Fåfäng gå lär mycket ont

Patrik Engellau

Det var en gång en kyrklig kammarorkester med arton musiker. En dag förklarade försteviolinen att han inte hade lust med vidare repetitioner eller föreställningar överhuvudtaget men att han avsåg att behålla sin position och förhindra att någon annan försteviolin tog hans plats.

Det var ett streck i räkningen, sa orkesterchefen och började fundera på om det skulle bli nödvändigt att ändra repertoaren nu när orkestern var en man kort.

Strax efter denna besvärliga händelse blev orkesterchefen kontaktad av de övriga stråkarna som krävde att klarinetten fick sparken eftersom hennes man var åtalad för skattebrott.

Orkesterchefen såg ingen annan råd än att låta orkestern rösta i frågan varvid stråkarna förlorade och klarinetten således fick stanna. Stråkarna gjorde då samma sak som försteviolinen. De deklarerade att de inte tänkte spela men avsåg att ha kvar sina jobb.

Krisen var ett faktum. Nu måste kyrkan gripa in. Biskopen framförde förslag om att klarinetten frivilligt skulle säga upp sig eftersom det inte fanns sakliga skäl att ge henne sparken. Med det lilla bondeoffret kanske stråkarna skulle kunna förmås återinträda i tjänst.

Kan du tänka dig en sådan situation? Knappast, svarar du antagligen, så fåniga är inga människor, inte ens kyrkliga kammarmusiker.

Men Svenska Akademien är så fånig. Försteviolinen motsvaras av ledamöterna Kerstin Ekman och Lotta Lotass som inte vill vara med på sammanträdena. Orkesterchefen motsvaras av övriga ledamöter som inte haft kraft att utesluta Ekman och Lotass trots att uteslutning av skolkare påbjuds i Akademiens stadgar. Klarinetten motsvaras av Katarina Frostenson som är gift med en man som anklagas för att skända kvinnor. Stråkarna motsvaras av Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark som beslöt att göra som Ekman och Lotass när de misslyckades med att peta Frostenson.

Herregud. Hur är det möjligt? Det kan jag tala om.

Om kammarorkestern eller Akademien hade varit privata företag så hade försteviolinerna Ekman och Lotass fått sparken för länge sedan och ersatts av andra. De kan ha hur rätt som helst eller hur fel som helst i sina bevekelsegrunder men det är en anomali att de ska anses ha rätt att blockera orkesterns verksamhet. Motsvarande gäller stråkarna Östergren, Englund och Espmark, som sätter Akademien i en utpressningssituation. Men det underligaste av allt är att Akademiens tvåtredjedelsmajoritet, som i flera år kunnat utesluta skolkarna, inte gjort det.

Försteviolininerna har uppenbarligen inte behövts i Akademien på flera år. Och nu kanske inte heller stråkarna visar sig behövas. Hur ska man förklara det? Det sannolika är att Svenska Akademien själv inte behövs. Den ska en gång om året utse en Nobelpristagare i litteratur. Uppgiften kan förstås göras hur komplicerad som helst, men kan också skötas rätt enkelt. Det där som Akademien skapades för – att definiera, ansa och förädla det svenska språket – verkar den inte längre syssla med. Paragraf 43 stadgar att ”Til Academiens pröfning kunna jemväl fremmande upgifva sina arbeten”. Det betyder att vem som helst kan skicka sina manus för bedömning och rättning till Akademien. Gustaf III menade allvar med att svenska språket skulle förädlas. Det är klart att han var noga med att ledamöterna jobbade. Numera har Akademien nog helt slutat med sådana betungande uppgifter.

Vad gör folk när de hamnar i grupp utan att ha något att göra? Civiliserade lösningar är exempelvis att spela bridge, åka skidor, skjuta lerduvor, dansa och gå på matlagningskurs. Men Akademiens ledamöter kan inte ägna sig åt sådana trevliga och välkända tidsfördriv. Vad ska de hitta på? En möjlighet som ligger nära till hands är att börja bråka med varandra.

Syraks bok är en av de apokryfiska visdomsböckerna som enligt vissa religioner tillhör Gamla Testamentet. Så här skriver Syrak om vad som händer om folk, tjänare i hans exempel, inte har något meningsfullt att göra:

Ty fåfäng gå lär mycket ont. Sätt honom till att arbeta, så som det höves honom.

Jag misstänker att det gäller även ledamöter i Svenska Akademien. De är välkomna att för den här bloggen försöka formulera stilbildande litterära essäer enligt Gustaf III:s ursprungliga avsikter.

44 reaktioner på ”Fåfäng gå lär mycket ont

 1. anybody skriver:

  Nja, nu glömmer du att de ville bli av med klarinettisten eftersom hon försett sig från kaffekassan och använt sig av repetitionslokalen för eget bruk på ett sätt som delar av orkestern ansåg vara förkastligt. För att inte tala om att hon misstänks för att läcka uppgifter om planerade program som var tänkta att komma som en överraskning för publiken.

  Gillad av 6 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Hur kan någon Bookmaker vara så naiv att ge odds på dessa event?

    Där det finns en liten krets insiders,
    med tom kända mänskliga svagheter…

    ”KLUBBEN” var ju ingen hemlighet,
    eller kopplingarna till vem som drev den?

    Då förtjänar man egentligen att bli BLÅST…

    Fast det är ju de andra motspelarna som blev lidande!
    Som hade förtroende för en anrik instutition…

    Gillad av 1 person

 2. Bo Svensson skriver:

  Regering är en annan sådan förening som inte längre behövs och där ledamöterna inte kan hitta på något annat än djävulskap. – Det finns ju inte längre någon anledning att delegera ansvaret för hur våra skattemedel skall spenderas, när vi enkelt kan sköta det själv på nätbanken.

  Och riksbank. – Dess uppgift är väl att skydda den svenska valutan men den kontantfria ekonomin som snart är här, behöver ju inte några valutor, – bara mått på värde. – Och uppgiften att stävja oseriös kreditgivning som man aldrig har klarat av, kan överlåtas till spararna efter samma mönster som aktiesparandet: Man köper aktier i kreditgivning om man tror på utlånarens kompetens.

  Migrationsverk! – Räcker med arbetsförmedling. – Vill någon flytta hit som behärskar språket, har efterfrågad kompetens, är laglydig och inte ansluten till global mördarsekt, blir det säkert godkänt.

  Gillad av 4 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Glömde utblidningsdepartementet. – Hur mycket djävulskap har de ställt till med. – Bort med det. – Vi kanaliserar våra skattemedel till ändamålet som utbetalningar i takt med att man kan dokumentera indörskaffat kunnande.

   Gillad av 2 personer

  • Å skriver:

   Jag tycker man skall privatisera Migrationsverket. Sätt den pensionsförpliktelse som finns genemot riksdagsmännen i en speciell fond, som tecknar aktier i Migrationsverket. Framtida pensioner betalas sedan i form av utdelningar från Migrationsverket.

   Gillad av 3 personer

  • Linden skriver:

   Regeringen vill nu satsa en miljard kronor på så kallad global jämställdhet som ska förbättra kvinnor ställning i världen. Det säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till SVT

   Samtidigt som det bland annat rapporteras om att Sveriges pensionärer är fattigast i hela Norden meddelar den svenska regeringen sin senaste satsning:

   Detta är väl ändå en blygsam skänk om man jämför med Löfvens i New York utlovade 20 miljarder till damtoaletter! I världens U länder.

   Den feministiska stormakten förnekar sig inte, sparsamhet är inte en dygd i deras värld.

   Gillad av 1 person

   • Stefan Löfvén skriver:

    Hello Central Park! Hello New York!

    Give yourself a big hand because you’re worth it, you’re doing so much good.
    Let me show you people that I’m so glad to be here. And I’m very proud to represent Sweden, and I’m very proud as a Prime Minister to represent the first feminist government in the world.

    Now in a world where the 80 richest people owns as much as half of the global population, we need to be dedicated to the hard work to end poverty, driven by the idea of international solidarity and determined to achieve a quality for everybody. And access, access to sanitation, especially, is crucial for global equality and for the rights and needs of women and girls. So as a feminist I make this pledge: Over the next 15 years Sweden’s almost 10 million inhabitants will support efforts to improve access to sanitation for 60 million people throughout the world.

    So our country’s climate may be cold but our people’s heart are warm. We may be a small country but we will do our part for the great good, the greater cause.

    Let me also thank you very much. Thank you all for not being by-standers. Thank you for showing that the spirit of citizenship is global. And thank you once again, thank you for taking this fight for human dignity. Together we will make a difference.

    Thank you!

    Gillad av 1 person

 3. Orban skriver:

  Som så mycket annat, exempelvis massinvandringen, en angelägenhet för eliten i Stockholm, vi andra går till jobbet, betalar för skiten, får våra söner nerslagna och döttrar våldtagna och skall dessutom bara hålla käften.

  Gillad av 7 personer

 4. Sixten Johansson skriver:

  Jag låter min genomtänkta och djuplodande utläggning i ämnet ersättas av Lars Wilderängs slutkläm i dagens bloggpost ”Sandlådeakademien” (cornucopia.cornubot.se):
  ”Hela historien är sedelärande och visar att vuxna bara är barn som har lite fler år på nacken. Skillnaden mellan barn och akademiledamöter är hur stor veckopeng de får och hur stor sandlådan är.”

  Gillad av 6 personer

 5. Sture skriver:

  @ patrik,
  jag tycker att man skall lägga ner Svenska Akademien för utdelning av Nobelpris i litteratur. Skulle gissa att ‘lobbyisterna’ i hemlighet (som överallt annars) ändå bestämmer det mesta.
  Det finns ingen anledning att Sverige som har så många medelmåttor (eller under medelmåttan) i maktpositioner skall bedöma andras intellektuella begåvning. De människor som sitter där har helt enkelt inte den rätta kompetensen och/eller den rätta arbetsmoralen för att korrekt bedöma världens litteratur. Samtidigt blir vi av med Sveriges gigantiska och narcissistiska självbild.

  Gillad av 6 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  En svensk akademi behövs mer än någonsin. SFI har satt sina klor i ärans och hjältarnas. Det måste räddas och återskapas. Men de brohuggare som har valts att besitta de aderton stolarna är det ju inte mycket bevänt med.

  Vi får skapa en ny med samma stadgar.

  Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ledsen att göra dig besviken, A. När jag säger att det ena eller andra måste göras betyder det inte att jag när en förhoppning om att det också kommer att kunna göras, åtminstone inte på ett smidigt sätt.

    Det behövs ett paradigmskifte. En stor gren på den broccolistam (fraktal) som utgör vår värdegrund måste brytas av och en ny byggas upp. Alla som gillar den där grenen sätter sig på tvären. Än så länge är de allt för många. Därför måste grenen förstöras mera, så att den inte längre är så omtyckt. Vi befinner oss i en destruktiv fas av en revolution. En konservativ revolution.

    Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Like Trump says,
   Repeal and Replace!

   Drain the Swamp(S)

   Gäller även Regeringen o diverse Sverigeskadliga myndigheter,
   typ DO inkl SVT o SR!

   Gilla

 7. Bo Adolfsson skriver:

  Äsch! Det här är bara fake news, som skall sysselsätta oss så att vi inte ifrågasätter verkliga problem.
  100 000 unga män med helt främmande kultur befinner sig nu i Sverige. Det har de enligt vår utlänningslag inte rätt till, men de tänker inte rätta sig efter våra lagar och anser att deras ockupation är rätt och vägrar att lämna vårt land. Varför skulle de göra det när skattebetalarna försörjer dem och de tas om hand av svenska quislingar?
  De s k ensamkommande flyktingbarnen är det största bedrägeri som Sverige har utsatts för. Ekonomiskt, socialt och kulturellt.
  Det förstör hela Sveriges demokrati och vårt rättssamhälle.
  Men vi har ju Let´s Dance, Mästarnas mästare, Svenska akademien och andra såpor att fyndera över. Puh!
  Bo Adolfsson, Hjo
  Internflykting och dissident sedan 2009

  Gillad av 9 personer

  • Peter skriver:

   Det är inte de hundratusentals lycksökarnas fel att de söker lycka.
   De har en evolutionär plikt att ständigt söka bättre förutsättningar för sig själva, sin familj och sin avkomma.
   Det är vårt etablissemang som bestjäl oss på vårt upparbetade sociala kapital och ger till främlingar.
   Vi är förrådda av våra egna, vi offras för att vårt etablissemang skall kunna lyfta sig ännu högre över populasen.
   Avståndet mellan folket och etablissemanget är ett mått på hur högt över oss de anser sig segla och hur infantilt dumma vi är.
   Vi är kanonmaten, de är den yppersta eliten alltför intelligent och upplyst för att vi ska kunna förstå deras gudomliga vision, den ära och dyrkan de förtjänar.
   Vi är de galärslavar som ska ro deras multikulturella slup över havet till himmelriket vid horisonten, en slup överlastad med importerade minoriteter som det är så, så synd om.
   Men vi blir ständigt fler som hänger över årorna, duckande för piskrappen, drömmande om frihet.
   Man kan bara prygla en död häst så mycket.
   Vår fiende är våra folkförrädare, de som lurat oss till årorna och dolt resans avsikt och mål.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Finns det NÅGON självständigt tänkande individ som INTE gör det???
   Låt det manifesteras på valdagen i höst!

   Ge Etablissemanget då vad de så väl förtjänar,
   en spark i ändan!

   Så långt bort från köttgrytorna, som det är möjligt!

   Gillad av 1 person

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Det kan väl inte vara på det viset att socialister invaderat ”akademin” och utfallet pekar på en degeneration utan motstycke i Sveriges historia ?

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Finns det någon enda del av Sverige som socialister inte har invaderat? Storkapitalet är socialistiskt. Uradeln är socialistisk. Landägarklassen är socialistisk. Borgerskapet är socialistiskt. Prästerskapet är socialistiskt. Skolan är en socialistisk agitpropinrättning. Etermedia och tryckmedia likaså. Och de som ändå har insett att de lider av att något gått fel drömmer sig tillbaka till tidigare faser av denna socialistiska utveckling och tror att den var något storartat och hade en chans att utvecklas på ett annat sätt än var fallet. Alla svenskar är socialister. Allt svenskt är socialistiskt. Dödskult så långt ögat når och tanken kan sträcka sig.

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Nej Fredrik inte alla. Jag hade egentligen förstått alltihop, men ändå inte. När plötsligt alla bitar föll på plats för mig så blev jag så tagen att jag var i ett slags depressionstillstånd i ett par veckor. Vidden är enorm, och går igen i princip i allt, som du säger. Svårt att fånga i ett ord, möjligen antikrist. Som en mardröm som inte går att vakna ur. Men man kan inte dömma alla svenskar för detta, de flesta är hyggligt folk som inte har en blekaste om hur detta fungerar. Dessutom får vi en totalt skev bild av sakernas tillstånd genom media. Vanligt folk sysslar inte med vansinne och deltar inte pk tramset. Det är en liten del som sysslar med apspelet. Vi får inte luras av detta.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 9. Elisabeth skriver:

  Hur kan du, Patrik Engellau, avfärda Kerstin Ekman på det här sättet ? ” Hon hade inte lust att delta i sammanträdena”, ”skolkare”, ”hon borde få sparken”. Minns ingen Rushdieaffären ? Ekman ville att Akademin skulle markera för yttrandefrihet mot muslimska påtryckningar. Ekman har aldrig skott sig på SA, hon har heller inte ”blockerat” arbetet, för henne var bara SA ett avslutat kapitel eftersom man inte stod upp för yttandefrihet. Hon ska hedras, de andra som var med borde snarare minnas detta med skammens rodnad.
  Och för övrigt, du bagatelliserar varför Katarina Frostenson bör avgå, det handlar inte alls om att maken ”skändar kvinnor”. Advokatutredningen drog slutsatsen att SA borde polisanmäla, det finns tydligen sådana oegentligheter att en opartisk utredning behövs. Och de herrar och damer som vanhedrat akademin torde inte stå över lagen. Jag anser att det är viktigt att rädda Svenska Akademin, några ruttna äpplen har tyvärr fått lov att förstöra denna ärevördiga inrättning. De tror sig äga den. Herregud, Gustaf III roterar väl i sin grav.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Kerstin Ekman skall ha tusen eloger för att hon tog rätt ställning till yttrandefriheten och litteraturen bl.a. i fallet Salman Rushdie. Men hon skulle ha uteslutits samma dag som hon meddelade att hon inte avser att deltaga i Akademiens verksamhet. Och det borde hon inte ha gjort. Det är defaitism och feghet att ge upp och draga hädan. Om hon verkligen menade det hon sade om Salman Rushdie, så skulle hon ha stannat och kämpat inom Akademien.

   Det gick alldeles för lätt för dödskultarna att erövra Svenska Akademien. På grund av ursvensk dumdryg passiv aggressivitet i samma anda som dr Leif Carlsson som drog sig tillbaka till en sinekur på Svenska Dagbladet i stället för att stå upp för det som är rätt och riktigt. Beskrivning finns i The New Totalitarians av Roland Huntford. Detta är den sant banala ondskan.

   Sverige lider att ett akut stridspittsunderskott. Men import är kanske på väg att lösa det problemet?

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Resultatet talar för sig självt. Omstart nödvändig. Det är nog snarare Alfred Nobel som roterar.

   PE:s tes om att de har för lite vettigt att göra i kombination med att de har för mycket makt, pengar och inflytande som är roten till det onda. Dessutom saknar de övervakning.

   Alla dessa omständigheter i kombination med ett antal viktiga ”Persona” bäddar för katastrof. Egentligen har den pågått länge men precis som fallet är med salamikorven märker man inte att den blivit uppäten förrän den är slut.

   Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi kunde ju låna ”the swamp rats” Rosenstein & Mueller…

   DE hade aldrig gett upp,
   förrän HELA Akademiens kapital hade förbrukats…

   En MILJARD US Dollar har man väl lyckats spendera under ett år…

   Så glada alla Rubens o Hildor skulle blivit)

   Gillad av 1 person

 10. Lars Rudström skriver:

  Om det förhåller sig så att ”kulturprofilen” läckt uppgifter, varifrån har han då fått den informationen? Han sitter ju inte i akademien. Jovisst, vi kan ju alltid spekulera, men vad är det troligaste scenariot? VEM gav honom informationen?

  Gillad av 1 person

 11. Bengt Yourstone skriver:

  Vad jag förstår skriver och publicerar de flesta av alla ledamöter något i någon form hela tiden som de förstås får betalt för på marknaden. Några s.k. fritidsproblem tror jag knappast de har och de som skolkar från mötena hinner ju skriva ännu mer. De medlemmarna är alltså de smartaste. Vem vill sitta och mala svenska ord hela dagarna? Har de kommit till bokstave V än i SAOL?

  Gillad av 1 person

 12. Aurora skriver:

  Naturligtvisavgår de inte. De har ju livstids försörjning. De har gett livstids försörjning till ’kulturprofilen’ också.Ingen med livstids försörjning utan motkrav har intresse av att avstånfrån det. Det gäller såväl i de fina salongerna (inkl politikernas livstidspensioner) som i förorten.

  Gillad av 1 person

 13. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Som en journalist på Expressen redan noterat så skall en ledamot i Ackademien hålla tyst om det som angår den. I stadgarna (se Wikisource) står i par. XLVIII, alltså 48, att ledamot får inte upptäcka, alltså inte avslöja, det som angår Ackademien. Om en ledamot bryter mot denna regel, så är det uteslutning utan omröstning. Vad jag vet har två ledamöter, Engdahl och Frostensson, brutit mot denna regel genom att i förväg informera partner om namn på nobelprisvinnare. Engdahls (tidigare) partner tycker att detta var OK då hon inte förde informationen vidare. Det är inte alls OK. Genom att den värdefulla informationen sprids tappar Ackademien kontrollen över den. Tänk om styrelseledamöter, ledning och revisorer i börsbolag skulle behandla finansiell information lika ansvarslöst. Det skulle ju vara fullständigt galet och rubba förtroendet där den svenska kapitalmarknaden. Engdahl och Frostensson måste snarast uteslutas. Om Danius inte klarar av detta, så bör Kungen se till att hon ersätts.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.