Invandringskritiska partier förväntas gå starkt framåt i EU-valet

En ny opinionsundersökning, publicerad i den tyska tidningen Bild den 9 mars, visar att EU-skeptiska och invandringskritiska partier kommer att gå fram starkt i EU-valet i maj. Europe of Nations and Freedom-gruppen (ENF) ser ut att vinna 67 stolar i Europaparlamentet.

ENF-gruppen, som idag har 37 stolar, består av bland andra österrikiska Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), franska Rassemblement national (före detta Front national) och italienska Lega.

Enligt undersökningen tar EU-skeptiska och invandringskritiska partier ledningen i tre av de sex länder som ingick i undersökningen. I Frankrike ser Marine Le Pens Rassemblement national ut att få 23 procent, i Italien ser Matteo Salvinis Lega ut att få 33 procent och i Polen förväntas Jaroslaw Kaczynskis Prawo i Sprawiedliwość (Lag och rättvisa) få 42 procent.

Undersökningen visar samtidigt att vänsterpartierna går starkt bakåt i valet.