Retoriken har aldrig varit barnsligare än idag

Bitte Assarmo

Nu ska jag vara lite ful i munnen. Egentligen gillar jag inte att vara det. Även om jag förvisso svär ibland – för ofta, enligt min familj – så undviker jag i mesta möjliga mån de grövre kraftuttrycken. Men eftersom detta är citat från en av landets mest uppburna kulturpersonligheter så får ni ha överseende.

”Precis det där sa din mamma igår innan hon ville att jag skulle runkbajsa henne i munnen”

”Det smartaste som kommit ur din mun är min stenhårda kuk”

”Sug min håriga kulturelitpung”

Orden är Henrik Schyfferts och jag förstår att många av er tycker att det här är ganska bisarra uttalanden, som inte hör hemma i ett civiliserat samtal och knappt ens i ett ociviliserat. Det tyckte jag också innan jag insåg att det i Sverige 2019 är helt acceptabelt att uttrycka sig så här om man är en champagnesocialistisk komiker. Det är förresten mer än acceptabelt – det är ett exempel på gott språk och god kommunikation. I alla fall om man får tro juryn för Stora Retorikpriset.

Stora Retorikpriset instiftades 2008 av retorikern och språkexperten Barbro Fällman, VD för Retorikcentrum AB, just för att uppmärksamma ett gott språk och en god kommunikation. Och i år har priset alltså gått till Henrik Schyffert, mannen som förgyller sociala medier med nyord som ”runkbajsa”.

Juryns motivering för att ge Henrik Schyffert detta fina pris lyder bland annat på följande sätt:

”Som en skicklig retoriker behöver han endast sin röst, sin kropp och sina ord för att fängsla en hel publik i timtal. Han är en variationernas mästare. Han har i sin långa karriär med stor framgång använt olika kanaler för att roa, undervisa och beröra: Radio, föreläsarscenen, komikerscenen, tv såväl framför som bakom kameran.”

Innan ni kommer med protester och börjar käbbla om att Henrik Schyffert inte direkt är någon nutida Cicero vill jag framhålla att han faktiskt gjort en hel del annat än att skriva om sin snopp och sin pung på sociala medier. Han har till exempel busringt till folk och pratat om sin snopp och sin pung och annat underlivsrelaterat. Vem av er har gjort något så coolt någon gång, förutom möjligen när ni var elva?

Dessutom har han klätt ut sig till indian och gått med rumpan bar på melodifestivalen. Det är en kulturell bedrift som få kan skryta med. Lägg sedan till att han kan räcka ut tungan superlångt och göra jättehöga pruttljud med munnen och motiveringen sitter som en smäck.

Barbro Fällman själv är en av landets mest anlitade retoriker. Hon var tidigare lektor och språkforskare men anlitas idag ofta av TV och andra medier för att göra analyser av politikers tal och politiska debatter. Hon föreläser och ger seminarier i både Sverige, Norden och övriga Europa och har dessutom författat ett antal böcker om praktisk retorik.

Ett av hennes mål med Stora Retorikpriset är att verka för införandet av retorik som obligatoriskt ämne i grundskolan. Om detta skriver hon i Aftonbladet tillsammans med pristagaren och Klara Härgestam, ordförande för Stora Retorikpriset.

Problemet är dock att de flesta som börjar första klass redan har lämnat kiss- och bajsåldern bakom sig. Vill man att de ska fortsätta att ”runkbajsa” så bör man börja fostra dem redan i förskolan. Det är det enda sättet att hinna banka in vikten av det goda språket och den goda kommunikationen i dem innan det är för sent? Den som växer upp utan den sorts näring som Schyffertretoriken ger riskerar ju att bli vuxen efter puberteten och hur skulle det se ut?

Tidigare pristagare är bland andra skådespelaren Pia Johansson och Christopher O’Regan. I skenet av årets känns de dock lite väl alldagliga, hur skickliga de än är i sina respektive gebit. Nu är det nya fräscha grepp som gäller och en sak säker: Retoriken har aldrig varit barnsligare än idag.