Bortträngning är inte bra

Patrik Engellau

Man kan inte lösa sina problem om man inte erkänner att man har dem. Så är det med både alkoholister och nationer. Sveriges politiska ledning med tillhörande härolder i media lever ännu i samma slags förnekelse som många ihärdiga alkoholister. Det gör att Sverige i praktiken, trots allt pladder om motsatsen, ännu inte ens påbörjat den mödosamma och med tiden troligen alltmer omöjliga kampen för återupprättandet av det goda samhälle som vi en gång haft.

Problem försvinner inte bara för att man inte låtsas om dem. De blir bara värre. Så är det med skolan, försvaret, brottsligheten etc. Var du än sticker ned en pinne och rotar lite så hittar du röta.

Det kommer inte att bli någon ordning på det här förrän vi öppet erkänner problemen och talar klarspråk om dem (återigen i analogi med alkoholistens situation). Det duger inte att vi innerst inne vet hur det ligger till men officiellt visar upp en mask av förtröstan inför framtiden. (Nej då, pappa super inte, se, han är ju ute och joggar! Ekonomin går som en Tesla så vad bråkar du om?)

Min inre seismograf har känselspröten riktade mot stämningsläget i nationen och försöker mäta vad folk törs säga. För att bli helt tillförlitlig skulle seismografen troligen behöva kalibreras över flera liv men eftersom jag bara har ett så får jag hålla till godo med de osäkra signaler det här prototypinstrumentet avger. Det känns som om Sverige närmar sig ett genombrott. Jag vågar inte riktigt börja hoppas än, men det skulle kännas förlösande, precis som om alkoholisten och hans familj till slut erkände fakta och vården kunde inledas.

Det kan börja exempelvis med att myndigheter öppet erkänner att de inte klarar sitt jobb. För ett år sedan sände förre rikspolischefen Dan Eliasson ut en nödsignal. ”Hjälp oss, hjälp oss”, vädjade han. Det var ingen som riktigt lyssnade, antagligen för att Eliasson gjort bort sig så grundligt att man antog att polisens problem berodde på honom, inte på något mer fundamentalt.

Men sedan kommer nästa rikspolischef, Anders Thornberg, alldeles nyligen och säger samma sak. Jag har hört poliser försöka göra även detta till ett personligt problem hos deras högste ledare, till exempel att han ”inte hunnit bli varm i kläderna”. Men det är för ihåligt. Sanningen sipprar fram. Polisen vet helt enkelt inte vad den ska ta sig för. Förvirring är bra. Då kan man börja tänka på allvar.

Ett annat exempel är när statsdepartementen börjar tvätta sin byk offentligt, exempelvis när ett departementsråd i försvarsdepartementet skriver så här i Svenska Dagbladet (https://www.svd.se/det-kravs-ett-tydligt-och-fast-ledarskap-pa-alla-nivaer):

Uppgifter i den offentliga debatten om strider mellan departement och inom försvarsdepartementet är tyvärr inte ogrundade… Metoden i regeringskansliet för att få fram beslut om inriktning och styrning är den s k gemensamma beredningen som i korthet innebär att departementen ska komma överens. Baksidan av medaljen är att nödvändiga beslut för att genomföra reformer kan fördröjas och malas ned om inte statsrådsberedningen med statsministern i spetsen tar sitt ansvar och dömer av ärenden innan fördröjning och nedmalning har ägt rum… Varje organisation behöver också se upp med risken för det professor Mats Alvesson kallar ”funktionell dumhet”. Med funktionell dumhet avses bland annat frånvaron av kritisk reflektion och ett tillstånd präglat av enhet och konsensus som får medarbetarna i en organisation att undvika att ifrågasätta. 

Det är inget märkvärdigt med observationerna, men det är märkvärdigt att de presenteras offentligt. Det är en sorts rop på hjälp, det med. Under min tid som statstjänsteman för trettio år sedan hade man aldrig, som statsanställd, vågat ge luft åt sådana känslor inför allmänheten. Det är bra att det sker. Det visar att det finns förnuftigt folk även inom monoliten.

Seismografen säger mig alltså att det är glasnost på gång. Glasnost var den öppenhet som så småningom ledde till Sovjetunionens fall. Det märks även i privatlivet. Under julhelgen var jag på en tillställning med ett gäng som aldrig någonsin tidigare fällt minsta lilla politiskt inkorrekt yttrande.

Först säger en person, som har insyn i Karolinska sjukhuset, att de antisemitiska yttrandena mot judiska läkare som Sverige blivit så pinsamt uppmärksammat för i internationella sammanhang beror på att chefspersoner inte vågat ingripa mot förövaren, en kommunistisk, antisemitisk kubansk läkare med förankring i Kubas ledning, av rädsla för att bli anklagade för rasism. Jag vet inte om detta är sant, bara att den typen av synpunkt inte hade framförts tidigare i detta sällskap.

Sedan säger en annan festdeltagare som jobbar på en myndighet att hans chef, som är invandrare, anklagar medarbetarna för rasism om de anför avvikande uppfattningar.

Nästa talesperson sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening och uttalar styrelsens vånda över folk, ”nästan bara invandrare”, som köper lägenheter, fuskrenoverar till föreningens förtret och sedan säljer med avsevärd avans efter några månader.

Jag tror inte dessa personer har några fördomar. Jag tror att de ärligt beskriver sina erfarenheter. I vilket fall som helst är det bra att sakerna kommer upp till ytan så att vi kan börja resonera på allvar om och ta itu med problemen. Alkoholism botas inte med bortträngning.

43 reaktioner på ”Bortträngning är inte bra

 1. gmiksche skriver:

  Tyvärr kan jag inte se att stämningsläget håller på att vända rejält. I så fall skulle det visa sig i opinionsmätningarna. När 80 % av befolkningen inte vet bättre än att fortsätta med att sätta sin tro till den politiska kasperteater som spelas upp i media varje dag, då är det bara en sak som kan få folk att öppna ögonen. En rejäl nedgång av konjunkturen. Och den kommer.

  Gillad av 16 personer

   • fullt av sand skriver:

    Haha USAs ekonomi går som tåget, lägsta arbetslösheten någonsin i fredstid, 250,000 fler svarta i jobb, BNP som kan nå 4%

    Gilla

  • Elisabeth skriver:

   GMiksche, jag är mer optimistisk. Jag skönjer så smått att media börjar ändra attityd. Verkligheten trycker väl på så pass att man snart trängt igenom redaktionsdörren. Idag publicerade ex SvD en mycket läsvärd artikel av Uppsalapolitikern Stefan Hanna om det sjuka tillståndet inom Centern. https://www.svd.se/osund-ledarkult–c-ett-parti-i-demokratisk-kris En artikel av ett slag man annars bara hittar i alternativ media.
   Det hade varit oerhört betydelsefullt om SvT och SR bytte ledarskap, om Stjärne och Helin med anhang kastades ut. Det hade inneburit friskt syre för Sverige .

   Gillad av 6 personer

   • gmiksche skriver:

    Börjar ändra attityd? Tveksamt. I så fall med snigelfart och med tanke på den kommande kritiken från sina trogna läsare när dessa upptäckt att de blivit lurade. Att ta in en och annan kritisk artikel innebär inte en attitydändring. På den får vi vänta tills ledarskribenterna känner att det är opportunt att ändra attityd. I hopp om att även fortsättningsvis kunna ange tonen.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Roland Huntford skrev kring 1970 om att SvD:s ledarsida redan då var censurerad och att dr Leif Carlsson hävdat att han inte kunde skriva det han ville och borde. Tydligen har dr Carlsson senare förnekat Huntfords påståenden! Så djupt gick alltså censuren och medlöperiet och den politiska korrektheten redan 1970! Det finns ingen chans att vi innan landet är slutgiltigt förlorat kan lyckas taga oss tillbaka till 1941, när det fanns en (1) hederlig ledarskribent i hela Sverige.

    I hans namn delas numera PK-priser till årets brunaste näsa ut.

    Sverige är ett vidrigt land.

    Gillad av 4 personer

 2. jeangremillon skriver:

  Ytterligare en berättelse från en person som aldrig tidigare pratat politik. Europark och andra liknande företag, vars affärsidé är att lappa bilar, får gratis arbetskraft i form av introduktionsjobb. De har alltså fler personer idag ”anställda”, vilket gör att övervakningen av bilar intensifierats. Mer än 5 minuter över tid och du har en bot. Introduktionsjobbarna sätter små vita klisterlappar på däcken. Då syns det om du bara varit ute och ändrat datumskivan. Då kan man lappa. De får verkligen lära sig lappningsyrket från grunden.
  Vi betalar alltså med skattemedel till företag som trakasserar oss hederliga svenskar. I Tensta och Rinkeby vågar inte de fega lappningsföretagen agera. Där är de befriade från lappningsuppdraget. Invandrarna själva är alltså befriade från de trakasserier hederligt svenskt folk utsätts för.

  Gillad av 10 personer

 3. Östrahult skriver:

  Sätt in en annons på en halvgammal bil på blocket så har Du garanterat en bild av det nya Sverige. Det blir en reseupplevelse utan att behöva förflytta sig i fysisk mening. Hotfulla samtal om att jag ska sälja bilen för 20 000 under marknadsvärde

  Gillad av 8 personer

 4. Dandersan skriver:

  Hörde idag om ensamkommande som utnyttjas av företagare.
  Detta eftersom de får stanna men inte jobba eller ha rätt till stöd.
  Den gymnasielag som S, MP och Vp med stöd av C drev igenom är förödande för alla.

  Är det samma gäng som kommer att få rätta till sina misstag?

  Gillad av 2 personer

  • Palle9 skriver:

   Dandersan: Hörde samma reportage, men uppfattade det som att det rörde unga män, som t.o.m. fått avslag på sina asylansökningar, och därmed inte hade rätt att vistas i landet. Därmed var de naturligtvis i ett sårbart läge när de ändå väljer att stanna kvar.
   Rörande Afghanamnestin håller jag med dig om de katastrofala följderna. Här har nyligen en lärare uttalat sig med klarspråk – ytterligare ett exempel att lägga till Patriks – om hur orimliga konsekvenserna blir. Hon fokuserar i första hand på att studieresultaten för afghanerna kan förväntas bli skrala, men nämner ej att den belastning dessa elever kommer att bli för lärarna indirekt kommer att drabba andra elever, som då inte kan få den tid till undervisningsstöd, som de kan behöva.
   https://samnytt.se/larare-larmar-farlig-politisk-tystnad-om-att-ensamkommande-inte-klarar-gymnasiet/

   Gillad av 4 personer

   • fullt av sand skriver:

    Indirekt? Jag tror inte det är så kul som varken svensk kille eller tjej att få en bänkgranne från en våldsam och kvinnofientlig kultur som är vuxen, aggressiv och kriminell. Tänk dig själv att tvingas till det. Det är ett kriminellt förräderi mot våra barn.

    Gillad av 5 personer

  • Palle9 skriver:

   Fullt av sand: Det du skriver stämmer – där har vi en direkt påverkan i många fall, men även i de fall då afghanerna inte skulle uppträda direkt störande i klassen, kommer ändå den av mig nämnda effekten in i bilden. Kort sagt: något av det mest vansinniga och dåligt genomtänkta beslut, som tagits i riksdagen under senare år (och det vill inte säga litet). Tacka Annie Lööf för det, utan C:s godkännande hade beslutet aldrig godkänts. Att de rödgröna skulle lägga fram något så omdömeslöst förvånar tyvärr mindre.

   Gilla

 5. Tritonen skriver:

  I den tragiska regeingsbildningscirkusen är viljan till bortträngning av SD allenarådande, och de mest huvudlösa förslag lanseras. En ny variant av DÖ är att C och L kräver en skriftlig deklaration av Kristersson med avståndstagande från SD för att stödja hans kandidatur.
  Naturligtvis kan inte SD stödja en sådan statsminister. Voila! DÖ i ny form.

  Gillad av 7 personer

  • Elisabeth skriver:

   Tritonen, ja, denna ”anti-SD”-klausul är skrattretande och avslöjar deltagarna som politiska pajasar. Hur kan de inbilla sig att det ska fungera med detta politiska fikonlöv ? Det genomskådas av envar. Dessutom har Åkesson redan rivit bort fikonlövet med sitt Facebook-inlägg. Han skriver att SD självklart aldrig stöttar en regering med sådan klausul. Det vore ju att totalt svika SD-väljarna. Så Kristersson, Lööf och Björklund börjar nog frysa snart i all sin bleka nakenhet.
   Jag tror för övrigt att Patrik Engellaus seismograf mäter bra, jag tror också att 2019 kommer att innebära Glasnost. Ser fram emot våren.
   https://ledarsidorna.se/2019/01/fortsatt-kaos-i-regeringsbildningen-kommunerna-ror-sig-obevekligen-narmare-avgrunden/

   Gillad av 4 personer

  • Kalle skriver:

   Regeringsbildningen. Tyvärr så är ju enda räddningsplankan för C &L att sätta sig i Kommunistblockets knän.
   Detta svammel om avståndstagande till SD visar bara på fördummning och egotrippar. Lööf, börja träna på skoätning, för det behöver du göra om du inte vill avslöja din svekfulla personlighet.

   Gilla

 6. Dansker mand, på jak rider fram, rött skägg fullt av sand, skådar till sist niohundratio torn byggda av mången hand, tre vallgravarna fulla med vand, starka portar av trä, beslagna med band, detta är nanijing, huvudstad i Kinaland skriver:

  Jag säger inte emot men tror att Patrik ännu inte beskrivit vad som verkligen nu pågår i ord. Jag ber om ursäkt för att ta plats med två videos jag såg igår fick som saker att falla på plats för mig. En var en debatt mellan Martin Sellner, en av de bakom den identitära rörelsen i Europa som främst verkar knyta unga människor till sig, och någon Mo Ansar som jag inte känner närmare till. De andra videon avhandlar att man nu i Sydafrika ändrar lagen (rekommenderar att se flera, Tucker avhandlar detta också) så att man kan expropriera vitas mark, ingen annans. Detta genomförs samtidigt som vita farmare mördas och våldtas, av en president som är god vän med Obama.

  Det jag tänkte var, vilket är den egentliga politiska diskussionen i Europa idag? För mig så är det den som aldrig uttalas högt, det dom sker mellan Ansar och Sellner när de inte pratar, för kan vi se ett möjligt framtida samförstånd dem emellan? Nej, det är omöjligt, varför? Av samma anledning som Europa varit i krig med islam och innan det Bysans mot rikena i öst, fria människor mot ofria, ett fritt system mot ett ofritt, med en raskomponent ovanpå. Dagens etablissemang erkänner implicit att det finns folk, allt fler dag för dag, som är villiga att försvara Europa som det var mot ofriheten och förtrycket och kvinnoföraktet och underkastelsen och att dessa européer kommer att vara villiga att försvara sig med våld. Dagens etablissemang erkänner däremot INTE att kulturerna på den andra sidan, de arabiska och afrikanska, självklart också har anspråk som de genomdriver med våld, exemplet Sydafrika är nu talande, det som kommer att ske där är en utrotning och exodus av vita från Sydafrika. Vi ser det också i expansionen av våldsam islam, som exempelvis i Marocko. Så etablissemanget gör sig medvetet blinda för det mycket mera explicita och uppenbara våldet i de icke-europeiska kulturerna och får via massinvandring och islamisering en europeisk motståndsrörelse att växa. I Sydafrika så ser vi i tangentens riktning Europas framtid.

  Gillad av 4 personer

 7. Dansker mand, på jak rider fram, rött skägg fullt av sand, skådar till sist niohundratio torn byggda av mången hand, tre vallgravarna fulla med vand, starka portar av trä, beslagna med band, detta är nanijing, huvudstad i Kinaland skriver:

  Del 2

  Nästan all ”dissident”-debatt, är mellan före detta vänstermänniskor och pk-ister, Patrik, Heberlein, Jensevik, Sandström, Jan-Olof, Westerholm, Gür, Ganman, Sjunneson, listan är oändlig, så inlägget som idag framstår för mig som en inre debatt hos en långsamt uppvaknande fd-vänster som idag är förbisprungna, en pk-light som inte verkar inse vad som är den egentliga diskussionen idag, den tysta som förebådar inbördeskrig. Sådana som Sellner, de unga som vill leva ett fritt liv, kommer inte att acceptera att styras av sådana som Ansar, de ser Sydafrika och drar slutsatserna som krävs, det är det som står på spel, och det är ingen tvekan om vem som är den mest kompetenta, vem som kan organisera sig och den som kan ställa upp i falanger utan att springa vid motgång, ”shock battle” som Victor Davis Hanson uttrycker det, ärligt, avgörande, öga mot öga, Europas specialitet sen 2500 år. Både Ansar och Sellner vet vems Europa är. Man har försökt förr, vid Salamis, Poitiers, Lepanto och Wien, nu har man en allierad i etablissemanget men som vi analyserar till leda här, etablissemanget är odugliga parasiter som sjunger på sista versen, de har fel om allt, och viktigast av allt, de inser inte att västvärlden och Europa är unikt i världshistorien, de inser inte att den nivå av frihet och välstånd som uppnåtts, inte minst för kvinnor, är ett unikum som till varje pris måste skyddas. Normaltillståndet i världen är, och har alltid varit, totalitarism, misär, slaveri och förtryck.

  Detta har varit min tes sen jag började skriva till ledarskribenter för nu 12 år sedan, att genom att inte stödja de krafter som vill bevara Europa som en frihetens ö, då SD, idag är AFS principer nödvändiga, så underblåser det nästa steg, Sellner och den identitära rörelsen idag, men vem kommer efter honom? Nästa steg är explicit organiserat våld, och denna gång inte av löst med etablissemanget affilierade grupper som AFA och IS, utan från urbefolkningen som kommer att försvara det som är deras och friheten. Alla ni äldre som röstat på etablissemanget i någon form, inser ni inte att i varje situation när man måste bromsa, så måste man bromsa så hårt man kan, så fort man kan, idag kräver det ett absolut invandringsstopp från MENA för mycket lång tid, repatriering och att förbjuda främmande politiska religioner som undergräver friheten med frihetens egna redskap.

  Gillad av 11 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Som en man av den äldre generationen funderar jag på varför värnplikten avskaffades? Samt de förråd av vapen som fanns utplacerade över hela Sveriges natur. Väl kända platser där några i lokalbefolkningen hade nycklarna så att befolkningen kunde ta till de åtgärder som behövdes för att försvara sig. Kanske insåg etablissemanget att detta kunde leda till att de helt enkelt avsattes? Vad göra idag? Knölpåkar och hötjugor? Tja, polis och militär har ju kanske inte mycket att sätta emot.

   Gillad av 4 personer

   • fullt av sand skriver:

    Jag har delat nog videos idag men jag kan rekommendera att man söker efter videos om de gula västarna, för de framställs som vandaler, men på de flesta ställen så är det relativt fredliga, eller helt fredliga vägblockader och dylikt, där till och med polisen och de som hamnar i kön lägger en gul väst i framrutan. På detta sätt fås den franska staten på knä, utan våld. De flesta poliser och brandmän är på de gula västarnas sida.

    Gillad av 1 person

   • W skriver:

    Naturligtvis är det så.
    Reinfeldt kallade försvaret ett särintresse.
    Och lade ner och i princip skänkte bort största delen av försvaret.
    Den mannen bär på en stor skuld.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Tack för länken, Maria! – OBS OBS – läs denna skrämmande trovärdiga artikel om säkerhetsläget i Sverige!!

    Gilla

 8. Hyllmetrar av 1900-tals historia skriver:

  Människan har en fantastisk förmåga att skylla ifrån sig. Att ständigt skylla på andra. Att förlägga den egna problematiken långt bortom sig själva. Särskilt när flaskan är inblandad. Delar av mina bokhyllor fylls med hyllmetrar av 1900-tals historia. Där radas mänsklighetens alla skändligheten upp sig – av grövsta sort. Från de röda till de bruna. Och allt där emellan. Böckerna fullständigt dryper av avhumanisering. Och hur nära det ligger för människan att förtingliga andra. Ett led som alltid föregår handlingar. Detta ingår i all fiendskap. Under Stalintiden behövdes inte ens ett andetag för att få beteckningen folkets fiende. Och hamna nedgrävd i en massgrav i någon tallskog, bland likasinnade, eller bli deporterad till Sibirien. Miljoner människor drabbades. Miljoner kom aldrig tillbaka. Samma sak inom nazismen. Man drog upp skarpa gränser mellan sig själv – och andra. Det i sig möjliggjorde de hemskheter som senare vidtog. Detta reducerande av andra människor har inte gått mig förbi denna höst och vinter. Hela denna period har präglats av ett konstant avståndstagande från Sverigedemokraterna. Och dess röstande kollektiv på drygt en miljon människor. Ett avståndstagande som rentav närmat sig hatets gränser. Och där vissa utmärkt sig mer än andra, också i det politiska toppskiktet. Där mer av ansvar kan och bör kunna utkrävas. Det åvilar alla att motverka hatets stämningar. För uppiskade stämningar kan gå oss ur händerna. Hela hösten har varit fylld av en demonisering av mer än en miljon röstande. Jag mår numera illa av vad jag ser och hör. Samtidigt förstår jag att de värsta hatpredikanterna nog saknar hyllmetrar av 1900-talas historia, i sina egna bokhyllor. Men ändå återfinns i höga positioner. Som även ger dem en plattform, för att förstärka polariserande krafter. Som väcker oförsonlighet. Just den oförsonlighet som skrämt mig vid läsning av vår egen 1900-tals historia. Hur farligt det är att uppvigla människor och stämningar mellan dem. Långa predikningar föregår alltid de mer hemska handlingarna. Retorisk förmåga plöjer alltid upp och ger sanktion för det mer omänskliga. Denna höst och vinter har varit rent bedrövlig i detta avseende. Jag har helt tappat tron på de politiska företrädarna. På ett politiskt förnuft. Orkar knappt ens lyssna till dem. Se, där vad polarisering kan göra med människor. Även jag dras med, men värjer mig ändå desperat i min förtvivlan.

  Gillad av 7 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Om jag tolkade dig rätt så gör dina hyllmetrar dig lite sorgsen över mänsklighetens tillkortakommanden? Mina hyllmetrar gör mig faktiskt lycklig.
   Gåvan att få skratta åt OSHO en riktig tok, men samtidigt kanske den visaste av oss? Eller njuta av Röde orm och den enkla värld som rådde då. Till det Sun Tzu eller varför inte Fem Ringars bok. A, Graham bells otroliga kunskaper i att trimma motorer blandat med torr humor. Eller alla otroliga böcker om det eventuella livet efter detta, allt från den ytterst kristna kvinnan som bestämt berättar om himmel och helvete, till dom som predikar återfödelse efter återfödelse, där kanterna slipas bort för varje resa.
   Nej mina böcker ger mig glädje och upplevelser. Verkligheten skänker mig dock sorg, i form av alla ensamma fattiga svenskar som varken har hopp eller familj,
   till det inget stöd av samhället. Sedan alla som kommer i kläm, stela byråkrater som ler och säger jag kan inget göra.
   Samma verklighet som daltar med våldsmänniskor och ursäktar våldtäktsmän
   och mördare. I böckernas värld vinner nästan alltid hjälten, i verkligheten så sköntaxeras han och drunknar i alkohol.
   Mvh Göran.

   Gillad av 1 person

 9. Aurora skriver:

  Nej, vi närmar oss inte ett genombrott. Att en myndighet erkänner att de inte klarar sitt uppdrag förblir inget annat än ord så länge de inte klarar att tala om varför. Istället försöker man fortfarande skylla på andra utanförstående omständigheter isttället för de verkliga orsakerna som skulle avslöja att man egentligen själv orsakat anledningarna till kaoset. Ex.vis har man t.o.m. inrättat myndigheter och andra skattefinansierade organ som jagar sådana personer som påtalar och avslöjar var problemen kommer ifrån och kallar dem hatande troll och ska hängas ut i tv (nu kommer Achberg och F Boisen) eller stämma till offentligt åtal när en människa endast har använt sig av sin yttrandefrihet.

  Gillad av 6 personer

 10. Leif Nilsson skriver:

  ”Problem försvinner inte bara för att man inte låtsas om dem. De blir bara värre.”
  I Sverige har förnekelsen av problemen gått så långt, att här gäller tyvärr nog också Machiavellis ord, om att ”Problemen erkännes först när de inte längre kan lösas”.
  Några problem i Sverige som PK-etablissemanget gör sitt bästa för att dölja och cirka 80% av väljarna försöker att förtränga:
  Fler sprängningar och våld i Sverige än i något annat land i Europa!

  Gillad av 6 personer

 11. styggestig skriver:

  Patrik rör sig i stadsmiljö – hans berättelse rör iakttagelser som han gjort i närmiljön. Jag vill starkt rekommendera en tur ut på landsbygden. Där har man sedan länge insett problemen. Där har man under låg tid själv fått vakta sin egendom mot tjuvligor – att tillkalla polis är att ropa i öknen. Där har man själv fått släcka skogsbränder under torra somrar. När stormar härjar eller det kommer snö, blir man utan elektricitet i veckor.
  Man knyter näven i byxfickan och muttrar: ”vad fan får jag för pengarna?” Tänk om alla statliga byråkrater och kommunala socialsekreterare, integrationskonsulter och fritidsledare i stället vore poliser, brandmän och fångvårdare? Tänk om Leviathan sattes först av politikerna för en gångs skull? Tänk om ”det allmännas tjänare” äntligen började tjäna allmänheten.

  Gillad av 8 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Denna text skänker lite hopp, trots att jag tror det är lite sent ute.
  Min seismograf har sedan 16 års ålder sagt samma sak, förbered dig för krig.
  Det betyder inte att jag inte njutit av livet, tvärtom ibland lite för mycket :).
  Hm alltsom oftast om jag ska vara helt ärlig då. Men åter till glasnost.
  Nästan alla jag stöter på, nu pratar jag inte om dom få man känner!
  Utan alla dessa snabba möten i livet, utan att vare sig leda eller styra samtalets gång så sägs det ungefär samma sak” Vart fasen är Sverige på väg”.
  Sedan så sägs det med olika ord eller i väl eller illa dolda ordalag.
  Men det känns inte som glasnost eller en börja om kampen för frihet.
  Utan” Hjälp vad fasen kan jag göra för att skydda mig?.
  Och just där så är jag glad att i mitt hjärta veta att dom flesta scenarion är min familj och mina nära och kära förberedda för.
  Ps Nej vi samlar inte på vapen och går klädda i camo samt önskar det fjärde rikets återkomst.
  Tvärtom jag tror på medmänsklighet och mjuka värden, men världen är elak och brutal, och våra styrande gör den än värre!

  Gilla

 13. UlfH skriver:

  ”Om vi talar för tidigt, inte erkänner motsättningarna och gör dem medvetna för oss, reduceras allt till trivialiteter. Resultatet blir skvaller, formlöshet, ytlighet, flirt och tomt prat.”
  Ord av Britta Stendahl när hon tolkar en text av Kierkegaard.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.