Katerina Janouch svarar på frågor: ”Varför måste synen på äldre kvinnors sexualitet vara så förlegad?”

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina! Skriver till dig då jag i går lyssnade på ett radioprogram i P1, ”Våra egna rum”, ett slags magasin med Helena von Zweigbergk och Pernilla August, som presenteras som ”tankepromenader”. I gårdagens program (kanske var det en repris) så intervjuades – eller samtalades med – skådespelaren Reine Brynolfsson. Samtalet handlade om att bli äldre (över 60) och efter en stund gled det in på kärlek. För att sammanfatta: De två kvinnorna konstaterade att män hade lättare att vara tillsammans med yngre kvinnor, att de liksom tog för sig av de ungas energi. Medan kvinnorna inte alls fungerade på det sättet.

Jag blev allt mer irriterad medan jag lyssnade. Kanske är jag snarstucken, men det som von Zweigbergk och August förmedlade var en otroligt mossig och förlegad syn på äldre kvinnors relationer och sexualitet! Jag är själv nyss fyllda 67 och har ett fantastiskt sexliv, mestadels med älskare som är yngre än jag själv. Och flera av mina väninnor, även de som fyllt både 70 och 75, har det likadant. Vi möter män på dejtingappar men också ute på krogen.

Jag blev änka för tio år sedan och har inte velat gå in i en ny relation. Det betyder inte att jag vill leva utan intimitet och sex! Men jag vill inte ha en ”gubbe” i min egen ålder, utan jag tänder mer på män modell yngre. Jag har ofta älskare som är hälften så gamla som jag (detta berättar jag inte för mina döttrar). Jag vågar påstå att jag tar för mig av de yngre männens energi och jag har aldrig haft så bra sexliv som nu. Hade någon sagt det till mig när jag var ung hade jag troligen bara skrattat. Just därför är det otroligt synd att ”tanterna” von Zweigbergk och August uppvisar en närmast moraliserande syn på mogna damers sexualitet. Varför måste synens på äldre kvinnors sexualitet vara så förlegad? Eller ingår det i den ”backlash” mot kvinnors sexualitet som just nu tycks sprida sig i samhället?

Varma hälsningar från en kåt pensionär

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej där! Tack för ditt mejl! Det du beskriver är tyvärr väldigt vanligt och hänger samman med en fyrkantig syn på kvinnlig sexualitet. Dessvärre tror jag att du har rätt i att den backlash, som du kallar det, mot kvinnlig sexualitet, spelar in. Jag noterar själv hur det tidigare frigjorda, öppna Sverige (där nakenhet och umgänge mellan könen betraktats som självklart och naturligt, allt mer tar intryck av mer rigida uppfattningar om sexualitet och umgänget mellan kvinnor och män, samt även samkönade relationer). I dag kan till och med ett par läppar i en sminkreklam väcka vrede och leda till mediedrev.

Och samtidigt finns på sina håll en annan öppenhet – som till exempel i P1:s systerkanal P3, där man istället slår över åt andra hållet och undervisar i hur man ska ha sex med ett väldigt öppet tinläge. För att besvara din fråga: kvinnors sexualitet är alltid ett kontroversiellt ämne. I synnerhet de äldre kvinnornas sexualitet. I vårt ungdomsfixerade samhälle kan de lätt dömas ut som ogångbara på ”marknaden”. Dock blir jag glad av ditt mejl då det bekräftar den bild jag har, nämligen att kvinnor blir allt friare att leva som de vill. Många väljer att skippa det sociala tvånget att sträva efter en parrelation och lever istället med sin egen njutning i fokus, som singelliv där man tar för sig och struntar i vad andra tycker. Jag känner själv flera kvinnor över 70, som precis som du beskriver, tar för sig av sexualiteten. Känn dig inte ensam! Tråkigt om ”Våra egna rum” förmedlade att det inte var okej för äldre kvinnor att ha unga älskare, för jag kan trösta dig med att det är det. Tvärtom uppskattar många yngre män mogna kvinnor, och jag vågar påstå att man får energi av varandra. Lycka till och fortsätt njuta – det kan du göra så länge du lever.

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com