Bitte Assarmo intervjuar Ramona Fransson: ”Journalisterna granskar inte makten – de granskar folket”

Bitte AssarmoRamona Fransson, som tidigare medverkat i podden Tankar från framtiden, är en svensk författare uppvuxen i Borås, men med rötterna både i det av nazisterna ockuperade Polen och i det kommunistiska DDR. Kanske är det därför hennes deckare, med spaningsledare Greger Thulin i huvudrollen, utgår från ett samhällskritiskt perspektiv.

– Mamma kom från Rostock, i det dåvarande Östtyskland, och när jag var barn var vi där och hälsade på släktingar. Och jag kan inte förstå hur någon kan tro att kommunismen är ett koncept som fungerar – jag har ju sett på nära håll att det inte gör det, säger hon.

Hon säger att hon tycker det är sjukt att man i Sverige delar ut Leninpriset.

– Hur kan man hylla Lenin? En massmördare? Det är ju som att hylla Hitler, säger hon upprört.

Ramona Franssons farföräldrar, som var judar, gasades båda ihjäl under Förintelsen, och Ramona är starkt kritisk till att det är tillåtet att gå med i nazistiska organisationer i Sverige.

– Sverige borde ha gjort som Tyskland och förbjudit nazism. Det borde vara ett brott att vara med i en nazistisk organisation, då hade vi kunnat bura in dem. Vi kan inte ha sådana människor på gatorna. Det är främst unga dumma killar men de blir också manipulerade av äldre. Det är fullständigt vedervärdigt. Och det har ingenting med yttrandefrihet att göra. Att vara nazist är inte en ”åsikt”, det är en ideologi, menar hon.

Och samma sak gäller islamismen, fortsätter hon:

– Man hade på ett tidigt stadium kunnat göra det olagligt att vara med i terrororganisationer, och skapat ett förbud mot att bjuda in hat-imamer. Istället kommer de i parti och minut och sprider sitt hatbudskap.

I samband med att Ramona följde turerna kring Joakim Lamottes granskning  av Näthatsgranskarens medarbetare Tomas Åberg kom hon också att dela en del av Lamottes material. Hon skrev även själv kommentarer på sin Facebooksida och i en offentlig stödgrupp för Sverigedemokraterna.

– På min sida skrev jag att det är märkligt att värsta sortens bedragare kallar sig näthatsgranskare, och i SD-gruppen skrev jag att det är märkligt att en jägare av näthat är värsta sortens bedragare, berättar hon.

Nu har Näthatsgranskaren anmält Ramona Fransson, för hennes inlägg på Facebook.

– Han menar att det är förtal mot honom som person, säger hon, men det är det ju inte. Han är ju dömd för djurmisshandel och det är något han har undanhållit. När det sedan kom fram tog Aftonbladet bort hans nominering till Svenska hjältar, säger Ramona.

Ramona motsätter sig anklagelserna om förtal och har fått hjälp av en jurist. Men vad som händer nu vet hon inte. Och medan hon väntar fortsätter hon att skriva sina samhällskritiska deckare, där hon betraktar samhället utifrån ett konservativt, högersinnat håll snarare än det vänsterperspektiv som ofta är framträdande inom den svenska deckarlitteraturen. Det faller sig naturligt för henne, som redan då hon röstade första gången som 20-åring röstade på Moderaterna.

– Det var 1976, och jag jobbade som sjukvårdsbiträde då. När mina kollegor fick veta att jag röstat borgerligt trodde de inte att jag var klok. Jag var ju arbetare och då ”måste” man rösta vänster. Jag har aldrig riktigt fattat de där bitarna, säger hon.

Ramona, som nyss fyllt 63, fortsatte att rösta på Moderaterna fram till den omtalade Decemberöverenskommelsen, DÖ.

– Då dog Moderaterna i mina ögon. Och 2018 röstade jag på Sverigedemokraterna för första gången, säger hon.

En av de böcker som påverkat henne mest politiskt är Den politiska adeln av Anders Isaksson, som kom ut första gången 2002.

– Den är helt suverän, den förklarar allt om sambandet mellan de olika tentakler som finns och som samverkar med varandra. Alla dessa lögner, som vi får serverat… Det bara fortgår. Och det fungerar ju inte. Politikerna måste bli ärliga.

De svenska medierna har hon inte heller särskilt stort förtroende för.

– Journalisterna granskar inte makten längre. De granskar folket, avslutar Ramona Fransson.

22 reaktioner på ”Bitte Assarmo intervjuar Ramona Fransson: ”Journalisterna granskar inte makten – de granskar folket”

 1. Bo Svensson skriver:

  Man måste precisera vad det är som skall motivera fördömande. – Utrotning av civilbefolkning en masse kan det ju inte vara, för det bedrevs även av britter och amerikaner och förövarna hyllas fortfarande som hjältar.

  Fundera noga på det: Vad är det ni ogillar med nazister. – Kan det vara att de förutsätts vara lika impregnerade med föreställningen om nazister som vidriga och grymma som alla andra och att de därför förutsätts ha valt den mörka sidan?

  Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  MEDs partiledare, Ilan Sadé, är jurist och har erbjudit sig att hjälpa dem som blir åtalade enligt lagen om hets mot folkgrupp. Man kan bli dömd för förtal, fast det man har fört fram är sanna uppgifter, om det av rätten kan ses som att det finns en andemening att vilja misskreditera någon oproportionerligt…utrymme för fri tolkning alltså. Näthatsgranskaren som bildades av denne Åberg fick 600.000 kr av staten för att tråla på Facebook efter uttryck av starkt ogillande. Ett antal pensionärer, som vuxit upp i tron på att vi har yttrandefrihet i Sverige, har åtalats och fått böter för att ha tyckt att exvis muslimer eller afrikaner inte borde vara här. En ganska vid tolkning av begreppet folkgrupp dessutom alltså. Är det någon som kan tro att vi har ett opolitiserat rättsväsende i detta land? Jag hoppas att modiga Ramona Fransson blir frikänd och att hennes fall kan bli inledning på att man kan skrota den odemokratiska HMFlagen. Sverige agerar inte som en rättsstat i de här fallen och verkar även relativisera i många fall med invandrare som gärningsmän, i stället för att praktisera likhet inför lagen. Förutom att vår lagar skrevs för ett kulturellt homogent samhälle med lugn och ordning och i stort sett hederliga icke våldsamma medborgare. Det samhället har politiker och övriga ”insiders” med olika verktyg avsiktligt raserat på ett par decennier.

  Gillad av 15 personer

 3. Aurora skriver:

  I totalitära stater är det folket som är maktens största fiende. Nu börjar omvärlden alltmer uppmärksamma hur makten med medias medlöpande hand styr över vilka åsikter som befolkningen ska ha i Sverige.

  Gillad av 9 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  ”Att vara nazist är inte en ”åsikt”, det är en ideologi, menar hon.”

  Och vad med socialism/kommunism, liberalism, statsfeminism osv; är inte de ideologier? Ska bara ideologier man ogillar förbjudas? Eller ska alla förbjudas och endast oorganiserade åsikter få finnas?

  Gillad av 12 personer

  • Anna af Trampe skriver:

   Vi lever verkligen i en märklig tidsålder,Jari Norvanto. Svenska nationalsocialister demoniseras för att de har ”fräckheten” att annorstädes än inom hemmets väggar ge uttryck för den med dagens syn på medborgerliga rättigheter oförenliga önskan att värna det egna folket, medan de som ger uttryck för fientlighet mot samma folk anses utöva sina mänskliga rättigheter.

   Gillad av 5 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   En fri nation bör bevaka yttrandefrihet, åsiktsfrihet, föreningsfrihet, demonstrationsrätt som hökar. Inga förbud mot farliga eller knasiga idéer och ideologier utan ett bättre demokratiskt system och mycket högra krav för medborgarskap och rösträtt. Systemet måste kunna utformas så att det går att avsätta både partier och partiföreträdare och man behöver naturligtvis både ett tydligt tjänstemannaansvar, en författningsdomstol, slopa regeringars enväldiga utnämningsrätt osv osv. Fler och uppdelade valdagar, ev tvåkammarriksdag, mycket högre spärr för att representera i riksdagen osv. Folk behöver engageras och otäcka ideologier behöver kunna sågas utan rädsla för vad man får säga. Så länge man inte hotar.

   Gillad av 4 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Kanske är det så

  Det ryska Imperiet hade Ochrana
  Sovjet hade KGB
  Nazityskland hade Gestapo
  Östtyskland hade sitt kära STASI
  Dagens Sverige har den ”fina” subventionerade pressen

  Allt för att bevaka och indoktrinera medborgarna

  Gillad av 6 personer

 6. Niklas R skriver:

  Håller med Ramona. Nationalsocialismen borde förbjudas. Men inte bara den. Hela ideologin, socialism, ska förbjudas eftersom den är i grunden en människofientlig och destruktiv ideologi som baserar sig på hat och förtryck.

  Socialismen har dödat 250 miljoner människor, men den har inte räddat en enda själ.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Vilken definition vill du använda dig av?

   Jag vill i och för sig också genom konstitutionella stadganden göra socialismen omöjlig att in- och genomföra. Men åsiktsförbud är mycket farliga tingestar. Betänk att just lagar ”mot nazism” och ”mot terrorism” används hej vilt i hela Västvärlden mot politiska dissidenter som motsätter sig socialismen och dess våld. Låt oss upprätthålla en absolut åsiktsfrihet!

   Gillad av 2 personer

 7. UlfH skriver:

  Journalister och därmed medierna i allmänhet, är en del av etablissemanget, mer exakt sagt etablissemangets torpeder och lobbyister. Deras uppgift är att hindra civilsamhällets medborgare att tänka självständigt, att se verkligheten som den är.

  Gillad av 1 person

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   ULFH: ”Journalister och därmed medierna i allmänhet, är en del av etablissemanget, mer exakt sagt etablissemangets torpeder och lobbyister. Deras uppgift är att hindra civilsamhällets medborgare att tänka självständigt, att se verkligheten som den är”.

   Business as usual, med andra ord!

   Gillad av 1 person

 8. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Lundaprofessorn i HISTORIA uttalar sig om Kristendomen
  – Redan i evangelierna finns det inbyggt att man inte nödvändigtvis ska acceptera överhetens påbud. Vi har ända sedan medeltiden gott om kristna som har ifrågasatt den egna kyrkan och hämtat stöd i religionen för att kritisera påvar, biskopar och kungar, säger han.

  Dick Harrison exemplifierar med kättare under medeltiden, protestanter under reformationen och frikyrkor på 1800-talet.

  – Alla de här hämtade stöd i religionen för att ifrågasätta och skapa nya diskurser inom ramen för kristendomen. Och det här är det moderna tänkandets grundpelare, säger han.

  Det är alltså detta tankesätt som, enligt Harrison, lett fram till liberalism, andra idétraditioner och kampen mot slaveri.

  – De första människorna som förkastade slaveriet var Jesuitpräster i Colombia på 1500- och 1600-talet. Längre fram har vi folk från frikyrkorörelsen som kritiserade och ifrågasatte på liknade sätt, säger han.

  https://www.varldenidag.se/nyheter/dick-harrison-vastvarlden-kan-tacka-kristendomen/repsdz!I2sIkPo6Hditd422NJdVA/

  Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Näthatsgranskaren, är som jag ser det en styggelse, mot ett öppet samhälle.
  Denna misslyckade figur, som jagar pensionärer, för några ilskna ord mot invandring och invandrare, är helt patetisk enligt min åsikt.
  Att han sedan får pengar av staten, för att polisanmäla äldre människor för deras frustration. Är helt sinnesjukt.
  Jag utmanar dig Tomas Åberg, på envig. En äkta cage fight, regler enkla inte bitas eller dra i håret. Allt annat går, matchen är över när någon slocknar eller klappar ut.
  Göran är redo och vill möta dig, du kan gärna svara här.
  Men tror du är för feg, och jagar hellre pensionärer, för att få ditt guld.

  Gillad av 2 personer

 10. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jag misstänker att näthatsgranskaren, eller vad han nu kallar sig, har satt i system att anmäla folk för förtal för att han hoppas på saftiga skadestånd. Det är helt enkelt tänkt att vara en inkomstkälla för honom.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.