Bitte Assarmo: Då fick poliserna nog

Bitte AssarmoEn fredagskväll kan vara så mycket. Det kan vara en mysig kväll tillsammans med familjen, eller en utekväll på krogen i glada vänners lag. Det kan också bli en kväll i mörker med en god bok i skenet av levande ljus. Sådan blev min senaste fredag,

Jag var mitt uppe i ett avsnitt av favoritserien på HBO när det plötsligt hördes en öronbedövande smäll så att det slog lock för öronen. Ögonblicket därefter blev det svart i hela lägenheten och, såg jag snabbt, i hela kvarteret.

Det dröjde inte länge förrän halva grannskapet var ute och kollade läget, och det stod snabbt klart att en bil rammat ett ställverk. Ett ögonvittne berättade att bilen kommit i närmare 120 km på 30-vägen, fått sladd upp på en liten bergknalle och därefter – bokstavligen – flugit in i en dunge, kluvit ett träd och sedan kraschat rakt i ställverket med följden att över 1100 hushåll blev strömlösa.

Polis och räddningstjänst var snabbt på plats och kunde – liksom vi andra – konstatera att mannen som kört bilen var hög som ett hus och full som en alika. Kanske var det därför han endast fick ett skrubbsår i pannan, vad vet jag. Roligt hade han i alla fall – han skrattade sig hela vägen ut ur bilen och fortsatte skratta medan polisen kroppsvisiterade honom och frågade varför han bar skyddsväst.

Egentligen var det en onödig fråga. Både polisen och medborgarna vet att de allra flesta som bär skyddsväst gör det för att de antingen jobbar inom räddningstjänsten eller för att de är yrkeskriminella. Och jag tillåter mig att tvivla på att bilföraren jobbar i räddningstjänsten.

I folkvimlet runt omkring kom folkhumorn till uttryck.

– Det är tryggt i Sverige nuförtiden! skrattade en man och en annan fyllde i:

– Ja det har aldrig varit tryggare.

En tredje riktade sig till polisen med en lätt sarkastisk fråga:

– Vad blir det för straff på det där? Blir det ens något?

Men då fick poliserna nog. En av dem stegade myndigt fram och bad den störande att gå hem. Eller ville han bli arresterad?

Bra fråga – betydligt bättre än att fråga en fartdåre varför denne bär skyddsväst. Vill man bli arresterad om man är en hederlig medborgare, som bara har ruttnat lite allmänt på laglösheten och slappheten i samhället? Troligen inte. För en yrkeskriminell, som utsätter hela omgivningen för fara, spelar det dock ingen större roll. Och det vet förstås polisen, som i det här fallet valde att ha en betydligt mildare ton mot föraren än mot åskådarna.

Jag klandrar dock inte poliserna. De har ju under åratal drillats att föra en kamratlig och mild dialog med de kriminella, så vem ska de ta ut sin frustration på om inte de åskådare som råkar bli vittne till daltandet? För det är klart att de är frustrerade, fattas bara annat. Att varje dag möta yrkeskriminella – med eller utan skyddsväst – och inte kunna göra särskilt mycket åt deras framfart kan knappast vara tillfredsställande.

Åskådaren gick inte hem. Däremot avlägsnade han sig några meter och förklarade för alla som ville lyssna att det är sinnessjukt att man inte ens kan skämta om de låga straff som så ofta döms ut just när det gäller yrkeskriminella med många brott på sitt samvete. Och det hade han förstås alldeles rätt i.

Hur gick det sedan då, med mörkläggningen av Högdalen? Tackar som frågar, det gick riktigt bra. Efter att den kvaddade bilen väl hade bärgats bort satte reparatörerna igång, och som de satte igång. Det tog inte mer än tre, fyra timmar innan elen kom tillbaka. Och det inger mig faktiskt en känsla av hopp. Det finns fortfarande saker och ting som fungerar alldeles utmärkt i Sverige, i alla fall för oss som bor i de större städerna. Men att kriminaliteten – och till den räknar jag också vansinneskörningar som denna – ökar är uppenbart. Det är alltså dags för hårdare straff. Inte för att det hjälper brottslingarna – utan för att det hjälper allmänheten.

26 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Då fick poliserna nog

 1. Aha skriver:

  Säg att en yrkeskrimininell som den i krönikan en gång i veckan begår ett halvallvarligt till allvarligt brott såsom att köra 120 km i timmen där det är 30 km i timmen och som är hög som i krönikan. För varje år denne sitter i fängelse hindras denne att begå 52 halvallvarliga till allvarliga brott.

  Hårda straff är bra för omgivningen.

  Gillad av 8 personer

 2. akelaslair skriver:

  De där två sista meningarna är pudelns kärna: ” Det är alltså dags för hårdare straff. Inte för att det hjälper brottslingarna – utan för att det hjälper allmänheten.” Fängelse kanske inte botar buset men det tryggar allmänheten. Inlåsta busar skadar oss inte. De lider knappast någon större nöd själva heller. Inte om man jämför med hur det är på en del äldreboenden i Sverige.

  Gillad av 11 personer

 3. Rutger skriver:

  Polisernas arbetssituation är rena dyngan. De är bakbundna från att klubba ner buset ordentligt och försöker de så blir det ramaskri bland PK. Politikerna ger dem skitlöner, gör i princip ingenting för att skärpa straffen och låter landet vara översvämmat av en enorm direktimporterad utländsk brottslighet. De välkomnar också migranter som inte förmår eller vill försörja sig själva varför landet Sverige också har en egen inhemsk god produktion av brottslingar i invandring generation 2. Slutligen lassar politikerna över ansvaret för eländet till poliskåren och har också mage att kritisera.

  Klart att poliserna inte också orkar lyssna på åskådares raljerande kommentarer som ytterligare underminerar deras arbete. Polisen gör rätt i att säga åt folk att hålla käften.

  Istället tycker jag att man som åskådare ska visa sin uppskattning, stöd samt förståelse och placera ansvaret där det hör hemma, exempelvis någonting i stil med följande ; Det är ni som räddar oss, tack ! Våra politiker hjälper inte till. Utan er skulle Sverige gå totalt åt h-e. Önskar ni fick helt fria händer att ta i med hårdhandskarna.

  Gillad av 12 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det kommer att bli en grannlaga uppgift att avnazifiera det svenska rättsväsendet. Vi har haft en närapå idendisk uppgift i vår närhet för trekvarts århundrade sedan. Då var det Tyskland som måste avnazifiera sitt rättsväsen. Det gick så där. De hade inte nog med kompetent folk som inte var nassar, så de var tvungna att låta en del nassar återvända till sina jobb. Så det tyska rättsväsendet är fortfarande ganska nassigt.

  Om tyskarna inte lyckades, hur skall då svenskarna lyckas?

  Gillad av 4 personer

 5. malmobon skriver:

  Var väl på väg kriminaliseras att ha skyddsväst? Som vanligt tar det några år innan allt faller på plats, och då blir det i bäst fall en s.k. mellanmjöljkslag. Kriminella brukar säga att det är som att sitta på skithuset.

  Gillad av 1 person

 6. Jan Andersson skriver:

  Det kommer snart lagändringar som gäller alla, och som plågar 99% av medborgarna som aldrig orsakar någon samhällsfara. De 1 % som lagen vill fånga in struntar i lagen.
  Vi kan börja med alla fartkameror. Bilen är registrerad på en obemedlad ”målvakt”.

  Gillad av 1 person

 7. Göran Holmström skriver:

  Visst förstår jag polisens bekymmer, med aktivister i toppen, och till det en press som blåser upp en storm av normal brottshantering där den skyldiga målas ut som ett utsatt offer.
  Men det förklarar inte dödsskjutningen av Eric Torell, tre poliser kände sig hotade av en kille på en och femtio hög med Downs syndrom med ett plastvapen i handen. Låter den historien trovärdig? En annan bortförklaring var att det var mörkt mitt i ljusa sommaren på en innergård förmodligen med belysning.
  Här tappar hela den svenska rättsapparaten sin trovärdighet fullständigt, nu så åtalar man poliserna inte för att dom pepprade 25 skott varav tre träffar utan att han vände dom ryggen och vart skjuten i ryggen. Hela denna mycket sorgliga historia, bevisar att det finns många i uniform som absolut inte borde gå beväpnade, med mer än en vattenpistol.
  Varför vill jag ta vapnen av vissa poliser? Jo med en mycket enkel logik, dels så har jag erfarenhet från det militära där jag faktiskt blivit beskjuten av en Ksp58 med skarp ammunition kulorna missade med cirka 15 centimeter kanske ett tiotal avfyrades innan jag fick bort kamratens finger från avtryckaren, Rädd? Ja som fan efter, men precis då iskall och letade varje möjlighet att inte träffas. Dels som jägare, för att ens få gå ut och jaga så måste man avlägga godkända skytteprov, på det vilt man ska jaga.
  Ingen jägare skulle skjuta alla dessa skott utan att träffa målet, polisens skytteutbildning måste vara rena skämtet, då jag törs påstå att vem som helst kan träffa ett ben med en pistol om man fått rätt instruktion och skjuter tre skott ett lär träffa.
  Oavsett nerver eller rädsla, så kan man ”Avväpna” någon utan dödlig verkanseld, om man bara fått rätt utbildning allt annat är bara lögner och skitsnack.

  Gillad av 3 personer

 8. Palle9 skriver:

  En intressant berättelse ur verkligheten – mot slutet pekar du på de skillnader, som kan råda mellan situationen i större städer jämfört med mindre orter. Nyligen hade Aftonbladet (överraskande nog) en artikel om situationen i Hedemora där polisstationen stängts ner och yrkeskriminella härjar ganska fritt. När kommunstyrelsens ordförande (S) intervjuades visade han sig vara föga informerad om sakernas tillstånd, och talade om planerade förbättringar av parkbelysning mm.
  Påminner inte så litet om motsvarande situation för riket som helhet då Morgan Johansson eller Stefan Löfvén drar sina mantran utan någon märkbar verklighetskontakt. Bara det låter bra för stunden, är de nöjda och någon verklig granskande journalistik från SR eller SvT behöver de ju heller inte befara.
  Som påpekats i annan kommentar är det dock inte mot enskilda polismän på fältet, som missnöjet ska riktas.

  Gillad av 3 personer

 9. Dnam eksnad skriver:

  Detta är ännu ett område som döljs, invandrares andel av trafikolyckorna. Ser man någon som kör slalom eler bromsar och gasar okontrollerat eller liknande, helt enkelt kör utan disciplin, så vet man att personen kommer från en annan kultur, en viss välkänd kultur dominerar. Jag frågar mig alltid, eftersom mina barn kommer att tvingas genomgå en ganska omfattande och dyr körutbildning, hur alla dessa människor fått sina körkort? Det har avslöjats att det fuskas omfattande på högskoleprovet, också där är invandrarna välrepresenterade, hur går det egentligen till när slalomförare får körkort, när taxichaufförer får körkort? Jag gissar att körskolor i förorten helt enkelt är organiserat fusk, man KÖPER helt sonika sitt körkort, kanske med väntjänster, vad vet jag?

  Så idag så mejas många ner av invandrare men vi vet inte hur många, ibland medvetet men de rapporteras inte så, kanske är detta den mest omfattande explicita dödsorsaken orsakad av invandringen? En dag när jag körde från Malmö så låg en stor ny svart Mercedes och körde slalom och gasade och bromsade framför, jag har lärt mig att ta höjd och köra förbi snabbt när de kanske kollar mobilen, personen som körde var en liten ung man med arabiskt utseende och han satt glatt och språkade med sin flickvän, hela tiden tittandes på henne. För två veckor sedan en liknande incident där slumpelementet i körningen var tydligt osvenskt, mycket riktigt, kvinnan i den stora Volvo XC90 bar slöja.

  Vad gäller parkering så har jag slutat argumentera om parkeringsplats i Malmö, risken att stöta på någon som är villig att blanda in släkten eller döda för en plats är för stor, folk har blivit mördade över detta redan och mitt humör är dåligt så det är bättre att köra vidare. Jag tutar inte heller längre i Malmö, i ett allt större område, nu långt förbi Möllevångstorget, så råkar man på att bilar bara stannar mitt i gatan, någon kommer och språkar och lutar sig in, det kan ta 5 minuter eller 15, som en arabisk basaar, fast med bilar. Att tuta är förenat med livsfara, eftersom gängen alltid gör på detta vis.

  Räck heller inte fingret i trafiken mer, ännu en potentiell dödsorsak.

  Gillad av 14 personer

  • Palle9 skriver:

   Dnam Eksnad: Tack för denna redogörelse, som stämmer mycket väl överens med mina egna erfarenheter. Här skulle definitivt en granskning av körkortsutbildningen vara välmotiverad. Det skulle t.ex. vara mycket intressant att se resultaten av oberoende, slumpmässiga uppkörnings- och teori-tester för körkortsinnehavare – för personer från Mellanöstern/Afrika skulle jag bli förvånad om 30% skulle bli godkända. Men mot själva attityden i trafiken hjälper förstås inga revisioner eller teoriprov.
   När frågan om reaktioner i trafiken mot hårresande beteende kommit på tal med släkt och vänner blir slutsatsen densamma, som du anger: aldrig tuta. Där har vi hamnat i det som Reinfeldt betecknade som ”det nya, spännande Sverige”.

   Gillad av 6 personer

  • Kronblom skriver:

   När de kuggat på teorin x antal gånger får de hjälp med att kryssa i rätt svar enligt personalen. Nu har man förlängt prövotiden från 2 till 5 år men det har ingen betydelse för klientelet, de kör ändå och får som alltid körkort betalt.

   Gillad av 2 personer

 10. larsbernhoff skriver:

  Som polis kan man nog ha skäl att vara lättretad. Här har tillräckligt antal poliser dykt upp snabbt, vilket inte är självklart idag. Som det skildras brukar allmänheten som åskådare hindra trafiken när de stannar för att titta lite extra. En enskild polis gör säkert vad han kan i det läge som beskrivs.
  Polisens generella tillkortakommanden behöver inte belasta en enskild polisman och ironiseras över när de gör rätt.
  I Sverige kan det sluta med att polismannen känner sig kränkt på jobbet och rättsväsendet får ytterligare en onödig futilitet att läggas i en hög där viktiga anmälningar inte hinns med. Det hade varit en fördel om rättsväsendet hade haft den skrattande gärningsmannen inlåst. Han verkade inte färdigbehandlad om det nu skulle vara en målsättning.

  Gillad av 2 personer

 11. li br skriver:

  Glöm aldrig att det var det ”lilla oskuldsfulla barnet” i sagan Kejsaren är naken som var den enda och första som påpekade att kejsaren var naken.

  Ingen av kejsarens närmsta män samt ingen av kejsarens personal sa något alls till kejsaren att han var naken. Alla höll tyst. Ingen vågade säga något då de tvivlade på sig själva om han verkligen var naken eller om han hade osynliga kläder. Alla undanhöll sanningen.

  Att åskådaren i din historia blev ifrågasatt och var den som var störande är så ledsamt och sorgligt. Den enda som vågar säga något……

  Skillnaden mellan den lilla oskuldsfulla flickan i kejsaren utan kläder och din åskådare är att övriga åskådare inte blivit PK hjärntvättade. Alla höll med flickan och pekade och skrattade åt kejsaren och sa med att nä men kejsaren är ju naken!!

  Idag vågar ingen hålla med om något eller uttala sig om något för den som yttrar sig blir uthängd i sociala medier/hånad offentligt. Det är skrämmande !

  Gillad av 3 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Idag vågar ingen hålla med om något eller uttala sig om något för den som yttrar sig blir uthängd i sociala medier/hånad offentligt. Det är skrämmande !”

   Och själv gömmer du dig bakom ett alias, LI BR? Allt som kan hända är förlust av jobb och att placeras i det sociala giftskåpet. Men det kan det vara värt, om man har någon självrespekt och säger vad som måste sägas – om man är något mer än en feg kruka likgiltig för Sveriges och svenskarnas öde. I tidens långa ström är dock allt mänskligt likgiltigt.

   Gillad av 2 personer

 12. afugglas skriver:

  Priset för att socialisterna har monopol på våldet är dagens situation för poliserna ett ypperligt bevis på.
  Socialisterna har sörjt för att svenska medborgare inte har rätt till sitt eget LIV ej heller sin EGENDOM.
  Allt började den 10 Juni 1932 då ”Folkpartiet” förslavade landsbygdsbefolkningen. Det lever och utvecklar socialisterna än idag med stor framgång! Fråga prof. Bo Rothstein.

  Gillad av 1 person

 13. David skriver:

  Polisen kunde ju ha frågat den uppretade åskådaren varför de hela tiden röstar in partier som sett till att situationen år som den är.

  ”En tredje riktade sig till polisen med en lätt sarkastisk fråga:

  – Vad blir det för straff på det där? Blir det ens något?

  Polisen svarade:

  – Han blir nog frisläppt redan idag, straff förmodligen inget. Det blir ju så när du och alla andra, bortsett från 18% av den röstberättigade befolkningen, fortsätter att rösta in partier vars politik leder till att det är så här.”

  Gillad av 1 person

 14. Konservativ skriver:

  ”Jag klandrar dock inte poliserna.”

  Det gör jag. Poliser ska ju vara modiga och kraftfulla karlar som av tradition skulle vara högersinnade. Men innifrån polisen hörs inte ett knyst, inte ens anonymt. Poliser bryr sig inte ett smack om samhället, de bryr sig inte ett smack om Svenskarna, de bryr sig enbart om att lyfta sin lön och slicka politikernas stövlar.

  Jämför med lärarna? De har inte alls samma krav på mod och ståndaktighet och är dessutom nedsänkta i ett vänsterträsk. Men härifrån har vi hört många visselblåsare och flera stycken som trätt fram med egna namn.

  Kontrasten mellan lärare och poliser är enorm. Och är mycket talande för med vilket förakt vi bör titta på poliserna i det här landet.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.