Från kungarnas stad till Frankrikes Mecka

Mohamed Omar

Den åtta hundra år gamla klosterkyrkan i Saint Denis utanför Paris har vandaliserats, rapporterar tidningen La Parisien. Händelsen är inte unik, Frankrike upplever ett ökande antal attacker mot kyrkor. Men Saint Denis är inte vilken kyrka som helst.

Jag semestrade i Paris sommaren 2017. Jag bodde på ett hotell på 97 Rue de Chemin Vert i det 11:e arrondissementet, inte långt från klubben Bataclan som drabbades av en jihadatatck i november 2015. På ett fönster hade någon klottrat ”Fuck ISIS!”

I den här podden kan ni höra mig prata om min Parisresa:

Den 1 augusti besökte jag klosterkyrkan Saint Denis, en knapp mil utanför centrala Paris. Kyrkan ligger i ett ”utanförskapsområde”, det vill säga en invandrartät och islamiserad stadsdel med hög kriminalitet.

Här kan man verkligen tala om två världar. Å ena sidan en medeltida, gotisk kyrka, bland det mest franska man kan tänka sig, å andra sidan ett typiskt ”Rinkebytorg”. Inuti kyrkan rör sig turisterna, mest fransmän och andra européer, men också en del kineser och japaner. Där ute ser man mest folk med bakgrund i arabvärlden och Afrika. Många kvinnor är täckta med sjalar. Män i kaftaner sitter på kebabhaken och kaféerna och pratar arabiska.

Mellan de två världarna, mellan kyrkan och ”utanförskapet” står tungt beväpnade soldater med på vakt. De som besöker kyrkan får sina väskor genomsökta. Undantagstillståndet gäller fortfarande.

Här var det många skolklasser som vägrade att hålla en tyst minut för offren efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo den 7 januari 2015. Redaktionen massakrerades av jihadister eftersom man publicerat teckningar av profeten Muhammed.

Abdelhamid Abaoud, han som planerade attacken i Paris den 13 november 2015, kom från Saint Denis. Polis och militär stormade huset 8 rue du Corbillon där han förskansat sig morgonen den 18 november. Han och två kumpaner dödades. En av dem dog när han utlöste sin självmordsbomb.

Klosterkyrkan Saint Denis, Basilique de Saint-Denis, är märkvärdig eftersom det var här som de franska kungarna begravdes. Liken finns dock inte kvar, bara gravvårdarna. En gravvård föreställer Karl Martell, han som slog tillbaka den islamiska armén vid Poitiers år 732. Han var inte kung, men är avbildad med krona och spira. Det han gjorde var stort, kungligt.

Om Karl Martell hade förlorat hade den islamiska armén kunnat fortsätta sin framryckning. Och efter den hade andra kommit. Om Frankrike hade blivit islamiskt hade den franska filosofin, den franska litteraturen, den franska vetenskapen, aldrig uppstått. För i islamvärlden hände inte mycket. När Napoleon landsteg i Egypten 1792 fann han en medeltida värld. Där fanns slavmarknader, kvinnorna var inlåsta i harem, folk var nersjunkna i vidskepelse och okunnighet.

Jag undrar vad Karl Martell skulle känna om han kunde se vad som hände omkring honom. Att området runt kyrkan där hans bild finns nu är islamiskt. Hans seger omintetgjord. Saint Denis och andra liknande områden i Frankrike, och i hela Europa, har islamiserats utan strid. Det har skett gradvis genom kombinationen av massinvandring och ett svagt europeiskt självförtroende. Medan många  muslimer tror på något och tar för sig, vet inte européerna vilka de är.

Med den franske islamologen Gilles Kepel ord har Saint Denis gått från att vara ”kungarnas stad” till att bli ”Frankrikes Mecka”.

Jag går in på ett kebabhak, hälsar med Assalam alaikum och beställer något. Jag hankar mig fram på engelska. Av min hälsning tar de för givet att jag är muslim. Jag berättar att jag kommer från Sverige. Det är bara män här, inga kvinnor. Jag tar upp terrorattackerna. De verkar inte gilla attackerna. De säger att de gett islam ett dåligt rykte.

”Men”, säger mannen i kassan, ”Frankrike stödjer Israel. Israel är terrorister, man förstår varför muslimer vill slå mot Frankrike. Om Frankrike inte vill ha blod på sina gator måste det sluta stödja Israel.”

En annan man, vid ett av borden, fyller i: ”USA bombar våra länder. Tror det att ingen ska slå tillbaka? Tror dom att muslimer inte är värda något?”

Mannen i kassan: ”Låt muslimerna ha islam. Dom vill ha islam, låt dom! Väst säger att dom vill ha demokrati. Okej, vi vill ha islam. Varför får vi inte?”

Jag: ”Så du menar att Islamiska staten vill ha islam?”

Mannen i kassan: ”Ja, men på fel sätt. Dom är för extrema. Dom dödar muslimer.”

Mannen vid bordet: ”Daesh [IS] är inte muslimer. Det är judar som skapat Daesh.”

Jag: ”Judar?”

Mannen vid bordet: ”Ja, för att förstöra islams rykte. Dom vill inte att islam ska bli starkt. Dom är rädda. Dom gjorde samma mot Muhammed.”

Jag: ”Varför vill de inte att islam ska bli starkt?”

Mannen vid bordet: ”För om islam blir starkt – inget mer Israel.”

Mannen i kassan menade att Islamiska Staten inte är islamisk eftersom den dödar muslimer. Men det gjorde Muhammed också! I Koranen uppmanas det till jihad, heligt krig, mot så kallade ”hycklare”, det vill säga de man uppfattar som falska muslimer. Men det är förstås bekvämare att skylla på judarna i stället för att erkänna att det finns problematiska saker i den egna religionen.
Jag berättar att jag just varit i klosterkyrkan och tittat. Jag är ju turist.

Mannen i kassan: ”Vad gör du där? Det är inte bra.”

Jag: ”Varför är det inte bra?”

Mannen i kassan: ”Dom ber till gravar där, inte till Allah.”

Jag: ”Vad ska man göra med gravarna?”

Mannen i kassan ler hånfullt: ”Jag vet inte, köra över dem med bulldozer?”

Mannen vid bordet skrattar.

Mannen i kassan: ”När det bara är muslimer här kommer det bli moské. Då kastar vi ut gravarna. Man får inte ha gravar i en moské. Kanske fransmännen kan ha dom på museum? Det finns kyrkor som blivit moskéer. Varför inte? Fransmännen bryr sig inte om kyrkor. Dom tror inte. Vi är många, vi behöver en stor moské.”

Jag: ”Man kan man inte ha kvar kyrkan för turisternas skull? Det ger inkomster.”

Mannen vid bordet: ”Vi vill inte ha deras pengar. Allah kommer att ge mer. Pengar för att gå och se gravar, det är smutsiga pengar!”

Mannen i kassan: ”Egypten har många turister, men dom har inga pengar. Varför? Allah förbannar dom för att dom tar in alkohol och horor.”

Efter att ha ätit min mat och druckit en kopp kaffe ger mig ut på en promenad i den stora parken nära kyrkan – Parc de la Légion d’honneur. Här hittar jag några äldre fransmän. En äldre dam sitter på en bänk och ser vemodig ut. Jag hälsar på henne. Hon är mycket dålig på engelska. Jag frågar om hon är fransyska. ”Ja”, svarar damen.

Jag: ”Det finns inte många fransmän i Saint Denis.”

Damen: ”Dom flyttar. För mycket kriminalitet.”

Jag: ”Vilken kriminalitet?”

Damen: ”Allt. Dom våldtar flickorna. Flickorna kan inte gå ut.”

Jag: ”Franska flickor?”

Damen: ”Ja, franska flickor. Muslimerna våldtar dom.”

Jag: ”Men alla muslimer gör inte så. Det finns bra människor.”

Damen: ”Det är för många våldtäkter. Man kan inte bo här om man är fransk. Jag är gammal och jag har inga pengar. Jag kan inte flytta.”

Jag: ”Kommer det finnas fransmän här om tio år?”

Damen: ”Nej, inga fransmän. Araberna och afrikanerna får många barn. Och franska barn är rädda för dom. Dom rånar och slår dom.”

När jag går runt i Saint Denis ser jag att man ser stora barnfamiljer. Kvinnor med fyra, fem eller till och med sex barn. Och det är kvinnor med sjalar, som ser arabiska och afrikanska ut. När man ser det är det lätt att tänka att islam är framtiden, medan europeisk kultur träder tillbaka.

Saint Denis, en stad med sådan betydelse i fransk historia, är inte längre är fransk utan islamisk. Och det har gått fort, bara trettio år. Hur kommer det att se ut om ytterligare trettio år? Kommer kebabförsäljaren att få rätt, kommer klosterkyrkan att ha blivit moské? Eller har den bara blivit förstörd?

Den allt större andelen av befolkningen som inte identifierar sig som fransmän och som saknar anknytning till den franska kulturen och historien kommer förmodligen inte att prioritera omsorgen om det franska kulturarvet.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

19 reaktioner på ”Från kungarnas stad till Frankrikes Mecka

 1. V for Vendetta skriver:

  Muselmanerna har många vapen i sin arsenal att erövra världen och dess ickemuslimska länder. Det starkaste vapnet är dock fertiliteten, livmoder arbetar för ful maskin och deras barnafödande överstiger med råge den normale européns. det är inte att förvånas över för vi vanliga medborgare hinner inte skaffa fler barn för vi är fullt upptagna att sköta om försörjningen för muselmanen via skattselen.

  Gillad av 7 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Är det inte märkligt att svenska politiker och även svenska folket fortsätter att prata om islam som om det vore en religion. När det är högst världsliga åsikter och högst påtagligt konkreta ageranden – trakasserier, våldtäkter, mord och terror mot icke-muslimer – som kännetecknar islam för oss utomstående. Vi är indoktrinerade till att respektera alla religioner, att folk ska få tro på vad de vill, men hur kan vi vara så förblindade av den här inlärda toleransen, eller så fega, att vi spelar med i att islam ska ses som en religion. Det spelar ingen roll hur djupt övertygade muslimer är om sin gud och sin profets budskap, deras lära leder ju till faktiska yttre handlingar i form av förtryck, övergrepp, mord och terror både inom den islamska sfären och gentemot alla utanför.
  Skulle vi acceptera samma handlingar av exvis nynazister som proklamerade en hitlerkyrka, krävde särrättigheter och bidrag och som började våldta, misshandla, mörda, råna och köra över oskyldiga fotgängare med tunga fordon osv? Skulle inte tro det. I alla fall inte med mindre än att de tillhandahöll ett stort antal säkra vänsterröstande i den cirkusföreställning som kallas riksdagsval.
  Islam är en fascistisk politisk rörelse precis som nazism, kommunism, socialism och globalism. Att man binder upp sina anhängare med hjälp av en detaljreglerande religion är smart gjort och väl den största skillnaden mot de andra människofientliga ismerna. Tyvärr fungerar det. Islam borde hanteras likadant som man hanterar nazism, dvs inte få några bidrag, ingen ”religionsfrihet” eller tillstånd till moskéer eller skolor. Och självklart ska slöjor förbjudas i skolor och inom all sorts yrkesutövning. Man kan göra som Kemal Atatürk gjorde i moderniseringen av Turkiet för snart hundra år sedan (innan Erdogan återförde turkarna till järnåldern), han förbjöd hijabs för andra än för prostituerade. Då åkte den av.
  Jag tycker också att man kan sprida ryktet om att bara de muslimer som lever och dör i Arabien har chans att komma till paradiset. Allt om dawa och kalifat utanför Muhammeds land är ett missförstånd av de tidigaste imamerna och behöver rättas till. Nu. Starta den stora återvandringen.

  Gillad av 13 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men islam är en religion. Den är det i sina egna ögon, men inte i våra kristna ögon. Det är din kristna kultur och bakgrund som får dig att betrakta islam som dels religiös, dels politisk. Men denna uppdelning är kristen. Det är rentav en av kristendomens grundvalar, det som skiljer den från den gamla religionen. Judendomen har till stora delar gjort samma resa på egen hand med rabbi Hillel och så vidare. Men de ortodoxa judarna har en religion med omfattning liknande islams.

   När vi för inte så länge sedan införde det vi kallar religionsfrihet var det de reformerade judarnas religion som avsågs. Vi ville som goda kristna inte se pogromer och elände. Det var aldrig vår ärkefiende islam som avsågs. Vi måste inse att det vi måste skydda är vår kristendom och inte dess efemära uttryck i den så kallade religionsfriheten.

   Gillad av 7 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Tack för bra förtydligande. Det är just utifrån vår kristna upofattning som vi måste försvara uppdelandet i religion resp politik. Och inse att islam måste klassas som politik av oss vad än muslimer tycker om det. Absolut måste vi försvara denna vår kristet grundade upofattning och försvara kristendomen och att västvärlden inkl Sverige är kristet. Sekulärt kristet. Och inte tillåta någon slags missriktad välvilja ge islam del av vår religionsfrihet.

    Gillad av 8 personer

   • Han nu försvann skriver:

    Detta är gränsen mellan pk eller inte. Drar vi gränsen där kan Europa räddas, efter mycket blod, svett och tårar, drar vi den inte där, så är Europa förlorat.

    Gillad av 4 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Varför vill svenska politiker också ha det så här i Sverige? Det har jag aldrig förstått. Vad är det som gör islam så attraktivt? Varför tycker de så illa om den svenska kulturen?

  Gillad av 9 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tror men kan ha fel, att stanna vid makten kräver Islams stöd, då vägs ände är nådd i antalet som vill rösta på mer byråkrati och högre skatter.
   Så det hela är enkelt köp röster via bidrag och låt folket betala.
   Resten är bara ett resultat av det hela.

   Gillad av 5 personer

  • Astrid skriver:

   Mitt svar: islamiseringen av Europa gynnar globaliseringspolitiken, nationernas upplösande. Sju svenska partier stödjer FN:s Ageda 2030. MP lär t o m ha denna agenda i sitt partiprogram.
   Omdaningen av Europa är planerad sedan länge, drömmen om EN värld utan gränser, fri från demokrati och utan individuella friheter… Ett toppstyrt system, i sina detaljer ruskigt skrämmande för västerlänningar uppvuxna i kristen kultur.

   Genom muslimsk massinvandring, hatiska konflikter, många kriminella och krigsförbrytare i flödet, växer problemen det enskilda landet över huvudet. Avsiktligen styrs svensk invandring till att omfatta bidragsbehövande, gamla, sjuka, drogberoende från t ex Afghanistan; obönhörligen rullar det vidare trots att försörjningsbördan sedan länge är blytung, skatterna skyhöga.

   Nationen plundras i allt snabbare takt. Utlänningar reser hit för gratis vård och somliga begår dessutom brott under vistelsen i Sverige, landet där allt är fritt fram. Skrupulösa individer berikar sig sanslöst, medan strävsamma, skötsamma blir fattigare. Lånen stiger, kronan sjunker.
   Allt medveten politik. Våra makthavare vill förstöra Sverige. Svårt för många att ta in denna ondska bakom förfallet. Man letar ursäkter; att politikerväldet inte är ont, utan bara styrs av naivitet, okunskap, inkompetens… Det är inte sant.

   Sverige är ett exempel på vad globalisterna avser göra med varje land i Europa och med hela Europa genom att sammanbinda Europa och Afrika i ett olyckligt äktenskap.
   Europa ska på nytt slita sig i håret för Afrika, inte bara det muslimska Afrika, utan hela kontinenten genom delat öde. Båda kanske ska bringas kollapsa tillsammans och den gränslöst rika globalistoligarkin köper sedan upp alla värdefulla tillgångar billigt…
   Ägande ger makt. Målet äga Europa, Afrika… kontinent efter kontinent = storhetsvansinne.

   Sverige är sjukt. Landet skulle behöva opolitisk, professionell hjälp utifrån, då svenska folket tycks vara så under isen att det inte ens förmår rösta bort sina plågoandar i allmänt val.

   Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Varför vill demokraterna ha massinvandring från Mexico?

   Det ger dem röster och makten är säkrad i tusen år.

   De har insett att om de inte låter någon Karl Martell stå i vägen så kan de förverkliga sina drömmar om ett evigt Hades här på jorden.

   Gillad av 2 personer

 4. lenam skriver:

  Sorgligt med en sådan fin Fransk kulturstad. Troligtvis finns det inte många arbetstillfällen där. Kvar blir de muslimer som inte är så anställningsbara. De bygger upp en låtsasvärld kring sig själva istället för att se sitt eget utanförskap som ett problem.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ” istället för att se sitt eget utanförskap som ett problem.”

   Pudelns kärna är, det är inget problem för dem och vi är tydligen oförmögna att lösa våra problem!

   Gillad av 1 person

 5. Snackademiens anständiga sekreterare skriver:

  Tack för denna intressanta och oroväckande berättelse.

  Jag uppfattar att kategorin Religion är ett västerländskt påfund, utifrån perspektivet ”en ann e så go som en ann”, med den iofs inbakade paradoxen att varje religion har ett absolut sanningsanspråk.

  Som jag förstår Islam tänker man inom rörelsen inte i termer av religioner, utan med en annan typ av totalanspråk. Av den metalitteratur jag läst förstår jag att en stor, och avgörande, del av Koranen (tillsammans med Haditherna som är en ymnig och brokig textmassa – som jag inte läst) behandlar legala frågor, hantering av världsliga tvister och utgör något av ett ”socioekonomiskt reformprogram”, dvs där finns ett politiskt system dikterat av Gud (som ju Koranen är), med obefintligt utrymme för förhandling. (Som jag förstår det är sharia (den tolkade) essensen av dessa rättsorienterade utläggningar, men det finns ingen i text avgränsad sharia – igen, om jag förstått saken rätt).

  Repeterar delar av min kommentar till Bitte Assarmos inlägg ”Vad är religionsfrihet?”, för att jag tycker den är intressant:

  Professor John Russell Hinnells (University of London) död sedan knappt ett år, ägnade sitt liv åt komparativa studier av religion, ifrågasätter i”The Routledge companion to the study of religion” (2011), i 1:a kapitlet ”Why study religions?”, huruvida termen ”religion” är användbar som ett generellt begrepp.
  Han menar (sid 6):
  ”In my opinion there is no such thing as ’religion’, there are only the religious, i. e. those people who identify themselves as members of a religious group, Christians, Muslims etc. An act or thought is religious when the people involved think they are practising their ‘religions’”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.