Gästskribent Elöd Szanto: Om stolta nationer i idrott

Visst är idrott härligt och prestationerna av våra hjältar kan lyfta självkänslan hos ett helt folk. Det jag undrar ibland är dock hur mycket sådan nationell självkänsla vi bör anamma innan vi blir helt löjliga och utskrattade.

Sverige är en liten nation med per definition begränsade humana resurser. Med en ganska klok politik parad med en rejäl plånbok har vi lyckats skapa oss en mycket bra position i idrottsvärlden. Den svenska föreningskulturen understödd av kommunala och nationella subventioner har lyft svenska idrottares prestationer långt över alla förväntningar som landets storlek skulle kunna motivera i relation till den övriga världen.

Jag lyfter på hatten och medger att Sverige är en toppennation i idrott och folkhälsa, precis som flera nordiska länder är föredömen på området.

Varför då stoltsera med lånta fjädrar?

Jag själv är en utböling som beundrar de framgångar Sverige har åstadkommit på egen hand. Samtidigt tycker jag att det bara är löjligt och pinsamt att kalla inköpta talangers prestationer för ”svenska”.

Stavhopp och friidrott är bara ett par aktuella exempel där Sverige konsekvent har köpt in ”medaljkandidater” och ”rekordhållare” som inte talar svenska, inte känner något för Finnkampen och skattar utomlands.

Nu vet jag att vissa kommer att ifrågasätta mig direkt och sannolikt kalla mig rasist för att jag inte ser alla inköpta idrottare som riktiga svenskar.

Gör det! Det struntar jag i om ni inte kan tänka längre än så.

Man skulle kan titta på vetenskapsvärlden. Där talar man om japanska Nobelpristagare verksamma vid något visst universitet i USA, eller en eminent kinesisk forskare från Max Planck-institutet i Tyskland.

Då blir det lite mer rättvist solsken över dem som skall ha det.

Ta inte fram Ibra för han är faktiskt en produkt av svenskt föreningsidrott även om han är född av sannolikt bosniska muslimska föräldrar (gissar jag efter namnet).

Tänk tillbaka på fotbolls-VM och deltagarna från Island mot frankofonvärlden eller Commonwealth.

Det är inte lätt att dra gränser mellan nationer men jag skulle gärna se att överdrifterna blir färre även om Sverige inte får några nya medaljer i stavhopp eller udda distanslopp.

Vad tycker Ni?

57 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szanto: Om stolta nationer i idrott

 1. V for Vendetta skriver:

  Det blir att en sur eftersmak när vi har löpare som kommer från ett Afrikanskt land och som med ett några veckor gammalt medborgarskap vinner ett mästerskap, eller som Frankrikes VM-guld i fotboll som vanns av personer som egentligen inte på något vis är fostrade inom fransk ungdomsfotboll, i alla de fall de allra flesta var inte det. Det bästa exemplet på elände var väl när Ludmilla blev årets Svensk efter sina framgångar i häck. Inget var mer Svenskt än Ludmilla. Hon fördes fram av en vurmande Bengt Westerberg vilket kulminerade med ett OS-guld. När hon sedan plockades för doping refererandes det till henne som ”ryskan” och Westerberg föll in i skuggorna. För mig skall en svensk prestation vara utförd av en person som är fostrad i svensk föreningsidrott, sedan kan denne ha vilken etnisk bakgrund den så önskar.

  Gillad av 6 personer

 2. Lars Strömberg skriver:

  Jag tycker såhär:
  Ett land kan inte vinna idrottstävlingar. Ett land kan inte få Nobelpris.
  Individer kan vinna en tävling. Individer kan få nobelpris.
  Min ganska begränsade förmåga till grupptänkande samt min närmast obefintliga dragning åt att ta åt mig äran för vad landsmän åstadkommer, är sannolikt förklaringen till detta.
  Däremot kan jag se rimligheten i att exempelvis säga att ett land förlorade eller vann ett krig.
  Här handlar det ju om en hyfsat kollektiv uppoffring. Det vill säga att avsevärt fler individer än en till kanske ett tiotal (hur många är det i ett fotbollslag?..) som har lyckats eller misslyckats med en uppgift.

  Gillad av 3 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Skanåker, Stenmark, Borg och Waldner är iallafall svenskar, på riktigt.

  När varje landslag i världen är multikultiverat, så finns det ingen anledning att heja på något lag, allt är lika bekant eller främmande. Möjligen har de som spelar på oddset något intresse kvar. Något säger mig att den mångkulturella uppblandningen framför allt blir en västerländsk sak. Tills västerlandet ej längre är västerländskt.

  Gillad av 2 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Vårt lokala SHL-hockeylag har väl inte på många år varit bemannat med lokala förmågor. Så varför går man ur huse för att heja på sitt ”hemmalag”? Det kanske blir som i USA, där man inte alls är lojal mot sitt eventuellt lokala lag i ishockey, korgboll eller brännboll, utan väljer sitt favoritlag varifrån som helst.

  Jag arbetade en vecka med en högst kompetent teknisk säkerhetsexpert från Dallas, Texas för några år sedan. Han gick hela dagarna klädd i full mundering från Green Bay Packers i Wisconsin, 1500 km från hans hem.

  Gillad av 1 person

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag håller helt med Elöd Santo. Samtidigt som den svenska överheten gör allt för att eliminera alla svenska särdrag av rädsla för en slumrande och farlig nationalism, så gör den samtidigt allt för att frossa i nationell självhävdelse även om detta som i det aktuella fallet görs med lånta fjädrar.

  Vill man var duktig i vissa sporter som snabblöpning eller maraton så är det vissa folkraser( förlåt det gammaldags uttrycket) som har större fallenhet härför än svenskar. Vad är det för konstigt med det.

  Inte heller är kineser och japaner särskilt framstående i att springa fort eller hoppa långt. Inte heller israeliter. Det kan ju bero att de inte finner detta särskilt intressant och har andra intressen med det kan ju också bero på att de fysiska egenskaperna för fortlöpning är ovanliga i deras länder. Andra fall där media gör allt för att framhäva att omtalade individer är svenska är om det är involverade i brottslighet. Där förekommer uttryck som den ”37-årige svensken” mm. Skulle man säga mer skulle man kanske få problem för då skulle man börja tala om signalement och det kan bara rätten göra.

  Sedan finns det ju länder som visar sig mer på styva linan när det gäller skarpsinnighet och är framstående i fysik och matematik. Varför inte också importera dessa.

  Gillad av 4 personer

  • Ii. Waging war skriver:

   Precis, MFF gjorde sig inte ens av med en afrikan ens då det var känt att han begått ett antal våldtäkter mot barn, flera sådana fall är kända, jag gissar att överrepresentationen av importerade fotbollspelare är som hos afghanerna, som nu i någon mån är bevisad.

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Kenyaner har vunnit 80% av alla långdistanslopp sedan 1980-talet.

   Det beror på:
   — Långa smala ben, speciellt vaderna där det är viktigast.
   — Lågt BMI.
   — Träning i tunn luft.

   Att smala lätta ben och lätt kropp skulle vara en fördel än lika självklart som att en tävlingbil har reciprokerande delar i motorn (kolvar, vevstakar) av lättast möjliga material. Och att chassit är så lätt som möjligt.

   Gilla

 6. Ii. Waging war skriver:

  Man kan inte kommentera under rondellhunden men jag bugar djupt för Patrik. Detta var vad jag skrev till ledarskribenter i flera år, vi kan inte vara säkra på att vi lever i ett land med yttrandefrihet, dvs ett västligt samhälle, förrän alla dagstidningar, varje dag, har en rondellhund i övre högra hörnet på förstasidan. Stort, stort tack. Jag känner att jag börjar bli knäpp i detta landet men detta var balsam för själen.

  Kan vi å andra sidan INTE ha en rondellhund på framsidan,varje dag, så bevisas att samexistens med islam är omöjligt.

  Gillad av 9 personer

 7. Ii. Waging war skriver:

  Idrotten tjänar ju den multikulturella agendan, man skall vara bra indoktrinerad för att ropa Vive la France när en massa afrikaner sparkar boll. Vilket också visades efteråt, utomeuropeerna som inte får miljoner för att sparka boll deltog i upplopp och brände ner Paris efteråt, inte mycket till sammanhållning. Som vanligt betalar vi väl stavhoppare och andra med skattepengar.

  Gillad av 1 person

  • Ii. Waging war skriver:

   Samexistens med islam är en glasbur runt Eiffeltornet, vad allt var bättre förr. Om någon valarbetare hoppar på mig igen så skall han få veta att den huvudsakliga anledningen till att jag inte röstar på hans parti är att jag anser dem alla vara landsförrädare och borde straffas därefter. En konversation man inte trodde man skulle ha utanför ICA.

   Gillad av 3 personer

 8. svenne skriver:

  ”Samtidigt tycker jag att det bara är löjligt och pinsamt att kalla inköpta talangers prestationer för ”svenska”.

  Ofta försöker journalister att försåtligt sätta krokben för ett intervjuoffer – som de ogillar – genom att fråga ”anser du att Zlatan är svensk?”. Zlatan är nu inte någon ”inköpt talang”, han är född i Sverige men han har utomnordiskt ursprung och detta ger honom en positiv särbehandling enligt Hatbrottslagen.

  Såvitt jag förstår så är Zlatan och ”pursvensken”, enligt denna lag, inte medborgare på samma villkor på grund av skilda ursprung. Ett svar på frågan om Zlatan är ”svensk” skulle kunna vara att Zlatan kan använda otrevliga epitet gentemot ”pursvensken”, men denne kan inte svara med samma mynt därför att Zlatan på grund av sitt ursprung då kan betraktas som ”kränkt” enligt Hatbrottslagen.

  Hatbrottslagen kan beskrivas som en vattendelare mellan olika befolkningsgrupper i landet och detta är ju en form av positiv särbehandling av personer ”med utomnordisk bakgrund” som inte gagnar den så kallade ”integrationen”.

  Gillad av 3 personer

  • Gustav Hjelm skriver:

   Hej Svenne,
   Lite OT vad avser idrottstemat här, men du nämner här ”hatbrottslagen”, eller ”Lagen om hets mot folkgrupp”.
   Det intressanta med denna lag är att tillämpningen av lagen kräver att man accepterar att svenskar existerar som ”etnisk folkgrupp”, eftersom lagen explicit utgår från att ”svenskar” är ”majoritetsgruppen” och därmed att ”etniska svenskar”inte kan utsättas för hets från andra grupper i det svenska samhället.
   I de flesta andra fall anser de, som annars är ivriga tillämpare av denna lag, att svenskar som etnisk folkgrupp INTE existerar.
   Fråga inte mig, jag får det heller inte att gå ihop…
   MVH
   Gustav H

   Gillad av 2 personer

   • svenne skriver:

    Hej Gustav,
    ”Fråga inte mig, jag får det heller inte att gå ihop…”
    Nej, detta konstgrepp visar prov på en logisk akrobatik på en sådan nivå som jag tror att de flesta av ”verklighetens folk” inte riktigt kan ta till sig så vi är nog inte ensamma om detta.

    Gilla

 9. Aha skriver:

  Idrotten/sporten är en av flera grenar (sic) i jordelivet som till sin naturer blivit alltmer globala. Klubblag hämtar sina spelare från hela världen. De bästa i singelidrotter tävlar sedan lång tid tillbaka globalt. Musik och underhållning är globala liksom fou. Företag är globala. Turism och resande är globalt och allt annat förglömt.
  Nationalismen har dock sin plats, folk vill dela framgångar med sina gelikar, med sina landsmän. Man känner sig också trygg omgiven av sina landsmän. Det är också synnerligen rationellt att dela språk och värderingar.

  Det finns skäl att tro att alltmer framöver blir globalt dock tveksamt med en världsregering. Varför lägga alla ägg i en korg med samma lagar och samma värderingar? Om så ändå skulle ske, kommer folk nog ändå i en global värld att skikta sig i grupper utifrån skicklighet, duglighet, värderingar och motsvarande. De bildar sedan minisamhällen vilket leder tillbaka till ruta ett, till nationalismen. Var inte världen global innan den blev nationsuppdelad?

  Globalism är en naturlig utvecklingsfas, men den bör inte stressas fram. Låt den ta den tid det tar. Den påtvingade mångkulturen, folkblandningen har ingenstans varit en framgångsfaktor utan en källa till minskad utvecklingstakt och till slitningar.

  Sverige är ett paradexempel på påtvingad mångkultur och är androm till varnagel.

  Gillad av 1 person

 10. Kjell Rehnström skriver:

  Jag har funderat mycket på det där.

  Om det vore vanligt att svenska skolungdomar var tvungna att springa till skolan varje dag redan från första klass och om de när vädret så tillät sprang barfota, så tror jag att vi skulle ha lika goda löpartalanger som någonsin de afrikanska. Och om det nu inte är så, nåväl, låt då afrikanerna själva yvas över sina goda resultat i längdlöpning. Det är en helt annan sak med persdoner som har vuxit upp i Sverige och är naturaliserade svenskar, men givetvis är det bnara patetiskt med idrottare som är så nya svenskar att de inte har hunnit lära sig språket ännu!

  Och det är betydligt bättre för hälsan att röra på sig själv, för egen maskin än att sitta och glo på andra som arbetar och tar ut sig.

  Gilla

  • Björn skriver:

   Människan har ju vandrat under hela sin existens, och spridit sig över i stort sett hela klotet! Vilka fysiska ”egenskaper” som blivit framgångsrika, beror så klart helt och hållet på i vilket klimatområde de/vi hamnat! GENERELLT tävlar alltså inte alla folkgrupper på samma villkor i alla idrottsgrenar!

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”… vi skulle ha lika goda löpartalanger som någonsin de afrikanska.”

   Nej, det handlar till rätt stor del om genetik. Vi kanske kan få fram en och annan ”outlier”, men aldrig lika hög andel av befolkningen. Det är ingen slump att sprinters härstammar från västkusten och på de längre distanserna från östkusten.

   Gilla

 11. cmmk10 skriver:

  Turkiet och några arabländer är flagranta exempel på nationer som har köpt ”legoidrottare” från Afrika.

  Vist är det lite lustigt, när det nästan bara står kenyaner på startlinjen samtidigt som kanske 20 nationer anses vara representerade. 😉

  Själv har jag rätt svårt för att känna någonting speciellt när Arigabi eller Merif Batha vinner tävlingar eller sätter nya ”svenska rekord”.

  Gillad av 1 person

 12. Aurora skriver:

  Vadå, alla som passerat gränsen är ju svenskar i Sverige. Sedan är bara att flytta tillbaka till sitt hemland, med möjligtvis en brevlådeadress i Sverige, och casha in alla välfärdsförmåner. Att kunna svenska har aldrig varit ett krav. Vi har inte ens svenska inskrivet som nationellt språk.

  Gilla

 13. Gustav skriver:

  Champions League kommer ersätta fotbolls-VM så småningom.
  Stina Nilsson kommer att tävla för team VW istället för svenska skidlandslaget.

  Det är så globalisterna vill ha det.

  Gilla

  • Björn skriver:

   Som jag ser det, tävlar Stina Nilsson m.fl icke lagspelare, för sig själva som individer! Vem eller vilka som sponsrar har för mej ingen som helst betydelse! Det är den individuella prestationen som betyder nått! Att ”VM” avgörs mellan ”klubblag” i stället för ”landslag” är bara bra! Som det har blivit, är ju ALLA lag sammansatta av inköpta spelare från hela världen, och har inget med nationsgränser att göra längre! Det var bättre förr……!

   Gilla

 14. Hosianna skriver:

  Tack, Elöd, jag är förvisso måttligt sportintresserad, men jag är desto mer intresserad av vårt vackra land, vårt rika språk och vår särpräglade kultur samt dess överlevnad och välgång, så jag tycker, personligen, att när det gäller vuxna individer är enbart de som obehindrat förmår kommunicera på fullt begriplig svenska att betrakta som svenskar, oavsett medborgarskap…

  … och jag tycker därför, att exempelvis du själv är mer svensk än diverse direktimporterade idrottsmän (som inte sällan ger oss anledning att skämmas för ”svenska” dopingfall och annan kriminalitet) eller den sorgligt snabbt växande skara svenska medborgare, som likt Zlatan har råkat födas här, men distanserar sig från det svenska samhället, någonsin kan förväntas bli.

  Gillad av 1 person

 15. MartinA skriver:

  Högljudd patriotism är vad en stat sysslar med när den får allt mindre nationell sammanhållning att stå på. Jag har alltid tolkat USAs högljudda patriotism och viftande med flaggan som ett vittnesmål om att USA måste ta från tårna med yttre gester eftersom de egentligen har så litet som binder dem samman.

  Men en märklighet med sport är att folk tycks kunna känna en enorm lojalitet till ett namn och till den yttre formen, trots att de nästan helt saknar anknytning till laget och organisationen i övrigt. Se på klubbfotboll? Jag har en bekant som blir lyrisk när hans hemstads lag vinner matcher. Trots att han inte bott i staden på 20 år. Och trots att laget inte har mer än 3 spelare från staden och trots att en stor del av spelarna kommer långt långt bort ifrån och alltså inte har någon relation till min bekant alls. Och trots att lagets tränare och ledare också är en import från fjärran land. Jag ser på spektaklet med skräckblandad förundran. Men beteendet och känslan är vanlig. Till och med lokalpatriotism är ofta en blind best. Men hur mycket det här översätts till någonting annat vet inte jag. Och vad av den här märkliga plastlojaliteten betyder i det verkliga krigets kaos, det vet jag inte heller. Min gissning är att den nog skulle kunna överleva i välordnade förhållanden. Men när ordning går sönder sker en illvillighets och egoismspiral som snabbt förstör den potential till lojalitet som skapats på artificiell väg. Till syvende och sist är blod tjockare än vatten.

  Gillad av 2 personer

 16. Ii. Waging war skriver:

  Jag skulle kunna klistra in ett antal liknande länkar bara de senaste dagarna, folk som berikat sig, folk som är med i muslimfascistiska organisationer, och rena kriminella som denna:

  https://samnytt.se/forsokte-strypa-kassor-kandiderar-for-socialdemokraterna-i-valet/

  Det som skett när usla och i stort odugliga människor tagit över politiken, från Bah-K till Löfvin till Sahlin och Löfven, det är ju att VEM SOM HELST kan bli politiker, bara de låtsas ansluta sig till pk-agendan. Så om hörnet väntar en massiv anstormning av muslimska politiker, de har förstått att de har detta som i en liten ask. Därför så känner jag personligen, som varande bättre vetande, mera analytisk och med större erfarenhet och ärlighet än varenda politiker jag vet, att man nog borde engagera sig och bli politiker, och samma gäller de flesta som skriver här. Just de som BORDE vara politiker blir det inte, utan de sämsta, de fuskigaste, parasiterna. Man ser det tydligt i kommunpolitiken här, vidriga moderata lismare som ger varandra korrupta kompisuppdrag, men det lika illa i de andra partierna, också småpartierna, SD vill ha hit färre folk och bygga mindre vilket jag tar till intäkt för en viss ärlighet, hoppas de får många röster. Svenskarna, ryggraden, de ärliga, måste bli politiker.

  Gillad av 5 personer

 17. Arpi och Gudmundson skriver:

  Offtopic men har någon hört av Arpi och Gudmundson? Kanske någon skall gå ner och kolla i källaren hos SvD om det luktar konstigt, det kanske inte alls är från kräftskivan? Nyckeln kan nog återfinnas i någon av de nyanställdas skrivbordslåda.

  Gillad av 4 personer

 18. Göran Holmström skriver:

  Då idrott oftast är opium för massorna så har i alla fall jag svårt att hetsa upp mig värst mycket över fenomenet, oavsett om det är interna eller importerade externa talanger som står för prestationen. Med tilltagande ålder och tolerans mot allt som inte faller gubben på läppen så kan jag dock förstå att individer kan tjusas av andras ansträngningar och resultat. Dock så borde dom befrias från politik och agendor.
  Att jaga en läderklädd gummiblåsa inför öldrickande skrikande människor är visst himla lukrativt
  ur reklam eller pr syfte. Men så värst utmanande för individen är det ju inte. Miamoto Mushashi
  gick 60 dueller på liv eller död i Japan under Samurajernas tid Född cirka 1584 död 1645, där pratar vi idrott när han sedan självvalt blev bonde/hantverkare för att han ledsnat på att åderlåta medmänniskor så skrev han en bok om krigskonsten endast en kort stund innan sin död. Han levde andades och dog för SIN idrott sådant imponerar!
  Att sälja sin talang för lite guld är inte värst uppbyggande för sinnet, Har i snart 40 år harvat i det tysta med Enduro nått några peakar och massor av dalar. En kul händelse var att som 52 åring köra ifrån en fabrikssponsad ung kille med all topputrusting det går att ha. Själv åkte jag på bettan då 8 år gammal och som husse lätt överviktig. Nej han gillade det inte alls.
  Det som är intressant är att jag saknar talang för denna sport men älskar den mer än livet så envist harvas det på.
  Talang finnes dock för skytte och vapen i alla dess former inklusive kampsort, dock så roar det bara på akademisk nivå då syftet att ta andra av daga roar inte alls.
  Kanske är det sportens sanna värde att endast roa sin utövare? åskådaren skulle förmodligen få både bättre hälsa och liv av att utöva sin egen sport?
  Fast vad vet jag en gubbe bland så många andra.

  Gilla

 19. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Ghoddos svek mot sitt land är ett bra exempel på hur amerikanerna måste känna inför Mondo vars hela uppväxt o utbildning skett i USA.
  Ibra kanske hade blivit samma framgång i Bosnien eller Kroatien och haft bättre omgivning i landslagen där, men vi har ingen anledning att skämmas för att njuta av hans framgångar.
  Det är naturligtvis inte gener utan miljö som bestämmer vilket land du borde tävla för.
  Frankrike som gammal kolonialmakt har och betalar för detta dagligen, fotbollen deras hamnar på kreditsidan men inbördeskriget som råder i förorterna kan aldrig kompenseras så enkelt.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Unge herr Mondo har svensk mor och dubbla medborgarskap. Varför en person som han, som inte talar ett ord svenska, väljer att tävla för Sverige är svårbegripligt. Kan det vara så att Friidrottsförbundet erbjuder bättre ekonomiska villkor än vad han får i USA?

   Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Du är inne på rätt spår.
    De amerikanska uttagningarna till de internationella mästerskapen är stentuffa och placerar du dig inte högt där är du borta.
    För idrottarna i USA är det rättvisa villkor men är du skadad eller ur form just vid dessa tillfällen är du körd.
    Åter ett exempel på hur dubbla medborgarskap kan utnyttjas på sätt man förmodligen inte har förutsett.

    Gillad av 1 person

 20. Vax skriver:

  Nästa regering måste överväga hur vi ska förhålla oss till den polarisering och radikalisering som skapas – av stater, organisationer, företag, myndigheter och samtidskulturen. Det skriver Johan Tralau, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.
  https://kvartal.se/artiklar/konstruerade-konflikter-skadar-det-offentliga-samtalet/

  Någon person eller organisation tycker att det finns en chans att sprida intrycket av att Sverige är rasistiskt. Så man har gått in och hatat, och så fort stormen fått fart och innan någon hunnit analysera det har man gått ut igen”.

  Gilla

 21. Ulla L skriver:

  Den svenska överheten, med högavlönade befattningar som ofta har en skattefinansierad koppling, gör allt för att lura befolkningen att tro att ”etnisk svensk” inte finns. I stället har man infört begreppet ”etnisk tillhörighet”, vilket ”handlar om hur du identifierar eller uppfattar dig själv” (do.se/Om diskriminering). Jag kan således själv bestämma vilken etnicitet jag känner mig tillhöra, t.ex. hitta på att jag är same eller rom. Sverige har alltså en lagstiftning, med allvarliga sanktioner mot den som diskriminerar någon på grund av etnisk tillhörighet, som grundas på något som är vad jag själv känner och kan vara påhittat. Jag har försökt få DO att förklara för mig vad myndigheten menar med begreppet, men diskussionen slutade med att jag inte får något svar (diskussione finns på min facebook-sida och är väldigt talande för myndighetsvärlden).

  Ibland blir medias rapporter om olika händelser väldigt konstiga. För någon dag sedan förolyckades finska pensionärer bosatta i Sverige, kallade svenskar. Samtidigt kunde man läsa om svenska pensionärer bosatta i Portugal som inte betalar skatt i Sverige, men de har aldrig kallats portugiser.

  Varför vill överheten lura folket? Förmodligen vill man få folket att tro vi ska känna en större gemenskap med utlänningar som inte passar här, om folket tror att de också är svenskar. Det är de inte. Att överheten ska mästra befolkningen om vem som är svensk är absurd, och leder bara till irritation. Till och med den kände skribenten Gur skriver luddigt om etnicitet.

  Läs i stället bloggen allmogen.org om Birka-utgrävningen. Den är bra.

  Gillad av 4 personer

  • Maxim gun skriver:

   Ja nu ryker väl möjligheten för att slippa betala lite av slavskatten genom att flytta till Portugal om socialdemokraterna inte skiljs från makten. Har inte hört hur det är med Spanien, pengarna behövs ju till alla gäster som inte arbetar. Vi svenskar skall få all nersida av EU och inget av uppsidan.

   Gilla

  • svenge skriver:

   Bra beskrivning Ulla L. Etnicitet används för att näpsa populasen. Skapa osäkerhet så blir det lättare att beskylla dem för något. Etnisk = adjektiv som utmärker folkstam o d. (SAOL sid.176)Vem är då jag? Jon och Annika kom från Österbotten 1595. Hann fly undan Claes Fleming som älskade att slå ihjäl bönder i Satakunda. De byggde sin gård nära Glissjöberg. Gården växte under ett par generationer och är i dag en turistattraktion. En annan gren innehåller ett samiskt namn, 9 generationer före mig. (1/512-del same alltså) två generationer senare kommer en glasmästare från Trysil över gränsen, blir storbonde i Idre. Hans ättlingar vandrar norrut och dalagrenen blandas med Härjedals-finnar. Min far, 5 generationer senare blandas med en värmländska (helt annan folkstam?) Deras försök, jag (en av fyra) finner en oslotjej och vår son emigrerar till Arizona, gifter sig med en tjej, ättad sedan 1800-talet från flera östeuropeiska länder. De får en son och kompletterar med en adoptivdotter från Ryssland innan Putin stängde dörren. (Fadern gissningsvis tjetjen eller tartar.) Som 10-åring följde besökte hon Sverige med far och mor, blev innerligt rädd för återfärd till RUS. Hon är nu 22 och duktig i sitt nya hemland.
   Sensmoral: Globalisering sker via individer som slår sig ner i någon nation, där man är noga med ekonomisk hantering och balans. En internationell gröt utan gränser måste tas bort.

   Gilla

 22. olle holmqvist skriver:

  Människan är ett flockdjur och ordnar sig naturligt i hierarkier. Evolutionen litar inte på förnuft utan på känslor. Det känns rätt att sitta fast i flocken. Veta att några är under mig, några som jag i bästa fall tycker är förtjänta – de sitter över mig. Jag är dessutom neotenisk, dvs behåller barnsliga drag som vuxen.Jag kan leka med meccano eller lär mig nya språk. För andra däggdjur gäller:Man inte lära en vuxen hund…

  Det betyder att vi med vår fantasi kan tänka oss dem som är ännu större an vi själva som vuxna. Så tror vi på gudar. Det är en evolutionsbiologisk förklaring.

  Vi är programmerade för olika flockstorlekar. Minst är 3-4-mannaflocken. Dom vi känner och verkligen kan lita på. Nästa snäpp är 12-mannaflocken, fotbollslaget, jesu lärljungar, dom känner vi tillräckligt väl för att vi ska veta hur dom springer på en förväntad passning. Vi lever i ömsesidiga förväntningar. !8-mannaflocken – snille och smak, den finns inte. Den börjar dela upp sig i två, lite för små tolvmannaflockar.

  Nästa är 30-männingen. Skolklassen. Sedan tror jag att det var 200-männingen. En personalchef för 200, känner igen alla till utseendet.Och så störst de 2 000, de som talar
  samma språk.Dom här grupperingarna är välkända för militärer och lärare.Det är inte svårare att prata inför 40 än inför 30. Rent audiellt.. Men det är det i alla fall. 40-ingarna börjar dela upp sig i lite för små 30-ingar, som börjar småtassla och störa.

  Lästips Robin Dunbar: http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674363366

  Jag misstänker att idtottsmatchen med 1 – 2000 är den idealiska urladdningen-avtändningen.
  Den biologiska vulkanen tämjd och bara kul. Huddinge-Södertälje Försöker åka upp se en gång om året.Får se om dom möts i ngt kval på vårsidan. Annars mina tre-favoritet de här. Påven med sina dottersöner.

  Gillad av 2 personer

 23. Stig Palm skriver:

  Sporten i Sverige är som Sverige Demokraterna, nationalistisk. Alla andra partier tycks vilja vara gränslösa att Sverige då i sporten inte passar in. Vad då springa runt idrottsplanen insvept i en svensk flagga med ett veckogammalt svenskt pass och fått för ändamålet att representera Sverige när andra ‘nyanlända’ får vänta i flera år på sitt pass.

  Gilla

 24. Arthur skriver:

  Även inrikes spelarköp gör sport tråkigt. Vemhellst med pengar kan köpa en spelare men en klubb som värvar knattespelare, ser talang och fostrar och tränar dem till mästare är en källa till rättmätiga stolthet.

  Gillad av 2 personer

 25. Kristina Schönander skriver:

  detta är väl ingenting som är unikt för Sverige??! Jag har ofta tyckt att det känns underligt att kalla afrikaner som tävlar för Sverige för svenskar, likaså tävlande från andra världsdelar, men det är ju inget unikt för Sverige som sagt
  Vissa fotbollslag i Sverige idag, har nästan bara svarta spelare, inköpta av laget, antar jag, verkar inte unikt för Sverige det heller!
  Att vi är ett litet land behöver ju inte förminska vikten av många duktiga SVENSKAR genom åren, men att skriva ner det egna landet, som är vanligt, det tror åtminstone jag, det är unikt för Sverige!!

  Gilla

 26. olle holmqvist skriver:

  Tillägg:
  regeringen består av 22, och är den även den – en obiologisk konstruktion, dvs halvvägs mellan naturlig 12 eller naturlig 30. liksom ”Senil & Slak” församlingen med 18, icke att förblanda med Sv. Kackademien,

  Harrisons eminenta Erlander-biografi berättar om Möller och andra som betedde sig efter biologisk norm.

  Regeringen (s) gjorde ju ett spelarförvärv i gatumusikanten Bodström (jr). Sedan for han till Boston.

  Gilla

 27. cmmk10 skriver:

  Klart är väl i vilket fall som helst, att det åtminstone kortsiktigt gynnar idrottsmännen att kunna få välja vem de skall representera.

  Ännu ett exempel:
  ”Mix Haxholm, är inte vilken bågskytt som helst. Med dubbla medborgarskap har hon tävlat både för Sverige och Thailand – men mest känd är hon som modell.
  ….

  Debatten har fått större proportioner än Finspångsskytten, vald till miss Thailand 2003, kunnat föreställa sig.

  Mix Haxholm har en thailändsk mamma men svensk pappa och har vuxit upp i Sverige.

  Comeback i somras
  2005 vann hon thailändska mästerskapen i bågskytte, men lade därefter idrotten på hyllan. I somras blev det dock comeback och nu satsar hon mot OS 2012.

  Om det blir under svensk eller thailändsk flagga är ännu oklart.
  – Men jag drömmer fortfarande om OS, och är väl i grund och botten en idrottstjej.”

  Gilla

 28. Karl Oskar skriver:

  Idrotten är angripen såklart. Och MSM hakar på naturligtvis!
  Finns det något område som är fredat från PK-isternas tentakler?!
  Svar: Nej!

  Gilla

 29. olle reimers skriver:

  Min inställning är lite kluven.

  Jag kan inte hjälpa att när någon utför en prestation insvept i nationens färger gör han eller hon det för OSS och för vårt land.

  Om denna min instinkt är något som sitter i sedan tidig barndom eller om det är något annat som ligger bakom, vet jag inte.

  Bortsett från det håller jag med om att det är ett oskick att ”importera” medaljkandidater. Bakom det ligger ofta mindre hedervärda motiv. Det ska vi sluta med.

  Gilla

 30. Dan Astrom skriver:

  Rolig tanke är om någon liten önation med god ekonomi köper t.ex. ett fotbolslag med spelare av idel blandade nationaliteter och vinner fotbolls VM.
  Vem har då vunnit VM?! Är det den lilla önationen?!

  Gilla

 31. olle reimers skriver:

  Jordan Peterson skriver så här: ” to the degree that we are patriotic, our country is not only IMPORTANT to us, it IS us!”

  Enligt honom är patriotism och känslan av att tillhöra något större än oss själva så stark att vi är beredda att ge upp en hel del av vårt individuella jag för att få vara med om den.

  Jag håller med honom. Vi kan välja våra lojaliteter i viss utsträckning men jag tror att alla som på dessa sidor utrycker fasa över den undergångsfas som vårt fosterland nu tycks vara inne i härrör från en känsla av att vara attackerad personligen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.