Economist Magazine ber om ursäkt för smutskastning av konservativ debattör

I förra veckan utpekades journalisten och debattören Ben Shapiro som ”radikalkonservativ” och tillhörande den alternativa högern av tidningen The Economist Magazine.

Med tanke på att Shapiro, som är troende jude, ständigt får utstå antisemitiska och rasistiska påhopp från just den alternativa högern är påståendet häpnadsväckande, skriver The American Conservative.

Det krävs inte mycket googlande för att förstå att Ben Shapiro i själva verket är traditionellt konservativ, påpekar The American Conservative, och noterar att The Economist bad om ursäkt när smutskastningen uppmärksammades.

8 reaktioner på ”Economist Magazine ber om ursäkt för smutskastning av konservativ debattör

 1. Steven Jörsäter skriver:

  Artikeln (alltså den här på DGS) är besynnerlig. Varför skulle någon bli ”smutskastad” bara för att man blir kallad radikalkonservativ? Det har man naturligtvis full rätt att vara utan att behöva be om ursäkt till någon. Även om The Economist kanske tycker att man borde göra det.

  Men det tydligen var det felaktigt i det här fallet vilket och rättelsen framgår i The Economists artikel. Ordet ”controversial” som beskrivning av Ben Shapiro står dock kvar i ingressen. Det är förstås en förkastlig beskrivning och beskriver bara betraktarens åsikter, inte föremålets.

  Lustigt nog sammanföll läsningen av den här artikeln med ett övervägande att säga upp prenumerationen på The Economist. Jag har läst tidningen av och till i över 30 år. Då, på 80-talet, uppfattade man tidningen med svenska ögon som klart borgerlig, rentav höger.

  Numera och framförallt under de senaste 5 åren har tidningen drivit långt, långt till vänster. Den beskriver sig själv som liberal. Den har förflyttat sig på ungefär samma sätt som det amerikanska begreppet ”liberal” som numera snarast är synonymt med socialist.

  Visserligen är det bra att läsa också motståndarnas argument men tidningens omorientering har gjort den allt sämre på att analysera vad som pågår i världen. Ungefär som svenska 7-klöver politiker eller Dagens Nyheter. Allt i världen handlar ännu inte (som tur är) om klimat, feminism och migrationsnaivitet. Med tidningens världsbild kan man inte förstå och än mindre analysera Trumps framgångar, man kan inte förstå Brexit, man kan inte förstå de konservativa krafternas frammarsch i Europa och svenska SD, man kan inte förstå alt-right, man kan inte förstå Visegrad-ländernas hållning, man kan inte förstå Bolsonaro eller Sebastian Kurz.

  Kort sagt, man har tappat greppet om samtiden.

  Gillad av 1 person

 2. Jari Norvanto skriver:

  Jag förstår inte varför Ben Shapiro gjorts till ‘poster boy’ för en sorts konservatism eller annan, enligt mediamonstret. Varför är han överhuvudtaget ämne för diskussion? Wikipedia anger iallafall att han är ortodox jude. De påstådda positioner i några politiska frågor Wikipedia anser att han har verkar iallafall slätstrukna. Alltför slätstrukna för att betraktas som konservativa i någon bemärkelse. Men har man kulturmarxismen och ”liberalismen” som mittpunkt, då blir minsta snegling åt höger en flört med Adolf tydligen. Medierna lever på draman, halmgubbar och konstruerade konflikter. Alltmedan normupplösningen fortsätter, islamiseringen och befolkningsutbytet fortgår i västerlandet. Bränsle för blodiga konflikter i trendens riktning.

  Gillad av 1 person

 3. Göran Malmgren skriver:

  Även jag har läst och uppskattat The Economist under större delen av mitt yrkesverksamma liv, men slutat prenumerera p g a dess politiska enfald. Under min tid som prenumerant kallade den sig The Economist Newspaper, inte Magazine.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.