Shoppa en slav

Patrik Engellau

Ibland blir jag väldigt trött på att skriva om skola, migration, Trump, klimat och PK-ism och allt det andra som folk brukar skriva om. Då skriver jag i stället om Sokrates eller Jesus, två av mina absoluta favoriter. Eller, som nyligen, kan jag skriva om den franske målaren Jean-Baptiste Debret (även om jag vet att läsekretsen föredrar texter om Sveriges förestående undergång).

Debret tillbragte femton år i Brasilien under 1800-talets första hälft och efterlämnade en skatt av dokumentation av vardagslivet i landet i form av akvareller och i vissa fall skrivna kommentarer till målningarna.

Den här bilden heter Slavmarknaden på Vallongagatan. Debret skriver så här:

Det är på Vallongagatan i Rio de Janeiro som man särskilt hittar slavbutiker som utgör sannskyldiga lager av slavar som nyligen anlänt från Afrikas kust. Ibland tillhör slavarna olika ägare och kan då åtskiljas av färgen på det skynke de klär sig med [de med gula skynken har en ägare och de med mörkare skynken av en annan; PE:s kommentar] eller genom att en hårtofs lämnats på något särskilt ställe när man rakat deras huvuden.

Butikslokalen, som normalt är tyst, luktar av den ricinolja som utsöndras från porerna hos dessa vandrande skelett vars nyfikna, blyga eller sorgsna blickar påminner om vad man kan se hos fångna vilddjur.

Zigenarna (bohemiska handlande i svarta människor) är verkliga nasare av människor och skiljer sig inte alls från sina kollegor hästhandlarna och har därför med sig läkare när de ska köpa slavar för att undersöka varornas tillstånd.

På bilden syns en kund i gula stövlar som kommit in i butiken för att eventuellt göra ett uppköp. Debret skriver att mannen är zigenare vilket bland annat illustreras av butiksinnehavarens i stolen avvisande hållning. På golvet vid stolen står ett vattenkrus och på väggen ovanför hänger en lättillgänglig slavpiska av hästläder.

20 reaktioner på ”Shoppa en slav

 1. V for Vendetta skriver:

  Politiskt är vi alla slavar på något sätt för vi väljare är bara intressanta när vi skall arbeta (läs gå till urnan och lägga lappen) Vi är klart mer fria än de stackarna på bilden men ändå inte fria nog.

  Gilla

 2. Dr No skriver:

  Dina skriverier om VIK och Sveriges vånda är som en raffinerad fransk löksoppa, den kan alltid bli lite bättre men ibland så är det bättre att laga något annat, om inte annat så för inneluften.

  Kanske lite DGS-trolleri hade kunnat vara en annan utvikning?

  Gilla

 3. Dimma och klarhet skriver:

  Det som skapar uppmärksamhet och engagemang kretsar ofta runt känslor. Särskilt starka känslor. Det som sticker ut ur vardagens grå töcken hamnar lätt i fokus. Ibland som rena känsloutbrott. Som magma ur en vulkan. Det som strömmar ut i kommentarsfälten är inte alltid särskilt uppbyggligt. Det kan ibland bubbla över av otyglade personligheter. Käpphästar av terapeutisk art upprepas som mantran. Om och om igen. Det skapar ofta många likes. Många vill rida på en rytande papperstiger, om än bara via klick. Bakom datorns tangentbord förvandlas en del till härförare, utan någon arme. Istället för att låta intellektet styra, kidnappas de av starka känslor.

  Till dem hör inte Patrik. Få kan som han hålla tonen. Kontrollera de egna känslorna, så de alltid faller ut i en klädsam språkdräkt. Det finns alltid en återhållsamhet i Patriks texter, även när han rider på svår ämnen. Hans intellekt och känslor kan dansa tango, med bibehållen grace och finess. Något som jag uppskattar. Han petar och gräver ofta i svår materia, men alltid på ett mycket intelligent vis.
  Det utgör en av hans många styrkor.

  Bland det tråkigaste med kommentarsfält är när orden och analyser inte räcker till. När kommentarer övergår i rena personangrepp. Att hela personer döms ut. Rentav häcklas. Att det egna kirurgsättet ramlar i backen. Och skalpellers skärpa och precision hamnar i rummet bredvid.

  I min ungdom var det höga berg som gällde. Helst också branta. Nu trivs jag bättre i det mer småskaliga. Som vid en promenad längs platta stränder. Gärna en dimmig höstdag. I det småskaliga tvingas synen och uppmärksamma dras till små detaljerna. Till de många skiftningarna. Det som vardagen lätt går förbi. Att hitta glädje och stimulans i det mindre utgör en konst i sig. I det skrikiga och grälla döljer sig alltid en tondövhet. Att njuta av det tysta och lugna öppnar vägar in i en mer fragil värld. Så Patrik fortsätt krydda DGS med nyanser. Gärna i form av Debret, Sokrates och Jesus – och mer än det.

  Gillad av 3 personer

  • Dr No skriver:

   Blabla von oben, inget konkret, inget uttryck för egna åsikter, bara ett upphöjande av sin egen upphöjda karaktär och förståelse. Sådant väcker mitt förakt.

   Folk blir våldtagna och dödade i Sverige, men du bryr dig mer om god ton.

   Gillad av 6 personer

  • Dr No skriver:

   Jag hade gärna sett att du visade lite av ditt finstämda intellekt, varför inte bemöta något av det som du ser som inte uppbyggligt för att föra argumenten framåt, istället för art blicka ner von oben? Varför inte visa vad du känner starkt för, förutom dina små glädjeämnen i livet? Ditt inlägg framstår som väldigt narcissistiskt, du får som du vill men värdet av DGS det är ju just att man möte de argument man inte håller med om, om du vet allt, låt höra!

   Gillad av 1 person

 4. Lars-Erik Eriksson skriver:

  För mig är dissidentsajter och tillhörande kommentarsfält uppfriskande att läsa likt att inandas det rena potenta syret i en tryckkammare.
  Själv reagerar jag positivt på logik och hållbara resonemang, aningen för sällan skriver här de som tycker multikultur är framtiden och när det sker handlar det om emotioner inlindade i floskler varur odören av dessa värdegrundsdoftande dogmer MSM prånglar ut en masse ringlar fram och kväver debatten.

  Gilla

 5. Linden skriver:

  O.T.
  Om det är okej att rösta etniskt för att man tillhör en annan etnicitet än svensk måste det vara okej att rösta etniskt som etnisk svensk.

  Om riksdagen ska befolkas av partier och företrädare som alla säger sig vilja ge utvalda etniska grupper särskilda förmåner har vi en demokrati på dekis.

  Särbehandling är det Socialdemokraterna alltid hållit på med. De lovar LO-facken att de ska få representation i form av stolar i riksdagen.
  https://uvell.se/

  Och driver man en politik främst för gynnandet av bidragstagare som S gör får man på grund av det fler röster i områden där de flesta lever på bidrag.”

  I Sverige idag verkar det vara ok att stödja allt utom oss som vill värna det svenska.
  Kommunisten Sjöstedt lovar upplopp på gatorna om alliansen tar regeringsmakten med stöd av SD.
  Kammen har växt på denne snedseglare, som fö sitter väl föskansrad på Östermalm, och varför inte när M viker ner sig och röstar fram en kommunist som talman.
  Lilluffe verkar fortsätta att gräva på sin grop.

  Gilla

 6. MartinA skriver:

  Finns det någon anledning till detta morbida intresse för slaveri? Vill minnas att även din tidigare artikel om Jean-Baptiste Debret fokuserade på samma ämne. Jag trodde den här artikelns syfte var att söka sig bort från PK ämnen?
  Jamenar, det lär ju finnas massor som går att fascineras över i den tidsresa som de här tavlorna erbjuder. Men PE fokuserar på ett överpolitiserat PK ämne. Samtidigt som han påstår att han söker sig bort ifrån det.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Alltså, finns det inget genuint intresse för historien för dess egen skull hos er liberaler? Sandgren publicerade ytterligare en våldtäkt på historien idag.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Regurgitate the apple. Spotta ut kunskapens äpple. Sug på den frasen. Det handlar om att omintetgöra hela den mänskliga historien, eftersom den har varit felaktig. Paradiset skall återvända och det är ”liberalismen” som beskriver hur paradiset ser ut. Det är slutet på historien. Det är antihistorien.

    Gillad av 2 personer

 7. W skriver:

  Förslaget i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter antogs med siffrorna 39 mot tio och innebär att migranter ska kunna söka visum på EU-länders ambassader eller konsulat för att kunna ta sig till landet ifråga och där söka asyl.

  Utskottet uppmanar nu EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag för så kallade humanitära visum.

  – Jag välkomnar detta, säger Malin Björk (V).

  – Det måste finnas säkra, lagliga vägar för att ta sig till Europa. Humanitära visum är definitivt en del av svaret så jag välkomnar detta och hoppas att kommissionen gör verklighet av förslaget.

  Kristina Winberg (SD) är dock inte fullt så imponerad och ser hellre mottagningscenter i Nordafrika.

  Tyvärr lär det inte hjälpa att SD protesterar.

  Gilla

 8. O.T. skriver:

  ”Mittenpartierna står inte ut med att tillhöra den vinnande majoriteten. De beredda att utplåna sig själva, snarare än att ta konsekvenserna av det. Det är dags att tala om mössen i rummet: Centern och Liberalerna.”

  ”Hur det än går har Centern och Liberalerna ställt till det för sig själva. De har positionerat sig som oppositionella mot själva valresultatet, trots att de tillhör den vinnande sidan. Allt de nu försöker åstadkomma är på ett eller annat sätt försök att göra valresultatet oviktigt. Det är en rätt enastående prestation i politisk klantighet.”

  Läs hela sågningen av Lööf och Björklund.

  https://www.fokus.se/2018/10/moss-som-elefanter/

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Den analysen är nog rätt och riktig så till vida att Döskalliansen, till vilken C ohc partiet som brukade heta FP tillhör, vann valet. Den vinnande sidan är V, MP, S, C, FDFP, M och KD. TIllsammans har det vinnande blocket en fantastisk majoritet, en jordskredsseger som den aldrig förr har beskådats i svensk parlametarisk historia.

   Varför har vi inte regering?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.