Lars Vilks rondellhund

Konstnären Lars Vilks har ritat en rondellhund som han menar ska föreställa profeten Mohammed. Så här ser teckningen ut:

Teckningen ska, på grunder som jag inte bryr mig om att försöka förstå, ha blivit nobbad av Fotografiska Muséet. Muséet har förstås rätt att nobba vad det vill.

Jag är inte särskilt förtjust i teckningen men eftersom den blivit en symbol för yttrandefriheten vill jag gärna publicera den som en gest av solidaritet mot västerlandets grundläggande värderingar om att man ska få säga och rita vad som helst även om det inte är så himla klokt eller märkvärdigt eller ens välformulerat eller snyggt eller artigt. Yttrandefriheten ska tillåta nästan vad smörja som helst.

Denna publicering är i all enkelhet ett ställningstagande för traditionell västerländsk yttrandefrihet.

Patrik Engellau

80 reaktioner på ”Lars Vilks rondellhund

 1. Pelle skriver:

  Tack för denna viktiga publicering, Patrik! Jag älskar mitt Västerland och den kultur och frihet som det har skapat. Vi måste alla bidra till dess försvar i dessa tider när såväl inre som yttre fiender gör allt de kan för att förnedra, förneka och förstöra det som är vårt arv att föra vidare till kommande generationer.

  Gillad av 8 personer

 2. Lars Strömberg skriver:

  Utöver den upprördhet och aggression som den fula teckningen skapat, så har jag en liten undran:
  -Det är inte tillåtet att avbilda profeten Mohammed. Ingen vet därför hur han ser ut, eftersom det inte finns dokumenterat.
  -Hur kan man därmed veta att teckningen föreställer just vederbörande?
  -Hur kan man därmed veta att man skall bli upprörd över kluddet?

  Gillad av 7 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det var faktiskt första gången jag såg en bild på den så omskrivna rondellhunden. Jag tar mig för pannan och frågar mig varför denna något mediokra teckning har skapat så mycket ståhej? Men eftersom jag redan kommit fram till att den mänskliga världen i stort sett är galen så är jag inte förvånad. Och om någon tvivlar så räcker det att betrakta den pågående valrörelsen där diverse separata personer talar om för svenska folket hur det skall fördela mina skattepengar, ungefär som om det vore deras egna. Det är som att ha att göra med stråtrövare i 1200-talets England. Jag hoppas de flesta läsare också har kommit fram till att det behövs ett annat slag av samhälle där medborgarna själva kan bestämma över sin tillvaro och sina tillgångar. Politikens uppgifter skall givetvis reduceras till ett absolut minimum. Kanske en uppgift för AI?

  Gillad av 9 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför denna ständig ansvarslöshet? Varför AI? Hur skall personligt ansvar kunna återupprättas om till och med systemets skapare och ledare flyr sitt personliga ansvar?

   En vetenskapsman som inte tror på den vetenskapliga metodern regriderar till alkemist. Och det är nog det som har hänt inom humanioras och samhällstyckandets områden. Carl Jung var detta problem på spåret, men han var för ensam och övergiven.

   Gillad av 2 personer

 4. PerH skriver:

  Ponera att snabbskissens underlag är en servett där Vilks under en middagsbjudning med några snabba penndrag karikerat skäggiga bordsgrannen som rondellfigur.

  Gilla

 5. Henric Ankarcrona skriver:

  Ingen stor konst men den ska självfallet publiceras.
  Dessvärre har jag stött på personer som betraktar Wilks som en dålig konstnär. Därför ska han leva i livsfara och utan Säpo-skydd.
  Den logiken går inte att förstå.
  Teckningen har en plats i västvärldens försvar för yttrandefriheten

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Henric, ja, många för ett obegripligt resonemang runt Vilks. Både GW Persson och Guillou anser att livvaktskostnaderna är för höga. Jag misstänker att de, och många andra kritiker, egentligen är avundsjuka på Vilks oerhörda mod, jämförda med honom framstår de ju som försoffade, pratsjuka fegisar. Vilks är ensam i Sverige att bära denna törnekrona som det är att utmana Islam. Självklart ska han skyddas till varje pris.

   Gillad av 6 personer

   • Hovs_hällar skriver:

    Elisabeth — GW verkar ha tagit tillbaka sina ogenomtänkta ord om Vilks. Jag skrev till honom om saken, och han påstod i sitt svar till mig att det var ett ”skämt”. Detta var en del år sedan.

    GW är en lurifax anser jag, man kan ana att han ibland säger saker han inte alls menar för att undvika PK-sektens hyenor — som när han förut påstod att han säger upp bekantskapen med folk som stödjer SD. Han säger det med en min som tydligt anger att han luras, men PK-hyenorna är så korkade att de inte fattar…

    Jag tror att han håller med SD i mycket men döljer detta för att inte hamna i onåd hos PK-politrukerna. Som många andra.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Hovs_hallar

    Man kan lägga sin röst i tysthet,
    när man är i medial beroendeställning!

    ÄNNU finns valhemligheten…

    Gilla

 6. Östrahult skriver:

  Det här kan vara ett lämpligt tillfälle att å mångas vägnar framföra ett tack till Patrik Engellau för hans ihärdiga kämpande för yttrandefrihet. Yttrandefriheten är hotad i Sverige och utan alternativa media som DGS skulle debatten vara delvis strypt. Mainstream media släpper inte in debattartiklar som är regimkritiska. Några av dem har skapat kommentarsmöjligheter via en tjänst ”Ifrågasätt”. Jag har dock egen erfarenhet av att bli censurerad där så där finns mera sympati för Morgan J än för personer som ifrågasätter.

  Gillad av 8 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Faktiskt har Johan Westerholm (S) gått främst i ledet!

   Tuffe Uffe har inte sagt ett knyst om Svetsarens planer,
   att kraftigt inskränka yttrandefriheten genom grundlagsändringar?

   Ej heller Janne o Annie!

   Fast de berör väl främst SD…

   Gillad av 1 person

 7. Hosianna skriver:

  Du är en hedersman, Patrik, en ovanligt alert, belevad och modig, västerländsk gentleman med en sällsynt förmåga, att uttrycka genomtänkt vettiga åsikter på en njutbart ren svenska. Tack!

  Om tillräckligt många svenska väljare delar och stöder SD:s högst rimliga vision om ett verkligt civiliserat samhälle, helt utan terror, censur och censurterror, finns det gott hopp om framtiden.

  Gillad av 11 personer

  • patriotzz skriver:

   Prova för ett ögonblick att stödja MED. Ett parti som har samma rimliga vision om ett svenskt samhälle av klassiskt snitt, men utan att vara politiskt ifrågasatt.
   MED vill föra klassisk svensk politik med en invandring som är kontrollerad så tillvida att vi vill veta att vi har resurser innan vi utökar våra ambitioner och som vill ha ett avtal mellan invandrare och Sverige för att de som kommer in och accepteras har för avsikt att bli Svenska medborgare med allt det innebär.

   Gilla

 8. Elisabeth skriver:

  Teckningen blev nobbad av Fotografiska Muséet ” på grunder som jag inte bryr mig om att försöka förstå”, skriver Patrik Engellau. Men det var rätt enkelt egentligen,man vågade inte, man godtog inskränkningarna i yttrandefriheten. SDs och Vilks agerande gjorde att byxorna drogs ner på dessa ynkliga kulturhipsters som annars brukar stå och orera pompöst om rätt värdegrund, allas lika värde och liknande, Vilks är mycket mer karl än någon av dem.
  PE, du behövde inte såga teckningens kvaliteter sådär, jag vet flera nutida konstnärer som anses stora och viktiga som tecknar lika uselt, Picasso t ex. Vilks är enligt min mening en stor filosof/konstnär, han förtjänar att hyllas. Han står rätt ensam i vårt likriktade land. Jag vill även hylla dig idag PE, tack för att du publicerade den omtalade teckningen. Fin gest.

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Ja Fotografiska muséets chef förklarade att de inte visade teckningen av rädsla för vad företrädare för Islam skulle tänkas göra. Kan fegheten förklaras bättre?

   Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Elisabeth — Håller helt med. Vilks tecknar avsiktligt uselt i det här fallet, troligen för att demonstrera att det saknar betydelse hur teckningen är utförd då den ändå kommer att väcka samma enfaldiga reaktion.

   (Picasso kunde teckna helt lysande men bröt medvetet med denna tekniska, naturalistiska perfektion.)

   Gilla

 9. Aha skriver:

  Tack för en rakryggad handling. Fria medier visar var skåpet ska stå medan etablerad media muttrar om behov av att inskränka yttrandefriheten. Vad jag kan påminna mig om har även Ledarsidorna publicerat bilden.

  Lars Bern skrev tänkvärt om detta; de som vill inskränka åsiktsfriheten kommer också att göra det om de får makten.

  Gillad av 3 personer

 10. Björn G skriver:

  ”Yttrandefriheten ska tillåta nästan vad smörja som helst.”

  Javisst, men utsagan bör vara rimlig.
  För det är orimligt att det är så att; kalla en etnisk svensk för svensk är anstötligt, medan det anses hedervärt att kalla Mohammed som damp ner på Arlanda i går för ‘svensk’.

  Att nedvärdera västerlandets grundläggande värderingar, de som gjort västvärlden så framgångsrika, vittnar om ett djupgående korsdrag i hjärnan hos dem som sätter agendan och bestämmer vad vi får tycka och säga.

  Gillad av 2 personer

 11. educaremm skriver:

  Hmmm….

  Tycker bestämt att teckningen mer och mer faktiskt har klara drag av …Jimmy Åkesson…?…

  Eller kanske … rentav… faktiskt egentligen mer liknar den s.k. hjälten Che Guevara… ? På besök i Irak?…

  Vem kan egentligen anta, eller påstå, något bestämt om vem som är vem i dessa dagar?…

  – Har just ritat en teckning av den forne Kejsaren av Kina. Mingdynastin. Han står som huvud på ett lejon. I en rondell.

  – Jaha ja…

  – Så intressant…

  Gilla

 12. Aurora skriver:

  Jag gillar teckningen hos Ledarsidorna med texten ’vi är alla Charlie Hebdo’ och sedan frågan ’vem vill vara Lars Vilks?’ Fotografiska Museets grunder för att neka kräver ingen djupare analys; det är bara enkel feghet och rövslickande för den numera överordnade nya religionen i Sverige som kravlöst utan ifrågasättande kramas och omfamnas av rådande etablissemangsvänstern..

  Gillad av 5 personer

 13. Lennart Granqvist skriver:

  Jag hoppas att Sverige kan starta en ny tideräkning den 9/9 2018 dvs år 0.
  År 0 startar vi svenskar med att driva ut månglarna.sossarna, ur templet,dvs riksdagshuset och
  Rosenbad.
  Lyckas vi inte med detta nu får vi vänta på nästa köldperiod ,inlandsisen.
  Kanske den,isen,lyckas bättre med att driva ut sossarna.

  Gillad av 1 person

 14. Kjell Eriksson skriver:

  Det som stör mig mest ( i lite mer generella termer) är att allt grundar sig på sagor. Dessa sagoberättelser utgör dessutom ett av världens riktigt stora problem.

  Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Då är det väl dags att rensa ut både den och bibeln från våra bibliotek! Av samma ”anledning” som för Pippi-och Tintin-böckerna….!

    Gilla

 15. MartinA skriver:

  Det var en mycket lovvärd handling av PE. Personligen tycker jag inte om kontrajihadismen, av flera skäl. Men PE ställer sig med den här publiceringen i en del mycket modiga och lovvärda människors sällskap.

  Gillad av 1 person

 16. Hosianna skriver:

  ”Det var en bra idé Fotografiska i Stockholm fick. Under vinjetten ‘Bildvalet 2018’ inbjöd konsthallen samtliga partier att med fem bilder var presentera sin vision av Sverige. Enligt P1:s Kulturnytt var det inget parti som hade ansträngt sig över hövan. Moderaterna lät förstå att i deras vision är Ulf Kristersson statsminister. Javisst! Kristdemokraterna ser framför sig hur fina familjer leker på gröna ängar, Annie Lööf går i Prideparaden och Stefan Löfven är iklädd en fotbollströja.

  Det var bara SD som hade ansträngt sig en smula. Partiet skickade in fem bilder av Lars Vilks rondellhund, fyra av dem pixlade, den femte avpixlad. Budskapet var enkelt: I SD:s vision för Sverige är det möjligt att göra provocerande konst om islam utan att konstnären därefter tvingas leva under livslångt dödshot.”

  Den självständigt tänkande och uppfriskande frispråkiga skribenten Susanna Birgersson lär bo i Danmark, vars friska debattklimat tycks göra henne riktigt gott.

  https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/fem-tomma-ramar-och-en-mordhotad-konstnar/

  https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/sverige-behover-en-oppen-debatt-om-atervandring/

  https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/man-blir-faktiskt-lite-lyckligare-i-danmark/

  Gillad av 4 personer

 17. Björn skriver:

  Skitdålig teckning men ”symbolvärdet” är skyhögt! Varje gång nån opponerar sig för att den publiceras, tänker jag på Monte Python och ”Life of Brian”! Skitbra film! Kan ingen göra en ”uppföljare” om profeten Mohammed?!

  Gilla

   • Björn skriver:

    Har nyss sett den c:a 10 minuter långa filmen på nätet, och man kan ju inte på nåt vis kalla den för en ”uppföljare” till ”Life of Brian”, som ju bygger på drift och sjuk humor! Men den är tydligen tillräckligt provocerande, för att ”mörker-männen” inom Islam ska ta till vapen och mörda!

    Gilla

 18. slaszlos skriver:

  ” Ex malo bonum est ad perpetuam rei memoriam ! ” ( latin ) / ” Ur det onda uppstår de goda ” / i svensk översättning …

  USA är frihetens symbol , vilket skapats som ideal över totalitarismens underkastelse och diktatur . En av fäderna är Abraham Lincoln ” America will never be destroyed from the outside . If we falter and lose our freedoms , it vill because destroyed ourselves ! ”

  Patrik , dina ord är rätt sagda i rätt tid som är ära och heder för Konungariket Sverige !

  Gilla

 19. Marona Engvall skriver:

  Stort tack Patrik för din nit att dra en lans för yttrandefriheten och för vår västerländska kultur! Oavsett vad man tycker om bildens kvalitee´r så går budskapet definitivt fram. Det är synnerligen uppenbart vad som är hotet mot vår egen kultur. Det måste bli slut på detta .
  Det är bara att hoppas att efter detta val kommer ett uppvaknande över vad vi håller på att gå miste om genom denna självförnekelse.Speciellt från alla islamkramande kärringar och all vänsterpropaganda i media och den för tillfället regerande makteliten. De är förrädarna som tillåter trojanerna härja i vårt land.

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   Ja, kärringar som t.ex. Mattias Gardell, Gustaf Fridolin, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Carl Bidt, Peter Wolodarski, Göran Greider, Ulf(?) Bjäreld…och många många fler.

   Gillad av 2 personer

 20. phnordin skriver:

  Bra gjort Patrik Engellau. Det är svart att förstå hur den lilla skissen med en påstådd Muhammed kan ha orsakat en sådan uppståndelse inom den muslimska världen. Vore jag muslim skulle jag skämmas för de reaktioner den har förorsakat hos meningsfränder. Det är en sak att muslimer inte får avbilda Profeten, men en helt annan att förhindra utomstående att fritt avbilda vad man vill.

  Gillad av 1 person

 21. akenastgards skriver:

  Att sätta Muhammeds ansikte, på ett djur som är ”människans bästa vän” och i en folklig, kulturell kontext som ”rondellhund” BORDE eller SKULLE KUNNA betraktas som en komplimang, som ett statement att islam är eller kan bli en del av Sverige och som en invit från det svenska folket till muslimerna om kulturell förbrödning.

  Så blev det inte. Reaktionerna visar att islam och muslimerna inte är intresserade av integration med det västerländska samhället. Reaktionen blev istället upplopp, svensk flaggbränning och förföljelse. Lars Vilks har nu ett pris på sitt huvud och finns på islams ”most wanted”-lista. I all sin enkelhet – en 30-sekunders blyertsteckning – visar konstverket hur långt islam står från västerlandet.

  Teckningen ”Muhammed som rondellhund” är konstverket som aldrig slutar ge. Det har blivit en termometer inte för att enbart mäta islams (brist på) reformering utan även kulturella och andra institutioners mod eller brist på mod och respekt för vår lagstadgade yttrandefrihet.

  Gillad av 4 personer

 22. Hamza Yusef skriver:

  Se barnahus illa det gått med kristendomen när man gör avbild av Jesus. De kristna tror idag att Jesus är Gud !.
  Mohammed (saw) var liksom Jesus endast en människa, därav skall han inte avbildas.
  Bilden i sig säger inget speciellt, men tanken bakom bilden säger mer !. Yttrandefriheten skall inte användas för att avsiktligt skada andra.
  Varför får man inte uttrycka antisemitiska uttalanden eller ha på sig hakors ??. Var är uttryckandefriheten då ??. Varför talar ni ej om detta. Som ni ser så finns det gränser i hur denna frihet får nyttjas. Detta är själva felet på demokrati. Den är inte demokratiskt !!!. Därför vill vi ha Sharia.

  Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   NEJ.
   Islam ska inte förekomma i vårt land då det är en lära som helt strider mot vår nations värdegrund.

   En värdegrund som vi är beredda att försvara med alla medel.

   Enligt kristendomen är Jesus Guds son. Du verkar inte ens fatta detta, så lägg dig inte i det som inte angår dig!

   Gillad av 2 personer

   • educaremm skriver:

    En kommentar både till Hovs-Hällar, och till Hamza Yusef…

    Islam har förekommit i Sverige i långliga tider….
    Konstnärer, forskare, diplomater och vetenskapsmän, svenska sådana, har intresserat sig för islam, och varit muslimer. (Ångström, Ivan Agueli m.fl.)..

    En kristendom betraktar Jesus som Guds Son, och en kristendom tillåter kanske därför Jesus att avbildas?…

    (Enligt GT så är ju annars den judiska lagen att, (ungefär): ” – Du skall icke göra dig några beläten av trä eller några av sten, inga avbildningar, av Gud, för att tillbedja.”…)….(!)…

    Men, en kristendom har struntat i just de GT-lagarna?..

    (Detta ju eftersom en kristendom är just måleriskt rikt illustrerad, både av Jesus, Maria, Helgonen osv., överallt, inte minst i den katolska kyrkan, och har då kanske därigenom skapat en del förvillelser kring vem Jesus anses vara?…Vem vet…)

    ….
    Men, det känsliga med ett strikt och gammaltestamentligt förbud kring att försöka göra – avbildningar – av profeten Muhammed (pbuh), det rimmar kanske då illa med ett påstående att – Muhammed ÄR INTE GUD – ?…

    (Det är alltså ENDAST – GUD – , som de gamla lagtexterna i GT förbjuder att avbilda, eller göra beläten av, eller bilder av, och tillbedja..?)..

    OM då Profeten Mohammed (pbuh), då menas vara just INTE GUD, (utan just PROFET), så antas alltså att just att försöka att avbilda profeten, riskerar att just kunna – GUD – FÖRKLARA – , honom?

    (Så som alltså JESUS tilltros vara Gud, inom en kristendom, enligt Hamza Yusef, tack vare att just avbildningar där sker, av Jesus?…)

    En – GUD-förklaring menas alltså då skulle kunna riskera ske även av Mohammed (pbuh)? …
    ?…

    ….
    Svåra saker….

    Gilla

  • Pelle skriver:

   Trams! Antisemitism och hakkors syftar till att döda människor vilket knappast konstverket ovan gör. Sluta med dessa larviga relativiseringar och offerkoftor om ni vill bli tagna på allvar. I Sverige kan vi avbilda människor – oavsett vem! Gillar ni inte det ska ni inte vara här. Svårare än så är det inte.

   Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Islam har slaktat enormt många ggr fler människor än nazismen, så iofs borde vi kanske bli upprörda över symboler för islam. Men det är ju månskäran, inte fantasiteckningar av en 1400 år gammal profet.
    Men jag kan nog tycka att det vore bättre att kritisera islam för vad det är, än att rita teckningar.

    Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Ja Hamza Yusef, yttrandefriheten begränsas av förtalsparagrafen och lagen om hets mot folkgrupp. Sistnämnda lag är en ”gummilag” och allt möjligt skyfflas in under den, mycket praktiskt för makthavarna. . Den har hittills på sina håll tolkats på ett sätt som jag kan tycka är ett hot mot yttrandefriheten. Vilks teckning gjordes inte för att ”avsiktligt skada andra” utan som ett inlägg i debatten om yttrandefrihet. I modern tid finns i väst inget förbud mot att säga vad man vill om religionerna. Vi var många som ansåg att Ecco Homo utställningen i Uppsala Domkyrka var förolämpande och provocerande, det blev en stor debatt ,men ingen skulle få för sig att gå och bränna ner domkyrkan och förfölja konstnärinnan. Det är så det fungerar i väst, vi vill ha andlig frihet på gott och ont. Men nu kommer Islam in i bilden och det tycks vara en åskådning som kräver underkastelse, som för samhället tillbaka i tiden. Därför passar den illa i västvärlden. Kan du förstå att många i väst ansåg att muslimernas reaktioner på Vilks enkla teckning var obegripliga och på sina håll barbariska ?

   Gillad av 1 person

  • phnordin skriver:

   Bilder av Kristus har förekommit i 1000-tals år och inspirerat troende kristna. Var ligger felet? Vad beträffar bilden och yttrandefriheten kan jag inte se att den sk Rondellhunden skulle vara särskilt provokativ-bra mycket mindre än eventuella hakkors eller antisemitiska uttalanden för att inte tala om Sharia, som för oss tillbaka till medeltiden.

   Gilla

 23. Ingrid Skinner skriver:

  Det är första gången jag ser teckningen. Tack för att jag äntligen fått göra det. Som född katolik i Polen kommer jag att tänka på utställningen ”ECCO HOMO” av Elisabeth Ohlsson Wallin. Den ställdes bl.a. ut i Uppsala Domkyrka. Jag tyckte och tycker fortfarande att den skändade Jesus som en symbol för kristendomen. Men det var nog inte så farligt att hylla denna utställning. Påven skulle knappast ge självmordsbombare i uppdrag att spränga utställningen, kristna har kanske inte samma behov av att ta till våld i modern tid. Någon bannbulla skulle inte falla över den svenska konstnärinnans huvud. Jag tyckte mycket illa om hela tilltaget: utställningen och hyllandet av den.

  Gillad av 1 person

 24. Sixten Johansson skriver:

  Salut med tangentbordet för Patrik!

  Det lustiga är att många dryga konstförståsigpåare har missat djupdimensionerna i SD:s ”kupp” mot utställningen. (Även Susanna Birgersson i sin ganska sansade artikel på expressen.se i dag. Gå gärna till nyheteridag, scrolla ner till två intervjuer: med Lars Vilks, med museets VD Per Broman och SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein).

  Bakgrunden är att Sveriges konst- och kulturliv är politiserat, stelnat och dött. Självdresserade PK-bandhundar bevakar Kulturkorridoren och krystar fram sitt förutsägbara rättande och tyckande i kraft av sitt ego, sitt i minikretsen kända namn och sin breda bak limmad på någon mediapall med kulturodör.

  Fotografiska efterlyste partiernas visioner för ett framtida Sverige och ett fotografiskt berättande. En poäng är att SD, vars konstsyn föraktfullt kallats knätofs och kitsch, var de enda som subtilt och provokativt levererade fotografiskt berättande med djupdimensioner, konstens viktigaste uppgift och själ. SD skickade inte in en bild av rondellhunden, utan ett foto av tavlan hängande på en vägg! Just det var framtidsvisionen: ett Sverige, där allt kan ställas ut och hängas upp utan problem.

  Fler djupdimensioner och ironiska poänger tillkom då fotot refuserades, vilket åskådliggjorde gapet mellan nuet och visionen. Och då Vilks kom och höll upp sin tavla skapades reell performancekonst, en levande installation med Vilks, museet, SD och iakttagarna i nuet som deltagare och producerare av nya dimensioner.

  Gillad av 5 personer

 25. Björn skriver:

  Varför inte ”tapetsera” varenda anslagstavla i hela Sverige, med jätte-affischer på denna sammansatta muslim-jycke! Vore väl ett bra ”statement” från oss svenskar!

  Gillad av 2 personer

 26. Anders skriver:

  Förstår inte varför det för de flesta tycks nödvändigt att skriva att Wilks teckning är dålig. Man törs tydligen inte gilla den, för då tillhör man de ”ondas” skara. För egen del finner jag den genial. Genom att allt annat än just profetens huvud bara är avbildat med några få streck framträder det förra desto tydligare.

  Gillad av 5 personer

 27. John Nilsson skriver:

  En annan som tagit bladet från munnen i detta avseende är Jordan B Peterson, som nyligen gav detta försvar för yttrandefriheten, där linjen dras redan vid västs misslyckande att stå upp för Salman Rushdie.

  Gillad av 6 personer

 28. Christer L skriver:

  Den konstvärld som Lars Vilks hör till bestämmer vad som ska betraktas som konst. Det finns där en stark hierarki av tyckare som avgör. Vilks är accepterad som konstnär, och allt han gör med konstnärlig avsikt är att betrakta som konst rakt igenom. Därmed ska inget i denna bild uppfattas som oskickligt, istället är det klotteraktiga ett inslag i verket. En kamphund står ilsken och smått förvirrad mitt i den moderna världens brus och dunder och bensinångor – men hunden har ett mänskligt huvud, den är delvis medveten… osv.

  Gilla

 29. EL skriver:

  I Iran kan man köpa bilder på profeten gammal som ung utan problem.

  De snyggare teckningarna av honom som orsakade rabalder och tom mord visades i en egyptisk tidning utan ett knäpp.
  Charlie Hebdo var väl de enda modiga i Europa. De andra hade snabbt svansen mellan benen.

  Gillad av 4 personer

 30. lookslikeanangel skriver:

  Symboler & markörer

  Tänkte lite kring symbolik…..
  När är markörer viktiga? (Klädesplagg, lyx, etc, etc.)

  Väldigt ofta när det inte finns något ärligt och genuint under ytan.
  Något som inte tål att bli av-slöjat.

  Sverige till slut – och främst! Behöver vi så få symboler
  för att vi faktiskt ÄR något mer äkta?

  Gilla

 31. olle reimers skriver:

  Bra, modigt, efterföljansvärt!

  I väsentliga frågor får vi inte humma utan vi måste vara beredda att klart uttrycka oss när någon är framme och hugger på våra gänser.

  Världshistorien visar alltför många sorglga exempel på vad som händer om man ger efter på den punkten. Privatliv också!

  Gilla

 32. Lars Andersson skriver:

  I början blev jag oerhört provocerad av Vilks rondellhund. Den var ju så ful och så banal. Sen insåg jag dess fantastiska storhet. Trots att själva hunden bara är några kluddiga streck som man godtyckligt gör en koppling till en religiös figur som ingen ens vet hur han såg ut. Vilks har här alltså lagt ribban för ”kränkningen” oerhört lågt. Så lågt att det är oklart om det är en ”förkastlig” avbildning av Muhammed eller ej. Så lätt kan alltså gränsen passeras för det acceptabla i det nya Sverige och yttrandefriheten i praktiken begränsas.

  Gilla

 33. Stefan Ahrenstedt skriver:

  Bra gjort att stå upp för den västerländska demokrati som vi har och vill värna om i Västerlandet. Har nu länkat ditt inlägg och bild till min Facebook.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.