Slutdebatt i svensk politik

Patrik Engellau

I fredags kväll var det slutdebatt på teve mellan riksdagens åtta partiledare inför valet idag. Jag har ett problematiskt förhållande till den svenska televisionen och särskilt problematiskt blir det när det ska hållas politiska debatter. Men jag tänkte att det är ju strax val, så jag stålsatte mig och sjönk ned i soffan.

Det blev så illa som jag hade förväntat mig. Jag undrar om inte tevejournalisterna tror att politisk debatt är någon sorts titelmatch i boxning. Åtminstone regisseras och orkestreras debatter på så vis. De tävlande filmas när de anländer till arenan. De vinkar leende till publiken. Jag får hela tiden en känsla av att de har boxhandskarna på. Sedan blir det nedräkning till matchens början, sekund för sekund. Journalister intervjuar journalister om de tävlandes dagsform och vad publiken bör vara uppmärksam på. Sedan börjar matchen. Nya journalister har nu tagit vid som matchledare och domare.

Under några veckor tidigare har journalisterna tagit ut de tävlande enskilt för träningsronder. De har ställt frågor och låtit partiledaren visa sina konster. Den ena partiledaren ska knocka konkurrenterna med högre löner till sjuksköterskorna, den andra med fler poliser, den tredje med att satsa mycket mer av skattebetalarnas pengar på skolan. Det kommer aldrig några begåvade uppföljnings- och kontrollfrågor från journalisterna. Men jag har förstått att det inte handlar om att hjälpa väljarna till upplysning, utan om att låta de tävlande visa upp sina uppercuts, jabbar och punchar, fotarbetet inte att förglömma.

Sedan började alltså matchen och de väl inövade slagen förevisades av den ena partiledaren efter den andra. Ibland slog de på någon annan, ibland slog de rätt ut i luften för sig själva för att demonstrera sin överlägsna stil. Sådana föreställningar är helt oanvändbara för en väljare som vill ta demokratin på allvar. Jag brukar ilsket lämna teven efter fem, tio minuter när det visar sig att det, trots mina orealistiska förhoppningar om något annat, kommer att bli som vanligt.

Men den här gången satt jag alltså kvar och det var tur för mig, för plötsligt tog allt en oväntad vändning. Så här sa Jimmie Åkesson:

Jobb är viktigt, jobb är avgörande. Men vi måste ju också ställa oss frågan… Hela integrationsdebatten har i alla dessa år handlat om just jobb. Bara invandrarna får jobb så kommer allt att lösa sig har alla de här [Åkesson avsåg de övriga partiledarna]. Men det händer ju inte. Det blir inte så. Och därför måste man ställa sig frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Jo, det är för att de inte är svenskar. För att de inte passar in i Sverige och då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. [Här hamnade Annie Lööf i affekt, slog handen i bordet och utropade ”Men hur uttrycker du dig!”] Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige. Men de här [de övriga politikerna] har i alla år mött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle… utanförskap [övriga partiledare föll Åkesson i talet och fortsättningen gick inte att höra]… du är alltid så arg, Annie Lööf, sluta skrika och gapa i varenda debatt [”Det gör jag väl inte”, mumlade Lööf].

Inte bara Annie Lööf blev djupt chockerad över Åkessons uttalande. Björklund sa att det är oacceptabelt. Lövin kände en farlig iskyla. Lööf anklagade Åkesson för att hysa olämpliga värderingar. De andra såg bistra ut men höll tyst i denna fråga utom Busch Thor som sa något oklart som kunde tolkas som en form av stöd för Åkessons uppfattning.

Sedan är matchen över och ett eftersnack börjar där journalister intervjuar journalister om vad de tävlande sagt. Då kommer plötsligt ett uttalande från chefsjournalisten:

Vi ska börja med att säga att Jimmie Åkessons uttalande här i inledningen var grovt generaliserande och att SvT tar avstånd från det.

Jag undrar om det någonsin tidigare har hänt i det statliga tevebolagets historia att bolaget – alltså inte enbart en enskild journalist – tar avstånd från ett uttalande som gjorts av en medverkande i ett program. Hur gick det till? Blixtinkallades bolagets styrelse efter Åkessons uttalande? Hann styrelsen fatta beslut inom den timme som gick mellan uttalandet och SvT:s fördömande? Eller var det inte styrelsen utan någon anställd som på känn och i bolagets namn introducerade en ny och märkvärdig policy som går ut på att bolaget som juridisk person ska ta ställning till vad folk säger i rutan?

För övrigt tycker jag att Åkessons synpunkt borde diskuteras snarare än klubbas ned. Vad Åkesson menar, tror jag, är att mångkulturpolitiken försvårar integrationen av migranter. Det tål att tänka på. För mig låter det inte osannolikt att en politik som uppmuntrar exempelvis en somalier att bevara sin somaliska kultur och som finansierar hans fortsatta somaliska liv sedan han flyttat till Borlänge kan utgöra ett hinder för vederbörandes inpassning på den svenska arbetsmarknaden. Att flera partiledare och det statliga tevebolaget med avsky förkastar en sådan synpunkt i stället för att bemöta den med rimliga argument är enligt min uppfattning ett svårt tecken på bigotteri och trångsynthet.

PS Jag läste Radio- och tv-lagen (2010:696) för att se om det finns laglig grund för tevebolagets avståndstagande. Följande tre stadganden skulle kunna ha med saken att göra.

I 4 kap 8 § står det att ”sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt och med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i tv”. Det talar närmast för motsatsen till bolagets agerande.

I 5 kap 1 § bestäms att bolaget ska se till att ”programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Det är såklart en gummiregel. Det där med människors lika värde gör nog att vem som helst kan åka dit för vad som helst. Om jag ger en tia till en tiggare kan en annan tiggare hävda att jag bryter mot likavärdesprincipen genom att inte ge honom motsvarande dusör.

I 5 kap 4 § står det att uppgifter som sänts ”ska beriktigas när det är befogat”. Man kan nog inte påstå att Åkesson kom med ett sakfel.

 

100 reaktioner på ”Slutdebatt i svensk politik

 1. Fredrik Östman skriver:

  Vi skall inte bara lägga ner Sveriges Television. Vi skall hårt bestraffa de av dess funktionärer och anställda som har missbrukat det politiskt genom åren t.ex. med hänvisning till 4:8. Och det är väl i princip alla dess journalister-ersatz och ersatz-journalister.

  Gillad av 14 personer

 2. X. Terrain skriver:

  Jo, har han inte en poäng :), jag tycker också det är problematiskt när ledarsidorna ger exempel på somalisk kultur, nämligen att fyra människor befinner sig i valbåset samtidigt, en man och tre kvinnor, och svensk kultur vilket är att valförrättarna lät dem rösta och inte körde dem på porten, för att sedan använda detta som ett exempel på att ”AFS och NMR” (två kusiner, nästan som kusinerna hat och hot) kommer att anmäla valfusk. Inte bara våldtäkten är ett intressant kulturmöte utan svensk demokrati och patriarkal klankultur och islam är andra möten värda att notera. Är det inte rimligt att frukta valfusk? TV fuskar ju, de är alla aktivister, som den afghanska påverkansagenten säger, alla är aktivister, alla, alla..

  Vi upptäcker att vi aldrig haft demokrati, sossarna tog makten, och vänstern har ökat sin makt och infiltrerat alla institutioner och ökat skatten i snart hundra år. Det är först nu som folk använder sin röst till att vara i grunden oeniga med den pk-istiska vänstervinden som har blåst i alla år, vi har fåtts att tro att man kan leka höger och konservativ om man är för friskolor och fjuttiga jobbskatteavdrag, men det är ju trams, läppstift på en gris som det heter, eller en kamel. Vi har bara haft pk-istiska vänsterpartier att välja på, först nu så har vi andra att välja på, SD, AFS och MED, och maktapparaten kommer inte att ge upp makten för något så löjligt som att förlora i demokratiska val.

  Gillad av 12 personer

 3. X. Terrain skriver:

  Jag minns bara en boxningsmatch jag sett live, den är passande, Mike Tyson som en gång varit formidabel, alla var rädda för honom och hans 50cms nacke, han härskade och styrde oinskränkt i ringen, tills en dag han var en föredetting och reducerades till en fuskande desperat cirkusgycklare och bet örat av Evander Holyfield:

  Känns desperationen och regelbrotten igen?

  Gillad av 8 personer

 4. Christer L skriver:

  Lägg märke till den feminina snitsen på hela den oerhörda upprördhet som inträffade. Vilhelm Moberg varnade för ”demokratur”. Om han levde idag skulle han varna för femyranni, denna kvinnliga maktmetod som skrämmer vita svenska män till underkastelse. Må vi akta oss, vi män, om femyrannerna inte vinner i kvällens popitopp i politiken i SVT!

  Gillad av 3 personer

 5. X. Terrain skriver:

  För övrigt så skall jag nog ta en sväng förbi vallokalen så att inte det lokala 7-klöver gänget sitter och slänger valsedlar och låter sina kompisar rösta 7 gånger, eller sticker valsedlar i händerna på migranter.

  Att döma att hur uppslupna de lokala partiföreträdarna var utanför matvarubutiken så har de nog inte insett att detta är på allvar, det kommer nog att gå upp för folk så sakteliga nästa fyra år när det som gömts i snö kommer fram i tö, jag ser fram emot nästa val 2022 när jag lägger min röst på AFS, jag tror 7-klövern, eller 5-klövern, kommer att vara mer allvarlig då.

  Gillad av 2 personer

 6. X. Terrain skriver:

  Man kan för övrigt notera att men redan inom statsmedia är nervös för att få en ny herre, så man sparkade aktivisten som brasklappade Åkesson, men hennes chef är kvar. Inte så länge till gissar jag, deras dagar är räknande.

  Gillad av 9 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Den ”sparkningen” var bara att man rent kosmetiskt pudrade över blemman. Man sparkade henne inte. Hon ”sparkades” bara som utgivare i samband med valet. Det är en ren fejk-hantering. Imorgon, när valet är avgjort, är hon tillbaka på jobbet som vanligt.

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Det var fortfarande en enorm prestigeförlust för SvT. Om Åkesson dessutom inte samarbetar med deras valvaka och vinner valet stort, vad ska de säga då? I och med att de redan sparkat valvakans chef så har de ju erkänt att de har gjort fel. Vad kan de säga då?

    Gillad av 1 person

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Jo, jag vet. När det kom fram att SD diskuterade att bojkotta valvakan så sa jag att jag verkligen hoppades att de skulle göra det. Vilken nesa för SVT om SD blir största parti samtidigt som de (SVT) är bojkottade.

    Gillad av 1 person

 7. A skriver:

  Jag har förväntat mig att de skulle åstadkomma nåt större än detta, men det fick väl duga då. Förövrigt så är Jimmiesnacket passé för min del. Jag är inte ens säker på att det är bättre än inget. Men visst, in Sweden we have a system… så då blir ju allt därefter. 🙂 För min del blir det tveklöst AfS!

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

  • X. Terrain skriver:

   Yep, AFS är nästa parti som kommer att dubblas i varje val. Jag tycker lite synd om SD, de kommer att få makt gradvis som det svenska folket inser problemen och kommer att försöka lösa dem, men svenska folket är inte redo för vad som krävs så SD kommer inte att lyckas själva, och AFS kommer att växa i takt med att svenskarna ser vad 7-klövern ställt till med.

   Gillad av 7 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Ja är det inte konstigt att man måste byta parti lite av och till. Varför kunde inte nåt av de gamla partierna vakna upp och säga, vi hade fel, nu har vi sparkat alla som hade fel och nu ska vi lösa detta. Men, förresten, skulle nån tro dem?

    Gillad av 1 person

 8. Aurora skriver:

  SVT och public service har sedan länge stora svårigheter att hantera kravet på opartiskhet som de lyder under. Man försökte försvara sitt avståndstagande med att man tidigare fått flera nedslag av Granskningsnämnden då man låtit sagt passera. Så nu skulle man, banne mig, inte låta detta passera. Problemet är bara att SVT och public service är märkligt selektiva när de ’missar’ eller inte missar något som sägs. De är alltså inte alls objektiva även när de till synes uppfyller de krav som de är satta under.

  Gillad av 11 personer

  • X. Terrain skriver:

   Krav om opartiskhet? Vilket skämt, de har inte varit opartiska sen Mumintrollet var på julkalendern, nog inte sen månlandningen som är det första jag minns på TV. De har aldrig haft något sådant krav, dynamiken som driver dem är en vilja att trycka ner SD (din opartiskhet) som börjat balanseras av en rädsla för att snart kanske få en ny herre.

   Gillad av 10 personer

   • Kristina von Heland skriver:

    Jag har inte fått ett program prickat men en erinran. Jag skrev att de skulle publicera mitt namn också då jag inte ville vara anonym men det gjorde de inte. Jag såg det som en seger, jag skickade in för att testa. De var tvungna att skriva något då all dokumentation jag medsände var svart på vitt med alla lögner om mig och mitt arbete. Kul tyckte jag.

    Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Aurora: Tydligen pudlade SVT sedan, och den som låg bakom uttalandet verkar ha fått någon form av bestraffning.

   Man insåg tydligen att hela farsen fått en alltför tydlig bismak av Nordkorea.

   Gillad av 1 person

   • Xi. The nine situations skriver:

    Kära nån, var får ni dessa villfarelser ifrån? Det enda som styr dem nu är rädslan för att SD snart får reell makt och börjar sparka folk, och att bli sparkad då betyder att de inte finns någon ny tripp-trapp-trull position att hoppa till, det betyder a-kassa, på de villkor som gäller för svenskar, så har du pengar så blir det avdrag.

    Anledningen till att jag gillar DGS det är att jag uppfattar att Patrik ser verkligheten nästan som jag, cyniskt skulle någon säga, som det är säger jag.

    Gillad av 5 personer

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Den pudeln var en ren kosmetisk skademinimering från svt. De insåg att de skitit i det blå skåpet. ”Bestraffningen” består enbart i att ”Eva Landahl byts ut som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka”. Väldigt hårt straff. [/ironi]

    Gillad av 3 personer

 9. MartinA skriver:

  Åkesson pratar i nattmössan. Det som gav nationalstaten dess styrka var att dess medlemmar såg tillbaka på en gemensam historia. SDs fantasier om att ”bli svensk” visar bara att de inte är ett nationalistparti, att de inte är ett konservativt parti och att hela deras politik baseras på fantasier, på ett fundamentalt misslyckande att förstå människan, historien och verkligheten. Läbbigt parti.

  Gilla

   • Linden skriver:

    Afs lanserar idag sitt ekonomiska program,
    Bland partets viktigaste satsningar finns platt skatt på 25 %, smaka på det tjugofem procent,
    stärkt välfärd och upprustat försvar.
    Partiets viktigaste besparingar är i sin tur invandringsstopp och återvandring, EU-utträde samt slopat bistånd.

    En annan post heter ”Dränering av det politiska träsket”, där man bland annat vill lägga ned ett stort antal myndigheter, och totalt spara 35,5 miljarder.
    Vad som kommer att hända med public service framgår inte vad jag kunde se, men vi kan väl ana.
    Välutbildat rakryggat och kunnigt folk i Afs.

    Gillad av 6 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Verklighetens folk som nån gammal kristdemokrat sa. Fast jag har inte landat hos AfS ännu. Kanske kommer ett ännu mer redigt parti vad det lider.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    DGS tenderar höger och samhällskritiskt. Och kritiken mot invandringspolitiken och funderingar kring hur massinvandringen kommer påverka är så att säga en konstant underström på DGS.
    Eftersom det inte finns några högerpartier i sverige och etablissemanget är som en jättblobb så är det inte så konstigt att DGS spjutspets (vi kommentatorer alltså, höhö) tenderar DGS. Men skribenterna har ej gett några tecken på det, vad jag vet. De är möjligen positivt neutrala till SD.

    Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Du tror mer på multikulti? Det har gått alldeles utmärkt tycker du?
   Om man flyttat till ett annat land-det har jag-vänjer man sig vid landets seder och bruk. Man lär sig språket, man försöker följa seder och bruk. För oss med utlandsboende blir det köttbullar med lingonsylt på IKEA, luciafirande med svenska skolan i den-katolska-kyrkan.
   Det finns gratis språkkurser på nätet, man kan för en billig penning ta Babbel.
   De som kommit har haft 2.7% asylskäl, de har passerat många länder innan. Enligt FN ska man söka i närmaste land.
   Man ska som svensk visa att man kan försörja sig, att man har sjukförsäkring och bostad. Detta i annat EU land. Man tar seden dit man kommer. En del bildar lite bridgeklubbar med mera, finns föreningar för de som vill träffa svenskar.
   Om det inte passar kan man åka hem. Somalia har slutit fredsfördrag. Etiopien likaså. Syrien är snart fredligt, det sker en återvandring nu. Egypten helt OK.
   Du kan se det då resebyråerna har charter till dessa länder. Afghanistan-per capita större risk att bli skjuten i Malmö än i Kabul. En intervju i El Mundo är intressant. De har intervjuat folk i Malmö. Polisen säger förr sköt de i benen nu skjuter de i huvudet.

   Gillad av 5 personer

   • olle holmqvist skriver:

    Multikulti funkar om alla olika kultingar har eget välstånd, arbete, bostad, skolor, respekt för varandras religion, och framtid för kommande…..
    Confœderatio Helvetica (Schweiziska edsförbundet),

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Massiv återvandringspolitik är nödvändig för att skapa det som SD påstår sig vilja skapa. Men med SDs ställningstaganden kommer de skapa en nidbild av nationalstaten. De lever i en fantasivärld.

    Gillad av 1 person

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Detta har bara varit att vänta på. Nästan dagligen i någon av SVTs kanaler eller SRs radiokanaler hör man politiska påståenden och smått förtäckta ställningstaganden oftast i vänsterradikal riktning. Detta visar på ett grundläggande fel som under många år fått smyga sig in i bolagen genom att anställa folk efter så kallade värdegrundsfloskler snarare än efter kompetens. Nu allra senast kom det otroligt korkade beslutet om att i en politisk TV-debatt ta avstånd från en politikers uttalande – i detta fall Jimmie Åkessons – med hänvisning till någon gummiparagraf. Om man lyssnar under årets 12 månader på P1-kanalen händer liknande saker ganska ofta också. Botten!
  Jag retar mig på att efter en debatt – t.ex politisk sådan – skall en så kallad expert komma in i efterhand och tala om för oss ”dumma” tittare/lyssnare vad som egentligen avhandlats eller sagts. Jag blir lika förbannad varje gång detta händer. Det är inte sällan dessutom att denne så kallade expert lägger till något som inte sagts från någon av de debatterande utan som han ( oftast en Tomas R eller ? Furtenbach ) tycker borde varit med och som placeras i den ene eller andres mun. Heltokigt. Bort med dessa efterkonstruerande så kallade experter. Vi – allra flesta som lyssnar – fattar själva vad som sägs och vill själva göra eventuella tolkningar.
  Jag lutar mer och mer åt att en radikal omorganisation av Public Service måste till med chefer och medarbetare som är anställda för sin kompetens och inte av andra skäl. De skall också skriftligen försäkra att de har förstått vad opartiskhet betyder och visa att de har kompetens för sitt uppdrag och sin roll.
  Slutligen gillar jag inte att licensavgiften omvandlas till en skatt vilket ju innebär att man inte kan säga upp avgiften om man inte vill ta del av innehållet överhuvud taget som sänds.

  Gillad av 7 personer

  • Xi. The nine situations skriver:

   Been there, Done that, jag stod inte ut till sist och övergav systemmedia helt. Livet blir bättre, luften renare, till och med vädret blir bättre utan systemmedia, vinet smakar bättre, löven b,ir grönare.

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Ja, været kan man jo følge på nett – både smhi.se og det norske yr.no .
    Ingen grunn til å glane på Dagsrevyen en halvtime og irritere seg før den kommer til været!
    Har ikke sett på NRK på mange år. Venstrevridd de også, men jeg leser i avisen at de igår tok avstand fra SVTs dårlige oppførsel mot Jimmy Åkesson.

    Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Det ska tydligen skattefinansieras nu. Passa på och sänk finansieringen med 20% som Danmark gjorde, då kan de sända allsång på Skansen och schlagerfestival. De köper ändå in det mesta, det kan man göra själv idag.

   Gilla

  • mobelmanen skriver:

   Din uppfattning är min uppfattning. SVT kan göra på följande sätt: 1) sparka ut alla kommunister dvs 95%, sedan börja om från början. Ny ledning, sann opartiskhet införs, och absolut inga ”tonårsjournalister” anställda, dvs tjejer/ killar utbildade på Södertörns högskola. 2) Vanlig betalkanal för kulturmarxister. Där partiskhet, intolerans, visat förakt (oliktänkande) kan applåderas till allas lycka..osv

   Gilla

 11. brrr skriver:

  Det Public Service också gör, är att de ytterligare en gång, och väldigt kraftfullt dessutom, legitimerar föraktet och hatet mot SD och dess väljare.
  Legitimerar motstånd mot SD.
  Legitimerar valfusk för den som vill och har möjlighet.
  De som kan ”fixa” bort några SD-sedlar får en stark känsla av att vara på ”rätt” sida, att agera i rikets intresse, att göra något gott.
  De vet att de kan räkna med beröm från dem som betyder något, som har hög status. Som en hund när den får beröm av husse/matte, viftar lyckligt på svansen och dreglar lite.
  Det hela är så genomvidrigt ynkligt infantilt. Inte nog med att personal på gemensamt skattefinansierade Public Service föraktar våldtagna tjejer, fattigpensionärer, landsortsbor och många andra, de har även mandat att öppet och offentligt visa sitt förakt och uppmana andra att hata och förakta.
  Hur kommer det sig att jag osökt associerar till orcher?

  Gillad av 11 personer

  • Xi. The nine situations skriver:

   Jag har precis sett om ringen, jag rekommenderar det, man kan se många analogier till dagens politiska utveckling, kanske till och med lösningar. Exempelvis så slog det mig när jag såg Saruman föda upp orcher eller Uruk-Haier utan kvinnor att det är precis sådana aggressiva, könlösa av insemination utan kärlek skapade varelser, som pk-ismen och etablissemanget frambringar.

   Det finns mycket att hämta, vad är ringen, vem är Frodo och Hobbitarna, vem är Gandalf och varför vill han inte bära ringen, vem är Aragorn, vem är Sauron och orcherna? Vem är Gollum? Vilka är älvorna och dvärgarna?

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Böckerna hämtar sitt stoff från Europeisk historia. Till exempel talar Rohirrim gammalengelska (500-1066) och deras kultur är modellerad på anglosaxerna. Slaget på Pellenors slätt är inspirerat av Slaget på Katalonska fälten mellan en allians mellan visigoterna och Rom mot Atilla hunnen. Theoden motsvarar Theodoric I i slaget. Samtidigt som tolkien använt namn på gotiska snarare än gammelengelska för namn på Rohirer som levde före Eorl den unge red ner från norden. Så Rohirrim är inspirerade av både anglosaxer och goter och det har skrivits in en språk-utveckling från gotiska till gammalengelska. Och då skulle vi kunna kalla Sauron för Atilla.

    Samtidigt finns en symbolisk berättelse om makt och människors förhållande till makt. Som inte har med de historiska legobitarna att göra.

    Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   RTVE den statliga spanska kanalen beskrev Sverige inför valet. På textremsan rullar det om valdebatten och hur man la in egna kommentarer från programledningen. I ett land som är en ung demokrati är detta mycket illa. På den tyska skvalkanalen som var på i bilen kommenterade man också. Man beskrev att SD gick framåt pga oroiligheterna i Stockholms ytterområden De är förundrade vad som sker. El Mundo har en analys av bostadssituationen.
   Jag tror att utlandets kommentarer och analyser är mer konkreta och utgår från fakta och siffror. Även El Pais, socialistisk, försöker förstå vad som händer.

   Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Demokratiparagrafen som SVTs valchef hänvisar till handlar om allas lika värde vilket naturligtvis inte kan gälla för människors arbetsvärde där Åkesson menade att invandrarna behövde bli mer som svenskarna för att få ett högre arbetsvärde.
  Detta bryter inte mot demokratiparagrafen där allas lika värde står för att alla människor är värda lika respekt och omtanke.

  Valchefen gör därmed fel när hon hänvisar till demokratiparagrafen och allas lika värde. Felet är allvarligt.

  SVT gör också fel när det konkret hänvisas till att Åkessons tal var ”grovt generaliserande”. I sak torde Åkessons påstående ha betydande riktighet, men vad har SVT med det att göra?
  Däremot så uttalade Lövin något om bruna attityder, det var grovt generaliserande.

  SVTs övertramp är mycket grovt, än grövre blir det när man vägrar ge en ursäkt.

  Gillad av 8 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   ”Demokratiparagrafen” lyder i sin helhet:
   »1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.»
   En nyckelfras i denna paragraf är, enligt min mening, ”programverksamheten som helhet”. Det innebär inte något förbud mot att uttrycka idéer som strider mot dessa idéer eller principer i program, eller ens ett förbud mot att sända hela program som strider mot detta. Vad det säger är att sådana program eller inslag inte får ta över eller ges en oproportionerligt stor representation. Det är ”helheten” som skall genomsyras av dessa idéer och principer, inte var och varenda detalj.
   (Jag tog upp detta och granskade också SVT:s sändningstillstånd i Jan Helin, swesocs svarta ryttare.)

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det hänvisas här till två fenomen:

    1. ”det demokratiska statsskickets grundidéer”
    2. ”principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”

    Eftersom det inte på något sätt är klart vad ”det demokratiska statsskickets grundidéer” är och inte ens vad ”det demokratiska statsskickets” eller för den delen adjektivet ”demokratisk”, så säger oss den första hänvisningen — i en tillämning av rättsstatliga principer — ingenting alls.

    När det gäller den andra ”principen”, så frågar man sig vad det är för en princip som omfattar ”alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”. Kan det vara den kristna humanistiska principen, den silverne regeln, att man inte kan motivera organiserat våld, alltså i modern tid statens verksamhet, men hänvisning till metafysiska föreställningar som överlämnats genom transcendens, eftersom varje människa besitter lika förmåga till sådan transcendens och därmed är tillgänglig för direktkommunikation, vilket gör det inte bara onödigt, utan ondsint, att använda statens kommissarier för att indoktrinera någon?

    Men då faller ju hela public service för bilan, medan privata medier gives full frihet att följa sitt eget samvete.

    Kanske inte så dumt, trots allt?

    Gilla

  • Gösta Johnsson skriver:

   Svt/Sr måste snarast möjligt omorganiseras och kompetenta människor anställas. Nu är det övervikt av dåliga journalister, chefer och reportrar som inte förstår ellrr förstått sin roll.

   Gilla

 13. Varva skriver:

  TACK PATRIK! Jag är förundrad över dagens journalisters, i många fall, oförmåga att lyssna på ett helt budskap innan de går igång. I min lokaltidning igår fanns den mest hårresande ledare om Jimmie Åkesson och journalisten UPPMANADE de som inte röstat att INTE RÖSTA på SD!!! Är inte detta valpåverkan? Arma Sverige.

  Gilla

 14. Östrahult skriver:

  Det som slår mig är med vilken självklar överlägsenhet personerna i ledningen för Public Service agerar som uppfostrare och innehavare av ett revir som de anser sig äga. Inte ett spår av respekt för deras uppdragsgivare – skattebetalarna.

  Det här beteendet säger en hel del om mentaliteten bland dessa, man tillhör ett etablissemang som är utvalt och som sitter säkert i sadeln.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Ja, det är få saker som retar mej mer, än dessa människors föraktfulla attityd mot oss som är deras uppdragsgivare, och som dessutom betalar deras feta löner! Man blir både äcklad och förbannad!

   Gilla

 15. Björn skriver:

  Jag tror att det där ”avståndstagandet” har legat länge SVT-redaktörernas skrivbord och bara väntat på ”rätt tillfälle”! Som ett ”ess i rockärmen”, typ! Frustrationen har hela tiden stegrats, och när de nu tyckte sig se den sista möjligheten att ”utnyttja” det innan valet, kastades det in i ren panik!

  Gillad av 6 personer

  • Tritonen skriver:

   Jag är förvånad över att den samlade PK-journalisten ännu inte har lyckats gräva fram någon prakskandal om SD, och lite positivt att de fått fram skandaler om andra partier ( MP-politikerns erbjudande om 3000 muslimska röster, t ex)
   Det ”moraliska” inhoppet från SVT under slutdebatten visar klart och tydligt deras agenda. Tror dock att SD mera vinner än förlorar på det.

   Gilla

 16. Fredrik Östman skriver:

  Att det kommer att vara omfattande fusk i detta val står redan fast. Johan Westerberg, som förefaller ha god insikt i systemets inre, utgår ifrån detta när han på Facebook uppmanar sina följare att fuska på ett fint sätt som inte märks och syns och kan anmälas, och inte som vanligt så att det märks och syns och kan anmälas. För den här gången kan det för första gången hända att anmälningar faktiskt görs.

  Att det kommer att fuskas tar han för givet på ett så basalt plan att han inte med ett ord problematiserar det. Skrämmande, men inte överraskande.

  SAP har aldrig haft något som helst intresse av en demokrati som inte väljer SAP.

  Gillad av 3 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Det där måste du ha fått om bakfoten. Jag kan inte tänka mig att Johan Westerholm uppmanar till valfusk. Han är ju starkt kritisk till hur valrörelsen och valet bedrivs. Trots att jag inte själv har lyssnat på den (ännu, vilket snart skall vara åtgärdat) rekommenderar att jag lyssna på den färska podden där han är gäst hos Aron Flam: 9.6 Johan Westerholm Hotet mot Yttrandefriheten by DEKONSTRUKTIV KRITIK | Free Listening on SoundCloud

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Han uppmanar folk som han utgår ifrån kommer att valfuska, eftersom detta bruk är djupt rotat i deras kultur, alltså vänsterfolk, att passa sig noga så att anmälningar från AfS’ sida inte godtages av domstol. Har svårt att tolka detta på annat sätt än som en förtäckt uppmaning till valfusk.

    Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Jag läser Westerholm så gott som dagligen. Jag kan inte föreställa mig att han skulle uppmuntra någon till valfusk på allvar. Det vore helt ”out of character” för honom. Nu vet jag inte var någonstans du såg det, så jag saknar kontext och kan inte gärna uttala mig utifrån vad han faktiskt sa, men jag misstänker att det snarast handlar om ironi och sarkasm om han faktiskt sa så.

    Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Det är, minst sagt, en ganska grov beskyllning att påstå att han uppmanar dem till att fuska fint så det inte blir upptäckta. Nu framgår det av vad du säger att du läst mellan raderna och tolkat in den uppmaningen. Jag tycker nog att du borde vara lite försiktigare i dina anklagelser.
    Jag uppfattar det väl snarare som att han uppmanar dem till att inte fuska alls. Vilket är helt i linje med hur Westerholm rent allmänt resonerar och agerar.

    Gilla

 17. SVT:s oförstånd skriver:

  De som anser att höglandspapunaner och Andamanernas hotade folkspillra skall bibringas en gemensam och korrekt värdegrund, efter svenska mått, uttalar sig djupast sett för kulturmord.

  Det är frapperande att samma person som ena ögonblicket säga sig vara för en enda gemensam värdegrund, i nästa ögonblick kan vara för all mångkultur. Och därmed för olikhet i värdegrund.

  Förmodligen sker detta i ren aningslöshet.

  För man kan inte vara starkt för och eller emot något motstridigt – samtidigt.

  Antingen är man för mångkultur och försvarar då Andamanernas folkspillras rätt till att få vila ut i sin egen värdegrund.

  Då kan min inte i nästa ögonblick hävda att de bara kan vara acceptabelt men en enda PK-certifierad värdegrund.

  Denna ekvation går inte ihop.

  Sanningen är att människans framgång bygger på hennes kulturella dynamik. I den ingår olikhet i värdegrunder, som en del av kulturen.

  Men ett väl fungerande enskilt samhälle kan inte – samtidigt – ha hundratals olika värdegrunder att arbeta efter. För det sliter isär samhället och försvårar för mer kollektiva strävanden.

  Sverige lever i dag i ett slags kulturellt limbo.
  Vad Åkesson försökte förklara var att de som väljer att komma till Sverige, och leva under svenska förhållanden, gör ett eget val. För att bli gångbara på en svensk arbetsmarknad krävs det då vissa kulturkorrigeringar. Kalla det gärna för anpassningar. Men detta val är och blir deras eget, när de väljer Sverige som destination. Och för oss själva krävs det för ett fortsatt liv i ett fungerande land.

  Det var detta som SVT:s ansvariga inte ville förstå.
  De förblindades i stundens hetta av sin egen hävdade värdegrund – som jämt tycks falla ut som ett singularis. Trots all ”pluralism” som vi idag omges av.

  Gillad av 5 personer

 18. Isabella skriver:

  SVT – Svenska Vänsterns Television

  Så uppfattar jag mycket av den information som ges i Rapport och Aktuellt. För att inte tala om Agenda.
  Journalister är säkert oroliga över att mista jobbet. Det är förståeligt men ursäktar inte agerandet under politikerdebatten. Citat ska skrivas ut i sin helhet. Det är det minst kritiska som jag uttrycker här.

  Kändisar, högst respekterade personer som själva upplevt nazismens fasor, varnar för högern, nationalismen och SD.

  Varför ser man inte det STORA HOTET, islamismen som breder ut sig i varje del av landet.
  I djupare samtal med afghaner och somalier hör jag hur lite vi har gemensamt. De vill ha den ekonomiska standarden men inte bli svensk. Man vill leva afghanskt och somaliskt med svensk standard. De jag möter och för samtal med anser islam stå över all annan religion.

  Jag möter också muslimer som har skaffat sig arbete, anser religionen vara en privat angelägenhet och frågar varför vi svenskar inte ställer krav på nyanlända. Nu ser man ett land som mer och mer börjar likna det man flytt ifrån. De etablerade muslimerna vill inte fösas in i olika muslimska organisationer som säger sig företräda alla muslimer.

  Vi sviker inte enbart etniska svenskar utan också den stora grupp invandrare som varje dag går till arbetet, är laglydiga och inte märks i debatten eller syns på tidningarnas förstasidor. De som bidrar till landets välstånd. Om de flyttar skulle landet bli fattigare. Staten skulle mista skattemedel och landet mister människor med kunskapskapital.

  Dagens politiker beter sig som omogna tonåringar. Gapar och skriker, talar i mun på varandra. Ingen får avsluta en mening. De personerna ska väljas att leda landet. Hårresande!

  Vänstertänket ligger som ett stort grått moln över landet med statsmedia i täten för att förmedla propaganda och villfarelser till folket.

  Idag röstar vi.

  Gillad av 7 personer

 19. Pelle skriver:

  Visst ska SvT läggas ned och yrkesförbud införas för de som tidigare har varit verksamma där!

  Är det inte lite ironiskt att samtliga tre högsta SvT-chefer som nu valsat runt i samband med debattskandalen är helt identiska enligt SvT:s egen intersektionalistiska religion? Alla tre är vita, etniskt svenska heterokvinnor i åldern 50+. Vad hände med det heliga mångfaldspåbudet?

  Nåväl, strax efter kl 20 ikväll kan vi påbörja arbetet med SvT:s nedläggning. Någon som kan slå Netanyahu en signal? Han bommade ju igen Israels motsvarighet till SvT, så nog går det alltid att få bort förruttnelsen.

  Gillad av 6 personer

  • Xi. The nine situations skriver:

   Borde inte detta vara en generell princip, alla organisationer blir incestuösa efter ett tag, varför inte ha ett tidsbestämt mandat sedan lägga ner och sparka alla. Det nuvarande mandaten har gått ut, bara foten i röven är kvar.

   Gilla

 20. Bo Svensson skriver:

  Vad betyder ”allas lika värde”? – Skall alla ha samma rang? – Måste alla livförsäkringar vara på samma belopp? – Får man inte älska någon mer än någon annan?

  Ett begrepp utan betydelse är nonsens och floskelfjantarna skall få ha det för sig själva. – Det hör inte hemma i en grundlag.

  Gillad av 1 person

 21. Lennart Bengtsson skriver:

  Den djupa svenska staten visade sitt verkliga=fula ansikte i SVT under fredagens partiledardebatt. Den är vida mer maktfullkomlig än dess amerikanska motsvarighet. Den bryr sig inte särskilt mycket om dagens val utan kommer att fortsätta som om inget har hänt. Det är ju den som har den verkliga makten i Sverige och de stackars undersåtarna är alldeles för nedpressade, sönderskattade och systematiskt hjärntvättade för att åstadkomma en ändring. Politiker som den inte godkänner föses effektivt åt sidan in i obemärkthetens mörker.

  Den stora frågan är hur man skall kunna koppla ett grepp på den djupa staten och ändra dess sätt att tänka? Eftersom den så länge har haft makten över all utbildning och utnämning till alla maktpositioner är det en formidabel utmaning att få en ändring till stånd. Vad den totalitära staten emellertid inte inser är att den fortlöpande kommer att försvagas och till slut kommer den bara att härska över en förlorat och irrelevant samhälle som det finns gott om på jorden. En sådan insikt är det enda som kan få en ändring till stånd. Vem vill vara herre över en stat som har framtiden bakom sig ?

  Gillad av 6 personer

  • Xi. The nine situations skriver:

   Vi måste alla vara villiga att offra, alla våra vänner och släktingar som är indoktrinerade, de kan inte få fortsätta vara ifred, vi måste förstöra den goda stämningen alltid, de måste vid varje tillfälle tvingas att försvara sin ondska, sitt försvar för att 12-åringar våldtas och att kvinnor inte längre är säkra.

   Gillad av 3 personer

 22. Elisabeth skriver:

  Håller med Patrik Engellau, upplägget på flera partiledardebatter har känts oseriöst. Det verkar som om media vill servera underhållning, inte information och verklig debatt. Men igår såg jag en fantastisk debatt på Expressen -TV. Efter debaclet i fredags utmanade ”slå-näven-i-bordet-Annie” Åkesson på en extradebatt. Hon kände sig säkert nobel och upphöjd efter alla ja-sägares ryggdunkar i fredags. Men det skulle hon inte ha gjort. Programledaren, en vänlig och avspänd person, steg åt sidan och lät debatten flöda i full frihet och Lööf blev fullständigt överkörd. Utskåpad. Förintad. Åkesson blottade alla hennes floskler. Jag hoppas verkligen att folk tar sig tid att se denna debatt innan de går iväg till vallokalen idag.
  Jag oroar mig för valfusket. MP-imamens erbjudande om röstköp var nog bara toppen på ett stort isberg.
  Apropå SvTs fulspel under valrörelsen, jo det har hänt tidigare att SvT tagit avstånd på samma sätt, Den gången gällde det Mattias Karlsson. Det är fullständigt chockerande när det händer men eftersom det inte fick konsekvenser trodde man väl att man kunde leka Gud igen. Men nu randas det nya tider, tror jag.
  Som bekant håller media även i USA på med att försöka detronisera en populär, vald politiker genom lögner och karaktärsmord. Men, som den här artikeln visar, den vanlige amerikanen rycker på axlarna och skruvar ner volymen. Man vet vad media håller på med, de existerar i en syrefattig värld ovanför väljarnas vardag. Precis som här. Det blev extremt tydligt genom SvTs självmål. https://nationalinterest.org/feature/why-trumps-record-trumps-medias-spin-30757

  Gillad av 4 personer

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Det verkligen ironiska, som väl också säger allt om hur sjukt det är, var att granskningsnämnden fällde SVT för avståndstagandet som SVT gjorde i samband med Mattias Karlssons uttalande (som de för övrigt fulciterade).
   Alltså, anledningen till att granskningsnämnden fällde SVT var inte för att de tog avstånd, utan för att de gjorde det först dagen efter. Ridå!

   Gillad av 1 person

 23. olle holmqvist skriver:

  Lite OT:
  Jag samlar mtrl (”gör risörtj” på journalistiska), om hur benämningar på företeelser inom idrott blivit allmänt språkgods. Patriks jämförelse med boxning är gissningsvis omedveten, men ingen tillfällighet.
  Ingen annan sportgren, av nästan ingen sedd i verkligheten, (har P. sett någon boxningsmatch ?) tillhandahåller fler metaforer. Kasta in handduken…Hur många vet att ”uträknad” är en boxningsterm ?

  En annan kampsport är fäktning.Syftar till att göra motståndare försvarslös. Överklassig där boxning är proletär. Svårt att se när ngt händer. Ett känt bidrag: ”Bättre fly än ila fäkta”.
  tror jag surfade från engelska (ett språk som talas i bl a USA) ”fight or flight” via nöd-alliteration.

  Förslag: (förväntar mig omedelbart allmänt genomslag):
  Touché.
  Man kan ju åtminstone fantisera om en politiker i debatt som säger:
  ”Jag måste faktiskt medge att min debattmotståndare har en poäng här”
  tänk om hön kunde säga : ”Touché” och alla begrep ?

  Gilla

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Jag använder ”touché” lite då och då, men jag skulle inte säga att det är samma sak som att säga att någon har en poäng. Det brukar snarare handla om att göra ett en snygg och överraskande bicykletas som sitter smack i krysset.

   Gilla

 24. latoba skriver:

  Det finns två avskyvärda politiska ideologier, kommunismen och nazismen. Båda har en historia av dödande och förtryck på sina samveten. Kommunism med repression och avsaknad av yttrandefrihet finns idag i åtminstone ett land, Nordkorea. Något utpräglat nazistiskt land finns såvitt jag vet inte.
  Två av riksdagens partier V och SD , det ena med stort inflytande på regeringspolitiken, har en förfluten koppling till var sitt av dessa politiska ideologier. Så sent som 1988 hade V ”kommunisterna” i sitt partinamn.
  I alla debatter i TV har samtliga partier utnyttjat ”guilt by association” (ungefär skuld genom sammankoppling) för att angripa SD, men inget av partierna har angripit V med samma taktik.
  Denna snedvridning av debatten är märklig.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Är du säker på att SD har utvecklats ur ett parti med nationalsocialistisk ideologi inskrivet i partiprogrammet?

   VPK har åtminstone sagt sig vara kommunister en gång i tiden, men mig veterligen har aldrig SD-företrädarna sagt sig ha varit nationalsocialister tidigare. Att vilja bevara Sverige svenskt är nog mera konservatism än nazism.

   Gillad av 1 person

   • olle holmqvist skriver:

    Skuldsmitta ?

    Smitta betyder överföring, kontakt, transport från det ena till det andra,
    Antag :två personers skuldbelagda beteenden liknar varandra, t ex motiveras lika. Det kan då bero på ”guilt by association” – skuld genom förbindelse -.eller på individuella separata utvecklingar till samma ståndpunkt..

    Inom olika kulturer uppfanns ibland samma verktyg ungefär samtidigt. Pilbåge, uppfanns den på en plats med efterföljande spridd kunskap – ”smitta” – eller uppfanns den på varje plats, var för sig ? Den berömda hundrade apan, tänk om de andra aporna var lika begåvade som den första, och uppfann tvättandet var för sig ? Lika kroppsform, en val och en u-båt, har den ena smittat den andra, eller har de uppkommit var och en för sig för likartade behov ?

    ”Skuldsmitta”, ordet används meningsfullt inom finansvärlden. t ex
    https://carlnorberg.wordpress.com/2018/05/29/ekonomisk-skuldsmitta/
    https://www.onlineforex.se/nya-bekymmer-i-euro-omradet
    ”investerare oroat över den osäkra ekonomiska utsikter i regionen, med makroekonomiska indikatorer pekar ut ytterligare konjunkturavmattning, en
    – skuld smitta – rädsla skymtar vid nyheterna om den känsliga situationen i Grekland”

    Ordet ”skuld” på svenska har två ord med olika innebörd på engelska:- Guilt (moraliskt)
    och Debt (ekonomiskt). Bra att veta för översättaren.

    M a o Latobas skrivning och argumentering är invändningsfri och DOLFs är i bästa fall tvetydig och bör undvikas.

    .

    Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @Olle
    Driver du med mig?
    Hur många tror att det handlar om ekonomi om man säger att det handlar om skuldsmitta när Löfven brunmålar SD?
    Jag invände för övrigt inte mot Latobas ”skuld genom sammankoppling”, jag erbjöd ett, som jag upplever det, smidigare alternativ.
    Tänker du invända mot ”russinplocka” för ”cherry picking” också, därför att man inte plockar russin, man plockar vindruvor som man sen torkar?

    Gilla

 25. Dandersan skriver:

  Tack Patrik
  Att lägga ut hela texten är välgörande.
  Aftonbladet klippte efter första meningen..de inte är Svenskar.
  Då blir hans långa resonemang lite problematiskt.

  Den vuxne måste kunna lyssna och diskutera-även frågor som inte lindas in i artigheter.

  SVT kanske kan förklara undersysselsättningen bland invandrare med något annat.
  Främlingsrädsla är en verklighet som ger effekt på sysselsättningen!

  Gilla

 26. Kristina von Heland skriver:

  Det som händer vid varje debatt att man börjar på noll. De utgår sedan från sina känslor utan kontakt med fakta. SD ska skällas ner. Det är helt OK om man utgår från faktiska siffror om, som nu, integrationskollapsen. Hela programmet går sedan ut på att diskutera att SD sa kollaps. Eller att man utgår från Tinos siffror och säger att det ska inte vara 79% utan jobb efter 10 år utan 78%. Under tiden tar maten slut i krubban och då börjar hästarna sparkas.
  Det jag undrar är hur lågt landet ska sjunka och om det blir våldsamt då det är tomt på kistbotten? Kronan sjunker, hur mycket sjunker den efter valet?
  I Tyskland diskuteras hur många med ”riktiga” jobb det går åt för att försörja resten. I Sverige är siffran sämre, det blir färre som ska dra in till de andra. Går välfärd och migration ihop? Hur många tål ett land? Och dit kom aldrig diskussionen inte då inte nu-när?

  Gilla

 27. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  ”Jag undrar om det någonsin tidigare har hänt i det statliga tevebolagets historia att bolaget – alltså inte enbart en enskild journalist – tar avstånd från ett uttalande som gjorts av en medverkande i ett program.”
  Jodå, visserligen inte förrän dagen efter (och den så kallade granskningsnämnden fällde dem för att de inte gjorde det direkt i programmet).
  Aktuellt 29 september 2016:
  »Nu ett förtydligande. I gårdagens Aktuellt, den 28 september, så genomfördes en debatt mellan gruppledaren för sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, och gruppledaren för centerpartiet, Anders W Johnsson.
  I replikskiftet så gick Mattias Karlsson till hård attack mot den förra alliansregeringens politik, och han sa bland annat då med hänvisning till Anders W Johnsson att ni, citat, ”släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister.”

  Detta uttalande utgör en generalisering av, i detta fall, gruppen nyanlända flyktingar och asylsökande. Det här strider mot principen om alla människors lika värde, och mot bakgrund av det här vill Aktuellt understryka att redaktionen till fullo tar avstånd från detta uttalande.»

  Citatet var (precis som återgivningen av vad Åkesson sa i debatten) fulklippt, vad Mattias Karlsson sa var:
  »När det handlar om säkerhet i riksdagen så har sverigedemokraterna gång på gång under flera års tid lagt fram förslag om att förbättra säkerheten i riksdagen. Det har ni stoppat. När det handlar om säkerheten för sveriges medborgare under er tid i alliansen så rustade ni ner försvaret, ni rustade ner polisen, ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister som inte hade giltiga ID-handlingar. Så ni har inget track record när det gäller säkerhet. Kom inte och påstå det.»
  Inte minst måste det anses vara direkt ohederligt att utelämna ”som inte hade giltiga ID-handlingar” när man citerar.
  (Jag tog upp detta i ett långt inlägg om SVT och deras agerande, där jag bland annat tittade på hur de bryter mot sitt sändningstillstånd, i Jan Helin, swesocs svarta ryttare.

  Gillad av 1 person

 28. Fredrik Östman skriver:

  Sveriges Television har en föregångare i Olof Palme. Han lät en gång regeringen fastslå att Dagens nyheter hade ljugit i en fråga där det senare framkom att Dagens nyheter hade rätt och Olof Palme förstås visste om detta hela tiden. Och han lät en gång Riksdagen uttala sitt missnöje med en enskild Riksdagsledamot, nämligen Carl Bildt. Dessa båda rent totalitära händelser återspeglar exakt det antidemokratiska ethos som helt och hållet genomsyrar inte bara det Socialdemokratiska arbetarepartiet, utan även dess propagandaavdelning vid Gärdet.

  Gillad av 1 person

 29. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Efter fredagens debatt kan man inte tycka annat än att ”det är synd om människorna” enkannerligen den svenska väljarkåren!

  Gilla

 30. Jari Norvanto skriver:

  Är det inte en definition av dårskap, att gång på gång göra samma sak och hoppas på ett annat utfall? Sluta titta på SVT helt enkelt. Snart kanske man kan avfärda de återkommande valen på liknande vis, men jag ger det detta och troligtvis nästa val också, om inte rösträtten avskaffats. Sen är väl förtroendet för systemet som sådant finito – både bland menigheten och det politiska frälset ömsesidigt.

  Gillad av 1 person

 31. H Portell skriver:

  Man har väl efter ett långt liv det absoluta intrycket att SVT/SR efter vänsterns totalt långa problemformuleringsföreträde vuxit ihop med vänstern och deras anslutna supportrar med olika instinkter, fn klimat. Detta verkar tätt som oftast gjort reportrar på SVT/SR helt kallsinniga inför det balanserade uppdraget som lagen föreskriver. Märkligt att inte den större delen av politiker och allmänhet som inte är åt vänster gör något åt problemet. Ett problem som inte på något sätt främjar demokratin.

  Gilla

 32. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  @Kristina von Heland 11:21
  Känner igen det där. Min första anmälan var 2013 när man hade ett inslag i Aktuellt om bråk i SD:s partistyrelse och bidragsfusk i lokalavdelningar runt om i landet. Vid ett tillfälle intervjuas Stockholmsdistriktets ordförande. Det som fick mig att hoppa till och ledde till att jag anmälde inslaget var hur snödrivorna lystes upp när en bil passerar i mörkret. Aktuelltinslaget var mitt under värmeböljan i juni det året. Ingenstans nämndes att bråket var gammalt. Än värre visade det sig vara när jag kollade igenom lokalföreningarnas bidragsfusk. Det visade sig att det överlag handlade om saker som redan var historia, i några fall flera år gamla där de ansvariga avsatts och jag tror t.o.m. i något fall hade fått en fängelsedom. Aldrig någonstans gavs några tidsuppgifter i inslaget. (Inte heller nämndes att den här typen av bidragsfusk på intet sätt var något unikt för SD, utan att det fanns rikliga exempel på liknande fusk hos andra partier, inte minst de röda)
  Jag anmälde, gav detaljerad information om vad som utelämnats. Inslaget friades. Tja, inga fakta som presenterades var i sig felaktiga, men det handlade ju om en uppenbart partiskt inlaga där man ljög grovt genom att utelämna viktiga relevanta uppgifter. (En Sveland förgör ingen sommarmen snön den föll i juni).

  Jag har anmält 7–8 inslag under årens lopp. Har aldrig fått något fällt. Men jag har ett nu som ”behandlas” sedan januari då jag anmälde ett inslag där Carina Bergstedt på mindre än 10 sekunder lyckades klämma in 3 rena, bevisbara lögner om vad Trump sagt vid 3 olika tillfällen. Jag antar att enda anledningen att de fortfarande ”behandlar” ärendet är att de inte räknat ut hur de skall kunna motivera ett friande utan att förlora ansiktet.

  Gillad av 1 person

 33. LISSKARIN skriver:

  Jick du möjligen in på SVT valplattform (?) Vi ett gäng människor med mycket olika politiskt hemvist gjorde det och ALLA blev KD! Snacka om riggat!

  Gilla

 34. Yvonne Wild skriver:

  Jag håller absolut med artikelförfattaren. Journalisternas agerande är en del av mediers förfall. Numera handlar tv-programmen om nöjesjournalistik och inte seriösa debatter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.