Kan valfusk hända i Sverige?

Jan-Olof Sandgren

Att förknippa Sverige med organiserat valfusk känns ungefär lika ovant som att förknippa vårt land med ”olikhet inför lagen”, ”censur av oliktänkande” eller ”yrkesförbud för regimkritiker”. Ändå är det saker vi fått vänja oss vid under den senaste mandatperioden. Men just valfusk är kanske särskilt svårt att förena med vår demokratiska självbild, så den som torgför såna teorier blir lätt utskrattad eller får en foliehatt placerad på huvudet.

I valtider prövas tilliten. Valfusk är ofta svårt att bevisa – för även om man kan påtala bristande rutiner, ojusta försök att påverka, eller ett till synes osannolikt högt eller lågt valresultat, förblir i slutändan de röster som räknats en hemlighet mellan valförrättaren och Gud.

Några grupper på Facebook har gjort en stor affär av att valmyndighetens hemsida oförklarligt stängdes ner under valkvällen. Ungefär samtidigt som röstsiffrorna för SD tog ett skutt neråt och MP hoppade upp över 4 procentsspärren. Jag är till 90 procent säker på att det rörde sig om ett helt vanligt datorhaveri, orsakat av extrem överbelastning. Men för att få en intressantare krönika, tänkte jag spekulera lite runt de övriga 10 procenten.

Om regeringen mot all förmodan (i likhet med en del andra socialistiska regimer) velat rigga riksdagsvalet hur skulle den ha gått tillväga? Hur skulle man motiverat det internt? Vilka skulle hålla i trådarna? Utan att vara expert på någonting alls, tänker jag mig följande scenario:

MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) har inte bara yttersta ansvaret för rösträkningen, man har även ansvaret att skydda medborgarna i extrema krissituationer som naturkatastrofer, terrorattacker och akuta hot mot demokratin. En del politiker – till följd av en partikultur som formats under ett halvt sekel av obrutet regeringsinnehav – har uppfattningen att ”hot mot demokratin” är liktydigt med ”hot mot socialdemokratin”. För dessa personer (som kanske inte är så många, men desto mäktigare) har demokratin i Sverige aldrig varit mer hotad än den 9 september 2018.

Som sann demokrat kallar justitieminister Morgan Johansson generaldirektör Dan Eliasson till ett informellt möte på justitiedepartementet. Det är bara någon månad kvar till valet och Eliasson har just blivit utsedd till chef för MSB, delvis på grund av sin starka lojalitet mot partiet, kompromisslösa inställning till högerextremism och omvittnade förmåga att leda en organisation på ett självständigt och ibland okonventionellt sätt.

Morgan börjar mötet med att tala om katastrofer, som ju utgör MSB:s kärnverksamhet. Bilbränder, våldtäktsepidemier och nazistdemonstrationer har uppenbarligen spelat oppositionen i händerna. En exempellös framgång för något av de mer extrema partierna i valet, skulle kunna inspirera till nya våldsdåd. Man kan inte utesluta att Sverige hamnar i en situation som nuvarande krisberedskap har svårt att hantera. Eliasson nickar empatiskt.

Men det finns också en annan aspekt, fortsätter Morgan. En faktor som gör politisk turbulens i dagsläget synnerligen bekymmersamt. Jag och övriga regeringen har under flera års tid lagt ner ett omfattande arbete på att uppdatera svensk grundlagsstiftning, så att den ska bli bättre på att skydda mot just extremism. Att ändra en grundlag är en ansvarsfull och långdragen process, som inte kan avbrytas hur som helst. Projektet är nu inne i sin slutfas och det vore synnerligen ansvarslöst av regeringen att låta ett så viktigt arbete gå förlorat, bara för att en högljudd opinion vill släppa fram några politiska äventyrare på högerkanten.

Staten ska förstås lägga sig i valprocessen så lite som möjligt, helst inte alls. Eliasson nickar igen, än mer empatiskt. Löfvén har gjort ett mycket starkt jobb det senaste året och vi utgår från att väljarna förstår att uppskatta det på valdagen. Men skulle valresultatet gå över styr – till exempel genom att SD fördubblar sitt mandat och seglar upp som riksdagens största parti – ja, då måste vi agera klokt. Kort sagt, vi behöver en plan A och en plan B.

Plan A redovisar rösterna korrekt, enligt de uppgifter vi får in från valdistrikten och som kan följas i realtid på valmyndighetens hemsida. Plan B (som förhoppningsvis aldrig kommer att behöva användas) redovisar ett förprogrammerat resultat som inte alltför mycket avviker från nyligen gjorda opinionsundersökningar, men ändå garanterar att S blir största parti. Alla data distribueras via samma server, så varken SvT eller någon av de stora tidningarna kommer att märka någon skillnad – inte heller TV-tittarna som följer valvakan. Och med dom orden avslutar Morgan mötet.

Väl tillbaka på MSB kontaktar Eliasson några tidigare kollegor, och handplockar en mycket diskret datakonsult från polismyndigheten. Datakonsulten arbetar snabbt och gör alla nödvändiga förberedelser för plan B, men missar en viktig detalj. Röstresultaten distribueras visserligen till alla media från samma server, men valmyndighetens egen hemsida får sina data via en säkrare länk, just för att gardera mot sabotage och yttre påverkan. Klockan 20.30 under valkvällen, när Eliasson (efter ett kryptiskt sms från Morgan) sätter plan B i verket, visas fortfarande de korrekta siffrorna på val.se. Men bara under några minuter. Så fort misstaget upptäcks släcks sidan ner.

Det här låter onekligen som ett bra uppslag till en kioskdeckare. Och det är precis vad jag tror att det är. Jag lutar mig tillbaka och tänker på de 90 procent av tillit som jag fortfarande hyser för Morgan Johansson. Om de övriga 10 procenten börjar kännas alltför besvärande, får jag väl sluta titta på Facebook.

78 reaktioner på ”Kan valfusk hända i Sverige?

 1. Tritonen skriver:

  Det är intressant att oberoende valobservatörer ffg funnits på plats i Sverige. De kan ha en del att anföra om hur valrörelsen bedrevs och tex om hur public service agerade ( man tog i slutdebatten i diretsändning avstånd från JÅs uttalande att ”invandrare inte var svenskar”, och fann det grovt generaliserande). Jag tror inte att det förekom storskaligt fusk, men en gråzon tror jag på, med gömda och kanske glömda valsedlar, försök till röstförsäljning osv.

  Gillad av 2 personer

 2. MartinA skriver:

  Men de som räknat rösterna i vallokalen skulle lägga märke till att det centralt rapporterade resultatet för deras vallokal avvek från vad de själva räknat?

  Gillad av 1 person

  • To have and have not skriver:

   Jo, det finns ju massor av 7-klöver folk som skulle agerat visselblåsare och avslöjat att SD fått för lite röster.., en fråga inställer sig, det verkar som mycket pågår med lappar, så att hur många av rösträknarna har överblick över den totala fördelningen i varje rösträkningslokal?

   Gillad av 2 personer

  • Anders Lundin skriver:

   Helt rätt Martina.OM de har räknat rätt. Hur många SD-hatare satt i vallokalerna tror du? Hur många asylaktivister? Min fru sökte uppdraget när de sökte folk som vallokalarbetare i vår hemkommun: ”vi har redan mer kompetenta vallokalsarbetare”. Hon uppgav endast sitt namn och personnummer vid ansökan. Hon har en högskoleexamen och hyfsat avancerat arbete…men har exempelvis deltagit vid Folkets Demonstration.
   Det behövs inga konspirationsteorier – verkligheten är brutal och naken nog. För dem som vågar se!

   Gillad av 12 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Min granne, som liksom jag är SD, satt i en central del av vår kommun och räknade. Allt gick rätt till. Inget fusk där inte. Alla sedlar, både totalt antal samt enstaka partier, måste stämma exakt. Inte ungefär utan just exakt. De var färdiga 00 20. Så kanske det fuskades på andra platser men inte där. Storskaliga konspirationer funkar inte.

   Gillad av 1 person

   • To have and have not skriver:

    Jag fattar inte hur du kan veta det, du räknande väl inte alla personligen? Kan du inte skriva ett längre inlägg om hur det går till?

    Gillad av 4 personer

  • ericr45 skriver:

   Om fusket sker redan i vallokalen är det nästan omöjligt att upptäcka?
   Om t ex valförrättarna kl 20 på söndagen har färdiga extra ”rätta valkuvert” som sedan tilldelas de som enligt vallängden inte röstat? .. men snabbt kan göra det med denna metod…
   Röstar de inte är de nog inte så på alerten att de kollar upp ”har jag röstat?”
   Svårt att upptäcka och görs det i invandrarområden nästan helt säkert..

   Gillad av 1 person

 3. Jan Andersson skriver:

  Misstanken finns kvar, och det är illa nog. Tilliten till makthavarna är definitivt borta och kommer inte tillbaka utan decenniers hårt arbete av en regim som gör allting rätt och i enlighet med medborgarnas vilja.

  Om de har fuskat med valresultatet så är det bara ett i raden av tidigare otänkbara maktfullkomliga åtgärder i avsikt att kväsa de omedgörliga medborgare som har avvikande åsikter. Inskränkningar i yttrandefriheten, tystande av kritiska röster (vilka är en omistlig del i en sund demokrati) och ohörsamhet mot rådande lagstiftning är övertydliga tecken på en politisk styrning som gått överstyr.

  Löjligt nog, och ganska betecknande för det kulturkrig som pågår, är att de medborgare som tillhör den vinnande sidan i valet kommer att motsätta sig varje försök till en opartisk utredning. Och de är i majoritet, tack vare valresultatet. Kan demokratins avigsidor beskrivas bättre?

  Och att valmyndighetens datorsystem skulle haverera exakt fel i tid är inte sannolikt, eftersom systembyggarna visste exakt vilket underlag som skulle matas in, och varifrån det skulle komma.

  Gillad av 4 personer

  • To have and have not skriver:

   Jan, du har inte en knapp där du kan stänga av din dator? Eller några små kryss där du kan stänga applikationer, eller kanske ctrl-alt-delete ..?

   Gillad av 1 person

 4. heraldikern skriver:

  Låter rimligt! Så rimligt så nog både du själv och jag tror på det!

  Betänk!!! Att en så pass viktig dataanläggning med så pass kvalitets- och säkerhetscertifierade mjukvaror, ändå inte kan få stå helt allena.

  Det måste finnas, en teknisk reserv. Alltså en server (anläggning) som med sekundsnabb reaktion övertar verksamheten i ett falerande system. Det skulle knappast ens märkas att en annan anläggning tar över där en trasig slutar fungera.

  Så icke i detta fallet och i så mycket annat som har gällt, och fortfarande gäller den här regeringens administration.

  Det har med all klarhet visat sig att den här regeringen och dess regim har försummat sina skyldigheter till det yttersta och helt enkelt gjort varken konskvensanalyser eller uppföljningar i fråga om de politiska grepp de tagit. I all sin skröplighet har man dessutom befordrat de politiker och tjänstemän som förorsakat bristerna!

  Gillad av 7 personer

 5. Don Q skriver:

  Utanför ämnet:

  Jag är hursomhelst trött, det kanske har allmänintresse jag vet inte, jag inser att jag nog skriver här lika mycket av psykologiska orsaker som pga av den förda politikens ondska och vansinnighet, jag insåg inatt att jag nog skriver här för att detta är den största väderkvarnen att attackera just nu. Jag har när jag ser tillbaka på mitt liv och kärriär allt som oftast endast verkligen varit intresserad av att attackera det största felet jag kan identifiera, den största väderkvarnen, annat förbleknar, detta har i många fall gjort att jag landar i problem, för det betyder allt som oftast att man går emot konsensus, jag har också fått rätt ofta nog för att lita på min intuition. Det som sker dock om man lyckas anfalla och besegra en riktigt stor väderkvarn är inte allmän uppskattning utan även när man vinner så får man fler fiender än vänner, och de glömmer aldrig. Hela mitt väsen känner att det som sker i Sverige är ett historiskt misstag, många jag känner är inte onda människor, även om sådana också finns, utan de är vilseförda, men vad kan en man med häst och lans uppnå? Sakernas tillstånd går så sakteliga upp för folk, men det är ett upp, Arpi skriver igen om den muslimska rösten idag (även om man kallar det klanröstning för att få det att verka mindre och mindre skrämmande), Och ett ner, Tove L om klanröster verkligen växer, kan man veta det? Så man blir trött, man kanske bara måste acceptera skiten och väderkvarnen får stå denna gången? Det som händer, händer, men jag har aldrig kunnat acceptera att livet är en lek och min egen litenhet.

  Gillad av 11 personer

   • To have and have not skriver:

    ? Danderydsborna är inte 1.8 miljarder som muslimerna. Jag tror du missar min poäng.
    Ser du ingen skillnad på Danderyd och muslimska länders styrelseskick så kanske du skulle åka till de länderna och bo där ett par år. Var det klanröstning i Egypten nör muslimska brödraskapet kom till makten? Poängen är att klanrösten kommer att bli en röst på muslimska intressen för alla muslimer.

    Gillad av 4 personer

   • K. Ulvert skriver:

    Det är nog rätt stor skillnad på ev. grupptryck i Danderyd och beordrad klanröstning.
    Dessutom har det eventuella grupptrycket i Danderyd alltid funnits, så icke klanröstning. Så där har vi något nytt som kan ha påverkat valresultatet.

    Gillad av 2 personer

 6. PerH skriver:

  Elementärt min käre Watson….om hypotes framförd av artikelförfattaren ovan, helt i Sherlock Holmes anda.
  Saxat ur Wiki.
  ”….Det anmärkningsvärda med Sherlock Holmes metod är att han genomför tämligen moderna brottsplatsundersökningar. Genom deduktion får han fram fakta ur bevis vilket leder till att fallet klaras upp. Sherlock Holmes metod kan därför kallas för en positivism. Det anses allmän. [källa behövs] att Sherlock Holmes var den som populariserade kriminalteknik i den form den tillämpas i dag exempelvis av verklighetens CSI och Nationellt forensiskt centrum…..”

  Gilla

 7. olle holmqvist skriver:

  90/10 är beprövat grepp. De tidiga evolutionsförespråkarna, Buffon, St Hilaire, använde den en generation före Darwin. Man går igenom argumenten för evolutionen, fossila fynd av ” draktänder”, förkrymta organ, arternas ospecifika övergångar i varandra, men avslutar: Allt det här fel eftersom det inte står i Bibeln.

  The Red Badge of Courage, den mest kända (?) romanen om det amerikanska inbördeskriget, om den diskuteras huruvida den var förtäckt pacifistisk roman, enligt det här konceptet. Huvudpersonen transfomeras från feg till hjälte i slutet. Krig är bra !

  Jag har ett in tryck att var det vanligt i Östblocket. Författaren säger till Socialismen och Makten i Volvograd : Jag måste ju beskriva den felaktiga kritiken, f a visa just hur fel den är.

  Gillad av 2 personer

 8. Don Q skriver:

  Jag tycker att inlägget är ogenomtänkt, det började bra men missförstår mekanismerna och tjänar bara de som vill dela ut folie. För det första, en vetenskapligt grundad åsikt börjar inte med att dela ut 90% hit och 10% dit, istället så finns märkliga indicier, som man helt enkelt måste undersöka för att komma närmare sanningen, så jobbar en vetenskapsman, visst kan man ställa upp teorier men utan mer information så kommer man ingen vart.

  Jag tror också Jan-Olof blandar bort sig, jag vet inte varför folk tror att det finns hemliga möten där dolska beslut tas som seda propagerar neråt i samhället. Jag tror visserligen att vi har nått dit att sådana möten äger rum, det är ju bevisat att Facebook och Google och Youtube uppvaktats av både myndigheter och systemmedia, men detta är inte huvudmekanismen i ett samhälle som vårt, Jan Olof inser ju att man fått folk att tro att SD är ett hot mot demokratin, folk är djupt indoktrinerade, att SD är ett hot skrivs om på ledarplats fortfarande, Hjörne i GP igår exempelvis, att ”stoppa” SD verkar vara det som driver alla inom etablissemanget, men jag har aldrig förstått varför, hur deras monster ser ut? Att man håller gränsen som Fälldin sade en gång? Men SD är ett monster för många, och i synnerhet för den andra partierna, det är det högsta goda att bekämpa SD, högre än lag och demokrati och yttrandefrihet, så vi måste förstå vad det innebär att så många är djupt indoktrinerade.

  Vad gäller valet så behövs inga order uppifrån och inget MSB, utan det räcker med att så många verkar mot SD, var och en för sig, en majoritet av de som räknat valsedlar anser SD vara av ondo, och antagligen de som jobbar på valmyndigheten också och de som hade hand om datorn. Det är möjligt att en dag en mass email upptäcks av wikileaks, som exempelvis för klimategate, men det är ju inte säkert för vem skall rota i svenska mail hos wikileaks, indoktrinerade svenska journalister? Vi måste acceptera att vi är som Östtyskland nu.

  Gillad av 7 personer

  • BjorkBloggen skriver:

   ”jag vet inte varför folk tror att det finns hemliga möten där dolska beslut tas som seda propagerar neråt i samhället”

   Jag säger bara Bilderberg, vars möten man först förnekade ens inträffade. Sen tycker jag det är sunt det som skett efter valet, att folk uttrycker sina funderingar och skepsis baserade på märkligheter. Bra att ibland tänka högt. Med tanke på konstigheter vad gäller Boforsaffären, mordet på Palme, Estonia, etc, så kan vad som helst hända.

   Gillad av 3 personer

   • To have and have not skriver:

    Jo, men min poäng är att etablissemanget i fallet med det svenska valet INTE BEHÖVER några sådana möten, indoktrineringen och SD-hatet gör jobbet åt dem, det behövs inga kulsprutor som i forna Östblocket. Folk fuskar självmant.

    Gillad av 7 personer

 9. Leif Nilsson skriver:

  Valfusk är, som du skriver ”svårt att förena med vår demokratiska självbild”. Därför är det intressant att notera hur valresultatet kommenteras utomlands.
  Ett sevärt exempel är ”Way of the Worlds” After Sweden’s Election, (med uppemot 40000 visningar):

  Gillad av 6 personer

 10. Aurora skriver:

  Media har i år äntligen tagit upp problemet med klanröstning som ett med invandring förknippat problem för det demokratiska regelverket. Inte oväntat har andra krafter menat att detta är överdrivet i debatten. I Aftonbladet försvarar en grupp invandrarkvinnor klanröstning med helt irrelevant jämförelse med svenska män som röstar höger. Det visar att de inte erkänner eller förstår vad klanröstning är. Expressen jämför också felaktigt LO med klanröstning. Dock är kritiken mot LOs alltför täta kopplingar till S rättmätigt motiverat att uppmärksamma och kritisera.

  Gillad av 2 personer

  • Aurora skriver:

   Man kan misstänkta att den etablerade debatten vill relativisera klanröstning på samma sätt som vänster, och i synnerhet FI, vill relativisera hederskultur,-och våld att istället vara alla mäns våld mot kvinnor.

   Gillad av 6 personer

  • cmmk10 skriver:

   Varför är någon förvånad? I en demokrati är det majoriteten som bestämmer och invandringen består inte direkt av människor vars högsta önskan är att ”bli” pursvenskar.

   Självklart kommer de att omforma landet så att det stämmer med deras värderingar! Antagligen har man numera insett att det är effektivare att rösta än att begå terrorbrott.

   Gillad av 2 personer

 11. Jan Molin skriver:

  Jag har länge kallat Morgan Johansson för sossarnas egen Goebbels, han kan gå hur långt som helst för att rasera Sverige! Och du har 90% tillit till denna mycket farliga figur!
  Jag trodde du också tillhörde ”motståndarlaget” mot sjupartiernas förstörande av Sverige genom mångkulturprojektet. Detta projekt, startat av samtliga dåvarande partier med Palme i spetsen, är strikt pågående under lika stor enighet mellan sjupartierna.
  Att projektet pågår ser man tydligt här i Uppsala när vi handlar på Gränby stormarknad, som ju nu naturligtvis heter istället på engelska: Food Market! Man kan tro att man befinner sig i afrika eller mellanöstern med så många jobbefriade utlänningar från hela världen!
  I detta ingår också i språkutbytet, vi ska troligen byta språk på sikt, det underlättar för främlingarna att leva här. Och passar nog också svenskarna med sin bristande tro på sig själva, efter sossarnas 50-åriga politiska gärning och undan för undan nedläggning av kunskapsskolan.

  Valfusk eller inte? Det kanske inte behövs om svenskarna fortfarande är lika oförstående till vad som pågår, trots det de ser runtomkring sig? Propagandan är ju stark men verkligheten de skådar borde upphäva väl denna.

  Gillad av 12 personer

  • Christer L skriver:

   Varför har åttio procent förtroende för DÖ-partierna? Antagande: man tror att det ska gå bra i det långa loppet. Nyckelbegrepp: det långa loppet.

   Det kan vara med viljemässiga antirasister och feminister som med långdistanslöpare. Man utsätter sig för något på gränsen till vad man står ut med. Att stå ut innebär den starka andens seger över det svaga köttet. Att alls gå i mål i ett maratonlopp är en seger i sig: segern över en själv.

   Således. Att vara god när det är gynnsamt att vara god är det inte mycket med. Men när man tvivlar och plågas men uthärdar ändå, då kan man uppleva en djup tillfredställelse med sig själv. Att gå i mål vart fjärde år som segrare över sig själv: en svensk seger (tiger).

   Gilla

   • To have and have not skriver:

    Rekommenderar detta samtal, Jordan Peterson pekar på problemet att vänstern inte har en tydlig gräns mot ondskan, eftersom sambandet med Gulag och massmord i kommunismens namn inte är kända. alla vet att nazism är dåligt så guilt by association fungerar mot SD, men något liknande finns inte mot vänstern, men vänsterns principer leder också till ondska, som när en ensamkommande hjälps för 1-2 miljoner istället för 100 flyktingar i flyktingläger (Douglas Murray använder Sverige som exempel). Vänstern (i Sverige lika med 7-klövern) drar stora skaror just för att de lyckats få folk att tro att bara man är MER god så blir allt bättre, de har ingen gräns där det går för långt.

    Gillad av 2 personer

 12. Östrahult skriver:

  Valfusket kan man sätta in under två kategorier:

  • Allmän växande ohederlighet
  • Tilltagande slarv

  Till den senare kategorin kan man räkna att Postnord inte levererar valsedlar i tid, att valfunktionärer gör administrativa fel etc. Det påverkar givetvis valresultatet men är en del av en större problematik som att inte tågen går som de ska etc

  Till den förra kategorin får man räkna allt ifrån medvetna aktioner som att gömma eller ta bort valsedlar, att skicka skrämselpropaganda på arabiska etc. Till den kategorin får man också räkna hur ledande politiker beter sig, t ex:

  • De poserar med dömda våldtäktsmän som vistas olagligt i landet
  • De är kompisar med politikerkollegor med tvivelaktigt rykte i andra länder som Gaza och Brasilien

  I dagens läge tycker jag man kan introducera begreppet ”eftervalsfusk” där i stort sett alla ledande politiker agerar oärligt, senast KD-ledaren igår som likt en papegoja mal på om att Alliansen ska ta makten och vägrar svara på hur.

  De enda som pratar ärligt om situationen är de som lämnar politiken vilket säger en del om vilken kadaverdisciplin som råder

  Gillad av 4 personer

 13. Bo Svensson skriver:

  Finns det information någonstans tillgänglig om i vilken ordning valdistrikten blev färdigräknade? – Då skulle det vara lätt att avgöra om det finns en bra förklaring till SDs starka start och senare nedgång.

  Gillad av 3 personer

  • Robert Lundkvist skriver:

   De mindre distrikten (läs: landsbygden) räknas snabbast, pga färre röster. De största, dvs storstäderna, blir färdiga sist. SD har störst stöd ute i landet och minst i städerna. Där har du Ockhams rakkniv.

   Gillad av 2 personer

 14. uppstigersolen skriver:

  En hemlighet kan bevaras av en person. Om två eller fler personer är inblandade spricker det förr eller senare. Nu är det ju blott en vecka sedan valet. Betänk dock att vi får siffror ner på enskilda distrikt. Inte helt lätt att fuska fram att SD blev störst i större delen av Skåne. Varför släppa fram SD så långt om man ändå fuskar?

  Gilla

 15. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof mycket underhållande alternativ version av det riggade valet. Med eller utan foliehatt, så kan man konstatera att socialdemokraternas valresultat så ungefär 30% består av röster som köpts med bidrag och löften om ett nytt bra liv i landet av mjölk och honung.
  Lägg sedan till alla små glada aktivister som varken behöver sköta sitt arbete eller prestera värst mycket bara kampen mot det stora farliga högerspöket bekämpas, om någon inte tror att det är så. Så behövs bara ett exempel,herr Eliasson han sparkade cirka 400 polischefer som fick söka sina tjänster igen 5 vart anställda igen resten fick som det så fint heter nya arbetsuppgifter.
  Dessa aktivister är säkert cirka 30% till av valresultatet, så gör det enkelt dela 28 i hälften och vips dyker siffran 14 fram. Visst är valet, riggat med våra skattepengar och en osund omfördelning av dom! Det behövs inga komplicerade datormodeller eller en stor konspiration.
  Bara massa lögner och fräckheten att påstå att vi vanliga inte förstår bättre. Om någon yppar motsatsen så är man ju rasist eller bakåtsträvare, och biter inte det så en allmän hatande bara.
  År 19 kommer bli mycket spännande, oavsett vem som kommer styra Sverige så kommer jakten på oliktänkande intensifieras rejält, värdegrunden vässas till och nya lagar som stryper yttrandefrihet kommer tillämpas.
  Och allt detta utan ens ett avlossat skott.

  Gillad av 6 personer

 16. To have and have not skriver:

  Det behövs ju uppenbarligen en genomgång av alla möjligheter att valfuska, de flesta verkar fokusera på valsedlarna i vallokalen, nog så viktigt, men det måste ju finnas hundratals möjligheter att fuska vid transport, lagring, räkning och summering och rapportering, vilka av dessa är mest kritiska, vilka kontroller finns för att det inte skall ske? Har någon sådan genomlysning gjorts?

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Majoriteten av alla valsedlar finns i samma lokaler där de avgivits. I låsta lådor som öppnas strax efter vallokalens stängning. Under överinseende av minst åtta personer. Sen rapporteras resultatet in. Alla som räknat kan själva ta en kopia av den valkrets där de räknat och kolla detta mot det som rapporteras nu på Valmyndighetens hemsida. Har ni fått mängder av rapporter om att kopian inte stämmer med uppgifterna på Valmyndighetens hemsida? Nä, inte det. Har ni fått nån rapport?

   Gillad av 1 person

   • To have and have not skriver:

    Ja som sagt, hade gärna sett att du skrev mer detaljerat, för om jag sitter och räknar och byter ut eller slänger varannan valsedel som det står SD på, då är det ju den siffran som rapporteras?

    På samma sätt om jag är en fuskare, om jag som du säger ser att talet för SD är lägre för den krets jag räknade på valmyndighetens hemsida, då undlåter jag ju helt enkelt att rapportera det för jag tar chansen att fuska, det är ju inte mitt fel..

    Det fanns exempel på en hel valkrets som fallit bort (pomona) och detta blev inte rapporterat av rösträknarna utan av en matematiker som upptäckte att röster saknandes, så ALLA som räknade där undlät att rapportera felet verkar det som..

    Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Då tar jag det ännu mer i detalj så att ”TO HAVE AND TO HAVE NOT” och alla fattar.
    Antalet valsedlar räknas i vallokalerna. Det måste stämma med antalet avgivna röster som finns i röstlängderna i samma vallokal. Sen räknas antalet för varje parti som fått en röst. Skulle någon rösträknare slänga ett antal röstsedlar så stämmer ju inte antalet avgivna röster med det antal man får när man räknar ihop samtliga partier. Alla röstsedlar räknas flera gånger av olika personer. I den valkrets min granne satt hade man också en maskin som räknade. Sedan måste antalet avgivna röster stämma exakt med summan av de olika partierna. Att fuska vid räkningen är alltså inte möjligt. Alternativt den som tror det får berätta hur det ska gå till. Att det fuskas vid avgivandet av rösterna är en annan sak. Sossarnas valskola är ju ett tydligt exempel.

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Ännu en kommentar. Om nån skulle sitta på ett gäng valsedlar med sitt favoritparti och i vallokalen vid rösträkningen byta ut SD-röster mot favvopartiet så är det ju förstås möjligt i liten skala. Men att många distrikt skulle tillämpa detta systematiskt tror jag inte på. Skulle alla byta ut SD mot samma parti? Alltså organiserat?

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    För övrigt. Jag läste just på Katerina Magasin. Där har en Peter Lindmark gjort en genomgång av valresultaten i utsatta områden. Visst är S stora men de tappar – till SD. Varför skulle de som räknar i dessa områden redovisa ett sånt resultat om det fuskas. Och speciellt i dessa områden. Så kom igen ni som tror på organiserat fusk vid rösträkningarna. Ni har bevisbördan. Teorier duger inte.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vi har fått rapporter om att de räkningar som gjordes i vallokalerna skiljer sig på upp till 49% från de räkningar som Länststyrelsen senare gjort av samma valsedlar. Hur passar detta faktum samman med ditt underförstådda påstående?

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Uppstigersolen: Bevisbördan gäller endast att visa att den ena eller andra regeln möjligtvis inte har efterlevts på ett sätt som teoretiskt skulle kunna betyda att fusk skulle kunna ha varit möjligt.

    Valmyndigheterna har uppdraget att bevisa och göra trovärdigt att valresultatet är sant och opartiskt. Jag tycker inte att de har lyckats så väl. Jag har inte sett några förklaringar från det hållet.

    Det har varit fler än en person i valbåset! Omval! Det har strukits väljare med blyerts i stället för bläck! Omval! Ett enda av dessa regelbrott räcker för att ett omval skall krävas. Vilken värld lever du i?

    Gillad av 2 personer

   • To have and have not skriver:

    Haha ja är inte det jävligt komiskt och talande. Ett litet litet ljus i mörkret, när vänstern fuskar så är inte Putin inblandad.. Hahahah, jag tar detta faktum också till intäkt för valfusk, jag tror man är förvånad att många bäckar små tryckte ner SD så mycket.

    Gillad av 2 personer

 17. Anders skriver:

  Det riktigt anmärkningsvärda är väl skillnaden mellan VALU och det resultat som senare presenterats. Det förefaller ju knappast sannolikt att de som uppgav att de röstat på SD i själva verket lagt sin röst på ett annat parti. Men det kanske var så att VALU missade klanröstningen….

  Gillad av 4 personer

 18. Fredrik Östman skriver:

  Jag fattar mig kort: Värdegrundsarbete är identiskt med och kan inte skiljas från valfusk.

  Den socialdemokratiska instrumentella synen på demokratin har genom begreppet värdegrund genomträngt alla delar av samhället inlusive alla åtta Riksdagspartierna. Folket är mellan valen Mr. Hyde, en opålitlig, okunnig, potentiellt brottslig person som inte kan anses förväntas kunna taga ansvar för sitt eget liv. Förmyndarstaten måste gripa in. Under en kort minut i ett valbås låtsas man att folket består av Dr. Jeckyll med rakt motsatta egenskaper. Har valsedeln en gång lämnat Dr. Jeckylls hand regriderar denne till Mr. Hyde. Det är för överheten en absolut självklarhet att den har rätt att umgås med dessa papperslappa som de behagar.

  Det riktiga svaret på den fråga de kan tänkas vara ett svar på är ju redan känt: Värdegrunden.

  Gillad av 4 personer

 19. Hovs_hällar skriver:

  Även jag har fattat misstankar om rösträkningen — MEN ett storskaligt fusk på den nivå som skisseras ovan borde rimligen ha uppdagats vid den senare omräkningen av alla röstsedlar?

  Nej, förklaringen är nog helt enkelt att de inledande resultaten kom från små valkretsar med stark SD-representation. Senare flöt det in resultat från större valkretsar, inklusive storstädernas miljonprogramsområden.

  Ett tag kunde jag glädjas åt att MP såg ut att åka ur riksdagen… 🙂

  Gillad av 1 person

   • Hovs_hällar skriver:

    Nu förstår jag inte riktigt… men ett fusk i den här skalan skulle förutsätta deltagande av troligen tusentals införstådda rösträknare.
    Tyvärr tvingas jag meddela att jag inte tror på den möjligheten.

    Gillad av 1 person

   • To have and have not skriver:

    Ja men din teori, som bara är en teori, är att valdistrikt med stark SD-representation räknandes först, jag antar att du inte har belägg för det, man började i Skåne då? Kanske, med då säger jag att det måste ju gå att se EXAKT vilka distrikt som räknades när. Så kanske rakt motsatt rådde, att distrikt med ovanligt LÅG SD representation räknades, min poäng är, detta måste gå att veta. Det måste finnas lagrat.

    Vi säger inget om omfattningen, det kan vara allt från en röst till 500,000 röster, och det kräver inte alls någon storskalig konspiration, som sagt pomona saknades helt utan att någon som räknande där gjorde valmyndigheten uppmärksam på detta faktum.

    Det borde gå att begära ut alla data.

    Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Av alla röstsedlar som kommit ut ur den process som ligger mellan valbåsen och länsstyrelsen. Inte av alla dem som kom in i denna process på laglig väg.

   Här är en beskrivning från engelska Wikipedia om de grunder som författningsdomstolen hade för att annullera presidentvalets andra omgång 2016:

   ”On 22 July, the results of the second round of voting were annulled after the results in 20 of the 117 administrative districts were challenged, and the Constitutional Court of Austria found that Austrian electoral law had been disregarded in 14 of them. The Court found that over 77,900 absentee votes were improperly counted too early, however without any indication of votes having been fraudulently manipulated.”

   Det räckte alltså att en bestämmelse om ordningsföljden i vilken röster skall räknas hade missaktats i ett litet antal valdistrikt för att hela valet skulle annulleras.

   Om bara en bråkdel av de oregelmässigheter som har rapporterats i sociala medier är sanna, så skulle det vara nog för att valet annulleras. Vi behöver inte reda ut om det faktiskt förekommit fusk som har lett till en ändring i slutresultatet. Det räcker att regler har missaktats på ett sätt som potentiellt skulle kunna innebära att sådant fusk inte har upptäckts.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_presidential_election,_2016

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Här är en berättelse som beskriver precis den typ av brott mot vallagen som gjorde att andra omgången i presidentvalet i Österrike 2016 fick göras om:

    https://morklaggning.wordpress.com/2018/09/18/blogglasare-efter-valet/

    Rimligtvis måste samma slutsats dragas i Sverige. Det behöver inte ha fuskats, det räcker att regler har missaktats på ett sätt som indirekt ifrågasätter valresultatet. I en rättsstat.

    Är Sverige en rättsstat? Vill det åtminstone låtsas vara en, åtminstone ibland? Då måste valet göras om.

    Gilla

 20. Linden skriver:

  Som barnens i sandlådan.
  Under måndagsmorgonen medverkade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Socialdemokraternas Anders Ygeman i P1-morgon – men de vägrade delta samtidigt, först intervjuades Ygeman och därefter Strömmer.

  Gruppledare Anders Ygeman (S) säger att socialdemokraternas Stefan Löfven ska bilda regering för dom är störst.
  Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare hävdar att alliansen är regeringsalternativet för dom är störst.

  Här ser vi exempel på två praktarschlen som inte kan uppföra sig som vuxet folk.
  Typiska representanter för de politiker vi röstat fram.

  Gillad av 3 personer

  • To have and have not skriver:

   Ingen har gett en förklaring till varför SD underskattades så massivt denna gången, det kan nu inte rimligen vara så att man inte förstått av man inte röstar SD i de särskilt socialdemokratiska områdena, så har det ju alltid varit, och då borde effekten slagit lika hårt mot M och KD.

   Gillad av 3 personer

 21. Gunnar Strandell skriver:

  Valmyndigheten anlitade skatteverket för infrastrukturen mot internetanvändare. Min erfarenhet är att liknande problem uppstått då många samtidigt velat göra sin e-deklaration. De underskattar helt enkelt hur många samtidiga besökare det blir.

  De opinionsinstitut som visat högst siffror för SD har helt eller till stor del använt Internetpaneler. De som röstar på andra partier är inte lika benägna att vara med, bland annat för att de fått information om att Internet innebär risker.

  De opinionsinstitut som visar för låga siffror vid stora förändringar använder en del fasta deltagare och har ”bromsar” som slår till om svängningarna blir stora.

  Även vid länsstyrelsernas slutgiltiga sammanräkning växte stödet för MP och minskade för SD när de sista 724 valkretsarna rapporterades, så hypotesen om deras styrkeförhållande på landsbygd och storstad får stöd.

  Gilla

 22. Andersson skriver:

  Sverige är en kuliss och har så varit i över 100 år och bakom denna kuliss har det gömts all möjlig skit. Framför denna kuliss har det stått fint folk som ljugit hela världen rätt upp i ansiktet.

  Gillad av 2 personer

 23. olle reimers skriver:

  Jag har ett bra uppslag till kioskdeckare för dig; Jan-Olof Sandgren. Du kan skriva en svensk version (den avviker inte särskilt mycket från den om Morgan och Dan som du redovisar).

  Presidentkandidat H i USA som är kompis med president B vill försäkra sig om att hon (H) också verkligen blir president; eller om hon mot förmodan inte skulle bli det) har ett vapen för att göra sig av med kandidat D som tycks vara ett hot.

  H som känner JJJ, de tre ledande säkerhetscheferna kommer överens med dem att göra en ”dossier” där D konspirerar med Ryssland för att bli president. För säkerhets skull är justitiedepartementet med på noterna. TV och tidningar är redan med på vagnen.

  När D mot all förmodan blir vald publiceras ”dossiern” och alla förstår varför D blivit vald. Han har fuskat! Han ska avsättas och H kan bli vald nästa gång. Eftersom de äger mjukvaran till valdatorerna är saken redan klar.

  Gilla

 24. To have and have not skriver:

  Avslutningsvis så vill jag bara säga att de som känner sig övertygade om att inget valfusk eller negligerbart valfusk förekommit antagligen aldrig jobbat med att att upprätthålla regler och rutiner i ett komplext system, för gör man det så inser man att incitamenten styr, därför är exempelvis kriminella ofta ett steg före polisen, ta assistans, man hittar en, men nästan alla fuskar. Fanns det incitament i valet, svar ja. Jag anser det vara en skrattretand svensk inställning, nästan lite söt, som en dalahäst, att med kraft argumentera för att inget fusk förekommit. Väx upp.

  Gillad av 1 person

 25. Christer Hanefalk skriver:

  Hej! Kul artikel – igen!
  Jag vet inte om det är ‘valfusk’, men i mina ögon är nog den ‘röstdammsugning’ som S alltid har gjort på ålderdomshem och demensboenden i valfuskets ‘gränsland’. Fråga: är det någon som vet hur många äldre som fått ‘hjälp’ att rösta av något S-märkt ombud i valet 2018. Personligen skulle jag inte bli förvånad om det skulle handla om röster motsvarande 1,0-1,5 procentenheter, det vill säga omkring 100.000 röster.

  Gillad av 2 personer

 26. S Eriksson skriver:

  Kompletterar. Egentligen så borde alla partier till vänster om SD betraktas som extrema, internationellt sett.
  Men allt är relativt och jag kan ha fel.

  Gilla

 27. MartinA skriver:

  Här är en intervju med en man från AFS som var mycket engagerad i föregående val. Han la märke till ett antal tekniska svagheter i det svenska valsystemet. Men hans främsta invändning är social.

  Personligen är jag inte lika säker på att jag tycker illa om lokal social dominans i valsystemet. Naturligtvis kommer de som tilltvingat sig makten försvara den. Möjligen borde priset för att förlora makten höjas?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.