Verklighetsfrånvänd vänster

Mohamed Omar

För några år sedan upptäckte jag en libertariansk podd som heter Radio Bubbla. Jag minns inte när det var, men jag var nämnd i ett avsnitt. Jag tyckte att de båda poddpratarna Martin Eriksson och Boris Benulic var både smarta och roliga. Dock har jag ännu inte satt mig in i vad libertarianism är för något. Men jag har ambitionen. Ideologin ska tydligen vara indelad i minst två strömningar: höger- respektive vänsterlibertarianism. Radio Bubbla är höger.

Nu sitter en av poddpratarna, Boris Benulic, i fängelse, så man kan inte längre höra honom i podden. Benulic var nämligen mellan 2001 och 2011 VD för Kraft & Kultur. Han tvingades lämna bolaget sedan man upptäckt fel i räkenskaperna. Det fattades 1,8 miljarder kronor! Nu kan jag inte juridiken i dessa frågor och har heller inte satt mig in i fallet, men Benulic ger åtminstone sin version i självbiografi Inte mitt krig som kom ut tidigare i år.

Jag har läst biografin, men hoppat över de delar som handlar om fallet. Jag är mest intresserad av Benulic som intellektuell – och av hans liv och erfarenheter inom kulturen och politiken. Innan han blev libertarian var han vänster. Jag tycker om att läsa om människors resor, deras självkritik och omprövningar. Benulic skriver att han varit med i, och blivit utesluten ur, tolv olika vänsterorganisationer!

Den 17 juli, innan Benulic åkte in, spelade jag in en podd med honom. Vi pratade om kulturens tillstånd. Hur kommer det sig att kulturetablissemanget är så vänstervridet, undrade jag. Det beror på bidragen, sa han. Kulturfolket är vänster eftersom de vill ha bidrag. Det är finare att leva på skattepengar (att vara tvångsfinansierad) än att sälja. Benulic har även jobbat som marknadschef på Ordfront förlag. En stor del av förlagets inkomster kom från Henning Mankells deckare. De var beroende av deckarna, men föraktade dem, berättade Benulic för mig. I sin självbiografi skriver han: ”Många människor läste Mankell. Alltså kunde det inte vara bra böcker.”

Men det fanns också ett annat skäl till att kulturvänstern inte uppskattade Mankells böcker: de var mörka. Vår tids vänster, som ju hör till etablissemanget, vill ju prångla ut berättelsen om att allt går bra. ”Jag undrar ibland vad som håller på att hända i det här landet”, säger kommissarie Wallander i Mördare utan ansikte. Detta mörker gjorde Mankell suspekt. Benulic får mig att minnas en kulturkrönika jag läste i Göteborgs-Posten i januari i år: ”Nordic Noir banade väg för högerpopulismen”.

Det var vänsterskribenten Mattias Hagberg som lade pannan i djupa veck och med fundersam min försökte förstå hur Sverigedemokraterna kunde växa så de gjort. Kan de bero på ryska troll? Pengar från Putin? Nej, det beror på att svensken läst för många mörka deckare!

Det är alltså överdosering av dessa nordic noir-deckarna som förvandlat många tidigare goda och optimistiska svenskar till ”högerpopulister”. Det kan inte vara en slump, resonerar Hagberg. Connect the dots! Mankell-deckarnas popularitet och SD:s uppgång i opinionen hänger ihop:

”Allt oftare tänker jag att det finns en koppling mellan högerpopulismen framgång och kriminallitteraturens segertåg? Den grundläggande berättelsen är alltför lik för att det bara ska vara en slump. Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band.”

Deckarförfattarna, förklarar Hagberg, ”målade en bild av ett Sverige i förfall, ett land där det gamla och trygga var på väg att falla sönder under trycket av något nytt och skrämmande.”

Krönikan är ett utmärkt exempel på kulturvänsterns verklighetsfrånvända synsätt. Det är inte verkligheten som har gjort att allt fler svenskar börjat begripa att utvecklingen är på väg åt fel håll och att det behövs en mer ansvarsfull och rimlig invandringspolitik, nej, det är deckarna. Det är typiskt för vänstern att söka långsökta och orimliga förklaringar för att slippa behöva prata om det besvärliga, nämligen att massinvandringen och mångkulturalismen har havererat.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

17 reaktioner på ”Verklighetsfrånvänd vänster

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Omar må förlåta men jag hänger inte med i logiken. Mitt intryck efter att ha läst allt för många svenska deckare, som jag tror började med Sjövall och Wahlöö, är att de är synnerligen vänsterorienterade och säkert hemliga medlemmar av V. Skurkar och ogärningsmän är utan undantag från de så kallade högre klasserna. Skurkarna är dessutom utan undantag välsituerade medelålders till äldre män. Offren är unga eller barn, huvudsakligen av kvinnligt kön ändå tills det försvann och ersattes med hbtq. Inte finner man några giftblandande kvinnor som hos Agatha Christie. Hos henne rådde det i alla fall, som i det riktiga livet, jämlikhet även på skurksidan. De svenska detektiverna arbetar utan undantag intuitivt och inte analytiskt som hos mina favoritdetektiver; Auguste Dupin hos Edgar Allen Poe eller den mer kände Sherlock Homes hos Conan Doyle. Jag har en stark preference för de senare.

  Gillad av 3 people

  • Underdog skriver:

   Det är inte Eddies fel. Kopplingen gjorde Mattias Hagberg som skriver krönikor på kultursidorna i Göteborgs-Posten. Han har inte haft ett enda rätt någon enda gång. När jag läste den krönika som Eddie refererar var det nära att jag sa upp prenumerationen (numera undviker jag att läsa Hagberg för att slippa blodstörtning). Just kopplingen till Sjöwall-Wahlöö var inte något som Hagberg gjorde, men den är naturligtvis väldigt relevant, liksom påpekandet att såväl dessa båda som Mankell och andra av deras efterföljare befinner sig långt ut på vänsterkanten och i allmänhet lägger skulden för eventuellt förfall på brist på samhällelig styrning snarare än något annat. Hagbergs ”analys” står alltså fullständigt på huvudet. Men som sagt, skjut inte budbäraren.

   Gillad av 2 people

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Det är väl inte Omars logik det är fel på utan den han beskriver, som Mattias Hagbergs.
   Men jag måste ge Lennart Bengtsson rätt i beskrivningen av svenska deckares standardupplägg. Ta till exempel Stieg Larssons pigromaner om släkten Wange, en sorts wallenbergare som torterar kvinnor och är halvnassar. Det är ju en våt dröm för varje vänsterkulturell att det ska vara så.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men de missar ju att vi som inte är vänster inte ser det som en konspiration som beträffar en hel klass, utan som anekdoter och enskilda fall som inte säger något om andra familjer, utan bara om mänsklig potential.

    Gillad av 1 person

 2. V for Vendetta skriver:

  Jag tycker mig märka en röd tråd i Vänsterns rammelstigar. Man söker alltid sin förklaring utifrån att människor inte vet sitt eget bästa och att de men hjälp av sublima budskap styrs via tex litteratur och delvis annan media. Media har anammat denna tanke fullt ut, det är bara att läsa på löpsedlar eller lyssna på när SVT låter Macron definiera vilka som håller måttet för att betraktas som värdiga att uttala sig om den svenska värdegrunden. Om medborgarna sedan inte faller in i mallen så måste alla de många människorna tryckas in i teorier och tillbaka till mallar där de passar Vänsterns gällande förklaring mer än de i själva verket verkligen förklarar den. Det har nog aldrig slagit en vänsterliberal ledarskribent eller någon medarbetare på någon vänsterliberal tankesmedja att de många människorna också lever i samma värld som de stora vänstertänkarna och bara genom att röra sig i samhället så får de intryck av vad de ser och de gillar det inte. Således kommer inte en önskan om ett ordnat samhälle för de många människorna från litteraturen eller stora tänkare utan de kommer helt enkelt från vad de själva upplever, ser och analyserar själva. Ett ruttet samhälle går helt enkelt inte att dölja i bokform.

  Gillad av 4 people

 3. Iii. Attack by stratagem skriver:

  Vänstern är helt enkelt ett samlingsnamn för dåliga människor, hycklare, som sätter sig själva främst på bekostnad av andra och sina moraliska tillkortakommanden på piedestal så ingen kan se dem. Att vara vänster, idag kallas det pk-ist, är att vara hycklare, längre än så är den inte. Man tycker om att prata och göra ingenting utom att styra och ställa men vill ändå ha det bra, så man ställer upp några principer som kan rättfärdiga ens dåliga person och bortser från de som kommer i kläm. Gulag, och i Sverige de våldtagna, är oundvikliga resultat när man upphöjer hyckleriet till politisk princip. Många goda människor luras in i vänstertänk som unga för det är ju endast vänstern, och idag pk-isterna, som öppet säger att man är god, och för allt bra, och mot allt dåligt. Vuxna bra människor vet ju att så är inte livet, men unga människor luras in, vissa vaknar som vuxna då de sett lite av livet, men de värsta vaknar aldrig, en Wiehe, en Wollter, en Guillou, en Löfven, en Löfvin, en Reinfeldt. Dessa människor förvaltar vänsterlögnerna tills det kommer en ny generation att dupera och förstöra.

  Svenska böcker läser jag av princip inte, lite faktaböcker kanske, en Tranströmer eller Strindberg möjligen så på mig stämmer inte teorin, Mankell var ju en vänsterhycklare av stora mått.

  Gillad av 4 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, genom att på detta sätt identifiera ideologin med hyckleri lyckades jag i ungdomen undvika att ens bli liberal. Hyckleri och besvärjelse var det jag först såg i politiken. Men även hyckleriet har en orsak. Socialismen, och liberalismen, är evigt mänskliga i grunden psykologiska, existentiella fenomen. De är ett fast inslag i alla de felaktigheter och svagheter vi har att kämpa emot. Ondskan försvinner inte genom att vi inser att den har många skepnader.

   Gilla

 4. Anders Lundin skriver:

  Lennart Bengtsson har en poäng samtidigt ger jag Omar rätt i de vänsterblivnas långsökta förklaringar.
  Men. Med risk för att framstå som petig: varför kallas allt som är mot etablissemanget för populism? Oerhört irriterande och osakligt eftersom motsatsen är ju elitism, vilket de vänsterblivna utger sig för att vara motståndare till.
  Populism betyder folkvälde. Förstår de vad de sätter för (negativt) epitet på sina meningsmotståndare.
  Samtidigt borde exempelvis SD kunde vända det till sin fördel: ja vi är för folkvilja och demokrati, så kalla oss gärna för populister…!

  Gillad av 4 people

 5. Jaxel skriver:

  Hörde lite förstrött på ett inslag i SvT om den cis-man-fria (!) festivalen. Mansfri för att flickor och kvinnor skulle kunna känna sig.trygga. Självfallet var förespråkarna, inklusive ”festivalgeneralen”, helt ovetande och totalt ointresserade av vilka unga män det är som stått för huvuddelen av sexuella övergrepp och trakasserier. Det vill säga självklart nämndes inget om detta.

  Gillad av 1 person

 6. Fredrik Östman skriver:

  De svenska vänsterdeckarna är ett mycket intressant fenomen. För som både Boris och Lennart konstaterar är deckargenren i sig en högerkraft. Jag tror att bakgrunden till att Sverige världsunikt har utvecklat en vänstervriden deckargenre med Sjövall-Wahlöö, Leif G. W. Persson, Stig Larsson, Henning Mankell och makarna Andoril, för att bara nämna ett fåtal, är den svenska vänsterns absoluta självförtroende och hybris. Den svenska vänstern har, åtminstone tills nyligen, verkligen helhjärtat trott på sina socialistiska livslögner. Bekräftelsetendensen (confirmation bias) har fått så mycket föda att den rapat upp denna självmotsägelsefulla litteratur. Detta återspeglar sig förstås i folksjälen och därmed marknaden, så det är ett självförstärkande fenomen.

  Att böckerna också nått popularitet utomlands får sin förklaring i termer som ”Nordic noir”. Utifrån kan man fjärma sig från den verklighet som beskrivs i böckerna, samhället som magiskt fungerar enligt socialistiska principer, drömsamhället där ondskan verkligen har en rot i sociala konstruktioner, och placera denna i den fjärran, exotiska Norden och därefter koncentrera sig helt på de litterära inslagen och själva pussellösandet. Det var inte oväntat och ingen slump att Hollywood misslyckades med att göra TV eller film av Leif G. W. Perssons böcker.

  För det är ju så att detektion, lösandet av mysterier, i sig är en antisocialistisk, antiideologisk verksamhet. Särskilt hos Agatha Christie är det ju övertydligt hur uppnystandet av brottslingars hemligheter löper parallelt med uppnystandet av vanliga människors små privathemligheter, livslögner och vägran att se verklighen så som den faktiskt är snarare än som den kan antagas vara. Fru Christie driver hej vilt med och förhånar den vardagliga dumheten och stelbentheten i de flesta människors tänkande.

  Verkligheten är socialismens värsta fiende.

  Gillad av 5 people

 7. Hovs_hällar skriver:

  Det är väl så att vänstern brukade vara samhällskritisk, i syfte att påvisa ”kapitalismens” ondska. Så var det visst med Sjövall/Wahlöös böcker minns jag.

  Men nu påstås det alltså att en mörk bild av samhället är inspirerad av högern!
  Om man däremot är ”vänster” ska man gilla samhällstillståndet.

  För vänstern har ju skapat lyckoriket — och den som klagar måste vara suspekt.

  Borde kanske sättas i något omskolningsläger?

  Gillad av 2 people

 8. SA skriver:

  Henrik Jönsson har instiftat ett nytt ord i Svenskan
  ”informationsinbördeskriget”,
  och det stämmer verkligen,
  etablerade fulmedia mot det fria nätet, eller det som var
  det fria nätet innan det famösa mötet mellan särintresset
  TU, tidningsutgivarna och Thomas Mattsson och justitieminister
  Morgan Johansson strax innan en valrörelse!!!! Efter deras hot om lagstiftning började det hända grejer på
  nätet, saker och ting försvann spårlöst, en del återkommer
  efter ett tag, men ändå, misstankar om styrning är född.

  De som tycker att det visar prov på sällsynt dåligt omdöme
  från en justitieminister att träffa särintressen bakom stängda
  dörrar strax innan en valrörelse vet i alla fall vilka
  de inte skall rösta på.

  Glädjande att se den enorma uppslutningen från allmänheten
  varhelst Åkesson visar sig, proppen har gått ur, det är inte
  längre skämmigt vara Sverigedemokrat, fulmedia har förlorat.

  Gillad av 1 person

 9. olle reimers skriver:

  Utgångspunkten för vänstertänkandet är orättvisa. Det är ett begrepp man får i sig med modersmjölken. Att grannen har en nyköpt Mercedes och swimmingpol medan vi har en tio år gammal halvrostig Volvo och en skräpig tomt beror på ORÅTTVISA.

  A state of mind; helt enkelt.

  Avunden bottnar i oförmåga och ovilja. Det är vänsterns livsluft.

  Redan från barnsben får man klart för sig att det är meningslöst att sträva efter annat än något att riva ned. En patriarkalisk struktur som måste krossas. ingenting om att bygga upp.

  Vänsterns hatobjekt är individen. Individuellt ansvar är anatema. Glädjelöshet är signaturen.

  Marx var den som gav avunden och oviljan ett ansikte. Dags att sätta en clownmask på det.

  Gilla

 10. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jo, men visst har vi väl en svensk Agatha Christie, eller man kanske skulle säga Agathon Christie, nämligen Jan Mårtensson, som i hög grad skriver den typ av mys-pysseldeckare som Christie är känd för. (Flera år sedan jag läste något av honom, får ta och råda bot på det.)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.