Säg åt dem att försöka använda huvudet även om det bär emot

Patrik Engellau

När det gäller att organisera, bruka och utveckla kunskap har hjärnan två skilda funktioner som vi kan förstå bättre om vi jämför med hur datorer är byggda. (Som om jag skulle begripa hur hjärnan funkar! Det gör väl ingen. När jag läser vad hjärnforskare kommer fram till om mänskligt tänkande så känns det mer upplysande att ta del av Schopenhauers och Nietzches funderingar.)

De två funktionerna är att lagra kunskap och att processa kunskap. Man – vem ”man” är i detta sammanhang är oklart – hämtar kunskaper i lagret och lägger dem på arbetsbordet och börjar jobba vilket betyder att knåda kunskaperna för att se om det händer något vilket det för det mesta inte gör. En del kallar detta arbete ”tänkande”. Eftersom ”tänkandet” så sällan ger något behag eller annan utdelning så slutar de flesta med denna syssla.

Det är ungefär som med matlagning. Matlagning är svårt. Ingen föds till stjärnkock. Man föds inte ens till att kunna steka ägg. Om man inte tar matlagningen på allvar och anstränger sig så blir de egenhändigt tillredda rätterna ganska äckliga och i varje fall underlägsna den industriellt producerade färdigmaten som kan köpas för nästan ingenting på ICA och motsvarande butikskedjor. Det gör folk, särskilt den underklass som aldrig uppfostrats i matlagning, vilket går att begripa med tanke på hur mycket lättare och godare det blir för kulinariska analfabeter med den hjälpsamma livsmedelsindustrins produkter.

Mig gör det inget om folk äter industrimat även om dietister klagar och påstår att det leder till fetma och diverse förgiftningar och sjukdomar som diabetes. Det kanske dietisterna har rätt i, jag vet inte. Det som bekymrar mig är att många konsumerar uppfattningar, idéer och ideologier på likartat sätt. De väljer färdigtänkta, i allmänhet Värdegrundsmärkta och HBTQ-certifierade idépaket som funkar ungefär som Findus lasagne – ”God och krämig, det finaste vi har sätter vi på bordet” – i stället för att utsätta sig för obehaget att tänka själva och då riskera att komma fram till något som de själva tycker är oaptitligt vilket det förstås också är med tanke på att de inte tränat. Deras avsmak är begriplig.

Jag tror att grundproblemet är att det civila samhället, medelklassen, familjerna med viss lättnad har överlämnat ansvaret för barnens uppfostran till den offentliga sektorn. Även detta är begripligt för trots att alla låtsas motsatsen så är det inte så kul att uppfostra barn. Överklasser som haft råd har alltid lämnat bort barnen till tjänstefolk och internatskolor och bara träffat barnen när de varit ätna, tvättade och vattenkammade. När kommunen lovar att göra jobbet har vi medelklassare tacksamt tagit emot.

Problemet är att kommunen inte klarar detta svåra jobb eftersom det är just ett svårt jobb som inte kan hanteras som ett vanligt lönearbete mellan nio och fem. Kommunens tjänstemän – i det här fallet lärare – tycker det är jobbigt att lära ungarna tänka, vilket de naturligtvis har rätt i. Uppfostran och utbildning är ingen dans på rosor, varken för lärarna eller eleverna. I vårt land har det så småningom lett till att eleverna inte tvingats – ja, det måste tvingas på eleverna eftersom det inte är kul – inhämta kunskap att fylla kunskapsskafferiet längst bak i hjärnan. Ej heller har barnen tränats i att hacka och blanda och undersöka kunskapsingredienserna på det köksbord som arbetsminnet utgör, vilket således kallas att tänka, och därför aldrig tvingats att uppöva tänkandets kompetens lika lite som de tvingats lära sig att koka ägg.

Detta är naturligtvis inte sant för alla. Många lär sig både att laga mat och att tänka. Vi bör uppmuntra folk att försöka undvika färdiglagade koncept såväl när det gäller födan som idéerna.

Jag hör din rimliga invändning. Det är just sådant självtänkande med fasansfulla resultat som postmodernismen uppmuntrar och som gör att eleverna varken inhämtar kunskaper eller lär sig att tänka. Så är det. Mänsklighetens lösning på denna utmaning är stränga och krävande lärare som gradvis lyfter adepterna upp till den intellektuella nivå där de utan stor risk kan uppmuntras att pröva sina vingar. Du låter inte vilken oerfaren gröngöling som helst laga din middag.

38 reaktioner på ”Säg åt dem att försöka använda huvudet även om det bär emot

 1. Bo Svensson skriver:

  De lärare du drömmer om, kommer vi aldrig att få. – De som fyller kraven, räcker inte till.

  Man måste skapa tillräckligt starka incitament för barn att lära och för föräldrar att få dem att lära och då är det ekonomiska incitament jag tänker på. – Varje unge kostar ju redan runt en miljon av skattemedel fram till myndig ålder, så det finns pengar så att det räcker.

  Problemets lösning är att man som vårdnadshavare får del av dessa pengar etappvis, i takt med att ungarna förkovrar sig och systemet kan med fördel också tillämpas för den högre undervisningen. – För pengarna får man makt och råd att köpa undervisning på en fri marknad och den kommer säkert att hitta de bästa metoderna för att få in kunnandet i ungarna.

  En osökt metod är ju att låta de få verkligt kompetenta lärarna spela in sin katederundervisning som man sedan kan tillgodogöra sig i sin egen takt.

  Myndighet och rösträtt vinner man sedan via godkänd grundutbildning, med vilket skall förstås det kunnande som menas krävas för att kunna fungera normalt i ett utvecklat samhälle.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Extern betygssättning är alltså lösningen. – Med sådan kan undervisningssektorn släppas ut i makrnadsekonomin.

   När man känner sig mogen för en tenta, blir man tilldelad två censorer genom lottdragning, – för att omöjliggöra hot och mutor, – och blir man godkänd, rasslar det in pengar på ens konto eller på ens föräldrars.

   Gilla

  • Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

   Jag skrev det nedan, men detta samtal är bra:

   https://www.svtplay.se/video/19814268/skavlan/skavlan-2018-intervjuerna-jordan-peterson-svaga-manniskor-ar-ett-problem

   När du skriver att vi ”inte kan få fram bra lärare” så beror det av att vi har låst oss fast i en massa onödig skit, en massa regler och förordningar som inte behövs, en massa administration och friktion och en usel lärarutbildning. Egentligen behövs inte så mycket, bara man har disciplin och en vilja hos föräldrar och barn att lära sig något. Så i mycket fattiga länder så klarar man det, utan pedagogik och värdegrund och miljoner regler, vi är många som kunnat vara lärare, så svårt är det inte, bara eleverna håller käften och vill lära sig. Jag hade kunnat vara lärare i naturvetenskap, Lars i ekonomi, Östman politik, MartinA i historia, Sixten i filosofi..Patrik kan få bli rektor.

   Som Tooley säger, de har sparat på byggnader och sådant, och satsat på lärarna.

   Gillad av 3 personer

   • Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

    Attans, fel länk:

    Gilla

   • Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

    Lennart kan få ta naturvetenskapen förresten, jag nöjer mig laborationer med natrium och annat.

    Gillad av 3 personer

 2. svenne skriver:

  ”Det som bekymrar mig är att många konsumerar uppfattningar, idéer och ideologier på likartat sätt. De väljer färdigtänkta…………”

  Det numera förespråkade sättet att skolelever själva skall undersöka, och föreslå, hur undervisningen skall gå till och dessutom uppmuntras till självständigt kritiskt tänkande – som givetvis skall falla inom ramen för det rumsrena normkritiska konsensus som nu råder mellan olika ”forskare” – innehåller en del underligheter.

  Eftersom eleverna från början inte vet vad som är viktigt att lära sig, hur sanningssökandet skall struktureras, eller hur uppkomna frågor inom ett ämne skall bearbetas är åsikten att de själva skall upprätta en studieplan ganska huvudlös. De kan inte ens, på grund av nybörjarens okunnighet, hitta en vettig startpunkt för sina studier.

  ”Sanningssökandet” innebär även uppmuntran att undersöka att diverse suspekta företeelser såsom genusvetenskap, värdegrunder, vithetsstudier och andra ”vetenskaper” som har utarbetats inom Åsiktskorridorens väggar.

  Detta innebär att eleverna i stället tvingas att konsumera uppfattningar, idéer och ideologier som är färdigtänkta, färdigtuggade och klara att sväljas. I slutänden resulterar nog detta tyvärr i stor kunskap gällande pseudovetenskaper och frastuggande av den typ som är gångbar i ”rumsrena” sammanhang. Men det medverkar inte överhuvudtaget till någon hjärngymnastik för finslipning av de intellektuella förståndsgåvorna.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   En nestor inom företagsekonomi, lär ha sagt upp sig från sin professur vid Stockholms universitet, när de införde kursutvärderingar. Hans förklaring var:

   ”Hur f_n skall de kunna veta vad som är viktigt!

   Gillad av 1 person

 3. Lars Strömberg skriver:

  Patrik skriver:
  ”…färdigtänkta, i allmänhet Värdegrundsmärkta och HBTQ-certifierade idépaket…”
  Jag brukar tänka på det med färdigtänkta ganska ofta. Fast lite mer vittomfattande:
  Färdiga åsikter; färdiga attityder; färdiga livsstilar; färdiga utseende-stilar; färdiga manér; (färdiga) modeord… inredningsstilar… Ja, allt, som bottnar i o-självständighet. Till och med rena självsgändighetsmarkeringar som TATUERINGAR har blivit ”en masse”-färdig-serverat…
  ”Är du sosse eller moderat?”
  ”Nä, jag är Lars Strömberg!”

  Gillad av 3 personer

 4. Eva Danielsson skriver:

  När man nöjer sig med det färdiglagade får man alltid äta något halvbra. Om man i stället nöjer sig med det halvfärdiga så kan man med hjälp av det sno ihop något som blir gott. Man kan laga välsmakande mat med hjälp av t ex buljongtärningar och en köttbit från butikens kyldisk – man måste inte koka egen buljong och slakta och stycka kossan själv.
  Specialisering har ju varit framgångsrikt i samhället. Konsten är väl att hålla måttet och inte förföras till ständig lättja vare sig det gäller hushållet, barnuppfostran eller livet i sig.
  Människan är förnuftigt lat, men i ett överflödssamhälle där staten frestar med att ta hand om allt från vaggan till graven, så blir det ett abdikerande från att vara vuxen. Staten vill att folk ska bli beroende av staten för att de som styr ska ha makten över allas liv så fullständigt som möjligt. Makthungern är ofta omättlig, ett missbruk, hos dem som söker makt och som i den inbördes klubben frossar på makten och hjälps åt att släta över alla eventuella moraliska betänkligheter. Man syndar ihop och då blir det okej.

  Om man tror att offentligsektorn uppfostrar barnen, ja, men även här kanske halvfärdigt är bra. Barn identifierar sig ändå alltid med sina föräldrar och inte med någon fröken. Det är föräldrarna de kommer att anklaga från terapisoffan och de har sina föräldrars genetiska avtryck som grund och tak i sitt husbygge. Att låta andra ta hand om barnen halvtid för att båda föräldrarna ska få chans till stimulans utanför hemmets väggar och fungera som ett team i samhället, kan vara en bra lösning. Det gäller bara att inte hemfalla åt missbruk/överdoser och att inse att man själv alltid har totalansvaret och också alltid måste bistå samhällets utbildning med breddning och mening.
  Det svåra är förstås när samhället inte gör det som utlovats, inte utbildar utan indoktrinerar.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Soppa kokad på ben är väldigt nyttig, så tänk efter innan du tar en tärning jästextrakt och smakförstärkare!

   Slakta kossan själv är något vi kanske kommer att få göra om angreppen på köttätandet fortsätter och breder ut sig. Vägra vegant! Vägra spannmål! Det är djurfoder.

   Gillad av 4 personer

   • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand skriver:

    Peterson har tydligen någon allvarlig autoimmun sjukdom i släkten (hans dotter har bytt flera leder redan som barn) och de har bytt, efter mycket experimenterande, till en diet bestående av endast nötkött som jag förstår det. Eftersom jag själv är drabbad av en liknande sjukdom som saknar diagnos (men inte symptom tyvärr) så är det intressant info. Lars Bern verkar vara inne på liknande spår.

    Gillad av 2 personer

 5. Vanans makt skriver:

  Tänk på hjärnan som ett landskap som just bäddats in i nyfallen snö. Där vi betraktar landskapet uppifrån en drönare. Till en början finns inga spår efter mänsklig aktivitet. Inga stigar eller vägar. Efter en vecka genomkorsas landskapet av många spår. Olika tunna och tjocka. Allt efter användning och nötning. Men landskapet domineras ändå av det ännu icke beträdda. Hjärnan uppträder på samma sätt. Kunskap och erfarenhet består av upptrampade stigsystem. Av olika utvecklade nervbanor.

  Denna liknelse fångar upp ett mänskligt dilemma. Ett upptrampat stigsystem förvandlas lätt till sin egen fånge. Det som ligger utanför blir sällan beträtt. Aldrig tänkt. Det är alltid de mångas stigsystemet som kommer att dominera. Som utgör det kollektivt vandrade. Enskilda upptäcktsfärder långt bortom allfarvägarna, lämnar endast tunna spår. Tyngden i det mångas spår dränker lätt de fås. I 30-talets Tyskland såg de kollektiva spåren ut på ett välkänt sätt. Likaså i forna DDR och Sydafrika.

  Ett redan etablerat stigsystem underhåller i hög grad sig själv. Där andra gått före – följer andra efter. Det är bekvämast så. Speciellt för de som besitter makt. Dagens populäraste stigsystem stavas PK-ism och feminism. Lika låsta i sig själva som vilket annat system som helst. Det är i det kollektivistiskt tänkta farorna gömmer sig. Som gör oss blinda för de alternativa vägvalen. Speciellt för det individuellt och självständigt tänkta. Vi borde alla träna oss att från hög höjd betrakta alla mänskliga spår. För att bevara och träna upp ett kritiskt sinnelag. Tänker vi som alla andra borde varningsklockorna ljuda. För då följer vi endast vanans djupa spår.

  Gillad av 2 personer

  • Vanans makt, del 2 skriver:

   VANANS MAKT – en fortsättning…

   Bilden med stigar i vår hjärna kan även tas vidare.

   Landskapet växelverkar alltid med det stigsystem som uppstår. Som 60- 70-åringar har stora delar av det tidigare formativa landskapet försvunnit. Men likväl har stigsystemet satt sig. De ungas stigsystem är under aktivt utformning. Dock med viss eftersläpning. Eftersom erfarenheterna ligger framför dem.

   Väl etablerade stigar, bli i egentlig mening, aldrig suddade. Förr, innan demenssjukdomarna fått sina beteckningar, sa man att ”de äldre gick i barndom”. Gamla väl upptrampade stigar kom i dagen på ålderns höst.

   Unga och gamlas stigsystem har alltid möts. Förr såg samhället lika dant ut, när människor föddes och dog. I statiska samhällen blir alla spåren relevanta.
   Detta gäller inte för dagens snabbt omformade samhällen. Unga och äldres erfarenheter blir inte lika. Krockar uppstår, mer i dag än förr.

   Nu kommer migranter in i Sverige med helt annorlunda stigsystem, formade i andra landskapstyper än det svenska. Dessa spår kan inte raderas. Endast modifieras med nytillkomna spår. Anpassning av vuxna individer kan därför endast ytligt modifieras.
   De ursprungliga spåren blir kvar

   Endast nyfödda är till 100% formativa. Men föds man i ett utanförskapsområde omges man, i hög grad, av sin tidigare kultur. Landskapet blir då inte rent svenskt. Sverige står tämligen yrvaken inför dessa mer aparta landskapstyper. Och därmed den innehållsliga spårbildningen. Mer och fler krockar kommer att uppstå i ett multietniskt samhälle.
   För detta står svensken naken, och för det finns det ett politiskt ansvar.

   Gilla

 6. V for Vendetta skriver:

  ”Ingen föds till stjärnkock” Nej kanske inte men somliga blir det. Så är det även med vår skola. Ingen har egentligen skolan att tacka för sin framgång, man har sig själv att tacka för sin framgång. Skolan har aldrig lyckats frammana kunskap hos eleverna utan denna har de ofta hämtat i livet på diverse sidospår som skapats av rena intressen. Lärarkåren dock passar på att slicka i sig av varje litet uns av framgång hos en elev som lyckas trots att det mycket sällan eller kanske t o m aldrig berott på deras inblandning. Det stora problemet med att utbilda massor är att man inte kan ta tillvara på varje elevs unika förmåga, den för man arbeta med sedan elev lämnat skolan. En lärare jag arbetade med en gång i tiden sa att det var helt ok att arbeta som lärare så läge man bara slapp de jävla eleverna. Där är knuten till en fungerande skola. Vem som helst kan bli lärare idag och vem som helst blir det också, dock ofta sådana som inte kommer in på annan utbildning och alltför sällan de som drivs av att lära unga om nyttiga saker på ett sätt de unga gillar. Lägg därtill bristande människokunskap i lärarnas egna utbildning så får man en grumlig soppa som sedan skall tillredas i ett uselt kök, nämligen kommunen. Är någon förvånad över resultatet?

  Gillad av 2 personer

  • Åke i Sörmland skriver:

   Jag har en svensk bekant boende i Sydostasien med eget barn som gått i asiatisk skola de första skolåren och vid barnets 14 års ålder tyckte pappan att svensk skola blir billigt och bra.
   Efter ett läsår i svenskt gymnasium säger ungdomen, att jag vill inte slösa bort min tid på denna smörja! Och gör en raketkarriär i England efter flytt dit.

   Gillad av 3 personer

 7. Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

  Jag hade önskat att vi hade kunnat ha en diskussion här där man utgått ifrån att alla de infantila överförenklingar och ideologiska ensidigheten vi matats med lagts till sidan. Det är ju självklart att hjärnan måste tränas, även om man har en väldigt fin uppsättning neuroner i perfekta mönster. Mina barns skola är nog inte den sämsta i Sverige (utan väljs ofta till en av de bästa) men jämfört med den träning barn får på bra skolor i Asien så blir man nervös, jag inser att barnen nu sitter mycket med iPad och inte lär sig basala inlärninsmetoder, traggling, hålla ett papper över, repetera, och framförallt, skriva ner saker med penna och papper. När man löser en komplex uppgift så måste man skriva ner vad som frågas efter, vad man vet, och lösa det första steget och skriva ner det osv. Men Detär synd att varje inlägg måste lägga minst en tredjedel på att först hugga ner samma pk-skog. Kan man inte göra som Trump och hoppas direkt på det man anser vara rätt, skit i pk-isterna.

  Jag delade en Delingpole med professor James Tooley häromdagen, han har startat ”grammar schools” nu i England där inlärning utantill är en viktig komponent, att kunna recitera dikter exempelvis. För mig är en statlig skola, som vi fortfarande har i Sverige, alltid ett hot, det är nästan självklart att huvudsyftet blir att uppfostra folk att tänka ”rätt”, indoktrinering helt enkelt, bra lärare måste agera MOT skolans värdegrund och lära eleverna tänka själva. Varför skall staten kunna bestämma vad eleverna skall lära sig? Varför, mera allmänt, skall så mycket skattepengar gå via staten, varför gäller inte närhetsprincipen? Angelägenheter som gäller hela riket, som försvar kanske, utrikespolitik och liknande, kan skötas på den nivån, men resten, välfärd, skolor, sjukvård, varför kan de inte hanteras kommunalt och regionalt, det blir mindre svinn i administration, mer närhet och ansvarsutkrävande, och det hade varit mycket svårare att ge bort ens pengar till de som inte har rätt till dem, som invandrare.

  Gillad av 3 personer

 8. Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

  Jag tycker för övrigt att det talas för lite om med vilken RÄTT staten ger bort vårt land och mina tillgångar till invandrare. Jag kan inte se att de har den rätten någonsin, de är satta att administrera ett land och dess folk där alla tillgångar byggts upp av många generationers slit, ett långt större slit än någon idag kommer i närheten av. Låt säga att någon galenpanna (som vi har många av i Sverige) fåtts att tro att man kan dela sitt land med de som har rakt motsatta värderingar och lägger sin röst på ett parti som också tycker detta, som 7-klövern, nå, men som jag ser det, så är det ett allvarligt brott att ändå göra det, för om det finns bara en svensk som inte vill ha sin del av Sverige utspätt så kan man inte släppa in en enda invandrare. Bevisbördan ligger till 100% på staten då att visa att det arv man förvaltar inte förminskas eller förstörs, en väldfärdsstat med invandring tillsammans med demokrati är ett omöjligt tillstånd, något måste ge vika, i vårt fall så vet vi vad det är, demokratin. Staten är nu inget annat än en tjuv som stjäl av vårt gemensamma arv, och borde behandlas därefter.

  Gillad av 9 personer

  • Åke i Sörmland. skriver:

   För att använda ett ”nysvenskt” uttryck: make up the damage.
   Skadestånden måste vara personliga annars åker vi själva(staten) på det. Så hela det gäng som under kanske 20 år dränerat landet skall återbetala personligen. Mycket viktigt! Även om det tar miljoner år. Varför miljoner år, det ligger på det mentala planet.

   Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Fullgången stoicism är i princip ouppnåelig för de allra flesta, och vid minsta misstag eller felsteg hotar flegmatism, cynicism, dumdryghet/pompositet, defaitism och handlingsförlamning, allt det som ger de färdigtuggade livslögnerna i form av politiska ideologier makten över samhället och leder det till dekadens och degeneration.

  Vi måste försöka formulera en lättsmält livslögn utgående ifrån stoiskt självmedvetande och konservatism. Trump visar vägen.

  Gillad av 2 personer

 10. Åke i Sörmland skriver:

  Den här artikeln snuddar vid minst två enkla verkligheter. Den första är att tron på hjärnan som varande ÖB för kroppen, och i lärandet att skolan skall var en ideologisk gjutform.
  1. människan består av minst tre delar för detta ändamål, lärandet. Ande, sinne och kropp vilket resulterar i görande med förhoppningsvis intresse. Ande har många definitioner.
  Den som upplevt utanför-kroppen händelser vet, att den där köttbiten är ett enda långt tidsproblem.
  2. utbildning skall grunda sig på intresse, vad vill jag göra. Inte vad skall du bli!
  Den som kanaliserat sitt liv efter intresse har klarat sig bra om inte annat så rent mentalt, förutsatt att intresset är anpassat till detta fysiska universumet.
  Med mina fem olika yrken baserade på praktiskt görande med kunskap överförd från mentorer, som nu alla är över 100 år och i himlen, har mitt liv varit riktigt bra.
  Dock försökte jag leka bankir ett tag utan mentor och så rasade det korthuset. Analogt med nutida skolans icke-kunnande i praktiskt görande.
  Och vad sagt med detta? Jo, grundat på en individs intresse kan denne lära sig vad som helst och det snabbt. Själv såg jag det som ung officer i flottan, där dessa stora fartyg(maskiner) kördes till stor del av folk under 25 år.
  Således, har man ”lärare” som skall tvinga på någon något ointressant, kan man knappast räkna med något särskilt bra resultat, som hur underhåller man en fartygsmaskin på 30K hkr med diplom i gender-B/S? Hur belastningsberäknar man ett järnvägsspår med rätt PK-värdegrund?
  Som en gångbro i USA, ritad av damer med griller, grann att titta på men som rasade vid belastning på invigningsdagen.
  Det är sällan fel på eleverna, utan felen ligger i utbildningssystemen!!
  Testa själv! Kolla upp varje ord och symbol beträffande alla definitioner på endast en boksida som förutsatts att en elev skall kunna innehållet av. Har du aldrig sett en gissningsmatch är det dags.

  Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Håller helt med, önskar att jag hade fötts och verkat säg 1930- 1960 talet.
   Det var mekanikernas stora tid. Nu så kan dom flesta inte en hålla en rörtång rätt ens.
   Men det är som det är, bara skapa sitt eget lilla trygga hörn och inte bry sig i resten.

   Gilla

 11. Jag bodde i ett litet land, långt från samarkand med dess varma sand, ändå så mötte jag en gubbe med en rutten tand, han tog Min hand, en tår på hans kind bildade en rand, han sade att jag måste ju hålla min dotter i band skriver:

  Off-topic, men på barnkanalen så såg jag att det nu är fred i Eritrea, alla är glada. Kan de åka hem nu då (och ta IKEA-mannen och diverse våldtäktsmän med sig)?

  Gillad av 6 personer

 12. Hovs_klipphällar skriver:

  Vad gäller skolan, så har det bevisats att vänsterflummarnas recept inte fungerar. Detta finns dokumenterat, och om någon fortsätter hävda vänsterflummarnas metoder kan man lämpligen bombardera dem med ruttna tomater och sätta dem i skamvrån med en dumstrut på huvudet.

  Kunskap förmedlas genom att en lärare presenterar materialet i en form som är anpassad till elevernas mentala förutsättningar. Märk väl att det är LÄRAREN som väljer ut detta. Idéerna om att eleverna själva ska ”söka kunskap” är rent vansinne som drivs av tokvänstern.

  Läs mer här:

  https://www.salaallehanda.com/artikel/opinion/ledare/kajsa-dovstad-lagg-ner-lararutbildningarna-och-starta-upp-nya

  ”…Trots att vi neurovetenskapligt vet mer än någonsin om inlärningens mekanismer får lärarstudenterna läsa om 100 år gamla pedagogiska lärosatser. Dessa har ofta, som i fallet med den sovjetiska pedagogen Lev Vygotskijs idéer, en socialistisk prägel
  Teorier som har förkastas av modern hjärnforskning – exempelvis att elever lär sig bäst genom att själva söka kunskap – lärs ut som sanningar.

  Ideologi sätts framför vetenskap…..”

  — I grunden handlar det om att en destruktiv sekt, PK-sekten, lyckats infiltrera samhället. Syftet är att riva ner vår civilisation, men vanligen döljer man detta bakom en oerhörd massa lika vältalig som sinnesrubbad retorik. En som uttrycker sig uppriktigt är en viss Tobias Hübinette:

  ”…Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!…”
  https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

  — Så tänker fienden.

  Gillad av 4 personer

 13. Underdog skriver:

  Det har ju varit en mycket medveten strategi inom SAP, alltifrån makarna Myrdals tid, att se till att det var ”samhället” som skulle fostra alla barn. När sedan ”samhället” kom att representeras av folk som fått sig itutat den felaktiga uppfattningen att alla föds som ett vitt papper försvann tanken på undervisning efter vars och ens förmåga. Ovanpå det sedan den postmodernistiska idén att det inte finns någon sanning och inget värde i kunskap. Resultatet blir individer som lever i tron att det inte finns några fakta, att allt bara är uppfattningar och att alla uppfattningar är lika mycket värda. Den som då baserar sina utsagor på fakta blir, likt nyligen Jordan Peterson, anklagad för att ha fel värdegrund.

  Det kan tilläggas att jag tycker professor Peterson är problematisk på det sättet att han växlar mellan att basera sina uppfattningar på vetenskapliga undersökningar och på vidskepelse eller egna inre erfarenheter. Det han säger om mäns och kvinnors preferenser är dock, såvitt jag förstår, väl underbyggt, bl a genom en studie över inkomstskillnader som gjordes vid Yale och där resultatet blev just att kvinnor som gjorde ”manliga” livsval inte alls hade lägre inkomst än män och vice versa.

  Gilla

  • Jag drev på en flotte i land, på en pytteliten ö av sand skriver:

   Ah du är i hatobjektsfasen, jag har varit där, men är nu mycket gladare när jag helt enkelt ignorerar skiten.

   Gillad av 1 person

 14. S skriver:

  SD rusar 3,6 % i ny mätning.
  I Demoskop SD näst största parti. ”Jag tror att ökningen i hög grad beror på att väljarna håller på att tröttna på den sandlådementalitet som de övriga partierna uppvisar” kommenterar Jimmie Åkesson (SD).
  Eller…..
  Över 900 anmälningar om valfusk
val.se låg nere på valnatten
Lanstyrelsen.se låg nere under valnatten
Krisinformation.se rapporterade inget
MSB rapporterade inget
  Men ändå kunde SVT1 SVT2 samt TV4 rapportera ”live”
TV4 som är privatägt har tillgång till live data men inte andra?
  Det är inte bara en sak som stinker i detta val!

  Gillad av 4 personer

 15. Göran Holmström skriver:

  Patrik, jag tycker nog att du drar alla över en kam, med påståendet att underklassen inte har någon matkultur. Visst så är det för många. Men undantag finnes. Matlagning har den fördelen att den kan man lära sig utan handledare.
  Skolväsendet är det värre med En kass skola förföljer individen hela livet tyvärr.
  Att laga mat är inte alls svårt, hyggliga kan alla bli! Lysande, för det krävs det att träna upp smaksinnet en hel del. Har under mina 2 nästan arbetsfria år stått i det egen byggda köket som har el, gas och vedspis, till det fritös och generösa arbetsytor och tränat. Idag så lagades hemgjord Minestronesoppa, tidsåtgång cirka 30 minuter. Ingredienser endast naturliga råvaror och hemma odlad purjo,
  Smak jämförelse med pås soppa,nej det går inte att jämföra balansen mellan alla smakerna det blir så mycket bättre än köpe skräp, Hälsan verkar må mycket bra av att inte äta prefab mat med tillsatser.
  Skolan då? Ja du den var ett skämt för min farsa, mig och mina ungar samma skola olika generationer.
  Lustigt egentligen mat som du skrev om, det kan vem som helst avgöra om det är gott, är den lysande så minns man det länge. Men tydligen kan en kass individ gå rätt långt i detta land på att ljuga lite snyggt och liera sig med rätt kompisar.
  Just där är Sverige ett svårt land begåvningar kan fastna på skräpjobb,
  Halvdana individer kan bli statsministrar eller GD någonstans.
  Hur ska man se till att rätt kompetens hamnar på rätt ställe?
  Lotta ut jobben är förmodligen bättre än nuvarande system.

  Gilla

 16. olle holmqvist skriver:

  Ack, sådana förtjusande tankar
  Ni bär i ert hjärtas rum !
  Så små förtjusande tankar
  ett helt akvarium
  Små gyllene fiskar som glimmar.
  Den fick ni av den – och den
  fick ni en gång av en annan
  som då var ert hjärtas vän.
  Men dessa förtrollande fiskar :
  Ni aktar väl dem, eller hur ?
  De måste ha lagom lyse
  och lagom temperatur.
  Det är så förargligt med detta :
  om fönstren skulle gå opp
  Kan fiskarna frysa sig döda
  och då är det punkt och stopp.
  Då sitter ni där – så plockad,
  så tom och erbarmligt dum
  som ni verkligen är, min nådiga, AKVARIUM
  Med ert stolta akvarium.

  Nils Ferlin

  Gilla

 17. Asta skriver:

  Under sitt nattpass för hemtjänsten på Södermalm i Stockholm lyckades den 34-årige mannen få en 16-årig flicka att sätta sig i hans tjänstebil. Han körde sedan iväg med flickan och våldtog henne i bilen. Nu döms mannen till ett kort fängelsestraff – och han kan inte utvisas till Afrika med gällande lagstiftning

  Tiden efter våldtäkten har varit väldigt jobbig för flickan. Hon har isolerat sig från vänner och besökt en psykolog vid ett stort antal tillfällen. Hon har också haft svårt att sova och fått en panikattack.

  Ännu ett förött ungt liv på mångkulturens altare.

  Gillad av 1 person

  • Åke i Sörmland skriver:

   Man läser nu dagligen om hur flickors liv ruineras och hur de blir lämnade i sitt mentala elände. Nu är det så att händelser kan bestå av två huvudkomponenter, varav den ena är händelsen i sig och kan inte göras ogjort och den mentala överladdning som protesten mot våldet skapar. Nu är det så turligt att protesten i sig är ett fysiskt fenomen och kan hanteras ganska enkelt. Det är analogt med en elektrisk laddning och skall protesten laddas ur måste laddningen kunna ta vägen någonstans. Så i all psykologisk hantering bör man ha siffran två i minne. #1 är protesten som är en klump av laddning och #2 mottagarpunkt att sända laddningen till.(”jordning”). Detta mycket förenklat här. Likställ sorg, ilska, apati, uttråkning etc som emotionell laddning generellt. Laddning är laddning om än olika stor, period!
   Vad göra? Man betraktar två ”punkter” i sinnet samtidigt, den emotionella svåra laddningen och en estetisk illusion av egen skapelse och laddningen far iväg och den tunga emotionella biten blir hanterbar. Eftersom i detta ingår inget psykologbabbel utan är enbart transport av en emotionell laddning, går denna del av hanteringen fort. Här finns ett flertal namnade energiterapier, som i princip fungerar på denna princip. Den enklaste, förklarad av en ingenjör, är EmotionalFreedomTechnic (gördetsjälv) som finns gratis på nätet. Yawnguy är också enkel men inte så effektiv. Videos finns i mängd på YT.
   Sedan finns de gamla berättande terapierna, men det är som regel att överjobba, eftersom de kräver som #2 en intresserad person utan bi-intentioner som att tjäna pengar eller annat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.