Influencers – be fattigpensionärerna om instruktioner!

Jag läser i tidningen att 87 så kallade influencers nu uppmanar vår statsminister att ”köra över” medborgarna så att vi snabbt kan rädda jordens klimat. I en gemensam debattartikel i Expressen skriver de:

”Tyvärr är vi svenskar som en nation av tonåringar utan konsekvensanalys. Släpp taget om väljarstödet, Löfven. Våga vara obekväm och kör över oss och våra klimatkatastrofala vanor med en statlig hockeytackling.”

Det är visserligen lovvärt att en grupp influencers plötsligt känner att de behöver ta ett större ansvar för jordklotet. Men det är ganska beklämmande att de är så bortklemade att de inte klarar av att göra det på egen hand, en och en, utan mer eller mindre behöver en diktatur för att klara av ens de enklaste saker.

Så vad är då en influencer, och varför tycks just influencers vara så ofattbart infantila att de inte förmår fatta egna beslut?

Till att börja med handlar det förstås om själva essensen i det nya eftertraktade yrket ”influenceri”. Det handlar om att vara stor och känd i sociala medier, ha många följare och därigenom förmåga att påverka människor på olika sätt. En av pionjärerna var Isabella Löwengrip, som bloggade under namnet Blondin-Bella, och som sedan dess blivit en symbol för kvinnligt företagande. Men det kan också vara matkreatörer, bloggare eller idrottsmän. Huvudsaken är att man syns, lägger upp selfies av olika slag – smink, kläder, mat, eller vad man nu har för usp.

När någon lagt upp tillräckligt många förföriska selfies på förlängda ögonfransar och plutande läppar, eller lagat tillräckligt många snygga desserter, för att ha samlat ihop en rejäl följarskara så dyker företagen upp. Företag som är beredda att betala bra eftersom de kan tjäna massor på att 100 000 tonårstjejer vill ha likadana jeans, eller lika välfyllda läppar, som den trendigaste influencern. Kläder, smink och pengar för att influencern drar trafik till företagens hemsidor brukar vara belöningen, liksom bjudresor där man tar en selfie på sig själv i solgasset vid hotellpoolen för att påverka följarna att skaffa en ny bikini eller åka till ett särskilt resmål.

De kan vara kändisar redan innan, men de måste inte vara det – i många fall blir de kändisar efterhand, ju fler selfies de lägger upp och ju fler företagslogotyper de visar upp sig i.

Nu har alltså 87 av dessa, verksamma i olika branscher och med olika slags företag som sponsorer, bett statsminister Löfven att ta i med hårdhandskarna mot svenska folket. För själva har dessa 87 uppenbarligen tappat all förmåga att tänka.

”Vi behöver någon som plockar bort den oekologiska potatisen från grönsaksdisken så vi inte ens kan se att den är två kronor billigare än den ekologiska. Vi behöver någon som den hårda vägen lär oss att jordgubbar inte är i säsong i februari, någon som förbjuder styckförpackade paprikor i plast.”, skriver de bedjande.

Själv vet jag inte om jag ska skratta eller gråta över denna oförmåga att ta eget ansvar. Men så växte jag också upp i en värld utan influencers, med en morfar som odlade sin egen ekologiska potatis och sina egna grönsaker och rotfrukter, i en enkel vardag där det åts vinteräpplen på vintern och jordgubbar på sommaren, när bären mognat i solen på gärdet bak stugknuten.

Än idag faller det mig inte in att köpa jordgubbar i februari, eftersom jag vetat sen jag var en liten knodd att svenska jordgubbar mognar i juli (ja, juli – inte till midsommar, i alla fall inte i Värmland och i alla fall inte om de ska få växa i sin egen takt) och att det faktiskt inte är särskilt nyttigt med långväga transporter.

Jag trodde, enfaldig som jag är, att detta var något alla kände till. Men här har vi alltså närmare 100 personer som inte hade en aning om detta och som nu, när de plötsligt blivit upplysta om det, inte fattar att de själva kan välja bort sådant de inte vill köpa i butiken. Det är nästan en prestation att kunna vara både så obildad och så viljelös på en och samma gång.
”Vi behöver någon som gör flygresan orimlig för plånboken i jämförelse med tåget. Eller ge oss en flygkvot! Vi kan uppenbarligen inte hantera friheten.” fortsätter de sedan desperat och låtsas att de är representanter för hela svenska folket.

Det skulle vara skamlöst om det inte vore så förbannat oförskämt mot så många människor. För många i Sverige idag är redan både den billigaste flygresa och den simplaste lilla tågresa orimlig för plånboken. Antalet fattigpensionärer ökar för varje år, och folk kan tvingas gå från hus och hem bara för att de har oturen att bli långvarigt sjuka. Men här sitter alltså 87 influencers och kräver hårdare tag bara för att de själva inte förmår hålla sig i skinnet.
De avslutar sin vädjan med att framhålla hur viktiga de är:

”Vi som skriver besitter en viss makt och den utnyttjar vi för att intressera, informera och inspirera till förändring. Resten av makten besitter du, resten av ansvaret är ditt. Vi kräver att du tar det.”

Men statsministern har faktiskt inget ansvar för att vissa människor är så fartblinda av sin egen förträfflighet att de inte ens tillskansat sig de mest basala kunskaper om vilken mat som är klimatsmart, eller kan stå emot frestelsen att flyga bara för att de tycker det är billigt. Det ansvaret måste dessa influencers börja ta själva. Och om de är osäkra på hur man gör för att leva enkelt, billigt och klimatsmart kanske de kan be en av landets alla fattigpensionärer om instruktioner.

67 reaktioner på ”Influencers – be fattigpensionärerna om instruktioner!

   • Kalle skriver:

    En tanke. Är dessa influensers FI Schymans stormtrupper för influenser. Är det fläskläppar, opererade näsor och ögonlock som skall visas offentligt. Egot bland dessa säger: Jag är bland de vackraste i världen!! Eller hur?

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Håller dels med, tror även att PK har en fantasibild av sig själva som antingen vackrare eller mer upplysta. Oavsett så är de bättre än oss vanliga på vad dom nu väljer att jämföra med.
    Lögnare är ett kortare ord för dessa individer.

    Gilla

  • Claes Hedrén skriver:

   Kanonbra! MEN kan vi inte sansa oss och lyssna på dom som förstår klimatet och utvecklingen av jorden och klimatet? VARFÖR kan vi inte ta hand om våra hav till att börja med? SE HUR ÖSTERSJÖN mår? Vi känner inte till mycket om det som är längre ner än 200 m. Se hur vår marinflora mår, se hur fiskarna fylls med micro plaster. MEN vad gör vi? Vi fokuserar på saker vi inte rår över. SJÄLVKLART ska ALLA hjälpa till t.ex. som du skrev, lära oss sunt förnuft? Haven dör, skogarna brinner, och vad gör regeringen? SATSAR PÅ EL-CYKLAR! Wohohaaaa (bra att ha på fyllan vid Stureplan). Hade det inte varit bättre att investera i BILLIGA brandflygplan? Då hade vi sparat ca X MILJARDER, samt räddat familjeegendomar som funnits i generationer. OCH Östersjön…. tragiskt! ETT FLYTANDE UTEDASS….

   Gilla

   • Sven H skriver:

    Politikerna talar om koldioxid som en livsfarlig gas som måste hindras från att utplåna jorden. Farliga kemikalier i vår mat, och i så många produkter som vi använder dagligen, talas det inte om. Varför?
    Det tar inte lång stund för en normalbegåvad människa att inse, koldioxiden är livets gas, alltså tvärt emot vad lögnhalsarna påstår.

    Gillad av 4 personer

 1. M.Danielsson skriver:

  Jag måste börja bli lite till åren kommen, för jag kan inte för mitt liv begripa själva poängen med ”influencers”. De kan inget speciellt, vet inget speciellt, gör inget speciellt — utom att posera för otaliga selfies som de lägger upp med någon smärtsamt banal kommentar på Twitter och Instagram. Och plötsligt får den yngre generationen för sig att dessa narcisisster är värda att inte bara ”följa”, utan även emulera genom att köpa skräp?

  Och vad avgör vem som blir en lyckad influencer respektive wannabe? Det är som med rap-musik; jag kan omöjligen säga vad som gör kass låt #1 till en internatinell megasucce, medan kass låt #2 är någon loser på Youtube med 32 views. Det är ju samma dynga!

  Gillad av 11 personer

 2. Aurora skriver:

  Sedan länge ser vi hur ’kändisar’ ska uppfostra oss och tala om för oss hur vi ska göra och vad vi ska tycka eller inte tycka. ’Jag ger en peng varje månad; gör det du också’. ’Du har väl fortfarande råd med rödtjut och pizza’ var kändisparollen till försvar för fri invandring. Att bli känd är inkörsporten till politisk altivitet. Notera vänster. Det är t.o.m så att om någon stackars artist, som vill vara bara artist och inte politisk aktivist, inte vill göra ett pk-uttalande så ses det med stor misstro; Är hen höger/fascist/rasist/SD/nazist? Greta hade väl aldrig blivit ett medieorakel om inte mamma var känd operasångerska. Det absolut säkraste sättet att INTE få mig att lyda en uppmaning är att sätta en kändis i rutan eller namn under en uppmaning.

  Gillad av 12 personer

  • Aha skriver:

   Förhoppningsvis växer det fram en etisk kod som får kändisar att avstå från politisk aktivism, som får dem att inse att politik är alldeles för allvarligt för att publika lekmän ska vara där och tycka. Så var det väl förr.

   Gillad av 1 person

 3. Det bidde bara en dörrkarm... skriver:

  Hej Bitte! Vilken anser du vara din målgrupp? Vem är det du skriver för, och vem tror du att det är som läser? Du får ursäkta min rättframhet, men din penna saknar udd, och hur jag än vrider och vänder på det så får jag inte till det – vad är det du vill ha sagt, och varför ska vi lyssna på dig? Det du skriver är sedan länge konstaterade självklarheter och hade väl kanske gått an som inlämningsuppgift i samhällskunskap på gymnasieskolan, men här bland den fria marknadens oskyddade verkstadsarbetare har vi varken tid eller plats för löst tyck och tänk utan vare sig mål eller riktning.

  VAD är din målbild för Sverige och svenskarna? HUR tar vi oss dit? VAD blir nästa steg?

  You’re not in Kansas anymore. FFS.

  Gillad av 3 personer

  • det sista som fjärilen spann skriver:

   Bra skrivet. Jag undrar samma sak. Att peka på öppna dörrar för de få som sett det för länge sedan, vad tillför det? Hästen har stuckit, endast hästskiten är kvar.

   Gilla

 4. bjornwiklund skriver:

  BRA!

  Hur var det nu med brorsan egentligen?

  Varför är det bra att vi inte ens odlar, producerar hälften av det vi äter i landet och transporterar runt hela EU…. ?

  På den gamla goda tiden.. I begynnelsen av EU skaull all slkat skötas på Irland via transporter dit och tillbaka… bra teori på papperet men förfärlig i verkligheten….. mjölkbonde efter mjölkbonde svälts ihjäl av Arla et. al. osv….

  Kanske dags att de med mer än 100.000 i månaden inte livajar någon med vanlid pension eller en USK i kommunal tjänst….

  Gillad av 1 person

 5. En snäller mand, tröstar stor naken madam, med väldig mun och barm och mången tand, får det sista som fjärilen spann, för att hålla sig varm, kanske vid kejsarens hov nu kan föra sig fram, en vänlig gest, vad nu! än större best? skriver:

  Influencer subst. ~n ~r

  -Kvinnlig sexturist som föredrar att köpa yngre mörkhyade män. Se också: Batikhäxa
  -Bloggare som delar bilder på långresor och smink

  Gillad av 4 personer

 6. Peter skriver:

  Lysande skrivet. Ledarskap är att vara en förebild, inte att kräva att någon ska ta hårdare tag. När glassiga ”kändisar” som i många fall aldrig har tillbringat en enda dag i ett vanligt lönearbete talar om vad vanliga människor ska göra så blir det bara patetiskt. Skärp er, var gärna positiva förebilder men kom inte med pekpinnar till dem som har det sämre och dessutom i många fall möjliggör ert låtsaslek.

  Gillad av 3 personer

 7. Conlon skriver:

  Jag upprepar: Kan inte bara alla med klimatångest ta och hänga sig i ett ekologiskt rep, då slipper de sin ångest och vi blir färre homo sapiens på planeten. En win-win….

  Gillad av 7 personer

 8. Lars Strömberg skriver:

  Även utanför ”influencer-sfären” babblas det väldigt mycket på temat ”Vi behöver…”, ”Vi måste…” etcetera.
  Detta sätt att – med ord – FRAMSTÅ som engagerad, medveten och ”handlingskraftig”, verkar vara väldigt viktigt för många.
  Vad jag kan begripa så handlar det om pur egoism: ”Nu har JAG levererat lite löst hållna ord kring något viktigt och angeläget. Nu har JAG visat mitt engagemang inför andra. Nu har JAG säkrat min position som god”
  ”Ni andra! Gör något nu!!

  Gillad av 2 personer

 9. Ingvar Froberg skriver:

  När jag var yngre (född 1947) hade vi ett annat ord på svenska för det engelska influencer. Ordet var ”viktigpetter.”. Vill minnas att det var könlöst, gällde män som kvinnor. Gemensamt för båda var att de ivrigt och oavbrutet förmedlade åsikter och analyser i ämnesområden de inte behärskade. Många blev politiker.

  Gillad av 10 personer

 10. Lars Thylen skriver:

  Bra skrivet om något som verkar vara ett fenomen i tiden: Kravet på diktatur för att motverka ett inbillat klimathot. Ett liknande inlägg fanns nyligen i DN.
  . Så djupare än så var inte demokratins förankring i en del publicist- och kändis- (avskyvärt ord) kretsar

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Inte bara kravet på diktatur i sig, utan formen detta i de citerade styckena tager sig, är dogmatiskt fullständigt rena exempel på fascism. Exakt denna ideologi var det som bredde ut sig i Italien före och efter Marschen mot Rom. Detta var exakt det man önskade sig av Benito Mussolini. Renhet, makt, kraft, en stat som håller folket samman som ett starkt och oövervinneligt knippe. Fascism.

   Gillad av 5 personer

 11. Hosianna skriver:

  Tusen tack, Bitte, för några sanningens ord, som jag hoppas får berättigad spridning långt utanför denna mentala oas.

  Fler svenskar bör fråga sig varför gränslösa narcissister, som uppenbarligen inte mäktar med att fatta normalt vuxna, någorlunda upplysta och långsiktiga beslut ska tillskrivas någon som helst makt över andra, ansvarsfulla och skötsamma, vanliga, hederliga medborgares liv?

  Gillad av 3 personer

 12. Pelle skriver:

  Bra artikel! Jag har själv funderat på vad förekomsten av ”influencers” säger om vårt samhälle. Mitt intryck av dem är att de tycks vara som tomflaskor som går att fylla med vilken skit som helst, helt utan egen karaktär eller förmåga. Om man nu inte räknar att posera i motljus med ankläppar som en förmåga. Hur kan någon endaste individ som utrustats med hjärna och fri vilja få ut något av att ”följa” någon av dessa ”influencers”? Fast å andra sidan beter ju sig valfri sjuklöverpolitiker numera som en ”influencer”. Ett ständigt poserande med godhetsansiktet i motljus för pöbeln att avnjuta och lajka. Nu senast alla ”influencers” prima ballerina Annie Lööf i gårdagens riksdagsdebatt. Känner ni inte bara avsmak inför allt detta?

  Gillad av 10 personer

 13. Staffan W skriver:

  Det har ju också visat sig att många av dessa influencers flyger kors och tvärs på jorden en massa gånger varje år – jo de måste väl visa sina följare allt intressant de ser i Paris, på Malaga, i New York o s v… Och kanske får de möjlighet att flyga till ingen eller låg kostnad – bara de visar hos mysigt det är!

  Gilla

 14. Göran Holmström skriver:

  Ännu ett hittepå ord Influencers. Nätet vrider om skallen på bra många människor helt klart! Minns ni när detta lanserades? trots mitt tämligen kassa minne över vardagen så minns jag det klockrent, Ledare och krönikor som i princip över en natt. Lanserade teorin och tanken om människan som varumärke. Man skulle sälja sig som en produkt. I kölvattnet på det så började det redan sjuka bli än mer sjukt.
  Facebook vart poppis ungefär samtidigt, nätdejtingen exploderade med.
  Ankfejsen som plutade syntes i större skala, även den mest mediokra blyga hemmafrun skickade bilder från bali, där hon fotat sig med extrem noggrannhet för att dölja alla skavanker och framhäva sina fördelar. Antingen för att få lite likes, eller skaffa sig en ny partner.
  Den enkla frågan på detta är. Vem tjänade på allt detta?

  Gillad av 1 person

 15. Aha skriver:

  Influencer, ny värld för mig. Helt ointressant. Men kanske ändå inte. Tänk om det uppstod politiska influencer à la Patrik som når miljonpublik. Hur gör man politik intressantare än smink och kläder? Salvelsefulla predikningar om alltings jävlighet? Eller motsatsen; utopiska beskrivningar över hur bra allting kunde bli?

  En politisk influencer med 250 000 följare och man har ett politiskt parti som klarar 4% spärren. Politikerväldet skakar i sina grundvalar.

  Gillad av 4 personer

 16. Göran Holmström skriver:

  Forts, det ska erkännas jag föll en kort stund för detta. I form av nyskild så gick jag med i Sveriges enligt dom själva” största mötesforum”. Jag förfördes av alla heta Milfar, som skrev smarta saker och verkade leva intressanta liv.
  Tack och lov så, hade jag tryggheten i vetskapen om krogsvängen som jag tillbringat en del tid i. Statistik är en svårslagen sanningssägare om den används rätt. Så förälskelsen vart mycket kortlivad, insikten av att Nästan ALLA ljög på nätet om tyvärr det mesta. Kanske ljög man inte direkt, utan genom att packa ihop hela ett livs resor och sälja det som en normal vår under ett visst årtal.
  jag skulle vilja påstå att gränsen mellan drömmar, önskningar och verklighet suddades ut. Till det så spionerades det på dom man konkurrerade med, och det förstärkte tokerierna.
  Men måste erkänna att jag hade mycket roligt över XXXXXplatsen.
  Vetskapen att på krogen så av 10 så avskydde 4 en direkt övriga 6 gick att välta om man orkade/ var nykter nog, 1 var en pärla, 2 skapliga, 3 Coyote ugly.
  Statistiken för 3 månaders dejting var 2600 unika besökare, 160 kontakter
  Mejlaarmbåge nästan och tre dejter varav en där vi vart vänner.
  Jag tror inte att dessa influensers och deras liv skiljer sig så mycket från nätdejtingen utom att dom sponsas av företag för att lura nästa generation fårskallar, däri ligger skillnaden.
  Vad kallas det för i folkmun att sälja sin kropp och själ för pengar?
  I verkligheten dras vi alla med våra köttjag.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Nu är jag ju ihop med samma kvinna sen över 50 år så jag behöver tack och lov inte gå ut och ragga. Men det var en kul beskrivning du levererade. Skulle jag nu behöva hitta nån ny av nån anledning så tror jag det funkar bättre att engagera sig i nån förening för folk som gillar nåt speciellt. Jag är ju medlem i en stor bilklubb. Även om de flesta medlemmar är killar så finns det några tjejer också. Gemensamma intressen är en bra början. Avspända möten är också bra.

   Gillad av 1 person

 17. Bert Mellblom skriver:

  Som vän av vårt väna modersmål föredrar jag svenska beteckningar. Istället för det utrikiska ordet ”influencers” nyttjar jag därför den svenska termen ”influensor” och betraktar dessutom fenomenet som en senkapitalistisk samhällssjukdom.

  Gilla

 18. Eskil skriver:

  Sveriges totala utsläpp av växthusgaser motsvarar ungefär 1,5 månaders ökning i Kina och Indien. Tror man att Sveriges statsminister kan rädda klimatet genom att införa en diktatur i landet avslöjar man enbart att man är mer än lovligt korkad.

  Det skulle också innebära ett samhälle med armod och förtryck från vilket alla med gångbara kunskaper skulle fly från och landet skulle behöva upprätta gränser av DDR stuk för att inte dräneras på kompetens. Sverige skulle snabbt utvecklas till ett varnande skräckexempel för vår omvärld.

  Gillad av 1 person

 19. Hovs_klipphällar skriver:

  Läs vad som sägs bakom de stora enfaldiga orden. Det handlar om att starka intressen vill använda klimathysterin som vapen för att avskaffa demokratin.

  Hela denna masspsykos har piskats upp för att vi vanliga människor ska underordna oss en diktatur av liknande slag som i den kända dystopiska berättelsen ”1984”.

  Där krig är fred, okunnighet är styrka och så vidare.

  Till att börja med är det absurt att påstå att vi i Sverige skulle ha något unikt inflytande över atmosfärens globala CO2-halt. Det har vi inte, och därmed faller hela den hysterin samman som ett korthus. I Kina byggs det tex. tusentals nya kolkraftverk — och vad ska vi göra åt det?

  Hur många är enfaldiga nog att låta sig påverkas av dessa uppblåsta löjeväckande självutnämnda tyckare??

  Och allt detta som av en händelse för att dra bort uppmärksamheten från den pågående förstörelsen av vårt samhälle genom massinflödet av migranter från MENA-länderna…

  Gillad av 5 personer

 20. Marita Andersson skriver:

  Jag har tröttnat på detta ungdoms- och barnfokus. Skiter fullständigt i vad några som kallar sig för influencers säger, tvivlar på att de skrivit detta själv ens. Det är som när ungar pladdrar vid matbordet, man får ha lite överseende, tills de vuxna åter tar över samtalet och barnen får sitta tysta och lyssna(inte för att det händer nu förtiden, men det borde). Ungar och ungdomar äger inte sanningen, dags att de anstränger sig innan de får vara med i vuxenvärlden. Gud så tröttsamt, ge dem ingen mer uppmärksamhet. Ångrar att jag gav dem min tid nu.

  Gillad av 4 personer

  • det sista som fjärilen spann skriver:

   Här tror jag du är naiv, de har en enorm räckvidd. Ta exempelvis pewdiepie, en svensk som började som spelkommentator, jag har ingen aning om hans politiska hemvist men han har 80 miljoner prenumeranter och 19.4 miljarder visningar på youtube. Enormt många unga tjejer sitter och följer vad dessa kvinnor håller på med, inklusive fruktar jag, snart min egen dotter. Så när de sitter och babblar om smink hela dagen lång och smyger in att de är företalare för diktatur så kan det få ett enormt genomslag.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Detta är ett olösbart problem, men det skall inte oroa oss allt för mycket. För precis som tusen åsikter och antaganden omintetgörs av ett enda experiment, så omintetgör ett enda faktum tusen glassiga diktatorgroupies infantila babbel.

    Verkligheten är socialismens värsta fiende. Låt oss för all del bli dess näst värsta, men mer kan vi inte uppnå.

    Gillad av 3 personer

   • Marita Andersson skriver:

    Har inget med naivitet att göra, känner till det du beskriver mycket väl vilket säger en hel del om hur vuxna har tillåtit pladdret alltför länge. Hade vår journalistkår haft någon ryggrad hade de behandlat dem som vuxna och ställt dem mot väggen, klätt av dem deras okunnighet. Nej alla spelar med, åh han har jättemånga följare, bla bla bla. Som flugor på koskit.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Minns det så väl, två unga döttrar och deras kakätande morsa,
    Sonen var för ung för att påverkas.
    Dokusåpor= hjärnröta.
    Nu har alla tre fått ordnade liv till slut, det gör mig lycklig, ja man fick offra lite på att stödja.
    Tack alla trendiga fjantar som gör pengar på skräpet.

    Gilla

 21. Linden skriver:

  Statistik visar att invandrare är överrepresenterade när det gäller trafikolyckor i landet. Nu ska forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI inleda en studie över invandrares trafiksituation och hur den kan förbättras. Kostnaden blir 3,6 miljoner kronor för skattebetalarna.

  Efter två inslag i statstelevisionen, ett reportage som tog upp de ökade självmorden i trafiken, ett där ökningen av trafikolyckorna berodde på att långtradarchaufförerna håller för hög hastighet.

  Som ett brev på posten kommer då att denna rapport att det är våra asylanter som är orsaken till den kraftiga ökningen av olyckstillbuden.
  Man har börjat lära sig hur Stjärna, Helin och co fungerar…

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Men om vi andra bara släpper lite på gasen så sparar vi 20 liv om året skriver några ”forskare”. Så länge dårar i svarta BMW tillåts komma farande i slalom och sen svänger av in till sitt utanförskapsområde så tänker inte jag slå av på farten. Det gäller att hålla bra koll i backspegeln så man inte blir påkörd.

   Gillad av 1 person

 22. Sune Mangs skriver:

  Byt ut den patetiskt hysteriska klimatalarmismen transformerad till självgod åsiktsposering mot
  SD-hysteri och Lööf, Björklund et consortes hade kunnat skriva under.
  – ”Låt snälla någon, Löfvén köra över oss, för vi vågar inte ta eget ansvar”.

  Gilla

 23. Ingvor Sabina Le John skriver:

  När jag var yngre trodde jag på var och ens förmåga att tänka och handla självständigt. Med åren har jag lärt mig att de flesta är ”följare” såsom normalt flockbeteende kräver. Utan ledning blir det många vilsna höns… Helt rätt att skapa prejudikat.

  Gilla

 24. Rolf Wasén skriver:

  Personligen så fäste jag mig vid innehållet, konsekvenserna och ordvalet i den famösa artikeln ”Kör över vårt folk Löfven – klimatet måste räddas” ( Expressen 24 jan 2019 ) av 87 så kallade ”influencers” varav 4 förefaller vara män.

  Det verkar onekligen som Stefan Löfven har varit med om att elda upp stämningen så till den milda grad att Henrik Mitelman på Dagens industri kommer med en skarp varning: SD-skräcken driver Sveriges ekonomi mot total urspårning” ( DI 28 januari 2019. Han skriver om oöverträffad jätteinvestering för att lösa lyxproblem samtidigt som Sverige är på väg att haverera.

  Alltså borde han (Löfven) knappast få köra över oss i den här frågan. Tror Löfven att hela världen kommer att följa Sveriges exempel och att världen därigenom kommer att ”räddas”? Det verkar inte speciellt troligt. I alla fall inte för att berättiga en så stor insats ( hundratals miljarder och Sveriges välfärd på spel).

  Det kan lika gärna bli tvärtom. Det lär vi aldrig få veta. De gamla romarna kunde det här In dubio non est agendum (i tvivelaktiga fall bäst att inte agera). Därför är det nog berättigat att tala om klimatpanik (förstärkt av lämpliga Hollywood-produktioner?). Paniken till för att dölja något?

  Och så ordvalet. ’Kör över vårt folk?’ – med lastbilar eller tåg? Nyordet adjektivet ’klimatkatastrofal’? Nu rör det sig tydligen om en stadig ishockey-tackling. Det svenska folket lär få mer än en lindrig hjärnskakning. Ändamålet helgar tydligen medlen. Klimatoron berättigar en ”strongman” i form av Stefan Löfven?? Och i alla de övriga viktiga frågorna? Har han lika ”rätt” i dom? Nu med diktatoriska befogenheter? Tillåt mig att tvivla. Svenska folkets dom föreligger redan.

  Gilla

 25. Fredrik Östman skriver:

  Jag kände en gång en kedjerökare som brukade uttrycka åsikten att staten skulle förbjuda alla andra rökare att röka för att göra det lättare för honom att sluta röka. Man kan aldrig förundras nog över människans förmåga till obegränsad ondska och illvilja.

  De citat som återgives i artikeln är rent fascistiska, detta inte som invektiv, utan som saklig ideologisk beskrivning. De återspeglar exakt de tankar som låg till grund för den italienska fascismen under Benito Mussolini.

  Gillad av 6 personer

 26. Stefan Eriksson skriver:

  Influencers ,,, låter i mina öron som en slags sjukdom. Typ alzheimer eller sarkodios.
  Jag får väl tänka om och tänka rätt så jag begriper problemet, men en sak:

  En ”bra diktator” skulle ju framstå som en ”smidig” lösning” där det parlamentariska läget skulle vara ovidkommande och mer för galleriet.
  Då förutsätter vi att en ”bra diktator” tar hand om styret av Sverige.
  Problemet är bara ; jag tycker inte att Stefan Lövén är en BRA diktator.
  Uppenbarligen tycker dessa skribenter att han (och just han) är en bra diktator.

  Svår diagnos att fastställa, nära nog ett hopplöst fall, detta.

  Gilla

 27. furskog skriver:

  …..[Det här gäller även samhället. Ett samhälle som erkänner och ständigt bearbetar sina problem, är ett friskt samhälle. Men Sverige är som en neurotisk personlighet som upprätthåller självbilden av det problemfria lyckoriket. Impulsen är oerhört stark hos den neurotiska människan att bevara denna idealbild, eftersom det motsvarar neurotikerns egna förhållningssätt till livet. Det är därför samhällsproblemen mörkläggs. Det ideal enligt vilket livet skall vara oproblematiskt och fulländat är det narcissistiska idealet. När personligheten identifierar sig med den fullkomliga och felfria idealmänniskan, förvandlas han till en “stekare” vars problem är förträngda. Lyckoriket i form av den föredömliga och problemfria välfärdsstaten, är på motsvarande sätt en sjukdomsgenererande förebild. Just det som kännetecknar den neurotiska människan har blivit upphöjt till norm……]

  Utdrag ur ”En svensk konservatism” (mlwi.magix.net)

  Gilla

 28. Sixten Johansson skriver:

  Även om klimataktivism och annan PK-ism ofta blir en gemensam nämnare, så är nog de här influensorna en speciell kategori, som faktiskt säger oroväckande mycket om dagens människor och kommersialismens verkningar. Inflensorna skiljer sig alltså från a) mediakändisar, viktigpettrar och andra uppmärksamhetskåta, b) mobbledare på alla nivåer, c) verkliga ledare med ledaregenskaper (om sådana numera existerar).

  Influensorna är dagens vandrande, flygande, talande, skrivande reklampelare. Klädgalgar och skyltdockor. Av skyltdockor och robotar förväntas inget eget tänkande. De personer som väljer att göra sig till en sorts biorobotar programmerar själva in de algoritmer och gångvägar som med minsta möjliga energiförbrukning ger största möjliga exponeringsyta för reklam. Men precis så gör kommersiella massmedia också. Och näringslivet gör hela tiden noggranna analyser både av de levande skyltdockornas och av den halvdöda journalistikens följare för att få ut mesta möjliga för marknadsföringspengarna.

  Villiga biorobotar är billig exponeringsyta för både öppen och dold reklam. Men för att möta konkurrensen kan massmedia då koppla upp sig på dem som har många följare och t ex producera färskt skvaller om vilka som klämt vilka på magen och vad som sedan hände. Skyltdockorna, media, följarna och näringslivet dansar en evig ringdans kring alla dessa magiska produkter och beteenden, som kan ge köparna glittrande ytor, lycka och framgång och fylla deras tomma kroppsliga och själsliga hålrum.

  Gillad av 2 personer

  • då kom dom på att skriver:

   Bästa analysen hitintills, alla kategorier, du satte pucken rätt i kassen, alla andra analyser överflödiga..
   P s Lämna Facebook..Maken till global ointelligens finns inte.

   Gilla

 29. Observatör skriver:

  Orsaken till att s k influencers tillmäts betydelse är den tilltagande dumhet som kännetecknar vår del av världen (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289617302787) kombinerat med sjunkande baskunskaper och ungdomskult (hyllande av bristande livserfarenhet, jfr Greta). Går det att vända på skutan? Tveksamt. En början kunde ju vara att man begränsar användningen elektroniska hjälpmedel i skolan och skärper disciplinen.

  Gillad av 2 personer

 30. Gösta Johnsson skriver:

  Mycket bra och klokt skrivet! Det har gått hysteriskt infanteli i hela klimatdebatten…..och inte bara från sådana här små-inflluencers-tjejer eller vilka det nu är – utan en hel del vuxna har också mer eller mindre slutat att tänka själva!

  Gilla

 31. Vax skriver:

  https://samnytt.se/29-000-skattekronor-i-manaden-per-ensamkommande-for-boende-i-goteborg/
  Priset som svenska skattebetalare fick betala för migranternas boende i kommunen mellan 2015 – 2017, alltså räknat på två år, blir i snitt omkring 29 000 kronor i månaden per invandrare om man räknar på de 1700 som blev anvisade till Göteborgs kommun (1,2 miljarder, delat på två år, delat på 1700 invandrare, delat på 12 månader).

  Hissnande summor och kostnaderna kommer att accelerera …

  Gilla

 32. Göran Holmström skriver:

  Med risk att få skäll, och bli retad på. Trots det så lanserar jag min teori om kraften bakom Influencers och reklamens starka värld. Vi backar bandet till cirka 1950 ungefär, kriget är vunnet
  två supermakter återstår. Den ena är väst Coca-cola, stora bilar. Den andra är Öst, Kommunism
  blivande elitidrott och arbetsläger.
  Båda lägger enorma resurser på att utan krig besegra varandra. Ett område är hjärnan och dess funktioner. OSS senare CIA anställer dom absolut mest intelligenta forskare som finns inom tankar och hjärnfunktioner. Dom vrider och vänder på Jung, Freud, Pavlovs hundar ( även om det hände i motståndarlägret). Öst är inte sämre dom forskar i supersoldiers, försöker bygga en hybrid av människa och apa, intelligens och styrka föregångaren Ilya Ivanovich Ivanov började detta lite tidigare 1920 cirka Humanzee kallades det för i folkmun, Pavlov hyllade honom senare.
  I väst så letade man efter” drivkrafterna” istället verkar det som, projekt MK Ultra och lite andra obskyra saker indikerar det. Tänker inte gå in på Esp eller elektromagnetisk påverkan här.
  Utan håller mig till den strikta forskningen om hjärnan.
  Nåväl, dom bästa av dom bästa, hittade kopplingar och triggerpunkter. CIA skapade ett program av soldater av det! Men det intressanta är att forskarna var rejält underbetalda och fick noll kredd för det dom upptäckt. Tidigt 1960 tal reklambranschen älskade nya förmågor.
  Där var det bra betalt och ingen sekretess. Resten är historia.
  Den som inte tror mig kika in” Män som stirrar på getter” ja den är verklighetsbaserad.
  Ps det moderna avelsprogrammet, vem fixade det?
  Om ni inte skäller ner mig för mycket så ska jag berätta hur Fanta skapades 😉

  Gilla

  • 引きこもり skriver:

   Fanta var tysk Nazi-Cola under kriget gjord på restprodukter från ost och bärindustrin. Coca-Cola tog sen tillbaka kontrollen över sina fabriker och återanvände namnet till en helt annan dryck.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.