Lägesrapport om denna blogg

Patrik Engellau

Den här bloggen har nu funnits i ungefär fyra år. Det har gått över förväntan. Vi har nått en stor och engagerad läsekrets som längtar efter ett i bästa fall begåvat och respektfullt tilltal utan inslag av PK-ism. Antalet sidvisningar – vilket betyder antalet gånger som alla artiklar blivit lästa – nådde förra året sju miljoner. Sju miljoner läsningar av ett tusental artiklar blir sju tusen läsningar per artikel i snitt. Vi har gjort ett också gjort ett femtiotal enkla teveintervjuer för YouTube som i snitt fått 30 000 tittare. (Har folk inget annat att göra än att kolla på teveintervjuer?) Läsarna och tittarna är nästan utan undantag mycket erkännsamma såväl i kommentarer som i privata email till redaktionen.

Mottot sedan start har varit ”Här skapas samtidens självförståelse”. Det har jag hittat på eftersom jag vill befinna mig i sällskap som gillar att undersöka vad som sker i den ständigt föränderliga tillvaron och som inte räds att betrakta och utforska den verklighet som ständigt på nytt formerar sig inför våra ögon.

Men självförståelse betyder inte bara att begripa det som förestår utan också, och kanske ännu mer, att förstå det som är. Möjligen har vi en ännu större uppgift på den punkten med tanke på hur oskickligt de stora svenska standardmedia hanterar det uppdraget. Jag plågas ständigt att behöva utsättas för den ensidiga och haltande omvärldsbevakning som de stora drakarna presterar.

Problemet är inte bara att de är politiskt korrekta och därför bär ideologiska glasögon som snedvrider verkligheten. Problemet är också att i allmänhet inte ens ställer och långt mindre besvarar sådana självklara frågor på vilka en normalbegåvad läsare vill ha ett hyggligt övertygande svar. Till exempel på vilka grunder man fruktar för utländsk påverkan i svenska val och hur socialtjänsten tänker när den ger bostad och körkort till IS-terrorister. Eller varför justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har vägrat att låta Brå uppdatera sina stora studier från 1996 och 2005 om invandrares brottslighet. (detgodasamhallet.com har med hjälp av frikostiga donationer från ett antal privatpersoner förberett en sådan uppdatering. Brå har på vårt uppdrag gjort datakörningar och statistiksammanställningar och siffermaterialet befinner sig för närvarande under behandling. Vi räknar med att kunna publicera en rapport tämligen snart.)

Det finns ett antal andra så kallade alternativsajter som enbart hänger upp sig på att standardmedia mörkar och småljuger när det gäller migrationen och därför rapporterar lika obalanserat fast åt andra hållet. Det är bra att dessa sajter finns, men jag har ingen lust att göra detgodasamhallet.com till en sådan sajt. Det räcker med dem som finns.

Vad som inte finns, enligt min mening, är ett mediahus som gör det noggranna, eftertänksamma, hederliga och ansträngande journalistiska jobb som standardmedia slarvar med. Jag vill att detgodasamhallet.com ska vara som Dagens Nyheter om Dagens Nyheter hade varit den tidning den borde vara. Jag vill konkurrera ut Dagens Nyheter.

Möss ryter ibland. Så även jag om inte annat så för att markera den här bloggens ambitioner. Det borde gå att konkurrera ut Dagens Nyheter om man bara värnar om sina journalistiska ideal och jobbar på.

Vi behöver flytta fram positionerna på ett antal punkter. Vi behöver till exempel grävande journalister som gör riktiga reportage. Senast idag har vi avtalat med en känd samhällsanalytiker att skriva ett antal reportage om hur människor i Sverige anpassar sig till en ny tillvaro när det som nationalekonomen Assar Lindbeck för länge sedan dömde ut som omöjligt – att förena relativt fri invandring med ett välfärdssystem – manifesterar sig inför våra ögon. Vi har knutit till oss nya, vassa skribenter. Bitte Assarmo, redan känd från tidigare på denna blogg, är en och Richard Sörman, som ska behandla Idé & Kultur, en annan. Vi letar vidare efter fler spännande guider som kan hjälpa oss att hålla oss rimligt informerade och att förstå vår samtid.

Så var det en liten detalj. Det kostar pengar. Vår verksamhet bedrivs inom ramen för Stiftelsen Det Goda Samhället. Stiftelsen har begränsade ekonomiska resurser. Generösa läsare sätter spontant och tillsammans in ungefär åtta tusen kronor i månaden. Ibland kommer det stora pengar från någon särskilt givmild person. Men det räcker inte för att konkurrera ut Dagens Nyheter. Tänk gärna på det.