Ett underverk

Patrik Engellau

För det mesta tänker jag inte på hur väl allt fungerar. Det är egentligen ett mirakel. Jag menar på allvar. Miljontals människor över hela jorden har organiserat sig för att göra livet uthärdligt och till och med behagligt för just mig.

Till exempel åt jag denna morgon en frukost som bestod av en kopp te och två mackor. Någon har utan att jag ansträngt mig det minsta lett in rinnande vatten till teet i min bostad. Andra har tillverkat och marknadsfört en elektrisk vattenkokare. En massa människor som jag aldrig träffat ser till att det kommer in elektricitet i huset. Hur många människor har varit inblandade i den process som lett till att jag har en tepåse av märket Twinings på en hylla i köket? Några driftiga personer i Malmö har bildat ett företag som heter Nordic Sugar AB i syfte att se till att jag har en sockerbit att lägga i teet. Ett finskt bolag som heter Fazer har utvecklat en brödsort som kallas Aktivt Flerkorn just för min smak och ett annat finskt bolag som heter Kotivara tillverkar en pepparsalami som passar mig utmärkt. Kanske träffas Fazer och Kotivara på någon lunchrestaurang i Helsingfors för att diskutera hur de bäst med gemensamma krafter kan tillfredsställa min frukostsmak, men jag tror inte att det är så det går till.

Till frukosten läser jag två tidningar, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Jag tänker nästan aldrig på vilken jätteapparat som mobiliseras för att jag ska kunna göra det. Det börjar med att svenska skogsbönder odlar träd som genom en oerhört komplicerad process som omfattar tusentals människor förvandlas till tidningspapper. Massafabriker, lastbilar, tryckpressar! Med vilken precision samverkar inte allt detta bara för min skull. Och så ett tidningsbud på sluttampen. Då har jag ändå inte med ett ord nämnt hela den människomassa som anstränger sig efter förmåga – men tyvärr inte alltid lyckas – för att jag ska ha något intressant att läsa.

Det slutar inte med frukosten utan det håller på hela dagen, hela veckan, hela månaden. Det är som om hela världen hade inrättat sig för ett enda syfte, nämligen att uppfylla just mina behov.

Vad behöver jag då göra för att bli delaktig i denna yppighet och själv slippa odla te och tallar, slippa producera elektricitet, slippa hämta vatten i en brunn, inte behöva sy mina kläder och tillverka mina skor? Det är inte mycket. Kanske jobbar jag åtta timmar om dagen fem dagar i veckan som spärrvakt i tunnelbanan, kanske sitter jag motsvarande tid på ett kontor och pular med excelark eller funderar över lagparagrafer. Håll med om att man erbjuds ett lättförtjänt liv i den här världen! Det krävs inte mycket ansträngning för att ta del av de fördelar som resten av mänskligheten organiserar sig för att tillhandahålla.

Det märkligaste av allt är att detta enorma maskineri går av sig själv. Det finns ingen plan, det är ingen välvillig konspiration som orsakar detta. Jag har hört alla teorier om att det är utbud, efterfrågan, äganderätt, marknader, entreprenörskap och fossila bränslen som ligger bakom, men jag tycker ändå att det är ett underverk, detta att mänskligheten varje dag lyckas åstadkomma ett så välbehagligt tillstånd för envar, mig i det här fallet.

Men en sak bekymrar mig. Det är att människan, i stället för att gripas av förundran och tacksamhet över detta välgörande helautomatiska skeende, har fått för sig att hon genom politiska beslut ska kunna förbättra miraklet med hjälp av åtgärder, reformer, skatter och förbud.

Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med sådant. Att peta i det självgående, välsignelsebringande systemet är att djävlas med det. Risken är att det slår tillbaka. Nästan alla politiska åtgärder skapar lika många problem som de löser som sedan i sin tur måste hanteras genom nya åtgärder. Om man funderar på vad de politiska partierna lovar inför valet så visar det sig nästan bara handla om att rätta till problem som är resultatet av tidigare politiska åtgärder.

Skolan och migrationen är kanske de tydligaste exemplen på problem som uppstått på grund av politiska ingrepp. Om staten inte med bidrag och särskilt vänligt bemötande hade välkomnat migranterna så hade de migrationsrelaterade problemen varit långt mindre betungande eller till och med obefintliga. Om de en gång i tiden kompetenta lärarna hade fått sköta undervisningen utan politiskt korrekta ingrepp från beskäftiga myndigheter så behövde kräftgången i Pisa-ligan inte ha inträffat. All politik handlar om att styra på något annat sätt. I många fall vore det bättre om den inte styrde alls.

54 reaktioner på ”Ett underverk

 1. Bo Svensson skriver:

  Inte styra alls fungerar inte heller. – Då börjar allt på nytt likadant.

  Makthavares och skatteindrivares upphov var stråtrövarna som senare organiserades som tullare som tog andelar av folks ägodelar för att låta dem passera.

  Där man förlorar kontrollen, tar andra över igen och kräver avgifter för verksamheters bedrivande som villkor för att inte mörda och bränna.

  Skattesystemet för att skaffa intäkter för rättsordningens fortbestånd skall utformas så att incitamenten blir de rätta. – Det måste lyda samma logik som resten av rättsordningen och stävja oönskat beteende och gynna förtjänstfullt.

  Det skall alltså inte bestraffa skapandet av mervärde eller gynna lånare på sparares bekostnad.

  En global rättsordning värd respekt skall lyda under samma logik, med regler för migration som gör att de lyckade folkslagen och kulturerna vinner terräng på de mindre lyckades bekostnad.

  Gillad av 2 people

  • Iii. Attack by stratagem skriver:

   Det är nog just här som jag förnimmer att vi divergerar, du verkar tro att välordnade samhällen man vill leva i kan skapas med dekret uppifrån, och är därmed totalitär. Det var nte så väst skapades. Nerifrån och upp, eller uppifrån och ner. Jag kanske missförstår dig.

   Gillad av 3 people

   • Bo Svensson skriver:

    Jag har inte nämnt något om hur rättsordning bör etableras bara att den måste överordnas den tillfälliga folkviljan.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Folk har försvarat sin egendom i alla tider, redan innan vi blev bofasta jordbrukare. Försvarar sig framgångsrikt gör man gemensamt. Sedan specialiserar man sig, vilket förstärktes med jordbruket. Där har du upphovet till skatten.

    Eftersom de som skötte försvaret blev stöddiga uppstod den organiserade religionen och ytterligare en mottagare av skatt. Checks and balances.

    Nyliberaler tager gärna det organiserade och fungerande samhället för givet när de gör upp sina fantasier. Man kan inte tala om stråtrövare, inte ens föreställa sig konceptet stråtrövare, utan att man redan har etablerat ett fungerande samhälle med publikt definierade äganderätter, vilket betyder att staten redan är där. Ett resonemang som upplöser eller omintetgör sin egen premiss är inte meningsfullt.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    Premissen är naturligtvis att båda parter definieras mot varandra: angripare och försvarare. Försvaret organiseras efter behov, och ibland för litet: angriparna och tar över. Ur det här spelet uppstod till exempel den engelska aristokratin.

    Gilla

  • Anne/Hedvig skriver:

   Ja, laissez-faire blir raskt den sterkestes rett.

   Ellers slutter jeg meg til uttrykket: ”If it works, don’t fix it”.
   Masse unødig tukling nå, for ikke å snakke om alle omorganiseringer!

   Gilla

 2. Östrahult skriver:

  Budskap idag, hur kan 25 % gå på denna bluff: ”Ge Riksbanken större ansvar för sysselsättningen – och forska mer om hur penningpolitik och finanspolitik samverkar. Det budskapet kommer från ministrarna Magdalena Andersson (S) och Mikael Damberg (S) som vill se ett Sverige med högre skatter för de allra rikaste och stopp för stora vinster i välfärden. ”

  Gilla

 3. Aha skriver:

  Det som förundras mig i detta lyckorike (ingen ironi) är också att vi människor är så jämnt efterfrågade, att det finns en plats för en absolut majoritet att ingå i arbetskedjan.
  Företag vill självklart ha tag i de bästa, det borde ha skiktat lönetagarna mer än det gjort. Alltså är kompetensen någorlunda jämn. Så kommer det inte att vara framöver.

  Sverige är inte längre ett homogent land.

  Gillad av 2 people

 4. Eva Danielsson skriver:

  Tack för en viktig text. Det är lätt att bli hemmablind och bortskämd och ta allt för givet. Inte se och värdera allt som fiffiga och flitiga människor ger oss. Med början för länge sedan och som kunnat leda fram till denna lyxiga bekvämlighet för alla i västvärlden och där någorlunda frihet finns.

  Som konservativt lagd västerlänning vill man verkligen hejda politiker. Inte låta dem fortsätta strunta i vanligt folks väl och ve. Egenvinning och makt korrumperar och medborgarna har alldeles för lite att säga till om. Och för sällan. Politikerna är för många och har tagit sig rätten att själva bestämma om sina förmåner och har knutit granskarna, media, till sig. För att undvika granskning och risken att bli avsatt. Socialdemokratin har dessutom knutit hela offentligsverige till sig.

  Länder utan äganderätt, demokrati, vetenskapligt tänkande kan ha låg standard trots naturtillgångar. Politiska ideologier med toppstyrning och destruktiva religioner med makt över samhället och klanstrukturer, är väl några orsaksfaktorer.
  Kina hakar på uppfinningar, stjäl dem också, och vill ha den lyxiga standarden med bibehållen totalitär politisk makt. Den muslimska världen sätter den religiösa makten först och låter den stora massan gärna leva med låg standard. Teokrati.

  Svenska folket lever nog med idén att alla är goda innerst inne. Man tror fortfarande dessutom att våra svenska politiker vill oss väl fast de kanske inte alltid lyckas. Vi är trygghetsdästa och inte på vår vakt. Om vi är oroliga kallas vi främlingsfientliga.

  När går det upp för svenska folket att allt kan tas ifrån oss? Exemplen finns på välmående länder som i modern tid har hamnat i misär p g a politik. Statsmedia friserar bilden av tillståndet i landet, men ute i verkligheten och i statistiken syns ändå början till förfallet på olika sätt. Måste vi verkligen låta politikerna leka mer med våra liv, låta det gå till Libanonförhållanden, innan skygglapparna faller och vi gemensamt sätter klackarna i backen? Är väljarna så beroende av sin auktoritetstro till pk-isterna att de föredrar ett muslimskt Venezuela i stället för en västerländsk tillvaro med individuella friheter och vardagslyx?

  Gillad av 10 people

 5. Dandersan skriver:

  Underbart liv vi har!
  Läste nyss en bok om Leningrads belägring. Då var det lyx med godis gjort på lim från bokryggar!
  I valet 2018 får vi välja mellan partier. Ett som vill servera lika frukost till alla. För att det skall bli helt lika så får vi dessutom förmånen att äta den hos grannen. Segregeringen måste stoppas!

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Segregeringen måste skärpas så att till slut hela no go-zonerna med hus och invånare en efter en alla kan förpassas ut ur riket!

   Vägen framåt är att sätta stängsel runt no go-zonerna och förbjuda utlänningar utan turistvisum eller motsvarande att befinna sig utanför dem. Sedan tömma och riva. Och aldrig glömma!

   Gillad av 6 people

 6. Björn G skriver:

  ”All politik handlar om att styra på något annat sätt”

  Det var förr det. Idag handlar det om att roffa maximalt, under den tid då politikern innehar en viss position.

  För så länge medborgarna inte kan göra personval, finns det inga incitament för de enskilda politikerna att göra annat än vad som på längre sikt gynnar dem själva i den egna partihierarkin.
  Där befinner vi oss nu.

  Gillad av 3 people

 7. Iii. Attack by stratagem skriver:

  Jo, och det är ju också ett faktum att det endast är så välordnat i vissa kulturer, i väst, och i Nordasien och delvis Sydostasien men redan där börjar kaoset, Indien presterar pga imperialismen. Så att många miljoner människor har strävat åt någorlunda samma håll är det som byggt detta välstånd, utan politiker. I motsats till detta tillstånd så kan vi observera länder där det hela tiden är kaos, Afrika, Mellanöstern, Sydamerika osv. Kristendomen och det ifrågasättande som vi kanske först såg nedtecknat i gamla Grekland är det som byggt väst, och Östasien som nu använder samma paradigm, men detta har endast varit möjligt för att man långsamt har byggt upp tillit och lojalitet mellan människor. I motsats till detta står islam som inte ger folk någon frihet utan skapar ordning med underkastelse, på,samma sätt som socialism gör, och som det blir allt mera uppenbart, pk-ism gör. Så islam, socialism och pk-ism går rakt emot det västliga idealet av att ärligt pröva olika tankar och att lita på sin granne, vi ser resultatet varje dag, fliten försvinner, men framförallt tilliten. Totalitarism som EU, FN, socialdemokrati, islam och pk-ism står allt mera tydligt mot folks frihet och som Patrik skriver, i motsats till byggandet och upprätthållandet av vårt välstånd. Varför skall En migrant göra nåt skitjobb åt mig, och varför skall jag betala bidrag till hans familj? Det finns ingen lojalitet mellan oss, ingen alls. Det enda som finns är ett slaveri, där jag tvingas jobba ihop pengar åt honom och hans familj och där han är fri ifrån detta ok och istället kräver saker, som är brukligt i hans kultur.

  Det som står klart för mig nu det är det nära släktskapet mellan islam, pk-ism, socialdemokrati och socialism, kommunism och nazism, mellan totalitära system som skapar ordning uppifrån men samtidigt tar död på folks livskraft, och fria samhällen där folk organiserar sig efter eget huvud och frivilligt väljer att kämpa tillsammans. Våra ledare av idag försöker tvinga på oss en lojalitet med de som de för dagen väljer skall vara vår granne, det är så klart omöjligt.

  Gillad av 7 people

 8. Iii. Attack by stratagem skriver:

  Den utveckling vi ser är hur politikerklassen i alla demokratiska länder i väst vänder sig mot sina egna och blir allt mera parasitiska, vi skall fås att tro att det behövs allt mera styrning, allt mera överstatlighet, allt mera FN, allt fler klimatavtal. Ledarsidorna idag tar upp parasitismen, som döljs bakom hemliga löneavtal, de flesta internationella organisation som ESA, EIB, CERN eller ADB har offentliga löneavtal, man kan bara googla, varför skall inte det gälla våra politiker? Varför inte FNs höga funktionärer? Svaret är givet.

  Den första punkten på varje seriöst partiprogram som vill bryta utvecklingen är denna:

  1. Strategi för avskedande.

  (Avskedande av politiker, verkschefer, folk i förtroendepositioner som betalas med skattemedel, folk i media, och folk i internationella organisationer som varit till skada för svenskarna och tillförskansat sig oförtjänta fördelar på våldtagna småflickors bekostnad och på svenskars skatteryggar.)

  Gillad av 7 people

 9. Björn G skriver:

  Ja det är ett mirakel vi andra väntar på, vi som inte ser det Patrik ser.

  För en gång i tiden stod vi i politikens fokus. Det var oss Politikerna talade till och ville representera.
  Sedan länge är de nu bidragstagarnas och särintressenas partier, oss har de lämnat.

  Tidigare var det oss politikens fokus framför allt handlade om,
  att göra våra liv enklare och att ge oss välfärd, polis, försvar och nya vägar,
  för de höga skatter vi ändå accepterat att betala.

  Det är trots allt från oss den stora delen av skatteintäkterna kommer. Utan oss skulle systemen helt bokstavligt gå sönder.

  Men vad fan får vi för pengarna?

  De går istället till en massa olika bidrag
  till folk som kommit hit och inte vill jobba,
  till föreningsbidrag för saker som att göra folk lesbiska eller hur man föder barn i bilar,
  till genustrams som vill förbjuda oss att säga killar och tjejer i skolorna
  samt till farlig religiös extremism.

  Skattepengarna går även till medier som public service eller via presstöd till dem som sedan ägnar sig åt att förakta vårt sätt att leva och allt vi står för.
  Vi ser att våra skattepengar som vi bokstavligen har slitit ihop, och som vi trodde skulle gå till poliser, försvaret, vägar, vård och skolor istället slängs bort på annat.

  Som tack för hjälpen får vi istället dyrare flygbiljetter,
  rekordhöga bensinpriser,
  en snart värdelös dieselbil vi köpt för två år sedan för att den då var miljövänlig.
  Vi får en lägre skolpeng till våra barn så att de inte har råd att köpa böcker,
  för att kommunerna ger skattepengarna till alla nyanlända.

  Den ilskan mot etablissemanget, mot den politiska eliten och den medieelit som föraktar och förlöjligar oss och våra liv, är det som vi ser som det viktigaste att åtgärda just nu.

  Gillad av 6 people

 10. uppstigersolen skriver:

  När jag var yngre ägnades en del av min tid till att stå i kö på posten och banken för att betala räkningar. Det gör jag inte nu. Dessutom, skulle man ha kontakt med en myndighet så fick man ta ledigt en halv dag. Nu går man in på nätet när man har en stund över och får fram alla uppgifter. Inget köande, ingen stress. I hur många länder är det så här?

  Gillad av 1 person

 11. Fredrik Östman skriver:

  Den klassiska historen om blyertspennan.

  Det viktigaste med denna insikt är att den nyliberala friheten på marknaden, som möjliggör hela vårt samhälle som vi känner, som möjliggör vår välstånd, vår rikedom, som gör det möjligt för ondsinta kommunister att kalla sig socialdemokrater eller antifa och förstöra så mycket som bara finns att förstöra — det viktigate är att inse att detta inte skedde i ett vaccuum eller på en tabula rasa med ”individer” eller ”ovanmänniskor”, Übermenschen, som ur något okänd urkälla hittar på sina egna fritt påhittade preferenser, ty i en slumpmässig blandning av helt disparata preferenser fungerar ingen marknad, uppstår ingen rikedom genom samarbete. Den viktigaste insikten är att den på Milton Friedmans tid osynliga premissen för hela resonemanget var det traditionellt och spontant uppståndna samhället av likasinnade ordnade i nationer av tillräcklig storlekt för att kunna utgöra en meningsfull massmarknad.

  Nyliberalism fungerar inte i ett multikulturellt samhälle, utan är ett barn av nationalismens effekter. Därför gör oss multikulturalismen inte bara olyckliga, våldtagna och misshandlade, utan den gör oss dessutom fattiga.

  Gillad av 5 people

 12. Under ytan skriver:

  Den förundran över tingens ordning Patrik tar upp i dag nämnde jag i mycket unga år för en atomforskare. En smått arrogant herre beroende av mitt tekniska handhavande av atomkollisioner. Att den specialisering han sysslade med ytterst vilade på många miljoner myrors arbete i den gemensamma stacken. Att basen för hans värv i så motto utgjorde en slags nischad lyx, byggt på andras arbete. Och att en viss tacksamhet över kollektivets vardagsslit nog kunde vara på sin plats. Att vi alla står på de mångas axlar.

  Och att det går mycket längre än så. Allt liv kuggar in i varandra. Människans historia började inte i en dimmig stenålder. De gener som gör livet möjligt har alla en resa på nästan fyra miljarder år bakom sig. Inte som planläggning utan som tärningskast, utvärderade av ett oförsonligt urval. Där de för tillfället framgångsrika DNA-kombinationerna förs vidare mot framtiden. Att framgång utgörs av en tunn rännil som vaskats fram av ett oförsonligt urval. Smal och i beroende av övriga gener i annat liv. Som exempelvis gener inblandade i fotosyntesen. Näringsvävarna blir många och går rakt ned i myllan och djupa oceaner.

  Men liv kan även arbeta mot sig själv. Erodera basen för sin egen existens. Utanför mitt vardagsfönster ökar nu hoten. Alla som ett resultat av politiska beslut. Några dominanta tänkare har fått för sig att en massiv migration, på kort tid, utgör något gott. Och att denna godhet måste påtvingas mig. De skruvar nu på rattar i ett stort samhällsexperiment. Utan att veta vad som kan hända. De förväxlar skärpa med oskärpa. Dagens trygghet med morgondagens otrygghet. Det tycks tro att migrationens tärningskast alltid faller ut som lydiga sexor i en lång rad. Att deras casinospel, om en gemensam framtid, är rätt och riktig. De tycks inte tänka på att bakom framgång ligger ofta rader av misslyckanden. Om det är något som evolutionen kan lära oss är det just detta. Men den historiken bryr sig inte ideologier om. Ideologier dyker därför obekymrat även i de mest grumliga vatten. Gärna med huvudet före – om dykstilen är den korrekta.

  Gillad av 8 people

  • Iii. Attack by stratagem skriver:

   Precis, så tänkte jag själv som ung ”atomforskare”, att det var en lyx som endast gjordes möjlig av det samhälle vi levde i och den tidigare utvecklingen. Dock så har ju många framsteg kommit av atomforskningen, jag gissar att du använder en del av dessa när du skrev ditt inlägg, och läste Patriks.

   Gillad av 3 people

 13. Sven skriver:

  Kunde inte sägas bättre. Politikerna lovar att lösa problem i samhället de själva har skapat om de blir återvalda. Känns som politikerna har uppfunnit en evighetsmaskin för sin försörjning.

  Gillad av 2 people

 14. Hans Högqvist skriver:

  Inte nog med att politikerna använder det Svenska skattebetalande folkets pengar för att pilla i fungerande förhållanden i landet och förstöra dem, så som P.E. beskriver, dessutom läggs ”våra” pengar på att betala för klart odemokratiska rörelser i andra länder där PLO och Hamas är de mest aktuella nu.
  Johan Westerholm har i ett flertal artiklar beskrivit vad den ledande fraktionen inom Socialdemokraterna ställt till med sedan 1968 då Stalinisten Palme tog över vilket snuddar vid det Engellau beskriver: https://ledarsidorna.se/plus/socialdemokraterna-stallde-sig-bakom-sovjetunionens-planer-pa-militar-intervention-i-polen-1980/

  Gillad av 4 people

  • Hans Högqvist skriver:

   Ett minne från mina tidigaste skolår är när en klasskamrats pappa hängde sig i deras vedbod.
   Övriga föräldrar till klassen gick omedelbart igång och min klasskamrat och hans lillasyster togs omhand av en familj som hade plats, mamman fick bo hos en väninna utan barn, vedboden, ett ruckel ändå, revs och de få djuren blev omhändertagna av andra med djurhållning.
   När mamman hämtat sig några dagar och förklarat att hon ville bo kvar i det lilla huset gjordes det i ordning invändigt och utvändigt så familjen fick en bra, ”ny”, start fast ändå hemma. Något lite ekonomisk hjälp ordnades också och mamman kunde börja arbeta igen.
   Ord som socialhjälp eller psykiska stödåtgärder hörde eller såg jag aldrig – omgivningen fanns ju där som en solidarisk självklarhet. Till låg kostnad.

   Gillad av 7 people

 15. Göran Holmström skriver:

  Patrik måste bara beröma, en av dina bästa texter som jag läst, tackar.
  Fast den enes paradis kan vara den andres helvete 😉 .
  Själv så är jag tacksam för andra saker i livet som barnens och barnbarnets hälsa.
  Att min multisjuka mor överlever ännu en dag trots läkares felbehandling,
  även så ger det inte helt fria livet men på god väg mycket stor känsla av tacksamhet. Just det du så målande beskriver om att slippa är ju just det jag och frugan försöker återgå till. Igår kväll åkte vi en tur på fyrhjulingen genom en närliggande by besökte några övergivna gruvor med tillhörande hus, kvällen var kylig, lite rått i luften var det skön känsla av att känna den kalla vinden i ansiktet det var en påminnelse om hur lite som skiljer det civiliserade livet från att leva ute i kyla och mörker. vi pratade om hur underbart det skulle vara att ha bössorna med sig och ett litet tält för att jaga och fiska för sitt uppehälle och överlevnad.
  Visst uppskattar jag livets goda rinnande vatten i kranen och så vidare, men prislappen är för mig för hög. Att gå till ett förutsägbart arbete 8 timmar per dag höra samma prat vid fika bordet se folk äta samma matlådor eller lite trendig mat Veggo är tydligen det mest hippa just nu. Till det åka hem till en låda bland andra lådor där tv och nyheter är underhållningen för veckan. På fredag så ska det firas lite, bland arbetare så öl och sprit och en extrapris biff. Dom lite mer bemedlade så vin och något starkt efter den hemlagade thai-maten som går att beskåda på Facebook. Tro nu inte att jag föraktar den verkligheten, för det gör jag inte alls.
  Men det är inte min cup of thea bara, prislappen är alldeles för hög anser jag bara.
  Att sälja sin frihet och skapande förmåga sina egna tankar och i slutänden hälsan.
  Kostnaden är 8 timmar inrutat arbete i snitt 2 timmar resor, middag 1 timme,
  1 timmes lunch, 1 timmes frukost, 1 timmes toalettbestyr, 8 timmar sömn
  Kvar blir 2 hela timmar att få vara sig själv på. Det ser många som frihet, dock gör inte jag det. Visst spetsade till det hela lite en del kanske får rent av 5 timmar över hurra.
  På jägar och samlar tiden så har arkeologerna räknat ut att insatsen för att överleva var 4-6 timmar det passar mina tankar bättre och dom levde helt utan tillsatser!
  Ps rökte kött utan några konstiga ämnen igår salt fläsk och en bit nöt i alspån igår smarrigt 🙂

  Gillad av 1 person

 16. Lars-Erik Eriksson skriver:

  En essä värd namnet Patrik!
  Du sätter fingret på någonting essentiellt i den moderna människans tillvaro.
  Amris säger lakoniskt: Don’t fix what ain’t broken.
  I Sverige har vi en hel kader supremater som först ställer till det genom undfallenhet – eller i Borg&Reinfeldts + MP’s fall, fula förslagenhet – och sedan indignerat skyller ifrån sig, samt menar att blott de själva kan ställa tillrätta genom att anta utmaningen. Fräckt är förnamnet.
  Fler och fler av oss börjar undra om mer integration är svaret på inkompatibiliteten mellan statsindividualister och stam- o klanmedlemmars olika kulturer.
  Sverige har nu, både med och omedvetet, gått itu, börjat glida isär, öar av små territorier flaggas om och när denna ymnighet av trots mot nationen som språkområde och ide’ börjar organisera sig och få tyngd ovanför gatunivåns fronter, då är det måhända försent.

  Gillad av 2 people

 17. Linden skriver:

  Arbetsförmedlingens personal förmedlade bara 1,5 procent av jobben i Sverige förra året, rapporterar Ekot idag.

  Arbetsförmedlingen har gått från att ha 7 000 anställda år 2006 till att ha 13 000 idag. En stor del av denna ökning beror på att Arbetsförmedlingen får ta en allt större del av problemen med asylinvandringen.

  Minst hälften av de 80 miljarderna är kostnader för asylinvandringen. Om detta är det tyst.
  Det dåliga resultatet kan väl inte bero på att våra nya gäster är ovilliga att ta de jobb som erbjuds?
  Eller de tycker kanske att den arbetsfria inkomst som bjuds är bra nog?

  För att återknyta till krönikan så det är väl tur att det inte är arbetsförmedlingen som har ansvaret för att hjulen ska rulla i Sverige.

  Gillad av 2 people

 18. Hovs_hällar skriver:

  Kort sagt — en sammanfattning av hur en marknadsekonomi i bästa fall fungerar.

  Just ett sådant samhälle som socialismen vill förstöra om den får tillfälle.

  En av metoderna för det syftet går ut på att fylla landet med människor som inte passar in i det här nätverket av produktiva verksamheter, utan bara blir som grus i maskineriet.

  Och vi tvingas betala för detta.

  Gillad av 4 people

 19. Christer L skriver:

  En mycket bra krönika! De konkreta sammanhangen borde få fungera först och främst. Teoretiska system behövs, samhället behöver lagar och organiserad makt, men sådant ska vara till för de naturliga sammanhangen, de otaliga kontaktytorna och linjerna mellan all slags verksamheter och intressen. Monopol slår i förväg ut varianter som annars skulle testas mot varandra, blockerar utvecklingen på bredden.

  Men det som väntar är ett elektroniskt system som världen över kontrollerar och samordnar robotar. En del stora som städer, andra mikroskopiska, och allting däremellan. Många av dessa robotar, men med tiden allt färre, kommer att bete sig som människor.

  Gilla

 20. olle holmqvist skriver:

  OT
  Har inte Patrik en fond för specifika frågor att undersöka ?
  Vill veta: Hur mkt rapporterades i MSM om mordet på en av två systrar boende i husvagn urförd av asylsökande: Tror hon hette Suzanne. Orsak spelat musik högt i husvagnen
  vs
  om ”Råttan” som mördades av, så vitt vi vet, etniska svenska tonåringar i Husqvarna ?

  Gilla

 21. Werner Von Winkelbaum skriver:

  HMMM!!!!!!! Patriks kronika ar nastan ordagrant identisk med vad min (andlige) forfader Adam Smith skrev i sin bok ”Wealth Of Nations” for narmare 300 ar sedan.

  Men en bra paminnelse om hur ett decentraliserat samhalle med ett minimum av socialistiska interventioner kan fungera.

  Werner Von Winkelbaum

  Gillad av 3 people

 22. MartinA skriver:

  Undervisning är politisk. När sossarna började sitt förstörelseverk förmedlade skolan en patriotisk och nationalistisk syn på historien, ärvd från artonhundratalet. Efter ett tag fattade sossarna att de istället kunde förmedla ”den bästa av alla tänkbara världar, på grund av oss sossar” världsbild. Och sedan har globalisterna tagit över och sprider nu hat och förakt mot europeer i allmänhet och svenskar i synnerhet.

  Men en skola och en undervisning kommer alltid förmedla en politisk metahistoria. Idag är det att degenererad vänsterliberalism och globbalism är historiens slutmål och skapelsens krona. Tidigare har metaberättelsen varit mer funktionell för de som tog del av den. Men den finns alltid där.

  Sen blir det litet konstigt att blanda ihop globalism och det politiska systemet i sverige. Globalismen har varit katastrofal för arbetarklassen i sverige. Även den ekonomiska globalismen. Innan den industriella modellen exporterades till hela världen var en svensk arbetare hundra gånger effektivare än en kinesisk, bara genom att gå till jobbet.

  Gillad av 4 people

  • MartinA skriver:

   Förtydligande:
   Artonhundratalets patriotiska berättelse syftade ju till syvende och sist till att producera tillräckligt med våld för att skydda territoriet. Att få unga män att vara redo att döda sina medmänniskor i statens tjänst. Och att få resten av samhället att vara redo att göra stora ansträngningar och uppoffringar för samma syfte. Det var samma ideologi som ledde till första världskriget.
   Min tro är att det här är nödvändigt. Därför att kunna försvara territoriet är livsnödvändigt. Men det är ju lätt att förstå hur många tittade på första världskriget och ville ha någonting annat.

   Gilla

 23. Lars skriver:

  Bättre kan du Patrik än att citera Milton Fridman Frihet att välja, du vet att marknader måste regleras, vad är det för nonsens om nyliberalism du vill sprida?

  Gilla

  • Lars skriver:

   Att marknader strävar mot jämvikt mellan utbud och efterfrågan är givet i all nationalekonomi, men insikten att efterfrågan är vad som ge möjligheten är inte givet och relationen mellan inkomst och efterfrågan ignorerade Fridman, med tanken att även den marknaden clearar, men det gör den inte (Marx reservarme av arbetslösa är ett bättre koncept, men ny-keynesianerna ser det som en tröghet för anpassning av löner till skillnad från Chicago skolan (och männen bakom EMU).Bakom faktum att utbudet anpassar sig, att företag producerar, ligger en social struktur och även regelverk, alla ekonomier har i början skyddats av produktionsmonopol, subventioner od.

   Fridman har idag fått fel på alla tunga punkter:
   1) Depressionen 1929 orsakades av bristande monetär likviditet – tio år med anemisk tillväxt efter 2008 visar på det futila med centralbankernas stimulans paket
   2) Centralbankerna skulle reglera penningmängden och hålla den i takt med tillväxten – FED försökte, men misslyckades, räntan rörde sig som en jojo under den period då Volker knäckte inflationen
   3) Den permanenta inkomst hypotesen – har nyligen inte alls stämma mot konsumtionsmönster vid minskad inkomst, hushållen är mycket mer känsliga
   4) NAIRU, att det inte finns en trade off mellan inflation och arbetslöshet – hela 60-70 talen bildade Phillips kurvan en spindel som inte gick i takt med arbetslösheten och nu under 2018 och åren innan är arbetslösheten rekordlåg USA utan inflationstendenser (inte heller löneökningstryck) så frågan är hur mycket centralbankerna i onödan hållit tillbaka tillväxten och likaså om tillväxtmåtten i sig med dagens kvalitativa produktutveckling / BNP är ett adekvat tillväxtobjekt. Phillipskurvan avspeglade ursprungligen ett samband mellan reala löneökningar och arbetslöshet och en stor del av mätningen avsåg perioden med guldmyntfot och nedåtrörliga löner.

   Det förefaller att problemen inte fångas särskilt väl av Fridman och snarast att Chicago skolan styrt in nationalekonomin i en återvändsgränd med namn som Fridman, Lucas, Fama m.fl.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Fridman tycks ha trott på att i IS-LM diagrammen var LM kurvan vertikal.

    Oavsett, han är passe, tom Chile rullar tillbaka flörändringarna associerade med the Chicago Boys, ekonomer utbildade på stipendium vi Chicago universitetet.

    Gilla

 24. Östanskog skriver:

  Jag vill tacka herr Engellau för herr Engellaus varma ord om FINSK salami. Annat var det för Macron. Monsieur le President tyckte häromdagen, att FINSKT kaffe smakar pyton på salutorget i min födelsestad. Det är som att säga att bouillebaisse luktar avlopp i Marseille. I alla fall en av de ivrigaste globalisterna medger, att det finns någonting genuint FINSKT.

  …om än kaffet.

  Gillad av 1 person

 25. Samuel af Ugglas skriver:

  När svenska folket i val inte kan sparka korrupta politiker som går bakom ryggen på väljarna är det ingen ide att komma släpande med skola, vård och omsorg.
  Det finns ingen politiker i Sverige som är beredd att skydda enskilda medborgares LIV eller EGENDOM med hjälp av en trovärdig GRUNDLAG.

  Gilla

 26. olle reimers skriver:

  Enligt den marxstiska läran är kulturen; d.v.s. den ordning i viken samhället lever, en följd av ett patriarkalt och därmed kvävande handlingsmönster.

  Ok, må så vara att det för det mesta är män som står för den utveckling som syns på ytan i form av bilar, mobltelefoner, Disneyparker och flygplan. Den delen som inte syns lika tydligt är den som utvecklats av kvinnor genom att vara supportstruktur för allt det som dessa män under årtusendena har behövt för att kunna utveckla det synliga maskineriet.

  Socialismen, såsom den utvecklats utifrån Marx tankegods, vill få oss att tro att man genom att upphäva den struktur som burit mänskligheten fram till dagens häpnadsväckande välstånd, kan rätta till de orättvisor som ligger i att alla individer inte har det lika bra hela tiden.

  Men, tänk efter: det är i hög grad slumpens skördar som bestämmer var just du hamnar på utvecklingsstegen. Hade du fötts för så där 1 000 år sedan i stället för nu vore chansen att du föddes till välstånd och frihet från sjukdomar och krig vara c:a en promille. Idag lever 80 % av jordens befolkning på en nivå över den som gällde för 999 promille för 1 000 år sedan.

  Detta alltså till TROTS av de förtryckande patriarkala strukturer som gällt för hela jordklotet fram till idag!

  Vi lever på våra förfäders och förmödrars ryggar. Deras uppoffringar och slit. Deras tankar och lösningar. Deras språk och kommunikationsförmåga!

  Sedan kommer ett gäng bessewissrar som inte är nöjda med att få vara med och sträva för att samhället ska bli bättre med de tusenåriga beprövade grundförutsättningarna för utveckling. De värsta gjorde sina rön under mitten av 1900 -talet på Sorbonne. Deras rön ledde till ”the killing fields ” i Kambodja och till kulturrevolutionen i Kina. Vilka framsteg ledde det till?

  Nej, den socialistiska instinkten är att ta, skövla och dra alla ner till den primitiva nivån. De kidnappar till och med språket så att ”flicka” får heta ”underårig kvinna” och ”man ” får heta ” flyktingbarn” för att rättfärdiga våldtäkter.

  Gilla

 27. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Nåja, socker och Dagens Nyheter förbättrar väl knappast livet.
  Och så måste jag säga att politiska problem generellt inte skapar lika många problem som de löser. Tvärtom, de skapar vanligtvis fler problem än de löser.
  Och att försöka styra och kanalisera den mänskliga drivkraften med politiska beslut är inte som att försöka manipulera eko-system. Det brukar sällan sluta väl.

  Gilla

 28. Ingalill Sansoni skriver:

  Det är så att att en låg utbildad, person som jag,
  Fattar att det, är ett allvarligt fel på Det Svenska
  Styrelser,Vi är alla(h) under detta, uber
  Styrelse, men jag sticker ,från detta även om
  Jag måste fortsätta, betala skatt när jag
  Lever
  I ASIEN, dock ej Tiailand🇸🇪

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.