Bitte Assarmo: Överlåt flygskammen till dem som har anledning att skämmas

Bitte Assarmo

Lider du av klimatångest? Känner du skam över att du tar flyget på semestern någon gång om året – eller vartannat – efter att ha sparat och gnetat i månader?

Gör inte det. Du har ingenting att skämmas för. Du jobbar, betalar skatt, försöker sköta dig och vara ärlig, betala dina räkningar i tid och spara undan en liten slant trots att det är tufft. Klart du är värd en flygresa till ditt drömmål!

Jag är väl medveten om att kändisar som Malena Ernman numera går i bräschen för ett flygfritt Sverige, och deltar i ett sällan skådat skuldbeläggande av hela svenska folket. Men det är faktiskt ingenting du som medborgare behöver ta åt dig för. Du behöver inte stå till svars inför vare sig henne eller någon annan uppmärksamhetstörstande kändis.

Om Malena Ernman känner flygskam för egen räkning är förstås en annan sak – och i viss mån förståeligt, i alla om man erinrar sig hur hennes Instagramkonto såg ut för några år sedan. Det var flygplatser här och flygplatser där, med omväxlande exotiska semesterbilder och glada selfies på Malena själv och ibland på hennes familj, under de mängder med flygresor som företogs i parti och minut. Själv kommenterade hon glättigt (och kanske aningens skrytsamt) vid något tillfälle att hon ibland inte ens visste var hon befann sig eftersom hon var ute och flög så ofta. Tjoho, vad häftigt liksom.

En liknande kommentar har jag för övrigt också hört från en hyfsat känd svensk ordenssyster för några år sedan. Hon berättade för mig att hon reste så mycket att hon en dag stod på en flygplats och inte mindes var hon befann sig. Det blir ju så lätt att man tappar räkningen när man ständigt är på flygande fot.

För henne tycktes det vara ett tecken på att hon var efterfrågad och viktig, rentav oumbärlig. Och någon flygskam kunde man knappast skönja i kommentaren, snarare flygstolthet om något sådant nu existerar. Även hon är idag en stark förkämpe för ett bättre klimattänk och håller gärna föredrag om klimatkrisen ur ett teologiskt perspektiv.

Och kanske är det just här vi hittar förklaringen till att vissa är så fanatiskt engagerade i att försöka få hela landet att känna kollektiv skam. I sin privilegierade tillvaro har de haft möjlighet att resa så mycket, och till så många platser, att de känner en vag skam som känns lite olustig i maggropen. Och vem vill skämmas ensam?

Inte Malena Ernman i alla fall, och sannolikt inte ordenssystern heller. Andersson och Pettersson och Lundström måste minsann också skämmas – det är faktiskt ingen skillnad på att åka i skytteltrafik mellan Sverige och Dubai och Mauretanien sjuttioelva gånger om året och på att ta med familjen till Thailand två veckor vartannat år. Inte egentligen. Flyg som flyg, och dessutom har Andersson och Pettersson och Lundström säkert inte ens haft råd att klimatkompensera och köpa utsläppsrätter. Fy så oansvarigt!

Fast själv tror jag egentligen inte att Malena Ernman känner någon flygskam överhuvudtaget. Jag är lika tveksam till hennes engagemang för klimatet som jag var till hennes engagemang för flyktinginvandringen för några år sedan. Hennes arior må klinga rent och klart men hennes refugees welcome-sång skorrade en hel del. Jag tror att hon törstar så desperat efter uppmärksamhet och bekräftelse att hon hoppar på alla trender som kan leda till positiv respons och extra tid i TV-sofforna, reklam för cd-skivor, uppträdanden och böcker eller vad det nu kan vara som ligger på lut. I det läget är det säkert inte svårt för henne att övertyga både sig själv och många andra om att engagemanget är genuint, särskilt inte som människor blir alltmer flyktiga och ytliga och går på nästan vilka luringar som helst.

Det betyder inte att du eller jag eller någon annan behöver tycka illa om Malena Ernman. Hon har lika stor rätt att utnyttja sin yttrandefrihet som alla andra och hon ska sannerligen inte behöva ta emot hot och hat för att hon gör det. Men vi behöver faktiskt inte bry oss ett skvatt om vad hon predikar, dels för att hon talar i egen sak, i pr-syfte och dels för att hon faktiskt inte är expert på de frågor hon uttalar sig om.

Så du som i skam tänkt avboka weekendresan till London, påsklovsresan till Kanarieöarna eller som med en klump i magen känner att du är en unken miljöskurk om du inte avbokar den efterlängtade långresan till Thailand som du och frugan sparat till i ett år – avboka inte. Åk du iväg på din semester och njut av både flygresan och vistelsen. Överlåt flygskammen till dem som reser så frekvent att de faktiskt har anledning att skämmas.

52 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Överlåt flygskammen till dem som har anledning att skämmas

 1. Aurora skriver:

  Är det ingen mer som noterat att vi aldrig hör om alla krig som klimatförstörare. Bomber, massiva flygattacker, förstlörd infrastruktur, dammar, elnät etc. Man pratar bara om västvärldens industrier, bilar och flyg. Och nu börjar man orora sig för att alltdler indier och kineser kör bil. Men de själva verkar inte oro sig. Om krigens negativa miljökonsekvenser är det knäpptyst. Det är antagligen en alltför lukrativ business.

  Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Hon tillhör nog inte eliten, så kanske hon måste väcka uppmärksamhet på annat sätt.

   ”hennes refugees welcome-sång skorrade en hel del.”

   Nu tror jag faktiskt att hon tror sig vara god. Hon är uppväxt i ett hem, med kriminella föräldrar, som gömde människor som vistades illegalt i landet, så hon är indoktrinerad sedan barnsben.

   Gillad av 3 personer

  • Lars Strömberg skriver:

   Att vederbörande håller på och hojtar och PK-ar sig är en sak.
   Men vad har hennes sångegenskaper med saken att göra?

   ”Jaaa! Hon är knäpp! Jaa! ”
   ”Hon har en knäpp dotter som är lurad och manipulerad! Jaa! ”
   ”Hon är ingen bra sångerska!!” Juust dee! Så dee såå!”

   Nä, nu verkar det lukta mycket os(m)aklig gruppmentalitet här…

   Gilla

  • lookslikeanangel skriver:

   Fy, så elakt!!

   Jag vet många som verkligen älskar Malena Ernmans sång….

   Däremot, tycker jag inte att en konstnärlig begåvning gör
   en person till expert på nationalekonomi, nationell/internationell
   säkerhetspolitik, naturvetenskap; fysik, matematik, kemi,
   medicin etc. – eller sociologi mm.

   Alla kan förstås ta sig ton. Men jag tycker att vi måste bli
   betydligt proffsigare i Sverige. Låt ett annat Sverige tona fram!

   PS En musikalisk person är annars Ebba B T.
   – Nu får vi se om det finns absolut gehör här.
   Hoppas, hoppas. DS

   Gillad av 1 person

   • Lars Strömberg skriver:

    Elakt eller ej. Det där med Ernmans sångprestanda har inget med saken att göra. Helt oavsett.
    Det tenderar att bli ett flockbeteende, med osakliga inpass, i en diskussion som borde vara saklig och känslomässigt återhållsam, så som sig bör på en sajt som syftar till kritisk analys av bland annat just flockmentaliteten i samhället.

    Flockmentaliteten (prioritering av samhörighet framför självständighet) förekommer även i kretsar där den flitigt kritiseras.

    Gilla

  • Axel skriver:

   Tänk att vi sovande svenskar går på detta med miljöbeskattningen. Denna hemska del av vår vardag, (enligt MP), energin. Den är en guldgruva att inhämta enorma mängder med skatt från. All energibeskattning i Sverige, hur stor del av den totala beskattningen består den av. Åker Miljöpartiet ut nästa val, eller omval, blir debatten sakligare och förnuftigare.
   Energiskatten är öppna gränsers finansiering.
   Jag har arbetat 25 år inom energisektorn.

   Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  Det finns ingen anledning för någon att skämmas för att flyga mycket eller för inte flyga alls. Det är vars och ens ensak. Och man får tycka och tro vad man vill, gilla och ogilla (även hata) vad och vem man vill. Däremot inte hota någon, det är olagligt. Att luras behöver inte vara olagligt, men det bör man skämmas för. Att luras avsiktligt för att sätta någon i klistret och/eller vinna egna fördelar bör man definitivt skämmas för. Som t ex Romklubbens avsiktliga lurendrejerikampanjer om ett förestående klimathot. De borde skämmas, men mäktiga människor är väl sällan mäktiga för att de har hög moral och en välutvecklad förmåga att skämmas. Alla medlöpare är oftast lurade och tror verkligen på budskapet och kan därigenom bli övertygande och få ringarna på vattnet att spridas. Eller tar bara chansen att få en frälsarroll och känna sig som extra fina människor. Eller utnyttjar tillfället till publicitet.
  Medias uppgift borde vara att granska dem som vinner på något, att granska dem som verkar dra i trådarna. Inte att återge medlöparnas hysteri eller snyfthistorier om enskilda personers ångest. Det gäller både klimatfrågan och migrationsfrågan och alla stora politiska frågor.
  Vilka tjänar vad på det ena eller det andra perspektivet? Allt handlar väl alltid till slut om makt, pengar, fåfänga och om att rädda sitt eget skinn.

  Gillad av 14 personer

 3. Magnus Ström skriver:

  Det kan inte på allvar finnas människor som bokar av sina semestrar p.g.a. någon slags miljöångest. I så fall är det något annat. De måste lida av någon slags psykiatrisk diagnos. Det kan inte finnas någon annan förklaring.

  Gillad av 5 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   Visst är det så. Diagnosen heter: ”PK-ism”. Det är en förruttnelseprocess av hjärnan där de rörliga delarna dör och ersätts korttidsminnen, som fylls på av DN och SVT med vadhelst är i ropet denna månad. Googla även på NPC (non-player character) och Wojak.

   Gillad av 1 person

 4. Östrahult skriver:

  Lövin är ett särskilt motbjudande exemplar av dagens politikergeneration. Hon stod och kråmade sig i TV med några tonåringar som ansåg att de löst klimatproblemet i och med att de hamnat i TV-rutin. För att ge extra tyngd åt sitt pladder så hänvisade Lövin till att hon nyligen kom hem från Nairobi. Hon anser det självklart att de som tar miljöansvaret måste träffas ofta och långt bort. Jag ger mig fasen på att hon åkte privatjet men det kommer inte fram.

  Attityden bland politiker andas ett oerhört förakt för dem som inte är i strålkastarljuset med en massa livvakter och privatjet. Ett annat motbjudande exemplar är Helle Klein som tar för självklart att hon ska livvakt betald av skattebetalarna för att hon ser sig som en jätteviktig person, egentligen är hon bara högljudd och bråkig.

  Gillad av 10 personer

  • weasel skriver:

   Skype fungerar alldeles utmärkt i Nairobi så det finns ingen som helst anledning för klimatförstöraren Lövin att åka dit.
   Exakt VAD är det som endast kan sägas öga mot öga och inte via skype ?

   Greta borde ta Lövin i örat 😦

   Gillad av 1 person

 5. Dandersan skriver:

  Det enda jag skäms över är utnyttjande av barn.
  Klimatet sköter sig själv fast jag är övertygad CO2 skeptiker och lite mer SO2 trroende.
  17 % fler soltimmar säger något och CO2 är inte svaret.

  Gillad av 3 personer

 6. Pip och pip och pip, i en paddorgie i sand, många sköldpaddor ibland, nästan som hos kejsaren i kinaland, sig danske mand befann, nu mot högsta topp på land, vad nu? rävar i träden, uppochner minsann skriver:

  Jag brukade ogilla Hollywoodfruar, nu är detta program det enda svenska jag ser en del, för min dotter och fru tycker det är kul. Jag måste dock säga att jag föredrar dessa oförfalskat ytliga blonderade kvinnor över det flesta svenskor för allt som oftast så kläcker de bara ut sig vad de tänker, de verkar sakna den där mästrande totalitära kollektivistiska genen som är så vanlig i Sverige. (även om de kanske också babblar om klimatet, så mycket har jag inte sett). De verkar också bry sig om familj och vänner och skiter i politisk teori. Vår tids malaise är alla dessa intellektuellt mediokra som med modern massmedia har möjlighet att yttra sig om allt, och förutsägbart blir till maktens megafoner, eller värre, blir politiker själva. Tidigare verkar folk i högre grad haft förstånd att inse att de inget visste och inget förstod och därmed så höll de klaffen, idag så fyller de media och blir politiker. Vi måste återskapa meritokratin i det offentliga livet och politiken, återigen så är det vänsterprinciper som styr, alla skall ju kunna, men som alla vet, alla kan inte, många borde hålla sig till att välja gardintofsar och Louis Vitton-väskor.

  Sen vet jag inte hur all shopping i New York och alla resor till FN skall klaras utan flyg, vågar man hoppas på ett stort klimatmöte i NY där Europas alla klimathysteriker chartrar ett nytt Titanic och kaptenen beordras att ta en nordlig rutt för isen har ju smält?

  Gillad av 11 personer

 7. Lars Strömberg skriver:

  Det finns inte bara två aspekter på flygandet, även om flygandes påverkan på klimatet och på skammen är i ropet. Relevansen i båda dessa kan såklart ifrågasättas.
  Nä, vad jag tänker på är snarare en resursaspekt och en mental dito:
  Resursaspekten handlar om att det helt enkelt kan vara ONÖDIGT att åka långt och ofta för att tillägna sig nöje, avkoppling och upplevelser. Man behöver inte heller alltid frakta hela sin LEKAMEN för att kunna kommunicera med kollegor och affärskontakter.
  Den mentala aspekten anknyter till det jag skriver ovan, men innefattar kanske främst avsaknaden av fantasi och eget tänkande. Det vill säga – de flesta tycks göra som alla andra. Och om de inte redan gör det så skulle de vilja göra det. Jag syftar på okritiskt flockbeteende, vilket är något som är betydligt mer oroande än ”PK-ism”, klimathysteri, skamkänslor, operasångarungar, idoldyrkan och thailandsflygningar.

  Gilla

 8. Lars-Olof Svensson skriver:

  Sverige står för en promille av världens co2-utsläpp.
  Hur mycket sänker Sverige jordens medeltemperatur om Sveriges utsläpp blir noll?
  Hur ska det ske?
  Vad kommer det att kosta?

  Gillad av 4 personer

  • Lars Strömberg skriver:

   Hela utgångspunkten med fokus på CO2-utsläpp är sannolikt felaktig. Därför spelar det inte ens någon jätteroll hur mycket de STORA länderna minskar sina CO2-utsläpp.
   Även vetenskapen har en åsiktskorridor. Därinne i den korridoren är det för närvarande såpass välbefolkat, att både CO2-halten och temperaturen är farligt hög.
   Den höga temperaturen där inne beror emellertid inte på en hög CO2-halt, utan på trängseln av människor.
   Den höga CO2-halten i korridoren är i sin tur kopplad till en farligt låg halt av syre.

   Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Själv tycker jag flyg är toppen när man ska långt, över 50 mil typ. Flyg är dessutom extremt säkert. Visst undantag för Boeings senaste skapelse där man av miljöskäl placerade de alltför stora motorerna lite framför vingarna istället för under dem. Då blev planet instabilt, ungefär som Gripen. Ni minns planet som i början störtade på Långholmen. Genom att planet är instabilt så la man in en automatisk funktion som tvingar ner nosen om planet stiger för häftigt. Om man inte som pilot känner till detta samt vet hur man stänger av det så störtar planet. Vilket det nu gjort, två gånger. Kommer Boeing överleva som företag? Vi får se. Jag kommer osökt att tänka på ”självkörande bilar”. Skulle jag vilja åka i en sådan? Icke.

   Gillad av 3 personer

 9. Rolf H Carlsson skriver:

  Är homeopatin allmänt på renässans och uppgång? För CO2 som s.k. växthusgas förekommer ju bara i homeopatisk mängd. Däremot som substans är den just livets gas, men det har visat sig att s.k. klimatjournalister inte är bekanta med fotosyntesen. De tror att det är en myt påhittad av ”klimatförnekare”.

  Gillad av 2 personer

 10. Aha skriver:

  Revolutionen äter sina barn. Lite så är det för kändisarna och miljötalibanerna. De har varit så högmodiga om klimatproblemen att de måste ställa in sig i ledet och inte längre flyga. Det borde drabba Kjell Bergqvist som ju är en känd Thailandsresenär och tillika PK-ist. PK-ismen inrymmer klimat- och flygångest.

  Att inte kunna flyga som man varit van vid är naturligtvis ett stort aber allra helst som kändisar och politiker nog tillhör kategorin vana flygresenärer som gillar att vistas utomlands. Det smygs nog därför en hel del framöver när det gäller flygresandet. Det blir väl som med #meetoo; de kändisar som man inte hörde något från låg lågt eftersom motsatsen skulle kunna ha fått något ”offer” att ilskna till. Det är väl likadant med de PK- kändisar som inte uttalar sig om flygresandet och flygångest; det riskerar att deras frekventa flygresande kommer fram i dagsljuset, att de måste sluta med sina många flygresor.

  Att leva som man lär är jobbigt.

  Gillad av 2 personer

 11. Magnus Eriksson skriver:

  I en värld där antalet människor ökar kraftigt måste vi få fram mer mat. Ökad koldioxidhalt i atmosfären ökar skördarna och minskar öknarna i världen. Ökat flygande kan öka koldioxidhalten. Ökad koldioxidhalt påverkar inte klimatet nämnvärt. Därför är den en plikt för alla ansvarskännande människor att flyga så mycket som möjligt för att motverka en kommande svältkatastrof i världen.

  Gilla

 12. olle holmqvist skriver:

  Krönikören skriver:
  ”Jag tror att hon törstar så desperat efter uppmärksamhet och bekräftelse att hon hoppar på alla trender som kan leda till positiv respons och extra tid i TV-sofforna, reklam för cd-skivor, uppträdanden och böcker eller vad det nu kan vara som ligger på lut. I det läget är det säkert inte svårt för henne att övertyga både sig själv och många andra om att engagemanget är genuint, särskilt inte som människor blir alltmer flyktiga och ytliga och går på nästan vilka luringar som helst.”

  Jag har en föraktar-demon inom mig som väser: Förakta ! Men, den besten gäller det att hålla i koppel ! Ord som inte tillför något i sak fyller andra behov. -bestialiska, djuriska.

  Gilla

 13. Kjell Rehnström skriver:

  Jag gillar att åka tåg. Skulle inte ha något emot bättre tågförbindelser, men nöjet att ta tåget från Wroclaw i Polen till Uppsala i Sverige är synnerligen tvivelaktigt, när man som gamling måste företa ett sprinterlopp mellan två tåg i Emmaboda (tror jag det var) när man kan flyga bekvämt och få en välsmakande hungertugga ombord och bli vänligt bemött. Ja, bemötandet på tåget inget att klaga på heller, men bekvämt kan man inte säga att det är. Så jag flyger gärna om jag så kan.

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Den tågturen gick väl inte utan en färja!?
   Färjorna har enorma utsläpp. Dels finns det inget jobbigare sätt att ta sig fram än i vatten och dels använder färjorna det skitigaste bränsle som finns utan några avgifter.
   Sedan säger jag bara Estonia! Säkerhetstänkandet på haven är fortfarande minimalt.

   Gilla

 14. W skriver:

  https://www.nyatider.nu/nasta-vecka-kan-uppladdningsfiltren-komma/

  Några kallar det dödsstöten för Internet. EU-kommissionen, Europeiska rådet och EU-parlamentet har redan kommit överens om att anta det nya direktivet, som heter Europaparlamentets och rådets direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden, så omröstningen nästa vecka verkar mest vara en formalitet. De flesta medlemsländer, inte minst Sverige, är med på noterna.

  Allt för att stoppa sanningen och en fri debatt.

  Är de.sk.konservativa KD o M med på notorna?
  Frågan är väl antagligen naiv, är man för att public service ska finansieras fett med skattemedel….

  Gillad av 2 personer

 15. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Förmodligen är det människan, som direkt inandas avgaser, som skadas, medan däremot växtligheten vinner på co2 utsläppen – tänk på hur bra det växer längsmed vägarna våra – medan däremot klimatet mår görfint tack vare kineserna.=)

  Gilla

 16. Yvonne Rosenthal skriver:

  Miljöpartiet liksom alla andra miljöaktivister har alltid hatat bilar, flyg och allt som möjliggör mänskliga möten för riktiga möten kan innebära utbyte av varor och tjänster och idéer . Sveriges värsta klimatbovar ärenligt någon ny ” klimatöverocksmyndighet” högskolorna och universiteten och då främst forskarna som flyger likt galna tättingar till USA och Asien. ( Dagens EKO, 21 mars).En tidigare handelsministers ögon tårades vid påpekandet att mänskliga möten och handel bidragit mer till fred än FN. Miljöpartiet och miljöaktivister är farliga och destruktiva . De vill isolera människor . Pottsorkar !

  Gillad av 2 personer

 17. Skäms varje dag över att vara svensk skriver:

  Det känns som att det bara är svenskarna som pratar om klimatet.
  Svenskar är också ett folk som inte hade tvekat att begå kollektivt självmord om det så hade räddat planeten. Idioter.

  Gillad av 1 person

  • Pip skriver:

   Precis, kommer ni ihåg den där fågelinfluensan, i resten av världen var det en vaccinering som andra, i Danmark hörde man knappt om det, men i Sverige skulle ALLA vaccinera sig. Sjukt. Sjuk befolkning.

   Gillad av 1 person

   • Skäms varje dag över att vara svensk skriver:

    Snälla, jämför inte Sverige med Danmark. Det är en kränkning mot både danskar och svenskar.

    Gilla

 18. Stig Palm skriver:

  Den enda ångest jag känner är för dessa klimatidioter. Och värre, när en kommunist till förälder, Erdman, föser sitt mentalt utvecklingsstörda barn Greta, 16, framför sig för sitt tvivelaktiga syfte. Detta barn, dessutom, påhejad av sin skolas Rektor, få skolka varje fredag att sitta likt en zigensk tiggare med ett plakat om miljön på allmän plats.

  Gillad av 6 personer

 19. Ulf skriver:

  Känner du klimatångest? Känner du skam?
  Rätt frågor är snarare, är du dum i huvudet? Klarar du inte av att läsa av en termometer? Är du så lat att du inte orkar sättta dig in i ämnet under några timmar och avfärda ångesten som det bullshit som det är.
  Att förstå och förutspå klimatet är i dagsläget helt omöjligt. Vi har för lite kunskap. Men att läsa av historiska temperaturer är i viss mån möjligt öven om felmarginalen är stor. Vemsomhelst som orkar kan då se att utvecklingen varit minst sagt modest. T o m så modest att klimathotarna varit tvungna att sluta prata om global uppvärmning och istället prata om klimatförändringar.

  Gillad av 2 personer

 20. Åke Svedbäck skriver:

  Nu arbetar klimathysterikerna hårt på att allt fler människor som tar flyget skall känna ”klimatångest”, när dom reser. Gärna skall denna ångest vara särskilt stark, när det gäller en semesterresa, som familjen kanske sparat till med stor möda. Tjänsteresor med flyg för våra politiker är ju en halt annan sak. Dessa resor görs ju för din skull, för att just du skall få ett bättre liv. Det som gör mig minst sagt oroad är att vi nu kommer få allt fler människor med psykisk ohälsa, men det är ju en annan utmaning, som våra politiker säger.

  Gilla

  • Karl Johansson skriver:

   Vi kan väl börja lite försiktigt med att förbjuda flygresor TILL Sverige.
   Alla dessa turister som hotellnäringen är så förtjust i. Inte vet man vilka de är eller varifrån de kommer heller.Kan ju vara både kreti och pleti.

   Gillad av 3 personer

 21. Björn skriver:

  Nej, jag har ingen ”klimatångest”, men däremot ångest pga en massa andra orsaker! Som t.ex av att läsa om självgoda, totalt intelligensbefriade stockholmare som bildar en ”levande solidarisk mur” runt en moské, om ”djurrättsaktivister” som hotar och skrämmer våra bönder, eller den skrämmande insikten om att tusentals ”misslyckade” afghanska ynglingar/män,smyger omkring där ute i mörkret på jakt efter rån-och våldtäktsoffer! För att bara ta några exempel….

  Gilla

 22. weasel skriver:

  En liten kul detalj om den ”klimatsmarta regeringen” ;
  För något år sedan gick flygbolaget Nextjet i konkurs. Detta ledde till att ett flertal orter i Norrland plötsligt stod utan flygtrafik.
  Miljökämpen Löfven skickade då genast infrastrukturminister Eneroth till EU för att förhandla fram ett undantag från EU`s upphandlingsregler.
  Detta eftersom den miljövänliga regeringen ansåg att det var enormt viktigt att så snabbt som möjligt få igång den klimatförstörande flygtrafiken igen.

  En annan liten kul detalj ;
  Om nu alla människor i Sverige tog Greta , Lövin och Ernman på orden och omedelbart slutade med sina miljöfientliga flygresor så skulle åtminstone 200.000 svenskar bli arbetslösa under den första månaden och ytterligare minst dubbelt så många under de nästkommande 2-3 månaderna.

  Så om regering och media nu menar allvar med sin teori om att det är bra om folk låter bli att flyga undrar jag varför dom beskriver det som någonting negativt när ett flygbolag går i konkurs och något positivt när turismen till Sverige ökar ?

  Den dagen då hela svenska folket kollektivt inleder en ”flygstrejk” så kommer det bara ta timmar tills regeringen avskaffar allt vad ”flygskatt” heter. Detta eftersom statsbudgeten är aningen viktigare än ”klimatet”.

  Själv flyger jag till Svalbard om 3 månader och det skäms jag inte ett dugg för 🙂

  Gilla

 23. Stig Palm skriver:

  En som borde skämmas är Carl Bildt (M) och har ‘klippkort’ för flygning och tillbringar större delen av året ombord flygplan. Dessa för honom till meningslösa möten där f d maktspelare lyssnar på varandra och ‘löser’ världsproblemen.

  Gillad av 1 person

 24. Christian Jutvik / projekt Läs och Res skriver:

  Nog finns det anledning att skämmas över den planerade badresan till Thailand eller Mauretanien. Eller weekendresan till London. Förakt kan jag känna för alla som vill få uppmärksamhet genom att skrika högt när de hör andra göra det. I dag skriver ingen ”Refugees Welcome”, nu kritiseras sossarna internt för att vara för invandringsvänliga. Reseindustrin marknadsför sig med vackra gröna ord, samtidigt som de säljer typ ”Sydamerika runt” på tio dagar. Och koldioxidkompensationsföretagen konkurrerar med lägre priser för meningslösa projekt. Fast det väsentliga är kanske att samvetet blir rent.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.