Lars Hässler: Har Europeiska unionens federalistiska strävanden nått vägs ände?

Lars Hässler

Ända sen slaget vid Poitiers (mellan kristna och muslimer i Frankrike) år 732 har folken i det som kom att kallas Europa, gjort flera försök att ena sig till ett rike, till exempel genom Karl den store, Napoleon, Hitler och, efter andra världskriget, Europeiska Unionen (EU). Målet för vissa medlemsstater i EU är en ”ever closer union” och i slutändan en europeisk federation, medan vissa andra förespråkar en lösligare union med en så kallad subsidiärprincip, det vill säga att beslut tas på lägsta möjliga nivå.

Det finns nu flera tecken på att de federala krafterna i EU har nått vägs ände. Dess svanesång kan nog tillskrivas Frankrikes president Emmanuel Macron. Han publicerade nyligen ett öppet brev till alla Europas invånare där han bland annat föreslår gemensam gränsstyrka och asylpolitik. ”Vi behöver gemensam gränskontroll och europeisk solidaritet som varje land bidrar till att upprätthålla. Vi kan inte låta nationalister utan lösningar utnyttja människors ilska”.

Det är framförallt tre faktorer som talar emot ”an ever closer union”:

1. Tysklands förbundskansler Angela Merkels efterträdare, Annegret Kramp-Karrenbauer, AKK, har förkastat Macrons ideer.

2. De nationalistiska partierna i EU är på frammarsch och kommer att få ökat inflytande i det Europeiska parlamentet.

3. Brexit och hotet om att fler stater vill lämna EU.

Det största hotet mot federalisterna är att AKK på punkt efter punkt förkastat Macrons idéer om EU:s framtid. I Frankrike togs AKK:s svar emot som en krigsförklaring. ”Europavalet förvandlas till en konflikt mellan Tyskland och Frankrike”, skrev magasinet Le Point.

Kramp-Karrenbauer gick rakt på sak. EU ska inte förvandlas till en europeisk superstat. De europeiska institutionerna ska inte skydda invånarna mot allt från falska nyheter till hotet från lobbygrupper, och det ska inte finnas någon europeisk minimilön eller gemensam arbetslöshetsförsäkring. Varje land ska stå för och betala sina egna skulder, vilket är tvärtemot Frankrikes rop på solidaritet och gemensam skuldbörda.

Dessutom ämnar AKK inte stödja Frankrike i kampen om var Europaparlamentet ska ha sitt säte, det vill säga enbart i Bryssel och inte Strassburg (en gång i månaden). AKK har därmed visat att hon inte är någon ”Mini-Merkel”. Som trolig framtida ledare för EU:s största ekonomi väger hennes ord synnerligen tungt.

Vissa av de nationalistiska partierna i EU:s medlemsländer, ofta oförskämt benämnda populistiska, är redan i regeringsställning och vissa andra på frammarsch i respektive land. Nationalisternas mest karakteristiska drag är att de är emot muslimsk massinvandring, bejakar respektive lands nationella karaktär och ogillar, alternativt accepterar inte, beslut från byråkraterna i Bryssel. Flera av dessa partier var förr starkt emot EU och Bryssel, och några förespråkade utträde ut unionen. Men nu anser de, till exempel SD, att bättre resultat kan uppnås genom att reformera unionen inifrån, via det europeiska parlamentet.

Opinionsundersökningar visar att de nationalistiska partierna kommer att få betydligt fler ledamöter i parlamentet vid valet i maj. Detta faktum – i kombination med att dessa partier genom medverkan i nationella regeringar får ökat inflytande i ministerrådet, unionens främsta beslutsorgan – innebär att den politiska sammansättningen i EU:s organ kommer att förändras och EU:s färdriktning likaså.

50 reaktioner på ”Lars Hässler: Har Europeiska unionens federalistiska strävanden nått vägs ände?

 1. Fredrik Östman skriver:

  Men EU:s strävan är imperialistisk, inte federalistisk. Den har ingen respekt för de presumtiva delstaternas suveränitet, utan talar hellre om koncentriska cirklar och hur makten utgår från centrum och når även utanför de formella gränserna med så kallade soft powers.

  Gillad av 11 personer

  • Dnam skriver:

   Precis, vad är demokratins idé, det är för mig att folk har olika åsikter och därför är idealet ett system där dessa åsikter kan brytas öppet och folk välja därefter. Ett sådant system hade dessutom medfört att de mest kompetenta och intelligenta möttes och vaskades fram. Detta står ju uppenbarligen i motsättning till att en grupp har makten, och anser sig ha rätt, de har inget egentligt intresse av demokrati, annat än som fasad. Så är det i Europa idag, allt etablissemanget gör är att försöka begränsa demokratin och brytandet av åsikter, så att folk bara skall ha en åsikt att välja på. Andra diktaturer var ju åtminstone ärliga om sin avsikter, men etablissemanget blir ju allt mer uppenbart odemokratiska, de döljer det inte ens mer.

   Det som pågår i svensk riksdag är ju inte debatter, det är proklamationer, tragikomiska, någon delade häromdagen när Vinge tror jag från SD ”debatterade” två identitetspolitiskt tillsatta företrädare för Mp och S, det är ju närmast lyteskomik, SDs företrädare använder klassisk retorik, fakta, logik, men möter enda plakat för identitetspolitik, likt de i USA som går med reklamplakat på magen: ”SD är rasister”. Att vi sjunkit så lågt, det är ingen debatt mellan grekiska filosofer precis.

   Gillad av 11 personer

 2. Rolf Wasén skriver:

  Det är nog en stor villfarelse att en förhållandevis liten grupp av människor blir så mycket klokare av en praktfull fjäderdräkt och stora befogenheter.

  Gillad av 1 person

 3. Jan Andersson skriver:

  EU behöver endast finnas för att ta bort de värsta avarterna av tullsatser och dåliga nationella handelsavtal. EU:s decennielånga projekt för att att skapa gemensamma tekniska normer har dock närmast varit pinsamma att skåda, och har jagat resten av världen i famnen på USA:s regelverk, normer och databaser. Därför att de finns och fungerar. Varför uppfinna hjulet igen?

  Gillad av 8 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  EU behöver endast finnas för att ta bort de värsta avarterna av tullsatser och dåliga nationella handelsavtal. EU:s decennielånga projekt för att att skapa gemensamma tekniska normer har dock närmast varit pinsamma att skåda, och har jagat resten av världen i famnen på USA:s regelverk, normer och databaser. Därför att de finns och fungerar. Varför uppfinna hjulet igen?

  Gillad av 1 person

 5. Eva Danielsson skriver:

  Brexitprocessen ger bilden av EU som en sekt som inte går att lämna. Makt korrumperar och byråkratier sväller. Går det att backa och banta? Eller måste man lägga ner EU och göra omstart i strikt minimal form, där den nationella suveräniteten betonas och det är reglerat vad EU absolut inte får lägga sig i. Kan vi hoppas på att AKK blir en positiv kraft och kan mota ut Macrons härsklystnad?

  Gillad av 11 personer

 6. Hans Högqvist skriver:

  Världen har förändrats väldeliga sedan EUs födelse, och kommer att fortsätta förändras. Tullunionen var viktig så länge handel mellan länder främst bedrevs inom Europa. Nu blir handeln allt mer världsomspännande och min åsikt är att länderna är mer betjänta av att sköta handeln själva eftersom alla har olika varor och tjänster att erbjuda.
  Sverige skulle förmodligen få bättre avtal med handeln till / från Ryssland om det sköttes direkt mellan regeringarna än via Bryssel, förutsatt att det inte sitter idioter i Sveriges regering.
  Jag ser ingen fördel met den extra byråkrati som kostbara EU innebär för att få registrerat enskilda kreatur och normer för hur liten gurkornas böjning ska vara – för att nämna två galenskaper.

  Gillad av 12 personer

   • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

    På den tiden det begav sig var jag för att Sverige skulle gå med i EU. Då såg jag det som den avgörande punkten att de politiker som valts av det förvillade svenska folket skulle hindras av den europeiska centralmakten från att begå galenskaper. Men galenskapen spred sig i stället till EU-centralen och nu är befolkningen maktlös när den dock långsamt kommer till insikt! Ur askan i elden!

    Gilla

   • Kronblom skriver:

    Ändå kommer mycket råolja från Ryssland som raffineras i Sverige (Lysekil) och skickas tillbaka som bensin och diesel. Utan rysk olja skulle Sverige stanna och staten skulle inte få 60% skatt.

    Gilla

 7. Jari Norvanto skriver:

  ”Det största hotet mot federalisterna är att AKK på punkt efter punkt förkastat Macrons idéer om EU:s framtid.”

  Underskatta inte politikernas principlöshet och skillnaden mellan retorik, taktik och beslutsfattande. De kan säkert ‘komma överens’ om allt möjligt, och ‘ta sitt förnuft till fånga’, och efter mycken mangling ‘enas i kampen mot den söndrande populismen’ för att på så sätt ‘ta ansvar’ och ‘värna demokratin’.

  Gillad av 10 personer

 8. malmobon skriver:

  Kom ett besked i veckan att Orban, Ungern gärna vara med i den grupp som SD kommer tillhöra med 20 andra länder som vill reformera EU. Orban blev utfryst av gruppen där KD och M tillhör,
  Viktigt att folk inte blandar in generösa migrationsgruppen där KD och M tillhör med den högst troliga starkt växande grupp som vill det motsatta med Sverigedemokraterna.
  Även tror jag också att SD gruppen kommer öka den biståndsfond som idag finns för att bygga upp krigsländer. 100 miljarder euro/år. Både Irak och Syrien har uttryckt önskan om att få tillbaka de som har flytt landet.
  Sverige har 20 platser. Minst 4 av dessa kommer SD få (har 2 idag). Hoppas folk inte slänger bort sina röster på AfS. Chanslösa komma in.
  Blir ett intressant val och som jag ser det sista chansen rädda Europa.

  Gillad av 4 personer

  • Dnam skriver:

   Jaha, men varför släpper SD in sådana som moské-mannen? Han är inte ensam. Nej, jag vacklar, jag tänker så här, detta handlar om människor, nuvarande SD skapades av en liten kärna, och AFS är ett frö. Ett frö som passar mina åsikter bättre, jag tycker deras analys är inte bara bättre, utan nödvändig, mitt intryck är att SD tyvärr till stor del, liksom andra partier. består av folk som helt enkelt tjänar betydligt mer än om de skulle gjort något annat, och inte alltid är knivskarpa, därav kommer att de ibland finner, enligt mig, fel slutsats, inte minst om islam, och också sakta men säkert blir korrupta, luften går ur ideologin. Men som sagt, jag ser ditt argument även om jag inte tror på en slutstrid nu, de gula västarna och Brexit visar att till sist så styr folket, vänder inte detta så blir det uppror för eller senare, jag tror inte på en politisk lösning baserat på att den styrande hegemonin ger ifrån sig makten tyvärr.

   Gillad av 9 personer

   • Palle9 skriver:

    DNAM: AfS ett frö. Ja, det verkar stämma – prognoserna bekräftar detta, då de ingår i gruppen Övriga, som sammanlagt förväntas få 1.5% av rösterna.
    https://www.europaportalen.se/teman/eu-valet-2019
    Tyvärr ser alltså sannolikheten att de ska komma in ut att vara låg till obefintlig.
    Min förhoppning står till att L kommer under fyraprocentspärren – det hade varit värt att fira.

    Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Jag tror att moskemannen inte visade vem han är före valet. Visst finns det knäppskallar även i SD. I vår kommun har vi varit väldigt restriktiva vilka vi släppt fram. Flera kandidater har dykt upp och vill ”göra nåt”. När de får sitta med på nåt möte märker man ganska snart vilka som platsar och vilka vi inte vill ha med. Kanske blev de glada där uppe i norr att nån ville kliva fram. Det är fortfarande rätt så stigmatiserande i vissa kretsar att säga att man gått över till SD. AfS känns kanske säkrare eftersom nästan ingen vet vilka de är. Vänta bara om de kommer över 4 % spärren. Då släpper Löfvens spärrar.

    Gillad av 2 personer

 9. gmiksche skriver:

  En lite anmärkning: ”Folken i det som kom att kallas Europa, gjort flera försök att ena sig till ett rike, till exempel genom Karl den store, Napoleon, Hitler och, efter andra världskriget, Europeiska Unionen (EU). Jag kan inte hålla med om att det var fransmännen och tyskarna som folk som försökte ena Europa. Det var Napoleon och Hitler, som så småningom fick fransmännen och tyskarna med sig när de väl var i deras våld. Med ett förfärligt resultat för fransmännen och tyskarna. Fast några vann på det kaos som de varit med att skapa. Bernadotterna.

  En annan anmärkning. AKK försöker vrida klockan tillbaka när det är väl sent. Hon har varit en trogen supporter av Merkel fram tills nu. Hennes politiska ställning motsvarar inte den Merkel haft under lång tid. Förmodligen är hon en övergångslösning. Inte verkar hon vara populär hos tyskarna heller: https://www.ft.com/content/cfb284fc-4666-11e9-b168-96a37d002cd3

  Gillad av 1 person

 10. Östrahult skriver:

  Macron har med all tydlighet visat hur omogen, tondöv och egotrippad han är. Bara att gå ut på det här pompösa sättet visar att han inte har en omgivning av goda rådgivare. Eftersom han misslyckas i hemlandet tror han att han kan skapa status genom en bättre position inom den europeiska byråkratin.
  EU-byråkratin visar sin omognad genom sitt agerande mot uppstudsiga medlemsstater. I Sverige kan vi notera att även här finns samma omognad inom ett parti som moderaterna, de befinner sig på ungefär samma erbarmliga nivå som Macron. Och liberalerna har handelsförhandlaren Malmström som vill leka storpolitik utan att vare sig ha mandat eller power för detta, med andra ord så pågår ett enormt jönseri.
  Väljarna i allmänhet har nog inte fattat mycket om vad valet handlar om, de kommer att rösta i enlighet med hur de ser på partierna nationellt, t ex i Sverige är man trötta på L, M , S, C och MP och röstar hellre på KD eller SD. Sedan råkar det vara så att de partier som är på frammarsch är kritiska till överpolitisering och olika urartade företeelser, inklusive motsvarande inom EU.
  I en debatt på Expressen igår körde Björklund med lögner som borde utgöra grund för anmälan till KO. Han rör ihop allting, den som ifrågasätter något inom EU är ungefär som Hitler enligt Björklund.

  Gillad av 8 personer

 11. Aurora skriver:

  Ser inte konflikt mellan ökad nationalism och fortsatt EU. Bättre yttre gränskontroll är väl bra (och en portalparagraf). Problemet är ju att det inte upprätthållits så bra av länderna. Många tänker inte på att Sverige har stor gräns mot 3e land när de kritiserar andra länder. Sedan ska inte EU, som Macron vill, agera agendapolitisk åsiktspolis med pk-styrd kontroll av vad de själva anser är fejk news.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Se ovan om imperialism gentemot federalism. EU har ingen väl definierad yttre gräns, ingen likställdhet mellan medlemmar, ingen fix maktdelning mellan federal och delstatlig nivå, ingen definierad metod för upptagning av nya stater, utan i stället en lös ambition att dominera sin omgivning proportionellt till avståndet. Det har alla attribut av ett imperium, få eller inga av en federation. Det är en retorisk fint. Öppna ögonen!

   Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Ser inte heller den konflikten, det är bsra EU globalisterna i Bryssel som ser den. De talar om att nu måste Europa räddas. De menar att rädda sina positioner. Europa och EU parlamentet är två olika saker.

   Gillad av 1 person

 12. svenne skriver:

   ”De europeiska institutionerna ska inte skydda invånarna mot allt från falska nyheter till hotet från lobbygrupper, och det ska inte finnas någon europeisk minimilön eller gemensam arbetslöshetsförsäkring.”

  Just det faktum att lobbyister stryker omkring i Bryssel – och har mer eller mindre obegränsad tillgång till möjligheterna att träffa olika EU-representanter – är något som jag under lång tid har ifrågasatt. I många andra sammanhang pratas det om behovet av ”transparens”, men detta verkar vara ett fult begrepp inom EU-administrationen. Många ledamöter, åtminstone de svenska, vill inte ens redovisa hur deras ersättningar för ”kontorsverksamhet” disponeras, utan detta betraktar de nog som en rättfärdig uppmuntran för ”hårt arbete” som kan stoppas i egen ficka. Vad är det då som talar mot att det inte går att ta emot en muta i någon form från en lobbyist och hålla tyst om detta? Cecilia Wikströms engagemang i mycket lönande sidouppdrag tycker jag visar en del av den mentalitet som sannolikt finns hos många av hennes kollegor.

  Om representanterna från tillräckligt många länder kan reformera EU inifrån på sådant sätt att överstatligheten minimeras så är detta lovvärt. Men detta är nog mycket svårt att genomföra därför att det finns alltför starka krafter som är ytterst angelägna att – av privatekonomiska skäl – försvara den nuvarande ordningen med näbbar, klor och odemokratiska metoder.

  Gillad av 6 personer

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Europavalet förvandlas till en konflikt mellan Tyskland och Frankrike.”

  Att uppnå bestående fred mellan Tyskland och Frankrike var ironiskt nog grundmotiveringen till bildandet av föregångaren till EU (inte fred i största allmänhet).

  Gillad av 3 personer

 14. Dandersan skriver:

  Löfven håller väl på med Macrons ideer när han lanserar ”gemensamma värderingar” som krav för fördelning av EU pengar.
  Hans definition på gemensamma är inte den samma som Ungerns.
  Hans försök att omfördela migranterna inom EU är bevis på hur naiv man kan vara.
  Fortfarande.
  Sen skäms man när han inför EU nämner en strejkande ung dam.
  Kanske kan detta skrivas på naivistiska kontot-han har inte heller förstått kraftens bakom.
  Globalism är kannibalism på utvecklingen.

  Gilla

 15. Cotswold skriver:

  Excellent article. But Hassler is wrong when he alludes Macron has an intellectual basis for his statements. The reality is that Macron wants an E.U. where the Germans work and pay so that the French can sit at cafes drinking Pernod and gossiping.

  Gillad av 8 personer

  • p kohlin skriver:

   yes including french farmers via agricultural disproportionate EU-support i. e ineffiecent french farming. (I respect farmers but not political bias for the french)

   Gilla

 16. Göran Holmström skriver:

  Eu parlamentariker har bara 91265:- i lön efter skatt så 71110:-
  till det så 3334 kronor per dag i traktamente för varje dag på plats i Bryssel 1667 för varje dag ett möte hålls utanför Eu.
  47000 kronor för kontorskostnader , telefon , pennor.
  Vi leker med tanken att det jobbas 220 arbetsdagar delat i 12 månader
  91265 plus trakt 61123 plus ”kontorskostnader” 47000 vilket ger 199388 kronor brutto varje månad plus 2/3 av alla sjukvårdskostnader täckta.
  Cecilia Wikström tyckte inte dom här pengarna räckt så hon stoppad handen girigt i en syltburk till föra få lite mer.
  Alice Bah Kunke, är en ny ”stjärna” som kommer använda Eu som plattform för sina villfarelser.
  Nej dom tjänar inte folket, dom tjänar Mammon!

  Gillad av 12 personer

  • Palle9 skriver:

   Göran Holmström: Bra genomgång. Den tidigare EU-parlamentarikern Per Gahrton (Mp) tyckte inte heller att detta räckte, så han drygade ut förtjänsten med att ta ut maximal reseersättning motsvarande flygresa till och från Bryssel, medan han i verkligheten färdades med billigare färdmedel (tåg) – mellanskillnaden blev en extraförtjänst för honom själv.
   Din slutkläm verkar stämma bra in på de allra flesta av EU-parlamentarikerna.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Palle tackar, kan ju erkänna att jag skulle nog också sälja mig för 200 tusen i månaden.
    Ps ska börja med Graham Hancock Supernatural snarast hittade den i bokhyllan.

    Gilla

  • p kohlin skriver:

   Ja det brukar kallas ”Brysselvändan” när partierna vill bli av med en del i de egna leden alternativt belöna dem d v s ner dit och bli rik utan meriter några år, helst många omval och hålla tyst om hur rika de blev efterår

   Gillad av 3 personer

 17. Lars-Olof Svensson skriver:

  Att jämställa EU med Hitlers strävanden att skapa ett rike är fel. Det finns inga likheter. Hässler saknar helt kunskap om EU eller så struntar han i det.

  Gilla

 18. Kjell Rehnström skriver:

  Vem tjänar på ett Europa uppdelat i en massa småstater? Europa som en stor gemensam marknad är självfallet bra som motvikt mot alla stora federala stater i världen. Tyvärr är Européerna inte mogna för en europeisk federation.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Krisen i Ukraina beror på EUs maktambitioner. – Ett EU som en rättsordning för ekonomi och samvaro är inget hot men skall man leka stormakt, blir det gränsdragningsproblem mot andra som kan känna sig utmanade.

   Gilla

 19. Bo Svensson skriver:

  Europas framgång vilar på konkurrensen mellan nationerna. – När en Columbus inte får stöd för sina planer i ett land, prövar han i ett annat. – Ett land som har framgång blir en utmaning för de andra som vill komma ikapp.

  Centralisering är lika destruktivt som planekonomi.

  Makten skall inte centraliseras utan ersättas med rättsordning och demokratins roll skall inte vara välja makthavare utan lagstiftare.

  Gillad av 2 personer

 20. kolosserbrevetkap3 skriver:

  DNAM: Underbara klarsyn! Tack.
  Ja, Honecker och Ceaușescu behöver inte framstå som mer orättfärdiga i skenet av det som pågår i Sverige idag. Medoderna må framställas som ”demokratiska” men är genomförda i samma anda. Förföljelse av oliktänkande-för allas bästa.

  Den intoleranta toleransen. Som hittar på sina egna budord med avsedda konsekvenser:
  1. Värdegrund – åsiktsfriheten vila i frid!
  2. Könsbekräftande vård – påtryckargruppernas rätt att kräva ingrepp på ungdomar. Hmm, hur många av dem själva har korrigerat sig, eller avser nyttja ”rätten”?
  3. Mångfald – utan SD-anhängare, bibeltroende kristna, nationalister, traditionalister, ”haters”, ”nät-troll”, judar, de med egna åsikter osv.
  4. Allas lika värde – utom dem ovan nämnda, som istället behandlas som utan värde av dem som är för allas lika värde; att döma av hur de behandlas.
  5. Feminism – utom där den verkligen skulle vara befogad. Då enbart tyst eller undfallande, urskuldande, förstående – eg feg! Ty det kostar, mer än svensk feminism mäktar med. Den blåser omkull med en fnysning om den skulle opponera sig. Ande-hierarki manifesterad.
  6. Demokrati – Allt vi gör är rätt, folkets vilja, ni står bakom oss, vi tillvaratar allmänhetens/ett bästa, vi ljuger aldrig, döljer inget, lita på oss. Men vi tar i med hårdhandskarna mot dem som bryter mot buden – det kan ni lita på.
  7. SD – We hate them in the name of Love.
  8. Kärlek – ehh, vem är min nästa… Se Luk 10:37.
  9. Fake news – sanningen ska göra er fria, men i det godas namn kan vi inte riskera det…
  10. Evangelium enligt Sverige – Du är vad du vill, känner, tror, blir – lyssna allra minst på dem som verkligen älskar dig och skulle dö för dig. De vet inte ditt bästa. Men det vet VI. OBS! Gäller enbart för gammelsvenskarnas barn, ungdomar (andra religioners, kulturers omfattas inte av detta bud).

  ”Ve dem som kalla det onda gott, och det goda ont, dem som göra mörker till ljus, och ljus till mörker, dem som göra surt till sött, och sött till surt!” Jes. 5.20

  Gilla

 21. Bono skriver:

  Det lokala ursprung-Språket måste bli ett vapen för att skydda ett lands kultur och därmed landets framtid. Tolkning, och allt främmande språk skall förbjudas i det offentliga sammanhanget. Östpakistan tvingades använda Islamabads påbjudna Urdu inom all administration! Det blev inbördeskrig och idag talar man bara BANGLA i Bangladesh. Sverige måste också vara beredda att ”kriga” för sitt språk och kultur! Förutom turister och besökare… skall bara SVENSKA talas i Sveriges rike som sig bör!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.