Gästskribent John Gustavsson: Trump, karavanen, och myten om amerikansk massinvandring

En karavan närmar sig USA. I skrivandes stund beräknas karavanen bestå av 6 000 människor, huvudsakligen från El Salvador men även från andra länder i Centralamerika samt Mexiko. Karavanen har blivit ett allt hetare samtalsämne de senaste veckorna, både i USA samt inte minst i konservativa kretsar i Sverige, och Donald Trump har satt in militär för att vakta gränsen. Svenska konservativa stödjer i regel detta drag, något som vilket jag i denna artikel vill visa tyder på en stor okunskap gällande skillnaden mellan invandringen till USA, och invandringen till Sverige.

Först och främst: Karavanen innehåller många genuina flyktingar. De som ”flyr” till Sverige har passerat minst ett halvt dussin trygga länder på vägen till Sverige. De som flyr kartellerna i Centralamerika har inte passerat ett enda tryggt land på vägen till USA, utan USA är verkligen närmaste säkra land. Minns ni hur Sverigedemokraterna och andra invandringskritiker upprepat tusentals gånger att flyktingar ska ta sig till närmaste säkra land? Det är precis vad de som flyr från kartellerna gör när de åker till USA. Nu säger någon säger att ”man kan väl inte fly bara för att ens land är korrupt”, och det stämmer – att komma från El Salvador eller Mexiko är inte i sig självt ett asylskäl. Att däremot ha hamnat på en drogkartells ”hit list” är definitivt ett asylskäl! Och för att hamna på en sådan ”hit list” kan det räcka att man vägrat betala ”beskyddarpengar” eller uttryckt sig kritiskt mot en kartell. I Mexiko mördades fyra politiker och aktivister av kartellerna varje vecka de nio månaderna före valet i år. Om polisen inte ens kan skydda politikerna, vilken chans har då vanligt folk som råkat bli måltavla för kartellerna? Klart de flyr!

En annan viktig skillnad jämfört med Sveriges situation är att de som flyr kartellerna kommer från latinokulturen, vars värderingar är helt och hållet förenliga med de amerikanska. Invandrare från Centralamerika är kristna och skulle, till skillnad från dem från Mellanöstern, aldrig kräva medeltida särlagstiftningar. Och till skillnad från de invandrare vi fått, så är en stor del av dem som flyr från kartellerna högutbildade – idealistiska studenter som sagt fel sak till fel person, entreprenörer som vägrat betala beskyddarpengar, lärare och professorer som varit alltför frispråkiga och så vidare.

Den allra viktigaste skillnaden mellan invandringssituationen i USA och i Sverige är dock det vi brukar kalla för ”volymfrågan”: USA har de senaste 30 åren tagit emot cirka 70 000 flyktingar per år. Notera att USA:s befolkning är ungefär 33 gånger så stor som Sveriges. För att sätta saken i perspektiv så vore detta som om Sverige tagit emot 70 000/33 = 2 100 flyktingar per år. Om Sverige tagit emot 2 100 flyktingar per år de senaste 30 åren, hade någon då kunnat hävda att vi haft massinvandring? De senaste åren har USA till och med tagit emot ännu färre flyktingar. Så var det även innan Trump kom till makten. Kort sagt: USA har ingen massinvandring och har inte heller haft det historiskt sedan åtminstone 1970-talet. Därför kan man lägga ett större ansvar på USA att ta emot flyktingar än man kan på Sverige och andra europeiska länder som redan tagit emot mängder.

Nu invänder vän av ordning att många, sannolikt de allra flesta, inte utvandrar för att de när som helst riskerar att mördas av någon Pablo Escobar-wannabee utan för att de vill ha ett bättre liv i USA. Detta är helt korrekt, men just därför måste man sätta dem som kommer i karavanen i förvaring (utan att splittra familjer) och sedan pröva varje individuellt fall. ”Men det är ju omöjligt att bevisa att kartellerna är ute efter en”, säger nu någon. Men kartellerna är inte direkt blyga med vilka de vill döda: De drar sig inte ens för att gå ut på Twitter och tillkännage vem de tänker döda härnäst! Sen kommer många genuina flyktingar ändå inte att kunna bevisa att de behöver asyl, något jag återkommer till senare.

”Men USA kan väl ändå inte förväntas ta emot alla som hotas av kartellvåld? Det kan ju röra sig om miljoner människor”, kanske någon då invänder. Nej, det vore såklart inte hållbart, men här finns en praktisk lösning, en som Sverigedemokraterna redan föreslagit i Sverige: Slut ett avtal med ett tredjeland, förslagsvis Brasilien eller Argentina. Systemet skulle fungera så här: Om du kommer till USA:s gräns och kan bevisa att du riskerar att dödas om du återvänder så får du stanna i USA. Om du inte kan bevisa det, så får du ett val: Antingen utvisar vi dig till ditt hemland, eller så utvisar vi dig till Brasilien (som kompenseras av USA för besväret). Om du verkligen mordhotas av kartellerna så kommer du självklart välja Brasilien (som är geografiskt så långt bort att de inte lär nå dig), men om du är en av de lyxflyktingar som bara söker ett bättre liv, så kommer du såklart välja att åka hem till ditt hemland istället där du har familj och vänner. På så vis skyddas alla genuina flyktingar, USA lever upp till sitt ansvar som närmaste säkra land, samtidigt som lyxflyktingar får ta sitt pick och pack och återvända hem.

Om vi konservativa menar allvar med att vi vill hjälpa flyktingar i närområdet, så måste vi stå upp för centralamerikanska flyktingars rätt att söka hjälp i USA. För att vi ska kunna behålla och stärka vår trovärdighet så är det av yttersta vikt att vi i denna fråga står upp mot Trump, och för asylrätten.

John Gustavsson är doktorand i nationalekonomi på National University of Ireland, Maynooth och forskar inom beteendeekonomi. Han har sedan tidigare en Master’s degree i beteendeekonomi från University of Nottingham, ett av världens tre främsta universitet inom området. John är född 1991 och växte upp i Örnsköldsvik. Följ gärna John på Facebook. Du kan stödja John Gustavsson genom att swisha till 00353 87 102 63 68.

93 reaktioner på ”Gästskribent John Gustavsson: Trump, karavanen, och myten om amerikansk massinvandring

 1. Bo Svensson skriver:

  Men flyktingkonventionen måste omformuleras. – Det kommer att bli obegränsat med äkta flyktingar i en värld, där det inte finns fungerande incitament för att begränsa befolkningstillväxten. – Ett förslag: För att komma ifråga som flykting med rättigheter, skall man ta sig till ett fattigare land, annars är man bara lycksökare.

  Gillad av 3 personer

  • Claes Ekman skriver:

   1. Karavanen med 7000 personer som närmar sig USA är en uppmärksammad vandring, men inget att jämföra med nedan.
   2. 2006 immigrerade 43,7 miljoner personer till USA från hela världen.
   3. 2016 kom Illegalt över sydvästra gränsen mot Mexico 340056 personer, de flesta kommer den vägen.
   4. 106000 skickades tillbaks.
   5. 70000 registrerades som asylsökande och invandrare.
   6. Resten försvann in i landet illegalt
   7. På det här viset håller det på år ut och år in.
   8. Bill Clinton, George W Bush, Obama, har byggt på den 300 mil långa gränsen, när Tramp vill fortsätta blir det ett jävla liv. Hur tänker man??
   Statistiken är tagen ifrån MPI Migration Policy Institute, där kan ni läsa allt om invandring till USA

   Claes

   Gillad av 3 personer

 2. larslindblog skriver:

  Något som borde vara prio 1 är att länderna faktiskt gör något åt kartellerna och gängen. Man bör under en begränsad till sätta in all polis och tillgänglig militär och massgripa samtliga medlemmar. Dom har ju tatueringar som visar medlemskapet. Inträdesprovet är ju att döda någon . Dom här länderna har väl dödsstraff ?

  Det kan inte hjälpas om gängens mänskliga rättigheter och annat juridiskt finlir blir lidande.
  Om en nation håller på att tas över är det ett krigstillstånd.

  Gillad av 7 personer

  • Bo Svensson skriver:

   När det inte räcker med mindre, kan man ju låta begeppet naturlig död – som inte motiverar fortsatt utredning, – omfatta även våldsam död som drabbar individer ur vissa väldefinierade kategorier.

   Gillad av 2 personer

  • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand, mina enda kompisar var krabborna jag låg ibland, horisonten sågs som en disig rand, men vad är det för kista beslagen med nitar och band, kanske min lycka nu vänder lite grand? skriver:

   Gustavsson är globalfascist, men jag funderar på en bättre benämning, han tillhör helt enkelt en av de generationer som i vetenskaplig hybris tror sig ha svar på allt, att vårt kunnande är stort nog, och osäkerheterna tillräckligt små, för att hans personliga teorier skall bli universella och styra andra människor, han är inte alls konservativ utan närmare socialister och vanliga pk-ister, kollektiv totalitär utopist.

   Gillad av 6 personer

 3. Christer L skriver:

  ”Slut ett avtal med ett tredjeland, förslagsvis Brasilien eller Argentina.”

  Jag antar att de länderna skulle vilja tjäna på affären – satsa pengar och snart har så det här utvecklats till en business som kan växa och växa i åratal. Det är de krafter som nu stärker sin position i Mellanamerika som saken gäller. Trump är mer intresserad av att skaffa USA fördelar – honom vet vi var vi har.

  Gillad av 2 personer

 4. Bo Svensson skriver:

  https://www.scribd.com/document/45641922/Color-of-Crime-2005

  Finns ingen anledning för fredliga och laglydiga att ta på sig obehaget och kostnaderna för de kriminellas destruktivitet.

  En regel som inte dömer en för vilket släkte man kan räknas till, är krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och att garanten då får betala full kompensation för vad deras klienter förorsakar. – Man kan då påverka sin försäkringskostnad genom hur man är och vad man gör och med vem man umgås.

  Gillad av 2 personer

  • Åse skriver:

   Förr kunde till och med regimmedia skriva om omfördelningseffekter. DN skrev i oktober 1999 om att genomsnittspersonen i Akalla betalade 14 000 kr medan Östermalmsbon betalade 33 000 kr. Denna skillnad skall utökas med att Akallabon mottog kommunala tjänster för 40 000 kr medan Östermalmsbon bara fick tillbaka 17 000 kr. Den sammanlagda geografiska skillnaden blir 42 000 kr per person.

   Många statsvetare har noterat att det finns ett negativt samband mellan välfärdsstat och multikultur. Eftersom etablissemanget vill ha multikultur försöker de idag att dölja välfärdsstatens omfördelning så gott det går.
   https://samnytt.se/omfordelning-av-valstand/

   En av statsministerkandidaterna har utlovat att ”köra ända in i kaklet”. Han har uppenbarligen uppfattningen att det är bättre att använda huvudet på det sättet än att inte använda det alls.

   Gillad av 6 personer

 5. gmiksche skriver:

  Jag begriper inte ur någon kan kräva att jag ska bevisa min trovärdighet vad gäller migrationen till Sverige/i Sveriges närområden genom att ställa upp för centralamerikanska flyktingars påstådda rätt mot Trump. Eller rättare sagt, jag begriper. Det ligger i tiden. Vi måste, måste, måste… Det är det man dagligen får i sig från PK-medias ledarsidor och skribenter. Jag är något förvånad över att jag numera även får i mig detta på denna sida.

  Gillad av 8 personer

  • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand, mina enda kompisar var krabborna jag låg ibland, horisonten sågs som en disig rand, men vad är det för kista beslagen med nitar och band, kanske min lycka nu vänder lite grand? skriver:

   Hear hear,

   Gillad av 3 personer

 6. Jari Norvanto skriver:

  En annan distinktion mellan USA:s och Sveriges, EU:s, immigrationspolitik av asylskäl, är en på förhand fastställd kvot. Och om inte den kvoten speglar en blandad härkomst, alltså från olika delar av världen, så fylls inte kvoten.

  Sen tycker jag att ‘kartellflyktingar’ är ett stolligt exempel. Dessa förmenta flyktingar kan själva vara kriminella; vad ska USA med dem? Hur länge ska ännu något sånär fungerande länder absorbera oräkneliga och oändliga strömmar migranter med allehanda äkta eller simulerade behov? Och inrikes växer motsättningarna hur som helst. Västvärldens svanesång.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Bara advokatkåren jublar…
   Klienterna står i kö!

   Kanske dags för USA att rensa upp bland banditerna i Mellan-Amerika!
   Så att folk inte behöver fly…

   Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”… och oändliga strömmar migranter …”

   Pudelns kärna – ”oändliga”! Det finns ingen möjlighet att lösa dessa problem, då det hela tiden produceras mer av samma sort. Även om USA tog emot 100 000 av dessa människor, så skulle det inom några år finnas lika många till som inte har ett bra liv och vill få en bättre tillvaro i USA.

   Mänskligheten drift att föröka sig leder till länders undergång.

   Gillad av 4 personer

 7. 5ven55on skriver:

  Jag har läst påståendet att Soros ligger bakom denna karavan. Om det stämmer är enbart det skäl nog att hindra dessa människor att komma in i USA. Soros är en vidrig bauta-skurk. Var är James Bond när man behöver honom?

  Gillad av 7 personer

   • gmiksche skriver:

    Det är svårt att ha en åsikt om Soros. Det blir liksom bakvänt hur man än gör. Kvittar om man läser hans namn bakifrån eller framifrån, alltid samma soppa.

    Men å andra sidan är det lättare att ha en åsikt om DN. För bakvänt bli det inte samma sak. Ty ND står för nationaldemokraterna, ett högerextremt nationalistiskt parti enligt Wikipedia. Stackars Peter Wolodarski, att bli avslöjad på det sättet.

    Gillad av 4 personer

  • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand, mina enda kompisar var krabborna jag låg ibland, horisonten sågs som en disig rand, men vad är det för kista beslagen med nitar och band, kanske min lycka nu vänder lite grand? skriver:

   Nästa James Bond sägs bli icke-vit. Inga poäng för att gissa hudfärgen på skurken.

   Gillad av 3 personer

 8. Aurora skriver:

  Jag har svårt att se vilka konservativa kretsar i Sverige som verkligen skulle stå på Trumps sida i detta ärende. T.o.m de som är emot den Mena-invandring vi ser i Europa förstår att karavanen från Honduras inte är jämförbar. Trumps märkliga påståenden att terrorister skulle finnas bland karavanen av latinos är ju fullkomlig nonsens och visar bara på hur otroligt enfaldig och dum denne man är. Han kanske borde besöka Europa för att studera farlig terrorism.

  Gilla

  • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand, mina enda kompisar var krabborna jag låg ibland, horisonten sågs som en disig rand, men vad är det för kista beslagen med nitar och band, kanske min lycka nu vänder lite grand? skriver:

   Det är konservativt att låta folk leva och dö där de står, men Trump kan inte säga det för folk är så korkade. Gustavsson är inte konservativ.

   Gillad av 2 personer

  • Borealis skriver:

   Jag har svårt att se vilka konservativa kretsar i Sverige som verkligen skulle stå på Åkessons sida i detta ärende. T.o.m de som är emot den latino-invandring vi ser i USA förstår att karavanen från Mellanöstern inte är jämförbar. Åkessons märkliga påståenden att terrorister skulle finnas bland karavanen av muslimska araber och afrikaner är ju fullkomlig nonsens och visar bara på hur otroligt enfaldig och dum denne man är. Han kanske borde besöka Nordirland för att studera farlig terrorism.

   Gillad av 1 person

  • Palle9 skriver:

   Aurora: Om det är någon, som poängterat riskerna med en okontrollerad invandring både i form av terrorism men framför allt ökad brottslighet, så är det väl Donald Trump – han har då just pekat på situationen i ett antal europeiska länder (inkl. Sverige) som avskräckande exempel.
   I de uttalanden jag hört av Trump säger han att han är för en invandring till USA, men då en legal och kontrollerad sådan.
   Med europeiska politiker som Reinfeldt, Löfvén, Mp-språkrören, Merkel, Macron m.fl. tror jag att vi ska vara försiktiga med att peka ut andra länders ledare som enfaldiga och dumma – tala om att kasta sten i glashus …

   Gillad av 3 personer

 9. brrr skriver:

  Är det rimligt att follk i Syd- & Mellanamerika, Afrika, Mellanöstern, delar av Asien reproducerar sig långt bortom vansinnets gräns, och sedan när allt brakar samman exporterar överskottet till Nordamerika och Europa? Så att även vi brakar samman.

  Gillad av 12 personer

  • Sandilandisamarkandpågrand skriver:

   Nej. Vi måste istället vara det goda exemplet de kan följa, det är detta pk-isterna och globalisterna försöker förstöra med massutblandningen, allt skall bli lika kass.

   Gillad av 1 person

 10. Eva Danielsson skriver:

  Jag skulle vilja att svenska politiker kunde göra som Trump. Sätta Sverige och Sveriges intressen främst. Trump säger att USA absolut vill ha invandrare men att de måste komma via en vanliga immigrationsprocess. Detta uttalande går att se på tv från en presskonferens.
  Dessutom sägs det att det är Soros’ Open Society och UNHCR som har organiserat den här marschen och försett männen (kvinnor och barn kanske tillkommer på slutetappen) med färdkost och instruktioner osv.
  Samma organisationer sägs hjälpa de 70.000 migranter som har samlats i Kroatien och som tänker försöka marschera norrut, upp till Tyskland och Sverige. Här samarbetar man också med Mastercard som förser männen med varsitt betalkort laddat med pengar och utan krav på id, så att de klarar sitt uppehälle fram till gränsen de har tänkt sig nå.
  Allt detta som sägs snappas upp av någon och läggs ut, ofta finns även bilder med, på sociala medier, men det är svårt att veta hur korrekt informationen är.
  Sverige behöver i alla fall ett långt andrum, ett asylstopp och stopp för anhöriginvandring och behöver börja hjälpa folk att återvandra. Om man vill rädda vårt land som en suverän nation med bevarat samhällssystem och någorlunda fungerande samhällsliv, vill säga.
  Tyvärr verkar de etablerade partierna i stället vilja lägga ner Sverige och få oss alla att marschera i samma takt i globalisttåget. De politiska idéer som på alla nivåer frodas just nu inom etablissemanget med t ex FNs migrantkonvention, etnokulturell identitespolitik, EUfederation och klimathotsbluffen plus upphävande av den privata äganderätten och genustrams m m kräver alla ett totalitärt styrelseskick. Med eller utan islam. Troligtvis med.

  Gillad av 10 personer

 11. Fredrik Östman skriver:

  Så mycket dumheter att man tror att det är Dödens nedrigheter, Svenska Digest eller något annat Fake News Outlet som ligger bakom. En sammanhängande argumentation saknas helt (1).

  1. El Salvador ligger inte så långt från t.ex. Honduras eller Columbien.
  2. Vägen går genom Mexico, där drogkartellerna finns
  3. Man blir på inget vis flykting av att vara förföljd av en brottsling. Endast personlig eller kollektivistisk förföljelse från den egna statens sida kvalificerar till flyktingstatus.
  4. Varför har USA en plikt att sortera dessa människor i goda och onda? Borde inte flyktingar själva kunna påvisa sig vara sådana, t.ex. på en ambassad?
  5. Om det underlättar den illegala gränspassagen att komma i karavan, kommer det då inte rimligtvis bli fler karavaner?
  6. Massor av lågutbildade spansktalande människor från dysfunktionella länder gör USA lågutbildat, spansktalande och dysfunktionellt. De kan inte jämföras med tidigare invandrare från civiliserade länder som Sverige.
  7. Drogkartellernas medlemmar deltager i dessa migrantrörelser och är rikligt representerade i USA. Man är inte på något sätt säker för drogkartellernas torpeder bara för att man befinner sig i USA, och genom att släppa in fler okända utlänningar ökar man bara på denna tendens.
  8. Trump säger att han välkomnar invandrare, att USA behöver folk. Du ljuger om hans inställning.
  9. Inget tyder på att han säger att alla invandrare är terrorister.
  10. USA utsätts inte sällan för terrorattacker utövade av illegala invandrare
  11. USA har ett liknande problem som länder i Europa med grov kriminalitet utövad av illegala invandrare
  12. Du har inte givit ett enda argument för att principen om lagstyre skall övergivas.
  13. Militär är till för att försvara landet och dess gränser, vad trodde du att den var till för?
  14. Varför är du så ivrig att gå ondskans ärenden och förstöra vår civilisation?
  15. Du är uppenbarligen inte konservativ.

  ”Cherchez la femme, pardieu ! Cherchez la femme !”


  (1) Eftersom reglerna för gästskribenter lyder att den som har en från redaktionen starkt avvikande mening måste argumentera lysande, så kan vi tydligen utgå ifrån att redaktionen står bakom sakinnehållet i detta skenbart disparata inlägg? Något förvånande, måste jag säga!

  Gillad av 10 personer

  • D. Tritus skriver:

   Precisa Punkter!

   Och:

   16. ”2 100 flyktingar per år de senaste 30 åren” hade även det så klart varit en alldeles enorm massinvandring. Svenskar är tydligen så kokta grodor numera att många av oss tror att fyra- och t.o.m. femsiffriga asylsökarantal från Jordens sämsta kulturområden PER ÅR är ”begränsad invandring”. Och i trettio år…

   Gillad av 1 person

 12. Refugees Welcome skriver:

  Eh, va? ”Kartellflyktingar?” Amerikanska medborgare och skattebetalare ska betala livstidspension åt andra länders medborgare, i tredje land? Vilken rappakalja av vänsterliberalen och Trumphataren John Gustavsson. Det bidde bara en SJW trots allt.

  John, jag uppmanar dig härmed att ”put your money where your mouth is” som de säger på Irland och skänka av dina egna pengar till de stackars sydamerikanska kartellflyktingarna. Engångsdonationer gills ej, månatligen återkommande ska det vara. Kvittot kan du publicera på DGS.

  Gillad av 11 personer

 13. Dandersan skriver:

  Skillnaden mellan flyktingmottagande och illegal invandring bör klargöras.
  Gissar att USA får och har betydligt fler illegala invandrare.
  Man bör även se skillnaden mellan de som kommer till USA.
  -Inga språkproblem, Spanska går bra.
  -Ingen statlig hjälp.

  Att demokraterna på 1970 talet var emot invandring var för att invandrarna tog jobben och pressade lönerna.
  Sen dess så har importen krossat dessa jobb.
  Nu gillar demokraterna invandringen-deras röst räknas!

  Sen ar ditt resonemang om att flyktingar skall fritt få välja land för asylprövning inte hållbar!
  Vilket vi ser här i Sverige-dagligen i nyheterna.

  Gillad av 1 person

 14. Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand, min enda kompisar var krabborna jag låg ibland, horisonten sågs som en disig rand, menade vad är det för kista belägen med metallband, kanske min lycka nu vänder lite grand skriver:

  Jag tror personligen att denna framställning är faktuellt felaktig, som jag förstår det så registreras aldrig majoriteten av de som kommer till USA, jag undrar varifrån Gustavsson får sin information? Jag för min del lägger stor vikt vid Victor Davis Hansons utsagor, han bor i Salma i Kalifornien och hans familj har så gjort i generationer, detta område är nu dominerat av sydamerikaner och blir allt mer laglöst (man hittar döda pitbulls i trädgården). De officiella siffrorna fångar inte alls den illegala verkligheten, och det är lätt att sitta på avstånd, som Zuckerberg eller Gustavsson gör, och hysa goda åsikter om immigration, för man skitar inte ner sig själv och måste inte komma på vad fasen man gör med 40 kilos död pitbullkropp. Hur bär man den ens? Slänger upp den över axeln? Återvinningen? Vilken container? Eller som matavfall, då måste man ju stycka kroppen.

  Jag tycker att just hyckleriet i ovanstående är ett av vår tids stora problem, man har en för stor hjärna och för lite skit under naglarna, och tänker gärna stora tankar, dessa kvasiintellektuella som Gustavsson representerar som via internet har sluppit en hård skola är allt som oftast i grund och botten mjuka personer, inget ont i det, till temperamentet vänsterpersoner, men det som alltid blir resultatet det är, för att man inte bara kan acceptera att livet är hårt och orättvist, att man tror sig om att kunna tänka fram lösningar som andra skall följa, ”flyktingar” skall tas om hand, man har hört och läst om något lidande, och istället för att åka dit och i så fall hjälpa kanske två eller tre verkliga människor, så tänker man ut att ALLA ANDRA skall göra något, simsalabim, så har lidandet i världen minskat. Nå, inte så mycket för alla de som bor nära gränsen till Mexico, eller alla de som befinner sig på samhällets botten i USA. Vi lever i en tid när mjukisarna får stå oemotsagda, det är nog därför jag skriver här och bara här, Patrik uppfattar jag inte som så mycket mjukis som är brukligt i Sverige, så det finns ens chans att diskussionen rör sig framåt.

  Gillad av 8 personer

 15. rolfholmen skriver:

  Ursäkta om jag har en något annorlunda bild av vad som sker med flyktingkaravanen på väg mot USA. Sedan några månader befinner jag mig i Östafrika och får förlita mig till sociala medier, lokala nyheter, BBC, CNN och Al Jazeera. Bakgrunden till följande bild:
  Trump säger att det är kriminella och potentiella våldtäktsmän bland flyktingarna, inte terrorister.
  Människorna påstås komma från ffa. Honduras och El Salvador, inte Mexico. Tvärtom så har Mexico erbjudit flyktingarna en fristad, som dessa tackat nej till.
  3 frågor:
  Varför denna exodus nu?
  Rapporteras det i Sverige om de ca 3 miljoner människor som flytt Venezuela?
  Kanske Trump har rätt? Att det är bättre att stämma i bäcken än i ån?

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   KNappast några raketforskare som är på väg?

   Trump sa,
   They don’t send us all of their finest people,
   (rather many of those they want to get rid of)…

   Gillad av 1 person

 16. uppstigersolen skriver:

  Personligen struntar jag fullständigt i eventuella flyktingars skäl eller inte. Jag är i första hand intresserad av situationen i Sverige. I andra hand Europa. Resten skiter jag högaktningsfullt i.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Min bild av läget är att man eventuellt återföds bland dem man platsar tillsammans med eller så finns man med i fortsättningen på något annat vis. – Att hela världens problem är mina, om jag orkar engagera mig.

   Leker man att det är så och vill vända allt till det bästa, fokuserar man inte på att hjälpa folk som gör sig ömkliga och kräver min medkänsla utan på att få till en rättsordning som resulterar i framlängesutveckling.

   Gilla

 17. Sven Dufva skriver:

  Problemet för (V)änstern i Sverige är det faktum att en inte obetydlig del av flyktingströmmen norrut från den Sydamerikanska kontinenten består av desperata venezulaner som flyr det socialistiska paradiset Venezuela. Hur ställer sig V och S inför förslaget att ta emot kvotflyktingar från Venezuela?
  Antagligen är man lika avogt inställda som man tidigare varit mot Vietnamesiska båtflyktingar och politiska flyktingar frön Cuba, vilka mottagits med armbågen, detta i stark kontrast till den chilenska flyktingström som adlades för att de tillhörde den goda sidan av politiska kamrater.
  Vänstern i Sverige har länge bedömt önskvärdheten av olika flyktingströmmar efter en ideologisk och inrikespolitisk kontext. Somligas människovärde är helt enkelt lägre då de har den dåliga egenskapen att fly från goda socialistländer.

  Gillad av 11 personer

 18. asiktenmin skriver:

  Är det verkligen en och samma kartell i hela Sydamerika? Är de inte lokala och/eller landspecifika? Är man hotad borde byte av bostadsort inom landet eller byte till närliggande land vara den första åtgärden.

  Gillad av 1 person

  • En annan skriver:

   Grundorsaken beror på amerikaners kärlek till kokain, legalisera kokain i usa så försvinner kartellerna, och kokain blir en jordbruksvara som vilken som helst.

   Gillad av 1 person

 19. Elisabeth skriver:

  Nej,nej, John Gustavsson, jag håller inte alls med dig. Du lägger alldeles för svenska perspektiv på det hela. ” Karavanen innehåller genuina flyktingar”, skriver du. Vad vet du om det ? Vad har du för källor ? Det är säkert så att flera har goda skäl för att vilja lämna sitt land men det betyder inte att just USA måste ta emot dem på detta sättet. Alla länder, USA liksom Sverige, måste ha en ordnad invandringspolitik. Massmigration pågår överallt idag och ett land måste kunna skydda sig mot det. Dessutom måste man se vissa flyktingströmmar helt enkelt som politiska vapen. Jag tror detta kan vara fallet här. Titta på demografin i USA. År 1965, i den storslagna rymdutforskningens och månlandningens tidevarv, var befolkningen till 90 % av europeiskt ursprung, år 2020 är den siffran nere i 60 % och vita är sannolikt i minoritet år 2040.Spelar detta roll ? Absolut, bl a för att s. k. ”people of color” röstar 70-90 % på Demokraterna. Om det var en fråga som Trump vann valet på så var det invandringen, att bygga muren mot Mexico. De som valde Trump vill ha slut på flödet söderifrån som har påverkat USA på så många sätt. På många håll talar man inte ens engelska längre. , Detta valet var kanske Republikanernas sista suck innan landet blir sydamerikanskt. Jag måste säga att din avslutande mening känns naiv. Varför ska vi ”stå upp mot Trump och för asylrätten” ? Är du verkligen konservativ med ditt resonemang ? Jag anser tvärtom att Trump gör rätt i att hindra invasionen.
  https://www.chroniclesmagazine.org/mass-migration-mortal-threat-to-red-state-america/

  Gillad av 10 personer

 20. matsesoc skriver:

  Ytterligare en synpunkt på John Gustavsons märkliga argumentation:

  Det handlar alltså enligt Gustavson inte om statlig förföljelse (vilken uppenbarligen inte föreligger!) utan om att stå på en kartells dödslista. Varför skulle USA vara tryggare än hemlandet? Dessa karteller smugglar dock narkotika till USA och har en del av sin organisation i USA. Ett individuellt personskydd får man som immigrant lika lite i USA som i Mexiko!

  Det är dock uppenbarligt att en sådan ”karavan” på flera tusen personer inte kommer till stånd ”av sig själv”! Är dock klart att en NGO (Georg Soros!) ligger bakom. Om denna karavan inte som forna tiders armeer ”låter kriget föda sig själv” genom att plundra befolkningen i sin väg måste en sådan ”karavan” kräva en hel del logistik!

  Gillad av 4 personer

 21. Göran Holmström skriver:

  Nu besitter jag inte alls John Gustavssons förmåga till att veta vilka det är som flyr, eller vad dom flyr från.
  Men har i denna verklighet kommit i kontakt med” flyktingar från Kuba, Peru och Chile.
  Cirka knappa 20 talet personer som kommit till Sverige för att ”överleva” Två av dom från Kuba har kvar boendet och åker tillbaka så ofta det går då en stor del av familjen bor kvar den ene jobbar som elektriker helt utan kompetens eller cert, den andre arbetsledare på ett större svensk företag. Där han beställer jobb av sina landsmän, dessa åkte under 2 år runt och jobbade åt den kommunen vi hade avtal med utan körkort eller gällande regler om arbete på väg. Men vi som var anställda av moderbolaget hade helt andra krav millimeter precision på allt, Som ue vilket dessa kubaner var så noll regler eller föreskrifter. Samme arbetsledare letade hus i Spanien, japp kickbacks från Ue.
  Ska inte påstå att dom över 20 st jag träffat från Sydamerika är otrevliga tvärtom både roliga och vänliga. Men med ett stort men moral eller hederlighet saknas hos alla utom en han nöjde sig med sitt vanliga arbete och trivs bra med det.
  Resten som jag ser det, är endast här för att plocka kosingen av ett lättlurat system.
  Är jag avundsjuk? Nix valde den smala vägen för 20 år sedan för mina barns skull, visst inte lika lukrativt, men sover som en prins istället. bidrar då dessa kubaner/Chilenare/Colombianer och dom från Peru?
  Helt ärligt som jag ser det,” så nej att mygla eller fixa ett arbete på ett företag där allt går ut på att ordna förmåner. Mer sådant behöver inte Sverige als. Nästa fråga jag frågade om någon av dom skulle dö i sitt hemland? Svaret var nej men fattigt hade det varit.
  Är det ett skyddskäl?

  Gillad av 6 personer

  • Lars*** skriver:

   Mitt i prick. Det där med andra (invandrade) skitvärdegrunder (menar inte politikertjatets värdegrund), synen på mitt och ditt, synen på att utnyttja och nyttja skiljer sig från det allmänna Sveriges synsätt. Krockar, drenerade förtroenden, fullständigt fuckar upp och löser upp hela landet. Arbetsplatser, skolor, hela stadsområden och..t o m SSU..vad konstigt – Not! Dessutom sker efoismen ofta med ett leende. Ser nån snäll ut så kan den göra ännu mer skit för en förnekande allmänhet. Eller gråter förspeglat o skafdar sig sympati genom idioter. Kallas någon också sig barn så är det även mer förlåtande vid ex stöld eller misshandel. Det är magiskt hur besatta Margot och alla andra kärringar inom politkersverige är i sina nymarxistiska ismer. Besatta. Forskning, fakta och rena erfarenheter biter inte alls på de som nu styr. Det blir den hårda skolan för Sverige framöver när verkligheten knackar på ända in på skinnet. Det enda som gäller är att slå näven i bordet och säga -Vi har gränser, privat, i företaget såväl som nationellt, och tvingar någon sig in försvarar vi oss. Off Topic men ändå inte. Såg en intressant grej om en man, typ 70 år, som anser sig diskriminerad då han upplever sig som typ 48. Ren åldersdiskriminering eller hur ? : )

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Vi alla blir lidande av godhets tokarna som mår ruttet i sin vardag och försöker finna mening med att frälsa andra.
    Ingen större skillnad mot när missionärer skulle frälsa hedningar med bibel och kristna värderingar, enda skillnaden mot nu är att bet inte det då så skickades vapnen in och frälste.
    Nu används vapnen mot dom som betalar kalaset.

    Gillad av 1 person

 22. Kristina von Heland skriver:

  De skjutsas i bilar, på lastbilsflak. En del har vänt tillbaka, en del stannar efter vägen. Det är matvagnar som är finansierade.Trump sa att jag drar in biståndet för de länder som inte stoppar dem. De siffrorna det gäller är officiella. En man åtalas nu i USA som ledsnat, han skör enligt egen uppgift i luften då de kom på hans mark.
  Venezuelas flyktingar är ett reellt problem där folk svälter trots att det är ett rikt land, som de andra länderna som nämns. Det är ett politiskt problem, Peru städar upp. Argentina har en stor korruptionsskandal, Brasilien har samma. Det är karismatiska ledare som fått folket att rösta socialism då de lovats frihet guld och gröna skogar. Ett dilemma. Se på Brasiliens nyvalde president! Det är lightversionen av Duterte på Filippinerna. Folket är svikna, vänstern är sk-nödig, de blir av med makten och förmögenheterna. Folket slängs i armarna på den nye sheriffen som ska rensa upp. Folk är trötta, de vill leva i lugn och ro. I El Salvador har den gamla vänsterp-dofilen återuppstått med våld som följd. Han är hyllad av svenska kultureliten.
  Min slutsats är att folket måste själv göra upp i sitt eget land. Man kan inte applicera västerländsk vit demokrati för att lösa problemen i världen. Hur många år ska väst ha dåligt samvete för kolonialismen? Var finns naturlagen för att väst ska rädda alla? Räddar man alla för att man tar emot en droppe i havet, afrikanska män som exempel. Man skapar ett nytt proletariat i socialistisk tro då man behöver det för att rättfärdiga sig själv och sin politik. Just nu döms narcon el Chapo i USA utlämnad från Mexico. Som med ISIS ganska få som kan terrorisera hela länder. Att passivisera folket som ska vänta på den vite mannen som ska rädda dem? De får lösa sina egna problem, att ta emot några få ger fel slags hopp för dem.
  Detta fenomenet skulle diskuteras mer tycker jag. Ösa in stålar har inte hjälpt, titta på Tanzania där Sverige gödslat SIDA pengar, nu jagar de bögar där.

  Gillad av 8 personer

 23. Hovs_klipphällar skriver:

  John, jag lovar att skriva till Trump och banna honom för hans njugghet mot dessa stackars människor …
  😀

  I övrigt ”står jag upp” allt vad jag orkar.

  Gillad av 3 personer

 24. NETTANN skriver:

  Har JG vidareförmedlat sina gedigna insikter i de ankommandes bakgrund till berörda myndigheter i USA? Så slipper de ju själva lägga resurser och tid på att undersöka, liksom.

  Nä, det här var inte den mest lysande texten på DGS. Fast attityden till Trump känns igen från liknande tidigare inlägg av JG på Samhällsnytt.

  De hade ungefär samma lyskraft.

  Gillad av 4 personer

  • Economistan skriver:

   DenGodaInvandringen.com, en nationalekonomisk blogg snart i en webbläsare nära dig med ariklar som

   – Allt du skulle vilja veta om helikopterpengar, men varit för skraj att fråga om
   – Så sänker vi arbetslösheten med hjälp av höjda minimilöner och invandrade gästarbetare!
   – Broken window fallacy en broken window fallacy

   och många, många fler…

   Gillad av 1 person

 25. Klas Göran skriver:

  För att komplettera kommentaerna ovan ang. venezolanerna i Latinamerika:
  1) De allra flesta ser sig inte som flyktingar i svensk mening; de lämnar sitt land av ekonomiska skäl för att tjäna pengar som skickas hem till familjen.
  2) Av de enligt oficiella siffror 2,5 miljonerna utvandrade venezolaner – de borde snarare vara över 3 milj – finns minst 1 milj i Colombia och vardera minst 500000 i Ecuador och Peru; inte i USA.
  3) Varken Colombia, Ecuador eller Peru är välfärdsstater, dvs venezolanerna får absolut noll bidrag från samhället.
  4) Venezolanerna är i allmänhet unga, 18-40 år, och välutbildade men är villiga att utföra alla arbetsuppgifter som erbjuds dem till vilken lön som helst; därigenom konkurrerar de direkt med mottagarländernas fattigaste.
  5) I länder utan genomdrivning av lagar och förordningar kommer fattiga människor att sälja tuggummi vid trafikljus och på bussar; tiggeri är en lyx man kan ägna sig åt i rika länder.
  6) De 10% av Venezuelas befolkning som lämnat sitt land p g a den socialistiska regimens vanskötsel är ett mycket större problem för regionen än de 7000 centralamerikanerna från Honduras och El Salvador på väg mot USA:s sydgräns.

  För övrigt gör inte John Gustavsson intryck av att intressera sig speciellt mycket för förhållandena söder om Rio Grande; därmed skiljer han sig däremot inte speciellt mycket från övriga europeiska tyckare.

  Gillad av 4 personer

 26. Rikard skriver:

  Hej.

  Med skribentens logik har jag alltså asylskäl i USA, eller annat land helt efter mina egna önskemål, detta då jag under mitt yrkesliv många gånger hotats på alla möjliga sätt av elever med mer eller mindre långa syndaregister.

  Tror skribenten hade otur med tänkeriet, om skribenten menar att hot och utpressning från kriminella skall vara asylskäl.

  Vidare medför asylskäl inte någon rätt att söka medborgarskap, än mindre erhålla det. Det är endast en rätt att söka skydd under begränsad tid. Gustavsson är för ung för att kunna minnas Sverige som det var när det var svenskt, vilket troligen förklarar feltänket. Gustavsson är ju uppvuxen i det land där balkongflickor, massvåldtäkter, plundringståg mot gamla svenskar, åsiktsbrott, och så vidare är det normala.

  Det, Gustavsson, är en direkt konsekvens av att vi tillåtit bosättning för personer från MENA och Afrika, samt zigenare.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

  • G.B. skriver:

   Visst är det så, förfärande nog.
   Dagens eländiga svenska samhälle är det normala för unga vuxna.
   Och det som vi äldre förtäljer ses som skrönor och mindre osannolika utvikningar.
   Så sorgligt.

   Gillad av 3 personer

 27. Göran Holmström skriver:

  Tillägg. Har under senaste tre åren arbetat ibland med att repa Hvb hem åt en privat värd,
  lite för det sociala och lite för att ha något att göra. Blir rätt långrandigt att bara gå hemma och drälla.
  Men åter till det. Ett par reflektioner, dessa tillfälliga platser kostar cirka 15000 per månad och person i hyra till det kommer service personal. Den kostnaden har jag inte. Men underhållet vet jag rätt bra. varje lägenhet fick ny spis, ugn, handfat och toa stol med cirka 2 år intervall.
  Normalt håller prylarna mellan 15-30 år, plus ständiga målningsarbeten
  Detta slitage betalas via vår skattsedel i slutändan.
  Vilka är då dessa ungdomar som bor där jag verkat? Skulle vilja påstå att cirka 80% är migranter, ensamkommande ungdomar resten trasiga svenskar på glid. Om vi tar den första gruppen, så utan att gå in på detalj så sovandes till klockan 2 oftast och rätt buttra i mötet med den som ska reparera åt sig, Mest manligt kön, ålder ( den fällan går jag inte i 😉
  Men fakta, dom låter papper ligga framme om deras hälsa och psykiska tillstånd och som nyfiken så läser man följande,” Pat påtalar diverse ångesttillstånd och generell oro.
  För att lindra dom används narkotiska preparat företrädesvis Hasch eller mariujana.
  Pat verkar avtrubbad med dissoasciativa störningar , varvid xxx skrivs ut för att lugna pat från oro.
  Var det en som mådde så? Nix skulle tro flertalet av dessa mådde lika typ.
  En enkel fråga som då föll över mig, varför ska vi ta hand om andra kulturers trasiga människor?
  Skyddsbehov är ta mig fan inte att gulla med narkotika missbrukare oavsett ålder.
  Ps frågade dessa ungdomar om deras önskningar, med det nya landet.
  Svar;” Mannen jag vill bli skådis typ gangster eller respekt typ”. Nej inte en utan svaret kom från flera.
  Men PK lär aldrig lyssna eller ens vilja prata om detta. Deras gloria är så komplett att förmodligen så är det rasism att bara skriva det jag sett.
  Men sanningen ska diskuteras. pengar behövs till gamla och riktigt sjuka, inte dom som skapat problem åt sig själva.

  Gillad av 1 person

 28. roffeboffe skriver:

  John Gustavsson:, ”notera att USA,s befolkning är 33 gånger så stor som sveriges”, perspektiv, det var en person som flög upp i de blå, och såg möjligheter som bara han kunde se, inga problem, det finns plats, hur dom sen ska kunna försörja sej, det var en annan fråga?. SVERIGE det tredje största landet i europa till yta, 450 295 kvadrartkm, USA 9.826.630 kvk. Tänkte inte på det!

  Gillad av 2 personer

 29. Klas Göran skriver:

  Tilläg till min kommentar ovan:
  USA har framför allt arbetskraftinvandring, både den regulära (legala) och irregulära (illegala). Det beror helt enkelt på att välfärdsstaten är såpass begränsad att alla måste jobba.
  De latinamerikanska illegala immigranterna som Trumps mur skall stänga ute, konkurrerar inte om bidrag med Trups väljare – som i Europa – utan om jobb.
  Dessa immigranter skickar sammantaget hem oerhörda summor till sina hemländer, pengar som de alltså har tjänat ihop genom arbete, inte fått genom bidrag. Därav intresset hos Honduras och El Salvadors regeringar att främja migrationen.
  Det är m a o väldigt svårt att jämföra invandringen till USA med den till Sverige, men av andra skäl än vad Gustavsson anger.
  För övrigt är det en väldigt egendomlig idé att föreslå att folk från Mellanamerika som anser sig vara på flykt undan karteller skulle bosättas i Argentina och Brasilien. Det är något Reinfeldtskt över resonemanget: ”…jag såg att de har oändliga skogar och fält där…”

  Gillad av 2 personer

 30. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Förstår mig inte på dig John. Menar du att Latin- och Mellanamerikas länder aldrig skall sträva mot ett mer civiliserat klimat? Om svaret är nej så undrar jag förstås vem som skall fixa oredan? FN kanske? Är latinos generellt i dina ögon oförmögna att göra vad europeer har gjort i Europa och USA och Kanada? Om inte så måste konklusionen bli att man ser om sitt eget hus i stället för att rymma ruckel och illegalt bosätta sig i någons färdiga boende.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.