I Rinkeby heter inte gängledaren Rydell

Mohamed Omar

Den 22 september 2015 skrev sångerskan Malena Ernman tvärsäkert på Facebook att det där med jihadister i flyktingströmmarna bara var en myt och att det är viktigt att ”vi rustar oss mot myterna”.

Sen smällde bomberna. Det som Ernman kallade myt var alltså verklighet. Jag tycker att vi ska rusta oss mot jihadisterna. Och om vi ska rusta oss mot myter så är det den farliga myten om att alla som söker asyl i Sverige är flyktingar som flyr för sina liv och som inget hellre vill än att bli svenskar. Man ska vara vaksam. Vad visste egentligen Ernman om jihadister bland asylsökare? Hade hon gjort någon research? Hur kommer det sig att hon kunde uttala sig så tvärsäkert? Hon gick bara på känsla. Och hennes känsla ledde henne fel. Men kanske kände hon sig god. Och hon fick beröm. Det vill artister ha.

För mig som varit muslim och som umgåtts mycket med muslimer med invandrarbakgrund i Sveriges moskéer är det självklart att alla som söker asyl här inte vill oss väl. Det finns mycket hat mot västvärlden.

Men Ernmans kommentar handlar inte bara om känslor – utan också om okunskap. Man lever i en skyddad bubbla och har inte så mycket kontakt med Det Nya Sverige som växer fram i Rinkeby och Rosengård.

En annan kändis som känner mycket – och inte verkar veta så mycket – är Joel Kinnaman. Han är väl ingen toppskådis, men jag diggar honom. Hans roll som Johan ”JW” Westlund i Snabba Cash och som Frank Wagner i Johan Falk-serien som väckte minnen från klassiker som Stockholmsnatt (1987) och Sökarna (1993). Kinnaman gick vidare och gjorde karriär i Hollywood med filmer som The Killing, Safe House och Robocop.

Men hur mycket sympati jag än haft för honom, så blev jag besviken när jag såg Kinnamans videoklipp inför valet. Han satt där i sitt fina hus i Amerika och varnade vanliga svenskar för att det blåser vindar som håller på att ”ta landet åt helt fel håll”.

Men landet har gått åt fel håll länge nu. Det är bara titta på hur det ser ut i så kallade utanförskapsområden som Rinkeby och Rosengård eller i Gottsunda utanför Uppsala där jag själv har bott i tretton år. Under alla år som politikerna pratat om integration, så har situationen bara förvärrats. Någon gång måste man fatta att integration och massinvandring inte går ihop. Integration kan bara fungera med en rimlig, förnuftig och ansvarsfull invandringspolitik.

Med Kinnaman sitter i Amerika och oroar sig över vindar som blåser fel, så oroar sig många vanliga svenskar för hur den ansvarsfulla invandringspolitiken, bristen på integration och den tilltagande islamiseringen förvandlar vårt land till något annat.

Hundratals unga muslimer har rest från Sveriges invandrartäta förorter för att ansluta sig till världens värsta islamistiska terrorgrupp – Islamiska Staten (IS). Hur många sympatisörer finns det kring var och en av dessa? Kinnaman har inte kommenterat islamiseringen med ett enda ord, därför har jag svårt att ta hans oro över Sveriges framtid på allvar. I klippet säger han att vi måste lära oss av historien.Ja, men vi kan börja med samtiden. Runtom i världen ser vi vad extrem islamism gör med samhällen.

Gängkriminaliteten i verklighetens Sverige ser inte ut som i Johan Falk-filmerna. En stor del av de som bränner bilar, langar knark, rånar och skjuter på varandra har bakgrund i Afrika och Mellanöstern. De är antingen första eller andra generationens invandrare. Det måste även en sådan som jag som själv har invandrarbakgrund kunna erkänna. En gängledare som Seth Rydell i Johan Falk-världen är väldigt sällsynt i den verkliga världen. I Rinkeby heter inte gängledaren Rydell, snarare Muhammed.

Det Kinnaman gör genom sitt ogenomtänkta utspel är att han riskerar att förlora fans. Året är inte längre 2014 då kändisar kunde plocka godhetspoäng genom att hålla floskelfyllda predikningar. För det är många vanliga svenskar som oroas över den islamiska extremismen och otryggheten som blivit en följd av den ansvarslösa invandringspolitiken, särskilt de som bor mitt i de områden som ”de goda” politikerna har skapat med sin kortsiktiga politik. Är det dem Kinnaman vill att vi ska belöna med våra röster?

År 2016 lovade Kinnaman att han skulle flytta till Sverige om Trump vann valet. Han bor fortfarande kvar i Amerika. Nu har vi valresultatet. De som oroade sig för verkliga problem, inte vindpustar som blåser åt fel håll, gjorde sig påminda. Det är hos verklighetens folk, inte hos kändisarna, som förnuftet finns.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

21 reaktioner på ”I Rinkeby heter inte gängledaren Rydell

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Tyvärr får man leva med enfaldiga kändisar som Ernman och Kinnaman. Att de råkar var duktiga sångare och skådespelare innebär inte att de besitter vetenskaplig kunskap eller ens ett gott omdöme.Enda sättet att få slut på eländet är att höja utbildningsnivån i landet, inte minst i naturvetenskap. Ett gott omdöme däremot finns nog bara i generna.

  Gillad av 2 personer

  • Pelle skriver:

   Att Malena Ernman låter sin dotter skolstrejka för att ”politikerna ska ta klimathotet på allvar” säger allt om den kvinnan. Endast en förälder som vill sitt barn mycket, mycket illa låter något sådant fortgå. Skulle tippa att sångfågelns egen möjlighet till uppmärksamhet att börjat tryta och att hon då måste ta till nya grepp. Kosta vad det kosta vill!

   Gillad av 3 personer

   • Trumpeten skriver:

    SVT Rapport och TV4 Nyheter kör bilder på barn som skadas i Syrien kriget, varför kan man undra.
    Trodde att journalister skulle jobba mot ledarna, dom som kan påverka en förändring.
    Skulle vilja se journalisterna fråga rebellerna varför dom inte lämnar landet och spara oskyldiga liv, samma fråga kan gå till dom ledare som stöder rebellerna.
    Om frågan är för politiskt känslig, byt jobb.
    Fråga våran utrikesminister och EU ministrar vad rebellerna har att erbjuda befolkningen, vilken demokrati står dom för, är deras värdegrund bättre än den nuvarande, försvinner religionskonflikterna etc.

    Gillad av 1 person

 2. Bo Svensson skriver:

  Att ett politiskt parti kallar sig religion, skall inte vara ett hinder för kritik och om dess mål och medel är oacceptabla, skall det inte tolereras. – Tolerans skall reserveras för det tolerabla.

  Är islam ett politiskt parti? – Som jag förstått, har islam ambitionen att fylla alla de funktioner som ett politiskt parti har och mer därtill.

  Gillad av 4 personer

 3. Aurora skriver:

  Ja, tomma tunnor skramlar mest. Våra kulturkändisar som tror att de ska lära oss politik. Jag har bojkottat dem för länge sedan. Kjell bergwvist, som f.ö bor i Thailand halva pret, reser och äter mat i Peru i tv men finner på något obegripligt sätt anledning att även där i programmet behöva uttrycka för tittaren sitt hat över SD. I tid och otid, ombedda eller oombedda, ska de agera vänsterpolitiska megafoner. M Ernman agerar inte på känslor utan på blind, och lönsam, vänsterideologi; precis som övriga ’kulturarbetare’ inkl vänstermedias ledarspalter och kolumnister som självgott skrev om vanliga människors oro som vanföreställning, hatspekulationer och skrv omvärldsbild.

  Gillad av 3 personer

 4. Isabella skriver:

  Hej Eddie,

  jag läser din krönika med igenkännande nickar.

  Jag har träffat ett flertal av de unga män som kom 2010-2015. Det sas att de flydde från krig och för sitt liv och inget hellre ville än studera och lära sig svenska.

  Jag har fortfarande kontakt med några av dem. Hur ser det ut idag? Flera är utan arbete. De flesta har åkt hem och gift sig med en landsmaninna i det land man flydde från för sitt liv.

  Nu vill man få hit sin fru. Ytterligare någon har hunnit att skaffa barn och vill få hit hela familjen. Man förvånas över att det går trögt.

  När ska samhällsapparaten börja ställa krav?

  Ett uppehållstillstånd innebär inte livstids försörjning i Sverige.

  Cirka 80 000 personer söker för närvarande medborgarskap i Sverige. Varför?
  Jag fick ett svar av en ung man: -Jag vill vara fri och kunna resa till USA och Australien”.

  Mannen saknar fast anställning och har usla skolbetyg vilket gör att han inte är särskilt attraktiv på arbetsmarknaden i Europa.

  Drömmar, drömmar. Visst ska vi ha drömmar men vi måste bekosta dem själva.

  Och apropå dessa kändisar och deras känslor. Känslostormarna bör sparas till scenframträdandet.

  Gillad av 7 personer

 5. Hög som låg skriver:

  Det här med mer allmän upphöjelse av kändisar har jag aldrig förstått mig på.

  Om vi för enkelhetens skull tänker oss att det finns 1000 mänskliga egenskaper. Varav två av dem är att sjunga väl, eller spela fotboll bra, varför skall jag då lyssna till dem när de rör sig långt bortom sin egen specialförmåga? De övriga 998 egenskaperna hos dessa kändisar/människor är kanske rentav medelmåttiga, eller mediokra.

  Att utnyttja sitt kändisskap, långt bortom den egna begränsningen och domänen, för att inbilla oss övriga att de också behärskar dessa övriga 998 områden, handlar i mitt tycke om ett tämligen försåtligt bedrägeri.

  Mästerskap kommer i olika former. I praktiken är vi alla bäst – på att vara oss själva. Rentav bäst i världen. Dock utan att för den skull vara kändisar stående i strålkastarljuset. Men den världsmästartiteln gör knappast att press, radio och TV springer benen av sig för att få intervjua oss. Att få höra just vår röst.

  Att låta utnyttja sin egen berömmelses mer glittriga fasad till att marknadsföra egna åsikter, långt bortom den egna kompetensen, är jag själv allergisk emot. Att media gör det av kommersiella och ideologiska orsaker förstår jag.

  Men heder åt de kändisar som förblir vid sin läst.
  Som inte låter berömmelsen stiga dem åt huvudet. Inte släpper in media till fåniga hemmahosreportage. Men framför allt att kändisar inte inbillar sig att de vet mer än oss övriga – bara för att de råkar besitta någon gångbar egenskap, eller efterfrågad tillgång, på en marknad. Jag prisar alltid självdistansen och en bibehållen integritet. Oavsett var den förekommer.

  Gillad av 2 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, Mohamed, tack. Visst känns det som att landet gått åt fel håll länge nu. Och det accelererar.Och många av oss tvingas nu bara att stå och se på eländet. Jag har sådan avsmak för politiken och politikerna. Ja, undantagandes Åkesson förstås, men han känner alldeles säkert samma avsmak för det politiska spelet. Undrar om inte många väljer att bli soffliggare om det blir nyval. Landet är ju ändå inte en demokrati längre.

  Gillad av 3 personer

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Kjell Bergqvist vräker sig i tv-soffor, predikar oss värdegrund, spänner blicken i programledarna och berättar om hur dödshotad han är men att hans engagemang för jordens obemedlade är obrutet.
  Han får naturligtvis inga frågor om bilbränder, om Ebba, 11 år, om skolbränder, om gängkrigen på våra gator, om sjukvårdsköer, om skolhaveriet, om hur flyktingstatus definieras i konventionerna, om våldtäkterna, om assistansbedrägerierna, om Malmös miljardförluster, om Botkyrkas och Södertäljes ekonomiska underskott, om grasserande otrygghet, om kvinnofriden som installeras på museum.
  Man frågar i stället varifrån han hämtar sitt engagemang.
  Säkert på nån krog, i goda artistvänners lag, där någonstans kan man glömma bort ovanstående, blunda, skåla och skråla.

  Gillad av 5 personer

 8. Vaknauppnu skriver:

  Aurora; Om man tar sin Mats ur skolan ; d.v.s. slutar ge pengar till organisationen han representerar med hänvisning till just detta att man inte tål denna falska pellejöns.
  Drabbar flickprojektet i Afrika men kan inte hjälpas…..Det är nog det lilla som går till dom…

  Gilla

 9. W skriver:

  Användaren ”Darko Crncevic”, en av de mest populära samhällskritiska rösterna på Twitter, har fått sitt konto på mikrobloggen helt nedstängt. Detta uppges ha skett efter påtryckningar från Expressen, som ogillade hans publiceringar.

  Darko Crncevic” har hela tiden skrivit under täcknamn och heter egentligen något annat. Han är uppvuxen i Sverige men har sitt ursprung i Polen, dit han flyttade 2016 eftersom han inte längre ville leva i det alltmer otrygga och repressiva Sverige.

  Darko säger ”Mitt val att vara anonym var såldes helt rätt och säger mig att ni inte kommit en jävla millimeter med åsiktskorridoren i Sverige.
  När en av Sveriges största tidningar kommer springande med advokater pga av satir så räcker det för min del.”

  Man börjar få andnöd…

  Gillad av 3 personer

 10. W skriver:

  Ebbas mördare kom till Sverige på grund av en huvudlös asyl- och migrationspolitik som saknar motstycke i Europa, ja faktiskt i hela världen.
  Och han var kvar i Sverige på grund av en dysfunktionell statsförvaltning.

  Det är de etablerade partierna i Riksdagen – både Alliansen och de rödgröna – som bär ansvaret för den politiken”, skriver Stefan Åkerlund far till Ebba.

  Men det stannar inte där. Han uppmärksammar också att många individer i de politiska partierna motarbetats när de varnat för konsekvenserna av den förda politiken. Även här finns ett ansvar, menar Åkerlund.

  ”Det är också de som bär ansvaret för att alla som ifrågasatte den politiken – också i deras egna led – brännmärktes”, fortsätter han
  och konstaterar även att ”efter dådet har dessa politiker inte gjort någonting för att utreda hur det kunde ske”.

  Nu föreslår Åkerlund att en ständig haverikommission bör tillsättas, frikopplad från staten.
  Den kommissionen önskar han driva tillsammans med näringslivet och civilsamhället. I slutklämmen vill han även se ett ansvarsutkrävande.

  Kan DGS bidra? Vi är väl många som reagerade på att ansvarsfrågan aldrig kom på tapeten

  Gillad av 3 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Att kändis eliten älskar vänster tankar och kommunism är ju som bekant ingen större nyhet.
  Kommunism avnjutes bäst i fina rum med kaviar och Champagne, att stå längst ner på näringskedjan i denna förljugna ideologi är inte alls lika sexigt. Då både ens bakgrund och ens kontaktyta inte är värt mer än dasspapper som är använt flertalet gånger.
  Kinnaman och Ernman har med största sannolikhet glömt hur smuts och lidande luktar, även om rollen av det ska spelas eller sjungs om så är det ett kort framträdande sedan väntar en frisk dusch och en yoghurt smoothie och sojalatte med hasselnötstopping och ett ekolavemang som sköljer bort all synd.
  En stor del av PK-gänget har som jag ser det tappat både rötter och fotfäste med tillhörande sans. I det tomma hål där själen en gång bodde, bortbytt mot framgång och det Fiiina livet så försöker man envetet fylla hålet med en mening. Att vurma för dom vanliga vore att erkänna sitt släktskap och likheter! Så istället så skall den ädle vilden räddas oavsett kostnader eller lidande.
  Om nu vilden vill eller inte vill bli räddad spelar ingen större roll. Då lite klatschiga bilder och smarta kommentarer på både Facebook och Twitter räddar en och ger mening.
  Det finns ett varmt ställe som omnämns i många religioner, dit önskar jag dessa ljugande själar!

  Gilla

 12. Hawwa skriver:

  Tack än en gång för en insiktsfull text.
  Det är trist att kändisar har den starka genomslagskraft de har (om/när de inte har genuina kunskaper i ämnet som har ett specifikt värde för den diskussion de ger sig in i).
  Tyvärr säger det lika mycket om oss, folket, som ger kändisskapet dess livsluft och som resulterar i den symbiotiska eko-bubbla där folket-kändisarna tumlar runt.

  Gilla

 13. olle reimers skriver:

  Kinnaman tillhör Hollywood. Han gillar förmodligen inte Jon Voight som stöder Trump.

  Hollywood; Main Stream Media, Hillary Clinton. Det livsfarliga (bokstavligen) triumviratet.

  Gilla

 14. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Ett liknande fenomen är när förintelseöverlevare (som Hédi Fried) antingen själva går ut med politiska ställningstaganden eller utnyttjas i det politiska spelet.
  Deras erfarenheter är värdefulla och eftersom det fåtal överlevare som ännu är i livet verkligen sjunger på sista versen i alla bemärkelser bör dessa erfarenheter dokumenteras så grundligt som möjligt innan de för alltid gått förlorade.
  Men … att deras vittnesbörd är viktiga och gripande som inget annat betyder inte att de har koll på vad som sker i dagens värld eller att de skulle vara särskilt insatta i nutidens politiska skeenden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.