När imamen läste Koranen i kyrkan

Mohamed Omar

På årsdagen efter islamistattacken i Stockholm den 7 april hölls en minnesgudstjänst i Adolf Fredriks kyrka. Ingen moské höll – mig veterligen – någon minnesstund. Men en imam uppträdde i kyrkan. Mahmoud Khalfi, direktör vid Stockholms moské på Södermalm läste ett stycke ur Koranen.

Statsminister Stefan Löfven och stora delar av regeringen deltog i gudstjänsten som leddes av kyrkoherde Annika Millde. Ärkebiskop Antje Jackelén var också där.

Det är inte första gången imamen uppträdde i samma sammanhang som ärkebiskopen. Strax efter att den franske prästen Jacques Hamel slaktats av jihadister i juli 2016 publicerade Dagens Nyheter en varning undertecknad av flera religiösa ledare. En varning för jihadister? Nej, en varning för de som varnar för jihadister. Ärkebiskopen Jackelén var en av undertecknarna. En annan var Mahmoud Khalfi.

Stockholms moské där Khalfi är direktör drivs av Islamiska förbundet i Stockholm, medlemsorganisation i det Islamiska förbundet i Sverige, vilken tillhör The Federation of Islamic Organisations in Europe, som skapades 1989 av Muslimska Brödraskapet.

Muslimska Brödraskapet grundades 1929 i Egypten och är en islamistisk organisation som verkar för att upprätta en panislamisk stat.

I en intervju för tidningen ETC 14/6 2013 sa Khalfi så här om kopplingen till Brödraskapet:

”Ja, det är ingen hemlighet att vi har kopplingar till Brödraskapet, vi väljer det som riktning. Men det är inte så att vi får direktiv från Marocko eller Egypten vad vi ska göra, vi är en självständig organisation i Sverige.”

Religionsforskaren Sameh Egyptson visade på sin blogg den 15 april 2016 hur Khalfi i en artikel på arabiska i den tunisiska tidningen Tunis News menar att ”genom Mehmet Kaplans politiska karriär skedde ett genombrott för islamisterna i Sverige”. Han berömmer svenska politiker för att de ”har normaliserat relationen med Islamiska förbundet som är kända för sin tillhörighet till Muslimska brödraskapet”.

En av de viktigaste ideologiske ledarna inom Brödraskapet idag heter Yusuf al-Qaradawi. Han besökte Stockholmsmoskén 2003. Då uppmanade han till självmordsattacker mot Israel. Se Fredrik Malm i DN 4 november 2004.

Jag gick in och tittade på Khalfis Facebookkonto. Där hittade jag bilder från en islamisk konferens i Istanbul som han hade deltagit i. Al-Qaradawi var också där. Khalfi skäms inte för detta utan har lagt upp en bild på Al-Qaradwi på konferensen. Han lajkar också hans fansida. Khalfi lajkar också Muhammad Mursi, Egyptens tidigare president och högt uppsatt ledare inom Brödraskapet. Och så Erdogan förstås. Han postar gärna stöd för Erdogan.

Al-Qaradawi hade tidigare en populär show på Al-Jazeera, diktaturstaten Qatars satellittevekanal. På showen, som hette ”Sharia och livet”, svarade han på frågor om sharia, islamisk lag. Angående profeten Muhammeds välkända påbud om att den muslim som avfaller från sin religion ska avrättas, sa al-Qaradawi: ”Om de hade gjort sig av med straffet för avfall skulle inte islam existera idag”. (Al-Jazeera, 13/2 2013, se ett klipp här).

Omar Mustafa, tidigare generalsekreterare för Sveriges Unga Muslimer, och ordförande för Islamiska Förbundet som har sitt säte i Stockholmsmoskén, lajkar al-Qaradawi på Facebook och i en intervju för Expressen (9/4 2013) sa han att den egyptiske imamen är ”världens mest framstående muslimske teolog som går att jämföra med påven”. Till Sveriges Radio sa Mustafa att al-Qaradawi ”ofta är väldigt balanserad i sin retorik”.

Omar Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska Förbundet, den tidigare moderate politikern Abdirizak Waberi, hyser också stor respekt för al-Qaradawi. ”Jag respekterar Qaradawi. Han är en stor, lärd person. Han är mycket kunnigare i islam än jag och andra i Islamiska förbundet”, sa han i en intervju i SVT:s dokumentär ”Slaget om muslimerna” från 2009.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beskriver i sin rapport ”Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext” Stockholmsmoskén på Södermalm som Brödraskapets huvudkontor i Sverige.

På Khalfis Facebookkonto kan man också hitta bilder från en antiisraelisk demonstration i Stockholm den 9 december förra året. Man protesterade mot att Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. På demonstrationen ropade man Allahu akbar och brände den israeliska flaggan. Man skanderade också ramsan ”Khaybar, Khaybar ya yahud, jaysh Muhammed saufa ya’oud!”

Det betyder: ”Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé kommer tillbaka!” Ramsan handlar om när profeten Muhammed belägrade Banu Kuraizas fästning i Khaybar. Banu Kuraiza var en av flera judiska stammar som bodde i Arabien före islams uppkomst. Judarna kapitulerade och Muhammed bestämde att alla män skulle dödas, kvinnorna och barnen göras till slavar.

Khalfi var med på demonstrationen.

På en bild på Khalfis Facebookkonto förekommer också rabiatecknet. Det är ett tecken som innebär att man håller upp fyra fingrar. Det började användas av Muslimska Brödraskapet och Morsis anhängare i Egypten i slutet av augusti 2013 i sociala medier och på protestmarscher.

På en minnesgudstjänst för att hedra offren för en islamistisk terrorattack bjuder man alltså in en imam med kopplingar till den islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet.