns en tanke om trycket i havet på dess djupaste ställe,
    hans ord var ”Trycket på havets botten är många tusen Bracchia, tillräckligt för att krossa en man fullständig.
    Åter till hedna tiden kanske är det en romantisk bild jag har över den, men slavar hade olika värde och det fanns lagar som sade hur en slav skulle behandlas, böter vart det om man felade.
    Nikom las, helt ärligt så finner jag vår tid trist, trots mer leksaker än någon annan jag känner och till det ett bibliotek av böcker, filmer i massor. Men jag finner den tidiga människans historia mycket mer intressant, utmaningarna då måste varit både spännande och lockande.
    Sedan slaveri sker ju idag, vi har en statsminister som är totalt inkompetent, ändå slavar både du och jag för honom, du mer, då jag inte har arbetat på några år utan valt att förverkliga mig själv och leta innerst inne efter vem jag är.
    Tyvärr är dom dagarna snart förbi, och jag måste gå till ”saltgruvan” med alla andra slavar, och drömma än mer om andra tider och fullständig frihet.
    Med vänlig hälsning Göran.

    Gillad av 2 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Ekonomiskt oberoende!

   Våra kommunala makthavare betalar nog bra,
   för att hon skall hålla sina föredrag/domedagspredikningar!
   Man vill sola sig i glansen!

   Pengar som bättre skulle behövas till vård/omsorg!

   Gillad av 1 person

 8. Axel skriver:

  Sverige behöver inrätta ett missionärsförbund. Finanseras av skattemedel. Miljöaktivisterna får åka till Kina, Indien och Afrika . Där kan dom föra fram sina farhågor om miljön.Här hemma skapar dom bara ett outhärdligt skattetryck.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Missionärerna har ju redan varit där och förstört!
   Klimataktivisterna liksom invandringsaktivisterna är ättlingar till dessa ”godhets”människor. De gör bara det de tror är gott utan att tänks på konsekvenserna.

   Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Det missioneras på TOK för mycket!
    Gör något vettigt istället!

    Anordna soppkök för våra fattigpensionärer!

    Gillad av 1 person

  • Margareta skriver:

   Statsmissionärer – inte utsända av svenska statskyrkan av gammalt slag – utan kyrkan för den nya religionen, klimathysteri.
   Hörde förresten någonstans att flygbolagen med hemvist på arabiska halvön, Qatar, Dubai och liknande, har regelbunden flygtrafik med ett plan i timmen destination Europa. Om detta nu stämmer kunde MP göra en insats (eller är det för känsligt att angripa dessa stater?) och likaså Greta.
   Bra med liknelsen rörande barnen och deras vittnesmål under de förfärliga häxprocesserna under 1600-talet. Samma ingrediens: det oskyldiga barnet som säger den s.k. sanningen och därmed dräper andra.
   Om jag vore mamma till Greta skulle jag säga stopp!!! Det kan aldrig vara bra för ett barn att få så mycken uppmärksamhet i den åldern. När Greta blir vuxen och kanske vaknar till sans inser hon hur utnyttjad hon blivit, hur hennes tonårstid blivit bestulen och hon inte fått det stöd att vara barn/yngre tonåring hon inte fått.
   Hur gick det för barnstjärnor som Judy Garland, Elisabeth Taylor, Mickey Rooney etc.? Inte så bra vill jag minnas.

   Gilla

 9. Torbjorn Berglund skriver:

  Jag anser att det är skillnad på vetande och troende.
  Greta Thunberg tillhör gruppen som bär på vetande om om detta ämne.
  Tillsammans med David Attenborough, Barack Obama och miljoner andra.
  De andra grundar sina slutsatser på tro eller på negativ kunskap.
  Torbjörn

  Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    Hehe,

    Ja särskilt Obaman är ju något av ett universalgeni, så han vet nog allt om klimatet! Han belönades dessutom för att han skapade fred på Jorden – undrar om han inte är Jesus på riktigt?

    Gillad av 5 personer

  • Göran Holmström skriver:

   I Barack Obamas självbiografi så beskriver han sig som ett kämpande offer för den utsatte svarte mannen.
   Född som son till en hövding som hade medel att låta den utsatta stackaren gå i riktigt bra skolor.
   jag hade nog själv velat vara lika utsatt.

   Gillad av 2 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Nu blandade Du väl ihop det rejält?

   Varken Greta e Barack har väl något större vetande,
   men bedriver en Agenda (2030)!

   B O skulle montera ner USA som Stormakt,
   en Kommunistisk Islamistisk Femtekolonnare!

   Greta vill skicka Sverige tillbaka till Stenåldern?
   Kan vi hoppas att hon avstår från att skaffa barn)

   Gilla

 10. Sam skriver:

  Rädda klimatet betyder: Acceptera högre skatter som räddar finansieringen för den politiska och mediala makteliten och garantera deras fallskärmar och pensionsavtal.

  Gillad av 5 personer

 11. V for Vendetta skriver:

  Greta Thunberg är ett barn av sin tid. För det första bär hon en diagnos. I det moderna samhället är alla som har en diagnos offer och alla med diagnos förutsätts ha ett svårt liv. För det andra är hon ett barn, barn talar enligt det moderna samhället alltid sanning, därav blir de oomkullkastliga vilket syns inte minst i skolan eller på synen på ensamkommande flyktingar. För det tredje är hon en blivande kvinna, och i det moderna samhället är det genus och inte tanke som skall staka ut vägen. Greta har säkert tankar kring klimatet, hon har säkert en djupgående inhämtad kunskap om det och hon vill säkert förändra men arenan hon verkar på har hon inte skapat själv. FN får dagligen brev från tusentals barn som vill komma dit och prata men de möts endast av lyckta dörrar, varför öppnas de för Greta. Tja… hon har rätt folk som drar i rätt trådar. Att hon sedan upplever att hon själv helt ensam gör detta är en annan sak. Jag har i min profession läst och sammanställt massor med utredningar kring Aspergers Syndrom och den röda tråden för syndromet är bl a självcentrerat beteende……. Jag sätter min sista femma på att det gäller även för Greta.

  Gillad av 4 personer

 12. Inconvenient Observations skriver:

  Att se svartvitt på frågan, ha panik om ämnet, se sig som självklar ledare och kanske i framtiden ett behov av att fortsätta hyllas (vad händer/hur mår hon den dag hon inte längre är barnstjärna och medias älskling?) ger en obehaglig bild av ngn som kan komma att anse att ändamålen helgar medlen. Kanske inte de karaktärsdrag som man bör uppmuntra hos ett barn.

  Gillad av 2 personer

 13. Martin skriver:

  Just det Göran Holmström..
  The Greta är redan ”klar”…försörjd på livstid. Hon hör redan till de talande klasserna…dom som ”vet” och därför skall uttala sig om allt. En ny ikon är skapad.

  Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Martin, jag måste erkänna att jag faktiskt sviktar inombords, är så trött att få slita för varje korvöre som försvinner lika fort.
   Vetskapen att det är ju enkelt att bli,”Känd”, det räcker att lura cirka 20 personer sedan gör grupptrycket resten.
   Men det finns en liten tråd av kalla det moral, som skriker längst inne, låt bli du kommer tappa ditt unika, det som är du.
   Mvh Göran.

   Gilla

 14. Dandersan skriver:

  Ett fenomen som säger en del om samtiden!
  Rädsla för framtiden och auktoritetstro styr hennes budskap.
  Frågan är vad som styr hennes beundrare?

  Gillad av 1 person

 15. Niklas R skriver:

  Klimatisternas tro kan sammanfattas med tre ord: tro, hopp och botgöring.
  Tro på Greta
  Hoppas att allt inte är försent
  Botgöring genom att höja skatterna på allt och sedan tvinga folket tillbaka till ett liv som den ädle vilden som lever som ett med naturen (vilket ingen klimatist någonsin skulle göra, för vem skulle då kunna se hur goda den är om den inte får lägga upp selfies på fejjan när den gör sina goda dåd). Nej, tvånget att återgå till att leva ett liv utan någonting är endast något som klimatförnekarna ska tvingas till, för att rädda jorden så det finns hopp för allt liv på den.

  Gillad av 3 personer

 16. Harry skriver:

  Hej Johan Karlsson. De helt eniga forskarna har sedan 80-talet berättat vad som håller på att hända, och till och med när det ska ha hänt. Vi måste lita på experterna, speciellt eftersom dom är helt eniga. Tyvärr har politikerna inte följt de eniga experternas råd om vad som måste göras. Det är därför vi nu befinner oss i den värsta krisen i mänsklighetens historia. Oljan tog,som experterna redan 1972 förutsade, slut 1989. Skördarna har minskat och innan år 2000 svalt 100-tals miljoner ihjäl årligen, som mångfaldigt prisbelönte experten Paul Erlich varnade om redan 1968. Någon snö finns det inte längre, vilket engelska regeringens klimatexpert varnade om redan 2001. Sommarisen i Arktis är ju borta sedan 6 år, något som Al Gore förutsade redan 2006. Malarian har brett ut sig helt enligt klimatexperternas varningar. Öknarna tillväxer och skogen är snart slut. Vasaloppet körs snart för sista gången enligt Pär Holmgren, klimatexpert, som också vet att Frankrike snart är obeboeligt på sommaren, och därför kommer fransmännen att semestra i Norrland.
  Ja, redan 1972 visste experterna att vi hade högst 10 år på oss. Enligt Greta har vi nu bara 8 år på oss. Pär Holmgren ger oss fem år. Johan Rockström bjuder på 12 år. I den frågan verkar experterna inte helt eniga. Det vore därför intressant om Johan klargjorde varför experterna drar olika slutsatser när vetenskapen slagit fast hur det förhåller sig.
  Harry

  Gillad av 13 personer

  • cmmk10 skriver:

   Kul! 🙂

   Dock, …

   ”Malarian har brett ut sig helt enligt klimatexperternas varningar.”

   … kanske inte just malaria, men en massa andra intressanta sjukdomar och spännande skadeinsekter vandra så sakteliga in i vårt land. Så visst leder ett något varmare klimat till delvis nya förutsättningar för flora och fauna.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Kanske skall illustrera mitt inlägg med den här artikeln; det är mycket som vill invandra till Sverige:

    https://www.lu.se/article/studie-visar-okning-av-parasitsjukdom-i-sverige

    ”Antalet sjukdomsfall orsakade av Leishmania, en parasit som smittar genom bett av sandmyggor som huvudsakligen finns i tropiska och subtropiska områden och i länder kring Medelhavet, har ökat i Sverige. Den allvarligaste formen leder obehandlad oftast till döden.

    Den 3 mm lilla sandmyggan som bär på parasiten och som genom bett smittar människan, finns bl.a. i Asien med mellanöstern, Syd- och Mellanamerika, Afrika och i länder i medelhavsområdet. Dock inte i norra Europa.
    – De som fått diagnosen i Sverige har antingen invandrat eller varit på resa i något av de hundratal länder i världen där smittsamma sandmyggor förekommer.”

    Gilla

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Det beror kanske på ressällskapet…

    Så tar man sig hit från andra miljöer!

    Gilla

 17. Danske mand skriver:

  Jag läser endast om Greta här på DGS i stort sett men det står mycket om henne, vi sprider också budskapet för som jag skrev på annan plats så är svenskarna uppdelade i de som tänker och de som inte tänker, och att bara skriva ”Greta” skapar hos de icke-tänkande en Pavlovsk reaktion. De tänker som alla andra tänker så ju fler gånger man ser ”Greta” ju mer tror man på henne. Vi borde skriva ”klimatbarnsoldaten” istället för Greta för att inte sprida budskapet till de som inte tänker.

  Succén för denna barnsoldat är ju lätt chockerande och tyvärr han nog vänstern funnit ett nytt redskap här, återigen spelar Sverige en märklig roll, det är som om socialdemokratin i Sverige har skapat ett labb med råttor där de kan raffinera världens värsta utopier och diktaturer, barnsoldater har testats på,flera ställen, av PolPot exempelvis, men socialdemokratin raffinerar detta simpla mördande, och anpassar barnsoldaterna till den perversa bakvända kristna logik många västländer styrs med idag. Det behövs inga koncentrationsläger eller omskolningsläger eller barnsoldater med maskingevär, istället kan man genom konstant indoktrinering och genom att statens soldater i media och det offentliga livet låtsas vara vanliga medborgare, inte soldater och inpiskare, få folk att tro att de är som oss, man får en mjuk övergång in i totalitarism, folk som inte tänker vill vara undersåtar och själlösa kuggar.

  Vi kanske borde studera Mao, PolPot, Stalin, Hitler och alla de andra för att finna nästa socialiserande redskap de skall smida om i laboratoriet Sverige. Det gick skrämmande väl med klimatbarnsoldaten som uppviglar barnen mot sina föräldrar, nästan som en ring smidd i Mount Doom. Vad blir nästa ring?

  Gillad av 6 personer

  • Dm skriver:

   Med pervers bakvänd kristen logik menär jag att man ytligt sett verkar vilja samma men undertill så är det motsatsen, också detta förklarat bra på Swebbtv avsnitt 47.

   Gillad av 3 personer

  • Dm skriver:

   Jag fyller på själv, snart kommer väl ”genusbarnsoldaten”, ”transbarnsoldaten”, kanske ”metoobarnsoldaten” och de försök i labbet med ensamkommande barnsoldater och döda barnsoldater på en strand slog inte så väl ut så snart kommer nog någon ny ”migrantbarnsoldat” och så klart, ”muslimbarnsoldaten”. Det som skrämmer mig är att någon säkert sitter och knåpar på någon ”xxxbarnsoldat” vi inte ens kan föreställa oss.

   Gillad av 7 personer

 18. Björn skriver:

  Om man känner ett behov av att ”oroa” sig över något, finns det betydligt allvarligare och mer akuta problem att ta till, än framtidens ”klimat”! Som överbefolkning i väst pga folkströmmar från dysfunktionella områden, pandemier och resistenta bakterier pga ohämmad smittspridning, krig och massakrer pga muslimsk terrorism t.ex!

  Gillad av 6 personer

  • Dm skriver:

   Jag oroade mig över de två afghanerna som verkade höga och irrationella på köpcentret, märkliga tatueringar, inklusive ett kors på handen, kanske för att bevisa att personen konverterat, ett nytt helt skrattretande fenomen. De var helt paranoida, minsta blick verkade de ta som konfrontation. Jag var där med min son och känner ett behov av att beväpna mig för självförsvar. Det är svårt att med ord beskriva det hat jag känner mot de skyldiga och jag kan så klart inte beskriva vilka åtgärder jag anser måste till, det gör jag aldrig.

   Gillad av 1 person

 19. Disco-Kaj skriver:

  Det är de lättkränkta som fullkomligt har dödat debattklimatet vi har idag. Om man inte anser sig vara feminist så är man per automatik ”kvinnohatare”, om man tycker att Pride är överdrivet så är man plötsligt homofob och ifrågasätter man plötsligt Greta Thunberg så är man dessvärre både klimatförnekare och hatar barn.
  Vänstern består oftast av väldigt osäkra människor, som själva inte hade vuxen förebild i sin barndom och som måste skylla sina personliga misslyckanden på andra. https://mobile.twitter.com/IngemarMunk/status/1123142051271532544

  Gillad av 3 personer

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är inte ofta man sanningsenligt kan peka på kränkta offer men i stackars ”Gretas” fall är det fullt befogat. Stackars barn med sådana föräldrar. Greta väcks väl ur tillståndet när dessa inte finnas mer, kan vi önska henne.

  Gilla

 21. Rikard skriver:

  Hej.

  Aspergers syndrom är inte längre en diagnos; istället används högfungerande autism utan kognitionsnedsättning som benämning/beskrivning. De som diagnosticerats före ändringen har behållit den gamla diagnosen: hur det är med Greta Thunberg vet vi inte.

  Vidare: hur handikappande det är beror för högfungerande autister (med högfungerande åsyftas just kognition – normal till ibland mycket långt över normal intelligens) på hur de socialiseras under uppväxten. I en stabil familj med tydliga klara regler, logiska rutiner och minimalt med godtycklighet samt konsekvent agerande föräldrar blir den handikappade effekten av autistens sociala tillkortakommanden minimal.

  Den grupp Greta till hör kan utan problem lära sig hur socialt samspel fungerar. Det tar dock längre tid, och typfallet präglas av konflikter då just autistiska personer tenderar att inte förstå eller ignorera vissa sociala koder, såsom sociala lögner, exempelvis. För dem framstår det normala sociala samspelet som förljuget, detta då de inte har tillgång till den omedvetna kommunikation neurotypa personer utför intuitivt och internaliserat. Föreställ dig att du medvetet skulle behöva tänka på tonfall, samtalsämne, ordval, hållning, kroppsspråk, mimik, med mera i varje social situation – det tenderar att ge autister ett slags överslag, då kapaciteten och processhastigheten för sociala stimuli är just det som är nedsatt.

  Dock: har du träffat en autistisk person, så har du träffat >en< autistisk person. Det enda de liknar varandra i är deras hjärnas arbetsprocess – som personer är de individer. Autister i grupp tenderar att förstå varandra utan problem, men som enda neurotyp* i en sådan grupp känner man sig gärna lätt efterbliven och utanför, eftersom man inte har tillgång till deras kommunikationsprotokoll.

  Är det någon som undrar hur det är att jobba med högfungerande autister går det bra att fråga: jag har över tjugofem års erfarenhet av dylikt, främst som mentor och handledare i social interaktion och hur man lever i ett neurotypt samhälle.

  Vill man läsa en lekmanna-genomgång av autism/Aspergers och dess historia rekommenderas boken "Neurotribes" av Steve Silberman.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Neurotyp är en neologism för att det ses som fel att säga normal (som i vanligast) respektive onormal: detta då de flesta tyvärr tenderar att höra en normerande värdering i orden. DS

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Intressant. Förr kallades de förmodligen ”förlästa” eftersom de (låtsades) inte veta vilken ände på en dynggrep som skulle användas.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det beror på vad man skall göra med den. Om man till exempel skall använda den för att sätta en bonnläpp i skitjobb så är det ju greppändan man använder. Det är där bonnläppen skall hålla.

    Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   ”det normala sociala samspelet som förljuget, detta då de inte har tillgång till den omedvetna kommunikation neurotypa personer utför intuitivt och internaliserat”…

   fattar inte ett skit.. så varför läsa Rikards andra ordmassor…

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Den citerade frasen syftar på att normal mellanmänsklig kommunikation, särskilt öga mot öga, innehåller mer information än bara det framsagda. Det är inte orimligt eller fel att hävda att vad som vanligen sammanfattas med ‘tyst kommunikation’ är viktigare än själva det sagda. Det är just denna tysta kommunikation som autister har problem med.

    Neurotyp syftar på en normal hjärna – neurologiskt typisk. Autisters hjärnor är neurologiskt atypiska då de avviker i funktionen på flera sätt.

    Internaliserat syftar på att de flesta, så gott som samtliga faktiskt, av dina beteendeprotokoll för socialt umgänge är automatiska. T ex: du tänker inte medvetet på varje delmoment vid en bjudning, utan vet intuitivt av kontexten hur du skall föra dig, eller vad man konverserar bordsdamen om, och när man släpper in andra i samtalet, och så vidare. Du talar inte med din mor på samma sätt som du talar med de andra i jaktlaget (om din mor ingår i jaktlaget kan det bli intressant, dock). Du talar inte med dina barn som med din chef. Autister har svårt att göra den åtskillnaden: de tenderar att enbart fokusera på det sagda – utan dubbelmening, ironi, eller liknande.

    Ett exempel, med hjälp av en klassisk fråga:
    ”Ser jag tjock ut i den här klänningen?” (Varje man vet ju hur man svarar, men det stereotypt autistiska svaret skulle vara: ”Klänningens utseende påverkar inte din kroppsvikt.”

    Jag hoppas skillnaden i bakomliggande tänkande framgår? Annars är det bara att fråga på. Det är en mycket spännande grupp människor det rör sig om, som vida överglänser neurotypa på flera områden, och är handikappade på andra.

    @Göran Holmström: har du frågor, så ös på. Ang. din släkting: ett bra sätt att träna är att låta autisten lära sig förstå paradoxer – de brukar ha svårt för det och undviker därför sådana situationer även i vardagen, troligen för att de av sig själva tänker mycket bokstavligt.

    @Fredrik Östman: om det är mig du frågar så förstår jag inte frågan. Vad har autism med ‘sosse’ att göra? Allt du ogillar verkar vara ‘sosse’ i din värld, baserat på dina kommentarer här. Normalitet är kvantitativt; normativitet är kvalitativt. Det har inte med ‘sosse’ att göra.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    @Rikard: Jag vände mig mot ditt PS och din användning av den socialistiskt-aktivistiska nyspråksterm som detta PS förklarar:

    ”PS Neurotyp är en neologism för att det ses som fel att säga normal (som i vanligast) respektive onormal: detta då de flesta tyvärr tenderar att höra en normerande värdering i orden. DS”

    Det anses endast och enkom av ideologiskt fördummade socialister vara fel att säga normal respektive onormal eller avvikande. Att folk är dumt, att folk strävar mot normalitet och att inte sticka ut är en helt annan fråga, som inte påverkas av programmatiskt lögnaktiga tvångstermer. Det är ju rentav en av de saker som skiljer autister från normala: de normala strävar hela tiden åt det normala. Det finns för all del andra personer som avvisar det normala. Nyskapande människor är inte normala.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför spelar du med i sosseleken? Det är inget fel i att vara onormal. Det är inget fel i att vara normal. Så länge det finns skillnad finns det normalitet. Avvisandet av det normala är ett utslag för radikalism och dualism.

   Gillad av 2 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tack Rikard för en utmärkt förklaring på Aspbergers, detta är synnerligen intressant då en i min nära omgivning är just diagnosticerad med detta.
   personen är ytterst intelligent, men har en förmåga att inte kunna skilja på verklighet och det mer osannolika, tja lögner helt enkelt.
   Man får sila typ 50%.
   Men egentligen så var min fråga kan man vara högfungerande utan autistspektrat? Eller kan det vara så litet att man ”nästan kan passera som ”normal?
   varför jag undrar, är för att nästan hela mitt liv så har det varit en kamp i att passa in, men till skillnad från min nära ovan beskrivna nästan släkting så upplever jag att jag kan absolut skilja på lögner och verklighet, samt även har den moraliska röda tråden som beskriver rätt eller fel över handlingar, men måste erkänna att jag är rätt avtrubbad vad gäller våld, kanske är det medfött eller så har jag sett för mycket bara. Gillar det dock inte.
   Tacksam för eventuellt svar.
   Mvh Göran.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag misstänker att ett visst mått av Dunning-Kruger-effekten har smugit sig in i denna beskrivning av autisten: ”Föreställ dig att du medvetet skulle behöva tänka på tonfall, samtalsämne, ordval, hållning, kroppsspråk, mimik, med mera i varje social situation”

   Så är det för flera av oss. Det skulle inte falla mig in att vara enkel, naturlig och autentisk annat än i min inre familjekrets. Jag kan inte låta bli att tänka medvetet på nästan allt jag gör. Vad var det Richard Sörman som skrev om hovprotokoll?

   Gilla

 22. Uno Hansson skriver:

  Det ”enda” jag läste ”hade tid…” av … artikel/kommentarer var/är… ”… Att hon ibland samarbetar med FN och andra icke-statliga organisationer, gör henne på intet sätt ”beroende”…” … ditt beroende är satt inom parentes… alltså metaforiskt… som jag som tekniker ”viktar” någonstans mellan 1 – 100 %. alltså kan vara… x % ekonomiskt beroende… osv… osv… så de så… men OK… nu har jag lungnat mej… lite … så jag ska läsa vidare… en bit… iallafall… OK…

  Gilla

 23. Charlotta Gyllheden skriver:

  Mycket sakligt sammanfattat, utan att använda personangrepp eller förminskande epitet om Greta Thunberg. Att hon har en enorm klimatångest och därmed fått ett brinnande klimatengagemang är en helt logisk följd. Ursprungligen baserat på skolans/politikernas/massmedias/s.k.. ”klimatforskares”/meteorologers samt ideella organisationer förvanskade utsagor. Att den enskilda individen skulle med gemensamma krafter kunna stoppa klimatförändringar, är inte konstigt alls. Ett växande samhällsfenomen som kommer att ge djupa, kostbara och varaktiga konsekvenser för hela nationen och i stora delar av EU. Men allra värst kommer konsekvenserna för Greta Thunberg i slutändan bli när hon faller ned från den illa konstruerade piedestalen.

  Gillad av 1 person

 24. Ulf skriver:

  Många här vill gärna ha det till att den här typen av irrationella rörelser uppstår för att beskatta folk trycka ner folk etc.
  Jag är helt övertygad att den uppstår för att folk har svåra psykiska problem och vanföreställningar. Just när det gäller klimatet så är det folk med ett okontrollerbart kontrollbehov kombinerat med vanföreställningar. För dessa människor räcker det inte att de själva lever i enlighet med sina tvångstankar utan alla andra måste det också annars mår de inte bra. Men istället för att gå till en bra psykolog väljer de att terrorisera sin omgivning med sin sjukdom. Obs jag syftar nu inte alls på Greta så det är klart.
  Bakom dessa kommer opportunisterna som egentligen ingen egen åsikt har de vet inget om klimatet de hänger bara på för det gynnar dem ekonomiskt.
  Många är också en kombination av dessa två personligheter.
  Det är alltid jobbigt att simma mot strömmen. Just nu är den så stark att den politiker som knyster tvivel om klimatpaniken är slut. Så inte konstigt att ingen vill kommentera kejsarens nya kläder.

  Gillad av 1 person

 25. Kjell Eriksson skriver:

  Den stora tragedin är väl att hon riskerar missa väsentlig utbildning. Livet blir inte tillfredställande om hon inte förstår vissa saker på ett djupare plan. Hon hamnar definitivt i ett underläge när hon skall prata med de verkliga proffsen på klimatområdet. Sedan sätter hon förstås fingret på något viktigt, men de som kan lösa klimatfrågsn är i slutänden ändå vetenskapsmän,

  Så för Gretas egen skull, och för att livet skall få en djupare mening för henne och bli mer intressant, så bör hon i första hand tänka på sin utbildning.

  Kjell Eriksson

  Gillad av 2 personer

   • Dm skriver:

    Vad är det för skolstrejk alla talar om? Är hon inte 16år? Vi har väl bara skolplikt till nian, hon kan bara chilla på.

    Gilla

   • Kjell Eriksson skriver:

    Jag vet inte, men antar hennes engagemang måste ta tid på bekostnad av utbildning , vare sig den är obligatorisk eller inte….. Det här är förstås bara vad jag tror, men om Greta läser det här, så hoppas jag bara hon gör rätt prioriteringar.

    Kjell Eriksson

    Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   @DM

   Om hon går på gymnasiet finns det som kallas ogiltig frånvaro, och då kan studiebidraget dras in och skolan avgör vad som är att anse som ogiltig frånvaro, såsom skolk. Min gissning är att godhetsfaktorn i väckelsen är sådan att det ogiltiga görs giltigt.

   Gillad av 2 personer

 26. Jari Norvanto skriver:

  Den funkofobe barnhataren reser onekligen intressanta frågor i sin artikel. Så vitt jag i min patriarkala, koloniala arvsynd kan bedöma. Detta skriver jag svart på vitt, vilket harmonierar väl med min svartvita världssyn. Genom min trångsynta monokel är jag kanske färgblind för mångkulturens färgprakt. Jag leker med tanken och… *konstpaus* … förkastar den. Kreegah bundolo! Tarzan, c’est moi.

  Gillad av 2 personer

 27. fairdinkum2017 skriver:

  Om jag förstått den bok som Gretas mamma m.fl. skrivit rätt så har Greta sett koldioxidmolekyler.Häpnadsväckande för en gammal naturvetare!
  Det finns en annan och betydligt allvarligare psykiatrisk diagnoskod för detta om det stämmer säger medicinsk sakkunskap!

  Gillad av 4 personer

 28. tompas11 skriver:

  Klimatfanatiker, eller ska jag kanske skriva klimattroende eftersom mycket handlar om tro precis som i de religiösa samfunden? Nåväl, de refererar hur som helst till IPCC:s klimatmodeller i datorer. Klimatmodeller! Varför inte som omväxling studera verkligheten? Dessutom, hur kan man anse att minskad isavsmältning på t.ex. Grönland är dåliga nyheter? Det är ju precis det motsatta – goda nyheter om man lever i den villfarelsen att mänsklig aktivitet påverkar klimatet i så motto att det blir varmare fast det kanske egentligen blir kallare? Jag å andra sidan kan ju tycka att det är dåliga nyheter, eftersom det kan innebära att vi är på väg mot en ny istid, vilket vore i sanning förödande för mänskligheten och i synnerhet för den del av klotet som vi befinner oss på.

  Förra sommaren var ovanligt varm och torr. Något som MP inte var sena att ”informera” oss om. Just detta berodde på klimatförändringen och att årets sommar kommer om möjligt bli ännu varmare och att detta är något som vi får vänja oss vid om vi inte unisont sätter på oss offerkoftan, halar upp våra plånböcker och regelmässigt betalar våra avlatsbrev. Dessutom så brann skogen och detta var naturligtvis en väntad effekt av klimatförändringen… Håhåjaja.

  Sommaren 2017 var ovanligt kall och det var tyst som i graven från MP. Inga braskande rubriker om att den kalla sommaren berodde på klimatförändringen. Plånböckerna behövde inte tas fram och inga avlatsbrev behövde betalas. Tack och lov, prisa klimatguden!

  Kall sommar, varm sommar, lite nederbörd, mycket nederbörd, kall vinter, mycket snö, lite snö, varm vinter etc är ju inte klimat utan väder och i de flesta fall väldigt mycket lokalt väder. Variationen är stor. Svårigheten att skilja väder, lokalt som globalt, från det mycket mer långsiktiga klimatet tycks vara allmänt spridd. Likväl kunskapen om att jorden innehar olika klimatzoner och ett oräkneligt antal olika lokala klimatzoner. Se bara på vårt lilla land hur mycket temperaturen kan skilja mellan norr och söder. Att tala om globalt klimat och global temperatur när det råder så stora avvikelser inom små områden och de olika lokala klimatzonerna synes mig en aning övermaga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.