Klanröstning

Patrik Engellau

Läget verkar helt låst i riksdagspartiernas förhandlingar om vem som ska bli statsminister och bilda regering. På löpsedlarna har det stått att ”det här kan pågå ända till jul”. Kan det pågå till jul så kan det väl pågå till påsk. Inom överskådlig framtid kommer Sverige nog inte att ha någon regering.

En del menar att det regeringsfria alternativet är bra för Sverige eftersom det mesta regeringar gör är till skada, men det tror inte jag ty det finns åtskilliga problem som bör åtgärdas och jag vill inte helt avskriva förhoppningen att politikerna som omväxling skulle kunna göra något bra.

Men frågan är hur det kunnat bli så här. Det finns säkert tusentals möjliga svar, men jag ska peka på en förklaring som har fördelen att den inte är personorienterad såsom exempelvis att allting är Annie Lööfs och Jan Björklunds fel eftersom de inte kan tala med sverigedemokraterna. Min förklaring är strukturell vilket betyder att den inte framhåller några tillfälligheter utan i stället betonar systemets konstruktion, kort sagt att det handlar om ett systemfel (vilket är väldigt tråkigt eftersom systemfel är särskilt svåra att åtgärda).

I det senaste valet blev Sverige medvetet om en företeelse som kallas klanröstning. (Klan är ett för svenska förhållanden relativt nytt ord. Förr hette det ”stam”. Jag tror att ordbytet har samma PK-istiska orsaker som att det numera inte heter zigenare, utan rom, inte eskimå, utan inuit, inte lapp, utan same, inte städerska, utan lokalvårdare och så vidare. Klan låter lite flottare än stam eftersom det associerar till skotska lairds i rutiga manskjolar snarare än till, ja, du vet, ungefär som Pippi Långstrumps pappa.)

Klanröstning betyder att varje individ inte bestämmer sin politiska uppfattning på egen hand utan i stället underkastar sig viljan hos en auktoritet som kan vara en klanhövding. Sverige är chockerat över att detta bruk är så allmänt förekommande i invandrartäta områden.

Att vi inte kan betrakta denna sed med större jämnmod är konstigt eftersom det är precis så det går till i svenska politiska partier. Detta är den normala ordningen i svensk politik – och det är detta som är systemfelet. Alla riksdagsledamöter måste lyda sin härförare och klanhövding, nämligen partiledaren. (Jodå, lydnadskulturen skiljer sig en aning mellan partierna men när det kommer till omröstning hoppar ingen ledamot över skaklarna.) I detta avseende är den svenska riksdagen som ett normalt utanförskapsområde. Alla lyder sin klanhövding och av samma skäl, nämligen att om man inte lyder så förlorar man ledarens protektion vilket i politiken betyder att man nästa gång inte hamnar på valbar plats eller ens på partiets lista.

Varför är då detta ett systemfel och orsaken till att regeringsbildningen kör fast? Tänk dig att alla riksdagsledamöterna fick bestämma själva och rösta fritt. Helt nya konstellationer skulle bli möjliga. Inte vet jag vad som skulle hända, men troligen skulle ett antal moderater och kristdemokrater öppna för sverigedemokraterna och ett antal socialdemokrater sälla sig till vänsterpartiet och ytterligare ett antal börja dricka kaffe med sverigedemokraterna.

På lite sikt skulle effekterna bli revolutionerande. En helt ny typ av människor med egna idéer, jag till exempel, skulle börja intressera sig för vad som borde vara en medborgerlig skyldighet, nämligen att under en tid utöva ett personligt ansvar för nationen och dess framtid. Jag tror att detta skulle vitalisera våra demokratiska församlingar som idag nästan bara lockar lydiga och fantasilösa människor som begåvat folk – vilket lite slarvigt kan definieras som den halva av befolkningen som har mer än 100 i IQ – bara gäspar åt.

Nu kommer en självklar, enkel och samtidigt ohyggligt komplicerad fråga: varför väljer Sverige klanröstningssystemet snarare än ett individualiserat system – just det röstningssystem som vi anser att medborgarna ska följa i valen – när riksdagen ska fatta beslut? Det finns ingenting i grundlagarna som säger att ett parti inte kan släppa sina riksdagsledamöter fria. Det finns ingenting som säger att man inte skulle kunna bilda ett personvalsparti som bara har fria kandidater. (Jag har förresten skrivit en bok om just detta, men inget parti eller partibildare har huggit på idén.)

Jag kan inte komma fram till något annat än att denna politikerväldets klanmentalitet är ett kulturellt tillstånd. Att säga ”kulturellt tillstånd” är detsamma som att säga att man observerar men inte förstår utan bara konstaterar faktum. Folk tänker olika. Vi svenskar är ett säreget folk som vi själva inte begriper oss på.

Samtidigt som vi inte begriper oss på oss själva så vet vi att vi gillar oss själva. Vi skulle behöva bejaka och erkänna denna kärlek till oss själva och fosterlandet. Den finns hos oss, nedtryckt strax under ytan. Den är inte rasistisk, inte fascistisk, inte nazistisk. Den är bara självklar, naturlig och schysst. Vi bör träna oss på att acceptera och gilla oss själva.

55 reaktioner på ”Klanröstning

 1. Gustav Hjelm skriver:

  Det borde räcka med att införa en ordning där alla beslut skall fattas med en absolut majoritets bifall av riksdagens ledamöter.
  Till exempel att en regeringsbildare måste försäkra sig om en absolut majoritet av ledamöternas röster.
  En nedlagt röst eller en frånvaro skulle i så fall alltid bli en ”nej-röst”.
  Inte som idag, där förslag ”godkänns” så länge en närvarande och proportionell majoritet inte röstar emot.

  Med detta blir varje tänkbar ja-röstande ledamot värdefull att påverka…

  Gilla

 2. Tritonen skriver:

  Intressant jämförelse mellan klanröstare och knapptryckare. En viktig skillnad är dock att partierna har offentliga program, som man lovar att genomföra, om man får makten. Den göteborgska kryssraketen ( på icke valbar plats) var visserligen miljöpartist, men inkryssad av den somaliska diasporan. Så var hennes lojalitet ligger torde väl vara uppenbart. Hon var ju okänd för partiledningen. Rebecca Widmo Uvell har utvecklat resonnemanget på din blogg.

  Gillad av 5 personer

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Behovet av ett personvalsparti är stort. Men något etablerat riksdagspartis ledning kommer aldrig att ”hugga” på den möjligheten att minska sin egen makt. Kanske MED kan göra det om det partiet backas upp rejält, personellt och ekonomiskt. Dags i så fall att börja nu för att det skall vara ett alternativ till nästa riksdagsval. Men någon måste ta initiativet och denne någon bör ju finnas bland dem som skrivit boken ”Personvalsparti – bot för trötta politiker”.

  Gilla

 4. Björn G skriver:

  ”Folk tänker olika. Vi ”svenskar” är ett säreget folk som vi själva inte begriper oss på.”

  I Sverige, under den högsocialistiska eran (1962 – 1992), tänkte alla lika ‘Sovjetsättet’.
  När så den första vågen inflöde kom till Sverige (1993- 2011) och besatte de tomma husen i miljonprogrammet, så skapades ett annat tankesätt ‘Offersättet’.
  Idag när andra vågen inflöde har kommit (2011- 20xx) har ett tredje tankesätt blivit uppenbart, nämligen ‘Klansättet’.

  Gillad av 2 personer

   • Jan Molin skriver:

    Inte för att jag var medveten om den första vågen, men den kom väl på 60-talet, alltså tom innan det chilenska inflödet. Jag menar assyrierna (syrianerna), de är kristna manafolk och de är så många som 120 000 idag. Främst i Södertälje där jag tror de är det främsta maffiosofolket idag i staden, liksom i Strängnäs-Valsta tror jag och också i Eskilstuna! Jag tror de indirekt styr i Södertälje men med sossarna som galjonsfigurer.
    Jag bodde och arbetade på Scania ett par år en bit in på sjuttio-talet och då ”lät de tala om sig” uppe i stadsdelen Ronna.
    Så detta började redan en tid innan politikernas mångkulturbeslut 1975, dvs ”proppen” 1975:26

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    När övergav Socialdemokratin svensk arbetarklass? Jag har alltid trott att det var i och med 68 och Palme och den internationella hybrisen.

    Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  Det valen till riksdagen kommit att handla om, är vilka som skall ha makten över spenderandet av runt 65% av frukten av vår flit och kompetens.

  Men beträffande detta spenderande är ju det representativa i demokratin överspelat: Vi kan ta det direkta ansvaret för våra pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  Man kopierar in en fördelningsplan till sin internetbank eller gör en själv och när man betalar sin skatt, rasslar ens pengar ner där man tycker de gör bäst nytta.

  Den makt som då återstår för de folkvalda, är rättsordningens fortskridande perfektion och godkännandet av vilka ändamål som får skattefinansieras.

  Rättsordning: Regelverk för ekonomi och samvaro som resulterar i framlängesutveckling

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Framlängesutveckling för mänskligheten får man där framstående släkten vinner terräng på de mindre lyckades bekostnad och där lyckade sätt att fungera tränger undan undermåliga.

   Den ordning som råder nu, är pervers.

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Det första stora problemet är ju källskatten som sosseriet införde tillsammans med personnummren 1947. Dessa borde kallas slavskatten och slavnumret istället, vi kommer ju därigenom omöjligt ifrån skatten eftersom vi ser den aldrig. Vi har fråntagits rätten att själv betala in den!

   Gilla

 6. svenne skriver:

  ”Jag kan inte komma fram till något annat än att denna politikerväldets klanmentalitet är ett kulturellt tillstånd”.

  Utdrag ur GT den 15 sep 2018:
  ”Leila Ali Elmi, MP, från Hammarkullen blir riksdagspolitiker efter en sensationellt lyckad personvalskampanj. Hon går från att vara ersättare i Angereds stadsdelsnämnd in i Sveriges högsta beslutande organ. Hennes kampanjande i sociala medier har i första hand skett på somaliska – men själv tycker hon inte att hon specifikt riktat in sig på väljare med rötter från Afrikas horn”.
  Leilas agerande är enligt min åsikt en valpåverkan som inte kan betraktas som rumsren!

  Klanmentaliteten hos de svenska politikerna är i alla fall av en sådan typ att de intresserar sig för frågor som rör samtliga kategorier av medborgare – både svennar och ”nyanlända” – men de har ju visat en osmaklig slagsida åt ”mångfaldsperspektivet”.

  S skickade under valdagen ut sms till 700 000 väljare och ambitionen var att nå väljare som inte brukar rösta – och få dem att rösta på S. ”Även valdagen tycker vi är en bra dag att hålla kontakt med väljare”, säger Johan Öhrn, ansvarig för Socialdemokraternas samtalskampanj.

  Inte heller sms-kampanjen betraktar jag som rumsren, därför att om svenska politiker börjar samarbeta med klaner i förorterna så förstärks beroendet av röstboskap där och det finns då även vallöften som måste uppfyllas för att slippa en svekdebatt om inte så sker.

  Jag tycker det är fundamentalt felaktigt att vårt demokratiska system medger att invandrare med diskutabel demokratisyn kan flytta fram positionerna som i slutänden kan urholka det som vi betraktar som demokrati. Det var inte Putin som var en fara för ”otillbörlig påverkan inför valet” utan för denna negativa påverkan ansvarade inhemska aktörer för.

  Gillad av 5 personer

 7. Don Q skriver:

  Vi svenskar Patrik, klockar tickar för detta folk. Jag tycker ditt system verkar bra men samtidigt orealistiskt, för den saknar själva grundmekanismen som får folk att börja med politik, nämligen att gå samman med andra för att tillförskansa sig oförtjänta fördelar för sin grupp, men framförallt, en själv. Jag tror ditt förslag har sin bas i en liten filterbubbla, som DGS, där folk verkar ha ett ärligt engagemang baserat på vad de anser vara rätt och fel, folk i allmänhet sitter inte på så höga hästar, utan nöjer sig med att raka så många kastanjer ur elden man kan, vissa av egen maskin, andra blir politiker och funktionärer. Vi är ensamvargar, något som exemplifieras av AFS och MEDs extremt låga röstetal, Kasselstrand och Sade måste ju personligen känna hälften av sina väljare (valfusk har säkert också spelat roll).

  Sedan, även klanröstning är ju ett sidospår för att villa bort korten, det är inte klanröster vi fruktar även om den är nog så problematisk, utan det faktum att klanrösten snart sammanfaller med muslimrösten. Islams strategi för erövring är idag inte öppet krig eftersom man förlorar man mot man, eller bomb mot bomb, utan demografisk expansion, varför kriga om det inte behövs? Det är märkligt att i en tid där etablissemanget vill få oss att glömma nationalstaterna ändå verkar fokusera så mycket på om folk flyr från Syrien eller Somalia eller Irak, men den uppmärksamme observatören ser att nästan alla som kommer är muslimer, ett globalt fenomen, men detta faktum skall vi inte tala om, inte heller att klanrösten är muslimsk, och taktiken är att verka spridd och ofokuserad tills man ör tillräckligt många, sedan återstår antingen sharia, eller militärdiktatur, och i ett land utan militär, som ju är ett särintresse, så återstår bara sharia.

  Gillad av 6 personer

  • Don Q skriver:

   På samma spår så är det ju självklart att muslimer är för EU, för muslimerna är den enda gruppen som har en identitet som inte begränsas av ländernas gränser, de har en global identitet och Europa med EU är en perfekt plats att växa sig stark utan att det är uppenbart, så att Londons muslimska borgmästare Khan vill att Brexit-omröstningen görs om är följdriktigt. När den muslimska rösten når EU-parlamentet så är spelet över. Hur många muslimer kom till Europa igår, hur många föddes?

   Gillad av 8 personer

 8. Jan Ivarson skriver:

  Utmärkt förslag.
  Riksdagsbänkarnas knappar förses med insynsskydd.
  Tavlan på väggen med lampor visar vem som inte avgivet sin röst, väljarna släcker sina lampor. Då kan sovande väckas.
  Det sammanlagda resultatet visas.

  Gillad av 1 person

 9. Östrahult skriver:

  Ja det är svårt att hitta en sammanhängande förklaring till den extrema hierarkiska ordning som råder i Sverige, inte minst mot bakgrund av att tillstånd av kaos hyllas i andra sammanhang hyllas, t ex inom kulturen, men det är klart det ska vara vänsterkaos.

  Några faktorer som lett till dagens situation:

  • Media och politik är till stor del statligt finansierade
  • Media har en stor roll i toppstyrningen av politiken genom att man kastar sig över varje oliktänkande i alla partier
  • Sverige är extremt genomorganiserat
  • Det finns nog inget annat demokratiskt land där staten håller medborgarna i ett sådant järngrepp och där den personliga friheten är mera beskuren, t ex när det gäller att påverka sin privatekonomi
  • Samtidigt skulle inte detta system fungera om inte det fanns frifräsare som kan agera utanför statens kontrollnät och som agerar i symbios med staten

  Gillad av 4 personer

 10. plq017 skriver:

  En annan åtgärd för att förändra det politiska livet vore att minska antalet riksdagsledamöter till säg 99 stycken.
  Och den primära orsaken skulle vara att ledamöterna då blir offentliga personer, 99 personer kommer folk att känna igen. Dumbommarna kommer att sorteras bort.
  Och lägg sedan till möjligheten att stryka dumbommarna på valsedlarna, till exempel med ett kryss framför namnet.
  Idag är det främst de mindre partiernas ledamöter som är kända, just för att ett litet parti har färre företrädare.

  Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  Gillar din tanke, skulle dock vilja dra den ett steg längre. Skrota det nuvarande systemet helt.
  Låt medborgarna rösta direkt i alla frågor, med dagens teknik så skulle det kunna ske tämligen enkelt. Vinsterna skulle bli många inga korrupta politiker ej heller så skulle lobbyister med massor med pengar kunna muta igenom tokiga regler. Myndigheter skulle ej heller kunna vara politiserade då dom var tvungna att respektera och lyda folkets vilja.
  Sedan så slapp vi Åsa Romson och hennes första klass flygande bara det.

  Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Skulle nog vilja se att den som röstar är medborgare och pratar godtagbar Svenska, innan ens tanken om att rösta kommer på fråga.
    Att vara medborgare ska ses som något fint och något att eftersträva, inget man blir på att åka tunnelbana. Även så ska medborgarskapet kunna dras in inom säg en period på 10 år efter utfärdande om man begår upprepade brott eller missköter sig.
    Till det höj straffen för upprepade brott, alla kan begå misstag men att planera kriminalitet ska straffas ordentligt.

    Gilla

  • To have and have not skriver:

   Jo, det har alltid framstått som komiskt får mig hur ”rebeller” som punkare eller sådana som nu tatuerar sig hej vilt så desperat vill framstå som annorlunda, men annorlunda precis som alla andra vill vara.

   Gillad av 1 person

 12. Rolf Wasén skriver:

  I det stora hela håller jag med Engellau. Det behövs en vitalisering av den svenska demokratin. Fisken ruttnar som bekant från huvudet.

  Men det stora problemet är något som kanske kan betecknas som valoegentligheter. Oärlig manipulation av information och väljare ihop med ”valkorruption” – ”köp” av stora block av väljare. Detta kan, även om omfånget är förhållandevis litet, få stor betydelse då blocken balanserar varandra.

  Detta saboterar demokratins idé – en person är lika med en röst och den gör skillnad i proportion till hur många som tycker likadant. En röst väger ju annars fjäderlätt. Vi röstar dessutom som självständigt tänkande individer.

  I kombination med annat undergrävande av demokratins trovärdighet i form av diverse uppgörelser som DÖ-överenskommelsen? Detta håller nog på att bli för mycket och missnöjet jäser som bekant från botten.

  Gilla

 13. Eva Danielsson skriver:

  Vi kanske inte begriper oss på oss själva, men jag tror att vi har svårt för direkta personval som kan liknas vid fans som stödjer en idol. Går nog bra i USA, men vi svenskar är så rädda att offentligt bli ertappade som hänförda om det inte gäller idrott eller musik.

  I en klan eller stam verkar ledningen och makten vara självskriven till den med mest rikedom och rätt anor.
  Det passar inte i svensk kultur. Dem skulle vi direkt försöka ta ner på jorden. Vi accepterar t ex kungahuset så länge de framstår mest som vanligt folk, med bara lite lite glamour.
  Jag tror att vi svenskar helst accepterar någon som verkar kompetent och som verkar ha lagom mycket självförtroende för att också ha tänkbar ledarförmåga, till att bli lagledare för våra team/lag. Ledaregenskaper alltså.
  Men förutom ledaren måste var och en räknas med i teamet, både med arbetsinsats och med åsikter. Det är självklart och något vi pursvenskar oavsett status har i vårt blodomlopp – att vi ska räknas med. Svenska globalister vet det och inser att svenskarnas kultur måste förstöras om det ska gå att göra fogliga skatteinbetalare utan känslan av att räknas med, av oss.

  Vårt poltikervälde har sedan rätt lång tid tillbaka ”glömt” att deras team består av fler än partitoppen. De borde ju se hela sin väljarskara och varför inte hela svenska folket ( vilka det kan vara nuförtiden) som sitt team.
  Är det hägrande internationell makt och glans som är orsaken?
  Är det också partistödet och de alltför generösa lönerna och förmånerna som gör att man inte behöver bry sig om det vidgade teamet, som bekostar hela cirkusen, längre? De lever oberoende av väljarna och kan internt peppa varandra till att tro att de är kompetenta samt hjälpas åt att släta över elak kritik.
  De lite mer ohederliga inom politikerväldet hjälps dessutom åt att hitta sätt att förhindra kritik. Och en och annan har förstås personligen drag av narcissism och sociopati, och för dem är den politiska arenan lockande att verka på. Vilket väl säger något om den politiska kulturen. Och systemets konstruktion.

  Gillad av 1 person

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Det svenska politiska systemet och det politiska förhållningssättet skapades i en annat tid som inte längre är relevant. Kanske det vore bra om vi kunde ha en expeditionsregering för en tid på några år. Varför inte till nästa val 2022? Kanske skulle detta få folk att inse att behovet av en politisk klass inte längre är så viktigt. Erfarenheten från Belgien var inte på något sätt negativ och i ett politiskt irrelevant land som Schweiz fungerar det mesta bättre än i Sverige. Min erfarenhet av Bern är minst lika god som Uppsala.

  Gillad av 3 personer

 15. Steven Jörsäter skriver:

  Vänsterns och miljörörelsens mantra har sedan lång tid tillbaka varit att bejaka eländet och självföraktet. Man ska må dåligt helt enkelt. Det är så man får människor att sova dåligt på grund av klimathotet. Och får dem att göra revolt mot det förnuftiga samhället.

  Så kallade klimatförnekare karaktäriseras av att de har ”en benägenhet att undvika oro” citerade du ur en avhandling häromdagen. Javisst, vilka typer! När man borde vara hysterisk! Det hindrar inte att det finns verkliga skäl till oro i samhället. Sådant som kan bekräftas med siffror. Inte om hundra år utan i detta nu. Men denna oro vill inte etablissemanget höra talas om.

  Du har självklart rätt när du skriver att vi bör träna på att gilla oss själva. Det låter enkelt. Men att få det som samhällsideal kräver sannolikt att vi lyckas besegra vänsterns och miljörörelsen för det vore att beröva dem själva livsluften.

  Gilla

 16. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Bra skrivet Patrik.
  Ett stort problem i sammanhanget är rekryteringen.
  De politiska ungdomsförbunden attraherar och befordrar kolchosvarelser duktiga på att klättra i organisationer men i övrigt kortsiktigt tänkande och helt utan livserfarenhet.
  Rejäl revolution anbefalles. Ny konstitution efterlyses. Inte folket vi behöver byta ut.

  Gilla

 17. Erik skriver:

  Partistöden.

  Utan partistöd ingen allsmäktig partiledning.

  Tänk en partiledning som istället för att nådigt sprida partistödet till gynnande av vissa medlemmar skulle ägas av sina medlemmar som betalar medlemsavgifter.

  Partistöden fördummar och älskas därför av partiledningar.

  Gillad av 2 personer

 18. Isabella skriver:

  Ha, ha! Ja, kan oredan efter valet pågå till jul kan den pågå till påsk och midsommar. Hej och hå!

  Varje dag som går och politikerna beter sig som mobbare minskar mitt förtroende för samtliga.
  Är det dessa människor som ska leda vårt land? Särintressen gör sig mer och mer gällande. Somalier, afghaner, kurder, hbtq-personer och personer med ovisst kön och alla andra kränkta.

  Särintresset svensk skattebetalare borde tas tillvara.

  Gillad av 1 person

 19. Linden skriver:

  Vilket land har Europas sämsta gränskontroller?
  Onödig fråga.
  Värst ska situationen vara på Arlanda där man inte använder de riskindikatorer som tagits fram för att upptäcka återvändande jihadister. Personalen ska inte känna till dem.

  – Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, säger en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år till Kvällsposten.
  – Det finns ingen egentlig gränskontroll, inga slagningar alltså, utan bara ren id-kontroll.

  Läget beskrivs som så illa att man ”inte kan skydda samhället” och att EU:s gränskontrollmyndighet Frontex borde hjälpa Sverige precis som i Grekland.
  Enligt uppgifter inifrån ansågs rapporten vara ”politiskt sprängstoff” och den skulle undanhållas till efter valet.

  Socialdemokraterna säkerställer fortsatt maktinnehav.Allt annat är oviktigt.
  Men vad har alliansen för agenda?

  Gillad av 1 person

  • To have and have not skriver:

   Kör man bil så är det ganska ofta ingen kontroll alls. Man kan gå med hunden på kullarna bredvid och ringa sin kompis i Danmark med skåpbilen när folk går och fikar.

   Gilla

 20. Gunnar Strandell skriver:

  I grund och botten har vi personval i Sverige och det har funnits riksdagsledamöter som inte följt partilinjen. Vi har också ett ord för det, frondera. De fyras gäng” hos MP senast, Karin Svensson Smith som bytte parti och Gudrun Schyman som startade eget, är omskrivna exempel.

  Jag håller det inte för otroligt att några av SD:s riksdagsledamöter just nu bearbetas för att byta klan. Det räcker ju med alliansen vinner över två av dem för att få majoritet i riksdagen.

  Gilla

 21. Asta skriver:

  Till Nya Tider förklarar medierna varför de nu gömmer undan fredspristagarens oväntade åsikter om migranterna.

  Det var under presskonferensen i Malmö onsdags som programledaren Kattis Ahlström från SVT frågade Dalai Lama, i egenskap av att ”själv vara flykting”, hade att säga om den svenska asyldebatten. Något som fick Dalai Lama att betona skillnaden mellan ekonomiska migranter och ”riktiga flyktingar” för att sedan
  återvända till sina egna länder så snart det är möjligt. ”Europa tillhör européerna och araberna de arabiska länderna”, menade människorättskämpen.

  Redan från början måste man göra klart att all hjälp de får är för att de skall kunna bygga upp sina egna länder, sade han bland annat.

  Kattis frågade också Dalai Lama vad han ”skulle säga till en person i Sverige som påstår att vi inte har några pengar, att vi inte har några jobb och att de tar svenskarnas välfärd”.
  På detta svarade han att ”då kan man inte ha dem [migranterna] här, det är verkligheten”. ( säg samma sak i Sverige och du hamnar inför skranket)

  Mainstreams media fick naturligtvis stora skälvan efter ett sådant uttalande och
  TT:s Rebecka Fogelmarck avfärdar frågorna om varför nyhetsbyrån i efterhand redigerat om Dalai Lama-intervjun som ”konspiratoriskt”.

  TT:s artikel har ändrats genom att det nu påstås att Dalai Lama sagt att det är bra att Sverige tagit emot migranter. Detta trots att han inte vid något tillfälle under presskonferensen sagt det. Istället var hans genomgående budskap att det är skillnad på ekonomiska flyktingar och verkliga flyktingar.

  Vilka är det som varnar för fake news?

  Gillad av 1 person

 22. bittergubben skriver:

  Att partierna har partipiska handlar om att det finns starka incitament att koordinera sina röster. Om ett parti låter sina parlamentariker rösta fritt, får partiet ett väldigt litet genomslag. Ponera att ett parti har 50 mandat; i en fråga röstar de 27 för och 23 emot vilket ger ett genomslag på 4 röster för; i en annan fråga 15 röster för och 35 emot, genomslag 20 röster emot. De kan bara påverka omröstningar som är väldigt jämna. Genom att koordinera sina röster, får de i alla frågor ett genomslag på 50 röster, de får en mycket större förmåga att utöva inflytande.

  Men för att kunna koordinera måste de ha en partipiska som ser till att alla lyder; alltså en centraliserad makt i partiet; och de måste bestämma i förväg hur det skall röstas, och det är besvärligt att anordna parti-interna voteringar i alla frågor så det är mer praktiskt att centralmakten i partiet bestämmer hur det skall röstas. Att partipiskan är nödvändig för partiets inflytande gör det legitimt för ledningen att bete sig så här.

  Lösning: Parlamentets rösträkning borde stödja koordinerad röstning, så att alla partiets mandats räknas så som majoriteten i partiet röstade. I exemplen ovan skulle alltså i första fallet genomslaget vara 50 röster för, trots att rösterna var 27-23. Detta eliminerar behovet av partipiska, och partiledningen kommer inte längre ha någon legitim ursäkt för den. Parlamentarikerna kan börja rösta efter egen övertygelse, och parlamentet blir ett parlament igen.

  Gilla

 23. P I Persson skriver:

  Det blev en klar borgerlig valseger och de borgerliga borde därför bilda regering. Det är verkligen inte vad jag vill, men valresultatet pekar tydligt därhän.

  Emellertid förutsätter ju detta att de alliansborgerliga erkänner de SD-borgerliga. Detta har inte skett och kommer sannolikt inte att ske och därmed har de borgerliga rullat sig själva av banan.

  Kvar finns då bara de rödgröna och därför måste det bli en rödgrön regering. Eller alternativt en socialdemokratisk minoritetsregering som styr med hoppande majoriteter. Det sistnämnda vore kanske det bästa när det är som det är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.