Framtida jobb

Patrik Engellau

När jag var framtidsforskare för fyrtio år sedan så gjorde jag en framtidsstudie om framtidens tre dominerande teknologier. Jag hade en teknologi rätt och en fel och den tredje har jag glömt.

Den som var rätt handlade om det vi numera kallar IT, informationsteknologi. Min förutsägelse var inte fullt så banal som du kanske tror, för IT hade inte ens ett namn vid det laget. Jag kallade företeelsen ”mikroniken” och förklarade att den skulle bli en av de teknologier som dominerade världen. Internet uppstod inte förrän 1983, alltså för lite mer än 35 år sedan. Så sent som 1996 påstås dåvarande svenska kommunikationsminister Ines Uusmann ha sagt att ”internet kanske bara är en fluga”. Skratta inte för mycket för vid det laget startade ett svenskt IT-under i form av ett antal sanslöst övervärderade bolag som gick i konkurs under svåra våndor för börsen några år senare.

Den förutsägelse som på det hela taget slog fel handlade om vattenbruk, så kallad akvakultur, typ sådant som sedermera manifesterades i misslyckade musselodlingar i Bohuslän och framgångsrika laxodlingar i Norge. Jag trodde vid det laget mycket mer på vattenbruket än på mikroniken, ännu ett tecken på hur fel man kan ha. Men hur tänkte jag och varför prickade jag så – i varje fall ganska – snett?

Argumenten kommer långsamt tillbaka till mig och de är överväldigande. För lite mer än tiotusen år sedan inträffade den neolitiska revolutionen. Gradvis övergick människan från att jaga och samla för sin försörjning till att odla jorden och äta grödorna. En del hävdar att detta medförde en utarmning av kosthållet och en sänkning av levnadsstandarden men sådana eventuella effekter bleknar i jämförelse med den enorma produktivitetsökning som jordbruksrevolutionen medförde. När människan med hjälp av sitt förnuft omvandlade villkoren för sin livsmedelsförsörjning kunde jorden plötsligt föda långt fler människor.

Mitt första och svindlande argument var att mänskligheten nu stod på tröskeln av en ny era, där jordbruksrevolutionens tänkande överfördes till vattnen, sjöarna, floderna och haven. Vi skulle inte jaga i vattendragen utan odla upp dem. Vi stod helt enkelt inför en ny motsvarighet till den neolitiska revolutionen. Vi skulle svinga oss upp till nya nivåer. Jag flämtade över det oändliga löftet till mänskligheten i denna vision.

Och det skulle bli ännu bättre än man först anade ty Neolitium II skulle ha tre dimensioner medan Neolitium I bara haft två. En kvadratmeter odlad mark har bara längd och bredd medan en kvadratmeter odlad sjö dessutom har djup. Det var lätt att förstå att samma yta kunde ge långt rikare skördar i vatten än på land. Jag fick yrsel av framtidsutsikterna.

Men medan mikroniken på fyrtio år förvandlat världen till det bättre för nästan alla människor har vattenbruket inte alls gett den utdelning som man hade kunnat vänta sig. Jo, Norge har som sagt fått sin imponerade laxindustri som gjort denna lyxfisk till vardagsmat.

Jag har sedermera insett det vanliga, nämligen att man inte blir profet i sin egen stad. Sverige, Europa och den övriga västvärlden brydde sig inte om min framtidsstudie. Men det gjorde de flitiga asiaterna. Så här har odlingen av fisk och skaldjur utvecklats i världen sedan min profetia presenterades.

År 1960 producerades ungefär sex hekto odlad sjömat per jordbo. År 2015 var motsvarande siffra 15 kilo. Det är, tycker jag, en alldeles oerhörd utveckling. Själv har jag upptäckt gynnsamma följdverkningar inpå knuten ty i en frysdisk på ICA Esplanad kan man nu köpa enorma, skalade tigerrandiga räkor för 229 kronor kilot och pilgrimsmusslor för 329 kronor kilot.

Alltihop verkar komma från Vietnam med omnejd. Detta fyller mig med avund och tillförsikt, avund för att asiaterna med lite företagsamhet gjort något som vi svenskar lika gärna kunde ha gjort själva i stället för att oja oss över att informationsteknologin och den artificiella intelligensen kommer att slå ut alla jobb, tillförsikt för att våra chanser fortfarande finns kvar. Abborren är världens godaste fisk endast utmanad om ledarställningen av gösen. Titta på diagrammet igen och tänk på vad svensk fisk skulle kunna göra för världen och för oss själva.

24 reaktioner på ”Framtida jobb

 1. A skriver:

  Ja P.E, arbete är en fantastisk sak, hur flitiga människorna är kan ses på ett gym tex. Visst är de enormt flitiga, men det är ju inte fel att få betalt för arbetet…

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 2. Aurora skriver:

  Vem vill arbeta i dagens Sverige? Farmen, Big Brother, Hotel paradise, Ex on the beach, Idol, Talang är karriärvägen. Bloggare, Vloggare, Influenser och Mello är yrket. I brist på fysiska företräden och talanger gäller pk-riktig opinionspolitik. Mycket prat och ingen verkstad alltså. Till skillnad från den asiatiska boomen. Många unga vet inte hur maten på bordet växer, lever eller kommer till. Det har redan konstaterats att beredskapen är mycket bristfällig vid en eventuell kris. Under tiden kan man ju trösta sig med shopping och bli räddad av Lyxfällan.

  Gillad av 5 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Nu är väl jag inte den största miljövännen i världen, men att frakta tigerrandiga räkor och pilgrimsmusslor från Vietnam och hit är väl en sak man borde fundera över?
  Framtida yrken i det nya Sverige, Miljökordinator finns ju redan det krävs tydligen högskola för att tala om för andra hur sopsortering sker bäst.
  Men miljöeffektivitets samordnare, Hah den fanns inte där har vi det nya och blivande trendiga. Ex antal unga idealister, som mätte medborgarnas miljöbelastning, Vid för höga poäng så blir det korrektionskurs på närmaste utbildningscenter, samt strypning av kreditkortet.

  Manspreading inspektör , som sådan ser du till att i synnerhet vita män inte kränker sin omgivning vid färd på kollektiva medel. Genom att bredbent sitta och stoltsera med sitt paket, dock så undviker vi ordet paket, och använder frasen ”Störande hållning” Vid tre överträdelser så omhändertar ni förövaren och för ”Honom” till sjukhus för östrogenterapi.

  Hållbarhets analytiker. Denna tjänst bygger på din förmåga att bidra till en ekologisk mångfald, genom att vägleda individer till klimatsmarta lösningar
  så främjar du för en hållbar verklighet. I tjänsten så ska du bland annat hjälpa äldre förstå värdet av att ”Hänga sig kvar och belasta samhället gagnar ingen”
  Givetvis så används inte dom orden till klienterna, utan speciellt viktig är din fingertopps känsla i att få klienterna att gå med på återvinning i närmaste miljöcenter.

  Gillad av 1 person

  • W skriver:

   PK ministrarna förnekar sig inte. De strör pengar till höger och vänster. Är det inte genderutbildning i Serbien så är det toalettstolar till Afrika.
   Konsekvensanalyser av den förda politiken här hemma är en blind fläck.

   Med hundratals miljoner kronor vill den svenska regeringen göra Östeuropa mer liberaldemokratiskt. ”Demokratin är precis som klimatet en ödesfråga för vår tid”, skriver Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i en debattartikel.

   Eriksson menar att demokratifrågan är som den så kallade klimatfrågan ”en ödesfråga för vår tid” och att ”vi har ingen tid att förlora” när det gäller att ”demokratisera” Östeuropa.
   Sammanlagt kommer svenska skattebetalare under 2019 att betala 44,9 miljarder kronor som regeringen öronmärkt för bistånd till andra länder.

   Gillad av 1 person

   • Ragnar Bronäs skriver:

    Äntligen någon som mäktar med att ifrågasätta SIDA och dess vildsinta spenderande.
    För rätt många år sedan var det ”pianon till Indien” för att man i Indien inte spelade så mycket västerländsk musik. Inköp av ett stort antal pianon/flyglar, lasta i båt för att ankomma i skadat skick och frågande Indier. Det skulle vara mycket lämpligt att göra en revision av hur de runt 44 miljarderna används. Att ge mat till hungrande barn är OK men allt detta om demokrati/jämlikhet/genderflum är till endast för de personer inom SIDA som på¨ett behagligt sätt kan framleva sina liv utan konkurrens och insyn.

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Hur man är liberal och demokratisk på riktigt begriper jag bättre.

    Liberalism är ju bara att systemet skall vara självgående och inte kräva myndig maktutövning, – d v s rättsordning istället för godtycke.

    Demokratin skall handla om folks makt över sin ekonomi och sina angelägenheter och förverkligas genom rättsordning. – Ju perfektare rättsordning, desto mindre resterande utrymme för central maktutövning.

    Och med rättsordning menas regler för ekonomi och samvaro som ger framlängesutveckling.

    Regler för migration skall alltså resultera i att de avancerade släktena vinner terräng på de retarderades bekostnad. – Inte en chans att utvecklingen går framlänges om de fungerar tvärtom.

    De galningar som styr nu, skall bort med de metoder som krävs.

    Det har aldrig funnits en mera destruktiv extremism.

    Gilla

 4. Aha skriver:

  För fyrtio år sedan var svenska företags administration datoriserad. Att datoriseringen skulle gå vidare var och blev en verklighet, Officeprogramnen stod sedan i tur att erövra världen.
  Det som överskuggade allt och som få, om någon, predestinerade var Internets sanslösa tillväxt jämsides med den lika opredestinerade sanslösa tillväxten av mobiltelefonerna.
  Att via en liten manick ha tillgång till ofantliga mängder information med möjlighet att nå envar och alla är ett sanslöst stort utvecklingssteg för mänskligheten.

  Amstrongs steg på månen bleknar i jämförelse.

  Gillad av 4 personer

 5. Danske mand, efter två dagar vid ö av granit lägger an, prickig minsann, mot väst han glidit fram, rorkult i hand, vad nu? Stim av fisk hoppande många ibland, ön sätter fart, i stort gap fisken försvann skriver:

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Hälleflundran är en fin firre, men dessvärre utrotningshotad. En simpel smörstekt strömming går inte av för hackor. Eller rökta sardiner på knäckebröd.

   Gilla

 6. Lasse11 skriver:

  Att vi har frysta fisk och skaldjur bade färska och frysta beror mest på transporternas utveckling, containerfrakt (fryscontainer) samt flygfraktens utveckling under 70 talet och framåt. Det är transportutveckingen som har varit förutsättningen för globaliseringen.

  Gillad av 3 personer

 7. Bo Svensson skriver:

  Fisken kunde ju räckt till alla, om bestånden skattades måttligt. – De är nere på 10% mot för 75 år sedan.

  Den egentliga intelligentian har nu under sekler varit engagerad i teknisk utveckling för att göra livet lättare för folk men genom att den underlåtit att blanda sig i politiken, blir det ju bara skit av alltsammans. – De som jobbar, jobbar mer än de tål och trivs med, – de som inte är engagerade i produktion, leds ihjäl eller sysslar med destruktion istället. – Omistliga naturvärden går förlorade, när modern teknik ger korkade och destruktiva makt att fördärva. – De minst avancerade folkslagen använder hellre sina ökade möjligheter till att öka sitt antal än sitt välstånd.

  Gillad av 2 personer

 8. Kalle skriver:

  Vår kultur har vänt, vår nuvarande yngre generation har blivit synnerligen bortskämda av oss äldre. De unga idag vill ju vara kända bloggare som försörjer sig på reklam uppdrag. Hur mycket skatt har denna generation betalt in för sitt välstånd.

  Gilla

 9. m skriver:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Internets_historia

  Internet som vi känner det uppstod på 1990-talet med HTTP protokollet och World Wide Web. Explosionen i utvecklingen på 1990.talet hänger också samman med att PC datorer blev alltmer stabila och föll i pris, särskilt då operativsystemet Windows 95 och Windows NT gjorde entre och med NT började PCn bli användbar på de större företagen vid sidan av att vara fristående ordbehandlingsmaskin, likaså ökade kommunikationskapaciteten kraftigt, dvs bredbanden och överföringskapaciteten.

  Arpanet, föregångaren, skapades på 1960-talet av USAs försvar. Olika former av kommunikation med olika protokoll fanns på 80-talet mellan maskiner, men oftast med begränsad överföringshastighet t.ex. 50 kbit/s på fasta linor,

  Gilla

 10. Robexa skriver:

  SVT har nyligen visat er program om norsk lax. Laxaktierna störtdök på norska börsen i fredags. Fiskodling är inte så enkelt. Förenat med stora miljöproblem. Däremot är norsk torsk att föredra. Fick en gång av misstag gös när jag skulle köpa torsk. Trots att det är länge sedan kommer jag ihåg smakupplevelse.

  Gilla

 11. Ulf Nordström skriver:

  Intressant är också fackens kompakta motstånd mot PC införande I bankvärlden hotade de mad att 10 000 jobb skulle försvinna och grafikerna hotade med upplopp om de inte skulle få fortsätta med sina ”blysättningar”.I bankvärlden tillkom istället 10 000 nya jobb genom produkt-o tjänsteutveckling samt naturligtvis ett stort antal it personal av olika slag,

  Gilla

  • Lars skriver:

   Det finns en svensk storbank vars inlåningssystem är från 1960-talet. Skrivet i assembler. ”Världens snabbaste inlåningssystem” skämtar man om.

   Ibland hör man ekonomer påstå att det mesta av företagens administrativa rutiner redan är datoriserade och att den stora datoriseringsvågen redan är genomförd. Man ser också en felaktig tro att det är bra med lång livslängd på systemen. Det är fel. Gamla ärvda system låser utvecklingen och fördyrar anpassningen och förvaltningen. Det är mycket svårt att bygga ”hållbara” system som kan anpassas till en föränderlig verklighet.

   Nu gör sig bankerna av med personal i allt större utsträckning, datoriseringen fortsätter med internetsbanker och mobiltelefon banker. Kontoren läggs ner. IT utveckling och förvaltning, tom drift, läggs utanför Sverige i lågkostnadsländer i bl.a. Baltikum (men deras löneutveckling är snabbare). Kvasten går på alla storbanker. Samtidigt dyker nya spelare upp, både nischbanker utan barlast av gamla system och finansföretag och externa betaltjänster. Men man är fortfarande fast i sina gamla ärvda system, i de komplexa samband man byggt på under årtionden. Minns jag rätt så står IT kostnaderna för närmre 25 % av kostnadsmassan hos bank..

   Men bankerna går med fantastiska vinster, ca 100 miljarder förra året för de fyra storbankerna och merparten av lånen avser fastigheter, så IT systemen är väl inte prioriterat, det går ju bra som det är….

   Gillad av 1 person

 12. olle reimers skriver:

  Du har uppenbarligen inte smakat Lisa Elmqvists lättrimmade torskrygg. Äkta svensk vara! Lite dyr kanske, men ändå!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.