En självklar lösning

Anders Leion

Hur skall problemet med hemvändande IS-terrorister med svenskt medborgarskap lösas? Regeringen föreslår inrättandet av en internationell tribunal. Den gör det trots – eller kanske just därför – att den vet att det är ett omöjligt projekt.

Dess egentliga motiv är att föra frågan bort från dagordningen, åtminstone till dess EU-valet är avklarat. Därefter räknar man med att frågan skall bli naturligt begravd i glömskans mylla.

Det sannolika är alltså att alla IS-terrorister med svenskt medborgarskap kommer tillbaka, återetablerar sig här, upptar kontakter med gamla kretsar och fortsätter att påverka ungdomar för att rekrytera dem till terroristiska grupperingar, av olika kulörer. Många av dem kommer att ha kontakter med kommunens olika handläggare, åtminstone i den utsträckning som behövs för att lyfta bidrag och få ett boende. Vissa, oklart hur många, kommer att välja ett annat liv än det de nyss i ungdomlig entusiasm valt.

Ingen kommer att straffas.

Denna utveckling ses antagligen av inte alltför få som något olycklig, medan den samtidigt är mycket önskad av de sju partier, som låtit bli att stifta lagar, nödvändiga för att möjliggöra lagförandet av dessa terrorister.

Det finns en annan lösning. Den skulle befria regeringen och dess stödpartier från den fullständigt ogrundade misstanken, att deras passivitet under många år skulle ha motiverats av en ängslan att ses som rasister och att vara SD-beroende. Denna ängslan skulle alltså ha vägt tyngre än viljan att föra en mot terrorismen effektiv politik. Det finns en möjlighet för dessa partier att friskriva sig från varje sådan misstanke:

Ge kurderna finansiellt och tekniskt bistånd för upprättandet av ett rättssäkert juridiskt system på plats! Terroristerna bör dömas på plats, efter landets lagar. Landet? Det finns ju inget riktigt land, bara ett område kontrollerat av kurder. Jo, men ett fungerande rättssystem är ett viktigt steg mot en stat. En sådan önskar kurderna. Varför skulle vi motsätta oss det? Det skulle samtidigt vara en spark i baken på Erdogan, Assad och Trump, vilket vore en gudi behaglig gärning.

Och framförallt: terroristerna skulle faktiskt bli straffade.

39 reaktioner på ”En självklar lösning

 1. G Sträng skriver:

  Det rör sig om illegitima kombattanter utan stöd av genèvekonventionen eller andra traktat. Det går därför bra att rada upp dem mot en vägg och göra processen kort med alla över 12 år.

  Visst kan man ställa till med en tribunal eller anlita Haag, men det är ju ändå bara en formell procedur, likt Nürnberg eller processen mot Saddam.

  Alternativt får lokal kultur råda, och lokalbefolkningen kan tillämpa öga för öga och koka jihadisterna i samma olja som de använt mot andra.

  Jag förstår överhuvudtaget inte de ynkliga resonemangen kring dessa förbrytare. Deras dåd är tusen resor värre än nazisternas. Bara rensa skiten på plats och ställe, det är inte vårt ansvar att ta hand om detta avskum.

  Gillad av 14 personer

 2. Aurora skriver:

  Nej, kurderna ju faktiskt inget eget land. Så varför ska de dra lasset? När både Syrien och Irak är riktiga länder. Låt dem straffa terroristerna. Där brotten begåtts. De har ju ingen rättssäkerhet säger man i Sverige. Har vi rättssäkerhet i Sverige då. När vi kommer att låta massmördare gå fria eftersom man på agendapoltiska grunder vägrat lagstifta.

  Gillad av 4 personer

  • gmiksche skriver:

   Drömmen om ett enat Kurdistan är kört. Kurderna, som är autoktona i området sedan årtusenden har aldrig lyckats bilda en stat. De kurdiska territorierna är dessutom så pass geografiskt splittrade att redan det är ett hinder. I norra Irak har kurderna haft sin bästa chans hittills att visa att de duger att bli ett statsfolk. Men nej, det finns två till varandra gränsande kurdiska områden som var och ett håller styvt på sitt. Båda styrda av à la Östern till makten komna potentater. Enda sättet är leva tillsammans i längden i något som liknar fred är att kurderna och andra minoriteter får lära sig att leva ihop i en stat med majoritetsbefolkningen och att utländska makter låter bli att blanda i sig med vapenmakt. Den skymfade Assad med sin ”regim” (vilka andra statsbildningar i området är inte styrda av regimer?), som själv tillhör en minoritet, är faktiskt en bättre ledare än de flesta andra. Han har åtminstone visat religiös tolerans.

   Gillad av 7 personer

   • Elisabeth skriver:

    GMiksche , jag är enig med dig. Assad är tyvärr utnämnd till paria eftersom europeiska politiker lierade med NATO inrättat sig i den fålla som tidigare Washingtonadministrationer gillrat. Och som Hillary tänkt fortsätta med. Hade man fört självständig utrikespolitik hade man insett att Assad är en , med Mellanöstern-mått mätt, alldeles utmärkt ledare. Han är utbildad i England, har en fru med västerländskt utseende, han ger ett mycket intelligent, kunnigt, eftertänksamt intryck i de intervjuer jag läst. Ljusår från många av våra politiker faktiskt. Han har visat tolerans mot den multikultur och de olika religioner som hans land härbärgerar. Var i Mellanöstern finner man sådant ? Och han har lett sitt land till seger över det diaboliska Kalifatet. Lite respekt vore inte helt fel.

    Gillad av 8 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Nationalstaten är en kristen företeelse. Men likväl tycker jag att du är lite för otalig. Ett par hundra ar maste man nog räkna med, inte en vinter och en var.

    Gilla

 3. Vaknauppnu skriver:

  Gör processen kort i det land de befinner sig, där de begått sina skändliga brott. Det är detta lands lagar som skall döma dem. Även barnen får de ta hand om .En del är redan förstörda andra kanske kan adopteras av någon i dessa länder och fås att tänka normalt igen. Men hit till Sverige skall ingen av dem INGEN! Härifrån skall många av dessas fränder lämna istället MÅNGA!

  Gillad av 6 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  Det kommer inte att ske. – Och man har redan tusentals av samma sort som man inte har ork och resurser att hålla koll på.

  Det finns bara en lösning på problemet: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och när man vill göra denna ordning mera människovänlig, skall det vara genom att vi tillåts kanalisera skattemedel som hjälp med brottsförsäkringskostnaden åt dem vi känner samhörighet med.

  Jag har begrundat problemet i decennier och hade det funnits en annan lösning, hade jag redan hittat den.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   De rätta incitamenten för brottsminimering får man, om dessa garanter som i regel blir försäkringsbolag, lastas med kriminalitetens totala kostnader i relation till vad deras klienter förorsakar, medan all skattefinansiering av ändamålet kanaliseras som hjälp med försäkringskostnaderna åt dem vi solidariserar oss med.

   Den som bemödar sig om att rätt begrunda denna ordning, inser att hela poängen med att begå terrordåd då försvinner.

   Gilla

 5. Eva Danielsson skriver:

  En lösning vore att bistå kurderna, att ge dem resurser att hantera IS-terroristerna. Ja.
  Att det kan ses som en spark i baken mot Assad och Erdogan, ja, men hur då vad gäller Trump? Vill inte han heller att kurderna ska stärkas på minsta vis, och i så fall varför då? Och vad med britter och fransmän som väl också ingår i den här soppan? Eller var den här kommentaren bara ett utslag av ett allmänt ogillande av Trump?

  Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Eva, mellanösternpolitik är ett minfält , Syrienkonflikten är ett bålgetingbo.Trump lovade redan i valkampanjen att försöka dra USA ur dessa eviga mellanöstern-konflikter. Då anade han förstås inte den otroligt starka Israellobbyns inflytande vilken fått honom att hoppa lite fram och tillbaka. Men till slut satte han ner foten, förklarade att USA ”vunnit” i Syrien och drar nu bort trupperna och lämnar de f d allierade kurderna att sköta sig själv. Detta har fått de krigshetsande neokonservativa i Washington att rasa mot honom. Det är ju egentligen Syrien ( Assad ) som med rysk hjälp besegrat IS och Kalifatet och vid Assads sida står även Iran och ( för närvarande ) Turkiet. Kurderna har bistått på sitt sätt av egna skäl. Men Trump valde Erdogan på grund av NATO och vapenaffärer. Det tjänade USAs intressen bäst. Jag tror att alla ”spelarna” här ser kurderna som ett orosmoment. Man vill inte ha en kurdisk stat förstås. Det skulle förmodligen inte alls fungera att låta kurderna sköta lagföringen. Jag tycker Trump gör rätt som lägger om kursen och drar bort USA mer och mer från mellanöstern. Att han säger att Europa måste ”ta hand om” sina IS-medborgare är ju av utrikespolitiska skäl. Han avskyr förstås dem lika mycket som vi. Han tycker väl att som Europa bäddat får man ligga. Ja, väst och mellanöstern är oförenliga, vi bör inte lägga oss i. Jag skulle önska att väst gav Assad fria händer i det här.
   https://buchanan.org/blog/will-trump-hold-firm-on-syrian-pullout-130839

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Vad tjänar USA på att lämna över Mellanöstern till Putin på ett silverfat? Det är nämligen det det innebär när Trump ”drar bort USA ur Mellanöstern”. Det finns inget maktvakuum i stormaktspolitiken. Där USA går ut går Ryssland, Kina eller någon annan in. Man behöver inte vara någon neokonservativ PNAC-hök för att fråga sig om detta verkligen ligger i USA:s interesse. I Putins och Xis ja, i USA:s med stor sannolikhet inte.

    Hur kommer det sig förresten att den Trump-politik svenska trumpister brukar hylla så ofta ligger i Kremls intresse? Det kan man fråga sig.

    Gilla

 6. Rolf H Carlsson skriver:

  Är det inte en grundläggande princip att brottslingen döms där brottet har begåtts? Vi kan ge finansiellt stöd för att processen skall fungera. Men hit skall de inte!

  Gillad av 3 personer

 7. Elof H skriver:

  Frågan är vad vi ska göra med de hundratusentals i Sverige som sympatiserar med dem? Känns nästan hugget som stucket om vi låter 150 terrorister komma hit när absolut ingen bryr sig om att vi redan har hundratusentals av deras supportrar här som bara bidar sin tid.

  Gillad av 4 personer

 8. Leif Stern skriver:

  Sannolikt kommer alla isbrottslingar att välkomnas tillbaka i Sverige och få dold identitet.
  Hur länge kommer svenska pass att kunna användas utan visum då Det finns IS folk med sådana pass? Jag bara undrar med rädsla.

  Gilla

 9. Hild skriver:

  Syrien och Irak är väl stater som har drabbats av IS terror ? Irak har valt att avrätta stort antal män och kvinnor tillhörande IS. Visst, det är inte som svenska domstolar, men syftet är inte att fria utan att istället döma de som är skyldiga till brott mot mänskligheten, etnisk rensning och andra atrociteter. Sverige skall inte ge IS terrorister en fristad.

  Gillad av 1 person

 10. Niklas R skriver:

  Förstår inte varför alla tycker det här är så svårt när det, ur en rättsperspektiv är världens enklaste problem.
  Dessa personer har begått och bistått vid brottsliga handlingar i Syrien och Irak. De ska överlämnas till de syriska eller irakiska myndigheterna för utredning och eventuellt lagföring.
  Precis som vid fall där utlänningar i Sverige begår brott kommer även de syriska och irakiska myndigheterna att ta hand om barnen till dessa föräldrar och eventuellt be Sverige ta hem dem.

  Kurderna försöker göra detta till ett världssamfundsproblem för att i slutändan belysa sin egna situation och gjuta olja på vågorna i efterdyningarna av konflikten.
  Men egentligen är det inte mer komplicerat än att kurderna överlämnar fångarna till syriska eller irakiska armén.
  Ok, vill inte kurderna ha något med syriska armén att göra kan en internationell styrka ta över i övergångsläget innan syrierna tar över fångarna.
  Men inget av detta borde ta mer än några veckor att lösa.

  Vad vi pratar om är gängkriminella som begått fruktansvärda brott som nu ska lagföras i respektive land. Vi hade inte haft denna diskussionen om det gällde en drogkartell som krossats och dess medlemmar satts i förvar av den lokala milisen för överlämning till myndigheterna i landet.

  Gillad av 3 personer

 11. Thomas skriver:

  Dessa avskum ska inte få tillträde in i Sverige.
  För då är det kört, det kommer gullas och bortförklaras av 7klövern som utanförskap, vilsenhet, sysslolöshet,
  Dårar som Linda Snecker (V) föreslår saft&bullar, fritidsgårdar och föreläsning till dem som mördat, våldtagit och spelat fotboll med avhuggna huvuden.
  Skicka brev till dem är en annan lösning som ett liberalt snille kom med som förslag.
  Sedan är det klappat och klart, för dessa is mördare blir som fromma lamm när de passerar svenska gränsen.

  Det är ju säkert oskyldiga, kanske bara varit kockar och ambulansförare när allt kommer kring.
  Sånt är inte viktigt exakt vad de gjort, bara de säger att de ångrar sig.
  Det är den rådande pkagendan i Sverige,
  I landet Sverige är allt möjligt med världens mest naiva, lama och trögtfattade politiker.

  Gillad av 1 person

 12. Inte illa minsann skriver:

  Ja personligen tror jag istället att rädslan för terrordåd och upplopp är det som styr politiken idag, inte rädsla för SD. Man har skapat en olöslig situation som kräver lagändringar som bryter mot flera heliga föreställningar som bara fungerade när det bara fanns européer i Europa, som religionsfrihet, och dessutom straff som inte setts på lång tid, massdeportationer, fångläger osv, åtgärder som kommer att skaka Europa i dess grundvalar. Inget av detta sker ännu utan istället så går man motsatt väg med anpassning till allt mer galna krav på européernas bekostnad. Appeasement.

  Andra tror att rädslan för SD styr allt, eller rädsla för att kallas rasister. Jag tror inte på detta, socialdemokrater och centerpartister var ivriga rashygienister, Sverige var framstående på detta område, nu har vi nära nog konsensus om att vi skall ta om hand om IS- terrorister (endast få kommer att byta till SD över denna fråga) och ungefär 7500 våldtäkter anmäls varje år, så med vilken moralisk kompass styrs Sverige? Jag tror inte det finns någon och tror att en stor majoritet helt plötsligt kunnat bli ”rasister” om bara konsensus var på detta håll. Nej jag tror att det är mycket enklare, man är helt enkelt rädd för muslimska upplopp och terrordåd.

  Jag såg vad det gjorde med London när muslimer sprängde ihjäl folk där, det var inte kul att ta tunnelbanan efter det, i synnerhet inte om någon som liknande en muslim med ryggsäck klev på, jag klev av ett otal gånger för det var andra gången ”min” linje blev utsatt, den första var i Tokyo där jag missade Aum Shinrikyos gasattack med, var det en kvart? Fast i Japan så stängde man ner denna religiösa sekt, på varenda buss kunde man se ansiktena på de efterlysta och alla sitter väl i fängelse än idag om de inte blev avrättade. Aum är idag inte ett problem, men innan man gjorde något åt det så byggde de en jättelik mikrovågsugn där de skulle bränna (har för mig att de gjorde av med minst en) förrädare, de försökte skaffa tanks i Ryssland och de hade vetenskapsmän med doktorsgrad som forskade på olika sätt att mörda så många som möjligt.

  Gilla

 13. styggestig skriver:

  En utmärkt idé Anders! SIDA får betala kostnaderna och Domstolsverket och Riksåklagaren utföra jobbet. Svensk bistånd har under många år utnyttjat olika svenska myndigheter i något som heter förvaltningsbistånd. Det kan bli ett riktigt vettigt biståndsprojekt för en gångs skull!

  Gilla

   • styggestig skriver:

    Anders poäng är just att de inte är ”utlänningar” utan svenska medborgare och svenska medborgare är och har alltid varit Sveriges problem. Läs artikeln en gång till!

    Gilla

   • Niklas R skriver:

    En person som begår brott i ett land ska lagföras i det landet. Det är grunden i en rättsstat.
    Så frågan kvarstår. Varför skulle detta vara svenska myndigheters problem?

    Gilla

 14. Gösta Johnsson skriver:

  De bör dömas på plats i endera eller båda länderna Syrien och Irak…eller av kurderna genom att bistå med nödvändig finansiell och juridisk hjälp. Inte tillbaka till Sverige då det blir frigång och ingen rättegång då bevis knappast kan fås fram som är tillräckliga enligt svenska lagar för fällning. 7-klöverpartiernas och nuvarande regeringen har grov åsidosatt sitt ansvar genom den flathet i lagstiftningsåtgärder de visat sedan 2006 få alliansen tog plats i regeringen. Rättegångar o h fängelse på plats

  Gillad av 1 person

  • Bo Adolfsson skriver:

   Dessutom har Sverige försvarsadvokater i världsklass.
   Leif Silbersky får just nu sitt idolporträtt tecknat i SVT.
   Jag uttrycker mig som rikspolischefen om oppositionsledaren.

   Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Sätt inte några griller i huvudet på dem!
   Stockholm har över 300 gasbussar och Göteborg 60.
   Hur många chaufförer kör dessa? Vilken säkerhetskontroll har bussbolagen? Är den av samma klass som den på Arlanda?
   Åtminstone en IS-terrorist har från Syrien förklarat att han tyckte att det var tråkigt att köra buss i Stockholm, men vill nu gärna återvända.
   Miljöpartiet ser det som en win-win situation. Klimatkompensation och sysselsättning för invandrare.
   Regeringen har kallat till krismöte.

   Gilla

 15. olle reimers skriver:

  Den svenska rättsprincipen i brottmål är förundersökningen sker av en lokal åklagare och att man blir dömd där gärningen begicks. Det är en bra princip som borde följas.

  Senast den principen glömdes bort i ett uppmärksammat fall var när FBI i trots av den regeln fraktade John F Kennedy´s kropp till Washington för att den skulle obduceras där. Det medförde katastrofala följder för hela världen i snart sextio år.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.