Retoriken har aldrig varit barnsligare än idag

Bitte Assarmo

Nu ska jag vara lite ful i munnen. Egentligen gillar jag inte att vara det. Även om jag förvisso svär ibland – för ofta, enligt min familj – så undviker jag i mesta möjliga mån de grövre kraftuttrycken. Men eftersom detta är citat från en av landets mest uppburna kulturpersonligheter så får ni ha överseende.

”Precis det där sa din mamma igår innan hon ville att jag skulle runkbajsa henne i munnen”

”Det smartaste som kommit ur din mun är min stenhårda kuk”

”Sug min håriga kulturelitpung”

Orden är Henrik Schyfferts och jag förstår att många av er tycker att det här är ganska bisarra uttalanden, som inte hör hemma i ett civiliserat samtal och knappt ens i ett ociviliserat. Det tyckte jag också innan jag insåg att det i Sverige 2019 är helt acceptabelt att uttrycka sig så här om man är en champagnesocialistisk komiker. Det är förresten mer än acceptabelt – det är ett exempel på gott språk och god kommunikation. I alla fall om man får tro juryn för Stora Retorikpriset.

Stora Retorikpriset instiftades 2008 av retorikern och språkexperten Barbro Fällman, VD för Retorikcentrum AB, just för att uppmärksamma ett gott språk och en god kommunikation. Och i år har priset alltså gått till Henrik Schyffert, mannen som förgyller sociala medier med nyord som ”runkbajsa”.

Juryns motivering för att ge Henrik Schyffert detta fina pris lyder bland annat på följande sätt:

”Som en skicklig retoriker behöver han endast sin röst, sin kropp och sina ord för att fängsla en hel publik i timtal. Han är en variationernas mästare. Han har i sin långa karriär med stor framgång använt olika kanaler för att roa, undervisa och beröra: Radio, föreläsarscenen, komikerscenen, tv såväl framför som bakom kameran.”

Innan ni kommer med protester och börjar käbbla om att Henrik Schyffert inte direkt är någon nutida Cicero vill jag framhålla att han faktiskt gjort en hel del annat än att skriva om sin snopp och sin pung på sociala medier. Han har till exempel busringt till folk och pratat om sin snopp och sin pung och annat underlivsrelaterat. Vem av er har gjort något så coolt någon gång, förutom möjligen när ni var elva?

Dessutom har han klätt ut sig till indian och gått med rumpan bar på melodifestivalen. Det är en kulturell bedrift som få kan skryta med. Lägg sedan till att han kan räcka ut tungan superlångt och göra jättehöga pruttljud med munnen och motiveringen sitter som en smäck.

Barbro Fällman själv är en av landets mest anlitade retoriker. Hon var tidigare lektor och språkforskare men anlitas idag ofta av TV och andra medier för att göra analyser av politikers tal och politiska debatter. Hon föreläser och ger seminarier i både Sverige, Norden och övriga Europa och har dessutom författat ett antal böcker om praktisk retorik.

Ett av hennes mål med Stora Retorikpriset är att verka för införandet av retorik som obligatoriskt ämne i grundskolan. Om detta skriver hon i Aftonbladet tillsammans med pristagaren och Klara Härgestam, ordförande för Stora Retorikpriset.

Problemet är dock att de flesta som börjar första klass redan har lämnat kiss- och bajsåldern bakom sig. Vill man att de ska fortsätta att ”runkbajsa” så bör man börja fostra dem redan i förskolan. Det är det enda sättet att hinna banka in vikten av det goda språket och den goda kommunikationen i dem innan det är för sent? Den som växer upp utan den sorts näring som Schyffertretoriken ger riskerar ju att bli vuxen efter puberteten och hur skulle det se ut?

Tidigare pristagare är bland andra skådespelaren Pia Johansson och Christopher O’Regan. I skenet av årets känns de dock lite väl alldagliga, hur skickliga de än är i sina respektive gebit. Nu är det nya fräscha grepp som gäller och en sak säker: Retoriken har aldrig varit barnsligare än idag.

68 reaktioner på ”Retoriken har aldrig varit barnsligare än idag

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Jämnlikheten i landet har nu gått så långt att populasen har stigit upp till ytan. Skolbarnen leder vetenskapen och de nya underhållarna sätter stilen. Snart har landet i alla avseenden framtiden bakom sig om inget görs!

  Gillad av 17 personer

  • cmmk10 skriver:

   Jag har sett de där långa enmansföreställningarna som SVT har visat, och de har bitvis varit mycket underhållande. Han är duktig och tyvärr är han lika förförisk i sina osanningar som Göbbels. Antar att även en sådan herre, liksom Bagdad-Bob, skulle kunnat bli nominerade till detta retorikpris.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Har medvetet valt bort herr Schyffert, då han är i mitt tycke inte min form av humor.
    Men å andra sidan har jag ju ingen säger min gumma.
    Kanske ska kika i rent studie syfte?

    Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Fängsla är ett bra ord i sammanhanget. Det borde drabba dem som så fullständigt sänker den kulturella nivån i samhället. Den kommer att ta lång tid att återställa, speciellt med de usla institutioner vi nu underhåller. Sverige ansågs förr som sofistikerat, vart tog det vägen?

  Gillad av 6 personer

 3. svenne skriver:

  ”Och i år har priset alltså gått till Henrik Schyffert, mannen som förgyller sociala medier med nyord som ´runkbajsa´.”

  Jag har – ända sedan jag såg ordet ”runkbajsa” första gången– undrat vad det egentligen innebär och hur det praktiseras.

  ”Stora Retorikpriset instiftades 2008 av retorikern och språkexperten Barbro Fällman, VD för Retorikcentrum AB, just för att uppmärksamma ett gott språk och en god kommunikation.” 

  Språkexperten Barbro Fällman måste vara den i landet som är bäst skickad att förklara, och att ge en entydig definition av det underliga ordet, eftersom hon till och med har belönat den som introducerat detta med Stora Retorikpriset.

  Henrik Schyffert har tidigare presenterat diverse beräkningar gällande invandringens kostnader och har hyllats av media för detta. Nu belönas han utöver detta för språkvårdande insatser tack vare att han utökar språket med nya ord.

  Att denna figur – av vissa media och tyckare – får så mycket uppmärksamhet och omtalande i positiva ordalag visar att det är något som är snett hos dem som betraktar sig som en ”kulturell elit”. Man kan undra om hans ”mångsidighet” är ett friskhetstecken eller inte.

  Gillad av 3 personer

  • Lev Barkland skriver:

   ”har tidigare presenterat diverse beräkningar för invandringens kostnader”
   Just det! Det är sannolikt detta han får priset för. Pizza och TV-spel eller vad han nu pratade om 2015.:Det var retorik som kom att få effekt. Som påverkade debatten och som blev ihågkommen. Och mycket politikt korrekt förstås.

   Innan du påminde mig om detta så såg jag denna utnämning som något mystisk, Karln är ju komiker, knappast någon retoriker. Men nu blev det mer logiskt. Utmärkelse för skickligt agiterande i den politiska maktes tjänst.

   Gillad av 1 person

 4. DANSKE MAND, BLICKADE UT ÖVER HAVETS VAND, SÅG I FJÄRRAN HORISONTENS RAND, MELLAN HIMMEL OCH HAV ETT BAND, RÖKA I HAND skriver:

  Återigen, kära vänner, tag ett steg tillbaks och kisa mot den företeelse ni beskriver. Kanske konturen av något annat framträder? En period i mitt liv så var jag mycket sjuk och svävade mellan liv och död, en effekt av sjukdomen eller de starka opiaterna var att jag hallicinerade hej vilt, varenda geometrisk yta blev en tv-skärm eller reklamskylt med rörlig färggrann text. När man blundade så var det som att se alla tecknade filmer man någonsin sett, samtidigt. Hjärnan är fantastisk, detaljrikedomen var enorm, man kunde läsa allt samtidigt. De silvriga lamporna i taket blev till enorma sälar som krumbuktade sig. Vad hände då när TVn slogs på? Jo, ansiktena på de som talade blev alla förlängda, de blev alla till monster, de fick stora korpansikten. Var detta deras sanna väsen jag såg?

  Så om vi kisar mot just denna företeelse, Shitfert, Sketnér, Usch Nöjen, Plaskalidou, Örkman eller Snor(r)an, vad ser vi? Det jag ser är små korpar som hackar på hela vår civilisation, på den fantastiska David som är vårt arv, de hackar på allt som är bra, på familj, på att vara ärlig, göra sitt bästa, de är alla del av en rörelse, där genus, klimat, identitetspolitik massinvandring och islam är näbbar som hackar på allt som gör oss till vad vi är. Vi vet var det slutar, välj själva, Irak, Syrien, PolPot, Sovjet, Hitlertyskland. Hack hack, den lilla korpen hackar bort ännu en smula.

  Gillad av 17 personer

  • Erik2 skriver:

   Jag tycker du träffar väldigt bra i den här texten. Det finns rent poetiska kvaliteter i texten som känslomässigt fördjupar i alla fall min insikt om det som sker och om huvudpersonerna.

   Gillad av 6 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Hoppas hälsan är bättre numer, ja hjärnan är en konstig nöt, Jag såg alla döda släktingar samlade runt sängen, dom sade Göran det är dags nu.
   Andra dagen så kom en mörk allvarsam herre och sade du ska gå nu, din kropp är alldeles för trasig, jag svarade ta något rikt svin från Djursholm istället, och drog täcket över min trasiga skalle.
   Vilka spratt den ställer till med,
   övrigt så mycket bra skrivet.

   Gillad av 1 person

 5. Yngve Berntsen skriver:

  I Norge ser mange ofte på svensk TV. Det har man gjort i over 50 år. Språket har forandret seg radikalt. I dag har mange kuttet ut svenske populære programmer fordi svärandet er så utbredt. «På spåret», ”Bäst i test” – er eksempler. Det kommer kloakk ut av munnen til hyggelige svensker i alla situasjoner. Fråga: Hvorfor har dere ikke en språk- sivilisatorisk ryggrad?

  Gillad av 9 personer

  • brrr skriver:

   Yngve, vi har ingen civilisatorisk ryggrad av något slag. Vi bara låter oss motståndslöst sjunka i träsket. Ja, ni elsker erat land, och vi hatar vårt.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Detta är också min observation efter två årtionden i utlandet. Sverige var förstås redan då extremt ordinärt, som man säger på tyska, men sedan dess har det rutschat utför än mer och är nu mer eller mindre outhärdligt för en utomstående. Jag känner mig som en pryd fröken i en drängkammare när jag besöker Sverige. Och då är jag ände en jävel på att svära när det är läge för det.

   Gillad av 2 personer

 6. UlfH skriver:

  Priset är ett exempel på etablissemangets förakt för människor som ser ett vårdat språk som grunden för ett civiliserat samhälle. Priset är kränkande. Helt enkelt skamlöst.
  skamlöst!

  Gillad av 13 personer

 7. K. Ulvert skriver:

  Det är kanske påverkan från USA och England, där är ”f*ck” det roligaste man kan säga och framkallar skrattorkaner och bifallstjut. Även efter många år är det ordet tydligen lika hejdlöst roligt.
  Men jag förstår ingenting, jag har nog ingen humor alls.

  Gillad av 3 personer

 8. Aha skriver:

  Priset kan ses i sken av att priser till kändisar ger uppmärksamhet. Priset kan också ses i sken av att prisgivaren tydligen saknar insikt i hur avskydd Schyffert är i Nya media kretsar där hans retorik enbart skapar stark irritation.
  Nya media behöver verkligen spränga igenom vallen till en miljonhövdad läsekrets. Då skulle Schyffert inte få några retorikpris.

  Gillad av 6 personer

 9. Beppe852 skriver:

  Man blir verkligen bekymrad! Samhället rasar ihop med våldtäkter, rån och ständigt tilltagande kriminalitet. Sverige är ett samhälle i förfall! Med den utvecklingen kan man tycka att språket har vi ändå makt över och kan bevaras som en sista länk till det ”gamla” trygga Sverige. Ett språk är ju ett arv till våra barn, ska de lära sig ”runkbajsa, kulturelitpung” ? Vilken språknivå får dessa barn? Dessa kulturmänniskor vill med alla medel lägga Sverige och dess folk i ruiner, de är värre än nazisterna, de vill utrota ett helt folk, och ersätta det strävsamma, tillitsfulla, gör din plikt folket mot ett folk med helt andra värderingar!

  Gillad av 5 personer

  • Erik2 skriver:

   Det är vad som kommer att hända. Men de dem vill är att ha makten och det kan dessa människor endast få genom att härska och söndra. Det är framgångsrikt så länge grenen ännu inte gått av. Men nu håller den på att gå av. Man kan inget annat än att förstöra för kompetenta och självständiga människor. Det system som vi skapat är rent monstruöst som har lett till detta. Jämför med det som gav vårt välstånd. De konservativa tidiga Betnadotterna med Gustav V som kronan på verket styrde och gav värderingar som till slut förlöste svenskarna. Den mjuke GustavVI Adolf vek ner sig för de destruktiva krafterna som det verkar.

   Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    V-Gurra sa på ålderns höst: Det här älgpasset var på en dålig plats, när han satt i kyrkan.

    Gilla

 10. kvellulvblog skriver:

  Absurdistans värld beskrevs redan av Edgar Allan Poe i novellen ” Den Nya Metoden”. Vågar vi hoppas på att det friska folket kommer att kunna bryta sig ut ur källaren inom rimlig tid?

  Gilla

 11. Lars Thylen skriver:

  Jag har som tur är undgått att drabbas av Schyfferts vältalighet. Visste inte heller att det finns ett Retorikpris. Och att detta utgavs till skapare av värdefulla nyord vilka vi säkert finner i SAO om inte Akademin läggs ner innan dess.
  Vill man finna retorik, läs Churchills tal, lysande! Det intressanta är att de var mera fängslande att läsa än att höra ( för Hitlers utfall var det tvärtom, citrat från Hitlers hovarkitekt Speer).
  Synd att begreppet retorik släpas i smutsen, som så mycket annat. Kanske Oswald Spengler hade rätt i sitt ”der Untergang des Abendlandes”, utgiven ödesåret 1918
  Nej, nu blev jag pessimistisk, men det behövs lite Churchillskt klartänkande och handlingskraft för reda ut samtidens problem. Tyvärr tillverkas dylika statsmän tydligen inte längre

  Gilla

   • Arne Groningsson skriver:

    Apropå Trump.
    Var det inte så, att en kvinnlig reporter ur en av Svensk kommunistmedia var över i samband med Trumps invigning och gjorde ett skandalöst uselt reportage från jippot.
    Hon fick ju sedemera också ett pris för sina usla insatser i TV.
    Vissa pris som utdelas kanske är ”tröstpriser”…

    Gillad av 1 person

 12. olle holmqvist skriver:

  Vi evolutionstroende drabbas av provisoriska förklaringar till diverse mänskliga beteenden.
  Ordet ”runkbajsa” – har själv aldrig praktiserat eller varit utsatt för analpenetration utom då läkare, varav två söta unga kvinnor, letat efter prostataknölar. Föga upphetsande.

  Dock det finns tydligen de som upplever det som njutningsfullt, i rätt kånntäckst.
  Själv kan jag faktiskt uppleva det som njutningsfyllt att skita. (Wash my hands, på USA-eufemistiska. det är så en bildad amerikan ursäktar sig inför inför besök på muggen OT)
  Evolutionen, den kloka, har alltså gjort det fekala kvittblivningsproblemet till en njutning,
  dock att utövas i ensamhet. Det visste mina blöjbärande barn vid aktuell tidpunkt, och viftade bort oss närstående när vi alltför närstående.

  Liksom gycklare Rockström plattar till jorden med rumpan innan han faller utanför rampljusflödet
  https://www.ted.com/talks/johan_rockstrom_let_the_environment_guide_our_development?language=sv#t-170975 > efter tre min
  så letar gycklare Schyffert med kluven rumpa – efter samma Rampljusflöde

  Men så kommer en verklig småtjej – H.H. Greta.- in i Rampljuset !
  (hon frågade sin pappa om lov föst)
  Hur ska farbröderna Råkan & Gylfert klara sådan konkurrens ?

  .

  Gilla

 13. Det får vara nog nu skriver:

  Tänk om Bitte Assarmo istället kunde ta reda på VARFÖR det ser ut som det gör idag istället för enbart beklaga sig och titta bort. VARFÖR utses halvfiguren Schyffert till årets retoriker? VARFÖR hyllas Greta som en sorts expert fast hon egentligen inte är det? VARFÖR anses te x SD och klimatet vara ett större hot än återvändande IS-krigare? etc. Har vi haft det för bra?

  Gillad av 2 personer

 14. Göran Holmström skriver:

  Snickrat bibliotek idag vi kommer få ihop cirka 50 hyllmeter för våra älskade böcker.
  Har även tänkt en hel del idag, hur kommer det sig att Henrik Schyffert eller Jonas Gardell ses som så förbaskat roliga? jag förstår inte det, dock så har jag en usel humor, men ändå.
  Den ena försöker spela smartare än vad han är den andre är gapig stressig och väsnas,
  i förlängningen så handlar det egentligen om att förstå dom cirka 80% som anser att landet styrs väl och allt är frid och fröjd.
  Men ändå den lilla humor jag har ler åt är dubbeltydiga budskap som, ibland är så inlindade att dom slår en i efterhand, även helt oförutsägbara händelser kan roa mig.
  Kanske så bor jag bara i fel land?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.