Bitte Assarmo: Överlåt flygskammen till dem som har anledning att skämmas

Bitte Assarmo

Lider du av klimatångest? Känner du skam över att du tar flyget på semestern någon gång om året – eller vartannat – efter att ha sparat och gnetat i månader?

Gör inte det. Du har ingenting att skämmas för. Du jobbar, betalar skatt, försöker sköta dig och vara ärlig, betala dina räkningar i tid och spara undan en liten slant trots att det är tufft. Klart du är värd en flygresa till ditt drömmål!

Jag är väl medveten om att kändisar som Malena Ernman numera går i bräschen för ett flygfritt Sverige, och deltar i ett sällan skådat skuldbeläggande av hela svenska folket. Men det är faktiskt ingenting du som medborgare behöver ta åt dig för. Du behöver inte stå till svars inför vare sig henne eller någon annan uppmärksamhetstörstande kändis.

Om Malena Ernman känner flygskam för egen räkning är förstås en annan sak – och i viss mån förståeligt, i alla om man erinrar sig hur hennes Instagramkonto såg ut för några år sedan. Det var flygplatser här och flygplatser där, med omväxlande exotiska semesterbilder och glada selfies på Malena själv och ibland på hennes familj, under de mängder med flygresor som företogs i parti och minut. Själv kommenterade hon glättigt (och kanske aningens skrytsamt) vid något tillfälle att hon ibland inte ens visste var hon befann sig eftersom hon var ute och flög så ofta. Tjoho, vad häftigt liksom.

En liknande kommentar har jag för övrigt också hört från en hyfsat känd svensk ordenssyster för några år sedan. Hon berättade för mig att hon reste så mycket att hon en dag stod på en flygplats och inte mindes var hon befann sig. Det blir ju så lätt att man tappar räkningen när man ständigt är på flygande fot.

För henne tycktes det vara ett tecken på att hon var efterfrågad och viktig, rentav oumbärlig. Och någon flygskam kunde man knappast skönja i kommentaren, snarare flygstolthet om något sådant nu existerar. Även hon är idag en stark förkämpe för ett bättre klimattänk och håller gärna föredrag om klimatkrisen ur ett teologiskt perspektiv.

Och kanske är det just här vi hittar förklaringen till att vissa är så fanatiskt engagerade i att försöka få hela landet att känna kollektiv skam. I sin privilegierade tillvaro har de haft möjlighet att resa så mycket, och till så många platser, att de känner en vag skam som känns lite olustig i maggropen. Och vem vill skämmas ensam?

Inte Malena Ernman i alla fall, och sannolikt inte ordenssystern heller. Andersson och Pettersson och Lundström måste minsann också skämmas – det är faktiskt ingen skillnad på att åka i skytteltrafik mellan Sverige och Dubai och Mauretanien sjuttioelva gånger om året och på att ta med familjen till Thailand två veckor vartannat år. Inte egentligen. Flyg som flyg, och dessutom har Andersson och Pettersson och Lundström säkert inte ens haft råd att klimatkompensera och köpa utsläppsrätter. Fy så oansvarigt!

Fast själv tror jag egentligen inte att Malena Ernman känner någon flygskam överhuvudtaget. Jag är lika tveksam till hennes engagemang för klimatet som jag var till hennes engagemang för flyktinginvandringen för några år sedan. Hennes arior må klinga rent och klart men hennes refugees welcome-sång skorrade en hel del. Jag tror att hon törstar så desperat efter uppmärksamhet och bekräftelse att hon hoppar på alla trender som kan leda till positiv respons och extra tid i TV-sofforna, reklam för cd-skivor, uppträdanden och böcker eller vad det nu kan vara som ligger på lut. I det läget är det säkert inte svårt för henne att övertyga både sig själv och många andra om att engagemanget är genuint, särskilt inte som människor blir alltmer flyktiga och ytliga och går på nästan vilka luringar som helst.

Det betyder inte att du eller jag eller någon annan behöver tycka illa om Malena Ernman. Hon har lika stor rätt att utnyttja sin yttrandefrihet som alla andra och hon ska sannerligen inte behöva ta emot hot och hat för att hon gör det. Men vi behöver faktiskt inte bry oss ett skvatt om vad hon predikar, dels för att hon talar i egen sak, i pr-syfte och dels för att hon faktiskt inte är expert på de frågor hon uttalar sig om.

Så du som i skam tänkt avboka weekendresan till London, påsklovsresan till Kanarieöarna eller som med en klump i magen känner att du är en unken miljöskurk om du inte avbokar den efterlängtade långresan till Thailand som du och frugan sparat till i ett år – avboka inte. Åk du iväg på din semester och njut av både flygresan och vistelsen. Överlåt flygskammen till dem som reser så frekvent att de faktiskt har anledning att skämmas.