Gästskribent Lennart Waara: Orwells 1984 och Sverige 2018

År 1949 utkom boken Nineteen Eighty-Four som den engelska originaltiteln lyder. Boken skrevs av den vänsterradikale författaren George Orwell som dog året därpå. Boken är en dystopi med bakgrund i erfarenheterna från de kommunistiska och nazistiska regimerna.

Dystopier är inte min favoritlitteratur även om jag läst dem som ingår i allmänbildningen: 1984 av George Orwell, Du sköna nya värld av Aldous Huxley, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, Kallocain av Karin Boye. Till dem kan också nämnas A Clockwork Orange av Anthony Burgess och Apornas planet av Pierre Boulle som båda filmats.

1984 läste jag nyligen på nytt eftersom jag haft en gnagande känsla av att det vi dagligen upplever i Sverige och Europa liknar Oceanien i boken.

”Nyspråksreformen” genomförs 1984 i Oceanien under härskaren Storebrors överinseende. Att ”Storebror ser dig” intrumfas i befolkningen. Storebror och hans parti styr med valspråken ”Krig är fred – Frihet är slaveri – Okunnighet är styrka”. Nyspråksreformen utgår från Sanningsministeriet och syftar till att utplåna vissa ord vilket gör att det blir omöjligt att uttrycka kritik eller att tänka i andra banor än makten vill. Tre viktiga begrepp i reformen är dubbeltänk, krimtänk och nyspråk.

Dubbeltänk innebär att medborgaren måste hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning. Dagens dubbeltänk: Innehållet i begrepp som genusfilosofi och det faktum att kön inte analyseras som en vetenskapligt biologiskt binär enhet utan ideologiskt beskrivs som ett flytande kontinuum och en social konstruktion. Påståendet om migranter som högutbildade istället för lågutbildade och lågkompetenta. Media och politiker odlade myten att Stockholms taxiförare var världens mest utbildade med alla läkare och tandläkare. Islam beskrivs som en fridens och fredens religion istället för en aggressiv våldsbejakande politisk ideologi.

Krimtänk är en tanke som är kriminell. Det behöver inte vara något som man medvetet tänker. Det kan vara något man av misstag uttrycker. Gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” är ett exempel på vad man inte får tänka och allra minst säga.

Nyspråk är ett språk som utvecklas med syfte att begränsa individens tankeutrymme. Nyspråk är det som i långa stycken presenteras av statstelevisionen och statsradion och i Wolodarski-DN runt klimatalarmismen och den muslimska massmigrationen. Ekonomiska migranter blir flyktingar. Afghanska unga män blir ensamkommande barn, etc.

Sanningsministeriet motsvaras i Sverige närmast av SVT och SR, det vill säga statstelevisionen och statsradion. Nu blir det dessutom omöjligt för en svensk medborgare/skattebetalare att undkomma att betala för propagandan och lögnerna, eftersom finansieringen av dessa media från den första januari 2019 sker via skattsedeln.

I en fri liberal marknadsekonomi är det enda rätta att göra SVT och SR till betalkanaler för dem som önskar ta del av programutbudet. Vi som inte längre tar del av agendajournalistik och vinklad nyhetsförmedling med utelämnanden samt med avsaknad av neutralitet, objektivitet och kritisk distans och med inslag av rena fake news, finner det upprörande att behöva betala för dessa överfinansierade och överbemannade kanaler.

Makteliten i Sverige har också helt i liksom Sanningsministeriet i boken lyckats övertyga majoriteten att det är den objektiva, neutrala sanningen som förs ut i sändningarna från SVT och SR.

”Okunnighet är styrka” är en annan av Oceaniens paroller. Det ser vi tydliga exempel på i statstelevisionen. Meteorologer presenteras som klimatexperter. En agronom har i en politisk utnämning blivit professor i klimatforskning och beskrivs som ”Sveriges superklimatforskare”. Journalister använder enstaka väderhändelser typ en varm sommar med bränder som exempel på klimatförändringar trots att klimat och klimatförändringar vetenskapligt definieras av vädermönster under minst 30 år.

Till och med parollen ”krig är fred” har sina motsvarigheter i dagens Sverige. Den obalanserade demoniseringen av Vladimir Putin och Ryssland är ett exempel som tjänar de krigshetsande delarna i NATO och USA. Den kan i en viss mening ses som en förberedelse för krig emot Ryssland i den panamerikanska fredens intressen. Invasionen i Irak under falska premisser om innehav av massförstörelsevapen (som bland andra Hans Blix visade var felaktig) är ett exempel. När man lyckats störta alla ”diktatorer” i Mellanöstern hamnade man ur askan i elden. Irak rasade samman i inbördeskrig och totalt kaos efter Saddam Hussein. Muammar Ghaddafi bombades bort av Barack Obama vilket medförde att Libyen idag är en helt sönderfallande dystopisk stat. Syriens Bashar al Assad lyckades man inte få bort trots beväpning av muslimska terrorgrupper. Syrien är nu sönderslaget med resultatet att massor flyr till Europa och grannländerna.

Läs gärna George Orwells 1984 med Sverige 2018 i bakhuvudet. Det är en makalöst upplysande upplevelse! Boken hjälper läsaren att hålla huvudet intellektuellt iskallt och hela tiden ställa sig frågan: Varför? Historikern Leopold von Ranke lärde oss för länge sedan att undersöka ”wie es eigentlich gewesen”.

Lennart Waara disputerade 1980 i ekonomisk historia på en avhandling om statligt företagande i marknadsekonomier. Undervisat vid Uppsala universitet. Arbetat som revisionsdirektör på Riksrevisionsverket. Organisationskonsult med uppdrag åt bland andra finansdepartementet, utrikesdepartementet och åt Sida i Ryssland. Företagsledare i olika företag bland annat som VD och rektor för Beckmans School of Design. Karriären avslutades som näringslivsdirektör i Örebro kommun.