En sosse i Islamabad

Jan-Olof Sandgren

Eftersom jag inte är något större fan av cricket hade jag aldrig hört talas om Imran Khan förrän min pakistanske vän gjorde mig uppmärksam på ett videoklipp från norra Pakistan. Det var under hösten 2014 och en folkmassa protesterade mot det förmodat ”riggade” valet året innan, som satt den tidigare korruptionsdömde Sharif Navaz på premiärministerposten.

Demonstrationen gick mellan Lahore och Islamabad, en sträcka på närmare 40 mil och samlade upp emot en miljon deltagare. Den pågick under fyra månader. I spetsen för arrangemanget stod Imran Khan, en legend inom cricketvärlden och lagkapten för den trupp som sensationellt besegrade England i VM-finalen 1992.

Vem är då denne Imran Khan? Efter en 20-årig lysande cricketkarriär gjorde han sig känd som filantrop och startade flera välgörenhetsprojekt i norra Pakistan. Bland annat byggde han ett fullt utrustat cancersjukhus för patienter ur de lägre samhällsklasserna. Samtidigt levde han playboy- och kändisliv på nattklubbarna i London. Han var nära vän med Mick Jagger, kompis med lady Diana och hade relationer med ett otal kvinnor, däribland skådespelerskan Goldie Hawn. 2014 blev han, av den amerikanska nyhetssajten Real Clear, nominerad till en av världens tio attraktivaste politiker. Sedan några månader tillbaka är han Pakistans premiärminister.

Hans parti PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf) bildades 1996 och har starkt stöd i den yngre generationen. Det ska nämnas att det finns ungefär 100 miljoner pakistanier under 34 år och över hälften av befolkningen är under 24. Förväntningarna är höga, särskilt som han under valkampanjen lovat genomföra det ingen annan lyckats med, vare sig i Pakistan eller någon annanstans och varken nu eller tidigare i historien. Att skapa en islamsk, demokratisk och jämlik välfärdsstat.


Med vilken strategi ska han ta sig an detta ”mission impossible”? En artikel i Times of Islamabad kanske ger svaret. Redan dagarna efter hans tillträde kan tidningen avslöja att Imran Khan tänker följa den svenska modellen (The Swedish governance model). Antagligen är det ingen slump att artikelns första mening nämner just ”transparensen” i den svenska förvaltningen som ledstjärna för det nya Pakistan. Den tidigare premiärministern Nawaz Sharif avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för korruption och kampen mot nepotism var den fråga som förde PTI till seger. Partiet har fördelen att vara en uppstickare som aldrig tidigare haft makt, och kan svära sig fri från sina företrädares missgrepp. Man berömmer sig av att vara ett ”non-family party”.

Kahn har i tidigare sammanhang uttryckt respekt för det svenska miljonprogrammet, och med tillämpning på Pakistan vill han bygga fem miljoner bostäder på fem år. Bland hans övriga profilfrågor kan nämnas offentligt finansierad sjukvård, utbildning och välfärd för alla – något han hoppas finansiera med högre skatter och genom att pakistanier som idag lever utomlands, återvänder och investerar i hemlandet. Här i en intervju med en saudisk ”Skavlan”.

Sedan Kahn gick in i politiken har han ansträngt sig att visa att han står upp för de svaga. Som ende politiker medverkar han i den utmärkta engelska dokumentären Pakistans Hidden Shame. En film som tar upp den tabubelagda frågan om sexuellt utnyttjande av barn. Av Pakistans 1,5 miljoner hemlösa pojkar beräknas 90 procent utnyttjas sexuellt, ofta helt öppet på busstationer och biografer. En fråga som andra politiker helst inte vill tala om.

Likt den svenska socialdemokratin har PTI navigerat skickligt runt en del kontroversiella aspekter av islam. I en programförklaring förekommer termen ”egalitarian Islamic democracy” och visst ligger det något ”värdegrundsmässigt” i den formuleringen.

Från Iran och många andra muslimska länder har vi lärt oss att regimer brukar sätta käppar i hjulet när folket kräver reformer. Men i Pakistan är det ofta tvärtom. Flera regeringar har försökt lätta på de drakoniska hädelselagar som Zia ul-Haq införde under 80-talet, men varje gång har det utlöst massiva protester. Som för några veckor sen, när en domstol i Lahore ville ompröva dödsdomen mot Asia Bibi – en kristen kvinna som för nio år sen råkade dricka vatten ur ett kärl avsett för muslimer, varefter hon råkade i dispyt med andra kvinnor och möjligtvis kan ha yttrat något negativt om Profeten. Trots att det gått nio år sen händelsen, fylldes gatorna i Lahore av demonstranter som krävde hennes avrättning.

För att överleva som politiker i Pakistan gör man antagligen klokt i att inte avfärda religionen som ”bullshit”, utan vara mer strategisk. När Imran Khan betonar att han vill bygga vidare på den grund som lades av arkitekterna bakom statsbildningen Pakistan, får han förstås islamisterna med sig. Samtidigt fanns på den tiden inga hädelselagar och man var relativt tolerant mot den kristna minoriteten.

I en annan saudisk intervju hyllar han den epok som rådde under de första kaliferna, något som islamister älskar att höra. Men istället för att framhålla att man ”stod särskilt nära Gud” eller ”följde Koranen” säger han att man på den tiden hyllade värden som ”rättvisa”, ”meritokrati”, ”välstånd” och ”utbildning”. En historieskrivning som kanske inte alla skulle hålla med om, men kanske en kompromiss man måste göra om man vill vara sosse i Islamabad.

25 reaktioner på ”En sosse i Islamabad

 1. gmiksche skriver:

  Intressant, men so what? Händelserna kring Asia Bibi visar med all tydlighet att pakistanierna stöder en konservativ tolkning av islam. Pakistan är ingalunda en demokrati i västlig mening och utvecklingen går inte i demokratisk riktning heller. Det är militären som har den faktiska makten och de överklasspolitiker som samsas med den.

  Salmaan Taseer, guvernören av provinsen Punjab tog sig an Asia Bibis fall 2011 och försökte få domen upphävd men mördades av sin livvakt. Livvakten dömdes för mord och avrättades något år senare, vilket ledde till de största protesterna som Pakistan dittills sett. Jag kommer ihåg foton från mördarens begravning med ett begravningsfölje på en halv miljon (500 000) . Det största antalet människor jag någonsin sett förenade på samma bild. Sådant etsar sig fast i minnet. Och nu fortsätter det. Asia Bibi har nyligen förbjudits att lämna landet och motståndarna mot domen är på god väg att få den upphävd.

  Det har gått allm änheten förbi nästan obemärkt att president Trump nyligen stoppat USAs finansiella och militäriska stöd till Pakistan. Kvittar av vilken anledning. Men nog är det positivt. Det som inte är positivt är att Pakistan är en atommakt. Allah nåde världen när radikala muslimer får tag i det vapnet!

  Gillad av 4 personer

 2. Aurora skriver:

  Det blir nog balansgång på slag lina. Och de flesta trillar eller blir mördade. Och så visar det sig ju att befolkningen inte vill ha fredlig samvaro utan religiös konflikt. Det var samma när en amerikansk president hade fått Palestina och Israel att underteckna någon slags fredsöverenskommelse. Då blev palestinier urförbannade och gick man ur huse ut på gatorna och demonstrerade. Inte ville de ha fred.

  Gillad av 2 personer

 3. Rune skriver:

  Har denne Imran Khan något samband med Aga Khan? Aga Khan valsade ju runt i skvallertidningarna under femtio och sextiotalet. Han var känd för sitt playboyliv på nattklubbarna i London och Paris. Han tillhörde en muslimsk sekt som varje år, till honom, samlade in guld som motsvarade hans kroppsvikt.

  Gilla

 4. Kent Forssgren skriver:

  NÅGRA FUNDAMENTAL SKILLNADER MELLAN IMRAN KHAN OCH DAGENS SOSSAR.
  Imran Khan vill skapa en demokratisk och jämlik stat i Pakistan.

  Historiens och dagens svenska sossar har byggt och bygger Sverige endast för sin egen släkt, vänner och partikomrader.

  Imran Khan vill skapa ett miljonprogram för bostäder och Pakistans fattiga.
  Historiens sossar och dagens sossar har byggt och bygger i miljonprogram icke för svenskars behov, utan för MENA-länders folks behov.

  Enligt Imran Khan skall transparensen i den svenska förvaltningen fungera som ledstjärna för det nya Pakistan.

  Imran Khan har inte tagit del av utvecklingen i dagens Sverige.
  Transparens förhindras med alla medel i dag och inför framtiden.
  Listan på myndigheters mörkläggning blir oändligt lång, vilket läsarna av denna blogg är mycket medvetna om.
  Två förvaltningar får räcka att nämna: SIDA och Transportstyrelsen.

  Gillad av 4 personer

 5. BjörnS skriver:

  Det verkar som om Kahn kommer att behöva pengar till dina regormer. Pakistan har dock ansökt om lån hos internationella valutafonden IMF så kassan torde vara tom. I svensk press har Kahn utmålats som populist. Hoppas att han kan reformera byråkratin.

  Gilla

 6. MartinA skriver:

  Socialdemokratin har varit en katastrof för svenskarna. Men kommer knappast fungera på samma sätt i Pakistan. Pakistan är ett för heterogent land för det.
  Bathpartiet var väl också socialdemokratiskt? Eller fascistiskt, vilket är samma sak? Och det verkar ju ha fungerat väldigt väl i Irak och Syrien. Det finns nog mycket att studera där också för Khan.

  Gillad av 2 personer

 7. Birgitta skriver:

  Benazir Bhutto mördades i Pakistan, jag vill minnas att det var strax efter ett av alla hennes framträdanden bland folket, den gången blev en av hennes livvakter misstänksam , då någon i folkmassan sträckte upp en baby mot henne.
  Livvakten förde snabbt bort Benazir B då han tyckte att babyn var misstänksamt tjock och babyn exploderade………..
  En baby inlindad i sprängmedel, helt ofattbart !
  Jag fann några rader om händelsen på SVD den enda svenska media som berörde händelsen så vitt jag vet.

  Gillad av 1 person

 8. Östanskog skriver:

  Jag minns – dock dimmigt – hur gråtfärdig jag var efter George Harrisons Bangla Desh concert. Jag var, om jag minns rätt, en socialistiskt kristen finsk nationell manlig hippie. Nu är ju Bangla Desh inte Pakistan, men ändå.
  (On second thought, this post comes from a – still – socialist Christian Finnish national hippie.)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.