Sysselsättningspolitik

Patrik Engellau

Baskunskaper om människans natur kan inhämtas vid första bästa dagis. Sedan du tillräckligt noggrant studerat de små krypen och insett att allihop strävar efter att göra något som skänker deras tillvaro mening så kan du dra slutsatsen att krypen indelar sig i tre typer.

Den första typen, som är den mest talrika, kan inte på egen hand hitta på något kul att göra. De måste sysselsättas av någon annan, exempelvis lekledare, terapeut, förman eller varför inte dagisfröken. Om de inte får sådan hjälp blir de tjuriga och börjar slåss med varandra eller hitta på annat ofog.

Den andra typens människa kan hitta på meningsfulla sysslor åt sig själv men kan eller vill inte entusiasmera andra att medverka.

Den tredje typen har den märkvärdiga förmågan att uppfinna lekar, tidsfördriv eller arbete som stimulerar även andra att delta och engagera sig.

När krypen blivit vuxna och ska ut och försörja sig är de i grunden samma människor. De flesta vet inte hur de på egen hand ska kunna ombesörja detta utan behöver hjälp i form av en arbetsgivare. Några lyckas ordna sitt eget uppehälle utan särskilt stöd och utan att det ger några följdverkningar i form av sysselsättning åt andra. De kanske öppnar sybehörsaffär eller startar sin egen revisionsbyrå. Andra åter, sådana som Ingvar Kamprad, din ICA-handlare och hon som startat en privat vårdcentral, har den välsignelsebringande förmågan att ordna meningsfullt jobb och ekonomisk utkomst inte bara åt sig själva utan också åt andra som saknar denna kompetens. Sådana brukar kallas företagare eller entreprenörer.

Ett av kapitalismens gissel är att det ibland uppstår arbetslöshet och då anses det allmänt att politikerna ska vidta åtgärder för att skaffa jobb åt de arbetslösa. Politikernas försök att skapa sysselsättning är i allmänhet en patetisk föreställning eftersom politikerna inte har studerat barn på dagis och därför inte vet vad de ska ta sig till för att avhjälpa problemet.

Jag vet hur politikerna tänker. Deras första tanke är att Sverige är en kunskapsnation och därför går det inte att få jobb utan en massa kunskaper så svaret är att sätta de arbetslösa i skolbänken. Det funkar för det mesta inte. Efter förädling med lite kunskap får de arbetslösa i alla fall inget avlönat arbete. Då får politikerna sin andra tanke som är att ifall arbetsgivare inte vill betala någon lön till de arbetslösa så kan staten göra det i stället, till nöds utan att den arbetslöse ens låtsas gå till någon arbetsplats.

I allmänhet nöjer sig politikerna med detta, framför allt om de genom något administrativt trick i statistiken kan förmå de statsfinansierade arbetslösa att framstå som sysselsatta i någon sorts åtgärd som med lite fantasi skulle kunna påminna om ett riktigt arbete.

In på scenen träder nu en särskilt erfaren arbetsmarknadspolitisk expert som genom noggranna studier på dagisbarn dragit korrekta och långtgående slutsatser om människan. Eftersom det är bråttom kallar han genast till sig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och spänner ögonen i henne.

Han går rakt på sak. Det där du sysslar med kommer inte att fungera, säger han. De arbetslösa är typ 1-människor. De kommer aldrig att kunna sätta fart på sig själva. Om det inte kommer en entreprenör och entusiasmerar dem till att engagera sig i något de tycker verkar tillräckligt kul så kommer de bara att bli griniga och motvalls och utvecklas till bidragsfuskare i stället för att förvandlas till stolta socialdemokratiska LO-anslutna arbetare med villa, bil och utegrill.

Ylva Johansson, som är en begåvad kvinna, erinrar sig sin barndoms bonader med texten ”Den fåfäng går lär mycket ont”, ett gammalt svenskt ordspråk som bekräftar dagisteorin om mänsklighetens beskaffenhet. Så vad ska jag göra? undrar Ylva Johansson.

Det handlar om att uppmuntra entreprenörerna att göra just det de är bra på men inte känner sig manade till eftersom de bara får skäll i samhällsdebatten och betraktas som utsugare och olämpliga människor som mest duger till skatteobjekt. Men de är ju sådana! säger Ylva Johansson förvånat, det lärde jag mig redan när jag var medlem i Vänsterpartiet Kommunisterna.

Visst, svarar konsulten. Så är det. Synen på entreprenörer har under det senaste halvseklet bestämts av Vänsterpartiet Kommunisterna och folk som tänker ungefär likadant. Tycker du att det funkat så bra om man tittar på resultatet i form av skolkunskaper, underhåll av infrastruktur, BNP-tillväxt per capita och sysselsättning?

Konsulten tänker säga att ”men det har ju i och för sig funkat bra för dig och dina kollegor i partiledningarna”, men han biter sig i läppen och håller tand för tunga. I stället säger han med ödesmättad stämma: Nu, Ylva, är det dags för ett omtag. Hittills har ni behandlat bidragsklientelet som era kelgrisar och skickat räkningen, tillsammans med en örfil, till de entreprenörer som är själva grunden för att samhället ska fungera. Från och med nu ska ni göra entreprenörerna till era kelgrisar. Ge dem allt de vill ha.

Som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter? säger Ylva Johansson med avsmak.
Inte bara det, svarar konsulten, borttagna 3:12-regler, kapitalinkomstskatt på vinst av personaloptioner, bort med LAS, hela paketet Ylva!

Men det skulle ju gå emot allt som vi predikat i decennier!

Då är frågan om era predikanter och era predikstolar är viktigare än att folk får jobb genom den enda metod som mänskligheten lyckats identifiera, nämligen genom ett livaktigt företagande. Det var så Sverige blev rikt och det är bara så – bara så, Ylva! – som vi kan få tillbaka Sverige på rätt väg.

39 reaktioner på ”Sysselsättningspolitik

 1. A skriver:

  Imponerande bra formulerat P.E. Man kan ju även tillägga att själva upplägget med att hylla och frammana svaghet leder till att det som ändå produceras får tendensen att gå mot kortsiktig värdelöshet. Man omsätter ju pengar när man producerar ”Jesus i piss” likväl som när man gör riktig konst tex. Eller vilket annat exempel som helst. Siffrorna kan dölja enorma skilnader i kvalité och långsiktighet. Lögnen går igen i allt.

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Arbetslöshet har samma förklaring som de problem som uppstår, när man myndigt försöker påverka priser på varor.

  Arbetsgivare skall befrias från varje som helst ansvar för att de anställda skall kunna ”leva på sin lön”. – Om de inte kan det och det bedöms som ett problem, finns det lösningar som inte saboterar arbetsmarknaden.

  Vad man mera kan göra, är att sluta upp med att bestraffa produktiv verksamhet och skapandet av mervärde. – Det går att få till beskattning med enbart fördelaktiga styreffekter: https://www.alternativ.nu/index.php?topic=5417.0

  Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Istället för att sänka arbetsgivaravgifterma, kan de med fördel omvandlas till bundet sparande på individuella trygghetskapital att knapra på vid arbetsfrånvaro. – Man sparar då in behovet av kontroll och varje överutnyttjande drabbar bara den vållande.

  Gillad av 1 person

 4. Eva Danielsson skriver:

  Om den styrande klick som faktiskt inte vill få rätsida på Sverige utan vill ha det så här, skulle kunna ersättas av politiker som vill landet väl och som utgår från verkligheten, så vet vi vad som behöver göras. Steg för steg inom varje viktig sektor. Lägga ner public service, slopa presstödet och kunna omprogrammera halva svenska folket från att vara stolta över vårt ”humanistiska välfärdssamhälle” till att bli stolta över våra uppfinnare och entreprenörer och företagare i stället.
  Det finns rika länder där systemet medger arbetslöshetsunderstöd men där detta då samtidigt sänker den kommande pensionen. Det svenska systemet ser i stället till att de som inte har arbetat alls i vårt land kan få högre pension än vad någon som har arbetat i fyrtio år inom ett yrke med medioker lön får.
  I Sverige får man barnbidrag med flerbarnstillägg som kan motsvara mer än en lägre nettolön, trots att man inte har jobbat en enda dag i vårt land. Så länge det fanns ganska få invandrare och så länge de verkade vilja anpassa sig och kanske rentav försökte jobba, så stack vårt sjukt överdrivna välfärdssystem kanske inte i ögonen så mycket. Men numera blir det groteskt orättvisa tydligt mellan skötsamma svenskar och bidragsmigranter. På samma sätt som man har örfilat de företagare som borde ha fått applåder, så örfilar man nu dessutom den vanlige arbetssamme ursvensken med nedlåtande attityder och även konkret i kronor och ören.

  Den tjocka fullmatade boken ”Besvärliga människor” av Anders Johnson ger ett stycke svensk entreprenörshistoria. Att vara stolt över.

  Gillad av 20 personer

  • brrr skriver:

   Jag har lite svårt att känna just ”stolthet” över vad andra uppfinner och åstadkommer, snarare glädje och tacksamhet. Även när jag själv uppfinner och åstadkommer känner jag mer glädje och tillfredsställelse, snarare än just stolthet. Men det kanske handlar mest om min tolkning av ordet ”stolt”.
   I övrigt har du naturligtvis 100% rätt, systemet har spårat ur fullständigt, det är helt groteskt milt uttryckt.

   Gillad av 5 personer

   • Linden skriver:

    Varje gång dessa saker kommer på tal upplever jag en vämjelse och ett bottenlöst förakt för alliansen. De har nu två mandatperioder satt sig på läktaren och gett bort makten till sossarna och MP.
    Och vilken politik de står för har PE beskrivit på ett utmärkt sätt.
    Alliansen agerande är ett monstruöst förakt för sina väljares önskemål.

    Gillad av 10 personer

   • Hänger stenar skriver:

    @Linden

    Japp, vämjelse. Nu lutar det år AFS för mig i EU-valet, det är ett frö. Tänk på ett träd, en ek, det börjar med ett ekollon som ekorren springer och gömmer och sedan glömmer bort. AFS it is!

    Gillad av 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    BRRR
    Instämmer i att ordet stolthet är lite problematiskt. Kan tolkas som självbelåtenhet (välförtjänt eller inte) eller hellre som en adekvat verklighetsförankrad uppskattning av vad andra eller man själv har åstadkommit. Jag tror vi skulle behöva våga bli lite mer öppet stolta över vad vi eller andra faktiskt gör bra, räta på nacken och stå för både resultatet och för just känslan av stolthet. Inte för att trycka till andra, om det inte är en tävling förstås, och inte för att ”låna” för mycket av andras prestationer, utan för att det ibland är lite större nöjdhet än bara glädje och tacksamhet. Fast det också förstås är mycket användbara begrepp.

    Gillad av 3 personer

   • brrr skriver:

    Eva, precis, självbelåtenhet är det som kommer för mig. Och mallig. Jag har träffat på alltför många människor som är malliga och självbelåtna över saker de snarare borde skämmas över. Det är nog därför jag tar avstånd från begreppet stolt. Kanske fel att blanda ihop dem, men ord HAR faktiskt makt över tanken och känslorna. Som den vämjelse flera här ger uttryck för, ord som t.ex. Reinfeldt, Löfven och många liknande fyller mig med vämjelse.

    Gillad av 2 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   ”Den snillrika människan” av Sten Söderberg och ”Svensk teknikhistoria” av Jan Hult mfl vidgar perspektivet och visar inte bara på enskilda individers insatser, utan också hur omgivande samhällen har befordrat och ibland motarbetat enskildas upptäckter och uppfinningar. Men alltid står den enskilda människan i centrum som nydanare.
   När senast hördes uppskattande ord om enskilda nydanare i Sverige?! Inte ens Ingvar Kamprads livsgärning undgick nedsättande omdömen från ”de goda”

   Gillad av 1 person

 5. Jari Norvanto skriver:

  Jag kommer ihåg att jag skrattade när Ylva Johansson för några år sedan lovade EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Var det någon som trodde på det? Samtidigt som det kompetensregnade drygt 100 000 fåraherdar, analfabeter och IS-terrorister årligen till Sverjestan. Den målsättningen tycks numera vara borta, men kompetensregnet består.

  Gillad av 15 personer

  • kaj jakobsson skriver:

   När Ylva Johansson och andra fabulerar finns
   Bara en dom .Sparken inga skyddnät o reträtt
   Platser. Arma land

   Gilla

 6. svenne skriver:

  ”Den första typen, som är den mest talrika, kan inte på egen hand hitta på något kul att göra.”

  Då det gäller att ”hitta på något kul att göra” så har jag länge funderat på ”ungdomsgängens” oförmåga angående detta. Såvitt jag kommer ihåg så har det inte tidigare – innan mångkulturprojektet – varit ett så akut behov av fritidsgårdar eller andra träffpunkter för att stävja destruktiva beteenden i form av av hot, trakasserier, rån, överfall etc.

  Saknar de nyanlända ”ensamkommande barnen” helt förmåga till egna initiativ för att göra tillvaron mer meningsfylld än att hänga på olika ställen och skapa oro? Jag tänker då närmast på problemen i t.ex. biblioteken, badinrättningarna och olika typer av köpcentra.

  ”De måste sysselsättas av någon annan, exempelvis lekledare, terapeut, förman eller varför inte dagisfröken.”

  Vid vilken ålder kan man kräva att den personliga självdisciplinen skall vara så utvecklad att man inte är ett orosmoment för andra medborgare om man inte sysselsätts av någon typ av handledare eller lektant? Det måste finnas en åldersgräns där en person kan anses vara så mogen att sådana insatser kan avslutas. En del afghanska ”ungdomar” har ju omhändertagits av lektanter men huruvida detta minskar destruktiva beteenden är en öppen fråga.

  ”När krypen blivit vuxna och ska ut och försörja sig är de i grunden samma människor.”

  Det har ju genomförts ett otal arbetsmarknadsexperiment för att skapa ”sysselsättning” åt de nyanlända – många gånger i form av ”enkla arbeten” – och detta visar ju att beteckningen ”pensionsräddare” är helt irrelevant.

  Gillad av 4 personer

 7. Östrahult skriver:

  Jo visst är detta väl tänkta förslag. Problemet är att i dagens samhällsklimat finns ingen resonans för detta. Man måste ändå börja med allmänheten som är så manipulerad och underordnad en infantil kändiskultur. Hela medie-Sverige baserar sin ekonomi på att detta system bibehålls. Systemet leder till att de som inte är kändisar automatiskt underordnas som arbetsbin, numera kallat fans eller följare. De förväntas inte ha några andra förmågor än att lyda order, hålla käft fram till att man får tecken att applådera på rätt ställe.

  Gillad av 6 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Tack Patrik för en mycket underhållande text med en förklaringsmodell som håller.
  Men det finns fler kryp än så i vår herres hage.
  Du glömde dom parasiterande krypen, som endast kan livnära sig på andras ansträngningar.
  Även dom krypen, som redan som små inser att allt är bara lögn och spel gör galleriet,
  dom får oftast lida ett långt liv utan ”meningsfulla” saker att göra, som exempelvis bygga byggsats möbler av tvivelaktigt kvalitet och bli rik förbi alla drömmar utan att använda pengarna för att njuta.
  Dom inställsamma krypen då? Lismarna som sparkar på den som ligger och smörjer den som är stor och stark. Stor och stark kan ju även bytas bort mot någon med makt, som kan ge fördelar.

  Du glömde dom grubblande krypen med, dom som har så mycket tankar i sina små skallar att inget blir färdig, eller allt är så spännande, att inget hinns med.

  Fasen vilken låda med kryp det blev, och överst i högen står svetsarkrypet och leker tupp på lånta fjädrar med dom kacklande feminist hönsen farandes i cirklar ”Jämlikhet kackel ” ”Allas lika värde”
  Nä detta kryp ska hämta pellets och ved, sedan så får han se vad denna soliga skitdag bjuder på.

  Gillad av 3 personer

  • Hänger sten skriver:

   Bra, jag lade de grubblande krypen i andra kategorin. Men visst lismarna och parasiterna är mycket viktiga, för är det inte vår tids problem att vi glömde hålla ögonen på dem, och nu styr de allt, det går inte att finna någon i politiken nästan som INTE är parasit och lismare.

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Som ett av alla kryp så lät jag bli att kategorisera oss alla.
    Själv är jag ett cyniskt grubblande kryp, som inte leker så bra med andra tydligen,
    men det gör inget inväntar bara Eurojackpotten.
    Håller med svensk politik är inget för ärligt folk. Men tror karma går igen.
    Mvh Göran.

    Gilla

 9. Danske mand sig nu populär fann, fakirer hans trick vill kunna kan, hänger stenar i mandom fram, då ingen hand av yetimadam, finns som kan, skapa elefantisk dans från khotan, röka på och svänga mandom av och an, inte illa minsann skriver:

  Ja det räcker med en tur till USA för att se vad som kan åstadkommas om politikerna håller sina fingrar borta i högre grad. Fast jag gissar att alla som är socialdemokrater i hjärtat inte kan se det uppenbara, att folk med dådkraft inte uppnår dubbelt så mycket som andra, utan 10, eller kanske 10,000 gånger så mycket, eller 1 miljon gånger så mycket. I Sverige idag så är nästan allt för dyrt, pga staten och den höga skatten, så det mesta som kunde blivit gjort blir helt enkelt inte gjort, det är den största effekten av ett stort skatteuttag och en stor stat.

  Det är lite hårt men jag tillhör nog den andra typen, jag var alltid bra på att leka själv, jag hade många kompisar, men detta eviga spel som den ekonomiska spelet är tilltalade mig aldrig, det är som en evig fotbollsmatch. Det är synd, för där den första typen varken har ideér eller dådkraft så har den tredje typen mest dådkraft men väldigt få har de där ovanliga ideérna, antalet Steve Jobs och Bill Gates är lågt (och de snodde väl ideérna) så många ideér dör nog i den andra gruppen. Några få tillfällen så har jag fått genomslag, exempelvis med flera miljarder euro som avkastning, men det är nu bortglömt, att vara shaman är ingen jobbbeskrivning idag, allt oftare så går mina blickar till mina gamla fysikböcker om elektromagetism, strålningseffekter eller kvantelektrodynamik. I morse låg jag och funderade på koherenta magnetfält. Kanske det man skall göra är att matcha de kreativa med de med dådkraft?

  Det jag iallafall försöker att lära mina barn det är att de måste känna sig själva, den väg man väljer måste vara i harmoni med ens personlighet, annars så blir man en bågsträng som spänns till den brister.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   ”…I Sverige idag så är nästan allt för dyrt, pga staten och den höga skatten, så det mesta som kunde blivit gjort blir helt enkelt inte gjort…”

   Detdär är ju en stor del av grundproblemet, att tillverkning, framför allt småskalig sådan beskattas till döds, medan t.ex. börshandel, bankverksamhet, varuimport o.dyl. hålls under armarna.
   Den sortens ekonomi kommer obönhörligen att döda de flesta av oss på sikt. Skulle troligen räcka med en veckas avbrott i inflödet av livsmedel för att starta krigsmaskinen och slaktandet.

   Gilla

   • Dans från khotan skriver:

    Så är det precis. De stora företagen och de superrika är rika nog för att undgå skatt eller kan påföra andra skatten. Det är alla frön i jorden man tar död på, och med det alla potentiella Bofors, Ericsson och IKEAs.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Bofors, Ericsson och IKEAs, ja potentiella sådana också, men framför allt en rik flora av småföretag. När en bjässe faller blir konsekvenserna enorma, medan småföretag kan komma och gå utan att det stjälper hela lasset.

    Gilla

 10. educaremm skriver:

  Intressant med just oföränderlighet hos människors grundläggande karaktär. Samt en slags naturlig ojämlikhet eller naturlig olikhet människor emellan.

  Är begreppet – jämlikhet – ett användbart begrepp om man verkligen önskar sig sammanhållande, friska, sunda och livskraftiga organisationer, samhällsformationer eller nationer?

  Finns begreppet jämlikhet i någon verklig verklighet någonstans? Och kan det över huvud taget finnas?

  Har det någonsin funnits OM man önskat sig just sammanhållande organisationer, samhällsformationer eller nationer?

  (Läs mer https://educaremm.wordpress.com/ )

  Gillad av 1 person

  • m skriver:

   Läser precis Amartya Sen om Rättvisa och han konstaterar i ett avsnitt att jämlikhet måste specificeras som VAD som ska vara lika. Det finns många olika aspekter på detta och inte bara lika möjligheter till utbildning, mat etc.. Han ser det inte som att generella principer kan formuleras om det rättvisa samhället och dess institutioner utan att det är i de allmänna resonemanget, opartiska, i befolkningen, i det rättsmedvetande som frodas bland vanliga människor likväl som i institutioner som rättvisa och därmed en fråga som jämlikhet. Har bäring på demokratin och är direkt motsatt nationalekonomins tro på nyttomaximering hos individen.

   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Idea_of_Justice

   Gillad av 1 person

 11. Observatör skriver:

  När jag var barn fanns varken dagis eller fritids. Vi roade oss själva, med stor framgång vad jag kan minnas. Dagens barn har alltid en vuxen i närheten som talar om vad man skall göra. Detta gör att de, när de blir äldre, har svårt att fatta beslut när det verkligen gäller.Detta gäller läkare, sjuksköterskor och poliser. Andra yrkesgrupper har jag inte erfarenhet av.

  Gilla

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, se där var en rolig och sedelärande historia. Det egentliga problemet är att personer som Ylva Johansson varken vill eller kan ta till sig budskapet. En helt annan typ av person måste bekläda arbetsmarknadsministerfunktionen. Efter 100 år med verkningslösa s.k. borgerliga politiska partier, är det verkligen hög tid för företagare/entreprenörer/kapitalister/bankirer och alla andra allmänt förmögna krafter i Sverige att satsa på något nytt, eller varför inte skapa det själva. Det går att skapa en helt ny politisk kraft med rätt recept och obegränsade resurser, men vägen dit förutsätter att man skaffar sig ett splitter nytt garanterat PK-virusfritt jättestort mediehus. Det förutsätter också att man tar hjälp av de många erkända trollkarlar som finns i branschen runt om i världen, för den tillgången finns inte inom Sverige. Slutligen måste man inse att det krävs att ett gigantiskt kapital frigörs för uppgiften, som också måste vara såväl beslutsam och långsiktig som uthållig. Om ingenting alls görs, kommer Sverige en dag att sluta som Venezuela.

  Gilla

 13. W skriver:

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Nyckeltal-for-regioner/?var=17254

  I förordet till boken ”Gnosjöandan” från förra året beskriver Lööf vad hon kallar en treenighet. Enligt Centerledaren är det företagsamhet, civilsamhället och kommunen i samverkan som gör regionen så framgångsrik .

  Gnosjö kommun har näst lägst nyföretagande i Sverige

  Även kommunerna lider av ett slags åderförkalkning. Ekonomin har försämrats. 
  Gnosjös kommunalskatt låg länge under det svenska medelvärdet. Men i år är den 34 procent, två procentenheter över rikssnittet. Skatten har stigit trots att Gnosjö numera tar emot mer statsbidrag än den genomsnittliga svenska kommunen. Ett liknande mönster ses hos i grannkommunerna.

  Vad hon menar med civilsamhället framgår inte, men Gnosjöfolket överlag är ett gudfruktigt och strävsamt folkslag. Som överlag inte varken är liberaler eller för en överstor invandring

  Så vad har Annie Lööf att yvas över. Har vi någonsin haft en politiker som ställt till så stor skada? (Uppräkning av hennes fadäser onödig på detta forum.)
  Beroende naturligtvis på vilken utgångspunkt man har.
  SD applåderar förstås….

  Gillad av 1 person

  • Svänga av och an skriver:

   Vet inte med SD, det verkar som för de 80% av svenska folket som är hycklare, korkade, eller fegisar eller alltihop på en en gång så är partierna i 7-klövern som kommunicerande kärl, plötsligt så är det legitimt att hacka på Mp, då hoppar några till C Och några till V, sen blir det ok att hacka på C och L då hoppar de till KD. Allt för att inte lämna stimmet och rösta SD. En och annan sill törs lämna men det är en liten ström som det verkar främst som verkligheten driver, man antar att av de flera hundra tusen som råkar ut för brott, och kanske 30,000 våldtagna osv så skapas en ström av folk till SD, sakta men säkert.

   Gillad av 1 person

 14. Christer L skriver:

  Nog kan det vara förståeligt att de som representerar den svenska entrepenörsandan är duktigt trötta och griniga numera. Och nog måste jag hålla med om ett visst förakt för de åttio procenten som bara hänger med när de röstar som vanligt och vill ha det som vanligt, när de därmed röstar för steg för steg åt fanders, som vanligt. De till och med röstar för invandringspolitiken, vilket är obegripligt idiotiskt då denna är ytterst skadlig för landet. De röstar för att upphäva nationen, som de är beroende av. Men i demokratin behöver man varandra. Man behöver inte höra till samma intressegrupp eller ens samma människotyp, men en viss inlevelse i motståndaren och därmed åtminstone försök till respekt är en förutsättning. Demokratin ska utgå på en viss förståelse för motståndaren, annars är det lika bra att slåss om saken och få det gjort. Att på det personliga planet vara välbeställd och ha svårt för att bestämma sig för om man vill fly landet nu eller senare är inte mycket med, inte heller att sitta någonstans i exil och regera landet i fantasin. Det finns många som för diskussionens skull föreställer sig att socialismen uppstod helt omotiverat när allt var frid och fröjd. Att det gick bra för the deploreables tills socialismen kom över dem. Vad är det egentligen för mening med dessa amsagor? Och jag säger inte detta som stöd för socialismen, vilket alla naturligtvis genast vill tro så mycket man förmår.

  Gilla

  • Minsann skriver:

   Tja du gör ju klassiska antagandet att det gick bättra för deplorables med sossarna än utan? Försvinner inte allt mer industri, halkar vi inte efter i välståndligan? Det är ju det som är det stora problemet med debatten idag, även på dessa sidor, socialdemokratins sluga strategi är att man i efterhand tar äran för allt som gick bra och klagar på allt som gick dåligt, så idag skrivs otaliga artiklar som klagar över slöseri, fusk med bidrag och de myckna brotten eller kvinnors trygghet, även på DGS.

   Problemet vi har är att folk fortfarande köper socialdemokraternas affärsidé som är att uppmuntra svaghet och omoral istället för den konservativa att uppmuntra styrka och moraliskt beteende.

   Gillad av 1 person

   • Christer L skriver:

    Du skriver det jag tycker. Det gick bättre en tid. Den tiden är förbi längesedan. Alla deploreables borde kunna se att sossarna numera och sedan länge är uttryck för politikerklassens egenintresse. Det jag också tycker är att problemet finns, även fast sossarna inte är lösningen. Jag förespråkar ett visst förstånd om andra intressen än de egna, annars blir debatten bara ett paraderande med tjusiga åsikter.

    Gillad av 1 person

 15. m skriver:

  Det finns nog inget som helst skäl att i princip döma ut behovet av arbetsmarknadsåtgärder och matchning och central information och myndighetsutövning i ett kapitalistiskt samhälle, men däremot att ifrågasätta hur det fungerar och omfattningen när det inte är lågkonjunktur elelr än värre, depression.

  Att det sedan krävs ett livskraftigt privat näringsliv och effektiv offentlig för att skapa meningsfull sysselsättning är naturligtvis sant.

  Gilla

 16. olle reimers skriver:

  Det är väl ingen som på allvar kan tro att Ylva är intresserad att göra något åt saken?

  I de här sammanhangen blir de Engellauska vältaliga fraserna för Yiva och hennes kompisar enbart en bekräftelse på den totala tandlösheten i de antiglobalfascistiska argumenten. Hon har hört dem förr och suckar vällustigt eftersom hon vet att hn har full kontroll.

  Gillad av 3 personer

 17. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Det mönstret finner man överallt:

  Värt att lyssna på

  Från 6:00 till c:a 9:00 (men hör allt från början!)

  På den judiska sidan – teknisk och kulturell utveckling, snabba framsteg (tredje typen rikligt förekommande)
  På den arabiska sidan – stillstånd, avundsjuka, permanent fattigdom, hat (första typen)

  Churchill:
  In Tel aviv and Rishon LeZion culture and technologi are flourishing! On the arabic side, all brown, no progress! In thousands of year the Arabs would not on their own have managed irrigation and power plants from Jordan river, elektrification! Hör själva!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.