Gästskribent Maciek Dobrzynski: Polen då och Sverige nu. Del två

I min förra krönika (7/2) berättade jag om likheter mellan Polens kommuniststyrda TV och radio och Sveriges TV och radio i dag. I den här krönikan berättar jag om hur vi i det kommunistiska Polen fick fram undanhållen information, vilket kan vara till hjälp med att få tag i information utanför det statliga nyhetsmonopolet i Sverige i dag. Tänk att i Sverige av i dag, finns inte något seriöst alternativ till nyheter från SVT och SR! De andra som sänder nyheter, dvs. TV4, Aftonbladet och Expressen TV och Radio har så gott som samma narrativ som SVT och SR.

Trots det kommunistiska nyhetsmonopolet, kunde vi i Polen ändå få fram information om vad som egentligen hände i landet och världen.

När vi tittade och lyssnade på nyheter så gjorde vi det med ”plocka-fram-det-väsentliga” ögon. En för makten obekväm nyhet förvreds till maktens fördel. Så här kunde det låta i polska media 1980: ”kriminella element, inspirerade av amerikanska agenter ställer till med upplopp i Gdansk”. Det här betydde att ”varvsarbetare i Gdansk strejkar!”. Likheten med dagens Sverige: SVT visar Donald Trumps säga det numera berömda ”last night i Sweden” och sen förlöjligas uttalandet med ”Fake news! Inget hände väl i Sverige igår”. Strunta i SVTs vinkling och ställ frågan: varför nämner Trump Sverige öht?

Medan den polska statliga TVn visade partiledaren på besök i Moskva, på ett stålverk eller på en fiskfabrik var Radio Free Europe, engelska BBC och amerikanska Radio Liberty den främsta källan till fri information. Alla sände på polska, vilket var avgörande eftersom kunskapen i främmande språk var väldigt begränsad. Här fick vi veta om saker och ting som hände i Polen och som aldrig nämndes i polska media. Det var förbjudet att lyssna på dessa stationer men folk gjorde det ändå. Vi fick t.ex. information från kommunistpartiets innersta kretsar: det var alltid några högt uppsatta medlemmar som hade hoppat av och läckte hemligheter. På det sättet fick vi veta om alla strejker, kravaller och missnöjesyttringar mot regimen. Men även om allvarliga olyckor som krävde dödsoffer – kommunistiska media teg som muren om allt sådant. Mycket förtigs eller vänstervinklas i SVT, t.ex. bakgrunden till ökat kriminalitet i Sverige. Svenskarna kan engelska och i dag kan man se utländska kanaler på sin teve. Jag har för vana att titta på nyheter på polska tevekanaler som sänder med alla möjliga narrativ: från liberala till konservativa. Vänsternarrativet är helt borta från seriösa mediesammanhang där.

Samizdat är ett ryskt ord och betyder ”självutgivning”. Fenomenet uppstod i Sovjetunionen och spreds till övriga kommunistländer. Förbjudna alster, som noveller, böcker och artiklar, kopierades med hand- eller maskinskrift och karbonpapper. På så sätt spreds framför allt politisk litteratur men också förbjuden skönlitteratur. Vill man ha en fullständig bild av vad som pågår i Sverige idag, får man numera gå till den moderna elektroniska samizdat dvs. alternativa media.

Fenomenet har fått värdiga följare i Sverige med många bloggar, nättidningar och självutgivna böcker. Där kan man hitta artiklar av kvalificerade skribenter i Sverige, vilka i dag förvägras publicering i etablerade medier. Bloggen som ni läser just nu är ett talande exempel på detta.

Ibland hände det att människorna i Polen fick nog av lögnerna. Man gjorde symboliska aktioner för att markera för den kommunistiska regimen. Alla stängde av teven klockan 19.30 när huvudnyheterna sändes och tände ett ljus i fönstret istället. Det såg ut som ett svenskt adventsfirande, men det var friheten man firade!

Gör som polackerna, stäng av teven när Rapport sänds, men hoppa över symboliken, gå ut på nätet i stället och bejaka friheten!

Maciek Dobrzynski, 63 år, flydde 1976 från Polen till Sverige. Pensionär. Ägnar sin tid bl.a åt resor och att rusta upp ett småländskt torp.