Jan-Olof Sandgren: Nazifieringen av den svenska arbetarklassen

Jan-Olof Sandgren

För lite mer än hundra år sen, när konung Oscar regerade Sverige, var den svenske arbetaren en hårt exploaterad familjeförsörjare som skapade mervärde utan att få sin rättmätiga del av produktionsresultatet, eller för den delen sitt fulla människovärde. Arbetare omtalades gärna som råa, obildade sällar begivna på fylleri och handgemäng, medan den borgerliga kulturen ansågs mer förfinad och kompetent att ta samhällsansvar.

Det är den historien socialdemokrater gärna lutar sig emot, när de beskriver sin egen progressiva roll under 1900-talet. På bara ett par decennier lyckades man lyfta den svenska arbetarklassen, inte bara materiellt utan även kulturellt. Förutom ökat välstånd fick den kunskap, social trygghet, politiskt inflytande och respekt. Kort sagt ett bättre liv, och det enda socialdemokraterna krävde i gengäld var deras röster.

Från början såg det ut som ett bra byte som bägge parter tjänade på. Arbetarna fick det bättre och socialdemokratin blev mäktigare. Men mot slutet av 1900-talet (av skäl som jag inte tänker gå in på), bröt arbetarklassen sin del av avtalet. Man slutade rösta på Socialdemokraterna, och SD seglade upp som ett alternativ. Socialdemokratin tvingades söka stöd bland minoriteter för att kunna fortsätta styra Sverige, vilket var mycket kostsamt. Skatteunderlaget i dessa grupper var väsentligt lägre, för att inte säga negativt, och den invandring som krävdes för att fylla luckorna i valmanskåren skapade svåra integrationsproblem.

Efter att pakten med arbetarna brutits förverkades också den respekt man tidigare känt för arbetarklassen. Åter igen blev de en samling råa obildade sällar, begivna på fylleri och handgemäng. Precis som före den socialdemokratiska eran förväntades arbetarna producera mervärde, utan att kräva någon rättmätig del av produktionsresultatet. Märkligt nog fortsatte SD att växa.

Ett problem var att man i hundra år hade inpräntat en helt annan bild av arbetaren. Man hade hyllat hans kultur och prisat hans dygder, så till den grad att själva ordet arbetare blivit synonymt med hederlighet och solidaritet, något fint helt enkelt. Att därifrån degradera honom till hunsad underklass, som anständiga människor helst borde hålla sig ifrån, görs inte i en handvändning. Kanske skulle det ta ytterligare ett århundrade.

Men en grupp som uppfyllde de kriterierna med råge var nazisterna. De var visserligen fåtaliga, men det var närmast en fördel. Eftersom knappt någon hade träffat en nazist i verkligheten, kunde man förklara för folk att de såg ut som Jimmie Åkesson, Björn Söder och de andra SD-ledarna. Det faktum att en och annan SD-demonstration under 90-talet dragit till sig grupper av skin-heads, som heilade inför rullande presskameror, räckte som bevis. Många partiledare hoppade på det antinazistiska tåget och Stefan Löfven tvekade aldrig att sprida lösa rykten som ovedersägliga fakta. Som till exempel här hos Skavlan.

Sverigedemokraternas kärnväljare beskrevs i allmänhet som etniska svenskar på landsbygden med förmodat låg intelligens. De flesta saknade högre utbildning, vilket också gällde för de SS-soldater som fylkades runt Hitler under 30-talet, så kopplingen tycktes solklar. Bland annat myntas begreppet ”Neandertalhögern”, som en fingervisning om att de här människorna knappast kan räknas som civiliserade. Ett liknande ifrågasättande av den muslimska diasporans intelligens, utbildning eller civilisationsgrad, skulle förstås lett till rättsliga efterföljder, något som den här 91-årige mannen fick erfara.

Ibland framförs det besynnerliga argumentet att svenska arbetare är ”vita”, och att detta på något sätt skulle utgöra ett demokratiskt problem. Andemeningen verkar vara att när man ger outbildade vita män makt, kommer förr eller senare det här att hända.

Den här nazistjakten bland relativt hyggliga jobbare utanför Stockholmsregionen riskerar att flytta fokus från verkliga nazister, som sannerligen inte är att leka med. Magnus Ranstorp beskriver 22 minuter in i den här intervjun, hur flera nordiska nazistledare valt att bosätta sig i Sverige, kanske för att kunna jobba mer ostört från den i såna här sammanhang mycket kompetenta norska säkerhetstjänsten. Socialdemokraternas taktik att på bred front trakassera SD-sympatisörer, verkar däremot föga effektiv.

Ett trendbrott verkar dock vara på väg, i vart fall när det gäller SD. När Ebba Bush Thor för ett tag sen antydde att hon i fortsättningen kommer att tala med ALLA partiledare i riksdagen, belönades hon med fördubblat väljarstöd enligt opinionsundersökningarna.

SvT sände nyligen en personligt färgad dokumentär om SDs chefsideolog Mattias Karlsson med fokus på hans rötter i småländsk arbetarklass, och med en pappa som symptomatiskt nog är socialdemokrat. Filmen hade knappast kunnat sändas för något år sen, utan att utlösa ett ramaskri i media. Nu var det tvärtom många som var positiva, även bland icke-Sverigedemokrater.

Slutligen vill jag dela det här klippet, där Björn Söder (som av den samlade vänstern utsetts till etniska minoriteters fiende nummer ett) får helhjärtat stöd från samepolitikern Niklas Sarri.

35 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Nazifieringen av den svenska arbetarklassen

 1. A skriver:

  Är det inte lika bra att du släpper vurmen för soialdemokraterna Jan-Olof. Det är löjligt enkelt att bevisa att socialemokraterna inte är orsaken till det lyft du talar om. Lyft istället blicken, och jämför med andra länder.. Alla som fått detta lyft ser inte ut som sverige, det måste alltså bero på nåt annat. Det kan helt enkelt inte vara socialdemokraternas förtjänst. Vi behöver istället göra upp med detta och lägga det bakom oss samt aldrig göra om misstagen igen.

  Mvh A

  Gillad av 10 personer

  • Dnam skriver:

   Det ser jag som självklart, arbetarna gav ju mer än sin röst, de gav en stor del av sin lön, och mera signifikant, alla sina efterkommandes lön, men än mer signifiant, de gav bort sin själ till ondskan och här är vi nu, i lögnens och ondskans land. Inget av Sveriges uppgång berodde på socialdemokratin, de var en fästing i pälsen från början som nu är groteskt svullen med blod.

   Gillad av 7 personer

   • Ofrivillig svenska skriver:

    Fantastisk ”huvudet på spiken”-kommentar med ”fästing i pälsen från början…” Tack för den klockrena !

    Gilla

  • Bazil skriver:

   Johan Westerholm på Ledarsidorna.se borde också göra samma sak. Han har egentligen aldrig varit sosse mer än på papperet.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Inte? Han förefaller mig vara en typisk sosse. Andra generationens politiker är radikalare än första, så den gamla Fälldinregeringens barn blev alla sossar. Westerholm, Söder, …

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Ettt intressant fenomen är att den vänster inom det demokratiska partiet (ja alla där verkar vara socialister numera) som nu slår ett slag för diverse fria förmåner åt folket; samfällt pekar på den svenska socialdemokratiska modellen som skapat välstånd åt alla. Förutom att de är femtio år fel i tiden har de också valt att inte se skogen för alla trän.

   Förhoppningsvis innebär den amerikanska vänstervurmen på långsikt dödsstöten för socialismen. särskilt när de föreslår en del som skulle innebära att USA:s medborgare på ett fåtal år ska bära en kostnad som motsvarar fem gånger världens samlade GDP.

   Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Mark Zuckerberg har låtit meddela att Facebook inte kommer att tillåta några uttryck för vit nationalism. Så vi som är bleka i skinnet och gillar våra hemländer må hålla tyst.
  Jag har loggat ut från Facebook.

  Off Topic: nu ratificerar Sverige FNs Djurrättskonvention och tänker göra lag av den. Läs dagens ledarsidorna.se. Slakt som syftar till livsmedel kommer att förbjudas och ersättas av ökad odling av baljväxter. Så nu kommer det i en nära framtid inte att finnas några svenska kossor som kan prutta och ”förstöra klimatet”. I stället ska svenska folket få magknip av ärter och bönor. Och tvingas till en ätstörning, dvs tvingas bli vegetarianer. Jag gissar dock att en speciell religiös politisk rörelse kommer att få dispens och kunna fortsätta äta sitt rituellt slaktade kött.
  Kommer även yrkesfiskande att förbjudas kan man undra. Eller räknas inte fiskar som djur kanske.
  Eftersom det inte existerar någon politisk opposition i landet som bromsar något, så är inga galenskaper otänkbara.
  Jag förstår dem som har ålder, hälsa och ekonomi som loggar ut från Sverige.

  Gillad av 13 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Jag har jobbat som industritjänsteman på mellannivå i hela mitt liv. Det är ”arbetarna” som har förgyllt mitt liv varje dag, mina chefer har mest varit ett problem.

  Gillad av 3 personer

  • Axel skriver:

   Hade jag varit Sosse i dag, då hade jag upplevt skamkänslor över sveket till väljarbasen, den Svenske arbetaren. Tro och solidaritet är visserligen en ny maktbas, med röstboskap, men långt i från den Svenska arbetarens värderingar.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men om du hade känt skam hade du ju inte varit sosse. Du talar i gåtor och oxymoroner. Sossarna ville ha det så här hela tiden. Hela tiden. Inget har ändrat sig på deras sida.

    Gilla

 4. Jari Norvanto skriver:

  Sosseadeln som aldrig arbetat utger sig för att värna ”arbetarklassen” som inte arbetar. Gräddan som vill fortsätta flyta på mellanskiktet genom att öka bottensatsen.

  Gillad av 6 personer

 5. Aurora skriver:

  Men att det var S tillsammans med Bondeförbund o Höger som stod för nazismens ideer är det tyst om. Likadå att den största nazifaran idag kommer från mellanöstern.

  Gillad av 2 personer

 6. Dnam eksnad skriver:

  Hur stora hade SD varit om media varit opartiska? Jag gissar att det hade varit som i Ungern. Detta är den parallella utvecklingen till ovanstående, att media hela tiden varit lierad med makten och att vänstern skaffat sig total kontroll, så det finns EN historia som matas varje dag, år efter år efter år.

  Någon skrev att jag stöter bort folk inbland, och så är det säkert, jag och andra, för att bara ha följt systemmedia i hela sitt liv, och sedan plötsligt möta ett annat perspektiv, det måste vara som att hoppa av ett tåg i full fart, man rullar runt i gruset tills man kraschar in i en kaktus. Det måste vara omtumlande, som Kapten Haddock och Tintin, deras tåg kopplas från sanningen och börjar åka bakåt djupare och djupare in lögnen, Kapten Haddock hoppar direkt men de som väntar som Tintin, de måste hitta någon säkert ställe med djupt vatten, 11:25 in:

  Gillad av 5 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof som Aprilskämt betraktat så har den sina poänger, men med verkligheten rimmar det sämre.
  Innan sossarnas intrång i landet så fanns det fabrikörer, som gjorde mycket för att värna om sina arbetare och förbättra deras liv, men har glömt var det var men det var en artikel i tidningen Nostalgia. Han ordnade bra billiga bostäder, hade handel till sina anställda med vettiga varor till bra pris, skola för barnen, och kolonilotter för egen odling, till det en länsman anställd så ordning och reda fanns.
  Detta nämns inte värst mycket i historieböckerna, utan i en artikel i en nostalgisk motortidning endast.
  Skeptisk till svensk 1900 tals historia tyvärr.

  Gilla

 8. Aha skriver:

  Helt rätt att arbetare som vänstern en gång omhuldade nu kan bli beskrivna som lågpannade och outbildade individer. Transformeringen är verkligen osmaklig. Okvalificerade arbetare är i stort sett helt övergivna.Till råga på allt röstar de på SD.
  Det är det offer vänstern fått göra då man bestämde sig att för att verka för ett inkluderande invandringssamhälle vilket lett till en ökad konkurrens om arbeten.

  Pådrivningen av det globala samhället som etablissemanget omhuldar och där vänstern ingår har en i närtid en markerad förlorare och det är just arbetarna vars insatser lättare kan ersättas av lägre avlönad arbetskraft. Tjänstemannayrken ersätts inte alls lika lätt.

  Märk då att LO-arbeterna har en förbundsordförande som förutom att han helt saknar arbetarbakrund pläderar för massinvandring och ett globalt samhälle, 100 % kontraproduktivt för den inhemska arbetarklassen.

  Arbetarna har en Judas som ordförande.

  Gilla

 9. Patria Amissa skriver:

  Att som arbetare eller borgare vara sprungen ur vit maktrörelsen.

  Att ha sin grodd i nazismen är en verkligt allvarlig sak, inte många som önskar det. Men det är vad SD ständigt beskylls för och får stå till svars för nästan varje dag. Den som vill kan ju läsa Anders Klarströms bok ”Prima Victoria” och få en något mer nyanserad bild av historien, men även en påminnelse om hur bedrövligt ”den andra sidan” betett sig mot SD genom åren. Men den sidans våld och övriga fräckheter är ju som bekant av ett finare slag. Därmed inte sagt att SD ska slippa kritik för de misstag de begått, det ska väl ingen.

  Men man kan fråga sig om alla övriga svenska politiska partier är fullständigt i avsaknad av självkritik vad gäller skräp i det egna politiska bagaget. Skulle man öppna locket till deras bagageväskor (vilket de så klart kraftigt motsätter sig) behövde man inte gräva länge för att hitta verkligt illaluktande saker, härstammande från såväl närtid som längre tillbaka i historien. Det gäller (åtminstone) socialdemokraterna, centern, moderaterna och miljöpartiet. Vi vet nog alla vad det gäller, och jag ska inte trötta er med jättelånga uppräkningar, men kan väl ändå påminna om uttalade nazistsympatier under 30- och 40-talen, omfattande finansiellt och moralisk support till Herman Lundborgs och andra Uppsalaakademikers rasforskning, som ju låg helt i tiden och hyllades även av en stor del av det kulturella etablissemanget, tvångssteriliseringar och annan misshandel av förståndshandikappade samt betydande skattefinansierat stöd till islamistiska organisationer.

  För att nu inte tala om vänsterpartiet, som har en fullständigt grotesk historia att blicka tillbaka på, men som likväl i årtionden varit inne i den politiska värmen som aktivt eller passivt stödparti till socialdemokraterna! Inga följdfrågor från journalister där inte! Att vänstern slipper undan med den blodröda bakgrunden är bedrövligt. Vänsterpartiets (under dess olika namn) ständiga hyllningar av galningarna och massmördarna Lenin och Stalin ville aldrig ta slut. ”Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän” och ”Lenin och Stalin är och förblir också den svenska arbetarklassens främsta lärare” skrev C-H Hermansson1953. Och när Hermansson avled förra året skrev Jonas Sjöstedt: ”CH gjorde marxismen och socialismen relevant i den tid han levde i”. Själv minns jag med rysningar från studenttiden på 60- och 70-talen akademiska storheter vid Uppsala universitet (Sveriges äldsta och mest förnäma) som envist predikade Lenins och hans efterföljares obestridliga storhet.

  Vänsterns samröre med, och hyllningarna av, de efterföljande sovjetiska och östeuropeiska koryféerna fortsatte sedan länge att vara precis lika devota. Lars Werners mer eller mindre årliga suparorgier med Erich Honecker et consortes är välkända utom för alla som håller hårt för ögon och öron, och pengar från Sovjetunionens kommunistiska parti fortsatte att landsförrädiskt strömma in till VPK under många, många år ända fram till murens fall, då man, ytterst motvilligt tvingades att låtsas vända röda arméns vinterkappa några få grader åt ett annat håll. Och därefter har det likväl fortsatt på i stort sett samma sätt, om än något mer under radarn. Men under den tunna polerade hinnan kokar det av kommunism, och allt som oftast ploppar den trogne diktaturkramaren upp. Senast var det väl hyllningarna av Venezuelas fantastiska regim vi åtnjöt från kamrat Sjöstedts mun. Och mer lär väl komma nu när han kan brösta sig med bortåt 10 % stöd av valmanskåren.

  Själv läser jag den nyss avlidne Torsten Kälvemarks sista bok ”Katedralen som sprängdes. Den ryska kyrkans martyrium 1918-1938”. Den är inte särskilt ”bra”, mest som en torr byråkratisk katalog över de fruktansvärda öden som drabbade en icke obetydlig delmängd av den ryska befolkningen vid tiden för Lenins och Stalins värsta terror, nämligen biskopar, arkimandriter, vanliga präster, munkar, nunnor, diakoner och lekmän, de senare oftast fattiga, fromma kvinnor som hade kyrkan som sin främsta tröst. Men trots Kälvemarks brist på känslosvall förstår läsaren mycket väl fasan i det han beskriver, om man bara är utrustad med minsta gnutta fantasi. Läs den gärna.

  Gilla

 10. Bernau skriver:

  Det är inte arbetarklassen som brutit något avtal och definitvt ej den som brutit samhällskontraktet.Det har den korrumperade svenska politiska och ekonomiska eliten gjort när den samvetslöst och brutalt låter den svenska arbetarklassen bära bördorna av den i Sverige drakoniskt genomförda EU-politiken vars själva kärnprojekt är det drakoniska genomförandet till varje pris av Kalergi-planen ,vilken för arbetarklassens del innebär utträngning och etnisk diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden,lönedumpning,dysfunktionella grund- och gymnasieskolor,ständiga överfall,mord och våldtäkter på helt oskyldiga. etc etc.Det är i synnerhet den svenska arbetarklassen som får betala för det svenska samhällets uppenbara sönderfall och bära konsekvenserna av Kalergi-planens genomförande.Då det gäller den sk ”nazifieringen” är den historiskt i Sverige något som berör den svenska överklassen och ej den svenska arbetarklassen.Sedan det begynnande trettiotalet skedde en gradvis ”nazifiering” av framförallt de royala kretsarna i Sverige och även av den svenska överklassen-”G 5” -den dåvarande svenske kungen visade öppet nazistiska sympatier och den svenska kungadynastin Coburgh-Gotha har med all rätta beskrivits som ”nationalsocialismens urcell”.Även medlemmar av det brittiska kungahuset visade öppet nationalsocialistiska sympatier i början av och i mitten av trettiotalet.Stora delar av den traditionella ”gamla” svenska överklassen var klart ”nazifierad”.Även SAP och det dåvarande svenska Höger-partiet var i icke obetydlig utsträckning s a s ”nazifierat”.För SAP.s del höll detta i sig även efter Stalingrad-nederlaget och krigsslutet då SAP lät Albert Speer Jr-sonen till det Tredje Rikets chefsarkitekt och väl även dess rustningsminister Albert Speer Sr-utforma det socialdemokratiska prestigefulla mönsterstadsprojektet Vällingby.Även Olof Palmes släkt var på mycket nära håll befryndade med von Knierems som hade en distinkt anknytning till det nationalsocialistiska projektet.Man baxnar en smula när man läser artikeln ovan och man häpnar inte så lite över hur DGS kan släppa fram så råa och okunniga sällar som den uppenbarligen helt okunnige och nivåsänkte som kläckt ur sig artikeln ovan.Chockerande!Absolut Chockerande!

  Gilla

 11. Sanningen skriver:

  Den här artikeln förefaller att vara ett aprilskämt.Nazismen i Sverige har alltid framförallt funnits i den svenska överheten och ej i arbetarklassen.Aven i royala kungliga kretsar har det historiskt funnits rätt gott om det som kallas nazister eller personer med nazistbakgrund;Gustaf 5,”G 5″ exempelvis.Det finns visst även en drottning vars bakgrund är i alla högsta grad knuten till nationalsocialismen och framförallt dess expropiation av ”judiska” företag och egendomar.Ätten Coburg.Gotha exempelvis som ju både ”G 5” och ”G 16” kan knytas till har t ex beskrivits som ”nationalsocialismens urcell”.Expressen och DGS letar på del ställen när de letar efter ”nazinästen” eftersom de ej letar på svenska slott och herresäten där det verkligen finns genuint hereditära ”nazinästen”.Varför letar de ej där?

  Gilla

 12. Sune Mangs skriver:

  SAP gav upp alla ambitioner till genuin folkbildning på 50-talet. ABF har utvecklats till en tummelplats för rörelsekrämare och utgör mer en indoktrineringsanstalt och bidragsentreprenöriell fritidsgård för rörelsen. För övrigt torde den socialdemokratiska riksdagsgruppen och de socialdemokratiska ministrarna knappast utmärka sig för hög utbildningsnivå – rörelsen är en födkrok för de som inte besväras av studieskulder men som klamrar sig fast vid sin partibok.

  Gilla

 13. Sven Kraft skriver:

  Dagens svenska maktelit fjärmar sig allt mer från vanliga människors vardag. Misshandel, rån,
  våldtäckter och bilbränder utspelar sig långt ifrån sagerska palatset.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.