Patrik Engellau: Är politisk förändring möjlig?

Patrik Engellau

Till min egen förvåning har jag kommit fram till att svaret på rubrikens fråga kan vara ”ja”.

Utgångspunkten är den PK-istiska politik som fick sitt fundament och avstamp i 1974 års regeringsform. Den nya grundlagen slank igenom ganska obemärkt. När samhällen besvärar sig med att författa nya konstitutioner så är det i allmänhet stora saker på gång. Det var det även hos oss, men det gick så mjukt och smidigt att det är först nu som vi upptäcker de förödande verkningarna av detta nya tänkande, framför allt den föreställning som stadgas i 1 kap 2 §, nämligen att staten har huvudansvaret för den enskildes välfärd, vilket naturligtvis är en totalitär och galet övermodig tanke som nu håller på att bryta samman inför våra ögon.

Det konstiga var att vi, i varje fall jag, inte vrålade i högan sky medan förstörelseverket långsamt iscensattes. Bara ett år efter den nya regeringsformen kom lagen om att Sverige skulle bli multikulturellt som antogs av en enig riksdag. Där kan man snacka om sorglöshet. Hela Sverige ryckte på axlarna och tyckte att det kunde väl vara en färgklick med några kebabstånd i landet. Vårt lättsinne berodde, tror jag, dels på att vi inte riktigt trodde att politikerna menade allvar med sina utfästelser och floskler, dels på ett slags barnatro att Sverige hade ett högre beskydd så att inget riktigt ont skulle kunna inträffa i vårt land. (För övrigt en barnatro som politikerna fortfarande koketterar med i uttalanden om att de varit ”naiva”.)

Nu är det som det är och politikerna står liksom trollkarlens lärling paralyserade och betraktar härjningarna av den förtrollade kvast som de själva framkallat. Den stora frågan är om det bland politikerna finns någon som kan uttala de trollformler som bryter kvastens kraft och inleder ett återtåg till ordning och förnuft.

Så länge decemberöverenskommelsens tänkande råder – det vill säga att svensk politik handlar om att sju partier ska förbanna ett åttonde – så är inget tillfrisknande möjligt. Då är dagordningen på stället marsch såsom under socialdemokraternas kongress nyligen.

Att härskare inte kan ta sig ur ett kaos som de själva skapat tillhör, tror jag, samhällenas naturlagar. L´ancien régime i Frankrike visste vad som var på gång men fortsatte som vanligt tills revolutionen bröt ut. Det som görs är för lite och för sent som när de sovjetiska härskarna till slut började prata om glasnost och perestrojka.

Men när Ebba Busch Thor utan att, som Anna Kinberg Batra, darra på stämman började prata om att prata med sverigedemokraterna pillade hon på en av det svenska politiska systemets grundbultar. Om nu bara moderaterna bestämmer sig för att hänga på så har Sverige plötsligt den konservativa plattform på vilken en ny ordning skulle kunna byggas.

Jag skrev några veckor före valet i september 2018 att en sådan utveckling skulle kunna skänka förtröstan och rentav framtidstro. Då anade man inte att det faktiskt skulle kunna hända även i verkligheten. Jag skrev också om en annan bra sak som föreföll ännu mindre sannolik, nämligen att socialdemokratin skulle kunna klyvas och uppdelas i sina två beståndsdelar, alltså å ena sidan PK-isterna – Tro och Solidaritet, S-kvinnor, SSU med flera, alltså dagens ledande grupp – och å den andra de gråsossiga medelklassarna i flera av LO-förbunden. Att de socialdemokratiska PK-isterna nyligen bildade en egen mer radikal förening – Reformisterna – kan vara ett tecken.

Johan Westerholm skriver på ledarsidorna.se om hur PK-sossarna infiltreras av olika mer eller mindre statsförsörjda muslimska ”etnofascister” med kopplingar till det Muslimska brödraskapet.

Socialdemokratins inre konflikt framgår av att partiet enligt SvD/Sifo i mars i år bara fick 34 procent av LO-väljarnas röster mot 25 procent för sverigedemokraterna. Jag föreställer mig att det är medlemmarna i förbund som Metall som röstar på sverigedemokraterna.

Huvudmotsättningen i Sverige skär rakt igenom LO och genom det socialdemokratiska partiet: den nettoskattebetalande medelklassen mot PK-isterna. Vad gillar en svensk metallarbetare att hans gamla parti utvecklas till vad Westerholm kallar ”ett politiskt stödhjul till mer öppet etnofascistiska rörelser” och att hans skattepengar försörjer sådana rörelsers aktivister?

49 reaktioner på ”Patrik Engellau: Är politisk förändring möjlig?

 1. Fredrik Östman skriver:

  Det är fel att sätta PK-ismens början till 1974. Det tänkande som skyddade de vansinniga utfästelserna var inte PK-ism, ty ordet var fritt, utan den gråsossiga inställningen att Någon Annan skulle drabbas av eländet medan Man Själv ginge fri. Detta var en tid när det hetsades ohämmat mot moderater, företagare och höginkomsttagare. De senare var alltid de som tjänade mer än man själv. PK-ismen kom först efter murens fall 1989 när liberalerna började lösa sig ur alliansen med konservatismen och i stället gå över till den socialistiska sidan, som tillfälligt gick dem till mötes i mitten.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   För nog fanns det kritik mot idiotin i grundlagen om att staten skall garantera jobb och inkomst. Många tog för givet att sådant skulle ändras om högern kom till makten. Men de så kallade mittpartierna anade detta och satte sig bestämt på tvären. Moderaterna ansågs på sjuttiotalet av mittenpartierna inte vara regeringsfähigt. Det var med yttersta tvekan Gösta Bohman alls släpptes in i regeringen. Ola Ullstens miniritetsmunistär återspeglar väl hans partis inställning. Mittenpartiernas nånannanism skyddade sosseriet.

   Gillad av 9 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Men sossar och övrig vänster hetsar fortfarande mot de rika. Om det bara vore de som tjänade mer än de själva så är det en liten skara eftersom inte så många slår statsministerns och statsrådens löner på uppåt och över 150 000 kr per månad. Men detta glömmer de. Den första maj så går de där igen och berättar hur eländigt de lever.

   Gillad av 6 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, det är ur de marxistiska historiedeterminismens uppfattning om de ständigt rika som uppfattningen föds att pengarna och rikedomen aldrig kan taga slut. Socialdemokratin, arbetarerörelsen och arbetareklassen sitter fast i sin egen mytologi och kan inte befria sig därur.

    Gillad av 6 personer

 2. svenne skriver:

  ”Om nu bara moderaterna bestämmer sig för att hänga på så har Sverige plötsligt den konservativa plattform på vilken en ny ordning skulle kunna byggas”.

  Ulf Kristersson medverkade troligtvis i hög grad till att Anna Kinberg Batra tvingades avgå, och han har ju i sin ”meritlista” ett tidigare rabiat förespråkande för fri invandring och ett lallande enligt Fredrik Reinfeldts intentioner. Jag misstänker även att banden till Reinfeldts tänkande inte är helt avklippta eftersom dennes sjukliga hat gentemot SD fortfarande genomsyrar Ulf Kristersson.

  Ett partiledarbyte är nog vad som krävs för att M skall komma ur Reinfeldts tänkande. Det skulle vara intressant att se vad t.ex. Christian Sonesson eller Hanif Bali kunde åstadkomma om någon av dessa skulle få ta över rodret hos M.

  Gillad av 10 personer

  • Niklas R skriver:

   Bali är inte mogen att ta över. Men en annan som inte kommer ifrån Stockholms moderaterna (de är i praktiken sossar) kan vara en bra idé.

   Gillad av 1 person

  • Dandersan skriver:

   Jag gissar att makten är viktigare för Kristersson än ev linje mot SD.
   EU valet kan bli avgörande.
   Det kostar lite mindre att sätta SD i EU än att ha dem här hemma.
   Det behövs en tung klump av SD och andra svårflyttade för att skapa ett tryggare EU.
   Globalister och såna som vill gå före gör större skada inom EU eftersom de inför orimliga regler som endast vissa länder förmår följa, där vi är vissare än andra.

   Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Svenne: Reinfeldt, ja. Han presenterade idag sina synpunkter på pensionsåldern. I sammanhanget betonade han vikten av hög invandring för att rädda välfärden … Han undslapp sig dock någonting, som man aldrig hörde honom yttra när han var statsminister: att det spelar roll vilka människor, som invandrar och att invandringen måste vara driven av arbetskraftsbehov.
   Vidare inbillar han sig att de konstlade siffrorna om invandrares sysselsättningsgrad, som florerar (där det krävs en oerhört liten grad av aktivitet för att klassas som sysselsatt) skulle vara riktiga.
   Den mannen lever fortfarande i förnekelse.

   Gilla

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Att (M) oftast backar i opinionsmätningarna efter valet sammanfaller med att Hanif Bali numera sällan hörs av.

  Medan KD som vill ha en generösare immigrationspolitik växer.

  Signalerna om att en politisk förändring är möjlig spretar.

  Gillad av 1 person

 4. Aurora skriver:

  Det mångkulturella programmet 1974 måste ses mot den tidens bakgrund. Det rådde faktiskt optimism i världen då. Man trodde att de skulle gå att ha blandade samhällen. Så därför höjdes inga röster. Sedan började det gå utför. Ett gryende Al-Qaida och det nya begreppet politisk islam med oroligheter i olje/gas-länder som Kazakstan och Azerbadjan. Och Afganistan-krigen förstås. Det ha lett till dagens situation. Ändring är bara möjlig med människors röster. Politikerna vägrar förändring. Och det är bråttom innan det rådande etablissemanget hinner nedrusta demokratin så att alla ’felaktiga’ partier, åsikter och ord förbjuds.

  Gillad av 4 personer

  • Kalle skriver:

   Ser man krasst på vad politikerna förordar, så är det mest realistiska alternativet för att Sverige skall bli Sverige igen och inte en främlingslegion. Ge makt och röster till AFS. Dom vågar tala om verkligheten.
   Troligen kommer Reinfeldts, det sovande folket, att behöva sova 21 timmar/ dygn, återstående tid till toabesök och inmundigande av näring, om ingen förändring blir aktuell.

   Gillad av 3 personer

  • Dnam skriver:

   Detta köper jag inte, alla som hade något att göra med dessa regioner kunde se med egna ögon, mina föräldrar hade en bekant som gjorde många och stora affärer i Mellanöstern, alla fördomar stämde och mer därtill. Alla som verkligen visste något om dessa regioner visste precis hur det låg till. Jag köper inte denna ursäkt baserat på ”naivitet”. Vad Svensson var ilurad är en sak, vad folk som har ett professionellt ansvar för detta visste är en annan. Nej, du, Sverige var kapat av socialdemokratiska förrädare redan då, och vår olycka är att alla gick över till deras sida, fram tills att SD uppstod. Om man ändå var lurad så borde man vaknat med Salman Rushdies fatwa, där islam började utöva makt via infiltrerat våld i väst, det finns inga ursäkter. Vi är förrådda.

   Gillad av 5 personer

   • Mangan skriver:

    Då föreställde man sig nog inte en värld där så många som idag och med relativ lätthet skulle kunna ta sig hit. Men visst borde man ha tagit med det i beräkningen. Jag kan tycka att de riksdagar som sett hur världen förändras har ett än större ansvar för att inte ha gjort något annat än att godhetssignalera.

    Gilla

 5. Dnam eksnad skriver:

  Ja återigen fokuserar Patrik mest på svenskarna, LO, det är ett erkännande av att det finns en snabbt växande grupp väljare som inte delar politiskt synsätt med oss, alls. Denna muslimska grupp är lojal med en politisk ideologi som går på tvärs med svensk och västlig kultur och tradition, och denna grupp kan ej påverkas, det enda man kan göra, och det som sker idag, det är att dölja vad de egentligen vill, sharia, och ge dem eftergifter. Patrik gör därför rätt i att exkludera dem, hade de haft ett muslimskt parti att välja på så hade alla, 100% röstat på detta. Svensk politik består av kommunicerande kärl som står bredvid varandra, vi har det pk-istiska och islamapologetiska blocket S-V-Mp-C-L men endast S-V-Mp får den växande muslimska rösten (och resten av bidragstagande invandrarröster som också växer), men i samma stund som ett muslimskt parti skapas så halveras S, Muslimska Brödraskapet har nog inga planer om detta än, om det blir mera allmänt känt för folk vad det innebär att leva med islam så hade många svenskar börjat rösta SD och AFS så de håller sig under radarn så länge de kan och använder förrädarpartier som är paniska för att förlora dessa röster. Westerholm har därför rätt i att muslimerna redan på många sätt styr S. Hela vårt valsystem är som optimerat för klanröstning, hela vägen till vallokalen där man kan följa med folk in i lokalen, mannen kan följa med hustrun ända fram till båset, och gissar jag, in i båset också. Vem vågar stoppa det?

  Gillad av 14 personer

  • Swing vote skriver:

   ”hade de haft ett muslimskt parti att välja på så hade alla, 100% röstat på detta.

   Men de har ju redan ett muslimskt parti att välja på och som 100% röstar på. Men visst, rensar man för ”sociala faktorer” = tar bort de muslimska rösterna så halkar väl S ner till 10-15% och MP, C och L ner till under 4%. V klarar nog nätt och jämt riksdagsspärren även utan Muhamed.

   Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Jag är nog bara cynisk, men tror ändå att sossarna insåg vilket håll vindarna blåste. För att säkra makten så inleddes projekt röstköp med svenska folkets skattemedel. detta sammanfaller med en ständigt växande stat som kan växa med hjälp av fler migranter, och såhär kommer det fortsätta tills pengarna tar slut!
  Nej klandrar absolut inte migranterna i detta! Klart att dom vallfärdar i massor till ett land som frivilligt (Nåja) ger bort alla förmåner och ställer låga krav ”Rösta rätt, rösta rött”.
  Men den stora gåtan är varför vi alla tyst tittar på när ett framgångsrikt land bryts sakta sönder.
  För mig är det i alla fall en stor gåta!

  Gillad av 12 personer

 7. Östrahult skriver:

  Jo det är väl sant att partier som inte återspeglar väljarnas förtroende får svårt att överleva. Partier i den situationen tillgriper olika strategier för att överleva. Sossarna sätter sitt hopp till sitt grepp om byråkrati och media och import av valboskap, man öppnar också för en försiktig censur. Moderaterna har ingen strategi alls. C och L har lämnat Walk Over. De som har lite bättre verklighetskontakt ökar. Så vi kan räkna med en ny politisk situation vilket inte är ett dugg konstigt, sådant händer redan i flera länder i Europa.

  En aspekt jag skulle vilja ta upp är den kollision vi ser mellan verkligheten och det svenska petimeter-samhället. Sverige har en infernaliskt effektiv lagstiftning och rättsapparat på vissa områden, inte minst för att hålla medborgarna i schack. Detta juridiska monster ska nu ta sig an IS-problematiken och det gör man med dödligt allvar. Det blir komiskt när monstret kolliderar med IS som är så långt man kan komma från juridiska och etiska principer. I dagens Kvartal finns en artikel av en dessa egenutnämnda juridikens riddare, Krister Thelin, se https://kvartal.se/artiklar/valj-fornuft-pa-lang-sikt-i-is-debatterna/. Han tycks se det som självklart att dessa vidriga människor är vårt problem och att de ska behandlas med större respekt än hur svenska skattebetalare behandlas om de råkar göra något fel.

  Gillad av 3 personer

 8. Linden skriver:

  Sedan 2011 har etableringsreformen kostat skattebetalarna ca 830 miljoner kronor bara i Malmö.

  På riksnivå räknade regeringen med att drygt 8 000 personer skulle ingå i etableringsreformen när den var fullt genomförd. I verkligheten har det blivit drygt 60 000 som befinner sig i reformen. Kostnaden har blivit ca 400 procent högre än vad regeringen Reinfeldt beräknade den till. Istället för 1,2 miljarder kronor blev det ca 6 miljarder kronor per år. En gigantisk felräkning av expertisen i regeringskansliet!
  https://thoralfsblogg.com/2019/04/07/etableringsreformen-i-malmo/

  Äntligen en konsekvensanalys om en del av invandringskostnaderna. Och den var inte oväntat uppåt väggarna.

  Gillad av 1 person

 9. Björn skriver:

  Problemet är att ”Tuffe Uffe” och hans parti, egentligen inte vill sitta vid ratten! Detta är ju helt uppenbart, för om de bara tagit SD som kartläsare INNAN senaste valet, hade de ju redan nu suttit i förarstolen! Med C, L och KD i baksätet! I stället placerade han/M sig själva frivilligt i baksätet, och överlät styrhjulet och gasen till ett gäng godhetsdrogberoende och ”körkortslösa” vänsteraktivister! Numera hörs lille Ulf då och då ynkligt gnälla bakifrån bilen likt ett barn på resa; ”är vi inte framme snart”!

  Gillad av 4 personer

  • Dnam skriver:

   Precis, och nu tar min in… Alice Teodorescu för att ta fram ett nytt idéprogram.., jag hoppas hon rotar fram de mails jag skrev till henne för 12 år sedan som hon aldrig svarade på.

   Gillad av 5 personer

   • Dnam skriver:

    Jo så klart, jag är inte så förmäten att jag tror att hon tittar på mina mail igen. Nej, hon visste vad som var rätt för tio år sedan och hon vet vad som är rätt nu, nu skall hon kavla upp ärmarna och integrera och assimilera så det bara stänker, vill man så kan man, det är Alice devis!

    Gillad av 1 person

 10. Johan skriver:

  Ett etablissemang som målat in sig i ett hörn och vet om det kommer ändå aldrig backa eftersom det vore politiskt självmord och man räds konsekvenserna av att erkänna att man haft fel.
  Sannolikheten för ett konservativt block avgörs nu förmodligen av hur sprickan inom moderaterna utvecklas och om den konservativa falangen växer kan eventuellt frågan om ny partiledare bli aktuell.
  Det intressanta med blottläggandet av sprickan genom partierna och särskilt S, visar mer och mer hur begränsad PK ismens kärna är.

  Gillad av 1 person

 11. Fabricerad skriver:

  Ja, epoker kommer och går och har gjort så sedan människan blev bofast. Om vi blickar tillbaka över 1000 år av europeisk historia ser vi att så skett med några hundra års frekvens. Vad vi kan se idag är att farten har ökat och detta beror förstås på internet. Ju fortare information kan spridas desto fortare går samhällsförändringen är en rimlig slutsats. Samtidigt har varje epok styrts av ett härskande skikt som har gjort sitt yttersta för att stoppa förändringarna. T.ex. försökte kyrkan i ca 400 år och framstående vetenskapsmän/filosofer som visade att kyrkan hade fel blev satta i husarrest, fängelse eller kastade på bålet. Många av dessa hyllas och minns än idag (på goda grunder) och parallellerna är många. Liksom då jagar vår samtids makt oliktänkande för att bibehålla sin makt.

  Gillad av 1 person

 12. Regeringsformen (RF) skriver:

  Historia går att analysera med hjälp av de detaljer som finns tillgängliga. Nuet ögonblick består endast av en liten tidsskärva. Ett fruset ögonblick som dröjer kvar inom ett sinne, hos en enskild människa, och i det fysiska rummet.

  Den gemensamma framtiden kan vi enbart spekulera över. Göra olika vederhäftiga gissningar om. Där trots naturlagarnas pålitlighet osäkerheten förblir stor.
  Likväl, eller trots osäkerheten, försöker vi styra samhället i de banor vi finner eftersträvansvärda eller lämpliga. Tar de mått och steg som är möjliga.

  Sveriges har fyra grundlagar som reglerar Sveriges statsskick. En av dessa är Regeringsformen (RF).

  Regeringsformen är både styrande, men utgör samtidigt också en avsiktsförklaring. Ett samhälles ambitioner i koncentrat.

  Men de som skrev Regeringsformen kunde inte veta vilka samhällsförändringar som låg framför oss, mer än som hoppfulla gissningar. Dessutom har kunskap längs vägen tillkommit sedan Regeringsformen skrevs och lagfästes.

  Inget sägs därför om den svenska kulturens bevarande. Den ansågs som så självklar, på sin tid, att den inte ens behövde nämnas, än mindre försvaras. Styrkan och dominansen för det svenska ansågs som självklar och naturlig – får man förmoda. Det var de mer sårbara och utsatta man ägnande sin energi åt. Därför talas det mycket om minoriteters olika rättigheter.

  Som – ”Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person”.

  Nu har tiden gått. Nu vet vi att det vi kallar svenskhet även den består av en historisk framväxt kultur. Med etniskt djupa rötter. Inte speciellt annorlunda än övrig kulturer, annat än till sakinnehållet.

  Nu föreligger en risk för att den svenska kulturen undermineras, varefter migrationens mångformighet befäst. Och på sikt riskerar svensk kultur att utvecklas till en etnisk minoritet.

  Regeringsformen har inte tagit upp dessa risker, och byggt ett försvar av det uttalat svenska.
  Inte på samma naturliga sätt som Samiska kultur försvaras.

  ”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas”.

  Ett tidigare fruset ögonblick dröjer sig kvar i Regeringsformen. Obsolet till sin natur. Regeringsformen saknar i dag ett försvar av svensk etnicitet. Den utveckling vi varit med om gör denna brist oförsvarbar och ohållbar. En omarbetad ny Regeringsformen måste täppa till dessa brister och svagheter. Dags för politikerna att agera.

  Gillad av 5 personer

 13. phnordin skriver:

  Patrik Engellau framhåller mycket riktigt att det var tilliten till den makthavande eliten som möjliggjorde 1974 års regeringsform. Den påföljande lagstiftningen som sanktionerade skapandet det multikulturella samhället gled igenom riksdagen som på ett bananskal fortfarande med en inte ont anande och tillitsfull befolkning som åskådare. Förtroendet till denna elit är sannolikt svårt anfrätt idag -låt oss hoppas på en snar ändring på denna punkt

  Gillad av 1 person

 14. Eva Danielsson skriver:

  Grundlagsändringarna -74 och mångkulturlagen föregicks inte av några högröstade debatter. Redan då var högern passiv. Mångkulturlagen presenterades som att den kom till för att stärka de inhemska minoriteterna – samer, judar, tornedalsfinnar och romer – som jag minns det. Och i början av sjuttiotalet hade vi inte upplevt Iran ännu och inte annat än lite finländsk och annan europeisk arbetskraftsinvandring efter kriget. Det fanns nästan inga mörkyade i landet och ingen moské, så vi var aningslösa om vad mångkulturlagen bäddade för. Vi ondgjorde oss över sossarnas höga skatter och den allmänna ofriheten i små saker, radiosändningar och bygglov o d. Sossestaten ville verkligen inte att folk skulle bli ansvarsfulla vuxna, utan ville behålla makten över det mesta från vaggan till graven. Numera vill de dessutom att vi ska ha det otryggt under livets resa och fattigt på ålderns höst.

  Gillad av 2 personer

 15. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Är politisk förändring möjlig?

  Självfallet!

  Vad bra!

  Varför skulle det, som det här impliceras, per automatik innebära att det denna politiska förändringsmöjlighet innebär att det blir ”till det bättre”?

  Särskilt när det kommer an på KD och M att vara garanten!

  Won’t happen!

  Gillad av 1 person

 16. kaphorn57 skriver:

  Hej

  För mig och många andra är DGS och dess kommentatorer en oas i det svenska ökenet…men jag undrar: är det enbart en ventil…eller resulterar det så småningom i en förändring?
  Och i så fall vilken förändring?
  Och vem tar rodret att vända utvecklingen?

  När det går för langt, så tar besättningen över…vilket kallas för myteri och vilket sällan är en lyckat lösning…men en möjlighet.
  Sverige är i begrepp att möta inte enbart en storm utan det finns tecken i skyn att det kan utveckla sig till en orkan.
  Lita man på sin befälhavare eller vem tar över befälet då?
  (Jag vet vad det innebär som före detta befälhavare).

  I Sverige finns just nu ingen befälhavare man verkligen litar på…kanske finns en ny som är under uppsegling…en som inte glömmer bort maskinisterna.

  Men alla vi här är inget annat än: besättningsmedlemmar…vilket är en nog så svår ”nöt att knäcka” för en fd kapten…

  Jag tror mig kunna skönja en viss radikalisering av både PE och kommentatorerna…och även jag är en som blir allt mera förbannat.

  Om befälet fortsätter i kursens riktning så blir det blodigt, och då menar jag, riktigt blodigt där alla våldtagningar bara är en försmak av vad som kommer skall.
  All empire, all vår historik visar åt det hållet.

  Avslutningsvis önskar jag den svenska skutan som befinner sig i ogjord väder lycka till och jag som besättningsmedlem är beredd att ta i för att vända skutan genom vinden…under förutsättning att ja litar på mitt befäl.

  Och så länge jag inte gör det…så brassar jag rårna efter eget tycke för att hålla skutan flyttande

  Skepp ohoj!

  Gilla

  • kaphorn57 skriver:

   Och hur knäckte nöten då och knäckar jag den igen?

   Genom att jag jag som befälhavare blev medveten om att även jag är en del av besättningen och går till havets botten med alla om det vill sig illa.
   Till sjöss sitter alla i samma båt.

   Till lands likaså?
   Under förutsättningen att det finns en stat!

   Och den är i upplösningstillstånd i Sveas Rike!

   PS Som biodlare skulle jag kunna berätta ännu mer hur samhällen håller ihop…eller blir plundrade. DS

   Gilla

 17. kolosserbrevetkap3 skriver:

  PE: ”Men när Ebba Busch Thor […] prata om att prata med sverigedemokraterna […] Om nu bara moderaterna bestämmer sig för att hänga på” […].

  Social ingnjörskonst modell Internationalen…
  Det var en gång […] slippa från kvinnofällan […] köpa hus, bil, båt, husbil, husbåt, båthus, båtbåt, bilbåt […] fri uppfostran […] vad jag vill, ingen karl slok ska […] och dansa [] lite fel, ingen är perfekt […] göra vad jag vill [] ensam x 2, i varsin […] hit och dit […] vill inte vara hos pappa […] osäker […] ångest […] ledsen, saknar fast punkt […] ångest […] då var det gjort […] jaha, och? […] HJÄLP, kan inte vara sant […] tänk på din framtid, gå färdigt skolan […] abort […] först […] ångest […] döva […] inga normer, […] barn […] 1 […] 2 […] […] 0 […] 3 […] 1 […] 1.3 per Q […] räcker inte […] ensam […] Yoga […] mitt inre jag, usch ”Old Age”; häxbrännare hela bunten […] utmattning […] gammal […] Föd få barn – förverkliga dig själv […] Fredrik Reinfeldt, klara välfärden […] Fredrik Reinfeldt, när vi blir gamla […] Fredrik Reinfeldt, annat folk, 5-8 barn […] Familjen, släkten allt […] Identitet, klara normer, stolthet […] Hen […] ? […] Feminism […] Love Them […] ! […] Spela […] korten […] väl […].

  Social ingenjörskonst 100 år; to be continued…

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Förändring av vad till vad? Mer nyliberalism? Men det har vi ju redan? Mer av samma sak? Euron, ökade inkomstskillnader, lägre pensioner och sjukbidrag? Högre pensionsålder? Privatisering av socialförsäkringar och sjukvård, skola, vård och omsorg? Budgetöverskott? Bytesbalansöverskott? Nedmonterad välfärdsstat? Det har ju hållit på sedan Carl Bildts tid 1991 – 1994.Patrik vill ha mer av detsamma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.