Klimatskolk är också skolk

Mohamed Omar

Legenden om barnkorståget förtäljer att en liten pojke förkunnat att han mött Jesus och att synen sagt åt honom att leda ett korståg för att befria det heliga landet från saracenerna. Han samlade tjugo tusen barn och drog söderut mot havet. De kom dock aldrig till fram, utan barnen blev fångade och sålda som slavar.

Men legenden innehåller en sanning, nämligen att barn kan göras till profeter och att andra barn kan påverkas och följa dem mot olyckliga öden. Ett exempel från vår egen tid är Greta Thunberg, en 16-årig flicka som etablissemangsmedier och etablissemangspolitiker upphöjt till helgon och profet. Vissa dagar sitter hon utanför Riksdagshuset med en skylt i stället för att gå i skolan.

Det har nu smittat av sig så att andra barn vill börja skolka från skolan för klimatets skull i hennes efterföljd. Greta tror nämligen att jorden håller på att gå under och att ”vi måste göra något innan det är försent”.

Inspirerade av Greta tänkte tusentals gymnasielever i Lund skolstrejka för klimatet. Men när skolledningen på Spykens gymnasium hotat med indraget studiemedel tänkte de om.

”De uttrycker en vilja att vi ska engagera oss men när vi gör det blir det helt plötsligt obekvämt för dem”, säger Signe Erlandsson till Aftonbladet, elev på skolan och representant för elevrådet.

Signe får gärna engagera sig i kampen för att stoppa jordens undergång. Men hon får göra det på fritiden. Klimatskolk är också skolk, även om vänstern förstås tror att värdegrunden, det vill säga vänstergrunden, står över allting annat.

”Jag känner mig lurad. Jag kan förstå att man får ogiltig frånvaro men att hota på det här viset känns som hyckleri när man är en skola som profilerar sig på klimatfrågor”, säger Magnus Bjerg Sturm, 17, elev på skolan till Aftonbladet.

Magnus har rätt i en sak. Han har blivit lurad. De vuxna hyllar skolkaren Greta, men när Magnus och hans vänner gör samma sak, så är det inte längre ok. De vuxna borde inte ha hyllat Gretas skolk utan sagt åt henne att gå tillbaka till skolbänken.

Om det är okej att skolka för klimatets skull, borde det vara okej att skolka för att uppmärksamma massor av andra frågor. Det finns så mycket som är akut och allvarligt och viktigt att det inte skulle bli någon tid kvar till att gå på lektioner. Vem ska avgöra vilket skolk som går an och vilket som inte gör det? Eleverna själva? Deras vuxna, politiska coacher?

Varför behöver klimatalarmisterna ett barn som språkrör? Jag gissar att det beror på att det är svårare att kritisera ett barn. Man vill ju inte vara elak mot barn. Ett barn som ställs på en scen för att hålla tal får alltid applåder av de vuxna. De får applåder för att de är duktiga och håller tal, inte för att talet faktiskt är bra. Det är cyniskt av Gretas coacher att utnyttja henne på det sättet för att få igenom sin agenda.

Pojken i legenden om barnkorståget sa att han hade mött Jesus, och Greta säger att jorden kan gå under när som helst. Det har klimatalarmisterna sagt ett tag nu, och när armageddon inte inträffar, så flyttar de fram den.

I sitt tal vid World Economic Forums möte i Davos sa Greta:

”Vuxna tycker om att säga att de vill ge sina barn hopp. Jag vill inte ha ert hopp. Jag vill att ni får panik. Jag vill att ni ska känna det som att huset brinner, för det gör det.”

Det där är inte sunt. Ett barn ska inte gå runt och känna panik för att jorden ska gå under. Det är hennes coacher som är elaka mot barn.

Ni som läser mig här torde känna till att jag är ett serietidningsfan. Den här bilden av en domedagsprofet på Gothams gator ur Frank Millers Batman: The Dark Knight Returns (1986) tycker jag illustrerar klimatalarmisternas psykiska tillstånd.