Crassostrea gigas

Patrik Engellau

Under de senaste kanske tio åren har en ny ostronart etablerat sig längs Sveriges västkust. Det är det japanska jätteostronet Crassostrea gigas, vilket på latin betyder jättetjockostron. Vi som är vana vid den svenska eller europeiska ostronarten Ostra edulis – ”ätligt ostron” – har inte alltid varit så förtjusta. Kanske har jag nu förlikat mig med japanesaren.

För de flesta människor är redan Ostra edulis äcklig i bemärkelsen att den ser alltför slemmig ut för att man i rått skick ska vilja stoppa den i munnen. Vi som lärt oss att efter citronering av mollusken få en särskild njutning av dess metalliska smak väcker därför ibland en sorts förfärad beundran från dem som ryser vid tanken att faktiskt äta detta fasta slem.

Japanesaren är däremot, enligt min uppfattning, genuint äcklig. Till skillnad från Ostra edulis, vars skal är runt och max en decimeter brett, ser gigasvarianten ut som en fjällig fot och kan bli flera decimeter lång. När man öppnar den fylls man, jag i alla fall, av avsmak. Det är inte bara ett normalt, fast slem, utan ett slem som är fyllt med ljust var och brunfläckiga utväxter.

Nu ska du inte låta dig påverkas av min preliminära avsmak för det japanska ostronet. Det är världens mest sålda ostron och kallas på eleganta restauranger i Paris för ”fines de claire” och uppskattas tydligen av fransmän.

En annan intressant sak med detta ostron är att det även kallas Magallana gigas på latin. Magallana syftar på den portugisiske – fast han så småningom blev ovän med Portugals kung och flyttade till Spanien – upptäcktsresanden Fernão de Magalhães, Fernando Magellan. I oktober 1520 seglade Magellan genom det sund som numera bär hans namn och upptäckte ett just då stilla hav som han gav namnet Stilla havet.

Jag blev först mycket imponerad av att Magellan tydligen uppmärksammat detta ostron. Inte nog med att han upptäckte nya världsdelar och sjövägar, dessutom registrerade han nya djur. Värsta Linné eller Darwin, tänkte jag. Men vid närmare eftertanke slog det mig att sjöfararens intresse för ostronen måste ha berott på att de är mat. Efter månaders resor på haven måste de uthungrade, sjuka och skörbjuggshotade sjömännen tycka sig ha hamnat i paradiset när de upptäckte dessa grunt liggande, lättfångade skaldjur.

Men nutida bortskämda människor som jag har alltså avvisat japanesarna för att de är äckliga. Människans uppfinningsrikedom är dock oändlig, så även min. Låt mig presentera några fakta.

Ostra edulis, det europeiska favoritostronet, ligger på två till fyra meters djup. Den traditionella svenska blåmusslan, Mytilus edulis, ligger mycket grundare. Du kan plocka den utan att väta t-skjortan, i varje fall vid lågvatten. Blåmusslan är klart äcklig. Jag vet ingen som äter den rå som man gör med ostronet. Däremot är blåmusslan läcker efter stekning, kokning eller någon annan sorts tillagning.

Detta år, 2018, har emellertid stor musseldöd inträffat på västkusten. Det verkar inte finnas en mussla. Det kanske beror på att japanesarna konkurrerat ut blåmusslorna och tagit deras plats. Eller också handlar det om tillfälligheter, kanske att vinterisen gjort rent hus med blåmusslorna. I vilket fall märks förändringen på Bohusläns sjönära klippor, ty måsarna, som är intelligenta djur, brukar fånga grunt liggande blötdjur och släppa den på klipporna för att skalet ska spricka och måsen kunna äta innehållet. Förut låg det blåmusselskal på klipporna men i år är det bara skal från Crassostrea gigas.

Det primitiva tankefel som människor som jag tidigare gjort är att vi jämställt det japanska ostronet med det europeiska och funnit det underlägset och därför oanvändbart (vad en del fransmän än tycker). Jag har nu kommit så mycket längre i min personliga utveckling att jag inser att japanesaren inte ska jämställas med Ostra edulis, utan med blåmusslan som alltså också är äcklig och måste tillredas.

Här följer mitt favoritrecept. Plocka små japanesare vid stranden. De ligger lika grunt som blåmusslan. Skölj bort sand och lösa skaldelar och lägg dem i en kastrull på full gas. Efter ett tag dör de och öppnar sig, behagligt småförvällda. Ta ut dem och lägg blötdjuren på en ugnsplåt i ett av sina två skal, företrädesvis det djupa snarare än det platta.

Tillred därefter en sås bestående av ketchup, saften från en citron samt finhackad gul lök. Heinz ketchup är en underskattad och mycket välsmakande krydda som jag brukar kalla vitamin K. Smaka dig fram till lämpliga proportioner. När du blir varm i kläderna kan du experimentera med tillsatser av honung eller sambal oelek, kanske båda.

Häll såsen på ostronen och toppa därefter med ostskivor. Jag föredrar grevé, men exempelvis västerbotten kan säkert också fungera. Huvudsaken är att osten ska smälta och bli lite lätt bränd när du ställt plåten på grillning i ugnen.

En gin tonic är förstås den idealiska drycken till denna anrättning som jag anser ska ätas som förrätt, där gästerna med egen gaffel går och plockar på plåten, men vitt vin går också utmärkt. Som alkoholfritt alternativ finns alltid den internationellt så uppskattade drycken Coca-Cola.

26 reaktioner på ”Crassostrea gigas

 1. Anne-Hedvig skriver:

  Patrik – God sommer i Båhuslen!
  Du skriver om ‘vitamin K’ – vær klar over at østers inneholder mye sink! Bra for mangt i kroppen.

  Har du forresten prøvd kongekrabbe fra finnmarkskysten? Opprinnelig en evasiv art satt ut av russerne ved Sibir – men man har nå funnet ut at de smaker ypperlig, og har åpnet for kommersiell fangst (parallelt med at man driver utrydning innen visse andre områder på kysten for å holde dem i sjakk.
  Kongekrabben/russerkrabben ble i starten sett på som en forbannelse, men har nå gitt nytt livsgrunnlag flere småsteder nordpå. Den regnes som en utsøkt delikatesse og eksporteres bl.a. til dyre restauranter utenlands.

  Men du – ikke ødelegg god mat med klissete, brunt amerikansk sukkervann!! Cola er best egnet som rustfjerner, sies det.

  Leste i avisen senest i dag der en norsk marinbiolog skriver om blåskjellene som forsvinner. Uklart hva det skyldes, men mye er i ubalanse i havet for tiden.

  Håper krabbene holder stand! Vi pleide å lystre dem i mørke sommerkvelder, ofte med morild i vannet. Man lyser i vannflaten med en lykt, så kommer ‘paltosken’ (som den kalles på Sørlandet) opp på rua og kan enkelt fanges med hov.
  Et herremåltid med gode venner – trivelig plukkmat.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Ja, nog händer det saker under ytan!

   Noterat att blåstången minskar samtidigt som små havsvikar fylls upp av slemmiga alger. Kanske det beror på att sommaren varit varm, solig och inte särskilt blåsig? Ålgräset verkar även det må dåligt; inte friskt och glansigt, utan slokande och bevuxet med alger. 😦

   Gillad av 1 person

 2. Anne-Hedvig skriver:

  PS. Den romerske dikter Martial har et dikt/epigram som begynner med
  ‘Ostrea nolo’ – jeg vil ikke ha østers!!

  Gilla

 3. Jvkkk skriver:

  Någon skrev, hämnd, hur skulle det vara möjligt? Men det var möjligt för etablissemanget att förstöra Sverige, ingen reagerade när man lade ner försvaret, ingen reagerade när man slutade berätta vem som begår alla brott, ingen reagerade när de gamla sparades bort, ingen reagerade när islam rullade fram, ingen reagerade när sossarna byggde de fulaste hus den fria världen skådat, de har hållt på att jobba på att göra världen sämre i 30år, inget varar för evigt, det är nu vårt 1968, nu kommer våra 30år, nu skall allt göras ogjort, det gick inte i en handvändning för 68orna att frikänna pedofila våldtäktsmän men nu är vi där, man måste ha tålamod som de haft.

  Gillad av 3 personer

 4. Björn G skriver:

  Tack Patrik för din goda text i hur man lär sig tycka om, det som ter sig som äckligt.

  Den svenska humanitära stormakten Sverige har som mål att ge en procent av BNP i u-hjälp, det blir nästan 50 miljarder per år.

  En trolig anledning till att u-hjälp fortfarande betalas ut, trots stor korruption, är försörjningen av internationella samfund och givarländernas byråkrater, typ svenska SIDA.
  På Världsbanken, IMF, NGO:er, FN:s olika organisationer och nationella biståndsorgan arbetar, ungefär 500 000 personer.

  För alla dessa människor är bidragsindustrin deras livsuppehälle liksom för politiker och byråkrater i mottagarländerna.

  Bidrag är organisationernas födkrok och för budgeterade bidrag som inte betalas ut under året innebär det att nästa års budget minskar (Sida kan ofta ses vräka ut bidrag mot årets slut).
  Bidrag betalats alltid ut även till de mest korrumperade och odemokratiska länderna i världen, som i och för sig (eller just därför) är de fattigaste och mest meriterade för bistånd.

  Vi har aldrig sett någon journalist reflektera över med vilken rätt dessa organisationer får roffa Svenskarnas surt förvärvade slantar för att kasta bort dem till blodsugande parasiter.

  För att få denna anrättning smaklig krävs nog mer än gin och Coca-Cola. Kanske behövs en flaska Renat.

  Gilla

 5. Anders L. skriver:

  En fin allegori om hur en invasiv art konkurrerar ut den ursprungliga. Den invandrade ökar exponentiellt, samlas i grupperingar i vikar och sund och livnär sig på våra växtplankton. Den är farlig, smakar äckligt, duger ingenting till och kan orsaka svåra sårskador om man trampar på den eller gör den förnär. Den inhemska arten, matnyttig och välanpassad i sin miljö sedan generationer, har slutat reproducera sig och är därför på väg att konkurreras ut. Den är så tyst och försynt att inget märks ovanför vattenytan. Man tror att de flesta flyttat utomlands.

  Gillad av 5 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Snacka om en lättförstådd liknelse!

   I Mästarklass, a la Jesus!

   Men Coca Cola tas effektivt bort nästan all bismak!
   Med Ketchup, dessutom med garanti…

   Gillad av 1 person

 6. Underdog skriver:

  Ostron är gott. De bohuslänska klart överlägsna de japanska. Men om inte jag minns fel är de undantagna från allemansrätten och tillhör vattenrättsinnehavaren, vilket gör det brottsligt för annan att plocka dem. Kolla gärna upp det om du är vid annans vatten. Överträdelser av sådant kan leda till svåra konflikter.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Som forskar efter bästa metoden att göra dem infertila…

   Då upphör ju hotet mot våra stackars försvarslösa individer)

   Gilla

 7. olle holmqvist skriver:

  Jag tror du har fel P.!
  Det var nog inga måsar utan trutar i Ostron-land.
  Fiskmåsen har ett klotrunt vitt huvud och lite mindre näbb.

  fiskmåsen behärskar insjövattnen, men finns också kustvis.

  Gilla

 8. Jvkkk skriver:

  Rekommenderar VDHs senaste podcast som avhandlar, bland annat etablissemangets hyckleri i att inte vilja möta allt det äckliga som migration för med sig, men ändå tycka att andra skall.

  Gillad av 1 person

 9. Ostron, kökkenmöddingar och ränder i tänder skriver:

  Patrik beskriver ostronens mer slemmiga delar, men även skalen kan berätta en historia.

  Kökkenmöddingar kallas de stora skaldjurshögar som hittas där människor under längre tid konsumerat större mängder ostron, musslor och snäckor.
  En slags skalens sophögar, som hittas i vissa delar av världen.

  I norra Bohuslän har man indicier på att en kustnära människogrupp, för 4000-5000 år sedan, levde på vad huvudsakligen havet gav. Mest kustnära fisk, fångad med nät i grunda vikar.

  Man åt naturligtvis även annat, delvis upplagrat inför vintern. Men våren innebar nästan alltid en magrare tid, med tömda förråd. Då kunde en viss matbrist uppstå. Så särskilt under våren åts större mängder ostron. Även om fisk utgjorde stapelfödan.

  Dessa fiskrester visar i sig upp stora klimatförändringar. För ibland dominerade oxögonfisken maten. En fisk som idag återfinns mycket längre söder ut, i Medelhavet och Biscayabukten.

  Man kan även i övrigt material kan man se hur grönlandsälen ibland tränger långt upp i Östersjön Det tyder på ett kallare klimat. Då även knubbsälen minskar i antal.

  Likaså dyker det ibland upp fågelben från havssula, stormfågel och lira i kökkenmöddingarna. Vars naturliga hemvist ligger längre bort.

  Sammantaget tyder materialet på stora naturliga klimatsvängningar. Ibland kallt – ibland varmare klimat. Som stressade den kustnära befolkningsgruppens levnadnadssätt. Precis som värmen och torkan idag stressar Sverige.

  Även direkt svält kan ibland spåras som ränder i tänder. Så gamla kökkenmöddingar fungerar både som levnadsarkiv och klimatarkiv.

  Tänk vad mycket skal, som slängs bort, kan berätta om människors levnad förr och deras miljö. Utläst som spår i gamla matrester, på en soptipp. I detta fall ifrån ostronhögar i norra Bohuslän.

  Gilla

 10. A skriver:

  År 1994 låg kostnaderna för LSS i Sverige i nivå med våra grannländer. Ett decennium senare var de nästan dubbelt så höga i Sverige som i övriga Norden och fyra gånger så höga som EU-genomsnittet. Förra året upptog assistansersättningen tre procent av Sveriges statsbudget. Och systemet kan enkelt utnyttjas genom att närstående anställs som assistenter. Micael Kallin har räknat på vad som skulle bli den stora frihetsreformen för funktionshindrade.
  https://kvartal.se/essaer/ett-slukhl-i-statsbudgeten
  Det mesta verkar gå över styr i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 11. Willy Lindqvist skriver:

  Ostron är oerhört näringsrika och var en gång förutsättning för människor att befolka nya platser på jorden. Ostron fanns alltid att tillgå längs kusterna, därav den rikliga förekomsten av kökkenmöddingar. Numera betraktas ostron som lyxmat. Är själv förtjust i såväl Fine de Claires som Belons..

  Gilla

 12. Åse skriver:

  År 2012 skrev professor Helmuth Nyborg en artikel om att västerlänningar kommer att bli en minoritet i Europa och att invandringen leder till att välstånd, demokrati och civilisation hotas.

  Den nuvarande invandringspolitiken oss tre alternativ – underkastelse, repratiering eller inbördeskrig. Om inte Europa börjar med en ansvarfull familj-, invandrings- och integrationspolitik kommer evolutionsteorin sannolikt ge oss ett inbördeskrig.

  Gillad av 2 personer

 13. lookslikeanangel skriver:

  Slemmiga mollusker

  Vad associerar man då till? Ja, vad tror ni?

  Jo, pärlor. Små “sandkorn” som blir till pärlor, som blir till smycken,
  till klänningar – så fint till hösten.

  Tala om att vara ytlig – nästan skäms!

  Men så tänkte jag; så positiv och kreativ och tror på en framtid
  efter 9/9.

  Jag borde bli politiker…!!

  Gilla

 14. Linden skriver:

  Läste på Nya Tider Polis får inte de resurser som behövs och handlare upplever ofta att politikerna vänder dem ryggen när de rånas eller råkar ut för stölder. Intresset från politikerna var dock desto större när en ICA-handlare i Trosa klagade över att Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad mot rånen i närheten av hennes butik.Polis får inte de resurser som behövs och handlare upplever ofta att politikerna vänder dem ryggen när de rånas eller råkar ut för stölder. Intresset från politikerna var dock desto större när en ICA-handlare i Trosa klagade över att Nordiska motståndsrörelsen delade ut flygblad mot rånen i närheten av hennes butik.

  ICA-gruppen centralt blir trots alla problem allt mer politisk korrekt
  Det är inte bara enskild handlare som Jenni Steiner som är politiskt korrekta, själva ICA-gruppen, det börsnoterade bolaget som ägs av de många handlarna har anlagt en slags vänsteragenda. På ICA-gruppens hemsida presenteras nyheter om olika ¨politiskt korrekta åtgärder.

  Fackföreningsrörelsens representanter avbildade med fittmössor och knytblusar far genom skallen.
  Makten kommer allt längre från gräsrötterna. Pack.

  Gillad av 1 person

 15. phnordin skriver:

  Ostron äts små, färska och råa så även fine claire. Det ger en smak av hav och salt! för övrigt fanns gott om musslor av bästa kvalitet i Fiskebäckskil nyligen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.