STAFFAN HEIMERSONS UTRIKES ÄRENDEN: Doping i politiken

Staffan Heimerson

Sofokles var en grekisk tragediförfattare. Han levde för 2 400 år sedan. Han upprätthöll sin personliga moral och sa: ”Jag skulle föredra att misslyckas med heder framför att vinna med hjälp av fusk.”

Så gammaldags! Välkommen, Sofokles, att betrakta tidens valrörelser.

För mängder av vår tids politiska ledare och de tongivande partierna är fusk – och övergrepp och våld – en integrerad del av valrörelsen, jämförbar med affischer, valstugor och spinning efter debatter.

Valfusk är därigenom för demokratin vad doping är för idrotten. Allt för att vinna! Och vare sig stjärncyklister eller partisekreterare skäms över att fusket rycker undan själva grunden för idén med idrottsliga möten respektive folkstyre.

Skäms de inte? Nej, alla de andra gör det också.

Jag var i Panama i maj 1989, när det rika och trevliga lilla landet skulle välja president. Intresset för landet fanns i att dess starke man, Maximum Leader of the National Liberation var Manuel Noriega, en general och ertappad storskurk i narkotikabranschen och samtidigt en värdefull CIA-kontakt. Valdagen var jag ute tidigt. Jag såg valurnor bäras in i en vallokal. Jag lyfte en urna i plast. Den var tung – uppenbarligen i förväg fylld med röster på ”rätt” kandidat. Jag diskuterade detta med den högste valobservatören, den idealistiske president Jimmy Carter. Han svarade med ett iberiskt ordsspråk: ”Det ges föga val bland ruttna äpplen.”

Mera komiskt var det i december 1966, när Spanien hade folkomröstning om sin konstitution med förslaget: återinföra kungamakt efter general Francos långa regim. Diktatorns uppfattning var klar: rösta på en trygg övergång, låt inte kommunisterna komma och våldta era döttrar. Utgången var given. Men kl 23 på kvällen tittade vi reportrar undrande på varandra, när distriktet Lerida ringt in sitt valresultat. Francosidan var nu uppe i 113 procent! Ridå. Siffran korrigerades ner till diktaturers vanliga 98.

Fusk har förekommit länge. Östeuropas gamla kommunistländer löste problemet med seger enklast: det fanns bara ett parti att rösta på.

I Kambodja, anfört av en avhoppad maoistisk Khmer Rouge-krigare, som haft makten sedan 80-talet, vidmakthålls detta system, när det hålls val där i veckan. ”Om utgången finns knappast någon tvekan”, skriver The Economist, ”speciellt inte sedan det regerande partiet avskaffat det ledande oppositionspartiet.”

Likadant var det nyligen i Ryssland: Vladimir Putin såg till att hans främste konkurrent sattes i fängelse.

Jack Kennedy vann, enligt mångas uppfattning, det amerikanska presidentvalet 1960 tack vare att Chicagos partitrogne borgmästare Daley gav befolkningen rådet: ”Vote early – and vote often!”

Metoderna är skiftande: Frisera vallängder. Ta ifrån oppositionen kampanjmöjligheter. Trakassera i väljarköerna. Göm rivalens valsedlar. Monopolisera medierna för egna syften. Köp röster.

Modernisering pågår: den ryska underrättelsetjänstens cyberattacker på det amerikanska valet för att säkra Donald Trump som president är ett exempel.

I Zimbabwe har just hållits val. Regeringspartiet har uppenbarligen vunnit klart med två tredjedelar av rösterna. Det hindrade inte. oppositionsledaren Nelson Chamisa att utropa sig själv till segrare. Det fanns valobservatörer av alla de slag. EU klagade på att det tog lång tid att räkna dem. Den Afrikanska unionen konstaterade, att valen genomfördes fredligt och att konkurrensen mellan partier var stor. I denna relativa framgång är det då tråkigt att statsmakten skjuter och dödar besvikna oppositionsväljare som demonstrerar.

Svårast är att hålla val i länder som befinner sig in inbördeskrig. Så var det i Mali i veckan. Mali är ett jättelikt ökenrike i Sahara. Centralmakten har kontroll bara över ”den bebodda delen” kring den dammiga huvudstaden. Inte ens vid kulturens pärla Timbuktu (där svenska FN-soldater ligger förlagda) råder säkerhet. Rövarligor och IS-inspirerade terrorister gör allmänna, fria och hederliga val till en chimär. I Malis bergiga norra del härskar tuaregerna som söker självständighet.

Slutsats: val är en omöjlighet.

Slutsatsen är fel. Det hålls fler hederligt genomförda val än någonsin. Malaysia är ett exempel; den ”säkre segraren” ur det evigt makthavande partiet lyftes bort i väljarkårens avsmak för hans korruption.

Mexico, som är ett av världens mest våldsbejakande länder och delvis i händerna på narkotikaoligarker, höll nyss val som av alla fick betyget godkänt och resulterade i maktskifte.
Och ända sedan sitt lands skapelse 1947 visar Indien varje gång val hålls, att det klarar uppgiften. Det är ett land med 1,3 miljarder invånare. Det har 815 miljoner röstberättigade. Valen pågår i fem veckor, flyttas från en provins till en annan. Logistiken är gigantisk. Men en dag finns det ett oomstritt valresultat – med eller utan maktskifte.

Det är inte en slump att Indien kallas ”världens största demokrati”.

61 reaktioner på ”STAFFAN HEIMERSONS UTRIKES ÄRENDEN: Doping i politiken

  • uppstigersolen skriver:

   I stort sett var Staffans krönika denna gång läsvärd. Men just denna mening som Fredrik lyfter fram gör att jag gör som vanligt åt Staffans kåserier, skrattar gott.

   Gillad av 7 personer

   • MartinA skriver:

    Syftet med krönkan var naturligtvis att legitimera neocons konspirationsteori att ryssland påverkade presidentvalet i USA. Därför sätter han in två vilda påståenden om rysk påverkan i en radda av mer trovärdigt valfusk.
    Heimerssons knep lär ha utarbetats av dörknackande bibelförsäljare i USA, fråga femton frågor som du vet att du kommer få ett jakande svar på och fråga sedan om offret vill köpa en bibel.

    Gillad av 8 personer

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Heimerson har möjligen lyssnat på våra underrrättelsetjänster. Fem Directors, inkl, 2 generaler, alla utnnämnda av Trump, har protesterat mot hans lögner och hans utrop att rysk inblandning är ett “hoax”. De har tillsammans tagit avstånd från Trumps lögner. Heimerson har mao bättre källor än ni har. Kanske för att han lyssnar till utländska medier.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Dessa nya chefer har nog inte full kontroll ännu?

    FBI Wray är inte heller någon man köper en bil av…
    Opålitlig säger kroppsspråket!

    De nya cheferna måste nog utvärdera ledarskiktet under sig)
    I den den mån de vågar utmana Deep State?

    I dagsläget gäller det att vakta sin tunga!

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    CNN?
    Clinton News Network…

    Washington Hoax)
    Amazons trumpet…

    Operation Mockingbirds spjutspetsar!
    Den pågår fortfarande i hemlighet!

    Shadow Government styr i högsta grad,
    Dina pålitliga källors organ styr media…

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Obamas CIA chef Brennan verkar ha varit en Rysk Mullvad?
    Det skulle förklara mycket!
    (Rentav om hela Obama-erans pro-ryska politik)?

    Den som nämner den, klämmer den!
    Uttrycket verkar passa som hand i handske)

    Lock him up, for LIFE!

    Gilla

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Metoderna varierar från land till land. I Sverige mobbar man och förödmjukar medlemmarna av ett av de största partierna. Eftersom detta parti fått stämpeln att inte ha rätt värdegrund ( som inte ens behöver specificeras) är detta fullt tillräckligt för förtal och uteslutning. Inser då inte de som deltar i denna organiserade mobbning att man diskriminerar en femtedel av svenska folket på ett sätt som är fullt jämförbart med apartheid? Vilket resultat förväntar man sig av ett sådant handlingssätt? Tror man i längden att folk accepterar att bli nedtrampade?

  Gillad av 13 personer

  • W skriver:

   Sentio har på uppdrag av Alternativ för Sverige genomfört en opinionsundersökning som visar att var femte sverigedemokrat och var tionde moderat kan tänka sig att stödrösta på AFS.

   Frågan som ställdes var: “Kan du tänka dig att stödrösta på Alternativ för Sverige i riksdagsvalet?”.

   Av de som säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna säger nästan var femte, 19,35 procent, att de kan tänka sig att stödrösta på Alternativ för Sverige.

   Bland Moderaternas väljare är det nästan var tionde, 8,73 procent, som överväger att stödrösta på Alternativ för Sverige.

   – Våra opinionssiffror växer och jag bedömer att vi kommer allt närmare riksdagsspärren. När vi dessutom har möjlighet att få stödröster från sverigedemokrater och moderater gör det utgångsläget ännu bättre, säger partiledaren Gustav Kasselstrand.

   http://www.friatider.se/var-femte-sd-v-ljare-kan-t-nka-sig-att-st-dr-sta-p-afs
   En välbehövlig käftsmäll på det politiska etablissemanget

   Gillad av 3 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Som katten kring het gröt tippar Staffan Heimerson kring det pyramidala valfusk som pågår på hemmaplan, där sju Riksdagspartier och ett stalinistiskt litet mansmördarparti på den yttersta flanken, på andra sidan om den vänstra avgrunden, slår sig samman för att mobba och utesluta det största partiet i landet och med alla medel förhindra att det får det inflytande som skulle kunna leda till att folkets sedan länge bekanta uppfattning om vår tids centrala fråga också återspeglas i förd Regeringspolitik.

  Oppositionella förföljs med statligt avlönade mobbar på de sociala medierna. Staten och Överstaten i EU börjar införa lagar som skall förbjuda oppositionen att uttrycka sig offentligt och de oppositionella som redan har uttryckt sig offentigt att någonsin inneha ett ämbete.

  Stora delar av många européiska länder har av de regerande politikerna skänkt bort till invaderande arméer och blivit förbjudet område — no go-zoner — för den inhemska befolkningen, eftersom främmande och ickedemokratisk lagstiftning, scharia, där gäller.

  I England håller man sig med politiska fångar som man med alla medel försöker att fysiskt och psykiskt skada eller döda — för att statuera exempel. En man som hade protesterat mot islamiseringen genom att lägga livsmedel utanför en moské mördades brutalt i fängelse (!) av regeringen Mays torpeder. Alla försök av dessa att mörda Tommy Robinson har hittills slagit fel, men de kommer inte att upphöra. Under sommmaren har han suttit inspärrad för sina åsikter och sin politiska sprängkraft — i en fängelsehåla på vatten och bröd, som greven av Monte Christo, men värre. Han fick spott och exkrementer inslängda i sin cell av fr Mays torpeder. Han slängdes i isolationscell 23,5 timmar om dagen för att skyddas från det hot som fr Mays regering avsiktligt skapat med sina torpeder. Han hölls vaken om nätterna genom att celldörren avsiktligt lämnades olåst, så att han måste frukta för sitt liv. Han fick förgiftad mat och tvingades överleva på en burk tonfisk om dagen och lite frukt. Han gick ned 20 kg på två månader, en potentiellt dödlig svältkur. Allt detta på olaglig grund!

  Och hr Heimerson talar om valfusk i fjärran länder! Vet hut!

  Gillad av 21 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Baconmannen mördades av engelska Regeringen. Hans ”brott” var att lägga bacon utanför en byggnad i England, alltså nedskräpning.

    Kan vi vara så goda att återgå till en moderat princip som ”ett öga för ett öga, en tand för en tand”? Proportionalitet i stället för avrättning som straff för nedskräpning eller karikatyrteckning?

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Byggnad)
    Det var nog en Moské…

    Den måste självklart rivas efter det ”attentatet”!

    Då kanske det inte byggdes fler heller…

    Gilla

  • Sune Mangs skriver:

   Visst, behandlingen av SD från övriga partier är barnslig, men utgör trots allt inte vad som menas med valfusk. Att vidare med kraftuttryck kritisera Heimersson för vad han väljer att inte ta upp är meningslöst. Det är inte, hur illa man än tycker om behandlingen av Mr Robinson, obligatoriskt att behandla vare sig England eller Sverige i en före detta utrikeskorrespondents fria reminiscenser kring just valfusk och demokratiska/ politiska förlöpningar.

   Gilla

   • O.t. skriver:

    SVT har också markerat starkt mot att göra generaliserande kopplingar mellan nationalitet/etnicitet/kultur och brottslighet. I ett uppmärksammat inslag gick SVT ut och klargjorde att man tog bestämt avstånd från ett uttalande dagen innan då den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mattias Karlsson varnat för potentiella terrorister i asylströmmarna till Sverige.

    I fredags gick ytterligare ett stort fartyg på grund i svenska farvatten på grund av sjöfylleri. I ett nyhetsinslag på söndagen berättar SVT att befälhavaren har häktats och understryker i samband med detta att mannen är ”rysk”.

    I Sverige är det bara ”gammelmormor” som jagas om hon har sagt något olämpligt om araber på nätet.
    Då sätts åsiktsdiktaturens alla resurser in, nätspanare, åsiktspolis och av regeringen speciellt utsedda hatbrottsåklagare.
    Att ha negativa åsikter om ryssar och svennar är dock helt PK.

    Byt ut ryss mot zigenare och sjöfylleri mot åldringsbrott och ni skulle få höra ett ramaskri som gjorde oss lomhörda!

    Det är skillnad på folk och folk i PK sfären

    Gillad av 7 personer

   • MartinA skriver:

    Att tala med utländska sociala plattformar som Facebook och Youtube och kräva censur är däremot både utländsk påverkan på valet och valfusk.
    Att stänga ner till exempel NMRs bankkonton är valfusk.
    Att behandla olika partiers ansökan om torgmöten och valtält efter vilka åsikter de har är valfusk.

    Gillad av 2 personer

   • I-kea skriver:

    Det var det dummaste jag läst, som att skriva om vädret i Nicaragua utanför Gulag eller Auschwitz, det är principen. Det är val om en månad, flickor blir våldtagna på löpande band, gör man anspråk på att vara journalist och skriver om politik så måste man har ett rimligt fokus.

    Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    ”Diktatorn” gör allt för att behålla makten!
    Repressionen blir allt värre mot oppositionen/de oliktänkande!

    IT-Plattformarna blir PISKADE, att uppfylla ”önskningarna”…

    (S)törsta möjliga tystnad skall råda!
    Historien skrivs som bekant alltid av segraren!

    Gilla

 3. V for Vendetta skriver:

  Heimersson nämner inte vårt egna land vilket är häpnadsväckande. Här bjuds det in partier till debatt men man utesluter ett av åtta partier som inte får närvara. Det arbetas frenetiskt med att leta efter en lagformulering så man kan förbjuda landets tredje största och snabbast växande parti. De stora tidningarna, däribland också Heimerssons forna arbetsgivare om jag inte minns fel, har inte tillåtit landets tredje största parti att annonsera eller skicka insändare. Man har uteslutit dess medlemmar samt sympatisörer ur fackförbund och andra demokratiska organisationer, man har sagt upp dem från sina arbeten och man har arbetat på många sätt för att ta brödet från dem. Man har flyttat på valsedlar och t o m kastat valsedlar i vallokaler så folk inte kunnat rösta på dem. Landets Public Service-kanaler har sagt att man inte helst vill sända live med representanter från partiet. När opinionsinstituten redovisar sina mätningar redovisas ett av alla övriga partier som ligger under riksdagsspärren separat, nämligen Fi medan de andra klumpas ihop till en oöversiktlig massa. Heimersson är en fast grundad svensk journalist av rang. Han kallar liknande händelser utomlands för valfusk men vad kallar han det när det händer i Sverige?? Tja……kanske demokratiförbättrande åtgärder:

  Gillad av 19 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Har Sverige varit en bananrepublik? Kanske ibland, för länge sedan, men är nog klart på väg dit igen. Vilka krafter (eller frånvaro av dito) är det som leder tillbaka? Om vi kan lista upp de tio viktigaste så har vi kanske chansen att bromsa avvecklingen. Den kanske viktigaste är oviljan att göra en sådan lista; som i u-länder där potentaterna möter alla svåra problemställningar med ett ”hå-hå” eller ”den var bra”. Sådana ledare är inte svåra att hitta i tredje världen; de finns överallt. Okunskap legitimerad av en pistol i bakfickan.

  Bra ledare skall vara saklig och krävande; man ska få litet dåligt samvete när man möter dem. Man ska aldrig inför en bra ledare kunna snacka bort varför man gjort fel eller inte gjort något alls.

  En bra ledare ska följa upp sina medarbetares insatser ofta men oregelbundet, enklast med frågan ”Behöver du mer resurser för att bli klar i tid?” eller ”Räcker pengarna?”. Den som inte då skärper sig och fixar jobbet med de resurser och pengar som finns har nog hamnat på fel plats.

  Gillad av 4 personer

 5. I-kea skriver:

  I Sverige så är vi mer subtila, vi har politiker som har låtsat att vi har demokrati och media som låtsat att de granskat makten och de irrelevanta skillnaderna mellan partierna, på något magiskt vis så har ändå alla hjälpt till att upprätthålla världens högsta skattetryck, skillnaderna till trots, massimportera utomeuropeiska invandrare, skillnaderna till trots, desarmera polis och militär, skillnaderna till trots, och unisont mobba och hänga ut alla som inte håller med.
  Man har på detta sätt skapat världens mest räddhågsna befolkning och genom ett valförfarande där alla kan se vilken valsedel man tar i olika färger dessutom (tänk er det i Zimbabwe), så skräms ytterligare människor att inte nudda vid SDs valsedlar.

  När nu allt fler ändå tagit fel färg så faller den ena masken efter den andra och man börjar samarbeta över partigränserna genom DÖ och på andra informella vis, genom flaggviftning och fittmössor exempelvis, eftersom alla jobbar på samma utopiska projekt, senast läste man (i vänsterblaskan SvD) att Mp kunde gå samman med Fi, och varför inte L med KD så man kan säkra att 7-klöverpartiet blir vid makten. När inte ens samarbete över partigränserna hjälper så kommer de bekänna färg på allvar och avskaffa vår låtsasdemokrati, trots allt, det är komplicerade frågor för vanligt folk eller hur?

  Så tack för inlägget av Heimersson vars livsverk har bestått i att låtsas granska makten. Tack för ditt bidrag.

  Gillad av 10 personer

 6. Gustav Vasa skriver:

  Är inte Heimersson på något vis arketypisk, han samlar allt det hyckleri och all den utopism som lett västvärlden in på vägen mot inre kollaps, han är som en automat, ett självspelande piano som drivs med gott rödvin, som annonserar att en era håller på att gå mot sitt slut, han samlar ihop så många falska och hycklande perspektiv till ett helt paket, som nu kan postas till en svunnen tid. Jag tycker Heimersson signalerar att det är över nu.

  Gillad av 5 personer

 7. Jan Bengtsson skriver:

  Staffan vet garanterat innerst inne,
  att dessa underrättelsekällor INTE är pålitliga!

  Man fabricerar den sanning man vill visa upp!

  De har en egen Agenda, man verkar utan insyn i det fördolda,
  som en stat i staten utan minsta demokratisk kontroll.

  När frågor ställs, blir svaret CLASSIFIED/TOP SECRET.
  DOCUMENTS HEAVILY REDACTED!
  För att dölja skumrasket!

  Ni saknar behörighet att få veta!

  Obama politiserade dessa mörka organ,
  till att stödja sin destruktiva anti-USA Agenda!

  Obama lär inte bli glad åt det omdöme han får efteråt!

  Skulle någon våga köpa en begnad bil av Comey Brennan e Clapper?
  Knappast!

  Man ser hur de för President Trump o allmänhet bakom ljuset.
  Efter maktskiftet!

  Kanske SANNINGEN kommer fram, Trumpetas ut!

  Gillad av 2 personer

 8. Andreas Glad skriver:

  Och var är herr Heimerssons källor på att ryska underrättelsetjänsten hade något att göra med det amerikanska valresultatet?

  Eller är det så enkelt att herr Heimersson i god MSM-anda helt enkel ljuger.

  Fake news i vanlig ordning från denne man.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Hans informationskällor synes vara selektiva?

   MSM o Publish Service i Sverige…

   CNN o Washington Post i USA,
   två av de främsta företrädarna för Operation Mockinbird…

   Shadow Governments/Deep States manipulering av nyhetsflödet!
   För att hålla igång det kalla kriget, Jorden runt!

   Nog borde Staffan ha insikt i detta?

   Gillad av 2 personer

 9. Tyrgils Saxlund skriver:

  Många svenskar tror säkert att det svenska valsystemet är säkert.
  Så är det i det stora hela, men inte till fullo. Det går att manipulera. Reglerna för ombudsröstning är porösa och har missbrukats, Valfusk har förekommit. Jag upplevde det själv under min tid, som ledamot och under flera år ordförande för Stockholms stad valnämnd. Då var det socialdemokrater inblandade.
  Varje val förekommer det brister, som i regel inte leder till några åtgärder.Men notera att det efter vare val förekommer omval någonstans.
  En aktivistgrupp hotade med att störa valproceduren, även om de drog tillbaks hotet, när de tydligen insåg att det kunde leda till både straffrättsliga åtgärder och omval.
  Hur valprocessen kommer att fungera i våra utanförskapsområden är oklart.
  Valförrättare utses av de kommunala valnämnderna, men kontrollen av vilka som utses är oftast undermålig. Jag har själv noterat – och påpekat – det som ledamot ett val i Eskilstuna valnämnd. Det ledde inte till någon åtgärd.
  Jag råder alla läsare av denna blogg, oberoende av politisk hemvist, att vara vaksamma inför kommande val. Ser man oegentligheter och fel skall man inte dra sig för att påpeka detta för valförrättarna (något annat skall man inte göra) och om inte dessa gör något åt saken anmäla det för den kommunala valnämnden, som håller jouröppet under valdagen – eller i grövre fall för polisen. Man kan även kolla upp att allt fungerar bra på de ställen som hålls öppna för den förtida röstningen, som startar relativt snart, onsdagen den 22 augusti.
  Kolla gärna under valprocessen och valdagen att alla partiers valsedlar ligger framme, eftersom det finns aktivister som plockar bort vissa partiers listor.

  Gillad av 10 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ombudsrö(S)tning på äldreboenden!

   Det finns många bevis p i överkant ”hjälpsam” vårdpersonal…
   Som gynnat det Stora partiet…

   Vi kommer noga att bevaka ”åtgången”/tillgången på valsedlar…
   Det finns som bekant även i det fallet historisk anledning!

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Använd den rätta terminologin!

   Han blev utan minsta tvekan avrättad!

   Frågan är endast VILKA som deltog i konspirationen?

   CIA var en av dem!
   H W Bush i den inre cirkeln, liksom Dulles.

   Lyndon Johnson utan tvekan!ff

   Redskapen som sköt var nog bl.a. Maffian

   Gillad av 2 personer

 10. Linden skriver:

  Erlander Sträng Ohlin Hedlund tom Hermansson smaka på de namnen, vi som är äldre upplever nog samma känsla av ordning och reda på riktigt och inte bara som en floskel. Män som man upplevde det gick att lita på män som stod vid sitt ord.

  Löfven Kristersson Reinfeldt Sahlin Löf Strandhäll Löven eller den i valrörelsen osynlige Fridolin eller varför inte Ylva Johansson ni minns när hon på knagglig engelska skulle förklara att våldtäkterna i Sverige bara gick down down down och avslutningsvis Morgan johansson sinnebilden av baron Munchausen, listan kunde göras betydligt längre.

  Bara man ser eller hör deras namn kommer man i mental obalans.
  Lögnare och sagoberättare hela bunten.
  Det lär finnas ett ordspråk att man har de politiker man förtjänar?
  Vad har vi då vi pursvenskar gjort för ont?

  Gillad av 4 personer

 11. Samuel af Ugglas skriver:

  Den dagen Staffan Heimerson accepterar att det uteslutande är folket som skall ha ensamrätt att sparka korrupta politiker överväger jag att ta honom på allvar.

  Gillad av 2 personer

 12. Hyllan skriver:

  Kom att tänka på (S) valröstskola för invandrare i Vivalla och andra stadsdelar i Örebro där invandrarna fick hjälp att förhandsrösta på detta parti. Minns jag rätt var det den nuvarande partisekreteraren Baastad som fixade upplägget med Sahlin som dragplåster. Valet fick som bekant göras om. (S) fixade ändå 2/3 majoritet i dessa valkretsar. Eftersom kravet för att erhålla ett svenskt medborgarskap är så lågt lär vi se många röstskolor poppa upp den närmaste tiden. Alla dessa icke insatta/lata/okunniga/hatiska väljare tillsammans med okunniga politiker gör att olika former av otillbörlig påverkan lär fortsätta och antagligen dessutom med allt högre intensitet. I Sverige. Om nu Carter tyckte att valet i Panama enbart bestod mellan olika men lika ruttna äpplen så kan i vartfall svenskarna numera välja bland några fräscha och nyplockade.

  Gillad av 3 personer

 13. SACHAROV skriver:

  Efter en realistisk kritisk inledning rörande valfusk, konstaterar Heimersson frejdigt att valresultatet skulle vara entydigt och klart i Zimbabwe; 2/3- majoritet lägligt för Mugabes hantlangare som av någon, för Heimersson totalt outgrundlig anledning kallas ”krokodilen” av befolkningen.
  Pierre Shori har tidigare varit ledare för valobservatörer under ”val” i Zimbabwe, vilket i sig är tragikomiskt. Valobservatörer oavsett hur många ger aldrig en rimlig garanti emot valfusk, fastmer spelar de rollen av att ge en falsk legitimitet åt val som ofta är uppenbart odemokratiska redan av den enkla anledning att oppositionen förtrycks och fri media saknas.

  Heimerssons naiva legitimering av valsegern för det dominerande partiet i en i praktiken enpartistat och det okritiska återgivandet av OAUs bedömning av partipluralismen i Zimbabwe är följer den svenska omvända rasismen visavi Zimbabwe, Tanzania, Etiopien, Angola etc – en oändlig tolerans och förståelse för afrikanska envåldshärskare och deras låtsasdemokratiska impulser. Inte sällan understödda i decennier av svenskt bistånd. Att ställa krav på verklig demokrati anses av dessa apologeter med dubbla moraliska måttstockar för att vara postkolonialism. Att den tillträdande presidenten varit Mugabes motsvarighet till Lavrenti Beria, med otaliga människoliv på sitt samvete, är knappast ägnat att inge förtroende för en demokratisk utveckling i närtid. Att Heimersson kallar dödsskjutningarna för ”tråkiga” mot bakgrund av en helt ogrundad naiv föreställning om plötslig demokratiskt sinnelag inom Zanu PG är vämjeligt.

  Gillad av 5 personer

 14. Klas Göran skriver:

  En punkt där Sverige borde ha reformerat valsystemet redan för länge sedan är systemet med separata valsedlar. Det uppfyller inte kravet på att valet skall vara hemligt. Dessutom blir det möjligt att utöva påtryckningar på röstande. Om någon tar röstsedlar från alla partier inkl. SD kan man ju utgå ifrån att personen i fråga kommer att rösta på SD. Den bästa lösningen vore en enda röstsedel med alla partier som deltar i valet. Det spelar ingen roll om den blir en meter lång, det fungerar i andra demokratier så varför inte i Sverige?

  Gillad av 4 personer

  • I-kea skriver:

   Vi har blivit kritiserade för detta internationellt, det talas om valfusk, jag tycker folk verkar otroligt naiva, vi har 7 partier som viftar med flaggor, vi har domstolarna och försvaret i Pride, vi har upprepade våldtäktsmän som går fria eller får skrattretande straff. Valförrättarna är partiarbetare,varför skulle de INTE slänga SDs valsedlar?

   Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    I så fall BYTS DE UT UNDER RÖSTRÄKNINGEN…
    Annars stämmer inte antal röstande!

    Vi får hoppas att SD finns närvarande på alla räkneställen!

    Vi behöver internationella valobservatörer!
    Men knappast då från EU…

    Visegrad är att föredra)

    Gilla

 15. olle reimers skriver:

  I USA gäller att ”the one who controls the software controls the outcome”!

  Nu visar det sig att mjukvaran i de datorer som registrerar rösterna tillhör en son till den tidiigare presidentkandidaten Mitt Romney. Surprise, surprise!

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Röstmaskinerna i ett stort antal stater kontrolleras/ÄGS av,
   surprise surprise George Soros!

   Voter fraud?

   Rimligen enda anledningen?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.