Ny podd! Irakkriget handlade inte om olja

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 26/2) pratar jag med nationalekonomen och USA-kännaren John Gustavsson. Han skriver ibland här på Det Goda Samhället. Den 23 januari i år publicerade vi hans artikel om George Bush den yngre: ”Till försvar av George W Bush. Kriget mot terrorismen var rättfärdigat”.

I podden förklarade Gustavsson varför han tycker att Bush gjorde rätt som invaderade Irak och Afghanistan. Han tycker också att kriget mot terrorismen gick bra. Jag tar upp ett antal invändningar som han får bemöta. Till exempel: 1) kriget mot terrorismen har lett till ett kontrollsamhälle, 2) Irak hade inget med 11 september-attackerna att göra, 3) Saddam hade inga massförstörelsevapen, 4) invasionen 1991 borde ha fullföljts, 5) USA sådde fröet till Al-Qaida när man stödde mujahedin i Afghanistan mot Sovjetunionen, och 6) Bush försvårade debatten om islam när han påstod att ”islam är fredens religion”.

I detta avsnitt pratar vi om Irakkriget. Ljög George Bush om att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen? Nej, menar Gustavsson. Bush trodde det. Hussein ville också att världen skulle tro att han hade massförstörelsevapen – för att skrämma ärkefienden Iran. Stämmer det att det verkliga motivet till invasionen var att lägga beslag på Iraks olja? Nej, säger Gustavsson. Varför tog man den då inte?

Lyssna på podden i spelaren nedan:

14 reaktioner på ”Ny podd! Irakkriget handlade inte om olja

 1. Danske mand skriver:

  Hade också problem att finna podden men tyckte den var bra, det var mestadels rimliga slutsatser i min bedömning. Problemet med att peka ut sunni som det största problemet ligger väl i Saudiarabien och dess olja. Där kan man nog tala om ett land som borde hjälpas att upphöra.

  Gilla

   • bjornwiklund skriver:

    För att följa det du tar upp så ser jag inte att det skiljer sig annat än att i Kina skedde mycket inom landet eller i närområdet likaså har Sovjet intervenerat osv i sitt närområde…. dock efter ww2 där man delade europa i väst och öst genom överenskommelse…. vilken tes vill du driva med din kommentar?

    Gilla

   • Arne skriver:

    Jag undrade främst vad din poäng var haha. Min var att ondskan hos nazismen, kommunismen och islam var och är massiv och inte på något sätt jämförbar med något USA gjort. Piss i Mississippi i jämförelse.

    Gilla

 2. bjornwiklund skriver:

  Korea
  Vietnam
  Afganistan
  Irak
  Libyen
  Syrien
  kanske fler….

  Vägen till demokrati är kantad av goda intentioner . .
  ..
  ‘Hur har det blivit i Libyen?
  Ett land där diktatorn tvingade på folket olika subsidier för barnafödande och familjebildning… HEMSKT är bara förnamnet…. varför inte göra som i vårt land förstör familjerna och det egna barnafödandet….

  och appropå 9/11 vad/hur rasade building 7?
  inga plan där inte … och fritt fall dessutom kanske en osyllig ballistisk missil som damp ner?

  OCH USA hade inte olja tillräckligt innan fracking och innan Libyen…

  just saying….

  viktigt att hålla koll på kusaliteter inte bara dagens läge och tro att det funnits en plan hit hela tiden…..

  Gilla

 3. Sven skriver:

  Saddam hade massforstorelsevapen, kemiska och biologiska. Han hade lagt ned sitt karnvapenprogram men den tekniska kapaciteten att snabbt ateruppta det (ingeniorer och andra experter) fanns kvar.

  Gilla

 4. olle reimers skriver:

  Ovanstående diskussion är levande bevis för hur väl globalfasciterna har lyckats med sn taktik divide and conquer.

  Inse att målet för dem är att avskaffa nationalstaterna och demokratin och skapa en fascistisk global stat där de globala företagens intressen står i centrum.

  De jobbar ihop, globalt. De har startat två världskrig, kommunism och islamism, terrorism och skaffat sig total mediakontroll.

  De finns i USA, Europa, Ryssland och Kina och odlar sina gemensamma intressen.

  Det är vi som är offren. Vi, oavsett om vi bor här eller där.

  Gilla

 5. olle reimers skriver:

  För mig är försvaret för denne stackars obetydliga figur GW Bush obegripligt. Aldrig har hans roll illustrerats tydligare än när han den 11 september 2001 sitter framför en småskoleklass i Florida och läser ”The Pet Goat” för att strax därefter bli transporterad med ett flygplan bort från händelsernas centrum.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.