Mohamed Omar: Nej, Sverige var inte islamiskt för hundra år sedan

Mohamed Omar

I den stora moskén i Uppsala sitter kvinnorna för sig uppe på en balkong. Det finns en ingång för män och en annan för kvinnor. För att de inte ska blandas. I den islamiska lagen är det viktigt att könen hålls åtskilda, inte bara i moskén utan också utanför. Men muslimer är människor och gör inte alltid som det står i gamla böcker, även om de säger sig tro på dem.

Den islamiska lagen mot könsblandning förklarar varför den socialdemokratiske politikern Yasmine Larsson fick sitta i ett separat rum när hon besökte en moské inför valet 2018. Den manlige partikamraten däremot kunde stå i huvudsalen och tala inför församlingen. Ute i samhället är det svårt att följa islams lagar och regler, men i moskén ska det gå till på rätt sätt.

I Koranen står det om hur männen inte fick tilltala profeten Muhammeds hustrur direkt. De fick stå bakom ett skynke. Så här står det i Knut Bernströms svenska översättning:

”När ni behöver vända er till [Profetens hustrur] för att be om något, tala då till dem från andra sidan ett förhänge.” (kap. 33, vers 53)

Orden inom klamrarna har Bernström satt dit för att förtydliga vad det handlar om. Om Yasmine Larsson hade besökt en kyrka och blivit hänvisad till ett separat rum där hon fick sitta med tanterna medan hennes manlige kollega fick stå och tala inför alla, så hade hon nog protesterat. Men sådana här saker verkar vara lättare att acceptera när kommer i ”mångkulturell” förpackning.

För de här två sakerna går ju inte riktigt ihop, alltså den så kallade ”toleransen och respekten för andra kulturer” med moderna, västerländska idéer om jämställdhet.

Det finns en föreställning om att islamvärlden ligger efter. För hundra år sedan, eller ännu längre tillbaka, var vi ungefär som dem. Och de kommer också att utvecklas, särskilt de som har flyttat hit och ser på nära håll hur kloka vi är. Det har inte gått så bra hittills. Det är snarare vårt svenska samhälle som blir mer likt invandrarnas hemländer som Somalia, Irak och Afghanistan.

I en intervju för Expressen den 25 oktober 2017 ger Jan Björklund uttryck för en sådan uppfattning. Han menar att hedersförtryck är den största jämställdhetsutmaningen:

”Mer än 100 000 kvinnor lever i våra invandrartäta förorter under hedersförtryck. Det är männen som bestämmer i stort sett allting. Är man ogift är det pappan eller bröderna som bestämmer.”

Och så säger han så här:

”Det kommer personer från Mellanöstern som är uppvuxna och uppfostrade med en helt annan syn på jämställdhet. Många av de värderingarna fanns här för 150 år sen men som vi har lämnat bakom oss sen länge.”

Men det stämmer inte att det gamla Sverige var som islamvärlden. Vi har inte haft harem. Vi har inte haft burkor. Om man läser den libanesiske författaren Amin Maaloufs bok Korstågen enligt araberna (1983), så finner man att muslimerna redan på medeltiden ansåg att europeiska kvinnor var ”lössläppta” för att de kunde umgås och prata med män.

Vi har bilder från medeltidens Europa som visar hur damer och herrar umgås. De äter vid samma bord. Ja, visst har mycket hänt sedan dess. Men det jag vill ha sagt är att skillnaderna mellan Europa och islamvärlden fanns redan då. Så det handlar inte bara om var i tiden man befinner sig utan också om vilken grund man står på.

Går man hundra år tillbaka i tiden i Sverige, så liknande det alls inte islams lagar. Vi kan titta på målningar som föreställer de två stora svenska festerna: jul och midsommar. Anders Zorns målning ”Midsommardans” från 1897 visar logdans i Dalarna. Män och kvinnor som dansar glatt runt majstången. Så kan man inte göra bekymmersfritt i många islamiska stater än idag.

Midsommardansen

Och så har vi vår andra stora fest: julen. Och en annan av de stora svenska konstnärerna: Carl Larsson. Hans målning ”Nu är det jul igen” från 1907 föreställer familjen Larssons julfrukost på Lilla Hyttnäs i Sundborn 1906. Det är män och kvinnor tillsammans. Inga skynken skiljer dem åt. På målningen kan man också se Maria och Jesusbarnet.

Så när någon säger att ”de kommer hit med värderingar som vi hade för hundra år sen” kan du till exempel peka på Anders Zorns och Carl Larssons målningar. Det finns många fler.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

41 reaktioner på ”Mohamed Omar: Nej, Sverige var inte islamiskt för hundra år sedan

 1. Aurora skriver:

  Att hålla män och kvinnor separerade på religiöst könsmässiga grunder är olagligt i Sverige. Det kallas apartheid. Separata ingångar och besöksutrymmen är olagligt. Men ingen reagerar. Enda stället där man kan bryta mot svensk lag är på ambassadområden. För där gäller det landets lag. Flytta moskeerna till ambassaderna eller följ svensk lag för moskeer på svensk mark.

  Gillad av 10 personer

   • Aurora skriver:

    Jämlikhet. KönsåtskIldhet går att ha för toaletter eller omklädningsrum men inte baserat på skillnad i värde mellan män och kvinnor. En segregationsskola i Vällingby låter flickor åka bak i bussen medan pojkar åker fram. Systematiskt åtskillnad är inte tillåten. Men detta låter man passera för att det handlar om den nya prioriterade religionen i Sverige.

    Gilla

  • Thomas Rönnberg skriver:

   Muhamed
   Jag läser allt du skriver med stor beundran, inte minst om ditt intresse för film. Jag är också filmälskare. Du är verkligen kunnig.
   Också när det gäller religion. Många här i landet Sverige är inte särskilt intresserade av religion längre. Mer av hur vi mår, och varför många svenskar inte mår så bra, trots Volvos o villor i fina områden, tror jag många vill veta.
   Behöver vi en ny andlighet?
   Bibeln finns. Koranen finns.
   Behöver vi en stark nledare?
   En konservativ eller en revolutionär?
   Själv gillar jag bra värderingar som kärlek, vänskap, respekt, arbete, humor och allmänt sunt förnuft. Och egen andlighet. Punkt. Inte ta i så mycket. Vi duger ändå.
   Kramar till dig Muhamed och alla andra andliga människor

   Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Men på Nationalmuseum där tavlan hänger håller inte museets ledning med: Anders Zorn har inte beskrivit verkligheten som den såg ut. Slutsats: tavlan är målad ur fantasin. Eller?

  https://samnytt.se/kritik-det-svenska-kulturarvet-hanas-pa-nya-nationalmuseum/

  För att inte tala om denna fantasiprodukt av Gustaf Fröding, som av samma anledning måste varnas för. Kom ihåg att Sverige var ett enda stort elände innan sossarna tog över på 1930-talet!
  Alla PK-ister, observera: ironi!

  http://runeberg.org/dragharm/dansbort.html

  Gillad av 3 personer

 3. Anders L. skriver:

  Zorns ”Midsommardansen” är så traditionellt svensk att den har placerats bakom en låda med itusågade dalahästar i det nyrenoverade Nationalmuseet. Denna normkritiska installation är gjord av en aktivist som ansökt om rivning av Carl Larssons Sundborn.

  Gillad av 7 personer

 4. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag tycker MO gör en folkbildande insats som verkligen behövs. Skulle vara intressant att höra vad akademin typ Gardell eller de muslimska organisationerna typ Ibn Rushd anser om MO; nog för att jag har mina misstankar men ändå.

  Gillad av 2 personer

 5. Alexander Svensson skriver:

  Islam rimmar onekligen dåligt med det väster ländska samhället. De som vill kvotera in kvinnor i försvaret och i polisväsendet, vad säger ni om separata ingångar för män och kvinnor i moskén? Ingenting, trodde det…..

  Gillad av 4 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Tacka bland annat Alice Bah Kunke, för ”förädlingen” av vårt arv och historia, under hennes styre så städades massor av fynd bort som ”skrot”, likt försvarets avveckling så fick inte svensken möjlighet att köpa en bit svensk historia. Vilket många hade med glädje gjort, utan nästan allt hamnade i järnfraggen på närmaste skrot.
  Detta är ju ett bevis på förräderiet bland dom styrande. Det finns uppenbarligen en plan bland allt det ”Naiva” i att avveckla Sveriges historia så fort det går.
  Om ”Dom” vinner så lär vi om hundra år, minnas dom muslimska vikingarna som var både vegetarianer och fredliga handelsmän som spred den enda religionens ord under sina resor.
  Det är hög tid att vi motarbetar dessa individer rejält, vårt arv är vårt, inte idioters arv, som hatar allt.

  Gillad av 9 personer

 7. Louice skriver:

  Att det som egentligen vilseledande av de flesta kallas för den svenska ”vänstern” är s a s ”kidnappad” av muslimska ”extremister” är absolut ingen nyhet.Vill Du bli en ”coming man” eller rättare en ”coming hen” i just den miljön är muslimsk trostillhörighet eller omvändelse till Islam ett måste.Det är så eftersom ”de”-globalisterna-i Europa och Skandinavien använder Islam som ett sätt att s a s ”mjuka upp” och destabilisera nationerna i Europa och Skandinavien.Muslimska ”extremister” används som spjutspetsar men även som mullvadar i detta subversiva arbete.En pikant detalj i det hela är det faktum att etniska svenskar lallandes runt i sina vanföreställningar om att det är de som styr Sverige nu konfronteras med ett militant Islam.Ett militant Islam som efter att nu helt tagit över pseudovänstern (som egentligen är en rothschildröd superstatsfascism) nu agerar som globalisternas chocktrupper:.Det är emellertid inte så att det är endast den svenska pseudovänstern som kidnappats av det som kan kallas den muslimska ”extremismen”-detta har skett över hela det politiska spektrumet:Från den rothschildröda centralbanksvänstern och den smaragdgröna hängivet profetiskt tungomålstalande ”miljörörelsen” till den chentrailblåvita ”liberala” falangen och ända till den preussiskt royalblåa ”moderata” nya högern.Det där kallas väl ”full spectrum dominance”?”Vi”-”V”- är garanterad vinst hur än det går.”We come in peace!Resistance is futile!”Islam:Sveriges ”nya” gammelbrutale Häskare.Har Gud bestämt det?Knappast men Eu och ”globalisterna” har bestämt det.

  Gillad av 5 personer

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Vad finns det för stöd för Din utläggning? Any evidence? För mycket konspirationsteorier anser jag. Läget är ju illa nog som det är.

   Gilla

   • Kenneth Jacobson skriver:

    ”Konspirationsteorier” – ? Skulle du läsa dig in i världshistorien, ville du upptäcka att allt vad som någonsin har ändrat historiens förlopp har tillkommit genom konspiration.
    Konspiration är pr. definition när två eller flera individer arbetar fördolt för att uppnå ett visst syfte. Kan vara lagligt/olagligt, illasinnat eller välmenande. Ingen skillnad.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Globalfacisterna skapade IS. McCain var nere och träffade ISIS ledare 2013.

    Taktiken bygger på dokumentet PNAC som föreskrev att regime change skulle genomföras i sju länder i Mellanöstern; Irak, Iran, Libyen, Sudan, Quatar, Syrien och Afghanistan.

    Genom att förse ISIS med vapen kunde man skapa den nödvändiga flyktingströmmen till europa som skulle bryta mer motståndet mot NWO.

    Gilla

 8. Louice (Low Ice) skriver:

  Dan Eliasson på möte med Jean Claude Junckers i the EU HQ i Bryssel:”After all Jean Claude we exclusively decide who is a muslim extremist or not.Do we not dear Jean Claude?”

  Gilla

 9. Kjell Rehnström skriver:

  Det är egentligen ganska lustigt. Om jag bygger ett termpel där vita får gå in genom en ingång och svarta genom en annan och gula genom en tredje, då är det rasism. Däremot går det utmärkt att ha religioner som inte tillåter att män och kvinnor går in genom samma ingång, och det finns religioner som inte tillåter att icke-troende använder samma husgeråd som troende! Toleransen mot efterblivna religioner beror nog på att man inte vill vara för elak mot mindre begåvade medmänniskor. Men det kanske är bra att man talar mer klarspråk – för allas bästa.

  Gilla

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  För vänstern är landets muslimer den nya röstboskapen sedan den förlorade den svenska arbetarklassen. Det är bara att studera resultatet vid det senaste riksdagsvalet. Snart kommer vänstern dock att inse att de , som man säger, tagit fan i båten. Man kan nämligen inte förena islams värderingar med genuskollektivets. Inte ens om man lyfter sig i håret . Postmodernismen kan vara till god hjälp men verkligheten kan inte ens den trolla bort.

  Gillad av 2 personer

 11. hypermakt skriver:

  Tack MO för att Du här på DGS vill, kan och vågar informera den svenska marknadEN, om den totala brist på kvalitet och säkerhet i tid och rum, som den svenska modellEN av partipolitiskt styrd och fastställd svensk lagstiftning har producerat och som Humana resurser i EN svensk domstol ÄLSKAR att i tid och mentala rum TOLKA som mentalt felprogrammerad svensk jurist.

  Lärstad den 26 mars 2019
  Namn eller namnteckning här på denna rad av det svenska rättssubjekt som i rum och tid ovan producerat text med eller utan STRIKT ansvar och risk för brist på kvalitet och säkerhet i nutid, nära framtid och rum.

  Gillad av 1 person

 12. Klas Göran skriver:

  Det finns historiker som kan bestämma tidpunkten där Västeuropas äktenskapsseder och därmed kvinnosyn definitivt skildes från Syd- och Östeuropas: Det skedde redan under Karl den stores tid i början på 800-talet. Då genomdrev kyrkan att folk skulle gifta sig utanför den närmaste familjen. Kusingiften fanns, men var inte normen. Se där en kulturell skillnad som är 1200 år gammal.

  Gilla

 13. Christer Brodén skriver:

  Fast det gamla Egypten hade så pass stor jämlikhet mellan könen, att det förvånade romare och greker. Kanske 15 av ca 300 faraoner var kvinnor. Googla på ”kvinnliga faraoner” och se! Etruskerna misstänks också ha varit relativt radikala i denna fråga. https://varldenshistoria.se/civilisationer/greker/etruskiska-kvinnor-var-antikens-feminister

  Även berberna i Nordafrika hade mäktiga kvinnor, innan de besegrades av araberna. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kahina

  När det gäller kvinnosynen är uppdelningen under antiken lite egendomlig. Greker, romare (indoeuropéer), judar och araber är kvinnoföraktare. Förindoeuropeiska Europa, Egypten och delar av Afrika var mer jämlikt. Förklaring finns i kulturens förhistoria. Den vet vi föga om.

  Det är en mycket gammal motsättning, där religionerna valt en ståndpunkt. Islam har valt. Även kristendomen har valt bland gamla hedniska sedvänjor och idéer, som antogs kunna locka och fresta konvertiter.

  Gilla

   • Christer Brodén skriver:

    Vänster? Under antiken och förhistorien?

    F.ö. Lite på sidan om. Du vet förstås, att Kolosserbrevet nämns i striderna om brevs autenticitet och Pseudo-Paulus – beteckning på den eller de, som i de striderna ibland påstås vara källa till särskilt misogyna texter.

    All sådan här debatt ifrågasätter både Bibeln och Koranen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.