Gästskribent Maciek Dobrzynski: Polen då och Sverige nu. Del två

I min förra krönika (7/2) berättade jag om likheter mellan Polens kommuniststyrda TV och radio och Sveriges TV och radio i dag. I den här krönikan berättar jag om hur vi i det kommunistiska Polen fick fram undanhållen information, vilket kan vara till hjälp med att få tag i information utanför det statliga nyhetsmonopolet i Sverige i dag. Tänk att i Sverige av i dag, finns inte något seriöst alternativ till nyheter från SVT och SR! De andra som sänder nyheter, dvs. TV4, Aftonbladet och Expressen TV och Radio har så gott som samma narrativ som SVT och SR.

Trots det kommunistiska nyhetsmonopolet, kunde vi i Polen ändå få fram information om vad som egentligen hände i landet och världen.

När vi tittade och lyssnade på nyheter så gjorde vi det med ”plocka-fram-det-väsentliga” ögon. En för makten obekväm nyhet förvreds till maktens fördel. Så här kunde det låta i polska media 1980: ”kriminella element, inspirerade av amerikanska agenter ställer till med upplopp i Gdansk”. Det här betydde att ”varvsarbetare i Gdansk strejkar!”. Likheten med dagens Sverige: SVT visar Donald Trumps säga det numera berömda ”last night i Sweden” och sen förlöjligas uttalandet med ”Fake news! Inget hände väl i Sverige igår”. Strunta i SVTs vinkling och ställ frågan: varför nämner Trump Sverige öht?

Medan den polska statliga TVn visade partiledaren på besök i Moskva, på ett stålverk eller på en fiskfabrik var Radio Free Europe, engelska BBC och amerikanska Radio Liberty den främsta källan till fri information. Alla sände på polska, vilket var avgörande eftersom kunskapen i främmande språk var väldigt begränsad. Här fick vi veta om saker och ting som hände i Polen och som aldrig nämndes i polska media. Det var förbjudet att lyssna på dessa stationer men folk gjorde det ändå. Vi fick t.ex. information från kommunistpartiets innersta kretsar: det var alltid några högt uppsatta medlemmar som hade hoppat av och läckte hemligheter. På det sättet fick vi veta om alla strejker, kravaller och missnöjesyttringar mot regimen. Men även om allvarliga olyckor som krävde dödsoffer – kommunistiska media teg som muren om allt sådant. Mycket förtigs eller vänstervinklas i SVT, t.ex. bakgrunden till ökat kriminalitet i Sverige. Svenskarna kan engelska och i dag kan man se utländska kanaler på sin teve. Jag har för vana att titta på nyheter på polska tevekanaler som sänder med alla möjliga narrativ: från liberala till konservativa. Vänsternarrativet är helt borta från seriösa mediesammanhang där.

Samizdat är ett ryskt ord och betyder ”självutgivning”. Fenomenet uppstod i Sovjetunionen och spreds till övriga kommunistländer. Förbjudna alster, som noveller, böcker och artiklar, kopierades med hand- eller maskinskrift och karbonpapper. På så sätt spreds framför allt politisk litteratur men också förbjuden skönlitteratur. Vill man ha en fullständig bild av vad som pågår i Sverige idag, får man numera gå till den moderna elektroniska samizdat dvs. alternativa media.

Fenomenet har fått värdiga följare i Sverige med många bloggar, nättidningar och självutgivna böcker. Där kan man hitta artiklar av kvalificerade skribenter i Sverige, vilka i dag förvägras publicering i etablerade medier. Bloggen som ni läser just nu är ett talande exempel på detta.

Ibland hände det att människorna i Polen fick nog av lögnerna. Man gjorde symboliska aktioner för att markera för den kommunistiska regimen. Alla stängde av teven klockan 19.30 när huvudnyheterna sändes och tände ett ljus i fönstret istället. Det såg ut som ett svenskt adventsfirande, men det var friheten man firade!

Gör som polackerna, stäng av teven när Rapport sänds, men hoppa över symboliken, gå ut på nätet i stället och bejaka friheten!

Maciek Dobrzynski, 63 år, flydde 1976 från Polen till Sverige. Pensionär. Ägnar sin tid bl.a åt resor och att rusta upp ett småländskt torp.

29 reaktioner på ”Gästskribent Maciek Dobrzynski: Polen då och Sverige nu. Del två

 1. Rolf Wasén skriver:

  Jag upplevde under mina besök i Polen att människorna där bemödade sig om att inte sprida ”fake news”. Varken lägga till eller dra ifrån. Det är förståeligt om man betänker att de själva var i besittning av den enda riktigt pålitliga informationen.

  Det borde vi också göra. I veckan fick jag via FB-kontakt en video med falsk text som spreds viralt på internet. En enkel sökning visade snabbt var videon i själva verket utspelade sig och rörde sig om. Detta endast med användning av officiella nyhetskanaler.

  För det svenska samhällets goda fortbestånd är det absolut nödvändigt med korrekt och tillräckligt varierad ”informationsförsörjning”. Som täcker de relevanta aspekterna av den verklighet vi upplever och kan komma att uppleva. En ”karta” som det går att ”orientera” efter!

  Gillad av 3 personer

 2. Anna-Karin Hjelm skriver:

  När jag för över 40 år sedan träffade min tjeckiska blivande svärmor, sa hon till mig: Anna, när vi läser tidningar hemma tror vi inte på vad det står i dem. Vi undrar bara vad man vill med det, som skrivits. I dag har jag alltid samma tanke i bakhuvudet, när jag tittar på svensk TV.. vilket blir alltmer sällan.

  Gillad av 13 personer

 3. Dandersan skriver:

  Efter en timme SVT tittande på Ekdal*2 håller jag med om att SVT är enormt ensidig.
  Klimatet behandlades-med en brasklapp. Vi utgår från att de grundläggande frågorna är avklarade-CO2 är en klimatgas som ökar och ligger bakom den uppvärmning vi ser.

  Sen kom en rad lögner och halvsanningar som bevis på detta.
  Havsnivån ökar och det är CO2 fel:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012
  Grönlands is smälter med rekordsiffror:
  http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/

  Inte ett ord om att vi får rekordmycket sol-10% mer än 1983.

  Gillad av 5 personer

 4. lenam skriver:

  Sverige går före och visar hela världen hur man inte ska göra för att hantera migration. Nu har självklart Tyskarna ändrat kurs och sagt vi har lärt oss vår läxa. Vad gör Sverige? Vi har lärt oss ingenting. Jo konservativa blocket har nu majoritet, så det finns hopp. Sanningen blir väldigt dyr för Sverige.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Lenam: det som du kallar det ”konservativa blocket” ingår i sjupartierna, dvs S,MP,C,L,V,M och KD. Endast SD för en politik ägnad att främja Sverige och svenskarna.
   De sjupartierna är alla landsförrädare i och med att de var med om att införa mångkulturen i Sverige. Detta gjordes med tillskyndan av Palmes S och ovanstående partier först 1975 i och med mångkulturpropositionen SOU 1975:26 (googla och läs), utom MP som bildades 1980. Därefter införde Reinfeldt mångkulturen i grundlagen 2010 och 2011 med stöd just av MP! Det behövs ju två beslut för detta med mellanliggande lag. Han med moderaterna och MP är därmed bland de värsta i sitt slag!
   Det betyder också att det inte alls finns något hopp för Sverige från M och KD! De enda som försöker rädda det som räddas kan är SD och det än så länge lilla AFS möjligtvis, det beror på hur de lyckas utveckla sig.
   Man kan inte annat än beundra och vara tacksam mot SD för att ha orkat föra sin kamp för oss 7 miljoner svenskar. De bildades 1988 som motståndsrörelse mot den införda massinvandringen, och de har därför under årens lopp bekämpats med fullständigt rabiata våldsmetoder av våldsvänstern, som hela tiden haft statens och massmedias fulla stöd. Tom när de rakt av mördat folk har man lyckats se mellan fingrarna och dömt ut mycket lindriga straff! Motståndet mot mångkulturen träffar sjupartierna rakt i deras hjärtan!
   Alla vi äldre som hade vår uppväxt på 50- och början av 60-talet ser hur Sverige förvandlats från en idylliskt land, till ett begynnande brottsinferno med förra året 45 döda i skjutningar och 135 allvarligt skadade, europas högsta antal våldtäkter och all övrigt skit.
   Detta är bara början, varje år blir värre än föregående! Sjupartierna kommer aldrig att ändra sin invandringspolitik, eftersom det är deras livsluft i motståndet till SD. Främst S,MP,C och L står för rent hat mot SD och till den svenska befolkningen, eftersom folk överger främst dessa partier.

   Gillad av 15 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad tyder på att tyskarna har gjort det? De förbereder åtal och förbud mot Alternative für Deutschland och AKK har såvitt jag vet ingen annan linje än gamla Merkel. Här om dagen hörde jag på tysk systemradio att en offentlig rapport hittat på att Tyskland måste hämta massor av utlänningar för att fylla alla lediga jobb. Fake news i såväl princip som realitet.

   Även Österrikes tillnyktring överdrivs. Sebastian Kurz är ingen Salvini eller Orbán. H. C. Strache kunde vara det, men FPÖ är den mindre parten i koalitionen och tämligen passiv därtill.

   Gilla

 5. Christer H skriver:

  Intressant och viktig påminnelse om hur livet i Polen var på Ösblockstiden.
  Själv läser jag nu den tyske historikern Guido Knopps bok ”Farväl DDR” med underrubrik
  ”Terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland 1945-89”.
  Nyttig läsning.
  Den svenska officiella nyhetsförmedlingen idag har stora likheter
  med den vinklade och maktförhärligande nyhetsförmedlingen som rådde inom östblocket
  innan murens fall.
  Muren föll i Berlin -89 men östblockssocialismen med dess utsugning av det arbetande folket lever kvar i Sverige 2019 under konverterade former.
  Men i grunden är det samma förljugna, mobbande och roffande maktpolitik förklädd med Orwellskt nyspråk i Sverige nu som i DDR då. Bara andra värdeord och en något anpassad, till tiden anpassad värdegrund som banérförare.

  ”It happened in Sweden last night” är ett exempel på hur den svenska Orwellska nyhetsfabriken arbetar. Förlöjligar avsändaren för att dölja och förminska problemet.

  Gillad av 10 personer

 6. Aha skriver:

  Häpnadsväckande att det ändå finns länder där det saknas vänsternarrativ i nyhetsförmedlingen. Orsaken är naturligtvis att Polen en gång lidit svårt av ett extremt vänsternarrativ.

  De forna öststaterna är androm till varnagel när det gäller vad extrem vänster kan ställa till med. Men de gillas inte heller för att de gått till motpolen; vänsternarrativet saknas i nutid. Detta försöker mediartablissemanget med Anders Lindberg, Aftonbladet, i spetsen motverka genom att skriva nedsättande om Polen och de andra forna öststatsländerna.
  De har lyckats framställa länderna som mindre demokratiskt rumsrena.

  Förmodligen kastar man sten i glashus. Här i Sverige får man ju inte vara med fackföreningar om man är medlem i SD. Ett flagrant antidemokratiskt beteende.

  Gillad av 5 personer

 7. Margareta Fogelberg skriver:

  Nej SR och SVT är inga sanningsvittnen. Reportrarna eller vad man nu kallar programledarna gör ett dåligt jobb när de låter makthavarna bre ut sig utan att någonsin bli ifrågasatta, justitie- och migrationsministern är ett sådant exempel.
  Mitt förtroende för SR fick en rejäl törn redan i slutet av 80-talet när jag som riksdagsledamot ingick i Jimmy Carters grupp som valobservatör i Nicaragua. Det var sorgligt att uppleva hur illa Susanne Palme skötte rapporteringen till SR.
  Jag är tacksam så länge jag får ta del av DGS och andra alternativa media. .
  Margareta Fogelberg 80+

  Gillad av 11 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Jag följer utvecklingen i Frankrike med stort intresse. Men det tycks inte svensk media göra.
  Nåväl, jag följer bla den välinformerade, utmärkta Chris Forsne. Hon skriver att svensk media rapporterar varenda rykte om Trumps bataljer med kongressen och om Murens vara eller icke vara ( givetvis med en hånfull, negativ vinkling ) men mycket knapphändigt om att presidentmakten är i gungning i ett av Europas viktigaste länder.
  https://ledarsidorna.se/2019/02/extra-nya-avhopp-fran-macrons-narmsta-krets/
  Ja, svensk media tog snabbt ställning när det gällde Arabiska Våren och Ukrainaupploppen men man tycks vilja dölja att vanligt folk i Europa är så missnöjda med makten att man nästan är beredd till revolution. Har svensk media en agenda ? Tja, finns det sand i Sahara ?

  Gillad av 11 personer

 9. Snö och snö och snö, danske mand, med istappar i skägg som narvalens tand, utmattad sig fann, vad nu? gata av guld minsann, tempel och stupa och vackra dräkter många ibland, välkommen till Shambala säger yetimadam skriver:

  Själv är jag nästan helt fri från svensk MSM. Max 2-3 minuter på ledarsidornas rubriker räcker för att konstatera att allt är som igår, och vilket av 7-klöver partierna som sitter i regering är ju inte av vikt ändå. Jag har ibland lång bilväg till jobbet och lyssnade i en period på P1 men det är ju som att konstant ha en BMW i röven med fulfingret uppe, blodtrycket går i topp, så där vad poddar räddningen, rekommenderar Jordan Petersons bibelserie eller Maps of Meaning, allt med Victor David Hanson, Mark Steyn, Rubin Report, EconTalk (men inte alltid), Delingpole, Tucker Carlson eller varför inte swebbtv eller Omars podd? Annars kan man lyssna på Roger Scruton, Douglas Murray eller varför inte Leonard Susskind eller vem som helst man gillar på youtube. Penrose är fantastisk,mfast skall helst ses med sina overheads.
  Förresten, det mesta från Hillsdale College är värt att lyssna på också.

  Samma sak med TV, det finns ingen anledning att plåga sig, allt är indoktrinering, varför utsätta sig för det? De tar våra pengar, varför ge dem vår tid också, det är som att frivilligt lyssna på storebrors budskap. Allt blir bättre utan MSM, mer tid för reflektion och verklig information, bättre humör och bättre blodtryck. För mig så är MSM som smuts på tillvarons lins. Swebbtv rekommenderas, den senaste om fjärde statsmakten är relevant, man talar om den växande kremlologin (sår på halsar betyder att flickhuvuden sparkas runt som fotbollar).

  https://www.swebbtv.se/

  Jag hade gärna sett en konstellation med DGS och Swebbtv men förnimmer mycket prestige också på dissidentsidan.

  Gillad av 8 personer

  • Som Narvalens tand skriver:

   Till sist, jag vet inte hur många som skänker pengar till alternativmedia, men det är nog inte så många som behövs, jag brukar ge mellan 5-10 tusen om året, man måste ju åtminstone ge mer är SVT snor.

   Jag glömde Avpixlat och Friatider och de andra som ju är essentiella, om man hör om någon svensk mördare eller gäng med våldtäktsmän eller om någon svensk som sprängt en buss så vet man ju hur det förhåller sig men det är ändå viktigt att få det bekräftat att det var som förväntat, igen.

   Gillad av 7 personer

  • linda skriver:

   Jag är som dig och undviker massmedia och har gjort det i åratal. Vi har ens ingen tv box hemma och jag lyssnar aldrig på radio. Jag gör som dig kollar nätet och ser vad folk tycker är viktigt att notera. Jag läser hellre från första handskällor och hänger på sätt med fast på mitt egna sätt.

   Gillad av 3 personer

  • Emund skriver:

   De flesta du räknar upp är YouTube-kanaler. Funkar väl inte vid bilkörning? Mina favoritpoddar är Markus och Malcom, Delingpole, Radio bubb.la, Dekonstruktiv kritik.

   Gilla

 10. Ingrid Skinner skriver:

  Tack för två mycket läsvärda artiklar om likheterna mellan massmedia i kommunistiska Polen och dagens Sverige. Jag har länge funderat på detta eftersom jag är född i Polen. Jag minns hur staten styrde massmedia och hur folket smög med att skaffa sig information på annat håll. Så gör jag själv i Sverige numer. Trist med DN:s kampanj mot Polen samtidigt som man inte granskar sig själv.

  Gillad av 5 personer

 11. Kjell Rehnström skriver:

  Radio Free Europe sände på polska och andra språk i kommunistländerna utanför Sovjet. Radio Liberty sände på språk som talades i Sovjetunionen.

  Gillad av 1 person

   • obervatör skriver:

    Ryska internetkanalen Russia Today (”rt.com”) med både livesändningar och textnyheter är mera objektiv i sina reportage än svensk TV. Kommentarerna till text-nyheterna är fria, också i en del fall mycket kritiska till Ryssland – men det tål Russia Today. Dess kvinnliga chef Margarita Simonjan tvålade till en uppblåst svensk SVT-reporter i höstas i svensk TV så att han blev helt svarslös.
    Russia Today sänder dygnet runt på engelska men dessvärre inte på svenska språket.

    Gillad av 1 person

 12. Niklas R skriver:

  Tittar aldrig på rapport eller aktuellt. Det enda jag tittar på vad det gäller SVT är nyhetsmorgon, vilket ofta är slöseri med tid eftersom de aldrig berättar något viktigt där. Sedan brukar jag försöka höra en nyhetssändning på radion. Vilket också är slöseri med tid då de också har meningslösa nyheter. SR älskar att lägga ut fem eller 10 minuters reportage om något val i någon socialistisk diktatur i Afrika medan de inte spenderar 10 sekunder på alla brott som begås varje dag i Sverige. Extrapolerat begås det 215 våldtäkter per dag i Sverige. Detta om något borde ju SRs journalister rota i, varför det idag begås lika många våldtäkter i landet på två dagar som anmäldes totalt under hela 1975.

  Gillad av 2 personer

 13. Wowa Cwejman skriver:

  ”…Radio Free Europe, engelska BBC och amerikanska Radio Liberty den främsta källan till fri information”. Du måste ändå förstå oriktighet i det påståendet.

  Gilla

 14. olle reimers skriver:

  Även när jag (ytterst sällan) går in på SvT play och ser på något nyhetsinslag långt i efterhand så drabbas jag av den ilska som består i att man vill gå in och fråga uppläsaren ”men har du inte hört talas om…” och så stänger jag av. På något sätt får jag ändå känslan av att vederbörande bara sitter av tiden; väl medvetande om att det bara är fråga om propaganda.

  Gilla

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Tack!

  Är det något som gör medelsvenne sur så är det när de som levt under kommunismens förtryck påpekar likheter mellan dåtid där och nutid här.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.