Barnprofeten och den cyniska exploateringen

Bitte Assarmo

De svenska politikerna Jens Holm (V) och Håkan Svenneling (V) och de tre norska politikerna Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås och Lars Haltbrekken från Socialistisk Venstreparti har nominerat Greta Thunberg till årets fredspris.

Det är både barnsligt och populistiskt. Barnsligt eftersom det tyder på total avsaknad av ett vuxet tänkande. Populistiskt eftersom de som nominerat uppenbarligen tror sig vinna politiska poäng genom nomineringen. Det är ju de själva som går ut med nomineringen – den norska Nobelkommittén går inte ut offentligt med vilka som nominerats.

Jag är av naturen skeptisk mot aningslös dyrkan av enskilda individer, och jag är dessutom av åsikten att ett barn inte mår bra av att tvingas ta på sig en vuxenroll innan det uppnått myndighetsåldern. Eftersom det numera är allmänt känt att fenomenet Greta skapades av en driftig PR-man vid namn Ingemar Rentzhog borde vuxenvärlden egentligen ta ett steg tillbaka och fundera lite på vad det egentligen är de tillber, men så har ännu inte skett.

I ungdomsfixeringens Sverige är nämligen sunt förnuft och eftertanke lågprioriterat. Därför är det inte ens förvånande att den forne hockeyhjälten Börje Salming går ut och klargör att han tycker att ett barn borde inneha statsministerposten. Det kan knappast finnas något enklare sätt att få cred och ryggdunkar i pk-medierna idag.

På grund av ungdomsfixeringen, och avsaknaden av vuxet tänkande, är Greta numera inte bara profet, Jesu efterträdare och klimatexpert. Barnet har dessutom blivit utnämnt till ”årets kvinna” – och detta i ett land där vuxna män generellt brukar betraktas som pojkar långt efter att de uppnått myndighetsåldern. Det är så ologiskt att det numera måste betraktas som typiskt svenskt.

Men Greta-fenomenet handlar inte bara om blåögd dyrkan. Det handlar också om cynism. Om lukrativa möjligheter att utnyttja barnprofeten för egen vinnings skull. Ingen kan kanske räkna med att tjäna lika mycket på Greta som Ingemar Rentzhog, men det finns ju så många andra vinster att göra än rent ekonomiska. De tidigare nämnda vänsterpolitikerna, med klimatalarmisten Jens Holm i spetsen, är ett exempel på det. Att nominera Greta till Nobels fredspris har gett dem en massa likes och retweets på den för politikerna så oändligt viktiga plattformen Twitter.

Ett annat exempel är Aftonbladets utspel efter att vänsterpartisterna avslöjat sin nominering. I anslutning till artikeln har tidningen nämligen en omröstning.

”Vem tycker du är mest värd att få Nobels fredspris?” frågar tidningen och ger läsarna två alternativ att rösta på. Nämligen Greta Thunberg och – wait for it… Donald Trump.

223 personer och 78 organisationer är nominerade till Nobels fredspris 2019. Bland dessa återfinns, enligt icke bekräftade uppgifter på nätet, organisationer som Läkare utan gränser och UNHCR, samt personer som Edward Snowden, den italienska EU-politikern Federica Mogherini och påve Franciskus. Av dessa väljer Aftonbladet sitt största hatobjekt sedan George W Bush som lilla Gretas motpol, trots att nomineringen av Trump alltså inte ens har bekräftats av den norska Nobelkommittén.

Naturligtvis räknar tidningen kallt med att en överväldigande majoritet ska rösta på ett oskuldsfullt litet svenskt barn framför en burdus amerikansk president. Om några dagar kan vi alltså räkna med feta rubriker som ”Greta mest värd att vinna fredspriset” eller ”Trump nerröstad av svenska folket”.

Sannolikt skulle omröstningen bli ännu mer till Gretas fördel om Aftonbladet valt Kim Jong Un som motpart. Han är nämligen också nominerad, om man får tro samma osäkra uppgifter som Aftonbladet valt att förlita sig på. Men omröstningen handlar ju inte bara om att visa att Greta åtnjuter svenska folkets gillande utan lika mycket om att visa att Trump inte gör det. Två flugor i en smäll med andra ord.

Den cyniska exploateringen av Greta Thunberg är rena masspsykosen. Hittills har de som påpekat detta faktum blivit utmålade som ondsinta hatare. De som utnyttjar hennes person betraktas, och betraktar sig själva, som goda människor. Hur har det blivit så? Hur kan det komma sig att så många människor tycker att det är i sin ordning att lägga över vuxenansvaret på ett barn? Var är alla tänkande vuxna och varför agerar de inte?

59 reaktioner på ”Barnprofeten och den cyniska exploateringen

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  ”Men, it has been well said, think in herds, it will be seen they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, one by one”

  Charles Mackay (1814-1889) in Extraordinary Popular Delusions and Madness of the Crowds .

  Gillad av 11 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Hörde på radion att det är något slags global skolstrejk mot förnuft och framtid. Något i Nya Zeeland. Det är väl så att klimatmaffian strategiskt har mobiliserat de osjälvständiga skolbarnen nu när de har förlorat kampen om vetenskapen. Greta är bara den bonde som först fick öppna spelet och nu offras.

  Gillad av 10 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Greta är en ikon för ”det goda” maktetablissemangets agenda, så ingen offentlig person kritiserar och knappast någon MSM-röst som opponerar mot infantiliseringen och masspsykosen finns eller tillåts komma fram.

  Gillad av 6 personer

 4. Aurora skriver:

  Greta är ett medialt fenomen. Inget konstigt egentligen. Sådana kommer och går. ’Dagsländor’ kallades det förr. Ett antal mediabyråer och lobbyorganisationer drar in pengar under en tid. Viss nytta gör det troligen också. Det är inte Trump och klimatavtal men likväl samma fast annorlunda. Efter en tid har det ’regnat’ över och ersatts av nya aktivireter.

  Gillad av 4 personer

  • killeri skriver:

   Förra året var det Metoo. I år jordens undergång och om vi lever 2020 så får vi se vilken kampanj man drar igång då. Gissar på något antirasistiskt.

   Gillad av 3 personer

 5. olle holmqvist skriver:

  Förra gången hette hon Astrid Cederlöf, men den gången – hon själv och hennes familj var kloka nog att – inte – exploatera möjligheten till rampljus. Risken är att Hennes Högvördighet Greta inte begåvats med lika omdömesgilla föräldrar.

  Gillad av 1 person

  • Aftonbladet är bland det pinsammaste vi har skriver:

   Majoriteten av Aftonbladets läsare är totalt hjärndöda vars liv enbart kretsar kring fredagsmys.
   Det är förmodligen samma typ av nyttiga idioter som på allvar tror man kan bemöta terrorister med kärlek. Riktiga svenskar skäms över landsmän som dessa.

   Gillad av 1 person

 6. cmmk10 skriver:

  PS

  Ang. att styras av barn. Jag skulle gärna vilja veta om Börje Salming tycker att han var klokare som barn än vad han är nu, som äldre? För egen del vet jag nog inte någon som inte anser sig ha fått bättre förstånd med åldern.

  Gillad av 4 personer

 7. Niklas R skriver:

  Vad jag opponerar mig emot är att mina skattepengar används för att bedriva en propaganda kampanj för Greta i TV på bästa sändningstid nu på morgonen. Detta utan några som helst kritiska eller motsägande uppgifter som sändningstillståndet kräver, nämligen opartiskhet.

  Gillad av 9 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Vilka var det som ofta var vittnen mot de som ansågs vara häxor förr? Barn. Dessa fick breda ut sig med allehanda berättelser. Hade de hittat på berättelserna själva? Troligen inte. Hur gick det med häxprocesserna? De försvann. Sen kom jag osökt att tänka på Kejsarens nya kläder. Där var det ett barn som avslöjade hela bedrägeriet. Så barn kan vara både nyttiga idioter samt bra för att avslöja bedrägerier.

  Gillad av 4 personer

 9. Lars Bernhoff skriver:

  Greta Thunberg är speciell genom att hon insisterar att politikerna ska göra det de säger att de de ska göra. Hon agerar enligt en klar moral dvs att vi ska leva upp till det 3 år gamla Parisavtalet. Hon förväntar sig ett moraliskt agerande i klimatfrågan. Det innebär att var och en kan göra något för att minska sin negativa klimatpåverkan, och hon själv avstår flygresor och köttätande som exempel.
  Vi som läser DGS har tillgång rill en av världens mest kunniga forskare nämligen Lennart Bengtsson. Han kan hjälpa oss till en lite mer balanserad syn på klimatfrågan. Vi svenska ska inte be om ursäkt. Det som alla moralister i klimatfrågan bortser från är att vi kan utveckla nya metoder för att minska utsläpp. Det finns också tendenser att publicera negativa rapporter utan korrekta perspektiv, tex om isbjörnars utdöende.
  Vi borde satsa mycket mer på att uppmuntra svenska företag att bli framgångsrika inom miljöteknik. Det finns tex fantastiska innovationer som kan förbättra över hela världen.
  Ta del av Lennart Bengtssons hela artikel ord från DGS 5 mars. Här ett kort utdrag: ”Med andra ord svenskarna har ingen anledning att ha dåligt klimatsamvete. De har gjort mer för en effektiv energihushållning – eller för klimatet om man så vill – än något annat industriland. Det mest effektiva man kan göra är att uppmuntra landets näringsliv att exportera vettiga energilösningar som till exempel värmepumpar och systemlösningar för distribution av eldrift. Det är vettigare än att syssla med klimatknappologi som att styra och ställa i vad folk äter och hur man reser. Flyget är, i ett glesbefolkat och långsträckt land som Sverige, ett vettigt och nödvändigt transportmedel.”

  Greta är konsekvent i sitt agerande. Men miljöproblemen kan inte lösas enbart genom att vi ska flyga mindre och äta mindre kött. Det är inte ens säkert att Johan Rockström är den enda profeten för att hitta ett mer klimatrealistiskt agerande för hela världen. Vi behöver mer teknikoptimism och satsning på miljöförbättrande teknik. Flyg gör att vi tex kan träffas över landsgränser och bygga internationella relationer och affärer.

  Gillad av 2 personer

 10. Palle9 skriver:

  Tack, Bitte för en klarsynt krönika, masspsykos är rätt beskrivning. Klimatalarmist är en riktig beteckning, men även klimatneurotiker verkar passa in. Den som vill ha en seriös information i klimatfrågor kan hänvisas till websiterna Klimatsans eller Klimatupplysningen Stockholmsinitiativet.

  Gillad av 9 personer

 11. Aha skriver:

  Greta Thunberg må skapa efterföljare bland barn och det må ligga ett värde i att ett barn reagerar, men det är ändå förvånatsvärt att vuxna såsom Salming blir följare till henne, ett barn.

  Vilka individer blir följare till barn? Hur många är de? De politiskt korrekta torde dominera bland följarna, likaså kvinnor, likaså bland vänstersinnade, likaså bland de som har samhällsutbildningar inte naturvetarna (gissar jag). Gamla tanter torde också dominera – de smälter helt enkelt för flickcharm. Andra kategorier förglömda.

  Det är samhällets infantilisering och motvilja att sätta sig in i en komplex fråga som kommer till uttryck.

  Gillad av 2 personer

 12. annagustin2@gmail.com skriver:

  JAg kan inte annat än hålla med Dig Bitte, i nästan allt Du skriver. Om hyckleriet i mediabranschen och bland tillsynes vuxna (men omyndiga) människor.

  MEN…även om GRETA har hjälp av media och x antal reklambyråer (jag vet inget om det), men om det är så….så har hon ju RÄTT.

  Hon pratar om klimatet…men det skulle lika gärna kunna handla om DET EKONOMISKA SYSTEMET.
  Det globala kasinot…där vi alla idag har blivit utplacerade likt spelmarker på ett roulettbord – av vår politiska elit. Det är faktiskt alldeles utmärkt att hon är den lilla unge som pekar på världens ledare och säger: – DET ÄR ERT FEL!

  Att hon, en liten flicka, sen provocerar mängder av uppväxta människor i vårt land är ju också utmärkt, det blir som en provokation mot deras världsbild…kanske vaknar så småningom ”det sovande folket”. (Hon påminner mig om ”Momo – och kampen om tiden”, eller pojken i Kejsarens nya kläder.)

  Hon efterfrågar RÄTTVISA (hon kallar det klimaträttvisa). Hon kanske inte förstår det hon själv säger eftersom hon pratar om klimatet…men OM något skulle börja göras för att påverka naturen MINDRE än idag….då skulle ju de globala storföretagen tvingas se över sitt naturresursuttag på planeten…och DÅ…gud förbjude, skulle ju deras snabba vinster minska…KATASTROF (för aktiemarknaden och börserna i världen).

  INGEN med medialt utrymme vänder sig mot de gangsters som styr i världen. INGEN.
  Hon må ha fått hjälp av reklammakare att nå ut i världen…men det är hon som säger det hon säger…och hon har RÄTT. Vuxna politiska ledare säger inte som det är. De fortsätter med ”Buisness as usual”

  Gilla

  • Benjamin Dhover skriver:

   ”…så har hon ju RÄTT.”

   Nej. Hon har fel. De som bestämmer är knappast politikerna, utan de oligarker som styr bakom kulisserna. Och om du tror att klimathysterin är något annat än ett smidigt sätt att ta ännu mer kontroll över massorna kan du ju fundera på vilka ”klimatuppoffringar” en Rothschild, Rockefeller eller Morgan gör. Varför inte smälla några hundra miljarder på att köpa upp en rejäl bit av världens regnskogar och anlita en privatarmé som skyddar skog från smygskövling och djuren från tjuvskyttar? Eller satsa på ett massivt barnbegränsningsprogram i Afrika?

   När jag börjar se sådana initiativ i verkligheten lovar jag att stämma in i klimatkören. Tills dess tänker jag fortsätta köra min SUV och njuta av min söndagsstek utan dåligt samvete.

   Gillad av 2 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Politikerna samarbetar med penningmakten, överallt i hela världen. De som vill fortsätta med det ekonomiska systemet kommer att arbeta hårt på att få fortsätta med at göra sina snabba cash som de är vana…och leva på aktiemarkande. DEt är lite sorgligt att vanliga människor inte ser rofferiet som pågår av planetens naturesurser – på grund av tjatet om att vi måste ÖKA tillväxten.
    Varför tror Du att världens största pensionsfond, den norska oljefonden…nu ska sälja av alla sina aktier i olja och gas? För det signaleraar faktiskt nånting.

    Gilla

  • A skriver:

   Anna, jag tror du kommer att bli besviken. Inbillar du dig att de med ekonomisk och politisk makt INTE vill ha detta ? Hallå, det är dags att vakna tror jag. Jag menar inget illa, men du behöver nog tänka efter lite.

   Mvh A

   Gillad av 2 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    JAg har studerat och grubblat över de ekonomiska parametrarna i hela mitt liv. Det är svårt att veta om det Du säger har någon relevans….MEN…penningmakten backar säkert upp fredsrörelsen också för att hålla pöbeln i schack.
    Men att hota bankerna, aktiemarknaden, börserna i världen…det går inte penningmakten med på. Och vad klimathysterin kommer att leda till (hoppas jag) – är ifrågasättande av vad det ekonomiska systemet har lett fram till…även om debatten inte kommit ännu. För utarmningen av naturresurser är i direkt koppling till ekonomismen.

    Smygvägen är vi så blåsta allihopa…så fruktansvärt grundlurade.
    Lyssna 15 minuter på hur de politiker vi har – har smygit in en revolutionerande förändring i hela den offentliga sektorn: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/263669?programid=503

    Eller fundera en stund över det faktum att bankerna nytillverkar pengar vid varje låneögonblick, och lägger sen på oss räntor att betala med vår arbetade tid i årtionden….för något de bara sitter och hittar på i stunden. VÄRLDSHISTORIENS STÖRSTA BEDRÄGERI.
    Men vi bara springer på i ekorrehjulen trots att politiker och banker stjäl våra liv ifrån oss. På ett par årtionden har de dessutom hjälpts åt att göra oss svenskar till ett av världens mest privatskuldsatta folk.
    Att det inte blir revolution i Sverige MOT våra så kallade folkvalda och deras lierade – är en gåta.

    Gillad av 1 person

 13. Per Welander skriver:

  Greta Tintin Ernman Thunberg (hon heter så) kan inget vetenskapligt om klimatet. Inte konstigt med tanke på hennes låga utbildning. Hon rabblar politiska floskler som dessutom ofta är osanna. Greta, 16 år, går i en specialskola för de som har Aspergers syndrom.

  Greta är en medieprodukt och hetsas fram av föräldrarna, pk-media och de som vill tjäna pengar på henne. Runt Greta finns en stor stab som inte ska visas upp av pk-media. Det ska se ut som hon gör detta spontant. I staben ingår hennes far Svante Thunberg. I Katowice talade hon för en nästan tom lokal och Svt ställde partiskt upp på att dölja detta. Svt visade i samma reportage andra bilder på när lokalen var full. Likaså gick man med på att inte visa något av staben som styr Greta.

  Propagandister har länge känt till vilken effekt barn och djur har på folks känslor. Och i Sverige efterfrågas inte fakta och kunskap utan känslor. Alla stora diktatorer har utnyttjat att bli fotograferade med barn. WWF visar bilder på pandor och isbjörnar. Nu har WWF fått problem med isbjörnarna som växt i antal och att de svälter inte ihjäl.

  Svenskarna är i klimatfrågan västvärldens mest hjärntvättade folk. Detta för att staten och pk-media dominerar totalt. Barnen i Sverige utsätts för propagandan i skolan. ”Klimatstrejken” är ett medel för makten att hjärntvätta våra barn samt lura vuxna.

  Gillad av 7 personer

 14. Ola Byfält skriver:

  Skrev häromdagen en insändare till tidningen Österbottens Tidning (förvånad om den publiceras) som svar på en artikel som hade rubriken ”Klimatångest och flygskam – men hur omprövas normerna” och behandlade svenska klimataktivister. Här får ni några utdtag ur min artikel: ”När Sveriges finansminister Margareta Anderson nyligen pre­senter­ade budgeten påpekar hon att man tagit Gretas nöd för klimatet ad notam. Det är så man slår sig för pannan för ett dylikt infantil-pubertalt uttalande från en minister. Tyvärr är detta symptomatiskt för media idag […] ‘Klimat-Gretas’ skolstrejk är uttryck för dylik aktivism och föranledde att gymnasister i Grankulla skolstrejkade 11.1. Det trots att vi har skolplikt och nu skall det klimatstrejkas 15.3 […] Om den vuxne Per Lagerqvist (1891-1974) hade ångest inför avsaknaden av gudstro: ‘Ångest, ångest är min arvedel, mitt hjärtas skri i världen’ så kan man med fog fråga sig om det är moraliskt rätt att utnyttja en tonåring med asbergersymptom som ångestskapande klimatalarmistikon.” Jag avslutade min artikel på följande sätt: ”Agendan bakom myten om klimatalarmism är långt en grön-röd eko­socialistisk variant av kulturmarxistisk infiltration av hela vårt politiska tänkande. Rudi Dutsches långa marsch genom institutionerna fortsätter tills det att vi besinnar Immanuel Kants maxim i skriften Vad är upplysning (1784): ‘Träd ur din självförvållande omyndig­het. Våga vara vis! Fatta mod att använda ditt eget förstånd’. Drista dig att ifrågasätta det sk. politiskt korrekta i klimat­alarmisternas skrämselpropaganda.”

  Gillad av 2 personer

 15. annagustin2@gmail.com skriver:

  Flickan GRETA säger till världens ledare…att ”Ni är inte mogna nog att tala om som det är”
  Och det har hon rätt i…för troligen är de flesta av världens ledare ekonomisk obildade…och då menar jag på riktigt, att veta HUR det ekonomiskas systemet faktiskt fungerar, hur det skuldbaserade penningsystemet TVINGAR fram kravet på ökad tillväxt och hur det i sin tur roffar åt sig naturresurser i eskalerande takt…och hur det förstör planeten och levnadsmöjligheterna för människorna.
  Verklig ekonomi betyder = att hushålla med knappa resurser – det är INTE det vårt ekonomiska system handlar om….det handlar om att roffa åt sig så mycket som möjligt….så liten insats som möjligt med så stor vinst som möjligt…och att utplåna naturresurser kostar lite och ingenting.

  GRETA säger att på grund av detta så lämnar vi som idag är vuxna, detta gigantiska problem till efterkommande generationer.
  – JA…det har hon verkligen rätt i efter som vi redan nu tullar på deras resurser, deras rätt att få ett lika gott liv som vi har haft. Alla vet väl att mängder av naturresurser som räknas som oerhört viktiga i vårt liv – är på upphällningen? Vi intecknar framtida genertioner rätt till att leva i en frisk värld.
  Hon säger att ”- You are stealing their future in front of their very eyes”.
  JA…det är bokstavligen sant.

  Och JA hon har rätt när hon säger att vi alla offras för att en liten grupp människor ska tjäna enorma pengar….att det är naturen som offras OCH vi som lever här…(för att dessa övergiriga… troligen emotionellt underutvecklade, min kommentar) ska få leva i en överlyx som är djupt stötande.
  Hon ser bara klimatet…men inte sambandet med det ekonomiska systemet, än. Men hon är bara en liten flicka – om än oerhört mogen för sin ålder.
  Hon säger att lidandet av ”the many” – alltså miljontals människor – betalar för den lilla rikemansklubbens lyx.
  JA…det är ju dagens sanning!

  Gilla

 16. annagustin2@gmail.com skriver:

  GRETA säger att så länge inget görs så finns inget HOPP…och att eftersom lösningen på problemet inte verkar finnas inom gällande system – så kanske vi måste byta ut hela systemet.
  – JA..EXAKT!
  Hon säger att hon har lärt sig att man INTE är för liten för att göra skillnad…och tänk vad vi kunde göra tillsammans.
  – JA…självklart har hon rätt i det.

  Hon säger att den verkliga makten tillhör människorna.
  (JA…så borde det vara, men det vet ju alla att på grund av att det troligen är mest psykopater och sociopater och andra empatilösa individer som klättrar i det politiska och ekonomiska systemen så är vi alla fångar…men vi skulle kunna bryta oss loss….de är det hon påminner alla om).

  Hon är för liten för att ha begripet hela det ekonomiska systemet själv ännu…men hon har en känsla och ett vältaligt språk som gått rakt in i hjärtat på, idag tusentals ungdomar världen runt. Självklart har reklammakare och andra hjälpt till…men det är HON…denna lilla flicka som haft modet att tala. Då och då föds individer som ser klarare än andra, som är långt mycket framsyntare än andra – hon är kanske en sådan person.

  Och självklart skrämmer det vettet ur de politiska och ekonomiska makthavarna i världen. Men även alla som inte orkar byta världsbild…man är trygg i sin egen världsbild och vill inte att nån liten unge ska komma och ändra på den ( därför vänder sin också många vanliga människor sin ilska mot henne). Till dem vill jag bara säga ”Väx upp”!

  DEt får mig att minnas när jag var ut och pratade om räntefri ekonomi för 30 år sedan och hela tiden möttes av: JAG TROR INTE PÅ DE DÄR! (idag ser jag det som komiskt…men jag vet ju att det handlade om okunnighet i hur det ekonomiska systemet verkar och påverkar oss alla negativt, de som utan att lyssna sa att de inte trodde på räntefri ekonomi var bara ignoranta, okunniga och fulla av sig själva).

  Likadant möter jag fortfarande personer som inte ”tror” på Kalle Gustafsons systemidé Tidfaktorekonomi. Det handlar också om okunskap.
  Så…kontentan för mig är att det är fantastiskt att denna lilla flicka har satt igång det hon gjort….och att det har fått igång så många andra över hela planeten – jag hoppas att det leder till att människor också öppnar ögonen för VAD det är som är boven i det som sker, för det är ju vårt ekonomiska system.

  Gilla

 17. annagustin2@gmail.com skriver:

  En reklammakarnas produkt (men det är en liten flicka som talar):
  Jag har haft samma känsla som henne i hela mitt liv…men inte haft något mediautrymme, idag är jag 61 år och inser att kanske fortsätter vansinnet till också jag ska lämna in, därför gläder jag mig oerhört åt att denna lilla GRETA har fått igång en rörelse över hela planeten. Men man ska inte underskatta psykopaterna….så jag hoppas gode gud att inget dåligt händer henne.

  Gilla

 18. Den fredsskadade svensken skriver:

  ” I ungdomsfixeringens Sverige är nämligen sunt förnuft och eftertanke lågprioriterat. Därför är det inte ens förvånande att den forne hockeyhjälten Börje Salming går ut och klargör att han tycker att ett barn borde inneha statsministerposten. Det kan knappast finnas något enklare sätt att få cred och ryggdunkar i pk-medierna idag ”.

  Så blir det i ett land som är svältfödda på krig.
  Inte heller oväntat att det just är vänsterpolitiker som utser barn till fredspristagare.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Börje har säkert många förtjänster, men något rörligt intellekt hör nog inte dit. Han klarade t ex inte av att följa Björn Söders resonemang runt folk och medborgare, ändå är han såsom lapp medborgare i Sverige..

   Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    De är lustiga de där ”fusklapparna”; de är ”samer” när allt flyter på, men ”svenskar” när renhållningen behöver bidrag…….

    Gillad av 1 person

 19. annagustin2@gmail.com skriver:

  Kan inte låta bli att här också lägga in en brittisk forskarrapport som kom inför världens första FN-toppmöte om planetens överlevnad; ”A Blueprint for Survival”. Detta toppmöte gick av stapeln i Stockholm 1972. Finns på nätantikvariat, typ amazon. Men kan också läsas på svenska på nätet, då heter den ”TILL DEM SOM VILL ÖVERLEVA”.

  Jag har svårt att tro att folk ser på forskare som mentalt störda… och de har faktiskt pekat på stora problem länge. Men eftersom nutidens religion ekonomismen styr med sitt prästerskap ekonomerna – så blundar politikerna och lyssnar inte på forskarna. De som skrev detta viktiga dokument är alla döda, även den svenska översättaren är död. Dessa forskare sa då, 1972, att :

  ” – Det är helt uteslutet att räkna med en fortsatt exponentiell tillväxt i konsumtionen av råvaror och energi. De nu kända reserverna av samtliga metaller utom ett litet fåtal kommer att vara tömda inom 50 år, om konsumtionstakten fortsätter att klättra uppåt som nu.” –

  Edward Goldsmith (som sammanställde rapporten) fick 1991 det Alternativa Nobelpriset. Han sa då:
  ”Det är bättre att regeringar, organisationer och företag kollapsar än att hela mänskligheten gör det. Den rådande världsekonomin måste bryta samman, eftersom den steg för steg ersätter organismer med föremål, liv med död, under under täcknamnet – ekonomisk utveckling”.

  Till dem av er som eventuellt orkar läsa denna forskarrapport:
  https://tidfaktorekonomi.files.wordpress.com/2011/10/till-dem-som-vill-c3b6verleva1.pdf

  Gilla

 20. Björn skriver:

  Tur att man snart ska dö! ”Galna ko-sjukan” gick att isolera och hantera, men den galenskap som börjat breda ut sig på ALLA områden och nivåer här Sverige, verkar inte gå att stoppa….!

  Gilla

 21. Sixten Johansson skriver:

  Klimathotsalarmismen är en förljugen, cyniskt uttänkt och kallhamrat genomförd, kroniskt ångestalstrande, orkestrerad exploatering av i synnerhet barn och psykiskt försvarslösa vuxna. Jag kallar det grov barnmisshandel och mental pedofili. Den utövas av västvärldens välgödda, parasitiska politiska klass i symbios med dess lakejer och med globens mest människoföraktande och samvetslösa civilisationsförstörare. Dess enda mål är att ge alla dessa tomma människoskal mer makt och rikedom, som de i sitt bottenlösa begär och sitt maniska storhetsvansinne aldrig kan få nog av.

  Flera av de psykologiska mekanismer som alarmisterna utnyttjar beskrivs i den utmärkta artikeln ”Försvarsmekanism” i Wikipedia. Här handlar det bl a om Förskjutning (omriktat beteende, en sorts psykisk överslagshandling, som riktar folkets ångest och emotioner mot det för den politiska klassen riskfria och vinstgivande klimathotet).

  Läs gärna också de här två blogginläggen:

  https://jensganman.wordpress.com/2019/03/15/det-handlar-om-barn/

  https://toklandet.wordpress.com/2019/03/14/svenska-skolor-politiker-och-media-lurar-skolelever-att-tro-att-vi-gar-mot-en-klimatkatastrof-och-att-vi-alla-kommer-att-do/

  Gillad av 5 personer

 22. Suzanne grufman skriver:

  Tycker det är ytterst olämpligt att barn utnyttjas politiskt. Det borde politiken istället skydda dom ifrån. Det är nu lätt att få associationer till tidigare diktatorers utnyttjande av barn politiskt och militärt.

  Gillad av 2 personer

 23. olle reimers skriver:

  Läs flugornas herre! Vid sexton ärs ålder är hjärnan inte fullt utvecklad. Det som tar längst tid att utveckla är förmågan till empati. Mao Tse Tung drog nytta av denna insikt!

  Gillad av 1 person

 24. karl oskar skriver:

  De maktsugna på vänsterflanken griper efter varje möjlighet flytta fram positionerna.
  Här kommer Greta in.
  Greta är en härskarteknik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.