När imamen läste Koranen i kyrkan

Mohamed Omar

På årsdagen efter islamistattacken i Stockholm den 7 april hölls en minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka. Ingen moské höll – mig veterligen – någon minnesstund. Men en imam uppträdde i kyrkan. Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské på Södermalm läste ett stycke ur Koranen.

Statsminister Stefan Löfven och stora delar av regeringen deltog i gudstjänsten som leddes av kyrkoherde Annika Millde. Ärkebiskop Antje Jackelén var också där.

Det är inte första gången imamen uppträdde i samma sammanhang som ärkebiskopen. Strax efter att den franske prästen Jacques Hamel slaktats av jihadister i juli 2016 publicerade Dagens Nyheter en varning undertecknad av flera religiösa ledare. En varning för jihadister? Nej, en varning för de som varnar för jihadister. Ärkebiskopen Jackelén var en av undertecknarna. En annan var Mahmoud Khalfi.

Stockholms moské där Khalfi är direktör drivs av Islamiska förbundet i Stockholm, medlemsorganisation i det Islamiska förbundet i Sverige, vilken tillhör The Federation of Islamic Organisations in Europe, som skapades 1989 av Muslimska Brödraskapet.

Muslimska Brödraskapet grundades 1929 i Egypten och är en islamistisk organisation som verkar för att upprätta en panislamisk stat.

I en intervju för tidningen ETC 14/6 2013 sa Khalfi så här om kopplingen till Brödraskapet:

”Ja, det är ingen hemlighet att vi har kopplingar till Brödraskapet, vi väljer det som riktning. Men det är inte så att vi får direktiv från Marocko eller Egypten vad vi ska göra, vi är en självständig organisation i Sverige.”

Religionsforskaren Sameh Egyptson visade på sin blogg den 15 april 2016 hur Khalfi i en artikel på arabiska i den tunisiska tidningen Tunis News menar att ”genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i Sverige”. Han berömmer svenska politiker för att de ”har normaliserat relationen med Islamiska förbundet som är kända för sin tillhörighet till Muslimska brödraskapet”.

En av de viktigaste ideologiske ledarna inom Brödraskapet idag heter Yusuf al-Qaradawi. Han besökte Stockholmsmoskén 2003. Då uppmanade han till självmordsattacker mot Israel. Se Fredrik Malm i DN 4 november 2004.

Jag gick in och tittade på Khalfis Facebookkonto. Där hittade jag bilder från en islamisk konferens i Istanbul som han hade deltagit i. Al-Qaradawi var också där. Khalfi skäms inte för detta utan har lagt upp en bild på Al-Qaradwi på konferensen. Han lajkar också hans fansida. Khalfi lajkar också Muhammad Mursi, Egyptens tidigare president och högt uppsatt ledare inom Brödraskapet. Och så Erdogan förstås. Han postar gärna stöd för Erdogan.

Al-Qaradawi hade tidigare en populär show på Al-Jazeera, diktaturstaten Qatars satellittevekanal. På showen, som hette ”Sharia och livet”, svarade han på frågor om sharia, islamisk lag. Angående profeten Muhammeds välkända påbud om att den muslim som avfaller från sin religion ska avrättas, sa al-Qaradawi: ”Om de hade gjort sig av med straffet för avfall skulle inte islam existera idag”. (Al-Jazeera, 13/2 2013, se ett klipp här).

Omar Mustafa, tidigare generalsekreterare för Sveriges Unga Muslimer, och ordförande för Islamiska Förbundet som har sitt säte i Stockholmsmoskén, lajkar al-Qaradawi på Facebook och i en intervju för Expressen (9/4 2013) sa han att den egyptiske imamen är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven”. Till Sveriges Radio sa Mustafa att al-Qaradawi ”ofta är väldigt balanserad i sin retorik”.

Omar Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska Förbundet, den tidigare moderate politikern Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för al-Qaradawi. ”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sa han i en intervju i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beskriver i sin rapport ”Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext” Stockholmsmoskén på Södermalm som Brödraskapets huvudkontor i Sverige.

På Khalfis Facebookkonto kan man också hitta bilder från en antiisraelisk demonstration i Stockholm den 9 december förra året. Man protesterade mot att Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. På demonstrationen ropade man Allahu akbar och brände den israeliska flaggan. Man skanderade också ramsan ”Khaybar, Khaybar ya yahud, jaysh Muhammed saufa ya’oud!”

Det betyder: ”Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé kommer tillbaka!” Ramsan handlar om när profeten Muhammed belägrade Banu Kuraizas fästning i Khaybar. Banu Kuraiza var en av flera judiska stammar som bodde i Arabien före islams uppkomst. Judarna kapitulerade och Muhammed bestämde att alla män skulle dödas, kvinnorna och barnen göras till slavar.

Khalfi var med på demonstrationen.

På en bild på Khalfis Facebookkonto förekommer också rabiatecknet. Det är ett tecken som innebär att man håller upp fyra fingrar. Det började användas av Muslimska Brödraskapet och Morsis anhängare i Egypten i slutet av augusti 2013 i sociala medier och på protestmarscher.

På en minnesgudstjänst för att hedra offren för en islamistisk terrorattack bjuder man alltså in en imam med kopplingar till den islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

34 reaktioner på ”När imamen läste Koranen i kyrkan

 1. Jan Bengtsson skriver:

  Går det att vara aningslösare än ”Smygkonvertiten” Antje Jackelén,
  Svenska Kyrkans så kallade ”Ärkebiskop”…

  Ärkenöt är snarare en bättre beskrivning…

  FYRA års Islamstudier i Egypten tycks inte satt några djupare spår…
  Eller så är det precis vad de gjort???

  Förr kallades sådana personer för FEMTEKOLONNARE/”QUISLINGAR”…

  Sverige är mycket illa ute,
  långt värre än vad Let’s Dance ”Svensson” inser!

  VI SVENSKAR behöver Eddie som Kulturminister,
  i en NY Regering!!!

  Gillad av 13 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   JAN BENGTSSON – Kan bara hålla med. Jackelen och övriga i detta kotteri är föraktliga förrädare mot den religion de har i uppgift att vårda.

   Och detta förräderi är dessutom typiskt för hela etablissemangets fega anpasslighet inför en främmande och mot våra grundläggande värderingar fientlig ideologi.

   Vad har vi en armé till, om vi utan motstånd släpper in fienden i vårt land?

   Gillad av 4 personer

  • Barry Soetoro skriver:

   Ämnnet ”svenska smygkonvertiter” är mycket intressant, och jag har funderat mycket på vilka denna grupp kan tänkas bestå av. Solklara fall är:

   Antje Jackelén
   Eva Brunne
   Alice Bah Kuhnke

   Sannolika fall:

   Ulf Bjereld
   Peter Weiderud
   Sara Gunnerud
   Gustav Fridolin (slamkrypare)

   Någon som har fler förslag?

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Weiderud o Gunnerud bör nog i princip anses tillhöra GRUPP ETT…

    Bjereld är väl bara en röstfjäskande opportunist?
    Gustav är väl tillvand med Fadersmjölken (Islamistmentorn Mehmet Kaplan)
    Brunne tillhör väl de sannolika!

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Islam verkar vara det globalistiska alternativet.

    Obama och CIA-chefen Brennan har uppenbarligen tagit islam till sn barm. Khan är borgmästare i London. Merkel behövde ett alternativ till den förkättrade kommunismen.

    Nej, nu måste handskarna av. Det duger inte längre att hymla om vad det är som pågår.

    Gilla

  • Karl Oskar skriver:

   4 års islamstudier, valspråk..’Gud är stor’, framträdande med kända islamister!

   Bhövs inga fler röksignaler! Saken är fullständigt och skrämmande klar! Ingen tvekan!

   Svea Rikes ärkebiskop är helt medveten och målinriktad.

   Måste avsättas!

   Gillad av 3 personer

   • Henning skriver:

    Förutom en civilekonomexamen har jag akademiska studier i både arabiska på kandidatnivå och en examen i religionsvetenskap med inriktning på allt inom islam. Förstår man inte vid det laget att islam är icke-kompatibel med västerländsk tanketradition så har man inte mycket bakom pannbenet rent ut sagt.

    Gillad av 3 personer

  • Rutger skriver:

   Mr Khalfi är en av undertecknarna av The Amman message
   http://ammanmessage.com/grand-list-of-endorsements-of-the-amman-message-and-its-three-points/
   I Ammandeklarationen, som kom efteråt år 2004, “The amman Message”, http://ammanmessage.com/ och sedan ratificerades i Mecka, ”at the Organization of the Islamic Conference summit at Mecca in december 2005. And over a period of one year from July 2005 to July 2006, the Three Points were also unanimously adopted by six other international Islamic scholarly assemblies, culminating with the International Islamic Fiqh Academy of Jeddah, in July 2006. In total, over 500 leading Muslim scholars worldwide—as can be seen on this website [click here to see the entire list]—unanimously endorsed the Amman Message and its Three Points”. (http://ammanmessage.com/the-three-points-of-the-amman-message-v-1/ )
   Ett dokument undertecknat av muslimska lärde från hela världen sägs det och även från Sverige. I dokumentet sägs det att för att vara en muslim ska man tro på Allah, på hans profet Muhammed, följa de fem pelarna och underställa sig någon av de åtta officiella shariavarianterna. Med andra ord utan att acceptera sharia är man ingen riktig muslim. Denna religiösa samhällslag måste accepteras. Ursprunget finns i Koranen. Lärda män har plockat ut alla texter i Koranen men även Haditerna (uttanden av Muhammed) som kan betraktas som lagtexter och sammanställt dessa.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Den politiska aningslösheten är förfärlig. Eller alternativt, kanske det inte är aningslöshet utan något mer olycksbådande och sinistert? Jag har lyssnat på flera inlägg av Qaradawi. Jag rekommenderar alla läsare av denna blogg att göra detta samt informera sina bekanta. Här är ett bidrag som kanske skulle ha uppmärksammats vid minneshögtiden.
  http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2017/06/09/The-reasons-Qaradawi-on-the-top-of-Egypt-s-most-wanted-list.html

  Gillad av 4 personer

 3. Orban visar vägen skriver:

  Först kort, jag tror att svenskarna har varit så svältfödda på sanningar och god moral att man hyllar även moraliska dvärgar som tar upp korn av sanning. Jag brukar kritisera GPs ledarsida, och återigen, om den nu är så bra, varför ringer de inte upp Eddie? Godkänd pk-kritik är värre än ingen alls eftersom de lurar svensken att han har yttrandefrihet. I ett fält med endast hycklare så är GPs skribenter också, hycklare.

  Patrik undviker också ämnet men allt kokar ner till detta, kan vi leva sida vid sida med islam, eller är det ett misstag? Ingen utom populister och dissidenter vågar erkänna faktum, det går inte. Vad som som för ett antal decennier sedan var självklarheter (att det är dåligt att hälla syra i ansiktet på sin dotter), är nu bortglömda och allt är ställt på huvudet, ont är gott, gott är ont. Är man för syra i ansiktet som 7-klövern är eller inte? Denna dikotomi erkänns inte och för att klara det konststycket så måste man avskaffa logik och fakta som den enklaste populistväljare förstår: ju fler som kommer från en kultur där syra i ansiktet, våldtäkt av otrogna, terrordåd, taharrush, politiskt våld och blasfemi belagt med dödsstraff är normalt, ju mer av det får vi i Sverige. Det är inte rocketscience.

  Gillad av 10 personer

  • Orban visar vägen skriver:

   För de mindre intelligenta smygläsarna ett tillägg: alldeles oavsett om det är en minoritet i den grupp som kommer eller inte, den mest extrema minoriteten styr och växer denna minoritet så är det efter denna pipa vi kommer att dansa.

   Gillad av 6 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Lär inte dröja många decennier heller?

    Vi får ju undvika att reta/kritisera vissa grupper!
    Då kan de som vi vet bli våldsamma…
    Så vi knäböjer hellre, Allah hopa!

    Gilla

 4. Orban visar vägen skriver:

  En tanke, är det som förenar pk-isterna med islamisterna helt enkelt att de inte är glada? Båda försöker förbittrat ändra världen till det de har fått för sig att den borde vara. Så måste det vara, de finner varandra i att vara hatiska och förbittrade, de skrattar inte, muslimerna är ärliga om detta, skratt är dåligt, hos pk-isterna så pågår humorns död via Shyffert och Özz, det är inte glatt skratt de framkallar, utan ett sektliknande kacklande. Lika bra att inte skratta alls, muslimerna leder på poäng.

  Så enkelt är det nog, de hatar oss för att vi älskar livet och våra barn och vill bevara det. Vi kämpar mot de som drivs av hat, de förlorar alltid till sist för de älskar inte ens varandra, snart vänder det!

  Gillad av 9 personer

 5. Matsini skriver:

  Jag vill gärna få koranversen som skriver ”profeten Muhammeds välkända påbud om att den muslim som avfaller från sin religion ska avrättas”?
  Det för att få klart i/med betydelsen av/med tecknet för ”avrättas”?
  Anledningen till det är att söka ett mer detaljerat underlag till min rättegångsprocess mot staten för brott emot lagen till skydd för människans frihet från religiösa läror som INTE ”innefattar friheten att byta religion eller tro ”!

  Gillad av 1 person

 6. Agneta Berglöw skriver:

  Nyss inkommen från morgonens hundpromenad.Noterar snödroppar o hör småfåglarna hålla konsert,att nu blir det mkt att göra i fågelboet.Ögonblicket då man tror på världen.
  Sätter mig vid datorn o läser o läser Eddies fasansfulla krönika.En Imam!!! i Svenska kyrkan under denna oerhört känsliga minnesstund för anhöriga till det vidriga dåd som muslimen utförde på Drottninggatan.Fullständigt ofattbart.En oerhörd kränkning ända in i själen på de anhöriga.
  Har svenska kyrkan totalt slagit av tankeförmågan o förståndet,när denna minnesgudstjänst planerades o genomfördes.

  Gillad av 13 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Agneta Berglöw 10 april, 2018 at 08:31

   Om du vill veta hur Svenska kyrkan idag fungerar – från en helt annan infallsvinkel – läs Helena Edlunds nyutkomna bok ”Konsten att överleva Svenska kyrkan. Mina tolv år på Sveriges farligaste arbetsplats”.

   Jag fick boken idag med posten och när jag bläddrat igenom den och läst kapitelrubriker som ”Biskopens nya kläder”, Kyrkan som politisk arena”, ”Inkvisitorn Seglora smedja”, ”Samtal med biskop Antje”, Identitetsdebatt i samarbetets tid”, ”Från kyrka till Folkets hus” etc inser jag att jag som sekulärt kristen kommer att få svar på många rent politiska frågor. Varför t ex socialdemokratin har släppt in Muslimska Brödraskapet i sina centrala maktcentra.

   Gilla

 7. Isabella skriver:

  Bra att du skriver och belyser kopplingen till Muslimska Brödraskapet . Tråkigt att det ska behövas.
  Sörjande som man skulle ”hedra” genom att bjuda in en imam i kyrkan! Jag tror knappt vad jag läser och ser. Dumheten, förstockningen och aningslösheten har nått nya bottennivåer.

  När jag såg ett kort avsnitt från kyrkan ur TVs sändning från minnesdagen ett år efter terrordådet på Drottninggatan, imamem som läser ur Koranen, tänkte jag; Så smaklöst, en skymf mot dem som är drabbade av islamistiskt dåd.

  Vad gör en imam i kyrkan? Varför springer han inte och gömmer sig på sin kammare och gör bot i all tysthet?

  Det han står för är orsaken till katastrofen i offrens liv för ett år sedan.

  Inte bara imamem bör ställas till ansvar, även politiker som genom sin vettlösa politik skapat utrymme för islam i den omfattning vi ser varje dag.

  Imam och politiker som deltog i kyrkan är de som skapat tillståndet som ytterst drabbade offren för attacken på Drottninggatan.
  Att som sörjande anhörig sitta i samma lokal och höra dessa ordkaskader från de ”goda” måste vara ytterligare prövning för redan hårt drabbade.
  Som svensk och kristen anser jag att islam inte hör hemma i Europa och i Sverige.

  Islam, som vill separera kvinnor och män. Hindra kvinnor från att leva i frihet. Tvinga kvinnor att bära slöja och tältliknande plagg. För att inte mannen ska bli frestad!

  Vad är detta för sekt som försöker pracka på oss sina snedvridna värderingar påhejade av ärkebiskop Jackelén med flera politiskt korrekta .

  Det är förfärligt!

  Lästips! The Myth of the Andalusian Paradise.
  Författare: Darío Fernández-Morera.

  Tack Mohamed, för att du var den som tipsade om den här boken. Strålande läsning och enormt mycket information om hur muhammedaner/islamister uppfört sig långt före vår tid och det bara fortsätter.
  Ferdinand och Isabella var varken helgon eller duvungar. De gjorde Europa en stor välgärning genom att fördriva muhammedanerna från Andalusien.

  Gillad av 11 personer

 8. Östrahult skriver:

  Tack för detta rop i öknen. Man undrar hur det kommer sig att denna destruktiva galenskap kan slå rot i några av de historiskt mest svenska institutioner vi haft, kyrkan och centerpartiet. Båda har genomgått en liknande utveckling och jag förstår inte hur centerns väljare eller kyrkans anställda går på detta. Det är ju rena självmordet.

  En liten positiv sak är att det finns flera präster på AFSs riksdagslista, tydligen finns det några med bibehållet förstånd eller möjligen ryggrad. Se https://alternativforsverige.se/files/riksdagslista.pdf

  Gillad av 3 personer

 9. rombens skriver:

  ”Allting går igen ur tidens grums och mögel
  dyker upp ett skrämmande fantom.
  Även Grekland hade sina Wandervögel
  fostrade i Sparta och i Rom.
  Ur seklers skuggor ur årtusens damm
  ett mystiskt spöke i nutiden glider fram.”

  Apropå ”vår” ärkebiskop.

  Var är dagens Karl Gerhard och dagens Torgny Segerstedt? De kunde verkligen modigt hyckla den tidens totalitära Ismer och dom som företrädde dessa Ismer.

  Gillad av 3 personer

 10. Aurora skriver:

  Förräderiet mot svenska kyrkan och kristendomen från både dess överhuvud Jackelen och även sossarnas Tro och Solidaritet förvånar mig inte längre. Jag är desto nyfiknare på vad som kittlar alla dessa medelålders kvinnor så fabulöst med dessa afghanska män, som kallar sig pojkar, som på tycks ha sådan dragningskraft på såväl Arbogakvinnan såväl som på ett antal hysteriska feminister som försvarar den barnsexdömde Medborgarplatsprofilen (notera paradoxen).

  Gillad av 5 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Östrahult!
   Dä lär det bli ett antal lediga jobb…

   Såvida de inte numera använder titeln EMERITUS…
   Först då vågar MAN säga sin mening, inget att förlora!

   Gilla

  • Vi bugar och tackar skriver:

   Allt är logiskt, gubbar som reser utomlands för att skaffa sex skall straffas (på något sätt), kärringar kan få sina prostituerade importerade för mina skattepengar. Jag håller käft och betalar.

   Gillad av 1 person

 11. Henning skriver:

  Mycket bra research! Nu måste inringningen av alla islamister på inflytelserika positioner i det svenska samhället börja!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.