Så lätt gick det att införa censur i Sverige

Patrik Engellau

Jag trodde att en del demokratiska institutioner i Sverige var huggna i sten, yttrandefriheten till exempel. Jag trodde att yttrandefriheten var absolut i vårt land. Det finns bara två sorters länder, dels länder där folk får säga precis vad som helst, dels länder där folk också får säga precis vad som helst bara Kejsaren är med på noterna. Jag trodde Sverige för evigt tillhörde den första gruppen.

Det var inte så många år sedan jag reagerade med största vedervilja mot de kinesiska myndigheternas framgångsrika försök att tvinga Google och andra nätjättar till censur. Kampen mellan Kinas regering och nätjättarna har pågått i flera år. När jag googlar på ”Kina censurerar Google” kommer den första träffen i början på detta årtusende. Kampen verkar ha pågått sedan dess.

Uppenbarligen har Google kämpat emot. ”Det finns en lång historia av ett slags katt-och-råtta-lek mellan Google och Kina”, säger forskaren Christopher Kullenberg vid Göteborgs universitet till SVT.

Det var inte bara jag som ogillade den kinesiska regeringens censurlust. Så sent som för två år sedan frågade sig Sveriges Television till och med varför det kinesiska folket inte protesterade:

Att den kinesiska befolkningen till synes finner sig i regimens censur har flera förklaringar. För det första handlar det om en rädsla för repressalier för den som går ut och organiserat visar sitt missnöje. Minnet av de misslyckade demokratidemonstrationerna i Hongkong i höstas, där många skadades och greps i sammandrabbningar med polis, lever kvar hos både staten och medborgarna.

– Ingen kommer nog att gå ut och protestera, för då blir man fängslad, säger Christopher Kullenberg.

För någon månad sedan infördes internetcensur i Sverige, kvickt och lätt och utan några uppslitande tvister. Expressen rapporterar:

Efter den senaste tidens kritik mot nätjättarna kallade justitieminister Morgan Johansson till sig företrädare för Facebook och Google.

Mötet hölls på fredagen på justitiedepartementet i Stockholm. Företrädare för Google och Twitter deltog på mötet. Även organisationen Tidningsutgivarna var på plats…

Efteråt höll ministrarna tillsammans med Ben McOwen Wilson, som är Europachef för Youtube och representerade YouTube och Google på mötet, en presskonferens.

Ett konstruktivt och dialoginriktat möte vad budskapet man förmedlade.

Bland annat har Google, genom Youtube som var på plats, visat på en rad åtgärder som man nu kommer att vidta. Åtgärderna presenterades i ett brev som nu har blivit offentligt och går i korthet ut på att plattformarna kommer att skärpa kontrollen av sitt material och anställa fler som kommer att kontrollera vad som publiceras.

– Jag tycker att det viktigaste är att man från plattformarna säger att man kommer avsätta betydligt mer resurser än tidigare för att avlägsna hot och hat och se till att lagar och regler upprätthålls, säger Peter Eriksson i en intervju efter presskonferensen.

Mötet mellan dessa parter kommer att följas upp med ytterligare ett möte. Peter Eriksson vill inte svara på om en ändring av lagen även kan bli aktuellt om de åtgärder som nätjättarna lovat inte blir verklighet.

Den här gången har Sveriges Television mig veterligen inte besvärat sig med att försöka förklara varför svenska folket till synes finner sig i regimens censur. Ingen har gått ut och protesterat trots att man inte riskerar fängelse.

Om du invänder att den kinesiska regimens censur är så mycket hårdare än den svenska regimens så menar jag att du inte förstått. Antingen har man censur eller också har man inte censur. Det finns inget mellanfall.

Till vad ska vi ha grundlagar som högtidligt garanterar yttrandefrihet när det räcker med att statsråden Johansson och Eriksson har ett fredagsmöte med nätjättarna för att införa censur? Inte ens en vanlig lag har behövts för censurens införande i vårt land. Ett enkelt administrativt ärende bara.

Som en ironisk blinkning från ödet fick jag just idag Lars Åbergs bok Landet där vad som helst kan hända i brevlådan.

61 reaktioner på ”Så lätt gick det att införa censur i Sverige

 1. Björn G skriver:

  ‘Morgan Johansson (S) och Peter Eriksson(MP), följer Kinesernas goda väg till att hjälpa det stackars folket’, skulle ha kunnat vara rubriken i Expressen.

  Det visade sig att Google och YouTube var beredda att vidta åtgärder.
  Jag upplever att åtminstone YouTube och Google har lyssnat och varit väldigt konkreta, meddelade Morgan och Peter samstämmigt.

  Under det här mötet etablerade vi en kontakt på högsta nivå mellan de svenska tidningsutgivarna och Twitter som inte har funnits tidigare och det har efterfrågats, säger Morgan Johansson.

  Morgan Johansson och Peter Eriksson var mycket tydliga mot nätjättarna och även vi från Tidningsutgivarna förklarade att vi är redo att bidra till ökad kunskap om den svenska debattmiljön och vilka ”mörkerkrafter” som finns här och som hotar demokratin säger Expressen.

  Google, måste jag säga, presenterade många ambitiösa initiativ, säger Morgan.

  Vi Svenskar, tackar Morgan, Peter och Expressen för deras omsorg, omtanke och välvilja, för att likt de Kinesiska ledarna, värna om folkets väl.

  Gillad av 8 personer

  • S Eriksson skriver:

   Ironi får vi hoppas. Ämnet och problemet är nog större än vad man kan tro även i sina vildaste fantasier. Hoppas verkligen att det ordnar sig, men såklart inte av sig själv. Tack för fin analys Patrik.

   Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ingenstans i världen, utom i (S)verige förstås!

   Här där vi annars inte ens får ta olydiga barn i örat)

   Gilla

 2. villervalle03v skriver:

  Mest skrämmande i ärendet att vår gamla massmedia understödde en censur. Vilka borde ha varit det fria ordets beskyddare. Endast alternativ media har rapporterad som det är, censur som påtvingats av staten, för det fria ordets avskaffande. Vi har nu sett, att våran media som vi trodd på, i alla tider, förespråkar kommunistiska åtgärder för att tysta folket. Lita aldrig mer på dessa demokratins dödgrävare och demokraturens hantlangare.

  Gillad av 6 personer

  • S Eriksson skriver:

   Tidningar drivs med vinstintresse de flesta , om man dessutom får extra bidrag så kan man förstå lite grann i alla fall. Men tidigare skulle väl dom bevaka granska staten makten, var det sagt.

   Gilla

 3. Jan Bengtsson skriver:

  Nog (S)er framtiden för Sverige inte ljus ut,
  i något enda avseende!

  Om dessa ”Fascister” tillåts fortsätta regera…

  Fascism ÄR en vänsterrörelse,
  oavsett hur mycket Stefan snackar om motsatsen!

  Som ALLTID,
  den som nämner den, KLÄMMER den!

  (s)TANKEN börjar bli outhärdlig!

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Dödliga skjutningar bland unga män har blivit mer än dubbelt så vanliga i Sverige som i jämförbara länder i Europa, visar en ny studie.
   Jämfört med Tyskland är de nu mer än tio gånger

   Som regeringen säger – Vi gillar olika!

   Gillad av 1 person

  • Martin Gustavsson skriver:

   Visst är de fascister i S, med krigiskt höger-anhang, som ställt sig på finanskapitalets sida
   och terroriserar Syrien och östra Ukraina.

   ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
   /Georgi Dimitrov

   …men den är ju inte ”vänster” i någon traditionell vänsternationell mening, tvärtom väldigt höger. Massmigration och extrem sekteristisk kränkthet, som ska skyddas, får utgöra alibi för stölden av yttrandefriheten, välfärden och demokratin, allt det som högern var emot att införa en gång i tiden.

   Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Problemets definitiva lösning: Grundlagsfäst regel med innebörden att vådsam död som drabbar den som agerar för inskränkning av yttrandefriheten, ryms under begreppet naturlig död och inte motiverar utredning eller rättslig åtgärd.

  Gilla

 5. Fredrik Östman skriver:

  Men censuren var alltid där, knappt under ytan. Svenskarna var aldrig intresserade av att få höra något det inte redan visste. De var alltid snabba att utpeka excentriker som sinnessjuka och ondsinta. Been there, done that. Dr Leif Carlsson berättade om den faktiska censuren i Sverige som han upplevde som konservativ ledarskribent på den tidens ännu främsta borgerliga ledarsida, nämligen Svenska Dagbladets, i början på sjuttiotalet. Dagspressen har sedan mycket länge regler liknande de som nätjättarna nu har infört. Men så enkelt kommer ondskan inte undan. Verkligheten är socialismens främsta fiende.

  Detta svenska kynne är orsaken till att det gick så lätt och att ingen protesterade. Totalitärerna har suttit på maktens taburetter oavbrutet sedan 1932. Friheten i Sverige dog när Per-Albin Hansson bestämde sig för att med lögner och fula trick exploatera tragedien i Ådalen 1931 för att ge igen för den snöpliga förlusten i Kossackvalet 1928. Det var en ondsint handling, ty de anklagelser som Socialdemokraterna fick utstå 1928 var sanna, medan de anklagelser som de själva sedan sitt grundande utslungade var falska. Men de begärde och fick förtroende.

  Gillad av 8 personer

  • Björn G skriver:

   Svenskar betraktar sig gärna som bärare av något annorlunda.
   I våra politikers självbild framträder ett missionerande drag, som möjliggjort att den gamla biståndspolitiken rörande den ‘Tredje världen’, har kunnat följas av en nyare och mer aktiv biståndsverksamhet här på hemmaplan.

   Flyttar många från Mellanöstern, till svenska förorter, så skapas många små Mellanöstrar där. Sannolikheten för att invandrarna från Mellanöstern blir svenskar är mycket låg, trots vårt generösa omhändertagande och den hos oss utbredda övertygelsen att det svenska redan genom sitt inneboende sunda förnuft kommer att försvenska dem.

   Vi förväntar oss också att alla ska bidra till integrationen, och ger därmed stora bidrag till dem som inte vill integrera sig.

   Hela det socialdemokratiska samhällsprojektet, som även har förvaltats av borgerliga regeringar, är ifrågasatt.

   Samhällskontrakt kommer att rivas, avtal brytas, kapital och maskiner flyttas, bostäder ockuperas, varor stjälas, tältläger resas, våld bryta ut.

   Jag tror inte att det kommer att bli något trevligt inslag med trummor och körsång.

   Gillad av 9 personer

   • Jeff skriver:

    Nya Tider skriver: Svenskar flyttar ut – muslimer flyttar in
    Den absolut största gruppen av utflyttare är infödda svenskar, som enligt siffror från Statistiska centralbyrån utgör närmare 37 procent av alla som lämnade Sverige förra året. Det vanligaste är att flytta till något annat nordiskt land och majoriteten flyttar inom Europa.

    Personer från Somalia, Afrika och Mellanöstern trivs desto bättre i Sverige. Inte bara är nästan all invandring därifrån, personer födda där utvandrar även betydligt mindre från Sverige, och utvandringen bland dessa minskar dessutom.

    En annan gemensam nämnare för de stora utvandrargrupperna är att de har en låg brottslighet och hög sysselsättning medan grupper som trivs bättre i Sverige i högre grad lever av bidrag och är överrepresenterade bland dömda.

    Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att de så kallade ”utsatta” grupperna gillar Sverige bäst, medan de så kallade ”privilegierade” trivs sämst.”

    Ska vi sluta som kopterna i Egypten?

    Gillad av 12 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    Svar till Jeff:
    Jag är inte så säker på att de som invandrat från MENA gillar Sverige bäst eftersom de på papperet inte återvandrar.
    Jag tror att många har dubbel bosättning. De bor där de trivs bäst och befinner sig ibland där bidragen är bäst. Bankomater finns överallt. Det gäller bara att se till att kortet är påfyllt.

    Gillad av 1 person

   • Linden skriver:

    Bo

    Tror visst att asylanterna tillbringar mycket tid i sitt forna hemland. ( skulle vara intressant att veta storleken på flygtrafiken till MENAländerna. De flesta biljetter troligen sponsrade med skattemedel) Det heter att de flyr krig och förföljelse men kan inte åka hem fort nog…..

    Vi vet inte heller hur många identiteter asylanter svänger sig med. Ex. Kan upp till 20 personer vara skrivna på samma etta, det är väl ingen som tror att de sover i omgångar.

    Tydligen är bankomaten numera automatisk. Måste vara bekvämt när man utger sig för att vara mer än en.
    Kontrollen verkar som vanligt vara obefintlig.

    Men ett vet vi säkert, det är vi svenska trälar som får stå för notan.

    Gillad av 3 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Fredrik Östman: Detta beskrev Roland Huntford i boken ”The New Totalitarians”, på svenska ”Det blinda Sverige” och översatt av Åke Ohlmarks, redan i sin bok som utgavs 1971. Huntford hade som journalist bott och verkat i Sverige omkring 10 år under 60-70-talet. Han var också historiker. Boken finns åtminstone tillgänglig på Carolina Rediviva i Uppsala, när jag lånade den fanns den djupt nere i källarvalven.
   Han menade, om jag minns rätt, att vi svenskar har samma kynne som sovjetfolket har eller hade. Vi underordnar oss självvalt makten och de flesta röstar på de som makten förväntar att vi ska rösta på. Ett historiskt tämligen fogligt folk, som i dagens värld huvudsakligen vill ha ”bröd och skådespel”. Vi bryr oss tex inte om att Peter Hultqvist nu undertecknat ett försvarsavtal med USA, trots helt avsaknade föregående samtal med oss svenskar ! Och detta 4 månader innan höstens riksdagsval. Detta är vanligt ”sosseri”, man beslutar helt självsvåldigt över våra huvuden.
   Det har väl gått skapligt ändå, men nu efter de båda mångkulturbesluten 1975 och 2011 så har politikerna nog tagit sig vatten över huvudet. I form av verkningarna av den fortfarande pågående massinvandringen från främst MÖ.
   Under som vanligt journalistisk tysthet, förhandlade Europa med Arabstaterna fram Barcelonaavtalet 1995 – 2010. Som bla handlade om att för att Europa skulle fortsätta få olja så ska vi underlätta samverkan med arabstaterna, finna oss i muslimsk invandring och främja förståelsen av deras statliga ideologiska islamsystem!
   Trots att alliansen satt vid makten var det Lena Hjelm Wallen (S) som undertecknade detta avtal 2010! Och som vanligt i Sverige och Tyskland, så går man till punkt och pricka in för att tillämpa och uppfylla avtalet. Så när många nu förstår att ”politikerna och journalisterna vill ha det så här i Sverige”, så är det helt riktigt!

   Gillad av 9 personer

 6. En svensk tiger skriver:

  Minns den uppflammade heta debatten om videovåld på 80-talet, när filmen Motorsågsmassakern släpptes på VHS-kassetter – då kallat för video.

  Ryktet säger att man samlades till krismöten på dåvarande Skolverket. Vad skulle man ta sig till? Video visade sig ju vara farligt. Slog rakt in i barnens och ungdomarnas vardagstillvaro. Skulle video förbjudas?

  Ett klassiskt feltänk genomsyrade diskussionen, både internt och i samhällsdebatten. Man blandade ihop en ny teknik med dess innehåll. Vi känner väl igen det från budbärarrollen. Var meddelandet dåligt kunde äldre tiders budbärare bli ihjälslagna.

  Gamla Televerket förmedlade en gång i tiden telefonsamtal. Vi ringde. De förmedlade. Televerket hanterade kopparledningar och klickande reläer. Alla tog för givet att Televerket inte skulle lägga sig i vad människor pratade om. Teknik och innehåll var naturligt separerade. Utom när säkerhetspolisen ville annorlunda. Samma sak med brev, som Posten förmedlade – inte öppna och läsa. Annat än vid krigstillstånd, då viss sanktionerar censur infördes. Då visste medborgarna att brev sprättades och lästes. För att mota en fiende.

  Youtube, Google, Twitter och Facebook utgör även de teknikplattformar. Innehållet står medborgarna för.

  Internet som mediebärare utgör enbart en nyare form av infrastruktur, likt äldre tiders järnvägar och tågvagnar. SJ skapades inte för att lägga sig i vad passagerarna läser på tåget, eller har för personliga tankar om livet. Bara för att de råkar förflytta sig mellan Stockholm och Luleå, på SJ:s järnvägsräls.

  Nu skall plötsligt teknik- och administrationsanställda inom Facebook, Google, Twitter och YouTube agera åsiktspoliser. Fullt ut sanktionerat från högsta politiskt håll. Som om man anlitade SJ:s konduktörer för att spionera på passagerarna. Man tror knappt sina egna sinnen. Personal anställda för upprätthållande och underhåll av teknikplattformar sätts att handskas med statlig censur – i fredstid. Direkt sanktionerat från högsta politiska nivå. Vägen utför för nationen Sverige blir bara brantare. Allt medan media tiger. Kanske en ny slags tradition. En nymornad variant av ”En svensk tiger”.

  Gillad av 16 personer

 7. Marckus E. skriver:

  Man kommer osökt att tänka på Olof Palmes berömda uttalande om ”diktaturens kreatur” på sjuttiotalet att dåvarande tjeckolovakiska regeringen, enligt en artikel i Aftonbladet, sagt att oliktänkande skall rensas ut.

  Lyssna och lär av historien: https://youtu.be/ypDRfGmvLm8

  Det känns som att vi i Sverige är en bra bit på väg dit redan idag..

  Gillad av 3 personer

 8. A skriver:

  Det blir mer och mer klart att en människa utan tillgång till samlad historisk erfarenhet är ett löv för vinden. Vi har ett minimalt skydd för långsiktig risk.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Lööf, MENA Du väl ändå)

    Hon kan inte sitt eget partis bruna historia,
    eller har medvetet/selektivt förträngt den!

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Där lyssnade jag på en intressant debatt mellan JP och Sam Harris, som jag förstår det så argumenterar Sam Harris mot all religiös tradition, hans bästa exempel är något folk i Afrika där alla tror att allt drivs av trolldom så man kastar förtrollningar och tror att ens barn är besatta osv. Mot detta försöker JP ställa de goda delarna av tradition inte baserad i vetenskap som kristendom. Jag tycker inte det är uppenbart, vetenskap är bra för de kloka, andra behöver korrekt förmedlad tradition.

   Gillad av 3 personer

 9. Jan Andersson skriver:

  Det är en katastrof liknande en ny istid som lagt sig över Sverige. Vi har vant oss vid att våra PK-media så länge jag kan minnas inte direkt råljugit, men nästan alltid undanhållet halva sanningen. Men det nya är mycket värre. Och ännu har jag inte sett ett enda exempel på att alternativmedias ”förvrängda” skriverier jämfört med de ”sanna” som förmedlas av MSM.
  Alltså: desinformation gynnas, sanningen förbjuds. Diktatur, i Sverige!!!

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   ”Vad skulle hindra en vanlig medborgare i Sverige att sätta upp en egen SvenssonYouTube? Det är väl det som är friheten.”

   Friheten kan också vara att få sända ett ‘böneutrop’ i max 110 decibel, varje fredag klockan 13.00.

   Polisen har ju som bekant beviljat Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd till att få sända sitt böneutrop varje fredag från en moské.

   Med detta beslut som prejudikat har nu Moderata Studentförbundet i Stockholm ansökt om att få sända sitt budskap varje fredag, med det Svenska budskapet ”Friheten är störst – sänk skatten”, över centrala Stockholm.

   ”Att kunna sprida vårt ideologiska frihetsbudskap över hela Stockholm i 110 decibel från vår kanslilokal öppnar nya fantastiska möjligheter till opinionsbildning”, säger ordförande Hugo Selling.

   Det ska bli intressant att se om polisen bedömer moderater likadant som muslimer.

   Gillad av 5 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Dina föreläsningar om kommunernas framtida ekonomi ligger väl på yuotube? De uppskattas troligen inte av dagens sjuklöverpolitiker. Ditt budskap om att kommunalskatten måste höjas med 2 kr nästa år förekommer ju inte alls i valdebatten. Har någon politiker fått frågan om skattesatsen nästa år (jo, flygskatten)? Det är väl en väsentlig fråga för väljarna vad vi skall betala nästa år för något som troligen har blivit sämre. Den finns inte alls i alla s k valkompasser.
   Nu till Din fråga. Vad gör Du om youtube tar bort Din granskning? Det ganska harmlösa Granskning Sverige försvann mycket lättvindigt.
   Det handlar om stora resurser för att starta en ny plattform.

   Gillad av 2 personer

 10. Björn G skriver:

  Jo Fredrik, men hur tänker egentligen regimen – om någon sådan över huvud taget finns – att livet här i Sverige, ska te sig om tjugo eller femtio år?

  Vi Svenskar förundras nu, över hur snabbt Sverige har gått från en planerad förutsägbarhet till planlös perspektivlöshet.

  Detta är landet där tågen står still på linjen, posten inte kommer fram i tid och gangsters tränger sig före i vårdkön.
  Våra försämrade samhällsfunktioner är nu så allvarliga att de inte längre kan förminskas genom uppfostrande tilltal eller förkastas som utslag av rädsla för det ovana.

  Hur vet man då att ett samhälle börjar gå sönder?

  Klivet ur det gamla klassamhället togs med många medvetna steg. Det var ett lyft som gjordes med fötterna kvar på jorden och blicken riktad framåt. Bröd och bildning. Rösträtt och rättvisa. Skötsamhet och självständighet.

  7-klöverns omvandlingsprojekt, som vårt land nu deltar i, bärs inte av någon motsvarande ideologisk övertygelse.
  Hundratusentals nyinflyttade människor har blivit föremål för våra samhälleliga insatser. Någon motsvarighet till detta inhemska biståndsprojekt har vi aldrig tidigare sett i historien.

  7-klövern och massmedia har de senaste åren ägnat sig åt att låtsas som om en redan förändrad verklighet vore oförändrad och som om varje form av problematisering vore ett hot mot det orubbliga hos denna verklighet.
  Där samhällsdebatt tidigare setts som en väg till reformer, en förändrad verklighet, har den i stället kommit att uppfattas som ett hot.

  Gillad av 7 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Att media ställer sig bakom regeringens åtgärder att allt mer kontrollera det fria ordet beror sannolikt på att man bekymrar sig om sådant som annonsintäkter. Ju mer medborgarna tar del av nyheter och information på internet så följer självklart annonsörerna detta så fort det går för att nå de presumtiva kunderna.

  Min uppfattning är att regeringens ansträngningar är futila eftersom det ständigt kommer att dyka upp alternativa möjligheter. Google kan man nå via utländska sevrar . Uppfattas Google som mindre intressant så kommer alternativ att dyka upp. Det blir allt lättare och billigare att göra så eftersom de tekniska systemen ständigt förbättras.

  Inte heller tror jag att man kan kontrollera sk ”fake news” och de återfinns i samma utsträckning inom MSM. Förnuftigt folk klarar mestadels att urskilja detta och dumbommar blir ändå alltid lurade. Alla tänkande varelser söker sig förr eller senare till sådan information som de själva kan validera och bekräfta. Och får dumbommar för mycket makt, vilket inte kan uteslutas för en tid, så pajar systemet förr eller senare och så inser man att man måste förlita sig på de som har lite grå materia i huvudet eller alternativt försvinna.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det tog 70 år innan Sovjetunionen pajade.
   Mullorna i Iran har nu suttit i snart 40 år.
   Dumbommarna som har skapat FN:s Agenda 2030 lär vi inte bli av med på ett tag. Den lärs nu ut i förskolan. Det påminner om Sovjet och det tog som sagt 70 år innan det systemet imploderade.
   Själv fyller jag 70 på nationaldagen. Varför skall jag bekymra mig?

   Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag håller med om att det är förkastligt vad google gör. Jag såg att duck duck go fanns och använder den sökfunktionen i stället. En vecka efter funkar det bra. En del sidor ber att jag inte ska vara anonym, tydligen lämnar inte ”ankan” ut vem jag är. De frågar också om reklam för den får jag inte av ”ankan” och jag klarar mig utan.
   Google gör ju som Telia gjorde ett tag, de säljer info om vad jag kollar på och sedan sänds riktad reklam. Nu får jag ingen förfrågan. Bara ett tips, finns flera sökfunktioner. Jag fick också en ny kod för Skype som tydligen ligger under Google

   Gilla

 12. Östrahult skriver:

  Det vore bra om det går att få väljarna att inse följande. Det finns ett gäng människor i Sverige som valt att som livsgärning ratta Sverige. Oavsett arbetsplats eller parti håller de ihop. De har en filosof i som går ut på att begränsa nationalstatens roll och ersätta denna med olika ideologiska rörelser och nätverk som är tätt sammankopplade med överstatliga organ.

  För att åstadkomma detta använder de nationalstatens hela arsenal av resurser som censur och storskalig import av bidragstagare. Detta kommer givetvis på sikt erodera möjligheterna att utnyttja nationalstatens arsenal men när resurserna sinar där räknar man med att det finns andra maktmedel istället.

  Gillad av 2 personer

 13. Jvk skriver:

  Visst är det som att falla nervi underlandet? Jag tror det man måste göra är att tänka sig fram till att man slår i botten. Det är så illa, de vill ha det så här, de fattar inget, de tror att världen är ett ymnighetens horn som om bara de får lite mer av ens pengar och tid och trygghet, om bara några flickor till blir våldtagna, så vänder det, allt blir rättvist och lyckligt.

  Vi måste göra som Trump, tala endast med dem som en möjlighet till attack, att skrämma, skaka eller skämma ut dem. För resten så gäller det att mobilisera de våra, liksom Trump, på alla sätt.

  Gillad av 5 personer

 14. Aha skriver:

  De nordliga länderna i Europa har gjort det till lagbrott att uttrycka sig missaktande om folkgrupper och motsvarande. Syftet är väl undvika att så split mellan grupper i det mångkulturella samhället. Lagen, ett undantag från Yttrandefrihetsgrundlagen, är också mycket lämplig för att dölja information om slitningar mellan grupper i det mångkulturella samhället. Väsensskild mångkultur som i Sverige är ju ingenstans en framgångsfaktor så lagen kommer väl till pass.

  Detta borde föranleda att lagen ändras så att när uppsåtet bara är att missakta en folkgrupp, ställa en annan grupp i dålig dagar, så skulle lagen till nåds kunna gälla, även om den faktiskt är en tydlig inskränkning i friheten att kunna säga att en grupp är en samling pottor. Om uppsåtet däremot är att beskriva en folkgrupps vandel som ett problem i ett mångkulturellt samhälle, då borde det vara fritt fram.

  Ändring behövs, mörkläggningsmotivet lyser igenom. Vidare är det inte ett lagbrott att hetsa mot den vite mannen. Principen om lika inför lagen är flagrant undantagen. Till yttermera visso pågår organiserad civil angiveriverksamhet från vänsterhåll, Näthatsgranskarna, vilket ger ytterligare en fadd smak i munnen. Det skulle förvåna om araber som på arabiska hetsar mot judar har anmälts.

  Yttrandefriheten är under attack.

  Gillad av 5 personer

 15. uppstigersolen skriver:

  SvT har ett program som heter Korrespondenterna. Det handlar om hur hemskt det kan vara i länder långt bort. De berättar om korruption, mord, elände och diktatur. Men själva framstår korrespondenterna som hjältar som vågar avslöja eländet. Tänk om dessa figurer fick jobba fritt i Sverige och avslöja vad som pågår här? Visst görs det en del avslöjanden även här. Nyligen har SvT visat två avsnitt om hur sjukvården ska organiseras i Sverige. Vissa operationer ska endast utföras på ett fåtal sjukhus. Först tyckte jag detta lät bra men när det visar sig att det inte bara handlar om ett fåtal typer utan om ett hundratal olika operationer inser man att om jag bor i glesbygd och drabbas av något akut som kräver operation så finns inge kirurg inom rimligt avstånd. Då dör jag, inte på operationsbordet utan hemma väntande på ambulans eller under transporten. Skälet till att man vill genomföra detta är att en utredare gjort en undermålig utredning. I utredningen så kunde samma person räknas som död flera gånger om. Ansvarig minister, Annika Strandhäll har inte en susning om vad hon vill genomföra.

  Gillad av 2 personer

 16. Arne Groningsson skriver:

  Hoppas någon delar denna strålande artikel på Facebook. Själv är jag sedan igår portad för en månad på grund av att jag skev att ”Moskén med högtalarna, borde brännas upp”. Den byggnaden är ju helig nu, även inom Svenska kyrkan och dess kristna företrädare…

  Gillad av 3 personer

 17. MartinA skriver:

  Det politiska förtrycket hårdnar i sverige. Det är inte bara att människor sätts i fängelse för vad de sagt genom gummilagen HMF+tolkningsfakta. Utan bankerna stänger ner organisationers bankkonton. Hittills konservativa Motpol, nationalistiska Nordisk Ungdom och och nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

  Det är ju inte på något sätt så att dessa organisationer är de mest extrema i landet. Många invandrarorganisationer och religiösa organisationer är betydligt mer våldsamma i sitt språkbruk och sina program. Utan att just de här stängs ner är för att härskarna bedömer att de skulle kunna skydda svenskarna från vad härskarna har planerat att göra mot oss.

  Gillad av 7 personer

 18. Alfredo skriver:

  Du kastar pärlor för svin Patrik. Lev gott själv i stället för att försöka få dem som svikit landet i många år att begripa att de fallerat och att deras syltryggar gjort det möjligt som nu sker.

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Äntligen, tänkte jag då SVT:s rubrik skymtade förbi.
   ”Klass-3 varning utfärdad – extremt höga flöden väntas”.

   Det inträffar i snitt vart femtionde år, säger SVT:s meteorolog
   Jaha, alltså inget nytt under solen än från SVT.

   Gilla

 19. Andorrs skriver:

  Ingenting är hugget i sten i det här jävla landet.
  Om vi inte hade haft SD, massinvandringen, mångkulturen, HMF-lagen, PK-media, Fredrik Reinfeldt, den rödgröna regeringen etc så hade vi kanske sluppit skiten.

  Gilla

 20. WadoSweden skriver:

  Perfekt samalsämne. Censur. Skrev nyligen en insändare om Nordism i Lerums tidning. Personalen på tidningen som förmodligen tillhör vänsterburen censcuredede denna snabbt.
  Anställda journalister på en privat tidning. Nu saknade dock de unga journalisterna kunskap om Nordism som främjas av Nordiska Rådet utan förväxlade förmodligen detta med allsköns nazistiska åberopande av Norden. Ha, ha så jävla sjuk censur av snorungar !!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.