Gästskribent Hans Högqvist: Mitt Afrika

Min far föddes 1918 och var yngst av elva syskon. Inget av syskonen var intresserat av att ta över skogsgården och inget av dem skaffade heller någon stor barnaskara. Istället blev de hantverkare, affärsfolk eller ingenjörer som min far. Svenska folket flytta till städerna vid den tiden för att arbeta inom industri och andra näringar.

Gissningsvis (jag hittar inga siffror) var fertiliteten 1918 i Sverige ungefär på samma nivå som den är i Tanzania nu, alltså kring fem barn per kvinna. Idag är siffran 1,9 barn per kvinna i Sverige.

I Tanzania var fertilitetsgraden 5,2 barn per kvinna 2013 enligt Utrikespolitiska institutet. All statistik rörande befolkning i Östafrika bör tas med en rejäl nypa salt eftersom folkbokföringen delvis är uppskattningar. Alla jämförelser är alltså att ses som gissningar, om än inte helt tagna ur tomma intet.

Tanzania har sedan 20 år en hög tillväxt av BNP, sju procent 2016. Tydligt är också att många flyttar till städer och tätorter så allt fler arbetar inom service och industri samtidigt som jordbruket sakta moderniserats. Det behövs färre händer för att familjen ska överleva vilket leder till att barnalstrandet kommer att minska. Det jag märkte under mina år i Tanzania då många par med yrkesutbildning deklarerade att ett eller två barn räckte för dem då de ordnade för ålderdomens försörjning oberoende av barnen.

Outbildade ser fortfarande en stor barnaskara som en garanti för ålderdomen. Jag ser tydligt den skillnaden i familjeplanering inom min familj i Tanzania beroende på utbildningsnivå och livsföring. Förändringarna går dock oerhört snabbt inom både ekonomi och livsinställning i Östafrika, snabbare än i Sverige på 1950– och 60-talet.

Jag ser ingen anledning att tro på en så stor befolkningsökning i Afrika söder om Sahara som de trendtroende larmar om. Jag tror inte heller att afrikanerna måste fly till det redan tätt bebodda Europa för att överleva eftersom den ekonomiska utvecklingen är positiv.

50 år ung kom jag till Tanzania och trodde mig ha ganska bra förstånd om hur världen och människorna är beskaffade. Med en kort ingenjörsutbildning, kameral gren på gymnasiet, oavslutad psykologutbildning och erfarenhet från arbete i mentalvård, bygge, tung stålindustri, bilverkstad, grönsaksodling, skogsarbete och handel med snittblommor för att nämna en del borde jag fatta det mesta.
Eller?

Min afrikanska fru guidade mig tålmodigt men tyckte ibland att jag var korkad (det blev hennes tur att vara förvirrad när vi några år senare bosatte oss i Sverige) eftersom jag inte förstod de mest självklara oskrivna regler. Efter något år träffade jag en katolsk nunna från USA som levt i Tanzania i 22 år. Självklart bad jag henne om hjälp med förklaringar – vi är ju alla skapade till människor ur samma form eller hur? Hon tänkte länge, i alla fall var hon tyst länge, innan hon såg mig i ögonen och erkände att hon förstod allt mindre eftersom åren gick. Ingen hjälp från den instansen alltså.

Ett exempel på nunnans och min undran: En man får lust till en annan mans hustru och önskan om kroppsligt umgänge är ömsesidig. I Europa ordnas det så att ett diskret hotell avtalas som kärleksnäste. Så icke i “min” stam eftersom det ses som stöld av hustrun att ta henne från hemmet. Sådant bestraffas av maken med att hustrutjuven huggs i bitar med stridssvärd eller machete. Följaktligen händer inte detta ofta om inte någon ovetande utböling begår misstaget och gör som i sitt hemland. Jag känner till ett mycket sorgligt fall med en hjälparbetare som trodde att han hittat sitt livs kärlek och ville ta med kvinnan till sitt hemland. Hon påstod att hon var ogift och barnlös och så gick det som det gick eftersom hemligheter är svåra att behålla. Hjälparbetaren lockades till ett möte där här han möttes av maken istället för av kvinnan. När den utländske hjälparbetarens familj hämtade den döde i Tanzania förklarades den sargade kroppen med att det var ett rån som hade urartat och att mördaren inte kunnat hittas.

Lösningen är att de trängtande väntar på ett tillfälle när maken är bortrest (eller kanske besöker sin älskarinna) och kärleksstunden går av stapeln i kvinnans sovrum, älskaren är försvunnen när maken återvänder och kvinnan är därmed inte stulen. Skulle kvinnan bli gravid så tar maken hand om barnet med samma omsorg som det vore avlat av honom själv, detta även om han vet hur det står till. Begrunda denna kärlek och respekt till det nya livet…

Rättssystemet bygger på engelsk tradition, men det finns mellan 120 och 140 olika stammar med delvis helt skilda rättsuppfattningar i landet. Lagarna tillämpas därför ofta något olika beroende på vilken stam det gäller. Jag pratade med en erfaren domare om detta när jag återigen behövde vägledning för att försöka förstå landets seder.

I en del tragiska mordfall kan ett mordoffers familj och mördarens familj enas om ett skadestånd och eventuellt andra villkor som accepteras av domstolen. Båda parter tycker att rättvisa har skipats utan att staten har utmätt något straff. Ett smidigt sätt att finna både kompensation och förlåtelse kan jag tycka.

Anledningen till rättssystemets följsamhet med stammarnas traditionella lagar fick jag veta, beror på att det skulle vara omöjligt att hålla ihop landet om stammarnas lagar och traditioner förnekades helt. Svårigheter uppstår när två stammar med skilda rättsuppfattningar är inblandade men stammarna har månghundraårig erfarenhet av att lösa dylika problem så diplomatisk finkänslighet och ett steg tillbaka av domstolen krävs alltså ibland.

Eftersom familjebanden är mycket starka i Tanzania så sätter polisen ganska ofta mamman till en känd eller starkt misstänkt brottsförövare i fängelse för att få denne att infinna sig hos polisen vilket så gott som alltid ger önskat resultat. Det är ett bruk som svensk polis givetvis skulle kunna lära sig av men förstås aldrig kommer att kunna göra.

Poliser, domare, och åklagare får aldrig tjänstgöra bland sin egen stam för att i någon mån undvika korruption och partiska domslut. Problemet är att poliser har mycket låga löner så om man vill få något gjort får brottsoffret själv ”betala” detta allt efter hur många poliser som behövs för insatsen och även eventuella bensinkostnader.

En pojke på nio år kidnappade och hölls fånge under tio dagar. Han misshandlades och våldtogs gång på gång av en medelålders man som slutligen ströp pojken till döds. En granne hittade kroppen och polis tillkallades. Det stod snabbt klart vem gärningsmannen var efter frågor och en snabb undersökning av huset. Det spred sig snabbt i staden vad som hade hänt och upprörda människor samlades i grupper. Även polisen var mycket tagen av detta och fick berättat för sig att mannen hade släkt på andra sidan gränsen i Kenya. Civilklädda poliser gav sig av dit för att fånga honom.

Samma dag hade jag ett avtalat möte med landshövdingen för distriktet angående permanent uppehållstillstånd. Jag slog mig till ro i skuggan på verandan utanför kontoret, som ligger i anslutning till polishögkvarteret, för att invänta potentaten.

En stund senare kom en Toyota pickup med två civilklädda poliser som jag var bekant med. På flaket låg en man till synes medvetslös men svagt kvidande. Poliserna och jag nickade till varandra. Jag frågade ”Is it him?” och fick en nick till svar och de fortsatte med sitt uppdrag. En dryg timme senare var fången död.

Det hade varit omöjligt att ta denne barnamördare till en rättegång eftersom hela staden var så upprörd över illdåd mot pojken. Folkmassan hade tvingat till sig barnaskändaren och slitit honom i bitar. Därför gjorde man så här. Nyheten om infångandet och att han dött av skadorna han ”ådragit” sig när han gjorde motstånd sipprade ut. Som alternativ till upplopp.

Händelsen berördes inte med ett ord när jag talade med ”landshövdingen” – det var heller inte min sak att kommentera.

Hans Högqvist bor i Malmö. Är född i lägenheten ovanför Linnea Larssons hårsalong i Storfors, Värmland i januari 1949. Fyra barn. Maskiningenjör, mekaniker, gymnasieekonom. Universitet: Oavslutad psykologutbildning och studier i flera relaterade och orelaterade ämnen. Aldrig haft ett skrivbordsarbete. Tung industri, bilverkstad, glashytta, glasindustri, blomsterimportföretag, grönsaksodlare, djur, skogsarbetare, mentalskötare, byggnadsarbetare och en del annat. Inte överdrivet berest. Intresserad av det mesta. 

41 reaktioner på ”Gästskribent Hans Högqvist: Mitt Afrika

 1. LJ skriver:

  Oj vad jag önskar att texter som denna vore obligatorisk läsning för att ens få rösträtt.

  Eller är det kanske ändå är omöjligt att verkligen förstå andra kulturers extrema olikheter utan praktisk erfarenhet?

  Svensson vaknar mer och mer, men i de flesta fall är det just personliga erfarenheter detta beror på. Sonens fotbollslag kanske spelar mot en afrikanskt/arabiskt invandrarlag och pappa får uppleva ett urartat slagsmål, lagledare som hotar föräldrar, lite hot mot domaren och kanske sprida hot om att någons mor ska knu**as. Någon bekant blir rånad aggresivt arabgäng, eller en aggressiv taxichaufför blir kränkt i samband med nått språkligt/kulturellt missförstånd. Försäljningen av bilen på blocket blev ett multikulturellt experiment när Svensson ska visa sig fördomsfri och välkomnar köparen trots att han knappt förstår vad som sägs på telefon. Upplevelser toppas med att köparen anländer med sin klan i följe, hälfte är självutnämnda bilmekaniker som hotfullt ska pruta ner bilen med minst 30%.

  Kostnaden för alla dessa personliga erfarenheter är dock att vi kommer allt närmare en point of no return avseende återställande av ett värderingshomogent land med hög tillit.

  Kommer det ske?

  Tveksamt, men hoppet finns kvar, i alla fall en månad till.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   En ynka månad för att Svenne o Svea skall ta sitt förstånd tillfånga!
   Annars är vi Allah snart rökta!

   På Pride exponerades 7-kan för fullt!

   Hoppet är inte stort…
   Ett Trumpkort med ryggrad behövs!

   Gillad av 1 person

 2. Aurora skriver:

  Nu tillhör ju Tanzania ett av de mest välmående länderna i Afrika. Hur ser det ut i andra delar? Från videoklipp ser man svart mobb som stormar spanska gränsstängsel i spanska enklaverna Ceuta och Melilla, i Marocko. Gissningsvis kommer männen från Liberia och Sierra Leone. Och, som nämns, den största skillnaden är nog mellan stad och landsbygd. Men ’rättsmedvetandet’ ksn ju fungera som en varning till Europa med de stora strömmarna från Afrika. Från Mellanöstern ser vi nu, har polisen tillstått, exempel på blodspeng som rättsskipning. Alltså förövarens familj betalar ett belopp till offrets familj. Och brottet anses därmed uppklarat och rättvisa skipad. När svenska polisen kommer är det ingen som talar.

  Gillad av 1 person

 3. Eva Danielsson skriver:

  En skrämmande inblick i rättsskipning inom ett stamsamhälle. Om kollektivet t ex utser fel person som skyldig? Och dödar honom som straff för något någon annan har gjort?

  Åh, men inget bygger väl här på individens ansvar och skuld. Utan på att återupprätta anseendet hos dem som inte lyckades förhindra dådet. I en stamkultur/klankultur.
  Dvd den bedragne mannen som inte hade kontroll över sin fru eller familjen som inte lyckades skydda nioåringen från övergrepp. Deras anseende är väl viktigare än att man hittar rätt gärningsman? Rätt och fel handlar väl inte om vad ett offer får utstå, utan om ifall man sviker klanens anseende. Om dådet blir känt.

  I västerländsk skuldkultur vill vi sätta dit rätt person som ska ta sitt ansvar för vad han gjort. Få sitt straff. Vi lär barn från tidig ålder vad som är rätt och fel och att det ev blir konsekvenser av det de gör. Och vi tror på likabehandling inför lagen och straff i proportion till dådet.
  I princip i alla fall, fast de senaste årens rättsskipning verkar ha tappat greppet p g a politik och resursbrist. Mest p g a politik som sedan sjuttiotalsflummet tror på uppmuntran och förmåner i stället för på ansvar och straff. Och att brottslighet beror på låg socioekonomisk status. Håhåjaja.

  Kulturkrocken mellan svensk kultur och stamkultur/klankultur är som olja och vatten. Mycket svårt att kunna blanda. Rentav omöjligt.

  Gillad av 6 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Vi släpper invandrade brottslingar för att vi relativiserar o ursäktar dem. De kommer ju från en underutvecklad klankultur och ska tyckas synd om. Medan vita män har makt o därmed automatiskt är i överläge o har skuld för det som sker. Feminister skyller gärna på cismän då de vill ta över makten från dem.

    Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Invandringen till Sverige och Europa är naturligtvis en aggression riktad mot klanen Extremhögern, som klanen Vigoda vill utrota.

   Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  Jag sålde fyra vinterdäck på fälg till en invandrare som hade en liten bilverkstad. Han var glad och skämtade till sig ett hjul gratis (vilket var väntat) och lastade in alla i sin bil. Efter fem minuter kom han tillbaka, djupt allvarlig och undrade om jag var ledsen och att jag kanske tyckte att han hade lurat mig på 25 %.

  Gillad av 2 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  Mycket intressant! Detta sätter i perspektiv kulturer, begreppet rättvisa i praktiken och ‘det onämnbara’. Sådant får man knappast läsa i enkelspåriga MSM.

  Gillad av 1 person

  • Hans Högqvist skriver:

   Hej Anders. Min erfarenhet är att européer som besöker Östafrika utanför turiststråken ofta återvänder flera gånger. De som klart uttalar att de aldrig kommer till kontinenten någonsin igen är de som inte klarar av att se fattigdomen, du behöver vara ganska hårdhudad med andra ord.
   Det alla möter i mitt Afrika, Tanzania som är ett av de fattigaste länderna i världen, är gästfrihet, hjärtlighet och hjälpsamhet.
   Afrika Söder om Sahara är en stor kontinent med vitt skilda kulturer, inte ett land med en homogen befolkning vilket det oftast behandlas som av Svenska media.

   Gilla

 6. i-kea skriver:

  Ja men efter sådana historier som så klart är legio, så tänker iallafall inte jag förlita mig på Hans Högqvists ”tro” att de inte kommer att komma tiotals miljoner afrikaner till Europa, det kanske går bättre i Afrika men det är ju långt från Europa och kommer att vara en oroshärd länge, kanske för alltid, jag tycker inte utvecklingen i Sydafrika och Zimbabwe tyder på att allt löser sig, eller något samförstånd, det kanske är så att det som uppstod i Europa är unikt både historiskt och i framtiden. Så många verkar se en kausal tidspil mot frihet och välstånd och samförstånd för alla, men man måste ju se att man lever i just det enda tidsfönster i just en liten region där detta tillstånd infunnit sig. Man har EN experimentell datapunkt i tidsserien, att extrapolera från denna är övermod.

  Det viktigaste politiska projektet i Europa är att bygga en beväpnad mur och vallgrav mot Afrika och Mellanöstern. De som vill uppleva afrikansk eller arabisk kultur, eller förändra dessa, får helt enkelt resa dit, som Livingstone eller Lawrence av Arabien.

  Gillad av 2 personer

 7. i-kea skriver:

  Denna förståelse av världen var ju en gång självklar, man visste mer om världen när man aldrig sett en elefant eller smakat en banan är nu. Att allt är frid och fröjd och vi alla lika, men vita män är sämst, är en monumental lögn som infantiliserat flera generationer. När jag växte upp så trodde jag att alla visste att det gick till så här i Afrika och liknande i Mellanöstern och andra muslimska länder hela vägen bort till Pakistan. Jag tog fel.

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   På kornet, I-KEA! (08:40 + 08:45). Det går ju inte att mäta och väga, men i genomsnitt måste den sociala (kollektiva) förståelsen av världen trots alla fel och brister ha varit större t ex på 50-talet än den är i dag. Därmed också den individuella förståelsen i genomsnitt.

   Tron att vi som moderna och upplysta folk har kommit längre och förstår människan och livet bättre i dag är en illusion och ren lögn, resultatet av en halvsekellång indoktrinering in i en falsk människo- och verklighetssyn, bristen på egen handfast erfarenhet och alieneringen från kollektivets samlade erfarenhet.

   I stället är västvärlden nu i full fart på väg tillbaka in i gammal vidskeplighet i nya former, tron på ordens magiska kraft att smitta och bota, förbättra och skapa världen. Processen är snabb pga spegel- och mobbkollektivens resonans, tryck och tvång och hela den moderna medietekniken. En av de viktigaste förändrande krafterna måste ha varit att på 50-talet formades verklighetssynen framför allt av män, och senare framför allt av barn, kvinnor och förbarnsligade och feminiserade män.

   Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  Intressant läsning om afrikansk kultur och sedvänja. Betänk då att etablissemanget i sin mest grandiosa försvar av mångkultur kastade svensk kultur på soptippen, rena barbariet var ju den svenska kulturen. Än idag finns det delar av PK-ismen som förnekar att det finns en svensk kultur. I kulturkretsar gör man sig rolig över att delar av den svenska kulturen har utländska influenser. ”Se där, det finns ingen svensk kultur. Vi lever i en global värld”.

  Av alla idiotiska påfund inom PK-ismen är påståendet om att det inte finns någon svensk kultur kanske det mest fräcka påståendet. Annat fräckt exempel är påståendet att invandringen är lönsam vilket i skrivande stund frodas gott bland de som ser invandringen som en feel good upplevelse. Hur man ens törs andas om lönsamhet när utanförskapet i Sverige närmar sig miljonen och där invandrarstaden får 5 miljarder per år för att klara sig är en uppvisning i fräckhet men också i en bottenlös brist på verklighetskänsla.

  Så skulle en afrikan kunna skriva om svensk kultur;
  – de är fostrade att förneka sin egna kultur. Vilka tomtar!

  Gillad av 4 personer

  • LJ skriver:

   I kulturkretsar blir det ett intressant uppvaknande den dagen staten får slut på de skattepengar som finansierar ”de godas” uppehälle och aktivism.

   Ner nått trappsteg på maslows trappa så kommer de snabbt glömma om hur viktigt de tyckte det var att stå upp för allas lika värde.

   Gillad av 1 person

 9. Erik2 skriver:

  Intressant. Tack. Vi är olika över jorden. Och det är bra. Jag skulle t ex garanterat vara mycket illa ute efter bara 48 timmar luftlandsatt i Kalahariöknen. På samma sätt som en av de allt färre i Sanfolket troligen skulle finna min vardag obegriplig. Ja, med den skillnaden då att jag knappast skulle ens överleva mycket längre än 2-3 dygn i öknen. Om ens det. Mänskliga rättigheter i all ära, är dessa inte definierade fel? Vad alla bör ha ovillkorligen rätt till är rätten till sitt eget liv. Även jag. Så med vilken rätt pekar vi finger åt andra, på andra sidan jorden? Med vilken rätt kommenterar vi andras liv? Vad menar vi med att ta av människor sin egenmakt, dvs sin kraft och förmåga att försörja sig själv? Visst ska vi hjälpa våra medmänniskor men idag tar vi väsentligen bara kraften och förmågan ur allas liv med den politik som förs. Invandrare som infödda.

  Gillad av 1 person

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Visst kan man anlägga aspekten att Sverige har varit för mycket en socialistisk stat / paternalistiskt samhälle där allt o alltför mycket i våra liv är minutiöst reglerat.
  Vi kanske behöver införa ett större mått av osäkerhet och oro för att uppleva tillvaron starkare och få ut mer men om det ligger till på det viset kan politikerna ändå inte låtsas motsatsen.
  Det är min största invändning mot vad som sker: Vi har och blir bedragna av politikerklassen och av medieklassen.
  Skall vi acceptera en större o ökad kriminalitet, fler risker, konfrontationer med andra kulturer och tvingas maka på oss efter territoriestrider och hot därom, då skall dessa konsekvenser också erkännas.

  Gillad av 1 person

 11. Hawwa skriver:

  Tack för denna synnerligen intressanta beskrivning av förhållanden i Tanzania!

  Jag funderar dock över fertiliteten i Afrika, MENA-länderna och en del andra länder, och i vilken grad ökat välstånd leder till minskat barnalstrande. Det är alldeles säkert en betydande faktor, men är det hela sanningen. Irak hade i mitten på 80-talet en befolkning på 15 miljoner, idag är de 36, för Iran är siffrorna 35 miljoner resp 82.

  Min uppfattning om dessa länder är inte att de är ”outvecklade” även om nöd finns där av andra skäl. Men det är svårt att inte reagera på den explosiva befolkningsökningen och fundera över dess orsaker.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Hawwa — just. Den explosiva folkökningen är globalt sett vårt farligaste problem. Och de båda exempel du nämner är händelsevis länder som domineras av ISLAM.

   Överskottsbefolkning från länder av den här sorten söker sig sedan till Europa –speciellt till Sverige, då inga andra länder har så generösa och slapphänta regler för såkallad ‘asylinvandring’!

   Om det fortsätter som nu, kommer svenskarna att helt översvämmas av den här migrationen och vi kommer att bli en minoritet i vårt eget land — och DET är det absolut farligaste problemet för oss i Sverige idag.

   PK-sekten och dess hantlangare vill ha det så, och de har infiltrerat alla riksdagspartier utom SD.
   En månad kvar till valet.

   Gillad av 1 person

   • Hawwa skriver:

    Islam med dess patriarkala strukturer tror även jag är en stark faktor i sammanhanget.
    Jag har föralldel träffat muslimer av vitt skiftande karaktär, men i många regioner och i många kretsar råder en manlig dominans och den ifrågasätts inte. Det är förstås mycket svårt för oss som inte så lätt kan läsa av dessa strukturer hur det ligger till. Enligt Nalin Pekgul så har ju en mer harcore-islam lyckats göra sig gällande i offentligheten. Samtidigt tycker sannolikt varje muslim som tillfrågas i Sverige att den islam hen står för är den som gäller – och vad kan vi som står utanför veta. Mohamed Omars berättelser förskräcker dock, och jag har personligen kännedom om situtioner som inte med svenska mått mätt (svensk kultur?) skulle passera.
    Tragiskt är oxå att hela asylprocessen har äventyrats, eftersom det i den ryms alla typer av migranter, det kommer den knappast att hålla för i längden.

    Gilla

   • Hans Högqvist skriver:

    Min bedömning är att befolkningsökningen kommer att minska eftersom folk kommer att ha fasta arbeten i högre grad och bo i städer. En utveckling liknande den som var i Europa från mitten av 1800 talet när industrier och manufakturer gjorde sitt intåg samtidigt som jordbruket rationaliserades.
    Länder med Allah som ledstjärna där folken har en plikt att avla många barn är en annan femma.

    Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Hans Högqvist;

   sättet att dra ut kurvorna vad gäller befolkningsökningen påminner inte så lite om ”the hockey stick” i den s.k. klimatdebatten.

   Man kan alltså dra slutsatsen att alla typer av makro förutsägelser har politiska motiv och att sålunda den som gör sådana får finna sig i att så är fallet till dess motsatsen bevisats.

   Dina redogörelser för rättssystemt bör inte göra så många upprörda. De berättar dem också på ett lugnt och sakligt sätt. För stammen är det viktiga att den kan hålla ihop även i fortsättningen och då väljer man en rättsskipning som främjar det ändamålet.

   Eftersom varje normalt funtad människa förstår att ett sådant rättssystem passar in i de västerländska modellerna blir det klart att de politiker som med vett och vilje ser till att invandrare från dessa områden också får ta med sig hela sin klan, är medvetna om att detta kommer att leda till en upplösning av det svenska samhället.

   Gilla

 12. O,t. skriver:

  Polisstationen i Rinkeby attackerades under natten till tisdagen. Maskerade gärningsmän kastade sten och bangers mot väktare och satte en bil i brand. Händelsen rubriceras som mordbrand och försök till grov misshandel.

  Gilla artikeln på Facebook

  Det var klockan 01.31 i natt som polis larmades till en adress i Rinkeby med anledning av brand.

  När polisen kom fram konstaterades det att ”ett flertal maskerade gärningsmän” med bil hade forcerat en grind och tagit sig in på det område där den nya polisstationen håller på att byggas.

  ”Gärningsmännen kastade även sten och bangers mot de väktare som fanns på platsen”, skriver polisen i sin händelserapport.”

  Var väl väntat, vem trodde att klanen stillatigande skulle släppa in fiendens polismakt.

  Gillad av 1 person

  • Östen skriver:

   Ja det verkar som landets poliser vaktas av väktare.. och vår gräns patrulleras av praoelever med självlysande västar, är det kanske så att Sveriges militär vaktas av butikskontrollanter?

   Steget till Blackwater/Academi verkar logiskt och önskvärt, det behöver inte betyda att man går med i NATO.

   Gilla

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Afrika har mycket att lära ut till Europa av idag. Det har även Asien, Australien, Sydamerika och även Antarktis. Den orealistiska dröm- och sagovärld som Europas PK-etablissemang lever i har resten av världen inget att lära av.

  Gillad av 2 personer

 14. Hyllan skriver:

  När människor är nöjda måste väl systemet anses fungera. Kenya har ju åtskilliga gånger drabbats av islamsk terrorism. Även Zanzibar. Antagligen eller förhoppningsvis åtgärdar landets ledning problem med islam på något mer effektivt sätt än här. Zambia i samma region lär också vara ett land där utvecklingen går åt rätt håll.

  Gilla

 15. Petrus skriver:

  I Sverige föddes 2,83 barn per kvinna år 1918:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_demografi

  Kanske kan föregångaren till folkpensionen som kom redan 1913 ha bidragit till att folk skaffade färre barn. Men trenden var tydlig redan innan dess.

  Tror det är rätt svårt att åstadkomma någon påtaglig ökning av BNP per capita i Afrika om man inte fokuserar på att åstadkomma något slags pensionssystem. Genom mobiltelefonerna skulle detta gå att åstadkomma utan några bankkontor ute i bushen. Att villkora bistånd med att pengarna går till att subventionera pensionssparande och operera in P-stavar på kvinnor som fött 2 eller 3 barn skulle kunna vara en idé. Tycker dock i dagsläget att man borde prioritera användning av biståndsmedel till att köpa ut boer-bönderna i Sydafrika så att de kan flytta från Sydafrika. Otroligt att ingen sätter denna fråga på dagordningen.

  Gilla

 16. Tom Nässbjer skriver:

  Enligt uppgifter från United Nation har vi att räkna med följande globala demografiska utveck-ling, mellersta skattningen av befolkningen (i miljoner). Citerat efter Rolf Peter Sieferles Das Migrationsproblem Über die Unvereinbarkeit von Sozialstaat und Masseneinwanderung ((fjärde upplagan 2017, s. 11):

  2015 2030 2050 2100
  Världen 7349 8501 9725 11213
  Afrika 1186 1679 2478 4387
  Asien 4393 4923 5267 4889
  Europa 738 734 707 646
  Latinamerika och Karibien 634 721 784 721
  Nordamerika 358 396 433 500
  Oceanien 39 47 57 71

  Den europeiska andelen av världsbefolkningen 2100 5,7%. I Afrika däremot fördubblas befolk-ningen till 2050 och befolkningsökningen upprepas till århundradets slut. Den afrikanska andel-en går från 16% till 40%.
  Ett fortsatt invandringstryck mot de europeiska välståndzonerna är att räkna med.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Hej Tom,

   siffrorna för Afrika är väl de som verkligen sticker i ögonen. Det finns dock anledning att vara skeptisk mot dem. Här synes man obehindrat dra ut kurvorna utan att, som Hans Högqvist gör ovan, ta hänsyn till omsvängningen till allt mer ökad stadsbefolkning.

   Det finns politiska intressen inblandade också. Många av de aktuella länderna har stora inslag av muslimsk befolkning där kvinnorna förutsätts föda många barn. Det dolda budskapet är tvåfaldigt: passa er ni där i väst för den invasion som komma skall respektive vi måste ha en världsregering för att stoppa befolkningstillväxten.

   Gilla

 17. olle reimers skriver:

  Hans Högqvist;

  sättet att dra ut kurvorna vad gäller befolkningsökningen påminner inte så lite om ”the hockey stick” i den s.k. klimatdebatten.

  Man kan alltså dra slutsatsen att alla typer av makro förutsägelser har politiska motiv och att sålunda den som gör sådana får finna sig i att så är fallet till dess motsatsen bevisats.

  Dina redogörelser för rättssystemt bör inte göra så många upprörda. De berättar dem också på ett lugnt och sakligt sätt. För stammen är det viktiga att den kan hålla ihop även i fortsättningen och då väljer man en rättsskipning som främjar det ändamålet.

  Eftersom varje normalt funtad människa förstår att ett sådant rättssystem passar in i de västerländska modellerna blir det klart att de politiker som med vett och vilje ser till att invandrare från dessa områden också får ta med sig hela sin klan, är medvetna om att detta kommer att leda till en upplösning av det svenska samhället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.