Politikens sorglöshet

Patrik Engellau

I mina dagar har jag startat ett hyggligt antal företag varav en hel del så kallade sociala företag, vilket är lika mycket risk och stök fast utan vinstsyfte. Dessutom har jag stått bredvid med god insikt och betraktat många andra företags barn- och ungdomsår.

Min viktigaste erfarenhet är att företagande är svårt, mycket svårare än man tror. Allt som kan gå fel gör det. Inga planer håller. Det kommer hela tiden överraskningar och de flesta är obehagliga.

För att klara en sådan pärs – som för övrigt inte tar slut bara för att företag växer även om de då i lyckliga fall kan uppnå något slags tillfällig stabilitet – krävs skickliga företagare. Skickliga företagare är snåla och krassa typer som inte drar sig för att sticka näsan i varenda detalj och som ligger hela nätterna och låter tankarna mala om tänkbara faror och möjligheter för företaget. De tar aldrig ens i fantasin ut en vinst i förskott och unnar sig inga personliga fördelar.

Nu är inte alla människor, inte ens alla självutnämnda entreprenörer, sådana maniker och därför är barn- och ungdomsdödligheten bland företag mycket hög. Om företag varit mänskliga barn så hade de varit sådana barn som föddes under missväxtperioder på 1700-talet.

Detta har livet alltså lärt mig. Så tror jag att världen ser ut. Då kan du begripa hur svårt jag har det för folk som nonchalerar denna jämmerdals besvärliga villkor. Det finns två grupper som jag har särskilda problem att förstå mig på.

Den första gruppen är de framgångsrika unga företagare som på bara några år bygger upp affärer som de säljer för mångmiljardbelopp till amerikanska riskkapitalister. Moloket måste jag erkänna att de kanske genom sina exempel visar att jag har fel. Kanske är företagande i verkligheten en snabb och enkel sak för särdeles begåvade människor. Men jag tror inte det i alla fall. Jag tror att det är mer som guldletning. En på tiotusen hittar en stor guldklimp och blir stenrik, men för de andra är det ett hårt och för det mesta inte särskilt lönsamt slit. Men dem som lyckas avla enhörningar är det bara att gratulera och hylla.

Den andra gruppen som jag inte begriper mig på uppvisar inga sådana ursäktande framgångar. Det är politikerna. Jag har under årens lopp mer eller mindre närgånget följt svensk politik och då inte bara dess ambitioner och resultat utan även själva produktionsprocessen, till exempel hur landstingen gör sina upphandlingar och hur kommuner organiserar äldreomsorgen.

Det kan finnas politiker som är lika snåla med medborgarnas pengar som företagaren med sina egna och som ligger lika sömnlösa om natten som företagaren och oroar sig över kommunens framtid, men de är i så fall undantag. Som regel är politiker häpnadsväckande sorglösa. De klubbar ett beslut och skickar ut det i sin apparat i barnslig förtröstan om att verkligheten på något välvilligt sätt ska forma sig i enlighet med deras nästan aldrig genomtänkta förhoppningar. Det är som om de hade en söndagsskoletro att högre makt ska gripa in och ställa allt tillrätta när de i sin naivitet gör misstag – inte minst genom sin världsfrånvända föreställning att resurserna är oändliga och att de därför inte behöver prioritera, det vill säga ”ställa grupp mot grupp”.

Och faktiskt har politikerna, till skillnad från företagarna, en räddande ängel som kan beordras till undsättning när konsekvenserna av deras lättsinne uppenbaras, nämligen skattebetalarna. Nuon-affären, som dåvarande näringsministern Maud Olofsson, kanske mot bättre vetande, genomförde lär ha kostat skattebetalarna 50 miljarder kronor, ungefär 10 000 kronor per skattebetalare. Min uppfattning är att det mesta som beslutas på politikers normalt lättvindiga sätt får likartade resultat. Skillnaden är bara att Nuon representerade en affär genomfört av ett bolag – Vattenfall – så att det gick att få fram en siffra. Samma misskötsel av skolor kan inte mätas i kronor.

Det faktum att skattebetalarna alltid fått ta smällarna har invaggat svenska politiker i föreställningen att obetänksamhet, kravlöshet och slarv är naturens ordning. Man behöver inte göra hemläxorna, man behöver inte vara snål, man behöver inte vara om sig och kring sig, man behöver inte oroa sig på nätterna. En mäktig förlåtelse har strålat över dem som från en politikens egen nådiga sol. Brist på erfarenhet betraktas till slut som en merit och folk som har alla sina uppfostrande misstag framför sig kan tillsättas som partiledare.

Understundom läser jag partiprogram och får nästan alltid mina fördomar bekräftade. Jag brukar säga att inget parti har något seriöst program på något enda område och det är nästan alldeles sant om man med seriöst program menar något som uppfyller kvalitetskrav som ens påminner om dem som krävs av ett normalt prospekt från ett börsföretag.

Till min förvåning har jag upptäckt ett parti med ett program som kommer i närheten av det acceptabla. Jag tänker inte säga vilket. Du får leta själv. Kanske bedömer du annorlunda än jag. Om du sedan ska rösta på partiet är en helt annan femma.

74 reaktioner på ”Politikens sorglöshet

 1. Bo Svensson skriver:

  Det är ett systemfel och kan inte avhjälpas med bättre partier och bättre folkvalda.

  Drygt hälften av vår möda ägnas f n gemensamma ändamål och det finns inte längre något motiv för centralisering av besluten över hur dessa resurser skall fördelas.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Ute i produktionen vänder man framsidan åt det håll varifrån pengarna kommer och kommer de från skattebetalarna, är det dem man försöker göra nöjda. – Med direkt makt för den individuelle skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål får man samma bortrensning av undermåliga tjänster som i resten av näringslivet.

   Gillad av 1 person

   • Johan skriver:

    Tror ärligt talat att politikerna inte längre ens anser sig i behov av skattebetalarnas välvilja, skatt är något som kan indrivas med tvång. Vilka menar du ska ta ett beslut som gör att skattebetalarna får makt över medlen?

    Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det land som kommer först med denna rätt osökta ordning blir ett föredöme för efterföljd. – Det blir roligt att betala skatt. – Hela det nöje som nu avnjuts av dem som sprätter iväg våra skattemedel och som motiverar deras strävan efter makt, kommer att fördelas över oss som producerar resurserna.

    Gillad av 1 person

   • brrr skriver:

    Är ”The Moral Level Of 4GW” ett flämtande ljus i tunneln, eller är det blott en önskedröm?
    Det finns undertexter och länkar för den som är intresserad av att titta närmare på denna teori.

    Gillad av 5 personer

   • Steffo skriver:

    EU är ett ont genus som säger ett och gör ett annat.
    Och våra sjuklöver politiker är lydiga får som följer husbonden och rentav är värre.

    Det är oerhört tyst i de stora medierna om nya hinder för att den svenska migrationspolitiken ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Det senaste bakslaget är att EU-domstolen fäller det svenska Migrationsverket och slår fast att personer som bedöms sakna tillräckliga skyddsskäl inte får avvisas med omedelbar verkan. Detta rapporterar Dagens Juridik, en facktidskrift som relativt få läser.
    Nyheten får förstås allvarliga konsekvenser om Sverige tänker acceptera EU:s beslut. Beslutet innebär mer krångel och byråkrati samt “ett omfattande men inte absolut stopp av omedelbara verkställigheter”, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till Dagens juridik.

    Gillad av 2 personer

 2. Aha skriver:

  Vänstern utgör själva sinnebilden för sorglös inställning till offentlig ekonomi och så går också alla deras länder i putten där de lyckats bli i majoritet. Förstorar man vänsterfolket så är väl batikkärringen, ursäkta uttrycket, själva sinnebilden för total sorglöshet när det gäller ekonomi. Ju mer utbetalade pengar, ju bättre nattsöm. M.a.o. precis tvärtemot det som styr företagarens nattsömn.

  En annan sak som kännetecknar de som så frikostigt vill spendera de nettoskattebetalandes pengar, är väl att de själva inte har speciellt höga inkomster och därmed inte heller är några större skatteinbetalare.

  Kanske skulle individens inbetalade skattekronor också vara ett rösteantal?

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Aktieägare i AB Sveriege, med rätt att rösta!

   Då vet vi vilka som INTE fått rösta så mycket…
   Importerad ”röstboskap”?

   Skalan kan ju vara asymmetrisk,
   en röst för alla, sen ges extra röster till ett maxantal.

   Eller bara avse Kommunalval, så var det väl en gång?

   Då hade förstås Moderaterna haft ensam majoritet…

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Makten över skattemedlens användning skall vara skattebetalarnas och ansvaret för lagstiftningen bör lämnas åt de klokaste. – Vad blir det då kvar av folkmakten, frågar man sig men poängen med demokratin skall förstås som en försäkring mot etablering av övergreppsmakt.

   Gilla

  • LJ skriver:

   Ja, så borde vara fallet. Efter att ha läst igenom ett antal partiprogram kan jag i alla fall utesluta de befintliga riksdagspartierna. SD må ha en vettig invandringspolitik men mycket annat hos SD luktar fortsatt ofantlig statsapparat med påföljande tjuvaktig socialism.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Instämmer. MED har ett komplett och genomtänkt program. Det är baserat på en tro på en framtid för Sverige som nation.
   Egentligen borde man besöka elit-partiernas valstugor och fråga:
   – Finns Sverige?
   – Vad anser ni att Sverige är idag?
   – Anser ni att Sverige ska fortsätta finnas och i vilken form?

   Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Det tror jag också. Jag var medlem under några år och vi fick till ett bra partiprogram. Tyvärr lider partiet av något, jag vet inte vad, så nästan ingen har hört talas om partiet. Det verkar vara ungefär som flera av Patriks nystartade företag. Det går inte bra. För min del valde jag då att aktivera mig i SD. Ett parti kan ha hur bra partiprogram som helst, utan inflytande så spelar det ingen roll.

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Mäss K, tror du inte att två kritiska partier smäller högre än ett? Dubbelt så mycket sanningar i plenisalen. Kampanjer. Tid i media. Det kommer sannolikt inte att bli nåt maktskifte iallafall detta varv. Det AfS säger är det som behöver sägas och höras. Dessutom behöver SD hållas i schack. annars går de vänsterut.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Det här är nog bland det viktigaste du har skrivit och borde vara en väckarklocka för många!

  Det är stor skillnad på små och medelstora företag (de som anställer och som har det exakt lika jävligt som i din beskrivning ovan) och stora bolag som ofta har en mycket större vinst per anställd och därför anser att företagsledning och styrelse är värd ersättningar i mångmiljonklassen, medan de mindre enheter som skapar vinsterna ute i produktionsföretagen är minst lika hårt pressade som många enskilda företag och förväntas hela tiden rationalisera eftersom det är så dyrt med personal. Passar inte galoscherna lägger man ner i Sverige och flyttar tillverkningen till ett lågprisland.

  De stora bolagens ledare har det gemensamt med politiker att de inte själva kan sköta någon produktionsenhet och är lika frågande som vem som helst hur allt fungerar. Men de har ett trumfkort – miljö och hållbarhet – som deras i övrigt helt anonyma hemsidor är fyllda av.

  Verklighetskontakten utom när det gäller ekonomi saknas oftast helt, verkligheten är mycket mer komplicerad än i deras föreställningsvärld, och kan ibland slå tillbaka med stor kraft.

  Men fördelen med att tillhöra en stort bolag eller koncern är att man kan överleva en lågkonjunktur och lättare få loss medel för investeringar – två oftast förödande svåra problem för enskilda små eller medelstora företag (och dess personal).

  Ett välskött medelstort företag som i årtionden stadigt och lagom fort växer av egen kraft utan att skära bort personal och kan överleva både ledningsskiften, lågkonjunkturer, miljötrender och allt mer eller mindre nyckfullt myndighetsutövande slår högre i min värld är en svensk VM-seger i fotboll. Det finns några sådana i varje svenskt landskap, och speciellt många i Småland.

  Gillad av 8 personer

  • Björn G skriver:

   ”Men fördelen med att tillhöra en stort bolag eller koncern är att man kan överleva en lågkonjunktur och lättare få loss medel för investeringar – två oftast förödande svåra problem för enskilda små eller medelstora företag (och dess personal).”

   Absolut, sossarna älskade stora företag med stora fackföreningar.
   De små och medelstora företagen skulle förintas för att storföretagen skulle få arbetskraft i massor.

   Gillad av 2 personer

 4. Lilla fröken P skriver:

  En typ av företag spelar i en alldeles särskild liga, nämligen bankerna. Vilka groteska förlustaffärer de än ger sig in i, rycker staten ut som en räddande ängel med skattepengar.

  Gillad av 3 personer

  • I-kea skriver:

   Detta är nämligen helt riktigt, bankerna lever inte under samma villkor som andra företag, det är enormt skadligt. Andra stora branscher hålls också under armarna ibland internationellt, exempelvis bilindustrin men de har åtminstone många anställda (eller hade).

   Det hade varit mycket sundare med fler små banker som var för sig inte hotade banksystemet och heller inte var stora nog att manipulera hela marknader, det finns ingen marknad som inte manipuleras och kontrollerna av detta skrapar endast på ytan, bolån, aktier, valutor och räntemarknaden manipuleras av de stora aktörerna, allt är en form av insiderhandel. Fast hur skall man agera mot länder som Kina som är som en stor bank utan egna storbanker? Inte så lätt.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Alla har sina aktier registrerade i någon bank eller motsvarande och vid en konkurs är det tydligen inte aktieägarna dessa aktier tillhör utan bankens prioriterade fordringsägare.

   Varför inte aktieägaren skall betraktas som prioriterad fordringsägare till sina egna aktier, beror på korrumperade lagstiftare som är i bankernas sold.

   Frågade just Avanza och de tillämpar samma ordning. – Oberoende av hur många miljoner man har placerade i aktier, får man bara 250 000 i tröstpengar av skattemedel om det går illa.

   Gilla

 5. S Eriksson skriver:

  Jag tror inte att Maud Olofsson var ensamt ansvarig för det beslutet, hon blev nog utsedd till målvakt. Allt annat vore förvånade och anmärkningsvärt.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   En girig direktion och styrelse i Vattenfall jagade bonusar!

   Politikerna saknade insikt i vilken risk man exponerades för!
   Lilla Maud, vad skulle Du på galejan att göra?

   Direkt olämplig som Industri/Näringsminister,
   småföretag typ hemslöjd var snarast Din o Centerns bransch…

   Din efterträdare Annie saknade totalt insikt!

   Men festa loss kunde Partypinglan,
   skattebetalarna tog notan!

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   I Sverige vet knappt någon längre vad att ta ansvar betyder! Alla i vårt land som säger sig ta ansvar ljuger, man slipper undan genom att vi har infört så kallat delat ansvar. Och redan 1974 infördes någon slags friskrivning för politiker vad gäller ansvar. Betänk NUON som beskrivs ovan, Estonia mfl.
   Och det största politiska projektet: invandringen från jordens alla hörn till Sverige där de inkommande inte behöver försörja sig själva utan vi gör det via skatten. Detta projekt har skördat många svenska offer i form av dödade, skadade, våldtagna och många som förlorat sin frihetskänsla. Dvs frihet från rädsla!
   Ansvariga? Här gäller dock verkligt delat ansvar! Samtliga sjupartiers politiker sedan 1975 då eländet det mångkulturella samhället sjösattes är ansvariga. Och man fortsätter projektet med kraft, fler fick PUT 2017 i jämförelse med 2015 och 2016. Källa: Mig-verket.
   Vi har nu 2.3 miljoner PUTare i landet inkomna 1980 tom 2017. Det är solklart att de vill byta ut befolkningen och omvandla Sverige till ett land som mer liknar forna Jugoslavien än forna Sverige. Det tar sju år innan 30% och 15 år innan 50% försörjer sig själva! Hur kan svenskarna finna sig i detta?
   Jag har skrivit det förr: sjupartierna är landsförrädare! De vill verkligen ha det så här. Och även deras lakejer, de flesta av journalisterna!

   Gillad av 11 personer

   • brrr skriver:

    ”…Det tar sju år innan 30% och 15 år innan 50% försörjer sig själva…”

    Inte ”försörjer sig själva”, utan ”är sysselsatta”, vilket kan innebära alltifrån enstaka timmars lågavlönat arbete i veckan till heltids hittepåjobb.
    Skulle tro att många av dessa ”sysselsatta” är anställda inom skattefinansierad sektor, inte bara t.ex. barn- och äldreomsorg, utan även sådant som Migraverket, FK, Arbetsförmedling, socialkontor o.s.v., där deras språkkunskaper ses som meriterande. De arbetar troligen alltså i hög grad för ”den egna gruppen”.
    De tränger också i allt högre grad ut svenskar inom yrken som av etablissemanget betraktas som ”enkla jobb”, såsom äldreomsorg, transportsektorn o.s.v.
    Hur har detta påverkat kvalitén inom dessa brancher?

    Gillad av 5 personer

   • A skriver:

    Jan Molin jag rekomenderar att du och andra gör som MartinA rekommenderat tidigare och kollar in The publik space, gärna de programmen med Frame Game. Tydligen advokat från USA med goda insikter i vilka enorma pengar och makt det finns innom ”social justice” samt hur detta genomförs i detalj. De vill ha det så här, och idealisterna är verktyg. Råvaran är påstådda orättvisor mellan raser. I ett homogent land finns det inget sådant att ”jobba” med, därför måste detta skapas genom invandringen av makteliterna. Bedragarna.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 6. Aurora skriver:

  Man driver inte sak,-eller realpolitik idag; utan ideologisk agendapolitik. Unga partirepresentanter säger sig vilja jobba med homofobi,- islamofobi, – rasim-frågor. Ingen verkar bry sig om realpolitik. Man kan inte driva ett land med enbart ideologi. Men där är vi. Partier kommer nu med allehanda ’utspel’ där man föreslår att driva åtgärder eller lagförslag som inte har någon realistiskt möjlighet att bli verklighet. Och det vet de. Bara prat alltså. T.o.m kommunisten Guillot skrev att i den politiska narcissismens spår blir inget gjort.

  Gillad av 3 personer

  • Björn G skriver:

   ”Man driver inte sak- eller realpolitik idag”

   Du har helt rätt, gjorde man det skulle vi få höra Partirepresentanterna berätta för oss vad de som har kommit i massor, kan tillföra Sverige – i verkligheten.

   Och tror de verkligen (innerst inne) att dessa kommer att få ett bra liv här i kalla Sverige.

   För hur är det möjligt att analfabeter utan andra färdigheter än att valla får, vara hemmakvinnor eller leva byliv skall kunna/vilja bli nettoskatteinbetalare.

   Även frågan hur dessa fattiga människor har lyckats ordna pass, köpa biljetter och välja ut ett land som ligger så långt norrut, söker sina svar från Partirepresentanterna.

   Gillad av 1 person

 7. I-kea skriver:

  Jo, ymnighetens horn är en så självklar del av svensk politik så att det inte märks, det är så stort så att det inte syns bakom allt viftande med prideflaggor av 7-klövern, hela kulissen är ett ymnighetens horn, jag tänker, hur mycket brandsläckning eller cancervård får man för Pride, eller Almedalen, hur många timmar kan SÄPO jobba med att stoppa jihadism för pengarna blomfesten för Akilov kostade? Hur många gamla kan få varm potatis för Özz Nujens arvoden? Eller om man är pk, hur många ensamkommande kan få komma till Sverige för vad Pride kostar? Vi är i förstadiet till öppen totalitär kommunism, Pride är som parader vid Kreml med kärnvapen, snoppar istället för missiler. Festandet för våra surt förvärvade kronor kommer bara att bli värre.

  Varje gång våra politiker säger att de skall satsa så tänker jag, nej du menar stjäla än mer, när de säger prioritera så tänker jag, nej du menar ignorera gamla och sjuka och våldtagna, när de säger hjälpa så tänker jag, nej du menar ta mina pengar för att islamisera mitt land.

  Gillad av 7 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  De flesta politiker är ansvarslösa liksom forna tiders kungar och kejsare. Först när systemet kollapsar får de sin dom antingen på slagfältet eller under galgen eller i vår tid i historieböckerna. Dagens svenska politiker kommer vi dock att helt glömma ty något mer småskuret och irrelevant är det svårt att föreställa sig. Den enda förnuftiga lösningen är att ignorera dem ungefär som vi gjort men kungamakten. Inför därtill en rak skatt som är enkel och tydlig på förslagsvis 20-25% och eliminera alla onödiga utgifter och tillhörande myndigheter, vilka är de flesta.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Molin skriver:

   1) Avskaffa källskatten, den har gjort oss till slavar. Och jag håller med: högst 20-25% total skatt.
   2) Avskaffa politikernas rätt att påbörja och driva projekt som ej pratats om och dessutom fått godkänt av oss svenskar.
   3) Inför ett förbud att bli politiker via partiernas ungdomsförbund. De som vill bli politiker måste innan ha arbetat och försörjt sig i mint 10 år inom det privata näringslivet.

   Gillad av 6 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Kanske man skall bli kallad på rekommendationer från medborgarna i en kommun, men inte godkänd förrän minst två som redan är riksdagsmän också har bedömt vederbörandes förmåga. Eller något sånt?

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Och den plattaste av skatter är den tidsrelaterade. – Man deklarerar bara sin kompetens mätt i timlönen och betalar en multipel av den minus existensminimum i skatt.

    Alternativt betalar man sin skatt med sin arbetskraft samma antal timmar mot existensminimum.

    Gillad av 1 person

 9. En hund på en kulle av björnmossa skriver:

  I sommar har det varit ovanligt torrt. Varje markplätt har ropat efter regn.
  Med risk för uttorkade brunnar. Dricksvatten utgör en kritisk resurs. I år har jag tvingats snåla med vattnet i regntunnorna. Bara vattnat 1/4 kvadratmeter björnmossa – som hunden älskar att ligga på. Och vattnat någon timme efter solnedgång. För att minska på avdunstningen. Snålhet och omtanke satt i system.

  Jag ser vissa likheter mellan vatten i regntunnor och insamlade skattemedel – och politikers hantering av dessa begränsade resurser. Ibland drivna av snålhet. Som inom äldreomsorgen. Men mest hur de generöst vattnar både tistlar stora nyodlingar. En ren björntjänst kan man tycka. För medlen i vattentunnorna har huvudsakligen fyllt på från en idogt arbetande befolkning. Ofta med ”tunna” plånböcker.

  Vatten och ekonomiska medel har ytterligare en likhet. Vattnar vi ren asfalt växer inget. Vatten i sig får inget att växa. Till det krävs en flora. Och floran består av mänskliga resurser. Som kräver år av utbildning, praktisk handling och villighet i händerna. Men politiker tycks tro att bara de vattnar rikligt så växer allt automatiskt. Att växtkraft och vatten är samma sak.

  En vacker trädgård tar årtionden att anlägga. Och kräver djup omtanke.
  En trädgård växer inte upp över en natt. Trädgårdsmästeri faller inte som manna från himlen. Själv uppfattar jag dagens politikerna som arbetare i rivningsbranschen. Knappast det mest uppbyggliga. De härjar runt tämligen vilt i gamla Sverige. Med en viss fäbless för motorsågar.

  I kväll skall jag ut och vattna björnmossan. Vattentunnorna fylldes på häromdagen. Det kom en liten regnskur. Och nu ser jag hunden. Den ligger uppe på björnmossan och vädrar bort mot vår gemensamma framtid.

  Gillad av 4 personer

 10. Hans Jonsson skriver:

  ” Allt som kan gå fel gör det.”. Den ”lagen” har ett tillägg som går så här: Kan det gå fel på mer än ett sätt, så går det fel på det sätt som staller till mest skada.

  Gillad av 1 person

 11. Hawwa skriver:

  Tack för denna viktiga påminnelse.
  Jag reagerade starkt på skillnaden i mentalitet när jag som ung bytte sommarjobb till taxfree-kiosken på Stena Line efter att ha jobbat i äldrevården.
  I hushållningen inom åldringsvården fanns gott om utrymme för potentiell återhållsamhet, utan att för den skull behöva förfalla till direkt snålhet (detta var på 70-talet), medan potentialen för återhållsamhet på Stena i stort var helt utnyttjad, och stundtals gränsade till snålhet (undantaget den generösa slabbkistan).

  Gilla

 12. Östrahult skriver:

  Den dagen då den hederliga medelklassen inser hur lurad man är då blir det jobbigt. Man kanske till och med kommer att ifrågasätta den allmänna rösträtten. Är det verkligen rätt att två tredjedelar kan besluta om att ta hälften minst av alla pengar från den tredjedel som förtjänar pengarna? Under de senaste decennierna har skatterevolter blivit vanligare och många gånger har det varnats för en sådan i Sverige. En viktig skillnad mot tidigare är att förr stod näringslivet på den hederliga medelklassens sida, idag står näringslivstopparna på nuvarande etablissemangs sida. Se t ex https://www.di.se/debatt/dan-olofsson-darfor-ar-sd-omojligt/

  Om inte valet leder till en kursändring då kommer garanterat en skatterevolt att inträffa under nästa mandatperiod. Det blir explosivt med räntehöjningar, lågkonjunktur, ytterligare kraftiga skattehöjningar, arbetslöshet etc. Antingen brakar systemet ihop eller hinner en opinion pressa fram nyval och kursändring innan det är för sent.

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Demokrati det är, då 9 fattiga/arbetsovilliga och 1 hårt arbetande skatteinbetalande medelklassare skall rösta hur skattepengarna skall fördelas ut. Medelklassaren får behålla en tiondel eller hur? Alltså har vi demokrati idag!

   Gilla

 13. Linden skriver:

  Som smålänning och egen företagare sedan 70 talet kan jag bara hålla med.
  Jag skrev en gång på denna sajt att ett av kraven för att komma in i riksdagen skulle vara att man försörjt sig själv som entreprenör/företagare i minst tio år.
  Hade vi haft det kravet hade dagens Sverige sett helt annorlunda ut.

  Gillad av 2 personer

 14. Hans Jensevik skriver:

  Du har rätt Patrik! Har gjort samma erfarenheter – få medarbetare och många motarbetare. Speciellt svårt med företag inom det sociala området och särskilt med politiker som kunder. Men de flesta gillar inte företagare över huvud taget. Jag åtog mig klubbdirektörsjobbet i allsvenska fotbollsklubben Bälinge Dam och tog fram ett bolagskoncept för klubbar och blev dubbelt illa omtyckt för det, dels för i fotbolls-Sverige på den tiden skulle inte damer spela boll, dels för att damfotbollen inte skulle gå före och spela boll i bolagsform. Sveriges fotbollsmullor sa öppet till mig att de skulle ta bort Bälinge Dam från fotbollen i Sverige och det gjorde de också. Som du vet skapade jag ett företag som värderade all svenska kommuners finanser och där blev jag våldsamt motarbetad. Politiker sa öppet till mig att i Sverige utvärderas politiker av politiker och inte av privata bolag. Vi har ingen författningsdomstol utan ett konstitutionsutskott med politiker. Till och med Kommunförbundet skrev brev till alla kommunstyrelser och portade mitt bolag och inrättade en egen PK-korrekt analysgrupp. Hårda villkor men jag överlevde genom att det alltid finns kriskommuner som krävde saklig vägledning och bra kommuner som ville bli bättre. Det var som du säger mest mycket jobb och sömnlösa nätter. Men jag är stolt över att ha varit företagare i detta land halva livet.

  Gillad av 9 personer

 15. Göran skriver:

  Patrik mycket bra tankar om företagande och hur skatter fördelas.
  Kan bara instämma efter drygt 20 år som egen företagare, ett enormt slit som inte ger så mycket i slutändan som man kan önska. Visst undantag finnes som att syssla med hvb hem det ger klirr i kassan har jag märkt, alla led tjänar bra på det.
  Men tror att i det stora så kommer vårt skattesystem kollapsa till slut då staten slösar mer än vad dom får in. Ett företag som gör det går i konkurs, roade mig at räkna hur mycket skatt en normal människa betalar som bor i hus och har bil, runt 70% går in i skatt om man räknar alla led,
  Skattebetalarna nämner nolldagen efter 199 av 365 dagar.
  Min personliga plan vart att lösa lån på hus och försöka bli självförsörjande har borrad brunn
  åker att odla på osv.
  Känslan att vara fri från systemet är underbar, hur tokigt landet än styrs så har min familj mat och vatten. Nästa projekt är att fixa egen el det är en kul utmaning mvh.

  Gillad av 2 personer

  • Linden skriver:

   Jag har varit där i tjugofem år.
   Med undantag av elen.
   KEA tipsade om en stirlingmotor som producerar el och värme häromdagen.
   Låter intressant, ska läsa på om den.
   Inte alltid en dans på rosor på landet heller den långvariga torkan ställer till bekymmer.
   2018 är ett nödår kan jag upplysa er om som bor i städerna.

   Gillad av 1 person

 16. Yvonne Wild skriver:

  Så sant. Tack för att du också har förstått. Och förutom alla vedermödor, är det ju så fantastiskt roligt också, att vara entreprenör. Det är så synd och även farligt, att de som ägnar sig åt politik, inte verkar ha en susning om vad det handlar om. T ex att det är entreprenörerna som skapar värden, både ekonomiska och värdegrundande värden.

  Gillad av 2 personer

 17. Hyllan skriver:

  Att vår ungdoms Spara avpolletterats av den oansvariga Slösa vars lättsinne upphöjts till finanspolitiskt föredöme med kreditskapare pengar har nog sin betydelse på synen av ekonomiskt ansvar. Därtill är alla offentliga utgifter direkt BNP-höjande så hur skattemedel än förslösas ger det ”ekonomisk tillväxt”. På papperet i statistiken. Om ni minns så hade DDR årligen alltid högre tillväxtsiffror än BRD men folk led ändå brist. Jag anar att allt oansvarigt lättsinne inom kort ersätts av svårmod och hårt arbete.

  Gillad av 1 person

 18. gras1519 skriver:

  Att ett nytt litet parti skall kunna ha en genomtänkt politik inom alla områden är för mycket begärt. Men man kan åtminstone begära att de som skall företräda ett parti med riksdagsambitioner inte i första hand är ute efter att göda sig själva. Så de som ännu inte har läst Landsbygdspartiet oberoendes (LPo) uppförandekod kan lämpligen göra detta. Allt finns på hemsidan http://www.landsbygdspartiet.org

  Gilla

 19. kvellulvblog skriver:

  Det parti som eventuellt idag skulle svara mot Patriks krav, kommer, så snart de kommer in i riksdagen, att bli som de andra. En gigantisk offentlig sektor medför med automatik att alla partier arbetar för att utvidga den, eftersom den ger makt till politikerna. Ingen byråkratsjäl kan motstå detta. Om en enstaka avvikare skulle försöka vända trenden blir han eliminerad av sina egna.

  Jag kan leva lugnt med att de flesta inte tycker som jag, men jag har ett stort problem när de använder mina pengar för att skapa sitt samhälle. Att de använder en så orimligt stor del av alla löntagares pengar för att befrämja sin egen övertygelse. Att de skapar en parasiterande politikerklass som växer med den offentliga budgeten. Liksom antalet flugor ökar med gödselhögarna, rekryteras fler
  till politikerklassen ju mer pengar som det offentliga tillåts hantera.

  När politikerklassen disponerar så mycket pengar att de kan infiltrera varje vrå av samhället, är vi som betalar chanslösa.

  En grundlagsbefäst maximal skatt, lika för alla, skulle reducera samhällets utgifter till det som är nödvändigt. Det skulle minska missbruk för egen maktutvidgning, och återge oss ett demokratiskt samhälle.

  Gillad av 3 personer

 20. Sixten Johansson skriver:

  Jag vill tipsa om en analys som ligger lite utanför Patriks centrala tema, men som logiskt och lättfattligt förklarar varför den allt tätare symbiosen mellan företagare och stat blir osund, inte producerar särskilt mycket av värde och därför i längden alltid drabbar skattebetalarna. Den lite oväntade slutsatsen blir att nyliberalismen t ex i migrationssammanhang kommer att motsvara en sorts vänsterideologi, som får staten att svälla ytterligare. Se fnordspotting.blogspot.com ”Nyliberalism är oförenligt med en fri marknad” (2018-08-06).

  Gillad av 2 personer

 21. Björn skriver:

  Det ENDA som betyder nåt för mej just nu, är bästa ”programmet” för återvandring av i första hand muslimer! ALLT annat är tills vidare av underordnad betydelse! Bidragsgettona MÅSTE dräneras, om Sverige ska ha nån framtid!

  Gilla

 22. Lars skriver:

  Man brukar konstatera att privat företagande inte ger kunskaper som behövs för att leda offentlig verksamhet och troligen är det sant. Ett företag verkar på marknader och reglerar inte marknaden (som juridik, finanspolitik, penningpolitik mm) och har att ta hänsyn till övergripande samhällsintressen där marknadsutsättning inte ger det utfall man önskar (som socialförsäkring från vaggan till graven, pay as you go pensionssystem, gratis skolsystem etc).Det är nog helt riktigt. Rollerna är olika med olika uppgifter.

  Idag ska var löntagare försörja mer än två andra personer. Skolbarn, pensionärer, sjuka arbetslösa etc). Det ger höga skatter. Att t.ex. privatisera all sjukvård till egna försäkringar eller till egna pensioner tar inte bort utgifterna från den enskilde, men påverkar inkomstfördelningen i landet, så hur tycker vi att en lämplig inkomstfördelning bör vara utifrån faktum att livet är ett osäkert projekt och marknaden inte ger en acceptabel fördelning?

  Brist på effektivitet, klåfingriga politiker, överbetalda unga riksdagsmän utan utbildning och erfarenhet, nepotism och klientilism, positioner som går i arv, brist på meritbaserade system och ämbetsmannaansvar, brist på en kultur där det var sämre betalt men fint och tryggt att vara statligt anställd, styrformer i den kommunala sektorn, ansvarsutkrävande, rättfärdighet och oväld. Det är en del frågor man undrar över, men även kring vad staten ska syssla med; musikskolor, Pride, stöd till Palestina, Sida, föreningsstöd, meningslösa projekt, idrott osv. Sådant som människor kan betala om de vill vara med och där den samhällsekonomiska beräkningen inte skiljer sig från den privatekonomiska/företagsekonomiska.

  Så spara och slösa…en stat eller kommun bör alltid minimera kostnader, men också tillhandahålla viktiga tjänster. Hur mycket kan man skära bort? 10 %? Mer med stoppad migration, mycket mer.

  Hur fungerar det politiska och mediala systemet, för det är det som styr resurshanteringen inom det offentliga. Det är ägaren som skapar spelregler för offentlig verksamhet.

  Gilla

  • kvellulvblog skriver:

   10 % är dock en alldeles för låg siffra. Den offentliga budgeten får inte vara avsevärt större än vad som behövs för de nödvändiga och av de skattebetalande önskade utgifterna. Dessutom skall skatten vara rimlig, dvs inte större än att varje heltidsarbetande vuxen har råd att betala den. I vårt inkomstutjämnade samhälle innebär det lika skatt för alla. Först då kan vi tala om rättvisa skatter. Politiker måste då väljas med omsorg, de som kan få ut största värdet av våra skattepengar. Och vi återfår ett demokratiskt styrelseskick.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Du undviker de frågor jag ställer:
    1) Hur ska det politiska systemet vinna legitimitet
    2) Hur ska man styra offentlig sektor
    3) Vilken inkomstfördelning ska man ha

    Gilla

 23. olle reimers skriver:

  Det fanns en tid på världen när politikerna faktiskt var tvungna att hushålla med resurserna. Jag tror alla levde i skräck och frunktan av att kunna drabbas av rikshushållare Strängs hängslen på den bara ändan.

  På den tiden uppgick statens budget till c:a 10 miljarrrrder. Det fanns ingenstans man kunde gömma sig och sitt eventuella fuffens.

  Nu talar vi om tusentals miljarder fördelade på regering landsting och kommuner och med oändliga möjligheter att villa bort allmänheten.

  Tillfället gör tjuven. Ingenstans har detta ordspråk blivit mer tydliggjort än i politiken.

  Gillad av 2 personer

 24. Steven Jörsäter skriver:

  Erratum. Den första meningen i min nyss inskickade kommentar ska förstås lyda

  Den fullständigt avgörande faktorn för utvecklingen i alla länder är de globala tekniska framstegen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.