Flash-Ball – räddningen i laglöst land?

Anders Leion

Under de gula västarnas demonstrationer uppstod, framförallt i Paris, en rad våldsamma situationer. Aggressiva grupperingar tog, i skydd av den stora mängden demonstranter, tillfället att plundra och förstöra. Här återges ett klipp i vilket en juvelerare trycker inne i sin butik, i hopp om att hans rutor av säkerhetsglas skall hålla. Det gör de inte. Han ropar då upprepade gånger ”Jag är beväpnad!” men våldsverkarna fortsätter att försöka krossa rutorna. Till slut avlossar innehavaren två skott med sin Flash-Ball. Angriparna ger sig av.

Vapnet används av polisen men också av privatpersoner. Det är avsett att vara icke-dödligt men användningen har åstadkommit skador i ögon och andra kroppsdelar och åtminstone ett dödsfall som följd av en framprovocerad hjärtattack.

Här säljs det, och på många andra ställen.

I Sverige kulle det antagligen vara förbjudet. Alternativet är tydligen i praktiken att skaffa sig ett dödligt jaktvapen. En Flash-Ball skulle ha hjälpt den far som med ett hagelgevär försökte skydda sin familj.

Det bästa vore förstås om statens våldsmonopol fungerade. Det gör det inte. Sverige är numera ett laglöst land. En Flash Ball skulle hjälpa många.

Om man nu skulle vilja bo kvar i Sverige.

Var god välj.