Inte våghalsighet, men ett uns av självrespekt

Mohamed Omar

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Mötet samlades i Uppsala den 19 november och idag den 21:a hålls de sista debatterna och beslut fattas. I år möttes ledamöterna av en kampanj för att stödja det så kallade ”Guds hus” i Fisksätra i Nacka. Det handlar alltså om att bygga en moské i anslutning till den befintliga kyrkan. Svenska kyrkan krymper för varje år som går, medan muslimerna växer i antal. Och ändå uppmanas kristna att främja islam?

Jag tycker att det är märkligt att huset kallas ”Guds hus”. Enligt kristen tro är Jesus från Nasaret Gud, så hur kan då en moské, där Jesu gudom förnekas å det strängaste, vara Guds hus?

Kyrkoherden i Nacka församling, Carl Dahlbäck, kontaktades av tidningen Nya Tider (1/2 2016) för att bemöta kritiken mot ”Guds hus”:

”Kärnverksamhet för kyrkan är ju ett fredsbudskap, att leva i frid och fred med alla människor av alla de slag, både troende och icke troende. Det måste ju vara en kärnverksamhet.”

Det här är också märkligt. För jag har läst hela Nya Testamentet flera gånger utan att uppfatta att ”fredsbudskapet”, med innebörden ”att leva i frid och fred med alla människor av alla de slag, både troende och icke troende”, skulle vara kärnan. Nu är jag ateist och tror att Nya Testamentet är en helt och hållet mänsklig skrift. Men jag tycker inte att det är rätt att förvränga även människors tankar. Jag läser berättelsen om en förkunnare som skiljer mellan sant och falskt och går i döden på grund av sin förkunnelse.

Islam och kristendom är mycket olika religioner och samhällen där islam har varit dominerande ser helt annorlunda ut än samhällen där kristendomen dominerat. Profeten Muhammed ses som det högsta moraliska föredömet inom islam.

Den 19 oktober släppte Netflix säsong tre av teveserien Daredevil. Matt Murdoch är en blind advokat om dagen, men om natten tar han på sig en röd dräkt och går ut för att bekämpa brott som medborgargardist. Han ser till att skurkarna inte kommer undan rättvisan. Daredevil är känd som den katolske superhjälten, som kämpar med tro och tvivel och med sina egna skuldkänslor. På svenska har han hetat Våghalsen.

I ett avsnitt i den nya säsongen hör Matt något i kyrkan. Han har förlorat synen, men i stället har hans andra sinnen blivit superstarka. Han hör något på arabiska. Nunnan förklarar att det är muslimer som förrättar bön. De får hålla till i kyrkan eftersom de inte har någon moské.

Säsong tre är löst baserad på Frank Millers serietidningsberättelse Born Again från 1986. Miller har hamnat i blåsväder på grund av sina åsikter om islamisk fundamentalism. Han ville göra en serie om när Batman slåss mot Al-Qaida, men det blev inte av. I stället gav han ut serieboken Holy Terror 2011 om hur en stad attackeras av jihadister. Hjälten kallar han The Fixer.

Detta gjorde så klart att Miller kom att anklagas för så kallad ”islamofobi”. Millers förhållande till islamisk fundamentalism och Daredevils kristna tro har förmodligen gjort att teveserieskaparna känt att de velat slänga in något för att gardera sig mot misstankar eller anklagelser om islamofobi eller eurocentrism eller liknande.

Förutom att Daredevils kyrka är så passa progressiv att den tillåter muslimer att be där, så har en av huvudkaraktärerna, den godhjärtade men vilsne FBI-agenten Ray Nadeem, vad som ser ut som en indisk-muslimsk bakgrund. Han och hans hustru bär åtminstone arabiska namn, och det har såvitt jag vet bara indier av islamisk tro.

Men det är inte bara i teveseriernas värld som islamiska gudstjänster släpps in i kyrkorna. Jag läste nyligen om hur frikyrkan Saron i Göteborg numera tillåter muslimsk bön i sina lokaler. Det handlar om muslimska invandrare som läser SFI, svenska för invandrare. Detta har skapat debatt i församlingen, men ledningen står på sig. De påstår att de vill ”visa Jesu kärlek i handling”.

Jag är som sagt ateist, men om jag försöker se detta från ett kristet perspektiv, så begriper jag inte vad detta har att göra med Jesu kärlek. Om man är kristen och tror att muslimerna har fel, så är det ju inte kärlek att stödja dem i sin villfarelse. Särskilt om man tror att det kommer att sluta illa för dem.

För kristna är Jesu gudomlighet hjärtat i tron: att Gud steg ner på jorden och blev människa. Men detta förnekas klart och tydligt i Koranen. Där sägs de att de som påstår att Jesus korsfästes ljuger och begår en synd. Hur kan det vara ett uttryck för Jesu kärlek att främja en tro som förnekar Jesu korsfästelse och uppståndelse?

Det tycks snarare vara ett uttryck för den svaghet och det dåliga självförtroende som präglar stora delar av kristenheten i väst. Man vill vara tillmötesgående mot muslimer. Men det är inte ömsesidigt. Vi ser inte samma vilja att ”visa kärlek” från muslimer mot kristna. På många håll i islamvärlden ser man i stället exempel på motsatsen – fientlighet, förföljelse och hat.

Vi får ständigt höra att vi ska vara förstående, öppna och toleranta mot islam. Svenska kyrkan bjuder in imamer som läser ur Koranen. På årsdagen efter islamistattacken i Stockholm den 7 april hölls en minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka. Ingen moské höll – mig veterligen – någon minnesstund. Men en imam uppträdde i kyrkan. Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské på Södermalm, läste ett stycke ur Koranen. Khalfi har själv sagt att han sympatiserar med Muslimska Brödraskapet.

Vi får höra att islamofobin är något ondskefullt som måste bekämpas alltid och överallt. Men är det på samma sätt i moskéerna? Bjuder de in präster för att predika den kristna tron? Bekämpar de kristofobin? Nej, så är det inte.

Medan muslimer får förrätta bön i kyrkor, så är det ytterst osannolikt att kristna skulle kunna samlas i en moské för att sjunga lovsånger och be till Jesus. Och medan kristna går på studiebesök i moskéer, så ser man sällan – jag har aldrig sett det – muslimer som går på studiebesök i kyrkor. Borde det inte vara tvärtom? Borde inte invandrare, som valt att komma till Sverige, visa lite intresse för vår kultur och historia?

I säsong tre av teveserien Daredevil blir hjältens avhållne biktfader Paul Lantom kallblodigt mördad i sin kyrka. Han var mer än en biktfader, han var en far. Det är svårt att inte tänka på hur den katolske prästen Jacques Hamel slaktades av jihadister i sin kyrka i Frankrike juli 2016. Men en sådan scen skulle nog inte Netflix vilja visa. Inte bara de kristna, utan den västerländska kulturen i allmänhet, behöver inte bli våghalsiga, men skaffa sig ett uns av självrespekt.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

27 reaktioner på ”Inte våghalsighet, men ett uns av självrespekt

 1. Bo Svensson skriver:

  Det kan vara kvinnlig rösträtt som är problemets kärna. – Självrespekt och att hellre brytas än böjas har aldrig kunnat få genetiskt stöd för kvinnan utan mera att lägga sig platt inför hot och vara medgörlig. – Ju mera kvinnor i ledande positioner och manlig eftergivenhet inför majoritetsbeslut, desto mera feghet och eftergivenhet mot våldsutövare ser man i politiken.

  Gillad av 4 personer

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Det är en faktor, men låt oss inte skylla ifrån oss.

   Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Bo, nu måste jag som kvinna protestera mot din svepande tolkning av kvinnlig feghet och medgörlighet. Kvinnor generellt är fysiskt svagare än män så vid ett angrepp måste man ta till andra strategier än att slå tillbaka. Är nog alltså oftast förnuftigt.
   Men rösträtten då? Detta sista årtionde visar ju hur korkat kvinnor tänker och röstar. Ja, jag är också förundrad över hur många medsystrar som lyckas blunda för det potentiella hot som invandring i stora volymer av män från våldsamma kulturer innebär.
   Kvinnlighet innehåller en stark komponent av att få ta hand om, ge omsorg. Hursomhelst vill kvinnor tillhöra den ”goda” givande sidan. Bråk och att ställa krav är jobbigt. Så man sväljer snacket om humanism. Och hör vi förresten något negativt om islam i vanliga media? Nej just det, inte ens terrordåd har ju med islam att göra.
   De politiskt aktiva kvinnorna däremot gillar bråk. Och gemenskapen i den bråkande gruppen. Denna lilla klick vill ta makten ifrån männen, de nöjer sig inte med lika villkor om de kan ta mer. Svenska män som fått jämställdhetsindoktrinering med modersmjölken ser snopet på när dessa kvinnor energiskt manipulerar och tar för sig. Samma kvinnor har nog nära till sin egen aggressivitet och tjusas kanske också lättare av machomän som kan bjuda på en jämnare match. Men dessa kvinnor är bara en klick av den svenska gruppen kvinnor. Fast de har blivit tongivande inom politiken. Jag är övertygad om att vanliga kvinnor som bara lever sitt liv med jobb och familj, just undviker konflikter och ogillar politik och därför är lätta att föra bakom ljuset. De vill så gärna tro att inte något egentligt hotfullt pågår. Är islam dåligt, kan komma som en ärlig fråga. Man vet helt inte så mycket om vad som händer.

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth skriver:

    Eva, när jag följer nyheterna i MSM kan jag också få det intrycket, är det något fel på kvinnorna, ser man inte det potentiella hotet i den typen av invandring som vi fått ? Men , när jag pratar med kvinnor i min närmiljö får jag ett helt annat intryck. Många är upprörda, ja, rent krigiska mot det som pågår. Men jag bor nere i Skåne, kanske förnekar man inte verkligheten lika mycket här. Den är nämligen så uppenbar. De vettigaste, mest pragmatiska politikerna finns ju här/ är härifrån. Undantagandes Morgan Johansson, Fridolin och några andra skamfläckar.

    Gillad av 4 personer

   • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

    Det är väl så att socialism, kulturmarxism, postmodernism och alla andra onda ismer dragit till sig de värsta och förgiftat allt, så också kvinnorörelsen är kapad av onda människor, kvinnor i detta fallet. Man kan inte längre söka efter vad de är efter i några som helst goda utopiska, naiva, föresatser, utan bara i ondskan. Endast så kan försvarandet av den mest kvinnoförtryckande kultur på jordklotet förstås. Kvinnor, med sin mera utveckade vårdande sida var och är nog lättare offer för det falska hycklade godhetsbudskapet i pk-ismen. Det misstaget kommer att kosta oss alla, men kvinnorna och barnen främst.

    Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Rösterna skall ine räknas utan vägas. – För att det skall bli som de aktiva, flitiga, kompetenta och engagerade vill, skall vi ta makten att själva fördela skatteandelen av våra pengar över skattefinansierade ändamål. – Vi kan inte fortsätta med ett system som allt mera handlar om att den slappa massan lägger beslag på frukterna av de aktivas verksamhet att fördela mellan sig i kraft av sitt flertal.

   Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Uppriktigt Kristna av äldre typ måste vara förvirrade . Förr var det inte tal om att .t.e.x. ” avgudatempel ” skulle byggas i Sverige. Hedningar skulle omvändas . Punkt ! Jag tänker på sedan länge bortgångna Pingst:s Lewi Pethrus och Maranatas Arne Imsen . Stanley Sjöberg ( pingst ) lever visst ännu – och verkar ha utmanövrerats –då han är för ” gammaldags ”. ( Målle Lindberg lever ännu ,kallar sig själv för ” zigenarpredikanten ” , vill inte kallas Rom , och tycker att Islam är en ” villolära ” ) .

  Lewi P startade KDS som en reaktion på att skolminister Palme avkristnade skolan totalt.
  Väck med morgonsamling , väck med ” Tryggare kan ingen vara ” och ut med ” Fader Vår ” …och in kom dagens skola, — där läraren inte är en auktoritet utan snarast en ” slagpåse ” som inte ens har rätt att försvara
  sig.

  Gillad av 4 personer

 3. Christer L skriver:

  Det är överensstämmande med det kristna budskapet att vända andra kinden till. Därtill är det inte ovanligt att, som Patrik gycklade om härom dagen, fredligt sinnade svenska personer tror att rovdjur blir gosedjur om man själv är snäll – som Mors lilla Olle fast på riktigt. Att kyrkoherdar och biskopar välkomnar muslimer i kyrkan tycks ha med detta att göra.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det där med den andra kinden har övertolkats, eller kanske snarare inte tolkats alls, utan tagits som något slags ooumkullrunkelig regel som bara kan tillämpas och inte tolkas. Ett betydelselöst diktat som man alltid måste tillämpa i varje upptänklig situation. Men Jesus var ju i första hand INTE dogmatisk, så det är definitivt ett missförstånd, ett slags kätteri.

   Men somliga idioter straffar Gud Fader själv direkt och utan omsvep:
   https://thewayofreason.wordpress.com/2018/08/16/rosa-parks-in-tajikistan/

   Gillad av 3 personer

   • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

    De kanske letade efter skatten?

    Darwin-awards brukar annars domineras av pool-dykare:

    Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det där med att hänvisa visst klientel till särskilda avdelningar, kan var välmotiverat och den som känner sig orättvist kategoriserad, bör efterfråga noggrannare sortering och inte slappare.eller ingen alls.

    Jag ser framför mig i utvecklingens riktning krav på ekonomisk garant för dem som vill omfattas av full rörelsefrihet. – Det är en marknadsekonomisk lösning som inte diskriminerar godtyckligt utan efter bedömd brottsbenägenhet och där den som känner sig felbedömd av en, kan leta efter en annan.

    Gilla

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Ja, men det är själve fan att de stulit våra kyrkor, sossarna.

   Gillad av 3 personer

 4. Jari Norvanto skriver:

  Kyrkoherden som citeras: ”att leva i frid och fred med alla människor av alla de slag”… I frid och fred, men inte förmå freda sig, ja.

  Svenska kyrkan – Huset som Gud glömde

  Gillad av 2 personer

 5. Eva Danielsson skriver:

  Lite självrespekt behövs. Och lite självbevarelsedrift också kanske.
  Västvärldens kristna förhåller sig till islam som en kuvad misshandlad hustru förhåller sig till den våldsbenägne maken. Hon försöker tillmötesgå alla önskemål och krav och släta över allt som kan trigga igång utbrott. Brukar ju inte lyckas. En person som bara finner mening med sin existens genom att utöva sin överlägsna makt och se andra underkasta sig, kommer att hitta ständiga anledningar till våld och utbrott. Eller helt enkelt inte anse sig behöva någon anledning mer än sin egen lust att förtrycka.
  Kristna i väst, alltifrån påven till svenska prästerskapet måste nog dessutom anses vara politiskt vänstersinnade och välindoktrinerade till att bejaka ”mångkultur” och annan humbug om humanism. Sunt förnuft offrat på den arroganta godhetens altare.

  Islam är ju en tydlig lära, som inte minst Mohamed Omar beskrivit i många krönikor. Även om det finns olika riktningar och naturligtvis olika starkt troende muslimer, så är ändå islams mål klart uttalat, att steg för steg lägga under sig hela världen.
  Om islam skilde på den andliga världen och den politiska makten så skulle vi i väst bara lugnt kunna tillämpa vår religionsfrihet och låta muslimer utöva sin tro. Men en sådan åtskillnad görs inte inom islam. Deras missionerande handlar ytterst om att ta över den politiska makten. Inte heller tillämpar man religionsfrihet. Islam betyder underkastelse. Det säger väl allt.

  Västvärlden behöver sluta underkasta sig, sluta krypa och fjäska och börja klassa islam som en politisk ideologi. En religiös totalitär politik. Som har stora likheter med nazism fast nazismen inte spelar på människors religiösa behov direkt eller har samma kvinnoförtryck. Men herrefolkskulturen med överlägsenhetsidéerna, rasismen, och erövringsidéerna finns där. Liksom våldsbejakandet.
  Men jag kanske har missuppfattat allt. Nazismen kanske också är kärlekens och fredens ideologi.

  Gillad av 8 personer

 6. olle reimers skriver:

  Stalin fick frågan -efter det att 10 miljoner ukrainare svälte ihjäl på 1930-talet – om han inte kände något medlidande med alla dessa stackars människor. Svaret (på modern svenska) var att medlidande bara var något för ”losers”.

  Islam är ingen religion för ”losers” kan man väl säga utan att vara islamofob (ett vedevärdigt httepåord!).

  Gillad av 1 person

 7. Elisabeth skriver:

  Mycket bra att du uppmärksammar det här, Mohamed. Svenskar är i allmänhet rätt likgiltiga för religion och ingen väckelserörelse är i sikte.Svenskar har oftast heller inte någon aning om vad kristendomen trots allt betytt för vårt lands och vår kulturs uppbyggnad. Och detta har under många år varit medveten politik från vänsterns sida. Eftersom Svenska Kyrkan och församlingarna i allmänhet styrs av vänsterliberala, naiva kappvändare verkar resultatet bli att kristendomen får stryka på foten. Här kommer Islam ångande ! Det är kultur-krig. Jag ställer mitt hopp till de katoliker och ortodoxa som kommit till vårt land och som kanske kan vitalisera den svenska varianten av kristendom.

  Gillad av 3 personer

  • Lars*** skriver:

   Ja..ingen väckelse i sikte men en politikerkyrka som styr från bibeln och använder lösryckta bibelcitat där avkristning blir följden. Visst kan eventuellt en kursändring ske till att förstå, uppskatta kristendomen i Sverige men det är tydligt svenska kyrkan med poliriker lismar för islam. Och volymerna, migrationen genom gör det hela svårare och svårare. Bara titeln Guds hus är antikristligt.

   Gilla

 8. Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

  Hmmm, är den nya serien pk då? Då bävar jag för de nya avsnitten med The Punisher, säg inte att han också är pk nu? Allt förstör pk-isterna, allt, allt.

  Jag tror att slutsatsen är ganska uppenbar, alla vi som bara vill bli lämnade ifred kommer inte att bli lämnade ifred, snart har man chefredaktörerna på sin trappa. Vi måste nog frångå vår princip att leva och låta leva, och istället bli mera som James Bond.

  Gillad av 1 person

  • Vad är det jag ser genom ögonfransar fulla av sand, är detta? Jo! tidens tand, gjorde så jag snubblade på denna strand, över skatten från samarkand? Ur mitt land, Ett svärd, en kavel för min hand! skriver:

   Ett tips för att få respit från pk kan vara Takeshis Kitanos gamla gangsterfilmer.

   Gilla

 9. Anders L. skriver:

  Svenska kyrkan har ju förvandlats till en feministisk-muslimsk hybrid. Man har t.ex modifierat kyrkohandboken så att den ska vara ”inkluderande”, förbjudit uppropet ”Mitt kors” och trakasserat företrädarna, verkat för muslimska böneutrop. Det bekräftas inte minst av ärkebispans islamska valspråk. Jordan Peterson säger i en intervju med Ivar Arpi i våras (finns på tuben):
  ”Själva tanken på att så slarvigt skriva om dessa gamla texter är som att skriva om sagor så att de ska passa vår nutid. De är så otroligt intellektuellt narcissistiska att det möjligen är sataniskt hur de förhäver sig. …Det är en satanisk frestelse av ett ohämmat och slappt intellekt. Det är precis det som Milton varnade för i ”Ett förlorat paradis”. Det är en total katastrof. Det kommer bara att påskynda kyrkans undergång. Och jag tror faktiskt att det är syftet…”

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.